Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009

Προϋπολογισμός αξιοπιστίας, σύγχυση για το πλαφόν


Στοίχημα χαρακτηρίζει το οικονομικό επιτελείο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ωστόσο ο προϋπολογισμός που κατέθεσε έχει ασάφειες ως προς την εισοδηματική πολιτική, ενώ αιφνιδίως επιβάλεται νέο τέλος στα ακίνητα.

Συγχυση για το πλαφον των 2000 ευρώ
Την Τετάρτη το πλαφόν για το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο ήταν 2000 ευρώ μεικτά. Την Πέμπτη, μετά και τις αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζεται ότι η μηδενική αύξηση αφορά το βασικο μισθό, δεν συνυπολογιζονται δηλαδή τα επιδόματα. Ωστόσο την Παρασκευή ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το όριο των 2.000 ευρώ "αποτελεί ένα περίγραμμα. Το ποια επιδόματα θα ενταχθούν στο πλαφόν των 2.000 ευρώ και το ποιοι υπάλληλοι θα λάβουν τελικά αυξήσεις θα εξειδικευθεί με το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική το επόμενο έτος".


Αιφνιδιαστική εισφορά από ιδιοκτήτες ακινήτων

Στο νομοσχέδιο για την έκταση εισφορά από κερδοφόρες επιχειρήσεις υπάρχει και ένα αρθρο βάσει του οποίου το ελάχιστο όριο αντικειμενικής αξίας για την έκτακτη εισφορά μειώνεται στις 400 χιλιάδες ευρώ από 600 χιλιάδες. Αναλυτικά.

Tριπλο στοίχημα
"Ως τριπλό στοίχημα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής σε σχέση με τους πολίτες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας των στατιστικών δεδομένων και την ανάκτηση της αξιοπιστίας του ίδιου του προϋπολογισμού", χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό 2010 ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά μεγέθη του.


Βασικός στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ από 12,7% φέτος. Στον προϋπολογισμό τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 57.560 εκατ. ευρώ.

Με ψηφιακό μέσο αποθήκευσης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και των δαπανών, αλλά επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ένας προϋπολογισμός που να είναι ρεαλιστικός και αξιόπιστος. Θα γίνει, πρόσθεσε, ό,τι είναι δυνατόν ώστε τα φορολογικά βάρη να κατανέμονται πιο δίκαια και να είναι πιο ορθολογική και αποδοτική η χρήση των δημοσίων δαπανών.

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα στην οικονομική πολιτική, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρώτο βήμα θα αφορά στην ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Θα ακολουθήσει, έως το τέλος του 2009, το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής για την υπάρχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ επόμενο βήμα θα είναι η αναστολή το 2010 των προσλήψεων στο Δημόσιο, εκτός από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.

Από το 2011, θα γίνεται μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, με την εξαίρεση και πάλι των τριών παραπάνω τομέων. Στις αρχές Δεκεμβρίου θα δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο φορολογικό σύστημα, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο. Από τις αρχές του 2010 θα αρχίσει η κατάργηση και συγχώνευση των φορέων του Δημοσίου που δεν είναι αναγκαίοι, ενώ έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού με βάση τον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο των δαπανών του προϋπολογισμού ανά κωδικό σε κάθε υπουργείο.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι «μεταβατικός» που σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας για να «βγει η οικονομία από το τέλμα». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι τα μεγέθη του προϋπολογισμού ενδέχεται να τροποποιηθούν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο.

Οι όποιες αλλαγές θα αποτυπωθούν σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος είπε ο υπουργός «εάν χρειασθεί να γίνει θα γίνει». Στο ΠΣΑ, εξάλλου, θα περιγράφεται και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο βρίσκεται υπό επανεξέταση, καθώς και το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2010.

Ερωτηθείς για την εισοδηματική πολιτική του επόμενου έτους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι αυξήσεις στους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου θα είναι ύψους 1,5%, ενώ το όριο των 2.000 ευρώ προκειμένου να δοθεί αύξηση αποτελεί ένα περίγραμμα. Το ποια επιδόματα θα ενταχθούν στο πλαφόν των 2.000 ευρώ και το ποιοι υπάλληλοι θα λάβουν τελικά αυξήσεις θα εξειδικευθεί με το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική το επόμενο έτος.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το πλαφόν των 2.000 ευρώ αφορά και τους συνταξιούχους και το όριο αυτό υπερβαίνει το περίπου 4% των συντάξεων που χορηγεί συνολικά το Δημόσιο.

Φορολογική πολιτική


Ερωτηθείς για τη φορολογική πολιτική και ειδικά τον «λογιστικό προσδιορισμό» των εισοδημάτων που αναφέρει ο προϋπολογισμός, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι θα υπάρξει ένα αντικειμενικό σύστημα για να αποτυπώνονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το εισόδημα κάθε φορολογουμένου και να είναι εφικτό να ελέγχεται κατά πόσον συνάδει το δηλωθέν εισόδημα με τον τρόπο διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρύνει τις ταμειακές μηχανές όπου μπορεί, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη απεικόνιση των εισοδημάτων και της φοροδοτικής ικανότητας».

Ο υπουργός απέκλεισε την επιβολή τεκμηρίων και την περαιτέρω αύξηση το 2010 του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε ποτά και τσιγάρα. Είπε χαρακτηριστικά ότι εάν διευρυνθεί η φορολογική βάση δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα έκτακτα φορολογικά μέτρα.

Ειδικά για τους 150 γιατρούς στην περιοχή του Κολωνακίου, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους βρέθηκαν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αυτός ήταν ένας πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος, ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Στους γιατρούς αυτούς άρχισαν από φορολογικοί έλεγχοι με την αντιπαραβολή των αποδείξεων και των ραντεβού και τις επόμενες ημέρες θα κληθούν σε τακτικό έλεγχο, στον οποίο θα συμπεριληφθούν τα περιουσιακά στοιχεία τους. Θα ακολουθήσουν διασταυρώσεις και για άλλες επαγγελματικές ομάδες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες φοροδιαφυγής. «Πρόκειται για τις πρώτες κινήσεις πολέμου κατά προσώπων που δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς, τέλος, για πιθανές ενστάσεις στο ΠΑΣΟΚ για την ασκούμενη οικονομική πολιτική, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «δεν έχω κανένα παράπονο από τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ως κόμμα και των συναδέλφων μου».


Πηγή: www.nooz.gr

Επικίνδυνες αποστολές...

paok_aris.jpg
Τη βοήθεια του πρωταγωνιστή των ταινιών «Επικίνδυνες Αποστολές» Τομ Κρουζ ίσως να χρειαστούν σήμερα Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Και οι δύο ομάδες παίζουν εκτός έδρας, οι «ερυθρόλευκοι» στα Γιάννενα με τον ΠΑΣ (19:00, Νοvasports) και η Ενωση στην Καβάλα (16:45, ΣΚΑΪ) για την 11η αγωνιστική που γίνεται στον απόηχο της πρόκρισης της Εθνικής στο Μουντιάλ και του θανάτου του Αντόνιο Ντε Νίγκρις της Λάρισας. Επίσης σήμερα η Ξάνθη υποδέχεται τον Λεβαδειακό (16:45, ΝΕΤ).

ΚΑΒΑΛΑ-ΑΕΚ

Πλαστά τιμολόγια, έργα που δεν έγιναν ποτέ, χρέη, απειλές, εισιτήρια, κόντρες... Η δικαστική διαμάχη του Μάκη Ψωμιάδη με την ΑΕΚ μεταφέρεται στον αγωνιστικό χώρο, όπου η Καβάλα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί και χωρίς τον τιμονιέρη της. Με υπηρεσιακό προπονητή, μετά την παραίτηση του Γιάννη Παπακώστα οι νεοφώτιστοι θέλουν να συνεχίσουν την εντυπωσιακή του πορεία στο πρωτάθλημα, απέναντι στην Ένωση που με έναν μοναδικό τρόπο, έχει βρεθεί πάλι από τον Νοέμβριο να σκέφτεται την επόμενη σεζόν!

ΓΗΠΕΔΟ: “Ανθή Καραγιάννη”
ΩΡΑ: 16:45 (21/11)
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΚΑΪ
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Τριτσώνης, Πάνου, Σωτηρόπουλος.
ΠΡΟΣΩΠΟ: Κάποτε ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ ή έστω μεγαλομέτοχος. Έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση ενός τίτλου και φεύγοντας άφησε καμμένη γη. Μια γη που ακόμα δεν έχει οργωθεί και δεν μπορεί να οργωθεί από τα χρέη. Το σημερινό παιχνίδι θα είναι σίγουρα ξεχωριστό για τον Μάκη Ψωμιάδη που πολύ θα ήθελε να πει το γνωστό του “τσου ρε Λάκη”, αλλά τον έχει στην ομάδα του. Ενδιαφέρον θα έχει και η αντάμωσή του με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, αφού ήταν εκείνος που τόλμησε να τον φέρει πίσω στην ΑΕΚ το 2002.
ΣΤΟΙΧΗΜΑ: 1: 2,90 Χ: 3,00 2: 2,10
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΛΥΚΙΑ: Πέρασαν τα χρόνια. Σχεδόν μια δεκαετία από την τελευταία αναμέτρηση Καβάλας και ΑΕΚ σε οποιαδήποτε επίσημη διοργάνωση. Στις 14 Μαΐου του 2000 ήταν η τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος και τότε η Ένωση ήταν εκείνη που πήρε τη νίκη, με δύο γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη στο 56' και στο 78'.
(ΑΝ) 1: Τα ρέστα μου!
(ΑΝ) Χ: Μοιρασμένα... ευρώ!
(ΑΝ) 2: Έκοψε... πλαστό τιμολόγιο!

ΞΑΝΘΗ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

Νωρίς, πλέον, δεν είναι! Το ένα τρίτο του πρωταθλήματος διανύθηκε, συνεπώς ένα μικρό ξεκαθάρισμα στόχων έχει γίνει. Καλώς ή κακώς, λοιπόν, Ξάνθη και Λεβαδειακός έχουν τον ίδιο στόχο και είναι η παραμονή στην κατηγορία! Η ακριτική ομάδα θέλει τη νίκη για να πάρει διαφορά από την επικίνδυνη ζώνη, τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι θα προσπαθήσουν να “τσιμπήσουν“ βαθμό για να μην χάσουν έδαφος.

ΓΗΠΕΔΟ: Πηγάδια
ΩΡΑ: 16:45 (21/11)
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΝΕΤ
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμπρόπουλος, Γκάγκας, Τάτσης.
ΠΡΟΣΩΠΟ: Πέρασε περίπου δύο χρόνια στην Ξάνθη, πριν συνεχίσει την καριέρα του στην Καλαμαριά. Ξέρει καλά τα κατατόπια στην ακριτική πόλη και συνάμα είναι από τους λίγους που μπορούν να κάνουν τη ζημιά στους γηπεδούχους, όντας βαρόμετρο του Λεβαδειακού. Ο Γιώργος Μπάρκογλου είναι από τα κεντρικά πρόσωπα του αγώνα στα Πηγάδια, απ' όπου έφυγε τον Γενάρη του 2008.
ΣΤΟΙΧΗΜΑ: 1: 1,50 Χ: 3,25 2: 5,50
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΛΥΚΙΑ: Μια καταπληκτική ημέρα περιμένουν στην Ξάνθη το Σάββατο. Η παράδοση τους επιτρέπει να πιστεύουν ότι εκτός από τον ήλιο, θα λάμψει και η ομάδα τους στα Πηγάδια. Ο Λεβαδειακός δεν έχει καταφέρει ούτε βαθμό να πάρει στην ακριτική πόλη από το 1989, όταν αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά σε επίπεδο Α' Εθνικής και ως σήμερα. Σε εννέα αναμετρήσεις για κύπελλο και πρωτάθλημα, η Ξάνθη έχει κερδίσει και τα εννιά παιχνίδια!
(ΑΝ) 1: Παραδοσιακά...
(ΑΝ) Χ: Η πρώτη φορά!
(ΑΝ) 2: Ανατροπή!

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μια δοκιμασία που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνη στο Περιστέρι για τον Ολυμπιακό. Πολλές απουσίες, Champions League να ακολουθεί και ανάγκη για τους τρεις βαθμούς. Ακόμα μεγαλύτερη απ' ό,τι κόντρα στον Ατρόμητο, αφού έχει μεσολαβήσει η ισοπαλία με τον Ηρακλή. Απέναντι στην επιθυμία των ερυθρόλευκων για νίκη, υπάρχει η πάντα υψηλή φιλοδοξία του ΠΑΣ, αλλά και η βαθμολογική ανάγκη, ώστε να πατήσει πιο δυνατά στα πόδια του.

ΓΗΠΕΔΟ: Ζωσιμάδων
ΩΡΑ: 19:00 (21/11)
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Novasports
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Δαλούκας, Σαραϊδάρης, Ευθυμιάδης.
ΠΡΟΣΩΠΟ: Οι φίλοι από τα παλαιά θα είναι πολλοί. Ο Κώστας Μενδρινός, που άφησε τον Πειραιά μετά από τρία χρόνια και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στα Γιάννινα. Σαν τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, όμως, κανείς. Ο Έλληνας γκολκίπερ πολλάκις τον τελευταίο καιρό έχει δείξει νοσταλγία για τις μέρες στο λιμάνι και ονειρεύεται την επιστροφή του, ωστόσο πριν γυρίσει πρέπει να πάρει την κρυάδα. Για πρώτη φορά, θα παίξει αντίπαλος με την ομάδα που τον ανέδειξε και η θέση που αγωνίζεται δεν αφήνει περιθώριο για... συναισθηματισμούς.
ΣΤΟΙΧΗΜΑ: 1: 5,50 Χ: 3,50 2: 1,45
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΛΥΚΙΑ: Η τελευταία φορά είναι μια... πονεμένη ιστορία. Για τον Ολυμπιακό! Ο ΠΑΣ είχε επικρατήσει με 2-0, είχε μείνει όρθιος στο Καραϊσκάκη και είχε αποκλείσει τους ερυθρόλευκους από το κύπελλο. Στο σύνολο, όμως, οι ερυθρόλευκοι έχουν λόγους να αισθάνονται άνετοι στο γήπεδο των Ζωσιμάδων. Σε σύνολο 14 αναμετρήσεων για το πρωτάθλημα, τα Γιάννινα έχουν κερδίσει τέσσερις φορές (η πιο πρόσφατη το... 1986) και ο Ολυμπιακός έξι, ενώ τέσσερα παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.
(ΑΝ) 1: Ούτε για... Ζίκο!
(ΑΝ) Χ: “Χ”αμένο έδαφος!
(ΑΝ) 2: Πασάς στο ντέρμπι!

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Κυριακή μεσημεράκι και ξυπνούν μνήμες από άλλες εποχές... Ο Σάββας Κωφίδης δείχνει ότι αν μη τι άλλο έχει προσδώσει προσωπικότητα και χαρακτήρα στον Ηρακλή και είναι αήττητος στα δύο παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του ματς στο Καραϊσκάκη. Οι κυανόλευκοι με νίκη ξεφεύγουν από το γκρουπ των ομάδων που παλεύουν για τη σωτηρία και μπορούν εκ νέου να κοιτάξουν προς τα πάνω. Αυτό προς το παρόν δεν μπορεί να το κάνει ο Ατρόμητος, που ψάχνει ένα μεγάλο αποτέλεσμα για να πιστέψει λίγο περισσότερο στις δυνατότητές του.

ΓΗΠΕΔΟ: Καυταντζόγλειο
ΩΡΑ: 14:30 (22/11)
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Novasports
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κωνσταντινέας, Τρύφων, Αλεξέας.
ΠΡΟΣΩΠΟ: Όταν αποκτήθηκε το καλοκαίρι, όλοι περίμεναν να κάνει τη διαφορά. Προς το παρόν έχει προσφέρει ελάχιστα στον αγωνιστικό χώρο, έχει δημιουργήσει τα προβληματάκια του και η ιστορία συνεχίζεται... Ο Ηρακλής δεν ήθελε να κάψει στην πρώτη ευκαιρία το χαρτί που λέγεται Σαμουέλε Ντάλα Μπόνα και από την Κυριακή περιμένουν να δουν ένα διαφορετικό πρόσωπο από τον Ιταλό μέσο.
ΣΤΟΙΧΗΜΑ: 1: 1,75 Χ: 3,15 2: 3,75
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΛΥΚΙΑ: Κακός μπελάς είναι για τον Ηρακλή ο Ατρόμητος, αφού δύο συνεχόμενες χρονιές δεν είχε καταφέρει να τον κερδίσει. Το ματς το 2007, μάλιστα, ήταν από τα πιο εντυπωσιακά που έχουν γίνει με τον να σκοράρει στο 86' για το 2-1 και την ομάδα του Περιστερίου να τα ανατρέπει όλα μέσα σε δύο λεπτά (87', 88') με τον Λουτσιάνο να πετυχαίνει ένα απίστευτο γκολ με φάουλ για το 2-2!
(ΑΝ) 1: Συνεχίζει να ροκάρει!
(ΑΝ) Χ: Διπλή ανάσα!
(ΑΝ) 2: Τρομάζει ο Ατρόμητος!

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ

Από τη μια είναι ο καταδικασμένο που έχει να περπατήσει ένα πράσινο μίλι διάρκειας 20 αγωνιστικών ακόμα και από την άλλη είναι ο ενθουσιώδης. Ο Πανιώνιος, αν και αιωνόβιος, έχει ξανανιώσει τον τελευταίο καιρό, έχει τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε ματς και την Κυριακή μπορούν όλα να κυλήσουν υπέρ του. Αν κερδίσει και έρθουν... βολικά κάποια αποτελέσματα, τότε μέχρι και στην τετράδα μπορεί να βρεθεί!

ΓΗΠΕΔΟ: Ν. Σμύρνης
ΩΡΑ: 16:45 (22/11)
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Novasports2
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βοσκάκης, Νικολακόπουλος, Λαζάρου.
ΠΡΟΣΩΠΟ: Πέρυσι δημιούργησε την έκπληξη του πρωταθλήματος. Ανταμείφθηκε για τη δουλειά του με ένα καλύτερο συμβόλαιο από μεγαλύτερη ομάδα. Το δημιούργημά του παραπαίει φέτος, όμως ο ίδιος νιώθει πιο ισχυρός από ποτέ. Ο Εμίλιο Φερέρα μετά την Ξάνθη, ετοιμάζεται να σκοτώσει ακόμα μια πρώην του ομάδα! Ο Πανιώνιος ήταν σε εκπληκτική κατάσταση πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος και θέλει να συνεχίσει έτσι απέναντι στην ουραγό της βαθμολογίας.
ΣΤΟΙΧΗΜΑ: 1: 1,30 Χ: 4,00 2: 7,50
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΛΥΚΙΑ: Μοιρασμένη η κατάσταση... Μια νίκη πέρυσι ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη, ανταπέδωσε ο Πανθρακικός στην Κομοτηνή, αλλά και το παιχνίδι που κάνει τη διαφορά. Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί το 1980 (!!) για το κύπελλο Ελλάδας και οι κυανέρυθροι είχαν επικρατήσει με το ευρύ 5-0.
(ΑΝ) 1: Τέρμα τα γκάζια!
(ΑΝ) Χ: Καταραμένη διακοπή!
(ΑΝ) 2: Πονάει η αγάπη μάτια μου, πονάει!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Αν πιστέψουμε τα πρωτοσέλιδα, τότε το ΟΑΚΑ θα γεμίσει για να πανηγυρίσει την πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Μουντιάλ! Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο μάλλον κακό κάνει, δεν πρέπει ούτε για πλάκα να το αναφέρουμε. Για να περάσουμε στην ουσία, οι πράσινοι μια εβδομάδα πριν το ντέρμπι θέλουν να διατηρήσουν την απόστασή τους από τον Ολυμπιακό ή και να την αυξήσουν ενδεχομένως, αν οι ερυθρόλευκοι έχουν στραβοπατήσει στα Γιάννινα. Για τον Αστέρα είναι ένα από εκείνα τα παιχνίδια που δεν έχει τίποτα να χάσει και πολλά να κερδίσει.
ΓΗΠΕΔΟ: OAKA
ΩΡΑ: 16:45 (22/11)
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Novasports
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αμπαρκιόλης, Τρύφωνας, Μπαλτάς.
ΠΡΟΣΩΠΟ: Πέρασε έξι χρόνια με την πράσινη φανέλα και παρότι δεν θα τεθεί για πρώτη φορά αντίπαλος με τον Παναθηναϊκό, σίγουρα δεν είναι και... αδιάφορη στιγμή. Ο Βαγγέλης Βλάχος είναι από τα κεντρικά πρόσωπα στο ΟΑΚΑ λόγω του παρελθόντος του με το τριφύλλι και έχει οκτώ παιχνίδια ως αντίπαλος του ΠΑΟ με παθητικό εφτά ήττες και μια ισοπαλία.
ΣΤΟΙΧΗΜΑ: 1: 1,15 Χ: 5,25 2: 11,00
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΛΥΚΙΑ: Υπάρχει μια περίεργη συγκυρία, εκτός από τη χρονική περίοδο. Πέρυσι ο Παναθηναϊκός είχε αναδειχθεί ισόπαλος 1-1 με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ στις 29/11. Φέτος, τον υποδέχεται μια εβδομάδα νωρίτερα, όμως και στις δύο περιπτώσεις οι φιλοξενούμενοι έχουν φρέσκο προπονητή στον πάγκο. Πέρυσι ήταν ο Νίκος Κωστένογλου που είχε κάνει ντεμπούτο μια εβδομάδα πριν και φέτος ο Βαγγέλης Βλάχος θα είναι ουσιαστικά στο δεύτερο παιχνίδι στον πάγκο του Αστέρα.
(ΑΝ) 1: Με φόρα στο ντέρμπι!
(ΑΝ) Χ: Μια στάση εδώ!
(ΑΝ) 2: Απάτητη κορυφή!

ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ

Το καλύτερο της αγωνιστικής έρχεται στο φινάλε. Μπορεί να μην έχει ως έπαθλο την κορυφή ή να μην έχουν ως στόχο τον τίτλο, αλλά για εκείνους το συγκεκριμένο ματς αποτελεί σημείο αναφοράς για καιρό. Μέχρι το επόμενο ματς! Η Θεσσαλονίκη θα είναι χωρισμένη στα δύο για το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη, με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ να κάνει ντεμπούτο στον πάγκο των φιλοξενούμενων, αλλά και τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο για τους γηπεδούχους να έχει... πρεμιέρα στον καινούργιο του ρόλο.

ΓΗΠΕΔΟ: Τούμπα
ΩΡΑ: 19:00 (22/11)
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Novasports
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Καλόπουλος, Μποζατζίδης, Γενναίος.
ΠΡΟΣΩΠΟ: Σε ένα τέτοιο παιχνίδι, το πρόσωπο συνήθως προκύπτει την επόμενη μέρα. Και όταν μιλάμε για ντέρμπι, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Βάσει του πρόσφατου παρελθόντος, όμως, δύο είναι εκείνοι που πριν τη σέντρα ιντριγκάρουν κομματάκι παραπάνω. Ο Βίκτορ Βιτόλο και ο Θανάσης Παπάζογλου βρίσκονταν πέρυσι στην απέναντι όχθη... Πρώην παίκτες του Άρη, θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά την προηγούμενη ομάδα τους σε ένα παιχνίδι που κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι!
ΣΤΟΙΧΗΜΑ: 1: 1,70 Χ: 3,10 2: 4,10
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΛΥΚΙΑ: Από τις 28 Φεβρουαρίου του 1960, όταν και ξεκίνησε η Α' Εθνική μέχρι και σήμερα έχουν περάσει κοντά 50 χρόνια! 40 παιχνίδια ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη στην Τούμπα, με τον δικέφαλο να έχει υπέρ του την παράδοση με 27 νίκες έναντι 8 των κιτρινόμαυρων και με 13 παιχνίδια να έχουν λήξει ισόπαλα. Το 5-0 του 1975 είναι η πιο γλυκιά ανάμνηση για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, τη στιγμή που οι “Αρειανοί” ονειρεύονται την επανάληψη του 1-4 του 1998.
(ΑΝ) 1: Έχω τρέλα...
(ΑΝ) Χ: Αύριο καφέ στην Αριστοτέλους!
(ΑΝ) 2: Maxi Cooper!

* Ο αγώνας Εργοτέλη-Λάρισα θα διεξαχθεί στις 2 Δεκεμβρίου.


Πηγή: http://www.gazzetta.gr/

Επιμένει για debate η Ντόρα


Στην πρότασή της για debate μεταξύ των διεκδικητών της ΝΔ επιμένει η Ντόρα Μπακογιάννη και σχολιάζοντας την αρνητική απάντηση του Αντώνη Σαμαρά σημείωσε ότι “δυστυχώς κάποιοι φοβούνται να συζητήσουν τα ουσιαστικά προβλήματα. Προτιμούν το μονόλογο. Αντιλαμβάνονται το διάλογο ως τσακωμό και τη συζήτηση ως διχασμό”.

Μιλώντας σε συγκέντρωση φίλων της στο Μαρούσι, η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτοσχεδιάζει και παλινδρομεί, καθώς και ότι κατάφερε πολύ γρήγορα να διαψεύσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να μην ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των περιστάσεων. Για αυτό, είπε, η χώρα έχει ανάγκη το ταχύτερο δυνατό από μια μεγάλη και ισχυρή ΝΔ.

"Αυτό υποστηρίζω από την πρώτη μέρα αυτής της εκστρατείας. Ότι η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Να χτίσει νέες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Να φύγει από την απομόνωση και την περιχαράκωση, που κάποιοι πάνε να κάνουν σημαία. Και πάνω απ’ όλα να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση”, υπογράμμισε η τέως υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: cecil.gr

Επτάλογος Αλαβάνου και επίθεση κατά Τσίπρα


Επτά πολιτικές παραινέσεις προς την Αριστερά απηύθυνε ο Αλ. Αλαβάνος, με αφορμή τη δεύτερη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της κ. Ν. Βαλαβάνη, στη Θεσσαλονίκη, εξαπολύοντας παράλληλα νέες βολές κατά της ηγεσία του ΣΥΝ καθώς χαρακτήρισε «βυζαντινολογίες» και «σχέδιο Ανάν» τη συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα βλέπουμε αυτό το μοναδικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το απλό αίτημα “μέλη” και ό,τι αυτό συνεπάγεται, να εμπλέκεται σε βυζαντινολογίες, σε περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις, σε σχέδιο Ανάν, σε μια αργκό ακατανόητη από την κοινωνία, σε κόλπα. Οταν μπορείς απλά να πεις “μέλη” και μαγικά να ανοίξουν διάπλατα τα παράθυρα στον ήλιο», είπε.

Οι παραινέσεις του πρώην προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζονται στις θέσεις ότι η Αριστερά ως κομματικός σχηματισμός ή ως πολιτική προσπάθεια δεν είναι παρά ένα μικρό κλάσμα ενός καθολικών διαστάσεων εγχειρήματος, ότι ο κίνδυνος για την Αριστερά είναι εντός των τειχών και ότι η αντίσταση και η ρήξη δεν είναι απλοί κανόνες ενός στρατηγικού σχεδίου αλλά κώδικες αξιών, κριτηρίων και νοηματοδοτήσεων.

Επεξήγησε επίσης την άποψη που εξέφρασε περί εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. «Οταν η ενωμένη ριζοσπαστική αριστερά δυνάμωνε αντί να τραυματίζεται από τον αμείλικτο ολοκληρωτικό πόλεμο του συστήματος, τελικά όμως για εσωτερικούς λόγους χάνει τους τρεις μεγάλους στόχους: Την ακύρωση του δικομματισμού. Την αλλαγή των συσχετισμών στην ιστορική αριστερά. Την προσέγγιση της νεανικής πρωτοπορίας που προσχωρεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο, υπήρχε ήττα», υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι η Αριστερά είναι η ιστορία σε εξέλιξη. «Οι σημερινοί κυρίαρχοι όταν μίλησαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης για το τέλος της ιστορίας, δεν αναφέρονταν μόνο στο μέλλον. Αυτό γρήγορα το εγκατέλειψαν με το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την οικονομική κρίση. Αναφέρονται κύρια στο παρελθόν. Γι’ αυτούς κανείς, και ιδιαίτερα η Αριστερά, δεν έχει δικαίωμα στην ιστορία», είπε. Χρησιμοποιώντας στίχους από το Imagine του Τζον Λένον υπογράμμισε τέλος ότι η Αριστερά για να ζήσει πρέπει να ονειρεύεται, ενώ χαρακτήρισε την ποιητική συλλογή «Η Μεγάλη Εποχή» ως ελεγεία γραμμένη για το τέλος εποχής του σοσιαλιστικού εγχειρήματος του 20ού αιώνα.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr Του Σπυρου Καραλη

Ο επιταχυντής του CERN τέθηκε ξανά σε λειτουργία


Μία πρώτη δέσμη πρωτονίων διέτρεξε χωρίς προβλήματα και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν το μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ο οποίος τέθηκε την Παρασκευή ξανά σε λειτουργία έπειτα από μία διακοπή 14 μηνών εξαιτίας μιας σοβαρής βλάβης, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN).

"Μία δέσμη η οποία κινείτο στη φορά των δεικτών του ρολογιού παρήχθη απόψε στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας). Είναι ένα σημαντικό στάδιο στην προοπτική των πρώτων αποτελεσμάτων φυσικής στον LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) που αναμένονται το 2010", αναφέρει το CERN σε μία ανακοίνωση. Γύρω στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας) το CERN, που έχει την έδρα του στη Γενεύη, έθεσε και πάλι σε λειτουργία τον LHC προχωρώντας στις πρώτες δοκιμές έγχυσης μορίων πρωτονίων. Η κυκλοφορία μίας δέσμης σωματιδίων στη διάρκεια μερικών λεπτών είχε προβλεφθεί αρχικά για τις 07:00 (8:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου. Καθώς οι πρώτες δοκιμές έγχυσης σωματιδίων ήταν αποφασιστικές, το CERN αποφάσισε να επισπεύσει κατά μερικές ώρες την κυκλοφορία της δέσμης. "Είναι θαυμάσιο να βλέπεις να κυκλοφορούν και πάλι πρωτόνια στον LHC", ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ Χόιερ. "Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να αρχίσουμε να κάνουμε φυσική, αλλά αυτό το ξεκίνημα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός", πρόσθεσε.

Πηγή: www.imerisia.gr

Αθώος ο άνθρωπος, δεν εξαφάνισε τα μαμούθ

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι κλιματικές αλλαγές και πυρκαϊές επέδρασαν στον αφανισμό των μεγαλόσωμων θηλαστικών


ΛΟΝΔΙΝΟ
Η μελέτη νέων ευρημάτων φαίνεται ότι καταρρίπτει τη θεωρία εξαφάνισης των μαμούθ. Σύμφωνα με αυτή, τα μεγαλόσωμα ζώα αποτέλεσαν βασικό θήραμα του προϊστορικού ανθρώπου-κυνηγού, γεγονός που οδήγησε στον αφανισμό τους. Ερευνητές του Πανεπιστήμιου Γουισκόνσιν ωστόσο την ανατρέπουν. Ανακάλυψαν στη λίμνη Αppleman στην Ιντιάνα τον μύκητα Sporomiella ο οποίος δημιουργείται στην κοπριά μεγάλων θηλαστικών όπως τα μαμούθ. Η μελέτη του μύκητα προσέφερε σημαντικά στοιχεία στους ερευνητές καθώς τους βοήθησε να υπολογίσουν με ακρίβεια τη χρονική περίοδο που υπέστη δραστική μείωση ο πληθυσμός των μαμούθ αλλά και περιβαλλοντικά στοιχεία εκείνης της εποχής. Η πρώτη σημαντική διαπίστωση είναι ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, ο πληθυσμός των μαμούθ είχε αρχίσει να μειώνεται εκατοντάδες χρόνια προτού ο άνθρωπος καταφέρει να φτιάξει κυνηγετικά όπλα (βέλη κ.ά.) με τα οποία θα μπορούσαν να εξοντώσουν μεγάλα ζώα. Μάλιστα τα νέα ευρήματα εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και η χρονολόγησή τους δείχνει ότι η εξαφάνιση των μαμούθ στην αμερικανική ήπειρο είχε ξεκινήσει τουλάχιστον χίλια έτη πριν από την εμφάνιση του πρώτου ανθρώπινου πολιτισμού εκεί, του πολιτισμού της φυλής Κλόβις. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές απέκλεισαν κατηγορηματικά την πιθανότητα τα μαμούθ να εξαφανίστηκαν εξαιτίας της θήρευσης. Ενδεχομένως οι άνθρωποι να είναι αυτοί που έδωσαν τη χαριστική βολή στα μαμούθ, αλλά δεν μπορεί κανείς να υποδείξει το ανθρώπινο γένος ως αποκλειστικό υπαίτιο για την εξαφάνισή τους.

Ταυτόχρονα η μελέτη των ευρημάτων αποκάλυψε ότι την εποχή που εμφανίζεται μείωση των μαμούθ συνέβησαν σημαντικές κλιματικές μεταβολές, οι οποίες πιθανότατα ήταν αυτές που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εποχή κατά την οποία αρχίζει η μείωση του πληθυσμού των μαμούθ και των άλλων μεγάλων θηλαστικών συμπίπτει με την έναρξη μιας περιόδου εκδήλωσης μεγάλων πυρκαϊών οι οποίες είτε εξόντωσαν πολλά ζώα άμεσα είτε κατέστρεψαν τις περιοχές όπου ζούσαν και έτσι ο αριθμός τους μειώθηκε γρήγορα. Αλλη μια διαπίστωση που έκαναν οι ερευνητές είναι ότι παράλληλα με τις πυρκαϊές μειώθηκε σημαντικά η ποικιλία της χλωρίδας και ειδικότερα ο αριθμός των φυτών με θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα τα θηλαστικά και τα μαμούθ που είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από τις πυρκαϊές να εξαφανιστούν εξαιτίας της κακής διατροφής.

Πηγή: www.tovima.gr

Ερευνες για 200 «στημένα» ματς σε 9 χώρες


Ξεπερνούν τους 200 οι εμπλεκόμενοι στο νέο σκάνδαλο «στημένων» αγώνων, που συγκλονίζει από χθες το πρωί την Ευρώπη, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που κοινοποίησε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο εκπροσώπους της Εισαγγελίας της πόλης Μπόχουμ και της γερμανικής Αστυνομίας, οι οποίοι διεξάγουν τις έρευνες για την υπόθεση σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλωστε, όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας βρίσκονται τουλάχιστον 200 αγώνες ποδοσφαίρου από πρωταθλήματα εννέα χωρών και περιλαμβάνουν ματς ερασιτεχνικών κατηγοριών έως και του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και του νεότευκτου Γιουρόπα Λιγκ. Οπως ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των γερμανικών αρχών, οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης ξεκίνησαν πριν από 9 μήνες, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Αυστρίας και της Ελβετίας και χθες συνέλαβαν 17 υπόπτους, οι 15 από τους οποίους ζουν στη Γερμανία και οι δύο στην Ελβετία. Συνολικά έγιναν 50 έρευνες σε σπίτια και γραφεία και ορισμένες από αυτές διεξήχθησαν στην Αυστρία και τη Βρετανία. Οι αρχές συνέλεξαν σωρεία ενοχοποιητικών στοιχείων, καθώς και σημαντικά χρηματικά ποσά. Οι χώρες στις οποίες ενδεχομένως στήθηκαν οι αγώνες είναι η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, Ελβετία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Τουρκία, η Βοσνία και η Ουγγαρία. Οπως επισημαίνει η «ΝΒ», ο επικεφαλής της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA), Πέτερ Λιμάχερ, τόνισε πως «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου». Προηγουμένως, οι εκπρόσωποι Εισαγγελίας και Αστυνομίας είχαν ανακοινώσει πως τουλάχιστον 12 παιχνίδια του Γιουρόπα Λιγκ, 3 του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και 32 ματς στη Γερμανία και 29 στην Τουρκία διαπιστώθηκε ότι είχαν «στηθεί».

Πηγή: www.enet.gr

Σεβασμό στον ηττημένο δηλώνει ο Σαμαράς


Η οποιαδήποτε τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν ένα είδος πολιτικού ριάλιτι που θα έβλαπτε τη Νέα Δημοκρατία.


Με αυτό τον τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς δικαιολόγησε την άρνηση να αποδεχτεί την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ.

Κατά τον κ. Σαμαρά, η τηλεμαχία τη δεδομένη στιγμή θα ήταν ό,τι χειρότερο για το κόμμα αλλά και για τους οπαδούς του, καθώς αντίπαλός του είναι η ηττοπάθεια των οπαδών και όχι οι συνυποψήφιοί του.

Ο εκ των τριών υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξη του σε πρωινή εκπομπή, ξεκαθάρισε ότι θα σεβαστεί «τον νικητή και τον ηττημένο της διαδικασίας», υπογραμμίζοντας και πάλι τη σπουδαιότητα της απόφασης να έχει λόγο η βάση στην εκλογή.

Αναγνωρίζοντας ότι ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη ανοίγματος στην κοινωνία ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, άσκησε κριτική σε όσους εισηγήθηκαν πρόωρες εκλογές στον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην πολιτική δεν χαρίζεις ούτε έξι μέρες, όχι έξι μήνες» .

Σχετικά με το αν φοβάται ότι η η επιμονή στην ιδεολογία οδηγεί σε περιχαράκωση, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «με τις ιδέες σου κερδίζεις την κοινωνία», ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να μπει τέλος στη θεωρία ότι η κοινωνική ευαισθησία είναι προνόμιο της Αριστεράς.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του 1993, σημείωσε ότι υπερασπίστηκε τις ιδέες και τις αξίες του, ερχόμενος σε σύγκρουση με μια συγκεκριμένη πολιτική.

«Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από μια ακρωτηριασμένη συνείδηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι οι πολιτικές βεντέτες δεν πρέπει να περνάνε από γενιά σε γενιά, λέγοντας ότι «η Ντόρα θα είναι σύμμαχός μου την επόμενη μέρα».

Πηγή: zougla.gr

Κόντρα στη Βουλή για τα Stage

Ακόμα ένα επεισόδιο στην έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκεντρο τις συμβάσεις Stage «παίχτηκε» χθες στη Βουλή.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της ΝΔ μίλησε για «καταφανή αδικία που έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες νέους στα προγράμματα Stage», ενώ ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να φύγουν οι stagiers, που λήγει η σύμβασή τους και οι φορείς να πάρουν μέσω ΑΣΕΠ υπαλλήλους ορισμένου χρόνου. Διευκρίνισε δε πως ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ τον διαβεβαίωσε ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι ταχύτατες και δεν θα ξεπερνούν τον μήνα.

Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος χαρακτήρισε τον Ανδρέα Λοβέρδο ως «σύγχρονο Ιαβέρη που για ένα ξεροκόμματο κυνηγά δεκάδες χιλιάδες stagiers και συμβασιούχους», ενώ εντύπωση προκάλεσε η παραίνεση του κ. Γιακουμάτου προς την κυβέρνηση «να αποδώσει ευθύνες και να στείλει στον εισαγγελέα όσα στελέχη και αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ έκαναν προεκλογικά παράνομες προσλήψεις σ' αυτόν τον τομέα, κατονομάζοντας συγκεκριμένα την τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον τέως διοικητή του ΟΑΕΔ».

Το θερμότερο της κόντρας ανέβηκε, όταν οι βουλευτές της ΝΔ κ. Θ. Καράογλου, Αθ. Μπούρας, Α. Ντινόπουλος και Ελ. Αυγενάκης κατήγγειλαν τον υπουργό ότι «για λόγους κομματικού ρεβανσισμού πετάει στον δρόμο τους νέους των 463 ευρώ τον μήνα που δουλεύουν στα Stage, επειδή προσλήφθηκαν επί ΝΔ».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Α. Λοβέρδου, ο οποίος είπε σε έντονο ύφος: «Δεν χωρίζω τους νέους σε γαλάζιους, πράσινους ή κόκκινους. Πρόκειται για κακόηχες εκφράσεις που τις απορρίπτω».

Κατά της κατάργησης των Stage τάχθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης, του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης και του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσιωτάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της επερώτησης παρούσα στην Ολομέλεια ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ πέντε από τους έξι επερωτώντες θεωρούνται βουλευτές που τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητάς της.

Γιώργος Πίκουλας

www.ethnos.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive