Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

Νέο χαράτσι στους επαγγελματίες.Ακόμη ένα χτύπημα "κάτω από τη ζώνη", σε μια περίοδο κατά την οποία βάλλονται από παντού, δέχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που ανακάλυψαν τις τελευταίες ημέρες ότι ανάμεσα σε όλα τα άλλα αυξάνονται και οι εισφορές προς τον Οργανισμό Ασφάλισής τους (ΟΑΕΕ).Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) έχει γίνει από προχθές αποδέκτης καταιγισμού τηλεφωνημάτων από εξοργισμένους επαγγελματίες, που βλέπουν στα ειδοποιητήριά τους ποσά αυξημένα έως και 15%. “Αιφνιδιαζόμαστε συνεχώς για όλα”, σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος τόνισε ότι ουσιαστικά προστέθηκαν δύο νέα κλιμάκια στις εισφορές και έκανε γνωστό ότι έχουν ζητηθεί ήδη εξηγήσεις για τις εν λόγω αυξήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΕ. “Πέρα από την αύξηση της φορολογίας, οι επαγγελματίες δέχονται άλλο ένα χτύπημα από την αιφνίδια αύξηση των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ”, υπογράμμισε.
Οι επαγγελματίες δεν προλαβαίνουν το τελευταίο διάστημα να μετρούν επιβαρύνσεις, βλέποντας παράλληλα το εισόδημά τους να περιορίζεται και την αγορά να ασθμαίνει.

ΟΑΕΕ: Προβλεπόμενες οι αυξήσεις
Σε επικοινωνία της “Μ” με τη Β’ Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη για το θέμα που αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, ο διευθυντής της Δημήτρης Κοσμούλης έσπευσε να τονίσει πως οι αυξήσεις δεν είναι καταρχήν αιφνιδιαστικές, αλλά προβλέπονται από τον νέο κανονισμό για τον ΟΑΕΕ, που ισχύει από το 2007. “Ο κανονισμός αυτός προβλέπει ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ κάθε τριετία θα ανεβαίνουν μια κλίμακα. Τώρα που συμπληρώθηκε η τριετία αυτή, έχουμε τις μαζικές ανακατατάξεις των ασφαλισμένων σε ανώτερη ασφαλιστική κλίμακα, όπως προβλέπεται από το νόμο”, εξήγησε ο κ. Κοσμούλης, για να σημειώσει πως οι διαφορές που βλέπουν οι ασφαλισμένοι ξεκινούν από 22 ευρώ και φτάνουν τα 50 ευρώ και πάντως δεν φτάνουν το καταγγελθέν 15%. “Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν μια αιφνιδιαστική αύξηση” πρόσθεσε, “αλλά κάτι γνωστό εδώ και τρία χρόνια”.

Οδεύουμε στην καταστροφή
Τον δρόμο της καταστροφής θα πάρει η αγορά αν στα πρόσφατα οικονομικά μέτρα δεν έρθει να προστεθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο, που θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία. “Οι επαγγελματίες δεν έχουν αντίρρηση να συμβάλουν με το δικό τους μερίδιο στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, αλλά με τον στραγγαλισμό της αγοράς μέσω της αύξησης του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στον καπνό, το αλκοόλ και τα καύσιμα, η χώρα δεν θα πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα”, σημείωσε ο κ. Ζορπίδης, τονίζοντας πως ο επαγγελματίας δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, είναι μαζεμένος, σκέφτεται να μειώσει το προσωπικό του και δεν προχωρά σε επενδύσεις.
“Αν κάποιοι κατέστρεψαν τη χώρα, να τους καταδικάσουν και να τους βάλουν φυλακή. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Δεν φταίμε εμείς”, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η αύξηση της ανεργίας θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, ενώ μετέφερε την απορία του πώς θα έχουμε περισσότερα φορολογικά έσοδα χωρίς κατανάλωση και χωρίς επενδύσεις.
“Στο τέλος όλοι θα χάσουν, και χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν, αν δεν υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας”. Ο κ. Ζορπίδης εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στη μείωση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καλώντας την κυβέρνηση να βρει χρήματα από την πάταξη του παρεμπορίου και της παραοικονομίας.
“Οι καταναλωτές είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, και τα μέτρα που περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων οδηγούν την αγορά σε έναν αργό θάνατο”.


“Ούτε το 2030 έτοιμο το μετρό”. Ούτε το 2030 δεν θα τελειώσει το μετρό Θεσσαλονίκης, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΕΘ, που είχε χθες συνάντηση με τον διευθυντή του Μετρό Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Γαλούση. “Η διοίκηση της Αττικό Μετρό δεν έχει αλλάξει και εδώ και έξι μήνες δεν έχει παρθεί καμία απόφαση. Ο εργολάβος δουλεύει με κανονικό οκτάωρο και πενθήμερο. Τελειώνει ένα τέτοιο έργο με αυτούς τους ρυθμούς; Αυτήν τη στιγμή οι μελέτες γίνονται στην Αθήνα από φωτογραφίες του έργου”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης, εκφράζοντας την οργή του. “Κανείς δεν ενδιαφέρεται πια γι’ αυτό το μετρό; Κανείς δεν αναρωτιέται;”, τόνισε, σημειώνοντας με νόημα πως οι μεγαλύτεροι δεν θα προλάβουν να δουν το μετρό. Έσπευσε δε να σημειώσει πως οι καθυστερήσεις αποτελούν ένα επιπλέον βάρος για τους επαγγελματίες της πόλης.Πώς προέκυψε το “φέσι” στις εισφορές

Με την εγκύκλιο 119 της 11ης Δεκεμβρίου 2009 ο νέος διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών Κωνσταντίνος Παπαθανασίου υπενθυμίζει στα στελέχη του οργανισμού ότι από τη 1 Ιανουαρίου 2010 όσοι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια ασφάλισης θα μεταταχθούν στην αμέσως ανώτερη υποχρεωτική κλίμακα, γεγονός που σημαίνει σημαντική επιβάρυνση των εισφορών τους.
Η υποχρέωση είχε προκύψει τρία χρόνια νωρίτερα, με το Προεδρικό Διάταγμα 5 του 2007, που ερχόταν σε αντικατάσταση του ΠΔ 258/05 και καθόριζε 14 ασφαλιστικές κατηγορίες, εκ των οποίων οι δέκα υποχρεωτικές και οι τέσσερις προαιρετικές.
Το ύφος της εγκυκλίου υποδηλώνει το επείγον τού χαρακτήρα της, καθώς ο διοικητής κ. Παπαθανασίου επισημαίνει (με έντονα γράμματα) ότι ανακατατάξεις για τους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν 36 μήνες ασφάλισης στην ίδια ή ανώτερη κατηγορία που είχαν καταταγεί προαιρετικά θα πραγματοποιούνται στις αρχές κάθε έτους και ζητά να λάβουν γνώση όλοι οι υπάλληλοι των μονάδων.
Η εγκύκλιος προκάλεσε καταιγισμό ερωτημάτων από περιφερειακά τμήματα του οργανισμού, επειδή προκαλούσε μαζικές ανακατατάξεις των ασφαλισμένων σε ανώτερη κατηγορία, λόγω της παρέλευσης της τριετίας, υποχρεώνοντας τη διοίκηση να επανέλθει με την εγκύκλιο 8, τη 1 Φεβρουαρίου 2010, υπενθυμίζοντας (κάτι που προφανώς ήταν απαραίτητο) στους υπαλλήλους, τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 5/07, οι οποίες θα έπρεπε να εφαρμοστούν άμεσα.
Η διοίκηση του οργανισμού παραθέτει μάλιστα σειρά παραδειγμάτων για τον καθορισμό των εισφορών, ζητώντας από τους υπαλλήλους να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά, προκειμένου να διορθωθούν λάθη και να υπάρχει ενιαίος καθορισμός ασφαλίστρων από όλα τα περιφερειακά τμήματα.
Οι ασφαλισμένοι φυσικά δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει με το νέο έτος σε ό,τι αφορά το ύψος των εισφορών τους, καθώς δεν υπήρξαν ποτέ αποδέκτες της εγκυκλίου, ενώ ζητούμενο παραμένει αν ποτέ ενημερώθηκαν εγγράφως ή έστω προφορικά από στελέχη του οργανισμού για τις νέες υποχρεώσεις τους.

Ασφαλισμένοι σχολιάζουν την αύξηση των ασφαλίστρων

Οι ασφαλισμένοι του ΟAΕΕ έμαθαν για το χαράτσι στα ασφάλιστρά τους, που φτάνει τα 50 ευρώ, παίρνοντας στα χέρια τους τον λογαριασμό του πρώτου διμήνου του 2010. Όπως λένε οι ίδιοι, δεν ήταν η πρώτη φορά που τα ασφαλιστικά τέλη αυξήθηκαν απροειδοποίητα, ενώ προκύπτει ότι υπάρχει πλήρης άγνοια για τις εγκυκλίους του ΟΑΕΕ και τη νομοθεσία βάσει της οποίας προέκυψαν οι αυξήσεις. Αν και χαρακτηρίζουν τις αυξήσεις αυτές αδικαιολόγητες, τις δέχτηκαν ως μέρος των καταιγιστικών οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, αποφασισμένοι πως τα μικρομεσαία εισοδήματα πρέπει να “θυσιαστούν” για να λύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.

Βασίλης Ζαναλίδης. Στον λογαριασμό του πρώτου διμήνου για το 2010, το ποσό που κλήθηκα να πληρώσω ήταν αυξημένο κατά 50 ευρώ. Δεν αναρωτήθηκα πού οφείλεται αυτή η αύξηση. Συμπέρανα πως είναι αποτέλεσμα των νέων οικονομικών μέτρων. Τουλάχιστον για τον κλάδο μας τα ασφάλιστρα είναι πολύ υψηλά, αφού δουλεύουμε για μικτό κέρδος 8%. Το αν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά προφανώς δεν ενδιαφέρει το κράτος.

Δημήτρης Καπηνάς. Έχω την εντύπωση πως τα ασφάλιστρά μας έχουν αυξηθεί ήδη από την περασμένη χρονιά αλλά τα πληρώνουμε τώρα αναδρομικά. Είναι κι αυτό ένα επιπλέον βάρος, μετά τις αυξήσεις του ΦΠΑ και τα νέα μέτρα. Με όλα αυτά, καταλήγουν να φορτώνουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας στις πλάτες όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα. Η ζωή μας έχει ήδη επηρεαστεί από αυτή την πολιτική. Το πώς θα επιβιώσουμε δυστυχώς δεν απασχολεί την πολιτεία.

Σάββας Ραγιόγλου. Έμαθα για την αύξηση των ασφαλίστρων όταν πήρα στα χέρια μου τον λογαριασμό του διμήνου. Φυσικά, δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση προς τους ασφαλισμένους. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχουν γίνει κι άλλες φορές αδικαιολόγητες αυξήσεις στα ασφάλιστρά μας. Πέρα από τα οικονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, είναι κι αυτά που μας έρχονται απροειδοποίητα, σαν “έκπληξη”.

Πηγή: http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive