Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009

Συμφωνία Ελβετίας - Τουρκίας για θέματα ενέργειας.Το ελβετικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας για θέματα ενέργειας μεταξύ της Ελβετίας και της Τουρκίας. Η συμφωνία υπεγράφη την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο του ελβετο-τουρκικού οικονομικού φόρουμ και της διεθνούς έκθεσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Renex 09.


Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο Ελβετός Υπουργός Ενέργειας, Moritz Leuenberger, υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του, Taner Yildiz, συμφωνία με την οποία οι δύο χώρες επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενότερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας, στην κατασκευή και επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου στην Τουρκία καθώς και στη διανομή ηλεκτρισμού σε αυτήν την χώρα. Η συμφωνία καλύπτει, επίσης, τη διέλευση του φυσικού αερίου, επιστημονικές ανταλλαγές καθώς και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων.


Στην ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ, ο κ. Leuenberger επεσήμανε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας αποτελούν δύο απαραίτητα στοιχεία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, για έναν βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό, για την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Υπογράμμισε, επίσης, την ταύτιση απόψεων μεταξύ της Ελβετίας και της Τουρκίας, αφού και οι δύο χώρες αποτελούν ενεργειακούς διαδρόμους για τους γείτονές τους. Η Τουρκία, συνεχίζει το ανακοινωθέν, αποτελεί διάδρομο για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολής, ενώ η Ελβετία αποτελεί διάδρομο για τη διέλευση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.


Η ένταξη στην εσωτερική ενεργειακή αγορά της ΕΕ και το σταθερό νομικό πλαίσιο για το διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες.


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ελβετός Υπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο της σήραγγας του Μαρμαρά, που θα ενώνει σιδηροδρομικώς την Ευρώπη και την Ασία.

Πηγή: www.capital.gr

Ρεκόρ στις διακυβερνητικές πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑΟι διακυβερνητικές πωλήσεις όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 4,7% φθάνοντας τα 38,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί ρεκόρ, και προβλέπεται να φθάσουν περίπου το ίδιο ποσό το 2010, ανέφερε υπηρεσία του Πενταγώνου.

Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πωλήσεων το 2009 ισοδυναμεί με 465% αύξηση σε σχέση με το "χαμηλό σημείο" του δημοσιονομικού έτους 1998, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Τζέφρι Βιερίγνκα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας του Πενταγώνου.

Πολλές, αν όχι οι περισσότερες, συμφωνίες που υπογράφτηκαν το δημοσιονομικό έτος 2009, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, αποτελούν τμήμα μιας ραγδαίας αύξησης των πωλήσεων συμβατικών όπλων που άρχισε κατά τη θητεία του προηγούμενου προέδρου, Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Το 2008 οι συμφωνίες για πωλήσεις όπλων ανέρχονταν στα 36,4 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2007 στα 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η υπηρεσία, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα Εξωτερικές Στρατιωτικές Πωλήσεις του Πενταγώνου, που αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της οικοδόμησης και διατήρησης συμμαχιών των ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις αναμένεται να φθάσουν τα 37,9 δισεκατομμύρια δολάρια το δημοσιονομικό έτος 2010, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, ανέφερε σε γραπτή απάντησή της στο Ρόιτερ η Βανέσα Μάρεϊ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ, όπως οι Lockheed Martin Corp, Boeing Co, Northrop Grumman Corp, General Dynamics Corp και Raytheon Co, επιδιώκουν να αυξήσουν ραγδαία τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό προκειμένου να ισοσταθμίσουν τις περικοπές που επέβαλε το Πεντάγωνο σε μεγάλα προγράμματα όπλων στο εσωτερικό.
Οι μεγαλύτεροι αγοραστές όπλων το 2009 ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (7,9 δισ. δολάρια), το Αφγανιστάν (5,4 δισ. δολάρια) και η Σαουδική Αραβία (3,3 δισ. δολάρια) και έπονται η Ταϊβάν (3,2 δισ. δολάρια), η Αίγυπτος (2,1 δισ. δολάρια), το Ιράκ (1,6 δισ. δολάρια), το ΝΑΤΟ (924,5 εκατομμύρια δολάρια), η Αυστραλία (818,7 εκατομμύρια δολάρια) και η Νότια Κορέα (716,6 εκατ. δολάρια), ανέφερε η Μάρεϊ.

Πηγή: www.imerisia.gr

Porsche Boxster Spyder.Στην έκθεση του Los Angeles των ΗΠΑ που θα γίνει τον επόμενο μήνα (4-13 Δεκεμβρίου), θα παρουσιαστεί η πιο ελαφριά Porsche παραγωγής. Πρόκειται για την εντυπωσιακή ανοικτή Porsche Boxster Spyder που θα αποτελεί φόρο τιμής στις 550 Spyder της δεκαετίας του 1950.To ιδιαίτερα πετυχημένο μοντέλο της γερμανικής φίρμας θα παραχθεί τελικά και σε έκδοση που θα φέρει τον κωδικό Spyder. Η φιλοσοφία γύρω από την οποία είναι εξελιγμένο μοιάζει με αυτή του παρελθόντος που ήθελε τις Porsche ιδιαίτερα ελαφριές, με αποτέλεσμα το συνολικό της βάρος να είναι τα 1.275 κιλά (μείωση 80 κιλά). Η οροφή που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι πολύ διαφορετικής σχεδίασης από την υπάρχουσα, αφού στο πίσω της μέρος θα ακολουθεί τη γραμμή του καλύμματος του κινητήρα, το οποίο με τη σειρά του, θυμίζει την κορυφαία Carrera GT. Τα παράθυρα θα είναι αρκετά μικρότερα από του κανονικού μοντέλου, ενώ ανάμεσα από τα «νεύρα» του καλύμματος του κινητήρα είναι τοποθετημένο το τρίτο stop. Άλλα στοιχεία που ωφελούν στη μείωση του βάρους θα είναι οι πιο ελαφριές πόρτες από αλουμίνιο, καθώς και οι εσωτερικές τους επενδύσεις που προέρχονται από την 911 GT3 RS.

Η Spyder θα φέρει νέου σχεδιασμού ζάντες αλουμινίου, ανάρτηση που χαμηλώνει το αμάξωμα κατά 20 χιλιοστά, καθώς και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης στον πίσω άξονα όπου μεταδίδεται η κίνηση. Από πλευράς μηχανικού συνόλου, ο κινητήρας των 3,4 λίτρων από 310 ανεβαίνει στους 320 ίππους. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται το αυτόματο κιβώτιο PDK διπλού συμπλέκτη με τις 7 σχέσεις και το σύστημα launch control, τα 0-100 χ.α.ω. έρχονται πλέον σε μόλις 4,6 δλ. ενώ η τελική ταχύτητα σταματά στα 267 χ.α.ω. με την οροφή ανοικτή! Οι πωλήσεις του μοντέλου θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο του 2010, με την τιμή στο εξωτερικό να εκκινεί από τις 41.1470 €.Πηγή: www.autotriti.gr


Παγίδα θανάτου για 80 στο Πανόραμα.Εγκληματικά λάθη και παραλείψεις στο ξενοδοχείο.
“Εξαφάνισαν” για 24 ώρες τον πρώτο θάνατο.
Κινδύνευσαν οι πελάτες.
Το 2005 το τελευταίο δελτίο συντήρησης του καυστήρα, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο δύο ανθρώπων.
Αλληλοκατηγορούνται ιατροδικαστής και αστυνομία.
Τραγικές ελλείψεις και λάθη οδήγησαν στον άδικο θάνατο δύο νεαρών πελατών του ξενοδοχείου “Νεφέλη” του Πανοράματος, που έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση εισπνέοντας ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα, όπως αποδεικνύεται από τις τοξικολογικές εξετάσεις.

Οι διωκτικές αρχές κινητοποιήθηκαν με καθυστέρηση 24 ωρών για τον ουσιαστικό έλεγχο των εγκαταστάσεων, με συνέπεια να χαθεί στο διάστημα αυτό και δεύτερη ανθρώπινη ζωή από την ίδια αιτία, παρά τον συναγερμό που έθεσε ο ιατροδικαστής: “Είπα στους αστυνομικούς να κάνουν τα ξημερώματα της Πέμπτης έλεγχο, αφού ήταν εμφανές πως ο θάνατος προήλθε από δηλητηρίαση”, αποκάλυψε μιλώντας στη “Μ” ο ιατροδικαστής Σαμουήλ Ντούγκου. “Ενεργήσαμε όπως προβλέπεται. Ακούσαμε τον πραγματογνώμονα”, απαντούν οι αστυνομικοί.
Παράλληλα ελέγχονται ακόμη και τα μέτρα που είχε πάρει το ξενοδοχείο για το σύστημα θέρμανσης, απ’ όπου φαίνεται πως προκλήθηκε το πρόβλημα στα δύο δωμάτια του 4ου και του 5ου ορόφου του ξενοδοχείου. “Από την πληροφόρηση που είχα, το τελευταίο συμπληρωμένο δελτίο συντήρησης του λέβητα ήταν του 2005”, υποστήριξε χθες ο πρόεδρος των συντηρητών καυστήρων Ηλίας Καλαντίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Από τις πρώτες εκτιμήσεις το μονοξείδιο έφτασε στα δωμάτια των δύο νεαρών μέσω των αεραγωγών του συστήματος θέρμανσης και εκλύθηκε λόγω “ατελούς καύσης του λέβητα”, όπως εξηγούν ειδικοί.
“Στα δωμάτια των δύο παιδιών βρέθηκαν ποσότητες μονοξειδίου που υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια, μπορεί να ήταν και δέκα φορές παραπάνω, ειδικά στο ένα δωμάτιο”, τονίζουν μιλώντας στη “Μ” άνθρωποι που ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ποσότητα υπερέβαινε το 30% σε περιεκτικότητα του αέρα, ειδικά στο δωμάτιο όπου σημειώθηκε ο δεύτερος θάνατος. Από την πλευρά του ξενοδοχείου, τόσο η νομική σύμβουλος όσο και μέλη του προσωπικού αρνήθηκαν να μιλήσουν. Πληροφορίες ανέφεραν πάντως ότι το συγκρότημα ανακαινίστηκε το 2006 και από τότε η θέρμανση άρχισε να λειτουργεί με φυσικό αέριο.
Για όλες τις ελλείψεις την έρευνα που έχει ανατεθεί στην αστυνομία επιβλέπει η εισαγγελέας πρωτοδικών Ευαγγελία Καρανίκα. Δεν αποκλείεται, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της προανάκρισης, να διερευνήσει ευθύνες και στις διωκτικές αρχές. Πάντως από χθες το μεσημέρι ζήτησε να οριστούν ειδικευμένοι πραγματογνώμονες, να γίνει έλεγχος και από την πυροσβεστική, αλλά και να εκκενωθεί αμέσως το ξενοδοχείο, ενώ από το μεσημέρι κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Πανοράματος ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ο οποίος σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιόν της.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ… ΡΟΥΤΙΝΑΣ
Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε στη 1 τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν το προσωπικό του ξενοδοχείου κινητοποιήθηκε από τηλεφώνημα της συζύγου του 28χρονου Ελληνοκροάτη. Τους ενημέρωσε πως ο άντρας της δεν απαντούσε στο τηλέφωνό του, ανησύχησε και ζήτησε να ξεκλειδώσουν την πόρτα του δωματίου. Οι υπάλληλοι είδαν νεκρό τον άτυχο 28χρονο και ειδοποίησαν την αστυνομία αλλά και τον ιατροδικαστή.
Παρότι η κλινική εικόνα του νεαρού έδειξε στον ιατροδικαστή πως είχε δηλητηριαστεί, οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν το περιστατικό σαν… αιφνίδιο θάνατο ρουτίνας. “Είπαν ότι όρισαν πραγματογνώμονα αλλά δεν βρέθηκε απολύτως τίποτε, δεν μπορώ να ξέρω τι έλεγχος έγινε”, ισχυρίστηκε ο κ. Ντούγκου. Είναι χαρακτηριστικό πως το περιστατικό θανάτου του 28χρονου δεν ανακοινώθηκε από την αστυνομία και το ξενοδοχείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, την ώρα που διέμεναν περισσότεροι από 70 πελάτες, περίπου 30 άτομα προσωπικό, ενώ παράλληλα στις εγκαταστάσεις του ήταν σε εξέλιξη τρία σεμινάρια. Λόγω του ίδιου περιστατικού, μάλιστα, αναισθησιολόγος που συμμετείχε σε ιατρικό σεμινάριο έχασε χθες τις αισθήσεις της.

Παρ’ όλα αυτά η αστυνομία περιορίστηκε στη γραφειοκρατική αστυνομική προανάκριση του “αιφνίδιου θανάτου”, όπως τον χαρακτήριζαν μέχρι και χθες το πρωί αξιωματικοί της ΕΛΑΣ. “Ο ιατροδικαστής μάς ενημέρωσε ότι ήταν θάνατος από παθολογικά αίτια, ειδικότερα από έμφραγμα, αλλά εν αναμονή των τοξικολογικών εξετάσεων”, δήλωσε χθες ο γενικός αστυνομικός διευθυντής υποστράτηγος Δημήτρης Παπαδόπουλος, επιχειρώντας να διαψεύσει τον κ. Ντούγκου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ενημέρωσε αμέσως για τη δηλητηρίαση.

Ο κ. Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του χθες είπε πως όλες οι διαδικασίες από το αστυνομικό τμήμα έγιναν κανονικά, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας και ορίστηκε πραγματογνώμονας από τους πίνακες των δικαστηρίων, ο οποίος “προφορικά μας ενημέρωσε ότι δεν υπήρχαν ευρήματα”, όπως είπε. Εντύπωση όμως προκαλεί πως ακόμη και μετά τον δεύτερο θάνατο ο πραγματογνώμονας που ορίστηκε ήταν το ίδιο πρόσωπο για να ελέγξει τις εγκαταστάσεις, απλώς αυτή τη φορά ενισχύθηκε και από έναν χημικό μηχανικό του ΑΠΘ.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Ο συναγερμός σήμανε μόλις χθες στις 12.15 το μεσημέρι, όταν ζητήθηκε από την εισαγγελέα η άμεση εκκένωση του ξενοδοχείου και αφού αρκετές ώρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 2 χθες τα ξημερώματα, είχε χάσει τη ζωή του και 27χρονος ασφαλιστής από την Καρδίτσα. Το πτώμα του βρήκαν πάλι υπάλληλοι του ξενοδοχείου, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από την αρραβωνιαστικιά του, όταν η τελευταία ανησύχησε που δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά της. Ξεκλείδωσαν την πόρτα του δωματίου του και τον βρήκαν νεκρό. Επίσης έγινε νέα έρευνα από πραγματογνώμονες, οι οποίοι χθες στις 9 το πρωί βρήκαν ποσότητες μονοξειδίου στα δύο δωμάτια.
Η δημοσιοποίηση των τοξικολογικών αποτελεσμάτων στους δύο νεκρούς από την ιατροδικαστική υπηρεσία του ΑΠΘ, που έδειξαν ότι είχαν στο αίμα τους ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα που έφταναν σε ποσοστό μέχρι και 90%, επιβεβαίωσε τις υποψίες των ιατροδικαστών για την τραγική διαρροή στο σύστημα θέρμανσης και τότε άρχισαν να λαμβάνονται ουσιαστικά αστυνομικά μέτρα στο ξενοδοχείο.


“Είχαν μονοξείδιο στο αίμα τους σε ποσοστό 90%”

“Οι θάνατοι προκλήθηκαν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα”. Με αυτή τη φράση οι δύο ιατροδικαστές Σαμουήλ Ντούγκου και Ματθαίος Τσούγκας, οι οποίοι διενήργησαν τις νεκροτομές των άτυχων δύο νεαρών, επιβεβαίωσαν ότι τα θύματα των ελλείψεων στο ξενοδοχείο δηλητηριάστηκαν.

“Βρήκαμε κορεσμό μονοξειδίου στο αίμα που έφτανε σε ποσοστό το 90%”, είπε στη “Μ” ο ιατροδικαστής κ. Ντούγκου, ο οποίος τα ξημερώματα της Πέμπτης έκανε τη νεκροψία στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και στη συνέχεια τη νεκροτομή. Όπως είπε, ο 28χρονος εργαζόταν στον φορητό ηλεκτρονικό του υπολογιστή, πιθανόν αισθάνθηκε υπνηλία και κόπωση, όπως συμβαίνει με τη δηλητηρίαση από το μονοξείδιο, έπεσε αναίσθητος στο κρεβάτι του και έτσι πέθανε.
Παρόμοια ήταν η κατάσταση και με τον 27χρονο που έχασε τη ζωή του χθες τα ξημερώματα. “Δεν είχε προλάβει να κοιμηθεί”, επισήμανε ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας. “Είχε ετοιμαστεί, καθώς το μονοξείδιο προκαλεί κόπωση”, εξήγησε. “Υπέστη εσωτερική ασφυξία, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών αναλύσεων και για τους δύο”, είπε. Στο αίμα του 27χρονου βρέθηκαν ποσότητες μονοξειδίου που υπερέβαιναν το 80%, σύμφωνα με τον κ. Τσούγκα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες μονοξειδίου στο αίμα των οργανισμών είναι μηδενικές, ενώ μόνο οι βαρείς καπνιστές μπορεί να έχουν έως και 5%.


Τα δύο τραγικά θύματα

Πατέρας ενός παιδιού 20 μηνών, και με τη σύζυγό του να περιμένει δεύτερο, ήταν ο άτυχος επιχειρηματίας Γιώργος Ντεπόλο, ελληνοκροάτης στην καταγωγή, ο οποίος πέθανε από δηλητηρίαση καθώς εισέπνευσε μονοξείδιο του άνθρακα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έμενε στο Πανόραμα.

Ο 28χρονος ζούσε με την οικογένειά του στην Αθήνα και επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε σεμινάριο πωλήσεων. “Ήταν φίλος μου, συνεργαζόμασταν καιρό”, είπε στη “Μ” ο διοργανωτής του σεμιναρίου, Ευθύμης Κεβρεκίδης. “Η αστυνομία δεν μας είχε πει τίποτε την Πέμπτη όταν πέθανε, σήμερα πλάκωσαν όλοι εδώ με τον δεύτερο θάνατο”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κεβρεκίδης περιέγραψε ότι η σύζυγος του 28χρονου ήταν αυτή που κινητοποίησε τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου. “Επειδή δεν τον έβρισκε στο τηλέφωνο, ζήτησε από το ξενοδοχείο να ανοίξουν την πόρτα και να μπουν. Μετά πήγε ο γιατρός του ξενοδοχείου και διαπίστωσε πως πέθανε”, είπε.
Αρραβωνιασμένος ο 27χρονος Θωμάς Τσιαμούρας, έγινε το δεύτερο θύμα των τραγικών ελλείψεων στο ξενοδοχείο του Πανοράματος. Ο νεαρός εργαζόταν ως ασφαλιστής σε μεγάλη εταιρεία, έμενε στην Καρδίτσα, απ’ όπου κατάγεται, και επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει επιμορφωτικό σεμινάριο. Και αυτός βρέθηκε νεκρός όταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του “Νεφέλη” ενημερώθηκαν από την αρραβωνιαστικιά του ότι δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά της. Με την προτροπή της μπήκαν στο δωμάτιο και τον βρήκαν νεκρό.


Μετά τους θανάτους εκκένωσαν το κτίριο

Πανικός επικράτησε χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο “Νεφέλη” του Πανοράματος, ύστερα από την εντολή της εισαγγελέα να εκκενωθούν άμεσα οι χώροι του. Την ώρα των έκτακτων μέτρων, λόγω των δύο θανάτων νεαρών από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν περίπου 80 άτομα, όπως επιβεβαίωσαν αστυνομικοί.

Παρότι οι ενδείξεις από τις μετρήσεις που έγιναν χθες το πρωί ειδικά στα δύο δωμάτια του ξενοδοχείου, όπου βρέθηκαν νεκροί οι νεαροί πελάτες, τα μέτρα λήφθηκαν μετά τις 12 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα μια διμοιρία αστυνομικών απέκλεισε την είσοδο του ξενοδοχείου, απαγορεύοντας την είσοδο σε όλους.

“Ηταν να εγκατασταθούμε, αλλά μάλλον δεν θα μείνουμε ποτέ”, είπε στη “Μ” επιχειρηματίας, ο οποίος είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του, αφού είχε κάνει προηγουμένως κράτηση με τη σύζυγό του. Στο ξενοδοχείο μπήκαν μόνο οι πραγματογνώμονες που έκαναν έλεγχο αρχικά στα δύο δωμάτια και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του λέβητα. Μάλιστα λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι χρειάστηκε η βοήθεια της πυροσβεστικής, για να γίνουν μετρήσεις με τις ειδικές συσκευές. Πυροσβέστες με ειδικές μάσκες επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του λέβητα, κατέγραψαν τα δεδομένα και τα παρέδωσαν στην αστυνομία, από την πλευρά της οποίας διενεργείται η προανάκριση. Με το ίδιο μηχάνημα μετρήθηκε και ο αέρας στα δύο δωμάτια και η περιεκτικότητα σε μονοξείδιο.
“Σε αυτό που βρέθηκε νεκρός ο νεαρός τα ξημερώματα της Πέμπτης υπήρχε μικρότερη ποσότητα, αντίθετα με το δεύτερο όπου διακρίνονταν στις μετρήσεις η μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοξείδιο”, τόνισε αστυνομικός που ενημερώθηκε για τις μετρήσεις που έγιναν.
Το μεσημέρι έξω από το ξενοδοχείο περίμεναν μόνο οι υπάλληλοι, καθώς ο ιδιοκτήτης ήδη είχε οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου μέχρι σήμερα παρέμενε κρατούμενος, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή. Οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να πουν οτιδήποτε, ενώ μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων εξέφρασαν τους φόβους τους για τον κίνδυνο απόλυσής τους σε περίπτωση που το συγκρότημα παραμείνει κλειστό.
“Πρέπει να διασφαλίσουμε άμεσα τις θέσεις αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι κινδύνεψαν επίσης από τη διαρροή που μας λένε ότι σημειώθηκε”, υποστήριξε το μέλος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ακίνδυνος Οργαντζής.

Ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα που έφτανε τα 8.000 PPM και έθετε σε κίνδυνο όλους τους ενοίκους του ξενοδοχείου “Νεφέλη” μετρήθηκε στο χώρο όπου ήταν εγκατεστημένοι οι καυστήρες, σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ”. Από τα πρώτα συμπεράσματα των τεχνικών που κλήθηκαν για πραγματογνωμοσύνη, εκτιμήθηκε ότι οι καυστήρες δεν ήταν ρυθμισμένοι σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Η κακή συντήρηση μεγάλου αριθμού καυστήρων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, είχε επισημανθεί από τους συντηρητές σε ρεπορτάζ της “Μ” (φύλλο ). “Δυστυχώς επαληθευόμαστε με τον πιο τραγικό τρόπο. Θρηνήσαμε δύο νέους ανθρώπους με παιδιά”, τονίζει ο Ηλίας Καλαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Συντηρητών Καυστήρων Β.Ε. Ο κ. Καλαντίδης είχε την ευθύνη για τη συντήρηση του καυστήρα του μοιραίου ξενοδοχείου μέχρι το 2005 και, όπως λέει, “δεν είχαμε προβλήματα. Μετά άλλαξε η εγκατάσταση και μπήκε φυσικό αέριο”.

Κατά την εκτίμηση του κ. Καλαντίδη, “το μονοξείδιο του άνθρακα είναι πιθανόν να πέρασε από τους αεραγωγούς εξαέρωσης των μπάνιων. Για το λόγο αυτό ζήτησα να ελεγχθεί η λειτουργία του αερισμού του κτιρίου. Η καμινάδα του καυστήρα βγαίνει από τον αεραγωγό στην ταράτσα. Μέσα όμως στον αεραγωγό-φωταγωγό αλλά και στον εξαερισμό θα πρέπει οι πραγματογνώμονες να διαπιστώσουν τι υπάρχει -βεντιλατέρ, τεχνικός ή φυσικός εξαερισμός”.

“Εάν ο λέβητας είναι πάνω από 250.000 θερμίδες, χρειάζεται συντήρηση κάθε μήνα και όχι μία φορά το χρόνο, όπως γίνεται σε κάποιες οικοδομές”, υπογραμμίζει ο Ρωμύλος Ιωαννίδης, συντηρητής καυστήρων.

Πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive