Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009

H Google εξαγοράζει το Gizmo5

Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Google εξαγόρασε τον ανταγωνιστή του Skype, Gizmo5. Η φήμη αυτή τελικά επιβεβαιώθηκε.

Το Gizmo5 επιτρέπει φθηνές κλήσεις από υπολογιστή σε τηλέφωνο και δωρεάν κλήσεις από υπολογιστή σε υπολογιστή.

Η Google αναφέρει ότι οι μηχανικοί του Gizmo5 θα ενσωματωθούν στην ομάδα του Google Voice.

Προς το παρόν το Gizmo5 δεν δέχεται εγγραφές νέων χρηστών, οι υπάρχοντες όμως χρήστες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία.


Πηγή: www.digitalnews.gr

"Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας"

Με τον όρο «μαξιμαλιστική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, τη θέση της Ελλάδας κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση της ονομασίας.

«Επιτρέψτε μου, προς το συμφέρον της διαδικασίας, να μην σχολιάσω τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα παραμείνει προσηλωμένη στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης, επιθυμώντας να βρεθεί λύση για να εκλείψει πλέον το ζήτημα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προέβη σε αυτή τη δήλωση, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο και την πορεία των συζητήσεων που είχε τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, μετέδωσαν το βράδυ του Σαββάτου (14/11) πως η Ελλάδα κατά την πρόσφατη συνάντηση του εκπροσώπου της Αδαμάντιου Βασιλάκη με τον Μάθιου Νίμιτς, «σκλήρυνε στο έπακρο τη θέση της».

«Η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας επιδεινώθηκε δραματικά», σχολίασε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Α1», κάνοντας αναφορά στις τελευταίες συναντήσεις που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Επίσης, αναφέρθηκε πως τα Σκόπια επανέφεραν τη θέση περί «διπλής ονομασίας» μόλις πληροφορήθηκαν τις θέσεις της Ελλάδας από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ.

Ο φιλοκυβερνητικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός «Σίτελ» παρατήρησε πως «η Ελλάδα έθεσε μεγολαμανείς αξιώσεις», ενώ ο επίσης φιλοκυβερνητικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός «Κάναλ 5», σχολίασε ότι «η Ελλάδα επιστρέφει στις θέσεις που είχε το 1992, από την εποχή του Αντώνη Σαμαρά».


Πηγή: www.cosmo.gr

Υπερθέαμα... εξ ουρανού

Ξημερώματα Τετάρτης και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ξαστεριά θα μπορούμε να θαυμάσουμε το φαινόμενο που μοιάζει με μια φωτεινή σφαίρα

Το εντυπωσιακό φαινόμενο της «Βροχής των Λεοντιδών» θα εμφανιστεί και φέτος τη νύχτα της 17ης προς 18ης Νοεμβρίου και θα είναι ορατό από τη 1 μέχρι τις 4.30 τα ξημερώματα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ξαστεριά.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ετήσιου φαινομένου δεκάδες διάττοντες σχηματίζουν τη «Βροχή των Λεοντιδών», η οποία έχει πάρει το όνομά της εξαιτίας της αντίληψης ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα και οφείλονται στα σωματίδια που αφήνει πίσω του ο κομήτης Τεμπλ Τατλ.

Οπως εξηγεί ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος, «αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διέλευσή τους από τη Γη οι κομήτες αφήνουν πίσω τους διάφορα μικρά σωματίδια σκόνης τα οποία είναι σχετικά μαζεμένα μαζί σε ομάδες και τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης. Οταν η Γη συναντάει μια τέτοια ομάδα σωματιδίων, τα έλκει και τότε αυτά εισέρχονται

στην ατμόσφαιρά μας με ρυθμό από 40 έως 70 αντικειμένων την ώρα.


Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ιδιαίτερα μετά από κάποια πρόσφατη διέλευση ενός κομήτη ο ρυθμός αυτός μπορεί και να ξεπεράσει ακόμη και τα χίλια μετέωρα την ώρα. Από αυτά τα μετέωρα ένας πολύ μικρός αριθμός καταφέρνει να φτάσει στην επιφάνεια της Γης".

Κάθε Νοέμβριο
Στην περίπτωση της Βροχής των Λεοντιδών, καθώς η Γη περιστρέφεται στην τροχιά της γύρω από τον Ηλιο, συναντά κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ-Τετλ και πέφτει πάνω του με ταχύτητα 108.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου, χτυπούν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς μας σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και αναφλέγονται.

Εν συνεχεία, η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας και σχηματίζει μια φωτεινή σφαίρα δύο έως τριών μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή η φωτεινή σφαίρα είναι ορατή από τη Γη.

Το 1799 η βροχή αυτή είχε παρατηρηθεί από τον Πρώσο επιστήμονα Αλεξάντερ φον Χούμπολτ που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με την περιγραφή του, σχεδόν ολόκληρος ο ουρανός καλύφθηκε από φωτεινά μετέωρα που απείχαν μεταξύ τους όσο το διπλάσιο μέγεθος της Πανσελήνου.

Οι ιθαγενείς της Νοτίου Αμερικής, πάντως, είχαν παρατηρήσει το φαινόμενο και το 1766, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλες καταιγίδες διαττόντων τα έτη 902, 934, 967, 1037, 1202, 1366 και 1533 μ.Χ.

Η μεγαλύτερη καταιγίδα διαττόντων που παρατηρήθηκε ποτέ ήταν η Καταιγίδα των Λεοντιδών στις 12 προς 13 Νοεμβρίου του 1833 όταν το φαινόμενο θύμιζε εκρήξεις πυροτεχνημάτων από μία ροή δεκάδων μετεώρων κάθε δευτερόλεπτο που διήρκεσε επί ώρες. Ενας ιστορικός μάλιστα το 1878 τη θεώρησε ένα από τα 100 πιο σημαντικά γεγονότα των ΗΠΑ. Το γεγονός απεικονίστηκε σε πολλά έργα τέχνης, ενώ αρκετοί κοινωνιολόγοι απέδωσαν στο συγκεκριμένο φαινόμενο τον πυρετό για τη θρησκεία που επηρέασε τα επόμενα χρόνια την κοινωνική εξέλιξη και τον σύγχρονο χαρακτήρα των ΗΠΑ.

Η εμφάνιση των Λεοντιδών το 1866 έφτασε τους 5.000 διάττοντες την ώρα, ενώ το 1867 ο ρυθμός έπεσε στους 1.000 την ώρα. Αντίθετα το 1899 η Βροχή των Λεοντιδών ήταν απογοητευτική αλλά την επόμενη χρονιά και πάλι στους 1.000 διάττοντες την ώρα.

Τα επόμενα χρόνια τα ίχνη του κομήτη χάθηκαν και θεωρήθηκε ότι είχε μάλλον διαλυθεί μέχρις ότου ανακαλύφθηκε και πάλι το 1965 όταν προσπέρασε τη τροχιά της Γης σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη απ αυτήν της Σελήνης. Εναν χρόνο αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου 1966, στις κεντρικές και δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες δεκάδες χιλιάδες διάττοντες στόλισαν και πάλι τον νυχτερινό ουρανό για είκοσι τουλάχιστον λεπτά με ρυθμό 200.000 έως 1.000.000 διαττόντων την ώρα.

«Κάθε ημέρα που περνάει, πάντως, πάνω από 100 τόνοι λεπτής διαστημικής σκόνης πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Γης χωρίς καν να το καταλάβουμε. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 από τους διαστημικούς αυτούς επιδρομείς είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να αντέξουν το ταξίδι μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας κάθε χρόνο και φτάνουν στην επιφάνεια της Γης ως μετεωρίτες. Επειδή όμως τα 2/3 του πλανήτη μας είναι καλυμμένα με νερό, οι πτώσεις αυτές γίνονται σπάνια αντιληπτές», επισημαίνει ο κ. Σιμόπουλος.

Πηγή: ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ / ethnos.gr

Τα 7 άλυτα ερωτήματα της Φυσικής...

Το καναδικό Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Περίμετρος, που έχει δημιουργήσει από το 2000 ο οραματιστής ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας Μάικ Λαζαρίδης (δημιουργός της εταιρίας RIM που παράγει το κινητό Blackberry), έχει ήδη αποκτήσει παγκόσμια φήμη,ενώ προσελκύει τα καλύτερα "μυαλά" του Πλανήτη στα ερευνητικά προγράμματα του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στέφεν Χόκινγκ, μόλις παραιτήθηκε λόγω ηλικίας από την έδρα του στο Κέμπριτζ, άρχισε αμέσως τη συνεργασία του με το Perimeter Institute.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια δεκαήμερη εκδήλωσή του με τίτλο "Από τα Κβάντα στον Κόσμο", στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από ένα πάνελ κορυφαίων φυσικών του πλανήτη να απαντήσουν στο πρωτότυπο ερώτημα "Τι σας κρατάει άγρυπνους τα βράδια;".

Ακολουθεί μια σύντομη παράθεση των απαντήσεων, όπως τα κατέγραψε το «New Scientist»:

1. Γιατί αυτό το σύμπαν και όχι άλλο;
Αναζητώντας τους θεμελιώδεις νόμους της φύσης, οι φυσικοί ουσιαστικά εργάζονται με βάση έναν μακρόχρονο άξονα: να δείξουν γιατί το σύμπαν πρέπει να είναι όπως το βλέπουμε. Αν όμως οι επιστήμονες μπορούν να συλλάβουν με το μυαλό τους άλλους φυσικούς νόμους, γιατί δεν μπορούν τα σύμπαντα που περιγράφουν θεωρητικά, να υπάρχουν κιόλας στην πραγματικότητα σε κάποιο άλλο μέρος; Οι επιστήμονες μπορούν εύκολα να φανταστούν διαφορετικά σύμπαντα με διαφορετικούς νόμους, οπότε το ερώτημα είναι γιατί στο δικό μας σύμπαν υπάρχουν αυτοί οι νόμοι και όχι κάποιοι άλλοι; 2. Από τι είναι φτιαγμένο το κάθε τι;
Είναι πια φανερό στους φυσικούς ότι η κανονική ύλη -από την οποία αποτελούνται τα άτομα, τα άστρα και οι γαλαξίες- αποτελεί μόλις το 4% της συνολικής ενέργειας του σύμπαντος. Το ερώτημα αφορά το υπόλοιπο 96% που αποτελείται από σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια. Και αν μεν η σκοτεινή ύλη ίσως σύντομα "φωτιστεί" με νέα πειράματα, όπως του δορυφόρου «Φέρμι» (Fermi) της ΝΑΣΑ (NASA), τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα στη δεύτερη περίπτωση, της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας, η οποία οδηγεί σε επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος, καθώς εδώ δεν φαίνεται… φως στο βάθος του τούνελ.
3. Πώς συμβαίνει η πολυπλοκότητα;
Από την απρόβλεπτη συμπεριφορά των χρηματοοικονομικών αγορών μέχρι την αυθόρμητη ανάδυση της ζωής από την ανόργανη ύλη, προκύπτει το ερώτημα με ποιο τρόπο εμφανίζεται και οργανώνεται η πολυπλοκότητα. Με άλλα λόγια, οι φυσικοί δεν έχουν ακόμα καταλάβει πώς απλά πράγματα, μέσα από απλές αλληλεπιδράσεις, οδηγούν σε πολύπλοκα φαινόμενα (βλέπε και "θεωρία του χάους").
4. Θα αποδειχτεί ποτέ ότι είναι σωστή η θεωρία των χορδών;
Η θεωρία των χορδών, που υποστηρίζει χονδρικά ότι τα θεμελιώδη σωματίδια της φύσης δεν είναι κουκίδες αλλά μικροσκοπικές ενεργειακές "χορδές", διαθέτει μια μαθηματική καλαισθησία, αλλά οι φυσικοί αγωνιούν ότι μπορεί να πεθάνουν χωρίς ποτέ να μάθουν αν αποτελεί την πιο αποκαλυπτική περιγραφή της πραγματικότητας που έχει ποτέ γίνει ή μήπως τελικά δεν είναι παρά ένα γοητευτικό θεωρητικό κατασκεύασμα. Ακόμα και μεγαλεπήβολα πειράματα, όπως αυτό του «ΣΕΡΝ» (CERN), είναι απίθανο να δώσουν οριστική απάντηση για το αν οι χορδές όντως υπάρχουν και αποτελούν το θεμέλιο της φύσης.
5. Τι είναι η μοναδικότητα (και το "Μπινγκ Μπανγκ");
Ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο (που άπτεται πλέον της θρησκείας) αφορά το "ένα" και "μοναδικό" συμβάν από το οποίο όλα ξεκίνησαν, δηλαδή το "Μπινγκ Μπανγκ", την αρχική "έκρηξη" της Δημιουργίας. Η συμβατική φυσική θεωρεί ότι υπήρξε μια άπειρα καυτή και πυκνή κατάσταση στην αρχή του σύμπαντος, όπου οι γνωστοί φυσικοί νόμοι δεν ίσχυαν. Αλλά οι φυσικοί δεν μπορούν να περιγράψουν -και να καταλάβουν- ακριβώς αυτή την κατάσταση "μοναδικότητας", χωρίς την οποία ασφαλώς αδυνατούν και να προσφέρουν στον κόσμο μια αληθινή "θεωρία του παντός".
6. Τι είναι η πραγματικότητα στην πραγματικότητα;
Ο υλικός κόσμος φαίνεται "απλός", αλλά, σε κάποιο επίπεδο, βρίσκεται πέρα από την κατανόησή μας. Η κβαντική φυσική, η οποία έδειξε ότι ο παρατηρητής μπορεί να αλλάξει τη φύση του αντικειμένου που παρατηρεί, "υποψιάζει" αρκετούς φυσικούς ότι απλώς έχουμε γρατσουνίσει την επιφάνεια της πραγματικότητας. Κανείς ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει καταλάβει πώς γίνεται το σύμπαν να ξέρει πότε παρακολουθείται και ανάλογα να αλλάζει. Για μερικούς, η ουσιαστική "επανάσταση" θα υπάρξει μόνο όταν κατανοηθεί η σχέση ανάμεσα στη φυσική πραγματικότητα και στην ανθρώπινη συνείδηση.

7. Πόσο μακριά μπορεί να μας πάει η Φυσική;
Η επιστημονική αναζήτηση που ξεκίνησε με το Γαλιλαίο (και πιο πριν με τους αρχαίους Έλληνες) και μας έχει αποκαλύψει τόσα πράγματα για το σύμπαν, πλησιάζει στο τέλος της; Έχουν φθάσει οι επιστήμονες κοντά στα όρια της εμπειρικής γνώσης;


Πηγή: greece-salonika.blogspot.com

Πρόσκληση για λύσεις


Πρόσκληση για διάλογο σε φορείς και κόμματα, με... άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου στην πρεμιέρα της «Ωρας του Πρωθυπουργού» χθες στη Βουλή.

Λίγες μέρες μετά το τελεσίγραφο των Βρυξελλών για τη λήψη σκληρών μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος παραδέχτηκε πως «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο», ωστόσο ο ίδιος δήλωσε «αισιόδοξος και αποφασισμένος».

«Γνωρίζουμε», τόνισε, «ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και λύσεις. Αν δουλέψουμε μαζί, θα τις βρούμε και θα τις συμφωνήσουμε».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, αφού αναγνώρισε ότι «οι ασφαλιστικοί μας φορείς είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει με τις προτάσεις του στην επίλυση του Ασφαλιστικού σε μία προοδευτική κατεύθυνση.

Ρόλος
Ο Γ. Παπανδρέου στοχεύει στην επίτευξη διαλόγου με όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, δίνει ωστόσο έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επίλυση του Ασφαλιστικού, το οποίο χαρακτήρισε «εθνικό ζήτημα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, «είναι μία από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, από τις οποίες περιμένουμε ειλικρινά να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα της κυβέρνησης. Γνωρίζω καλά ότι αν το θελήσετε, μπορείτε και με το παραπάνω, ειδικά εσείς, να συνεισφέρετε πολλά σε έναν προοδευτικό διάλογο, που θα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και ένα βιώσιμο Ασφαλιστικό, αλλά βεβαίως και σε πολλούς άλλους τομείς».

Με σκληρή κριτική, χωρίς να αποκλείσει τη συμμετοχή του στον διάλογο -κατέθεσε μάλιστα και τις πρώτες προτάσεις- απάντησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μακριά από μας η ισοπεδωτική λογική. Προτάσεις έχουμε και το ξέρετε», ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα, ο οποίος, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι σύρεται από τις εντολές Αλμούνια, θύμισε πως το Ασφαλιστικό είναι θέμα των εθνικών κυβερνήσεων.

«Σας ψηφίσανε για να αλλάξετε αυτή τη δεξιά πολιτική και εσείς τη συνεχίζετε με το "τραβάτε με και ας κλαίω"», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε «να μη σπείρει ανέμους γιατί πολύ σύντομα θα θερίσει θύελλες».

«Με τον κ. Αλμούνια έχω συγκρουστεί και δημοσίως, και προσωπικά. Ιδιαίτερα για την άθλια διαδικασία της απογραφής», αντέτεινε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε, πάντως, «εποικοδομητικές» τις προτάσεις Τσίπρα για πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής, της ανασφάλιστης εργασίας και την ένταξη στο ασφαλιστικό σύστημα των μεταναστών, όπως επίσης την αξιοποίηση της περιουσίας της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε για μία ακόμη φορά τις συντάξεις, τον περιορισμό του χρόνου απονομής τους, την άρση των αδικιών στη διαδοχική ασφάλιση, τη διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ και την αύξηση της βασικής σύνταξης.

Απάντηση Γ. Παπανδρέου σε ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα
Τέλος στην ελαστική απασχόληση

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης επιβεβαίωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προκειμένου να μπει τέλος -όπως είπε- στη ζούγκλα! Αναφορικά με το θέμα των stage έκανε σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει μονιμότητα για όλους.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της γ.γ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, προανήγγειλε πως μέσα στον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής προκειμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση εργασιακών σχέσεων, όπως για το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός σχετικά με το θέμα των stage, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για τη μονιμότητα όλων» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο».

Τη μονιμοποίηση των απασχολούμενων στα stage ζήτησε η κ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας πως «η δουλειά είναι δικαίωμα». Επιπλέον, εξέφρασε την αντίθεση της με τη λογική του ΑΣΕΠ που προωθεί στη δουλειά όσους έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Στην επισήμανση της γ.γ του ΚΚΕ ότι «δεν πρόκειται να σιγήσουμε», ο Πρωθυπουργός απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν ζητάμε να σιγήσετε. Αντιθέτως, διεκδικούμε και απαιτούμε την άποψη όλων». Και πρόσθεσε: «Δεν ζητάμε τον συμβιβασμό ούτε του νέου, ούτε της γυναίκας, ούτε του ανέργου με απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες. Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το δικαίωμα της πλήρους απασχόλησης».

GOLDEN BOYS
Τελειώνουν οι αμαρτωλές αμοιβές

«Τα ψέματα τελείωσαν». Με τη φράση αυτή ο Γ. Παπανδρέου βάζει τέλος στις αστρονομικές αμοιβές διοικητών Οργανισμών και φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα γνωστά πλέον golden boys.

Με θεσμοθετικές ρυθμίσεις όπου χρειαστεί, η κυβέρνηση θα καθορίσει τις αμοιβές των νέων διοικητών, προέδρων και στελεχών που θα στηρίζονται, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, στις εξής τρεις αρχές: διαφάνεια (οι αμοιβές θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και μάλιστα αιτιολογημένες), λογοδοσία (οι πολίτες θα γνωρίζουν το αποτέλεσμα του έργου των διοικήσεων) και δικαιοσύνη (τα στελέχη θα αμείβονται ανάλογα με τις απαιτήσεις των θέσεων που κατέχουν):

«Οι πολίτες θα γνωρίζουν τι και σε ποιους πληρώνουν και οι υπουργοί οφείλουν να αιτιολογούν κάθε τους απόφαση» δήλωσε χθες στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας στην «Ωρα του πρωθυπουργού» στον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος μάλιστα εισηγήθηκε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για όσα έχουν γίνει στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος με τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφορικά με τις προκλητικές αμοιβές ορισμένων γαλάζιων golden boys. «Μιλάμε για την καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου, για πραγματική πρόκληση» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει αυτό το καθεστώς και μάλιστα πολύ σύντομα.

Γνωστοποίησε, μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει και στους Οργανισμούς που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο και στους οποίους το δημόσιο είναι μεγαλομέτοχος, ενώ για τις άλλες επιχειρήσεις που κινούνται στον χώρο του ελληνικού και διεθνούς ανταγωνισμού, δήλωσε ότι κι εκεί περιμένει να υπάρξει διάθεση προσφοράς για το γενικότερο καλό.

Ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στις υπέρογκες αμοιβές διοικητών και στελεχών επιχειρήσεων του δημοσίου (Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΕΡΤ), πρότεινε να φορολογήσει η κυβέρνηση τα μπόνους με 90% και εκτίμησε πως θα είναι μεγάλη επιτυχία αν τα όσα επαγγέλλεται η κυβέρνηση γίνουν πράξη.


ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

www.ethnos.gr

Τραγωδία σε επεισόδιο του πολέμου των καρτέλ

Ένας επτάχρονος Αμερικανός από το Τέξας που βρισκόταν στο Μεξικό για να περάσει το σαββατοκύριακο με τον πατέρα του, έχασε τη ζωή του σε ένα νέο επεισόδιο του πολέμου των καρτέλ στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες, ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία.

Ο μικρός βρισκόταν στο φορτηγάκι του πατέρα του, μεξικανού πολίτη και κάτοικου της πόλης, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα πατέρας και γιος να υποκύψουν στα τραύματά τους.

Άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής στην πόλη αυτή, την πιο βίαιη σε όλο το Μεξικό.

Εξαιτίας του πολέμου των καρτέλ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς στην Σιουδάρ Χουάρες, αν και μέσα στην πόλη έχουν αναπτυχθεί τουλάχιστον 8.500 στρατιώτες.

Πηγή: news.pathfinder.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive