Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2009

Νέο σύστημα φορολογικών δηλώσεων


«Πόθεν έσχες» για όλους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου συστήματος φορολογικών δηλώσεων, «που θα αποτυπώνουν στο μέγιστο τόσο τα εισοδήματα όσο και τη συνολική περιουσιακή κατάσταση των πολιτών».

Σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι «η νέα φορολογική κλίμακα θα είναι ενιαία για τα εισοδήματα από εργασία και από μερίσματα».

Επισημαίνει ότι «θα είναι προοδευτική ώστε οι φορολογούμενοι να συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα» και ότι «θα υπάρχει τιμαριθμοποίηση, ώστε να προστατεύονται τα εισοδήματα από τον πληθωρισμό», τονίζοντας ότι «δεν θα αυξηθεί ο ανώτερος συντελεστής, ενώ θα υπάρχει ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «με εξαίρεση κάποιες μορφές εισοδήματος που έχουμε πει ότι δεν αλλάζει το καθεστώς φορολόγησής τους, όπως για παράδειγμα τα έσοδα από τόκους, όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης, καθώς και τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που μέχρι τώρα τις επέβαλλαν, θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «από το επόμενο έτος η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται με ένα νέο προοδευτικό σύστημα, που θα επιβαρύνει περισσότερο τις μεγάλες περιουσίες». Ο υπουργός διευκρινίζει ότι «θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μικρές και οι μεσαίες ακίνητες περιουσίες». «Και σε αυτή την κατηγορία είναι ανάγκη να διορθωθούν οι σημερινές αδικίες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ακίνητα των offshore εταιρειών», λέει.

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι «θα υπάρξει ανασυγκρότηση και βελτίωση αδιάφθορων σωμάτων, που θα διεξάγουν επιτόπιους οικονομικούς ελέγχους και θα επιβάλλουν κυρώσεις».

«Είναι σημαντική η παροχή κινήτρων συμμόρφωσης, ειδικά για τις μικρότερες, αλλά πάρα πολλές, περιπτώσεις εκούσιας ή ακούσιας φοροδιαφυγής», σημειώνει, ανακοινώνοντας ότι «σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσουν μηχανισμοί όπως το point system, που δίνει δεύτερη ευκαιρία συμμόρφωσης χωρίς κατ’ αρχάς επιβολή σημαντικών κυρώσεων, αλλά και δράσεις που διευκολύνουν την αυτοσυμμόρφωση όπως η κωδικοποίηση και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας».

Επίσης, ο υπουργός ανακοινώνει τη δημιουργία μιας ενιαίας αρχής πληρωμής στο Δημόσιο: «Μιλάμε για πολλές ταχύτητες μισθοδοσίας υπαλλήλων και για τεράστιες ανισότητες και αδικίες. Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση θα τη σταματήσουμε σύντομα με τη δημιουργία μιας ενιαίας αρχής πληρωμής για το Δημόσιο, ώστε όλοι οι μισθοί και όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων να επέλθουν στη γνώση αυτών που αποφασίζουν την εισοδηματική πολιτική, αυτών που επηρεάζονται από αυτήν, αλλά και αυτών που την πληρώνουν, δηλαδή των πολιτών».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης (μέσω διαβούλευσης) και των εσόδων από τα ακίνητα της Εκκλησίας: «Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση και θα γίνει σε συνέχεια του διαλόγου με την Εκκλησία της Ελλάδος. Ειδικά για τα ακίνητα έχουμε πει ότι θα φορολογηθούν αυτά για τα οποία υπάρχει εμπορική εκμετάλλευση, ενώ με το νομοσχέδιο για το έκτακτο επίδομα και η Εκκλησία θα συνεισφέρει στην έκτακτη εισφορά από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν επαρκή παράταση για τη μείωση του ελλείμματος, καθώς στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο «θα αποτυπωθούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα το σχέδιο και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για την πορεία των οικονομικών».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, προαναγγέλλει νέα αστηρά τεκμήρια διαβίωσης και «πόθεν έσχες» για μεγαλύτερο αριθμό φορολογουμένων.

Δηλώνει ότι όλοι και όλα τα εισοδήματα θα πάνε στη φορολογική κλίμακα, αφού θα καταργηθούν οι αυτοτελείς φορολογίες. Αυτό σημαίνει ότι μισθοί και επιδόματα εφοριακών, τελωνειακών, βουλευτών, δικαστών, νομαρχών, αθλητών, μελών διοικητικών συμβουλίων και άλλων επαγγελματιών θα φορολογούνται πλέον με βάση νέα ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς καμία εξαίρεση.

«Βασική μας προεκλογική δέσμευση υπήρξε η καθιέρωση ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα. Αυτό σημαίνει ότι και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά θα υπόκεινται στους φορολογικούς συντελεστές που υπόκεινται τα εισοδήματα από μισθούς. Περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.nooz.gr

Πρώτη νίκη Ομπάμα για τις μεταρρυθμίσεις

Με επιτυχία πέρασε, ο Μπαράκ Ομπάμα, το πρώτο εμπόδιο για τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει στο σύστημα υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιό του στηρίζοντας τις σημαντικότερες αλλαγές.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ονομαστική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν 220 ψήφοι υπέρ, συμπεριλαμβανομένης και της ψήφου ενός Ρεπουμπλικανού, και 215 κατά.

Ο αμερικανός πρόεδρος με τις μεταρρυθμίσεις φιλοδοξεί να προωθήσει την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης για σχεδόν όλους τους αμερικανούς και να άρει αδικίες όπως η άρνηση των ασφαλιστικών εταιριών να προσφέρουν υπηρεσίες ή να καλύπτουν τα ιατρικά κόστη σε ανθρώπους που έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Το ενδιαφέρον τώρα μετατοπίζεται στη Γερουσία, όπου η συζήτηση συνεχίζεται εδώ και εβδομάδες, καθώς ο ηγέτης της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αναζητεί τις 60 ψήφους που απαιτούνται.

Πηγή: www.ant1online.gr

Σύγκρουση για το «αύριο»

Στα αίτια της εκλογικής ήττας, εστίασαν πολλοί σύνεδροι της ΝΔ κατά τη δεύτερη ημέρα του Εκτακτου Συνεδρίου, το οποίο ενέκρινε την εκλογή προέδρου από τη βάση, με ψηφοφορία στις 29 Νοεμβρίου, ενώ άλλοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, τον οποίο στηρίζουν.

Η υποψήφια για την αρχηγία Ντόρα Μπακογιάννη δευτερολόγησε, χαρακτηρίζοντας «ενδιαφέρουσες» τις απόψεις των συνέδρων.

Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός νέου ουσιαστικά κόμματος και ξεκαθάρισε πως δεν ζητά λευκή επιταγή. «Σας υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ένα νέο κόμμα. Δεν ζητώ λευκή επιταγή. Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να μην εξειδικεύσουμε τι προτείνουμε. Δεν θέλω να χαϊδέψω αφτιά για να με ψηφίσετε και μετά να ξαναφτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Χρειάζονται δομές, που θα δώσουν δύναμη στη βάση», είπε και κάλεσε τους συνυποψηφίους της να παρουσιάσουν πριν τις 29 Νοεμβρίου το πλαίσιο των προτάσεών τους, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις της για ριζικές αλλαγές στη ΝΔ.

Επίσης, χαρακτήρισε «πλασματικό» το δίλημμα, που παρουσίασε το Σαββατο ο Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η εκλογική βάση της ΝΔ:

«Παρουσιάστηκε ένα πλασματικό δίλημμα. Ότι κάπου έξω βρίσκονται δικοί μας, που πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα. Οι δικοί μας ψηφοφόροι είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, οργισμένοι, πήγαν και ψήφισαν. Κάναμε λάθη, είχαμε συμπεριφορές, που εξόργισαν τον κόσμο. Αυτούς θα τους προσεγγίσουμε δημιουργώντας ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα. Ένα είναι το δίλημμα. Θέλουμε ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα, που θα αντιπολιτευτεί το ΠΑΣΟΚ, ή ένα κόμμα περιχαρακωμένο επιρρεπές στον λαϊκισμό, που θα προσεγγίσει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές; Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Η ιδεολογική περιχαράκωση της ΝΔ είναι συνταγή αποτυχίας. Ο δικός μου αγώνας είναι να ξανακάνω τη ΝΔ να πιστέψει στον εαυτό της. Έχει δυναμικό αξιόλογο. Μπορεί και πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Τα καταστατικά υπάρχουν για να διασφαλίζουν τη λειτουργία των κομμάτων. Όταν μιλώ για συμβούλιο δεοντολογίας, εκλεγμένο, δεν το λέω τυχαία. Αυτό θα εξετάζει στελέχη, που δημιουργούν πρόβλημα. Δεν θα είναι το μακρύ χερι του αρχηγού, αφού θα το έχετε εσείς εκλέξει. Η ΝΔ μπορεί, από την ώρα που θα είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και τα στελέχη μας».

Από τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έγινε γνωστό ότι δεν θα δευτερολογήσει, για να απαντήσει στην κ. Μπακογιάννη, καθώς ο πολιτικός του λόγος είναι ξεκάθαρος και δεν χρειάζεται διευκρινίσεις.

Είναι προσβλητικό να ζητείς διήμερο συνέδριο και να απουσιάζεις τη δεύτερη ημέρα, διεμήνυσε η κ. Μπακογιάννη.

Σε δήλωση παρέμβασή του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τονίζει ότι «οι παρεμβάσεις των απλών συνέδρων τον δικαιώνουν. «Ο δρόμος για επιστροφή στην κοινωνία περνά από την αυτοκριτική», υπογραμμίζει.

«Η ΝΔ σήμερα δεν έχει ανάγκη ούτε από είδωλα ούτε από μεσσίες. Τα αρχηγικά κόμματα στην Ελλάδα έχουν κάνει τον κύκλο τους. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Να δράσουμε συλλογικά και όχι ατομικά. Να ανεβούμε όλοι μαζί στη σκηνή και να προχωρήσουμε ενωμένοι», προσθέτει και απευθύνει έκκληση για μαζική προσέλευση στην ψηφοφορία.

Γιάννης Μανώλης


Έχει ευθύνες και η ηγετική ομάδα, μαζί με τον κ. Καραμανλή, το νούμερο δύο και το νούμερο τρία της κυβέρνησης», υποστήριξε ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης και πρόσθεσε: «Αποκοπήκαμε από την κοινωνία, δεν μιλάμε με τους πολίτες, κάναμε φιλίες με τις τράπεζες Πού πήγαν τα 28 δισ.; Πήγανε σε αυτούς, που έχουν ανάγκη;». Αποδοκίμασε δε, «φωνές» μέσα στο κόμμα, «που μιλούν για τετραήμερη εργασία».

«Χρειάζεται καθαρό ιδεολογικό στίγμα. Το κράτος έχει ρόλο, δεν μπορεί οι αγορές και οι τράπεζες να λειτουργούν ασύδοτα», υπογράμμισε ο κ. Μανώλης και κατέληξε: «Θα συνεχίσω, υπό οποιοδήποτε αρχηγό, να ασκώ κριτική και να εκφράζω τον κόσμο, που υπηρετώ εδώ και 30 χρόνια στα πεζοδρόμια».

Κώστας Κιλτίδης


«Ο προσωπικός φανατισμός είναι ο χειρότερος φανατισμός», τόνισε πρ. υφυπουργός, βουλευτής, Κ. Κιλτίδης, ο οποίος δήλωσε «δεξιός, που ανήκει στη ΝΔ».

«Άλλο μέλος και άλλο ψηφοφόρος», είπε τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να απαξιώνεται η έννοια του μέλους. «Είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα η ΝΔ», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι είναι άλλο το πολυσυλλεκτικό και άλλο το πολυτασικό κόμμα. «Η σύγχρονη δεξιά δεν είναι δύο σε ένα. Δεν είναι σαμπουάν», ανέφερε και, επικαλούμενος τον Αντόνιο Γκράμσι, πρόσθεσε: «Θα πρέπει να προηγηθεί η επικράτηση των ιδεών μας και μετά θα έρθει η πολιτική μας επικράτηση».

Φάνη Πάλλη Πετραλιά

Η πρ. υπουργός Φ. Πετραλιά, είπε ότι «η ΝΔ υπέστη στρατηγική ήττα», που τη βίωσε και η ίδια, τόσο κομματικά, όσο και προσωπικά. «Κατά το ποσοστό της συμμετοχής μας ευθυνόμαστε όλοι», τόνισε και πρόσθεσε πως «πρέπει να καταδείξουμε λάθη, παραλείψεις και συμπεριφορές. Η βασική αιτία του οδυνηρού αποτελέσματος ήταν ότι χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα, γιατί κάποιοι δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του Καραμανλή στο πρόσωπό τους. Να γίνει ένα καλό μάθημα αυτή η ήττα».

Πρόσθεσε δε, ότι «πρέπει να αξιολογηθεί και να καταγραφεί το έργο της ΝΔ στα πεντέμισι χρόνια. Να μην απαξιώσουμε μόνοι μας το έργο μας. Θα δικαιωθούμε για το έργο μας. Πρέπει να το αναδείξουμε από τις 29 Νοεμβρίου και μετά». Αναφέρθηκε, τέλος, στην κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό και στον περιορισμό των Ταμείων και σημείωσε πως «αφήσαμε το ΕΚΑΣ αυξημένο κατά 107%, παραλάβαμε μια χώρα στα μπετά και στα χαρτιά και κάναμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Νίκος Νικολόπουλος

«Αισθάνομαι πικραμένος και οργισμένος, όπως και η βάση, καθώς, με τις προσωπικές συμπεριφορές τους, κάποιοι πλήγωσαν την παράταξη», δήλωσε ο βουλευτής Αχαίας, Ν. Νικολόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως η ΝΔ πρέπει να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας και της λαϊκής βάσης.

«Ας βγούμε μπροστά στο μέτωπο των κοινωνικών αγώνων», είπε και ζήτησε ριζικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ΝΔ. «Τα αρχηγικά κόμματα δεν συγκινούν πια, σήμερα χρειαζόμαστε εκείνον, ή εκείνη, που θα ενώσει τις απόψεις και θα καθορίσει το βηματισμό. Ένα αρχηγικό κόμμα θα έχει ημερομηνία λήξης».

Γιώργος Σούρλας

«Η ΝΔ έχασε το ηθικό πλεονέκτημα, που είχε», τόνισε ο πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Σούρλας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως το πολιτικό σύστημα έχει πάρει κατήφορο και κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει. «Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά και νοοτροπία», δήλωσε ο κ. Σούρλας. Πρόσθεσε δε, πως η κάθαρση και η αυτοκάθαρση πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου αρχηγού. «Η διεκδίκηση της ηγεσίας πρέπει να γίνει με ευπρέπεια και χωρίς υπονοούμενα», σημείωσε.

Γιώργος Κοντογιάννης

«Πρέπει να υπάρξει αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ», τόνισε ο βουλευτής Ηλείας, Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος επισήμανε πως «κανέναν από εμάς δεν ενδιαφέρει ένα μικρό, αλλά δήθεν καθαρό, ιδεολογικά κόμμα της τάξης του 25%. Οι ρίζες μας είναι εδώ και είναι ισχυρές. Ας κοιτάξουμε το μέλλον για να αγκαλιάσουμε όσο το δυνατό περισσότερους Έλληνες χωρις προκαταλήψεις». Ο κ. Κοντογιάννης είπε πως «ο λαός περιμένει να καταδικάσουν όλοι, στο κόμμα, τα φαινόμενα και τις νοοτροπίες, που παρουσιάστηκαν κατά το παρελθόν και προκάλεσαν πρόβλημα στην παράταξη».

Κώστας Τσιάρας

«Όχι στην εσωστρέφεια και στις αντιπαραθέσεις», είπε ο βουλευτής Κώστας Τσιάρας. «Πρέπει να ενισχυθεί η εικόνα του κόμματος. Επιβεβλημένο είναι να αποφύγουμε τις προσωπικές διαφορές και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της εικόνας του κόμματος», πρόσθεσε ο βουλευτής και διευκρίνισε πως «πρώτο ζητούμενο είναι η ενότητα».

Σημείωσε δε, ότι «οι νίκες οφείλονται στον Κώστα Καραμανλή, προσωπικά. Υπήρξαν, όμως, και αδυναμίες από χρόνια προβήματα, λόγω της διατήρησης των εσωτερικών ισορροπιών. Ο νέος αρχηγός πρέπει να κάνει τις αλλαγές, που απαιτεί η συγκυρία. Εκείνο που έχει σημασία είναι να σχεδιάσουμε το αύριο με την τολμηρή ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα, χωρίς συμβιβασμούς, γιατί δεν έχουμε άλλα περιθώρια».

Θανάσης Χειμάρας

«Δεν αρκεί να είναι προσωπικά ο Καραμανλής έντιμος, αλλά έπρεπε να είναι υποδειγματική, στο συνολό της, η κυβέρνηση και οι λειτουργοί της», τόνισε ο νομάρχης Φθιώτιδας, πρ. βουλευτής, Θανάσης Χειμάρας, και πρόσθεσε πως ο Κ. Καραμανλής «έπρεπε να πάρει κεφάλια στον κατάλληλο χρόνο και όχι μόνο αυτών, που είχαν κλειστές πόρτες, αλλά και αυτών που ξημεροβράδιαζαν στα τηλεοπτικά παράθυρα, κάνοντας ανέξοδη κριτική».

Ο κ. Χειμάρας εκτίμησε ότι ο πρ. πρωθυπουργός δεν είχε πάγκο και αναπληρωματικούς, «αφού είχαμε μόνο 150+1 βουλευτές», και ανέφερε ότι «αν έβγαζε κόκκινη κάρτα ο πρόεδρος σε κάποιους και πηγαίναμε σε εκλογές, θα τις κερδίζαμε ξανά. Πήγαμε σε εκλογές ως πρόβατα επί σφαγή».

Θανάσης Νάκος

Ο πρ. υφυπουργός, βουλευτής Θ. Νάκος, υποστήριξε ότι ο βουλευτής οφείλει πρώτος να καταθέσει τις επιλογές του, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την χωρίς μέτρο προσπάθεια προβολής αυτών.

«Θλίβομαι από την ένταση που βλέπω και από τα βαριά λόγια που ακούω, είμαι βέβαιος ότι θα μετανιώσουν αυτοί, που τα εκστομίζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από τη ΝΔ «και αν δεν σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών τους φοβάμαι ότι θα μας γυρίσουν την πλάτη».

Βίβιαν Μπουζάλη

Η πρ. βουλευτής Β. Μπουζάλη έκανε λόγο για «αργά ανακλαστικά της κυβέρνησης της ΝΔ», και για «επικοινωνιακό έλλειμμα». Μίλησε για μεμονωμένες συμπεριφορές, που πλήγωσαν τους ψηφοφόρους, και τόνισε ότι «αποκοπήκαμε από τη βάση μας». Κάλεσε τα μέλη της ΝΔ να επιλέξουν «αυτόν που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης. Οι διασπαστικές κινήσεις έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν. Να εκλέξουμε αυτόν που δεν προκαλεί φυγόκεντρες τάσεις στους ψηφοφόρους μας. Οι λογικές της ιδεολογικής καθαρότητας θα μας περιορίσουν».

Άγγελος Μοσχονάς

Ο Α. Μοσχονάς, μέλος της ΚΕ του κόμματος, τόνισε την ανάγκη «να δούμε πώς μεταχειριστήκαμε τη βάση. Δεν αρκεί να λέμε απλώς ότι την αγαπάμε». Αναρωτήθηκε αν το κόμμα θα λειτουργεί έως ότου κερδίσει τις εκλογές, ή θα λειτουργεί και όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, και επισήμανε ότι «αγαπάμε τα στελέχη, αλλά όταν γινόμαστε κυβέρνηση, υιοθετούμε τους καθηγητές πανεπιστημίου. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η ΝΔ έχει ανίκανα στελέχη και πρέπει να τα βρούμε από αλλού» και κατέληξε: «Ευχαριστώ όσους έδωσαν τη μάχη και συγγνώμη από όσους απογοητεύσαμε».

Φίλιππος Ταυρής

«Φάγαμε πολύ χρόνο συζητώντας τα διαδικαστικά», επισήμανε ο γγ. γραμματέας ΔΑΚΕ, Φ. Ταυρής, ο οποίος άσκησε κριτική για την απουσία στελεχών της ΝΔ από τις κινητοποιήσεις των νέων, που απασχολούνται στα stage. «Πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον», είπε ο κ. Ταυρής, ο οποίος διαφώνησε με τη λογική ενός κόμματος, που θα είναι πολυσυλλεκτικό ιδεολογικά. «Είμαστε φιλελεύθεροι, άρα είμαστε ευαίσθητοι προς την κοινωνία», ανέφερε.

Δ. Σιούφας


Για παρεμβάσεις ευθύνης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου, ο οποίος κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο και το αίσθημα ευθύνης όλων.

«Έγιναν πολλές αναφορές για τα αίτια, αλλά και για το τί πρέπει να κάνουμε. Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής θα ήθελα να εκφράσω το υψηλό επίπεδο και το αίσθημα ευθύνης όλων». Όλες και όλοι οι ομιλητές αλλά και οι σύνεδροι, ανέφερε ο κ. Σιούφας, στις δύο μέρες του εκτάκτου συνεδρίου «κάναμε ένα σημαντικό βήμα δημοκρατίας θεσπίζοντας την εκλογή του προέδρου από τη βάση. Κάναμε ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής έκανε λόγο για άνοιγμα στην κοινωνία με συνοχή, αλληλεγγύη και προοπτική. «Χρέος μας να κάνουμε ότι μπορούμε για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία» δήλωσε, επισημαίνοντας πως «βάλαμε ισχυρές βάσεις και αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Πηγή: www.nooz.gr

Ντέρμπυ Μπακογιάννη - Σαμαρά σε νέες δημοσκοπησεις

Ντέρμπι μεταξύ Μπακογιάννη - Σαματά φαίνετα ότι θα εξελιχθεί κατά την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στην Νέα Δημοκρατία., σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 3-4 Νοεμβρίου από την εταιρεία Marc για λογαριασμό της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, διαπιστώνεται ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, καθώς η απόσταση που χωρίζει την Ντόρα Μπακογιάννη από τον Αντώνη Σαμαρά είναι μόλις 1,5%.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιον επιθυμείτε για αρχηγό της ΝΔ» -μεταξύ όσων θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου- τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ντόρα Μπακογιάννη 40,9%, Αντώνης Σαμαράς 39,4%, Παναγιώτης Ψωμιάδης 12,5%, ενώ το 7,1% των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο ή δεν απαντά, ενώ στο δεύτερο γύρο την κ. Μπακογιάννη προτιμά το 48,5% και τον Αντώνη Σαμαρά το 46,4%.

Η αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου φαίνεται να ωφελεί πρωτίστως τον Αντώνη Σαμαρά και δευτερευόντως την Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδια εταιρείας ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να κερδίζει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, η Ντόρα Μπακογιάννη 7,4% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 2,1%.

Στην άλλη δημοσκόπηση της ALCO σε όσους θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", η Ντόρα Μπακογιάννη λαμβάνει το 40,5%, ο Αντώνης Σαμαράς το 39,7% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 13,1%, ενώ στον δεύτερο γύρο ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει το 47,3% και η Ντόρα Μπακογιάννη το 44,7%.

Πηγή: www.express.gr

Φονική κακοκαιρία

Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα. Νεκρός βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ένας 45χρονος, του οποίου το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από χείμαρρο μεταξύ των χωριών Τρικοκιά και Καρπερό, έξω από τη Δεσκάτη στο νομό Γρεβενών.

Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, εξαιτίας της πυκνής βροχόπτωσης.

Στην Πέλλα ένας 42χρονος αγνοείται όταν στην προσπάθειά του να σώσει τη γυναίκα και την 16χρονη κόρη του από το αυτοκίνητό τους, το οποίο παρασύρθηκε από χείμαρρο, χάθηκε στα ορμητικά νερά. Μητέρα και κόρη κατόρθωσαν να βγουν στην όχθη του ποταμού.

Προβλήματα από την ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκαν και στο Ηράκλειο, όπου η πυροσβεστική δέχθηκε 30 κλήσεις και χρειάστηκε να απεγκλωβίσει κι έναν οδηγό.

Έντονα προβλήματα είχε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Άργος, ενώ αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για έναν κυνηγό που αγνοείτο λόγω κακοκαιρίας στη Θεσπρωτία.

Πηγή: www.kalimera.gr

Υπέρ των σταυρών στα σχολεία οι Ιταλοί.Οκτώ στους δέκα Ιταλούς δεν συμφωνούν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάργηση του χριστιανικού σταυρού στις σχολικές αίθουσες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».

Συγκεκριμένα, το 84% των ερωτηθέντων απάντησε «Ναι» στην ερώτηση για το αν θα πρέπει να υπάρχει στις σχολικές αίθουσες ο σταυρός, ενώ αντίθετη γνώμη είχε το 14% των ερωτηθέντων.

Ακόμα και μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι δεν πηγαίνουν ποτέ στην εκκλησία, το 68% τάχθηκε υπέρ της παρουσίας του σταυρού, ποσοστό που ανεβαίνει στο 86% σε όσους εκκλησιάζονται πολλές φορές τον χρόνο και 93% για όσους εκκλησιάζονται «τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα».

Πριν από πέντε ημέρες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες αντίθετη με το δικαίωμα των γονέων να αναθρέψουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και τις θρησκευτικές ελευθερίες των παιδιών.

Πηγή: www.zougla.gr

Η Μ1 επιστρέφει.Την κορυφαία έκδοση της σειράς 1 που έχει κατασκευαστεί ποτέ φαίνεται πως εξελίσσουν οι Γερμανοί. Πρόκειται για μία νέα έκδοση που φημολογείται ότι θα κυκλοφορήσει το 2012 (το 2011 θα εμφανιστεί η νέα γενιά) και θα βασίζεται στην ήδη πολύ γρήγορη 135 με τους 305 ίππους.

Το σίγουρο είναι ότι θα φέρει χαρακτηριστικά που στους γνώστες της BMW θα έρχεται το γράμμα “M” το οποίο μεταφράζεται σε ατελείωτα γκάζια. Η βάση θα είναι ο 3λιτρος κινητήρας των 305 ίππων αλλά θα έχει περισσότερη ροπή και δύναμη, που ακούγεται ότι ίσως φτάσει και τα 400 άλογα!


Πηγή: www.zougla.gr

Nέα Δημοκρατία: Στην τελική ευθεία για νέο πρόεδρο.Στο δεύτερο και τελευταίο γύρο της προεκλογικής περιόδου εισέρχεται από σήμερα η Νέα Δημοκρατία με την ολοκλήρωση των εργασιών του εκτάκτου συνεδρίου, στο οποίο εγκρίθηκε η αλλαγή του καταστατικού, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάδειξη προέδρου από τη βάση.

Στη σημερινή, δεύτερη και τελευταία ημέρα του εκτάκτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας βρίσκει η γαλάζια βάση το πρώτο κομματικό βήμα, ώστε να εκφράσει τις απόψεις της για τα αίτια της βαριάς εκλογικής ήττας της 4ης Οκτωβρίου και να διατυπώσει τις προτάσεις της για την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους, συνεχίζουν τις περιοδείες τους σε όλη τη χώρα δίνοντας παράλληλα και τη μάχη των εντυπώσεων αφενός με μεγάλες συγκεντρώσεις αφετέρου με την ανακοίνωση ονομάτων στελεχών που τους στηρίζουν. Επίσης παρουσιάζουν σταδιακά τις πολιτικές τους προτάσεις για τη “νέα Νέα Δημοκρατία”, ενώ τίθενται και τα διλήμματα της κάλπης της 29ης Νοεμβρίου. Ωστόσο τόσο στην ηγεσία της ΝΔ (πληροφορίες φέρουν έντονα προβληματισμένο με την τροπή της προεκλογικής περιόδου και την όξυνση και τον Κώστα Καραμανλή) όσο και στη βάση υπάρχει ανησυχία για την ένταση των εσωκομματικών εντάσεων μεταξύ των στρατοπέδων και των συνεργατών των υποψηφίων. Τον τόνο έδωσαν οι δηλώσεις στην ΚΕ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο του 1993, που δεν έμειναν αναπάντητες από τον υποψήφιο για την αρχηγία του κόμματος. Ωστόσο οι κόντρες επεκτάθηκαν και μεταξύ υποστηρικτών τους, όπως του Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Μεϊμαράκη και κατ’ επέκταση της κ. Μπακογιάννη, και στην αντίπερα όχθη του Γεράσιμου Γιακουμάτου, ο οποίος επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά.
Η μάχη εστιάζεται και στο πού θα κλίνουν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι συνεργάτες του, μετά την απόσυρση από την προεκλογική κούρσα του τέως υπουργού Υγείας.

Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζει εκδηλώσεις πολιτικού διαλόγου με στελέχη της βάσης δίνοντας έμφαση στην άσκηση ισχυρής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ και επιχειρώντας να δείξει πως μπορεί να εγγυηθεί τη σύντομη επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία. Επαναλαμβάνει επίσης διαρκώς -με έμμεσες βολές στον κ. Σαμαρά- πως ποτέ δεν έφυγε από το κόμμα και ήταν πάντα μπροστά στη μάχη. Το πολιτικό της στίγμα είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός σημειώνοντας πως πρέπει να διευρυνθεί η απήχηση της ΝΔ και προς τα δεξιά και προς το κέντρο.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Ο Αντώνης Σαμαράς, στις ομιλίες τους προς τη βάση, τονίζει πως με δικές του παρεμβάσεις (και του Δ. Αβραμόπουλου, στον οποίο επιχειρεί ανοίγματα) αποφασίσθηκε να δοθεί λόγος στη βάση και να ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο τα μέλη του κόμματος. Προσπαθεί να αναδειχθεί ως ο εκπρόσωπος του “καραμανλισμού” και τονίζει το πατριωτικό στίγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δηλώνει πως θα παραμείνει μέχρι τέλους στον αγώνα, ως ο εκφραστής της βάσης, ενώ επιμένει στην ανάγκη ενότητας και τερματισμού των εσωκομματικών εντάσεων.


Τα επιτελεία στη Θεσσαλονίκη

Οι συνεργάτες των τριών υποψηφίων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησαν και πολιτικά γραφεία-στρατηγεία, στα οποία γίνονται συναντήσεις και τηλεφωνήματα προς μέλη και φίλους του κόμματος. Επίσης στενοί συνεργάτες των υποψηφίων πραγματοποιούν περιοδείες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

-Το γραφείο των υποστηρικτών της Ντόρας Μπακογιάννη λειτουργεί επί της Βενιζέλου 30. To συντονισμό έχει ο υπεύθυνος του προεκλογικού αγώνα για τη Βόρεια Ελλάδα Νίκος Ταχιάος και το λειτουργούν συνεργάτες της υποψήφιας προέδρου και γνωστά στελέχη που την υποστηρίζουν, όπως οι Λεωνίδας Φάκας, Γιάννης Πάιδας, Σάκης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Βαγιωνάς, Πάρις Μπίλιας, Λευτέρης Γεωργιάδης, Αντώνης Γυφτόπουλος, Κώστας Μπελιμπασάκης κ.ά. Το παρών δίνουν και υποστηρίζουν την οργανωτική δομή και την προεκλογική εκστρατεία στελέχη όπως οι Βαγγέλης Δημητρίου, Σωτήρης Βόσδου, Γιάννης Καραγιάννης, Δημήτρης Κούβελας. Τόλης Βεϊζαδές, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, Γιώργος Τσέντος, Κάτια Ζελομοσίδου, Χρήστος Μάμαλης, Γιώργος Ιωαννίδης, Στάθης Βουλγαρίδης, Φώτης Παπαχρήστου, Χριστόφορος Μαυρίδης κ.ά.

Η κεντρική ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στο “Βελλίδειο”.

- Το στρατηγείο των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται επί της Αγίας Σοφίας 5 και καθημερινή παρουσία και συντονισμό της προεκλογικής εκστρατείας έχουν στελέχη όπως οι Νίκος Βακάλης, Αντώνης Οικονόμου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Στράτος Σιμόπουλος, Κώστας Χαϊτογλου, Αντώνης Δούδος, Θανάσης Κουλουτμπάνης, Μίλτος Τασούλης, Λιάνα Γούτα κ.ά. Μεγάλη είναι και η παρουσία οννεδιτών. Ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει ξανά στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στο “Βελλίδειο”. Επίσης την Τετάρτη θα επισκεφθεί το νομό Έβρου και το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου θα περιοδεύσει σε Πιερία, Πέλλα, Ημαθία και Χαλκιδική.

- Το πολιτικό γραφείο του Παναγιώτη Ψωμιάδη λειτουργεί στη Λασσάνη 6. Υπεύθυνη του πολιτικού γραφείου είναι η Έλενα Σπηλιωπούλου, υπεύθυνος εκδηλώσεων και περιοδειών ο Δάνος Κούζας, για τα οργανωτικά το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Πέννη Τζάκη, για την επικοινωνία ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος και για τις ομιλίες ο δημοσιογράφος Σταύρος Οραήλογλου. Το παρών δίνουν και πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι δήμων της περιφέρειας.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Αν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αν δηλαδή κανείς εκ των τριών υποψηφίων δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%, τότε θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Η εταιρεία PRC ανέλαβε τη μηχανοργάνωση των εκλογών. Θα χρειαστούν περισσότεροι από 3.000 υπολογιστές. Θα στηθούν περίπου 1.300 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν ως και 5.000 εθελοντές. Το κόστος των εκλογών θα φθάσει τα 2 εκατ. ευρώ.
Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη της ΝΔ, ιδιότητα η οποία θα μπορεί να αποκτηθεί ακόμη και την ώρα των εκλογών. Η ψήφος γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και την καταβολή 2 ευρώ.ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΗΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ “ΜτΚ”

Η γαλάζια βάση ζητά τομές

Τις προτάσεις τους για την “επόμενη μέρα” στη Νέα Δημοκρατία αλλά και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα και οι υποψήφιοι ως τις εσωκομματικές εκλογές καταθέτουν στη “ΜτΚ” τρία στελέχη της κομματικής βάσης. Ζητούν συζήτηση και συμμετοχή, πολιτικό διάλογο και ιδεολογική σαφήνεια, νέα οργανωτική δομή και ανάδειξη νέων προσώπων αλλά και νέων τομέων στους οποίους θα επικεντρωθεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.


“Καθαρός διάλογος και συμμετοχή”

Μίλτος Τασούλης, πρόεδρος Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ευόσμου

Βρισκόμαστε 30 ημέρες μετά το πολύ δυσάρεστο αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου οπότε οι πολίτες μας έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα τιμωρώντας τη ΝΔ για τα λάθη, την ατολμία και κυρίως για τις παραλείψεις της ως κυβέρνηση. Η παρατεταμένη αναζήτηση της διαδικασίας για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, μετά την ανάληψη της αποκλειστικής ευθύνης από τον πρόεδρο Κώστα Καραμανλή, δημιουργεί τον κίνδυνο μετατροπής της παράταξης σε μια άνευρη και περιθωριακή πολιτική δύναμη. Στο συνέδριο η επικύρωση των τροποποιήσεων του καταστατικού για την εκλογή του προέδρου από τη βάση δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Οι καθαρές διαδικασίες, ο ανοιχτός διάλογος με τους πολίτες, το δικαίωμα της συμμετοχής, δεν αποτελούν “καινοτόμες” πολιτικές διαδικασίες, αλλά αναγκαιότητα που απαιτούσε η βάση της ΝΔ. Άλλωστε η συμμετοχή της βάσης στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας θα είναι μια ευκαιρία για ουσιαστική συμμετοχή της στα δρώμενα της παράταξης, κάτι που τα τελευταία χρόνια ένιωθε ότι το στερείται.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξουν νέες ιδέες και τολμηρές πολιτικές που θα δώσουν το κίνητρο για την ανασύνταξη του κόμματός μας και την επανασυσπείρωσή μας. Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για έναν αποφασισμένο ηγέτη, που θα πείσει και θα εμπνεύσει ξανά τον ελληνικό λαό. Όμως το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι μόνο αυτό. Τα προβλήματα είναι βαθύτερα. Είναι θεσμικά. Είναι ιδεολογικά. Είναι πολιτικά. Είναι λάθος να χάνουμε πολύτιμο χρόνο στο κυνήγι υπογραφών υπέρ υποψηφίων προέδρων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι υποψήφιοι πρόεδροι να τοποθετηθούν με σαφήνεια το επόμενο διάστημα σε βασικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνία και ειδικότερα τα προβλήματα της νέας γενιάς. Να δώσουν με καθαρότητα το ιδεολογικό στίγμα τους στέλνοντας ένα αληθινό μήνυμα προς τα μέλη της ΝΔ αλλά και την ελληνική κοινωνία για το σήμερα και το αύριο.“Οργανωτική ανασύνθεση”

Δημήτρης Ταπαζίδης, πρόεδρος ΝΟΔΕ Πέλλας

Οι υποψήφιοι πρόεδροι και η οργανωτική επιτροπή αφουγκράστηκαν το καθολικό αίτημα των ψηφοφόρων και του οργανωμένου νεοδημοκράτη να αποφασίσει ο ίδιος για την επιλογή του επόμενου προέδρου και άμεσα το ασπάστηκαν.
Εκείνο που νηφάλια πρέπει να ξαναδούμε είναι η οργανωτική ανασύνθεση, η δομή, η λειτουργία και ο ρόλος ως πολιτικού οργανισμού στη συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση.
Η τακτική λειτουργία των οργάνων. Η συμπεριφορά και οι σχέσεις των πάνω με τους κάτω, του κέντρου με την περιφέρεια.
Εν κατακλείδι να αποφασίσουμε τι κόμμα θέλουμε - τότε θα επιστέψουν οι οπαδοί μας που τους ξεχάσαμε ή τους προσβάλαμε.
Εκείνο που πρέπει νηφάλια να ξανασυζητήσουμε είναι η νέα μας πρόταση σε πρόσωπα και πολιτικές που θα μας κάνουν ξανά ελκυστικούς στους σκεπτόμενους πολίτες που μας εγκατέλειψαν.
Εξαιρώ συνειδητά από αυτή τη συζήτηση τον διάλογο για την ιδεολογία, διότι ο ιδεολογικός μας προσανατολισμός, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, η πίστη δηλαδή στην ελεύθερη οικονομία μαζί με ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, έχει δικαιωθεί παγκοσμίως και σ’ αυτόν πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί.
Είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε η κεντροδεξιά παράταξη της χώρας, το κόμμα του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου. Η ΝΔ πρέπει να είναι κόμμα πολυσυλλεκτικό με ανοχή στις τάσεις, να εκφράζει μια ευρεία προγραμματική και ιδεολογική πλατφόρμα από τα όρια της άκρας δεξιάς, το κέντρο έως και τις παρυφές της αριστεράς. Το κόμμα να ταυτιστεί με την παράταξη.
Η ΝΔ έρχεται από την αρχή της μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας και έχει ακόμη πολύ μέλλον. Παραμένει κόμμα εξουσίας και θα ξαναλάβει νομοτελειακά την εντολή να κυβερνήσει.
Η εσωστρέφεια στη ΝΔ έχει ημερομηνία λήξης. Είναι η μέρα εκλογής της νέας ηγεσίας, την επόμενη μέρα τη στηρίζουμε όλοι. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει δίπλα της στα καλά και μπροστά ή απέναντι, όποτε το συλλογικό καλό το επιβάλλει.


“Οι αλλαγές να μην εξαντληθούν στα νέα πρόσωπα”

Ανδρέας Παπαμιμίκος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής

Η κυβέρνηση της ΝΔ το τελευταίο διάστημα εγκλωβίστηκε στη λογική της διαχείρισης της καθημερινότητας, αναβάλλοντας συνεχώς τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα και οι χρόνιες παθογένειες της χώρας. Καθυστερήσεις και παραλείψεις, αλλά και η ατολμία που επέδειξε το τελευταίο κυρίως διάστημα, οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι σύγχρονες ανάγκες και οι προσδοκίες των πολιτών δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα από συντηρητικές προσεγγίσεις, από παλαιοκομματικές δομές και αναφορές. Η ΝΔ δυσκολεύεται ακόμα και να ακούσει τη δυνατή και ξεκάθαρη φωνή της κοινωνίας. Κινδυνεύει να αποκοπεί από το βηματισμό της σύγχρονης εποχής. Εκφράζονται φόβοι ότι θα μετατραπεί σ’ ένα κόμμα χωρίς πολιτικό προσανατολισμό, χωρίς ιδεολογικό και κοινωνικό στίγμα. Ένα κόμμα μηχανισμών που εξυπηρετεί προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες.
Πρέπει άμεσα να μπει τέλος στον κύκλο της εσωστρέφειας. Η ΝΔ οφείλει να μιλήσει ξανά με όρους πολιτικούς και ιδεολογικούς. Σήμερα υπάρχει ανάγκη για αλλαγές. Αλλαγές που όμως δεν εξαντλούνται μόνο στα νέα πρόσωπα, δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην εκλογή νέου προέδρου αλλά διεισδύουν σε ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα. Αναμφισβήτητα, χρειάζεται ένας ηγέτης που είναι φορέας καινοτόμων προτάσεων, σύγχρονων θέσεων με αναφορές στη σημερινή κοινωνία. Ένας ηγέτης που θα εμπνεύσει και θα κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση της ΝΔ. Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός κόμματος, του οποίου οι δομές ενθαρρύνουν τη συμμετοχή, το διάλογο, την πολυφωνία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η προσέγγιση νέων θεματικών που ανακύπτουν από τις προτεραιότητες του κοινωνικού συνόλου. Το περιβάλλον, οι νέες τεχνολογίες, η παιδεία, η εργασία, η μετανάστευση, αποτελούν θέματα για τα οποία η φιλελεύθερη παράταξη οφείλει να προτείνει λύσεις, να διαμορφώσει προοπτικές.
Ο διάλογος πρέπει να γίνει με όρους μέλλοντος. Δεν επιτρέπουν οι περιστάσεις και τα γεγονότα που τρέχουν να ξοδεύεται πολιτικό και ανθρώπινο κεφάλαιο σε διαδικασίες, μηχανισμούς και στο κυνήγι υπογραφών και υποψηφιοτήτων. Όπως επίσης δεν μπορεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κόμμα να στηρίζεται στις παλιές ξεπερασμένες οργανωτικές δομές, δεν μπορεί να επιχειρεί να διεισδύσει στην κοινωνία με εργαλείο τις περιβόητες “τοπικές-σφραγίδες”.

Μια τέτοια νέα παράταξη έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτή είναι η ΝΔ που θα φέρει ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία, στους νέους, στους Έλληνες.

Πηγή: www.makthes.gr

Σε κρίσιμη φάση η μετεξέλιξη της πόλης.Πώς η Θεσσαλονίκη θα γίνει βιώσιμη. Οι επτά παρεμβάσεις που θα δώσουν νέα ταυτότητα.
Η αναδιάρθρωση του κέντρου.
Οι κοινόχρηστοι χώροι.
Η Άνω Πόλη.
Το θαλάσσιο μέτωπο.
Η σύγχρονη αρχιτεκτονική.
Η ΔΕΘ και το μέλλον της.
Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός.

Η ανάλυση των μετασχηματισμών του αστικού χώρου της Θεσσαλονίκης συνήθως αναφέρεται στο βάθος της ιστορικής στρωματογραφίας της πόλης. Το λεγόμενο “παλίμψηστο” της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε χρήσιμο εργαλείο ανάγνωσης και ερμηνείας των ιστορικών διεργασιών της πόλης. Σήμερα χρειάζεται να ερευνηθεί η διάχυση της πόλης προς την άμεση περιφέρειά της, με επέκταση στην επιφάνεια και όχι στο βάθος. Είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση ανάμεσα στην οριακά άναρχη οικιστική επέκταση και στην οργανωμένη μεταφορά δομών και κεντρικών υπηρεσιών από το κέντρο προς την περιφέρεια:

Η πρώτη βασίζεται στην ιδιωτική εργοληπτική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με άτολμες και αποσπασματικές επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως. Συχνά δεν προηγείται πολεοδομικός σχεδιασμός, ούτε μέριμνα για βασικά ζητήματα της οικιστικής ανάπτυξης, όπως η χωροθέτηση των χρήσεων, τα δίκτυα μεταφορών, οι απαραίτητες υποδομές, ο δημόσιος χώρος κτλ. Αποτέλεσμα είναι η άναρχη περιφέρεια των ελληνικών πόλεων, επιδεινούμενη από μια αδιέξοδη σχέση με το αυτοκίνητο, ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες μετακίνησης και έλλειψη βασικών αστικών υποδομών.

Η δεύτερη σπάνια πραγματοποιείται στον ελληνικό χώρο ακολουθώντας σωστές διαδικασίες. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη δεν έχει προγραμματιστεί, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η ουσιαστική μεταφορά κεντρικών λειτουργιών προς την περιφέρεια της πόλης. Ωστόσο στην πράξη έχει δημιουργηθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία ένας εμπορικός και ψυχαγωγικός πυρήνας έξω από τα όρια της συνεκτικής πόλης. Είναι εμφανής η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της πόλης, ειδικότερα στο ανατολικό τμήμα της, και η αξιοποίηση περιοχών του ευρύτερου αστικού και περιαστικού χώρου της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη έχει ένα ιδιαίτερα συνεκτικό κέντρο, που συγκέντρωνε για δεκαετίες το σύνολο σχεδόν της διοίκησης, του εμπορίου, της ανώτατης εκπαίδευσης, της αναψυχής και της έκθεσης. Αποτελεί έναν αρκετά “αεροστεγή” πυρήνα δραστηριοτήτων. Η αδυναμία επέκτασής του οφείλεται σε παλιές αστικές συνήθειες και στις ιδιαιτερότητες της τοπογραφίας. Το δάσος βόρεια, η θάλασσα νότια, το ανατολικό ρήγμα ανατολικά και το δυτικό ρήγμα δυτικά καθιστούν την κεντρική περιοχή της πόλης μία αστική ενότητα λειτουργικά δυσχερή σε επέκταση νέων χρήσεων.

Οι πρώτες ρωγμές στο παραπάνω μοντέλο λειτουργίας της πόλης πραγματοποιήθηκαν στον τομέα της αναψυχής, με την ανάπτυξη στα ανατολικά προάστια σχετικής παραθαλάσσιας ζώνης. Σήμερα, εκτός από την αναψυχή, παρουσιάζει τάσεις αποκέντρωσης ο τομέας του εμπορίου, με τη δημιουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων στην περιφέρεια. Οι δραστηριότητες που παραμένουν στα όρια του κέντρου είναι η ενότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τα δύο πανεπιστήμια (ΑΠΘ και Μακεδονίας), και η ενότητα της ΔΕΘ. Το μέλλον τους αποτελεί σήμερα αντικείμενο μιας αναγκαίας συζήτησης με στόχο τη χωρική επέκταση των πανεπιστημίων και τη μετεγκατάσταση της έκθεσης.

Η πόλη βρίσκεται σε κρίσιμη φάση μετεξέλιξης, που σχετίζεται όχι μόνο με την αλλαγή της πληθυσμιακής κλίμακας αναφοράς του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά με την ανάγκη ουσιαστικής αποκέντρωσης κεντρικών δομών της. Η αντικειμενική προοπτική αφορά στην αστική ωρίμανση ενός σύγχρονου μητροπολιτικού χώρου για τη Θεσσαλονίκη. Αυτή η πραγματικότητα εμπεριέχει παραμέτρους που σήμερα δύσκολα προσδιορίζονται με ακρίβεια αλλά θα διαμορφώσουν τελικά τον νέο χαρακτήρα της πόλης. Αναπόφευκτα η συνεκτικότητα διαρρηγνύεται και ο αστικός ιστός απελευθερώνεται λειτουργικά και χωρικά. Οι απαιτούμενες βελτιώσεις στο μεταφορικό δίκτυο μαζικής μεταφοράς της πόλης με την επικείμενη λειτουργία του μετρό και των επεκτάσεών του αναμένεται να εντείνουν την τάση αστικής φυγοκέντρισης ανθρώπων και υπηρεσιών.


1. Η αναδιάρθρωση της κεντρικής περιοχής

Η Θεσσαλονίκη έχει μέχρι στιγμής διατηρήσει ένα συμπαγή πυρήνα κατοικίας στο ιστορικό κέντρο, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική πλευρά του. Τα έντονα προβλήματα κυκλοφορίας, προσπέλασης και ανταγωνισμού με τις εμπορικές γραφειακές χρήσεις απωθούν τον πληθυσμό αυτόν προς την περιφέρεια, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο “θεματικό πάρκο” εμπορίας, ψυχαγωγίας και διασκέδασης που έχει επικρατήσει ολοκληρωτικά σε περιοχές όπως τα Λαδάδικα.

Η τάση για μονολειτουργικότητα στο κέντρο πρέπει να αποφευχθεί με προγράμματα ανάπλασης των αξιόλογων μεσοπολεμικών οικοδομών και ακόμη των πολυκατοικιών του ελληνικού εργολαβικού μινιμαλισμού των δεκαετιών ’50 και ’60. Είναι ένα σημαντικό οικιστικό απόθεμα που πρέπει να προστατευτεί, καθώς η καταστροφή του δεν είναι περιβαλλοντικά σωστή. Η συνολική αναβίωση περιοχών του κέντρου, με την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και των διατηρητέων αλλά και εκτεταμένα προγράμματα αναβίωσης, μπορεί να επαναφέρει την αίγλη μιας βιώσιμης συμπαγούς κεντρικής περιοχής που θα προσελκύσει νέους ανθρώπους. Τα πρώτα σημεία αλλαγών με τη μετατροπή βιοτεχνικών χώρων σε κατοικίες στην περιοχή της οδού Φράγκων δείχνουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει ανταποκριθεί αυθόρμητα στο πρόβλημα. Πρέπει βέβαια να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και η συνολική ανάπλαση με κατάλληλα προγράμματα αστικού σχεδιασμού.


2. Άνω Πόλη: παρόν και μέλλον

Η Άνω Πόλη είναι ένας μοναδικός ιστορικός τόπος, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο του εδάφους που προσφέρει μοναδική θέα, και ως μνημειακό σύνολο με τα τείχη και τα διάσπαρτα βυζαντινά, οθωμανικά και παραδοσιακά κτίσματα. Από τις εγκεκριμένες προτάσεις “προστασίας” του ιστορικού οικισμού του 1978 υλοποιήθηκε επιλεκτικά το μέρος που αφορούσε την ιδιωτική ανοικοδόμηση, ενώ αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό εκείνες που σχετίζονταν με την προστασία των μνημείων και την αποκατάσταση των παραδοσιακών κτισμάτων. Η περιοχή δεν αντιμετωπίστηκε ως παραδοσιακός πυρήνας, με υπερτοπική σημασία και λειτουργία, του οποίου η ακτινοβολία θα αντανακλούσε πάνω σε όλη την πόλη. Αντίθετα, θεωρήθηκε μάλλον τυπική “ενότητα-γειτονιά”, με δική της εσωτερική επάρκεια. Οι διαφαινόμενες τάσεις τουριστικής αλλοίωσης, από την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου στις χρήσεις γης και στην εγκατάσταση λειτουργιών αναψυχής (νυχτερινά κέντρα, ταβέρνες κτλ.), δημιουργούν καταστάσεις υποβάθμισης παρόμοιες με αυτές του τουριστικού πυρήνα της Αθήνας (Πλάκα). Στο θέμα των χρήσεων γης είναι νομίζω προφανές ότι η νυχτερινή ψυχαγωγία είναι ασυμβίβαστη με την κατοικία και μάλιστα σε ιστορικό οικισμό. Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρξουν επείγοντα μέτρα για να προστατευθεί ο κοινωνικός ιστός της περιοχής και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης.

Ακόμη, η ισχνότατη μέριμνα για κοινωνικό εξοπλισμό έχει ως συνέπεια τον υπερκορεσμό των ήδη ανεπαρκών κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων, κάτι που θα ενταθεί όταν ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη πυκνή δόμηση, η οποία άλλωστε θα εξαφανίσει οριστικά τους χαρακτηριστικούς κήπους της Άνω Πόλης. Το κρίσιμο ζήτημα που καθορίζει τη μελλοντική εικόνα του οικισμού εντοπίζεται στο ισχύον καθεστώς δόμησης. Η εφαρμογή του οδηγεί στην ουσιαστική ανατροπή της παραδοσιακής τυπολογίας των οικοδομικών νησίδων. Η συνολική αποτίμηση της τριαντάχρονης εφαρμογής των νέων όρων και κανονισμών δόμησης στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει τα προβλήματα. Είναι φανερό ότι πραγματικός στόχος δεν είναι η προστασία του ιστορικού συνόλου αλλά η ανοικοδόμηση της περιοχής. Οι αρμόδιοι φορείς του ΥΠΠΟ (4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων), του ΥΠΕΧΩΔΕ και του πρόσφατα καταργημένου ΥΜΑΘ αρκέστηκαν στον χαρακτηρισμό ελαχίστων διατηρητέων κτισμάτων. Για να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, το 1975 υπήρχαν περίπου 4.000 παραδοσιακά κτίσματα.

Η χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα των έργων “απελευθέρωσης” των τειχών και έργων οδοποιίας και στάθμευσης συνεπάγεται την άμεση απαλλοτρίωση και κατεδάφιση των πολυάριθμων ταπεινών μεσοπολεμικών κτισμάτων που βρίσκονται σε επαφή με μεγάλα τμήματα του τείχους. Η εικόνα των ήδη “διαμορφωμένων” περιοχών, με διακοσμητικούς τοιχίσκους από σχιστόπλακες, μέσα σε γραμμικές νησίδες πρασίνου (γκαζόν), φανερώνει καθαρά για ποιαν “αξιοποίηση” πρόκειται, ιδιαίτερα όταν συγκριθεί με την περιοχή πάνω από τη μονή Βλατάδων, όπου παρά τις πρόσφατες κατεδαφίσεις ο προσφυγικός οικισμός εφάπτεται με τα τείχη διαμορφώνοντας ένα μοναδικό σύνολο προσθετικής αρχιτεκτονικής, το οποίο συνιστά μια έμμεση μαρτυρία της ιστορίας του οικισμού.

Γενικότερα το θέμα των διανοίξεων πρέπει να αναθεωρηθεί στη λογική της αποθάρρυνσης της διαμπερούς κυκλοφορίας μέσα από τον ιστορικό οικισμό. Πρέπει να αναζητηθεί νέα οδική σύνδεση του κέντρου με την περιφερειακή οδό που θα καταλήγει στον κόμβο της Ευαγγελίστριας.


3. Οι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης

Η ποσότητα και η ποιότητα των δημόσιων χώρων της πόλης είναι σημαντικός δείκτης του πολιτισμικού επιπέδου. Παραδοσιακά, όπως υπογράμμιζε ο Περικλής Γιαννόπουλος, “ο βίος των Ελλήνων είναι υπαίθριος”. Δυστυχώς αυτό σήμερα εκφράζεται περισσότερο στις συχνά ολικές καταλήψεις των πεζοδρομίων και των πλατειών από τις εγκαταστάσεις των κέντρων αναψυχής. Η ανεξέλεγκτη αυτή εξέλιξη αποστερεί από τους πολίτες τους ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους της Θεσσαλονίκης. Αντί οι πλατείες, οι πεζόδρομοι και τα πάρκα να λειτουργούν ως καθιστικά της κοινωνίας, εξυπηρετούν πρωταρχικά ιδιωτικά συμφέροντα της ιδιότυπης συντεχνίας των καταστημάτων “υγειονομικού ενδιαφέροντος” ή καταλαμβάνονται από οχήματα και εμπόδια κάθε είδους. Οι πλατείες και οι ανοιχτοί χώροι αξιοποιούνται όλο και λιγότερο από τους πολίτες, καθώς η προσπέλαση είναι προβληματική και το περιβάλλον ελάχιστα φιλικό. Η απώθηση αυτή αφήνει ως κύριους χρήστες τους μετανάστες, που διατηρούν ακόμη την αστική κουλτούρα και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να πληρώνουν σε τακτική βάση τις αυξημένες τιμές των κέντρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Σε πολλές περιοχές αυτή η διαδικασία προσελκύει τις αποκλεισμένες και περιφερειακές ομάδες, εξέλιξη που επιτείνει την υποβάθμιση και τον κοινωνικό διαχωρισμό στην πόλη.

Το παράδειγμα ορισμένων ανοιχτών χώρων της κεντρικής Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικό. Στην πλατεία και τον άξονα της Αριστοτέλους οι εγκαταστάσεις των μπαρ και των εστιατορίων δημιουργούν μια αδιαπέραστη ιδιωτική ζώνη στον κοινόχρηστο χώρο και υποβαθμίζουν το μοναδικό στην Ελλάδα σύνολο οργανωμένης αστικής αρχιτεκτονικής με ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Ακόμη χειρότερα, η άλλη παραθαλάσσια πλατεία, η πλατεία Ελευθερίας, επίκεντρο κάποτε της κοινωνικής ζωής, έχει επίσημα υποβαθμιστεί σε έναν οργανωμένο υπαίθριο χώρο στάθμευσης.


4. Το θαλάσσιο μέτωπο

Ο Κωστής Μοσκώφ στο βιβλίο του για τη Θεσσαλονίκη-μεταπρατική πόλη άρχιζε χαρακτηριστικά με την παρατήρηση ότι στην πόλη εισάγεται κανείς από τη θάλασσα. Αυτό ήταν απόλυτα ακριβές ως την αρχή του 20ού αιώνα, ενώ βαθμιαία κατά κάποιον παράδοξο τρόπο η πόλη έστρεψε τα νώτα προς το υγρό στοιχείο, το λιμάνι έχασε την πρωταρχική σημασία του ως πύλη προς την ευρύτερη βαλκανική ενδοχώρα και οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το Αιγαίο είναι σήμερα ελάχιστες.

Το ιστορικό κέντρο είναι το μοναδικό τμήμα που έχει άμεση σύνδεση με το υγρό στοιχείο, καθώς η θάλασσα είναι ορατή ψηλά στον ορίζοντα από τους κεκλιμένους καθέτους δρόμους και τα πλοία μοιάζουν να αιωρούνται ψηλά ανάμεσα στις πυκνοδομημένες πολυκατοικίες. Η νέα παραλία, διαμορφωμένη αρχικά ως λιμενικό έργο, αποτελεί σήμερα ένα χώρο πρασίνου και περιπάτου ιδιαίτερα μετά τη βραβευμένη αρχιτεκτονική της ανάπλαση με ύφος σύγχρονο και κοσμοπολίτικο, το οποίο ωστόσο με τη διαίρεση σε “αστικά δωμάτια” αναιρεί ως ένα βαθμό τις αρχικές μακρινές φυγές και προοπτικές. Στην Καλαμαριά, παρόλο που μια ευτυχής συγκυρία έχει διαφυλάξει θραύσματα του φυσικού τοπίου του αιγιαλού, η πόλη, με την εξαίρεση κάποιων κέντρων αναψυχής της γραμμικής παραλιακής ζώνης, στρέφεται προς τα μέσα. Από εκεί και πέρα η έντονη ανάπτυξη της νοτιανατολικής πλευράς ως το αεροδρόμιο με τα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα αγνοεί επιδεικτικά τη θάλασσα, που παραμένει κυριολεκτικά απροσπέλαστη, καθώς δεν έχει σχεδιαστεί ούτε μια στοιχειώδης παραθαλάσσια διαδρομή.

Η ανάδειξη του ευρύτερου μετώπου είναι κατά την άποψή μου το σημαντικότερο έργο αστικού σχεδιασμού για τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. Ξεκινώντας από τους βιότοπους των εκβολών του Αξιού - Αλιάκμονα, που μπορούν να διαμορφωθούν ως οικολογικό πάρκο, διευθετώντας με προσοχή την αναγκαία για τις δραστηριότητες λιμενική ζώνη προς τα δυτικά, το ιστορικό λιμάνι -που ήδη ζωντανεύει κατά καιρούς με εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου το Νοέμβριο- μπορεί να αποτελέσει έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο με διάσπαρτες χρήσεις πολιτισμού που θα λειτουργεί ως επέκταση της κεντρικής περιοχής. Η παράλληλη λιμενική χρήση για θαλάσσιες συγκοινωνίες, αστικές και μακρινές, είναι επιθυμητή για να κρατηθεί ο μικτός και παραγωγικός χαρακτήρας, αλλά οι “αμυντικές” περιφράξεις πρέπει να αρθούν και η προσπέλαση να γίνει ελεύθερη.

Το αστικό μέτωπο σε μια άμεση προοπτική καθαρισμού του Θερμαϊκού μπορεί να αποκτήσει λειτουργική σημασία με κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και ανάκτηση των ακτών για κολύμβηση. Οι ελαχιστοποιημένες κοινωφελείς χρήσεις πρέπει να διευθετηθούν προσεκτικά και να μη στρέφουν επιδεικτικά τα νώτα στη θάλασσα, όπως στο παράδειγμα του μνημειακού “ευρωβυζαντινού” Μεγάρου Μουσικής. Η σημαντικότερη ίσως προοπτική υπάρχει με ενοποίηση, σημειακές παρεμβάσεις και άνοιγμα της ακτής από την Καλαμαριά ως το αεροδρόμιο και μετά ως τη Μηχανιώνα και τις υπόλοιπες ακτές του Θερμαϊκού, που μπορούν να συνδεθούν με παραθαλάσσιες διαδρομές.


5. H παρουσία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής

H δημιουργία σημαντικών αρχιτεκτονικών έργων έχει εξαιρετική σημασία σε μια πόλη και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αφύπνιση και την ευρύτερη αναγνωρισιμότητά της. Το παράδειγμα του Mουσείου Γκουγκενχάιμ στο Mπιλμπάο είναι εύγλωττο. Ένα εντυπωσιακό αλλά και αμφιλεγόμενο αρχιτεκτονικά έργο του διεθνούς αστέρα Φρανκ Γκέρι, στο πλαίσιο μιας αναπάντεχης συνεργασίας των αμερικανικών πολιτιστικών θεσμών με τους ημιαυτόνομους Bάσκους, υπήρξε ο προπομπός μιας ευρύτερης αστικής ανάπλασης και σχεδιασμού της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο ομογενοποιημένο αστικό τοπίο των πολυκατοικιών της αντιπαροχής, που εκτείνεται σήμερα με μικρές ασυνέχειες στη περιφέρεια, είναι δύσκολο με μια απαίδευτη ματιά να διακρίνει κάποιος σημαντικά έργα αρχιτεκτονικής. Ωστόσο η πόλη διαθέτει διάσπαρτα σημαντικά έργα μοντέρνας αρχιτεκτονικής που παραμένουν άγνωστα στο ευρύτερο κοινό, καθώς έχουν ελάχιστα προβληθεί και μελετηθεί. Γενικά η σύγχρονη αρχιτεκτονική δεν αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και μόνο η εκλεκτικιστική ιστορική εκδοχή της ύστερης οθωμανικής περιόδου και του μεσοπολεμικού εκσυγχρονισμού μάς κληροδότησαν δημοφιλή έργα, όπως τις επαύλεις της Bασιλίσσης Όλγας, το Διοικητήριο, την παλιά Φιλοσοφική Σχολή και τις αστικές ομοιόμορφες πολυκατοικίες της Aριστοτέλους. 

Tα πιο λιτά μοντέρνα συγκροτήματα του Πάτροκλου Kαραντινού στην πανεπιστημιούπολη και το Aρχαιολογικό Mουσείο, για να αναφέρω έργα ενός μόνο από τους πρωτοπόρους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην πόλη, παραμένουν απροστάτευτα και παραγνωρισμένα στο έλεος της ανεξέλεγκτης φθοράς από απρογραμμάτιστες μικρές και μεγάλες ανακαινίσεις. Ελάχιστα νεότερα έργα αρχιτεκτονικής έχουν λειτουργήσει ως σημεία αναφοράς, και συχνά αυτό έγινε ασυνείδητα, από την περίοπτη θέση και μορφή τους, όπως στην περίπτωση του πύργου του OTE του Γ. Aναστασιάδη, που λειτούργησε ως τοπόσημο στη χρυσή περίοδο της ΔEΘ. Aντίστοιχα, το σχετικά υπερτιμημένο Mουσείο Bυζαντινού Πολιτισμού του K. Kρόκου με τη σύγχρονη διακριτική εκδοχή της ελληνικότητας σε επίπεδο τυπολογίας και υφής έχει ευρύτερη αποδοχή από το καλλιεργημένο κοινό, καθώς παραπέμπει σε μια ιδεολογικά αποδεκτή τοπικότητα, κάτι που κατά παράδοξο τρόπο ισχύει λιγότερο για το μοναδικό, αρκετά παραγνωρισμένο Πειραματικό Σχολείο, οριακό έργο του Δ. Πικιώνη.

Tο νέο δημαρχείο των T. και Δ. Mπίρη είναι ένα παράδειγμα που φανερώνει τις αντιφάσεις της εποχής μας. Υλοποιήθηκε καθυστερημένα, 25 χρόνια μετά την αρχική βραβευμένη μελέτη, σε ακατάλληλη θέση και με λαθεμένους χειρισμούς σε επίπεδο αστικού σχεδιασμού, καθώς παραμένει εσωστρεφές και αγνοεί τις φωτεινές διαδρομές και τις φυγές της περιοχής. Δεν παύει ωστόσο να είναι έργο σημαντικών επώνυμων δημιουργών στο πλαίσιο της κλασικής αθηναϊκής και ως ένα βαθμό συντηρητικής τεκτονικής προσέγγισης, που επικεντρώνεται στη μοντέρνα ελληνική εκδοχή της κατασκευής δοκού επί στύλου. O χρόνος θα δείξει αν με τη μαζική αξιοποίησή του από τους πολίτες θα καταφέρει τελικά να εγγραφεί στη συνολική μνήμη ως μείζον σημείο αναφοράς και πόλος συνάντησης, όπως οφείλει να είναι ένα δημαρχείο σε μια πόλη που το στερήθηκε αδικαιολόγητα στη διάρκεια ενός αιώνα από την απελευθέρωσή της.

H απουσία νέων σημείων αναφοράς δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα προσανατολισμού στην πόλη. Πέρα από το Λευκό Πύργο, τα κάστρα και ελάχιστα άλλα μνημεία, δεν υπάρχουν αρχιτεκτονικά έργα που να εγγράφονται ως αστικοί συντελεστές στη συλλογική μνήμη. Ακόμη και στα υπάρχοντα ιστορικά σημεία αναφοράς, μια μέτρια και συμβατική διαμόρφωση, όπως για παράδειγμα γύρω από τη Pοτόντα, δεν συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα. Έτσι, συχνά ένα εμπορικό κέντρο όπως η “Πλατεία”, ή ένα πολυκατάστημα όπως το “Zάρα”, αξιοποιούνται ως υποκατάστατα για τον προσανατολισμό ή τις συναντήσεις στο κέντρο.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να εξοικειωθεί το ευρύτερο κοινό ώστε να αναγνωρίζει τις αξίες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Σ’ αυτό βοηθούν τα τελευταία χρόνια τα MME με αφιερώματα και αναφορές στην αρχιτεκτονική, την πόλη και το design, μια προσέγγιση χρήσιμη, όσο και αν εκ των πραγμάτων επικρατεί μια ανώδυνη lifestyle οπτική. Kατά την άποψή μου είναι κυρίως θέμα παιδείας με την ευρύτερή της διάσταση, και στον τομέα αυτό οι αρχιτεκτονικές σχολές, οι σύλλογοι και οι φορείς, αλλά και οι σκεπτόμενοι αρχιτέκτονες, οφείλουν να συμβάλουν.


6. Η ΔΕΘ και το μέλλον της πόλης

Σημαντικές επεμβάσεις αστικού σχεδιασμού μπορούν να έχουν συνολική επίδραση στο μέλλον μιας μητρόπολης, όπως δείχνει το παράδειγμα της Βαρκελόνης με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η ΔΕΘ, που ασφυκτιά στο κέντρο της πόλης, δημιουργεί μιαν αντίστοιχη μοναδική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη. Η χωροθέτησή της νοτιοανατολικά, ενδεχόμενα στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, παρουσιάζει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Η γειτνίαση του αεροδρομίου παρέχει εύκολη προσβασιμότητα και συνύπαρξη σχετικών χρήσεων (συνεδριακά - εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία). Επιπλέον, η παραθαλάσσια θέση μπορεί να βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της πόλης με το διαχρονικής σημασίας θαλάσσιο μέτωπο. Η μετεγκατάσταση προτείνεται με πρότυπο σχεδιασμό βασισμένο σε περιβαλλοντικές αρχές μαζί με εγκαταστάσεις έρευνας, εκπαίδευσης και εκτεταμένο πάρκο. Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης υλοποιείται η ενοποίηση των ανοιχτών χώρων με διάσπαρτες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές χρήσεις.

Η συνολική πρόταση της διπλής αναβάθμισης της κεντρικής περιοχής και της ανατολικής εισόδου με την ευκαιρία της μεταφοράς της ΔΕΘ είναι η μόνη, μέχρι στιγμής, που βασίζεται σε τεκμηριωμένη διερεύνηση. Ωστόσο δεν αξιολογήθηκε ουσιαστικά από αρμόδιους θεσμικούς φορείς. Δυστυχώς, οι αρνητικές εμπειρίες από ανάλογες περιπτώσεις έργων της Θεσσαλονίκης δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Είναι γεγονός ότι η υλοποίηση σημαντικών έργων αστικού σχεδιασμού και ανάπτυξης προϋποθέτει την ύπαρξη κεντρικής και τοπικής εξουσίας ικανής να εκτιμά και να υλοποιεί καθοριστικές επιλογές. Σε αντίθετη περίπτωση η Θεσσαλονίκη θα μείνει χωρίς πραγματική Διεθνή Έκθεση, καθώς είτε αυτή θα παραμείνει εγκλωβισμένη χωρίς δυνατότητα εκσυγχρονισμού, είτε θα απομονωθεί σε μια νησίδα της βορειοδυτικής περιφέρειας που δεν προσφέρει την απαραίτητη συνέργεια, αναπαράγοντας έναν κρατικοδίαιτο τοπικό θεσμό χωρίς όραμα, εμβέλεια και ακτινοβολία.


7. Η ανάγκη ενός ολιστικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού

Από τις μελέτες περιπτώσεων που προαναφέρθηκαν γίνεται αντιληπτό ότι ο σχεδιασμός του μέλλοντος της Θεσσαλονίκης υπερβαίνει τα όρια ενός συμβατικού ρυθμιστικού σχεδίου και απαιτεί ένα συνδυασμό δράσεων σε όλα τα επίπεδα παρεμβάσεων, από την αρχιτεκτονική ως τη χωροταξία και την ανάπτυξη, με ιδιαίτερα κρίσιμη την κλίμακα της αστικής σύνθεσης. Ενοποιητικό στοιχείο αυτών των παρεμβάσεων είναι η υιοθέτηση μιας πολιτικής ολιστικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, που βαθμιαία θα δημιουργήσει μια περισσότερο βιώσιμη πόλη. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός δεν περιορίζεται σε μια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές, αλλά αφορά στο σύνολο σχεδόν των επεμβάσεων στο χώρο της ευρύτερης πόλης. Απαιτεί μια συμπαγή πόλη με πολλαπλούς πυρήνες και αυτό συνεπάγεται αναπλάσεις στο πυκνοδομημένο κέντρο, αλλά και σχετική πύκνωση στην περιφέρεια, με εξασφάλιση ωστόσο ηλιασμού, σκίασης και αερισμού με κατάλληλες πολεοδομικές διατάξεις. Η πυκνότητα επιτρέπει την έμφαση στις δημόσιες μεταφορές, που σε συνδυασμό με χώρους στάθμευσης περιφερειακά στο κέντρο μπορούν σχετικά εύκολα να βελτιώσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα που γίνεται σήμερα αντιληπτό ως αδιέξοδο.

Η διαμόρφωση των ανοιχτών χώρων έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια πόλη που στερείται σημαντικά το πράσινο. Τα στρατόπεδα που βαθμιαία εγκαταλείπονται μπορούν να αξιοποιηθούν ως ανοιχτοί χώροι με ελάχιστες επιλεγμένες κοινωνικές χρήσεις, εγκαταλείποντας τις κερδοσκοπικές πολιτικές ανοικοδόμησης πολυκατοικιών.

Περισσότερο κρίσιμη είναι η περιβαλλοντική διαμόρφωση των μικρότερων κοινόχρηστων χώρων, δρόμων, πλατειών, νησίδων, καθώς και των ιδιωτικών ακάλυπτων χώρων, με φυτεύσεις, διατάξεις σκιασμού και χρήση υδατοπερατών δαπέδων. Η συστηματική ενθάρρυνση τέτοιων παρεμβάσεων μπορεί κυριολεκτικά να μεταβάλει το αστικό μικροκλίμα και τις συνθήκες διαβίωσης του μεγάλου αριθμού κατοίκων.

Στην ευρύτερη αυτή περιβαλλοντική προσέγγιση δεν πρέπει να περιοριστούμε στα στερεότυπα μιας “πράσινης” ανάπτυξης μηχανιστικού τύπου, όπου κυριαρχούν τα νέα στερεότυπα των συλλεκτών, των μονώσεων και των φωτοβολταϊκών. Ο προβληματισμός για τη μακρά διάρκεια της πόλης οφείλει να είναι ολιστικός. Οι εναλλακτικές κατασκευές και τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά πρέπει να επιλέγονται με πολλαπλά κριτήρια: τις ανανεώσιμες πρώτες ύλες, την ενέργεια που ενσωματώνεται για την παραγωγή και μεταφορά, την τοξικότητα, τη διάρκεια ζωής και τη δυνατότητα τελικής αποδόμησης και ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αντιληπτό ότι για το υφιστάμενο οικιστικό απόθεμα η ανάπλαση είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και θα αποτελέσει κυρίαρχο αντικείμενο ενασχόλησης μηχανικών και κατασκευαστών στο άμεσο μέλλον. Με την οπτική αυτή η διατήρηση των ιστορικών κατασκευών αποκτά διευρυμένη διάσταση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανακαίνιση απλών κτισμάτων τα οποία διαμορφώνουν ωστόσο τελικά τη συλλογική εικόνα της πόλης.

Για τις περιφερειακές επεκτάσεις γίνεται φανερό ότι με απλές βιώσιμες επιλογές αστικού σχεδιασμού εξασφαλίζονται η συνεκτικότητα, ο προσανατολισμός και η ενοποίηση των ανοιχτών χώρων. Με την κλιματική προσαρμογή των κατασκευών και την αισθητική τους ένταξη στον τόπο επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό ο διευρυμένος αρχιτεκτονικός περιβαλλοντικός σχεδιασμός. Η εφαρμογή και η υλοποίηση αυτών των μέτρων είναι πρωταρχικό θέμα παιδείας και συνειδητοποίησης. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι καταρχήν πολιτικό με την ευρύτερη παιδευτική έννοια του όρου.

Η ανοίκεια σημερινή εικόνα έχει ως ένα βαθμό προβληματίσει σημαντικές ομάδες πολιτών και η ανάγκη ενός φιλικού προς το περιβάλλον σχεδιασμού έχει πλέον εγγραφεί αποφασιστικά στις συλλογικές προτεραιότητες.

Πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive