Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009

Η Microsoft υποβαθμίζει τους ανταγωνιστές της…

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία κυκλοφόρησε σήμερα στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μία επίθεση του έκανε σε μία συνέντευξή του ο Ron Markezich της Microsoft, εναντίων των εταιριών online εφαρμογών που προσφέρουν δυνατότητες παρόμοιες με του Microsoft Office. Συγκεκριμένα ο κος Markezich είπε:

“Δεν βλέπουμε καμία τάση ότι το Zoho, ή η Google ή το Zimbra ή κάποια άλλη υπηρεσία που παρέχει ψεύτικες λειτουργίες γραφείου (fake office) μπορεί να αντικαταστήσει το Microsoft Office.”

Αυτό το Fake Office πήρε η Zoho και δημιούργησε το FakeOffice.,org, όπου υπάρχουν συγκρίσεις του Zoho και του Microsoft Office.

Πλάκα έχουν…

Πηγή: www.digitalnews.gr

Αντίθετη η εκκλησία στη φορολόγηση της περιουσίας της

Την πλήρη αντίθεση της για τον τριπλασιασμό της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, εξέφρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δύο μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σε σχετική ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι με τη σχετική ρύθμιση καταργείται η ισονομία με τα άλλα πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ζητούν ίση μεταχείριση και επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές παρεμβάσεις, αλλά να είναι αποτέλεσμα σοβαρού και υπεύθυνου διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών με πλήρη συζήτηση των σχετικών παραμέτρων.

Κατά τη συνεδρίαση της Ιερά Συνόδου αποφασίστηκε να συσταθεί τριμελής επιτροπή με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Ιωαννίνων, Ελασσόνος και Ναυπάκτου, προκειμένου να συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να μπλοκάρουν την απόφαση.

Πηγή: www.express.gr

Στη Βουλή ο Μπαν Κι Μουν

Στους Έλληνες βουλευτές μίλησε ο Μπαν κι Μουν στην αίθουσα γερουσίας. Είναι η πρώτη φορά που γγ του ΟΗΕ επισκέπτεται το ελληνικό κοινοβούλιο και ομιλεί στους εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Ο Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός μεγάλη τιμή για το Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ ανέφερε ότι βασίζεται στη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας και των Ελλήνων βουλευτών στα θέματα που απασχολούν τον ΟΗΕ, και πως στηρίζεται στην ηγετική ικανότητα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Στους Έλληνες βουλευτές μίλησε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν κι Μπουν ζητώντας την συνεργασία της χώρας μας με τον ΟΗΕ σε 4 κυρίως επίπεδα: Αρχικά αναφέρθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στην κατάργηση των διακρίσεων, με την παροχή ασύλου στους μετανάστες. Ζήτησε επίσης συνεργασία για την ειρήνη και την ασφάλεια παροτρύνοντας την χώρα μας να συμμετάσχει περισσότερο ενεργά στις ειρηνευτικές δυνάμεις καθώς μάλιστα, όπως είπε, η Ελλάδα έχει κατακτήσει ηγετικό ρόλο στη θάλασσα.

Τέλος, στο θέμα του Κυπριακού και της ονομασίας των Σκοπίων ο γγ του ΟΗΕ επανέλαβε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποδίδουν μεγάλη σημασία και αναμένουν την υποστήριξη της Ελλάδας, ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το Κυπριακό αφενός και αφετέρου να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ με τον διαμεσολαβητικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.


Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και με το πνεύμα αυτό συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΦΥΡΟΜ, ενώ στο πνεύμα αυτό επιζητεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Συναντήσεις

Κυπριακό, Σκοπιανό, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικά ρεύματα και παγκόσμια οικονομική κρίση, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το γγ του ΟΗΕ την Τετάρτη. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικές τις συζητήσεις που είχε με τον Μπαν Κι Μουν, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει καταστεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας, ενώ υπογράμμισε ότι ενημέρωσε το γγ του ΟΗΕ για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει με στόχο τη δημιουργία νέας δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού και της εκκρεμότητας με το όνομα των Σκοπίων.

O γγ του ΟΗΕ το μεσημέρι παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που οργάνωσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν λειτουργεί ως εντεταλμένος των ιμπεριαλιστών και ως φερέφωνό τους μίλησε και σήμερα στη Βουλή. Τα εύσημα που έδωσε στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς και άδικους πολέμους και επεμβάσεις των ΗΠΑ και ΕΕ, όπως στο Αφγανιστάν, καθώς και στις παλιότερες κυβερνήσεις για την αποστολή του ελληνικού στρατού στον πόλεμο κατά του κορεατικού λαού, αποτελούν όνειδος.


Πηγή: NET

Προετοιμασίες ενόψει του αυριανού συνεδρίου

Σε θέση μάχης βρίσκονται τα επιτελεία των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, ενόψει του Έκτακτου Συνεδρίου, που διεξάγεται το Σαββατοκύριακο. Το συνέδριο θα αρχίσει αύριο στις 11 το πρωί με ομιλίες των Δημήτρη Σιούφα, Λευτέρη Ζαγορίτη, Κώστα Καραμανλή, των υποψηφίων για την ηγεσία και ακολούθως των στελεχών που θα θελήσουν να πάρουν τον λόγο.

Οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ,θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε χθες σε εκπαιδευτικούς και ανέπτυξε τις θέσεις της για την Παιδεία.
"Η εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: Να μιλήσουμε ξανά πολιτικά. Να συζητήσουμε για το μέλλον της παράταξής μας. Να μιλήσουμε ξανά για ιδέες και πολιτικές", τόνισε η υποψήφια για την ηγεσία της ΝΔ.
"Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης με ιδέες και λύσεις που θα μας φέρουν πάλι στην πρωτοπορία του αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων", ανέφερε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει απευθύνει για σήμερα το βράδυ ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου προς τους συνέδρους σε ξενοδοχείο του Συντάγματος.
Πολιτική ομιλία θα πραγματοποιήσει το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Metropolitan, και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Πηγή: www.hellenicbusiness.gr

Θέτουν όρους οι λιμενεργάτες

Γραπτώς ζητούν οι λιμενεργάτες το «πάγωμα» της συμφωνίας με την Cosco έως τις 15 Ιανουαρίου και τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου για το μέλλον του λιμανιού του Πειραιά, προκειμένου να αναστείλουν την απεργία τους.

«Καμία σχέση δεν έχουν τα ποσά που παρουσιάζονται ως μισθοί μας. Παλεύουμε για να μη μείνουμε άνεργοι. Εάν μας πει η κυβέρνηση γραπτώς ότι μας διασφαλίζει τις θέσεις μας, τότε θα το συζητήσουμε», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος των λιμενεργατών του Πειραιά, Γιώργος Νουχουτίδης.

Ανοιχτός διάλογος σημαίνει ανοιχτά λιμάνια, διεμήνυσε πάντως, η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη και κάλεσε τους λιμενεργάτες να αναλογισθούν το κόστος των αποφάσεών τους. Η δήλωση της υπουργού κας Κατσέλη, αντί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Λιμάνι του Πειραιά, συντείνει στη πόλωση και το αδιέξοδο, τονίζει η ΟΜΥΛΕ και η ένωση λιμενεργατών του ΟΛΠ.

«Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της σύμβασης», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. «Τα λιμάνια πρέπει να μείνουν ανοιχτά και να γίνει διάλογος» πρόσθεσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση για επιστράτευση των λιμενεργατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη των διαπραγματεύσεων με τους λιμενεργάτες τον Θεόδωρο Πάγκαλο , ο οποίος αναλαμβάνει μαζί με τον Γιώργο Ανωμερίτη, από την ερχόμενη Δευτέρα, να πείσει τους λιμενεργάτες ότι θα βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις.

Απελπισμένοι δηλώνουν οι φορείς της αγοράς. Έτοιμοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, δηλώνουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι κινητοποιήσεις ετοιμάζουν από πλευράς τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών.

«Πιστεύουμε ότι μέχρι το μεσημέρι θα είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για ασφαλιστικά μέτρα κατά της απεργίας», είπε στον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. «Σέβομαι την απεργία, αλλά υπάρχουν και όρια. Ας ανοίξουν το λιμάνι να γίνει διάλογος για να βρεθεί κάποια λύση», είπε.

Πηγή: news.pathfinder.gr

Από την έκτακτη αλληλεγγύη στην εδραίωση της διαγενεακής δικαιοσύνης

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των λιγότερο εύπορων κοινωνικών ομάδων είναι θετική. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η συμπερίληψη της «γενιάς των 700 ευρώ» στους δικαιούχους του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης.

Οι νέοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με ετήσιο εισόδημα στο όριο της φτώχειας, οι απασχολούμενοι σε προγράμματα μαθητείας, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι νέοι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, έχουν υποστεί αφόρητες πιέσεις την τελευταία περίοδο, ενώ παραδοσιακά βρίσκονται εκτός των τειχών του κοινωνικού κράτους.

Προτείνουμε το επίδομα αλληλεγγύης να δοθεί στους νέους εργαζομένους με ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και ένσημα από ένα έτος (το ελάχιστο) έως πέντε έτη (το μέγιστο). Δικαιούχοι θα πρέπει να είναι όσοι επιπρόσθετα επιβαρύνονται με δαπάνες ενοικίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου -να μη διαμένουν δηλαδή στο σπίτι του μπαμπά και της μαμάς-. Η επέκταση του επιδόματος αλληλεγγύης σ’ αυτούς τους ανθρώπους, θα ήταν μια κίνηση αλληλεγγύης προς όλους όσους αγωνίζονται καθημερινά για την οικονομική τους ανεξαρτησία και δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι χλιδάνεργοι.

Η διαδικασία της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει τη δυνατότητα για βελτιωτικές κινήσεις και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε, στη διαδικασία της διαβούλευσης η συμμετοχή νέων της γενιάς των 700 ευρώ είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει μεγάλη πίεση για την επέκταση της λίστας των δικαιούχων. Έχουμε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση και θα περιμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρούμε ότι οι έκτακτες επιδοματικές πολιτικές που προσφέρουν απλώς μία μικρή και συγκυριακή ανακούφιση των μη εχόντων δεν επιλύουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της «Γενιάς των 700ευρώ» μακροπρόθεσμα.

Άποψή μας είναι ότι από την έκτακτη αλληλεγγύη πρέπει να περάσουμε γρήγορα στην εδραίωση της διαγενεακής δικαιοσύνης.

Πώς; Προωθώντας ένα ουσιαστικό πακέτο αναδιανομής ευκαιριών και πόρων προς τη νέα γενιά σε συνδυασμό με μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Απαιτείται μια ριζική αναμόρφωση του κράτους, της αγοράς εργασίας, του συστήματος κοινωνικής προστασίας και του συστήματος συντάξεων, καθώς και του παραγωγικού μοντέλου, με βασικό κριτήριο την ουσιαστική υποστήριξη των νέων εργαζομένων, οι οποίοι σε συνθήκες οικονομικής, οικολογικής και δημογραφικής κρίσης δεν αποτελούν απλώς μια ευπαθή κοινωνική ομάδα, καλούνται να καταστούν γενιά Ιφιγένεια που θα θυσιαστεί για τη σταθερότητα του συστήματος.

Υπ’ αυτό το πρίσμα έχουμε μιλήσει κατά το παρελθόν για ένα ολοκληρωμένο «Σύμφωνο Αυτονόμησης» των νέων με στόχο την ενθάρρυνση της εισόδου τους στην αγορά εργασίας και την εισοδηματική και κοινωνική στήριξη στα πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου.

Βασικοί πυλώνες αυτού του new deal για τη νέα γενιά είναι:

α) το πριμ απασχόλησης υπό τη μορφή ενός αρνητικού φόρου εισοδήματος της τάξης των 30 λεπτών για ατομικά εισοδήματα μεταξύ 300 και 700 ευρώ

β) η παροχή κινήτρων για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας

γ) τα φορολογικά κίνητρα

Ταυτόχρονα, έχουμε πει ότι το Σύμφωνο Αυτονόμησης θα μείνει κενό γράμμα, αν δεν συνοδευτεί από μια ατζέντα μεταρρύθμισης σε μια σειρά εξαιρετικά κρίσιμων τομέων (κράτος, αγορά κοκ) και ειδικά στο ασφαλιστικό έτσι ώστε τουλάχιστον να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ή έστω αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πλέον ύπουλη διαδικασία που ροκανίζει την κοινωνική συνοχή, την πληθυσμιακή γήρανση.

Σημείωνουμε σ’ αυτό το σημείο ότι παρότι καλοδεχούμενη και επιτακτική η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων που προτείνει η κυβέρνηση, δεν αρκεί για να διευκολύνει την είσοδό τους στην αγορά εργασίας και να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημά τους, μειώνοντας τη φορολόγηση της εργασίας.

Απαιτείται η πλήρης μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης και συγκεκριμένα η μετάβαση σε ένα μικτό ασφαλιστικό σύστημα με έναν πυλώνα βασικής σύνταξης αναδιανεμητικής λογικής και έναν προσωπικής αποταμίευσης κεφαλαιοποιητικής λογικής. Φυσικά, τέτοιες αλλαγές, οι οποίες θα βελτίωναν τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική θέση της χώρας αυξάνοντας ταυτόχρονα τη χρηματοδότηση του συστήματος, δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις ΚΑΙ αυτής της κυβέρνησης. Μια τέτοια δομική αλλαγή, όμως, θα ήταν κίνηση όχι απλά έμπρακτης αλληλεγγύης προς τη νέα γενιά, αλλά εδραίωσης της διαγενεακής δικαιοσύνης στη χώρα.

Πηγή: g700

Φονική επίθεση οπλοφόρων σε στρατιωτική βάση στο Τέξας


Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον δώδεκα τραυματιστήκαν σε ανταλλαγή πυρών, έπειτα επίθεση τουλάχιστον δύο αγνώστων ενάντια σε βάση του αμερικανικού στρατού στο Τέξας, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας από τους αγνώστους ενόπλους συνελήφθη και οι αρχές της βάσης Φορτ Χουντ - τη μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στον κόσμο - έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τον δεύτερο.

Πηγή: InOut.gr

Προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης

Έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ, ύφεση 0,3% αλλά και πληθωρισμό 1,4%, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010. Το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, φέρνει αυξήσεις 10% στη φορολογία των ποτών και των τσιγάρων αλλά και αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων της τάξεως του 1,5%.

Διάλογο για το ασφαλιστικό και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προαναγγέλλει η κυβέρνηση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να χαρακτηρίζει βόμβα στα θεμέλια της Οικονομίας το τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο θα φτάσει στα 300 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 και στα 325 δισ. ευρώ το 2010. Στους μισθούς και στις συντάξεις του 2010, θα δοθούν αυξήσεις 1,5%.

Την εξοικονόμηση 7,8 δισ. ευρώ για την ισόποση μείωση του ελλείμματος το 2010 από το 12,7% του ΑΕΠ στο οποίο εκτινάσσεται φέτος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του πρώτου προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης στην Βουλή.

Ο υπουργός γνωστοποίησε τη νέα αναθεώρηση του φετινού ελλείμματος (12,5% του ΑΕΠ ήταν μέχρι τώρα γνωστό) εναρμονίζοντας έτσι την ελληνική επίδοση με την πρόβλεψη που δέχεται και η Κομισιόν. Ανακοίνωσε επίσης ύφεση 1,5% φέτος και 0,3% το 2010. Προανήγγειλε επίσης αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Όπως ξεκαθάρισε στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι αυξήσεις στους φόρους των ποτών και των τσιγάρων θα φτάσουν στο 10%. Επίσης, προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σκέψεις για αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ή τους φόρους των καυσίμων.
Ανοίγει το ασφαλιστικό

Δια του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος. "Ο διάλογος για το ασφαλιστικό έχει περιληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ" δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ενώ έκανε λόγο για κατάρρευση στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Υποστήριξε ότι πρέπει άμεσα να ανασυνταχθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός καθώς το 2009 το πρόβλημα ήταν τεράστιο. Χρειάστηκαν 2,2 δισ. ευρώ επιπλέον μόνο μέσα στο 2009 για τις ανάγκες του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ κάτι που δεν μπορεί να επαναληφθεί και το 2010 ούτε έχουν προβλεφθεί σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός εξήγησε ότι φέτος καταγράφηκε εκτροχιασμός του προϋπολογισμού της ΝΔ κατά 21 δισ. ευρώ. Τα έσοδα ήταν τελικά 10 δις ευρώ λιγότερα, ενώ οι δαπάνες «αυξήθηκαν ανεξέλεγκτα» επιπλέον κατά 4,3 δισ. ευρώ. Η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία φτάνει στα 2,4 δισ. ευρώ, στα 755 εκατ ευρώ η υπέρβαση στις καταναλωτικές δαπάνες και στα 695 εκατ. ευρώ στις επιχορηγήσεις των υπουργείων.

Επιπλέον το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διευρύνθηκε κατά 2 δισ. ευρώ. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση ενέταξε στο 2008 και στο 2009 τα χρέη των νοσοκομείων (μονο φέτος 2,2 δισ. ευρώ). Το δημόσιο χρέος πλέον ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ (299,4 δισ. ευρώ) και αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ ή 13% του ΑΕΠ μόνο φέτος.

Για τον νέο προϋπολογισμό ο υπουργός δήλωσε ότι διαμορφώνεται «σε εξαιρετικά δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες και σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση της οικονομίας, από ότι αρχικά φαινόταν. Το 2009 αποτελεί την κορύφωση ενός πολυετούς εκτροχιασμού»

Νέος προϋπολογισμός

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις έναντι των Ελλήνων πολιτών για ανάπτυξη, παιδεία και δικαιότερη αναδιανομή εισοδήματος. Πρόσθεσε όμως ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993 (κατά 1,5% και 0,3% το 2010).

Δεσμεύθηκε επίσης για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από το 4% του ΑΕΠ (10-10,5 δισ. ευρώ), για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων αλλά και για μισθολογικές αυξήσεις πάνω από πληθωρισμό. Επίσης προανήγγειλε την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 7% σε 11%.

Ως κεντρικό δημοσιονομικό στόχο έθεσε την μείωση του ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ σήμερα στο 9,4% του ΑΕΠ το 2010, δηλαδή την εξοικονόμηση 7,8 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα βρεθούν:

* Από αύξηση εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ. Η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και η πάταξη της φοροδιαφυγής υπολογίζεται να φέρει επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ, οι αλλαγές στην φορολογία φυσικών προσώπων και η αύξηση των εμμέσων φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά θα φέρουν 1,5 δισ. ευρώ και η εισφορά κοινωνικής ευθύνης αλλά και οι επιπλέον φόροι στην μεγάλη ακίνητη περιουσία θα «δώσουν» 1 δισ. ευρώ το 2010.

* Επίσης οι δαπάνες θα περιοριστούν κατά 0,5 δισ. ευρώ από την μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατά 1,5 δις ευρώ από τα λιγότερα χρέη των νοσοκομείων. Κύριος στόχος είναι η μείωση κατά 24% των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου (κατά 1,6 δις ευρώ).

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Καταργείται η θητεία σε Ναυτικό και Αεροπορία

Την πλήρη κατάργηση, σε δύο χρόνια από σήμερα, της στρατιωτικής θητείας σε Ναυτικό και Αεροπορία προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των στρατιωτών θα μειώνεται συνεχώς σε κάθε σειρά κατάταξης, έτσι ώστε σε δύο χρόνια ένα καταργηθεί τελείως η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία.

Μάλιστα, από την επόμενη σειρά και μετά, θα επιλέγονται μόνο όσοι στρατεύσιμοι έχουν τα τυπικά προσόντα που εξυπηρετούν διάφορες ανάγκες του στρατού, όπως γιατροί, μετεωρολόγοι, οδηγοί, κτλ.

Παράλληλα, ο χρόνος θητείας θα παραμείνει ο ίδιος, με εξαίρεση όσοι στρατεύσιμοι του Ναυτικού και της Αεροπορίας υπηρετούν σε ομάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς. Γι’ αυτούς θα ισχύει η 9μηνη θητεία του Στρατού Ξηράς.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως πλέον η κατάταξη και η τοποθέτηση των νεοσύλλεκτων σε όπλα, σώματα και ειδικότητες θα γίνεται με βάση τα τυπικά τους προσόντα. Όσοι δηλαδή είναι κάτοχοι πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτοριών θα τοποθετούνται αναλόγως της επιστημονικής ειδικότητας τους, ενώ στις μονάδες θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες που αφορούν στο αντικείμενο τους.

Αλλαγές και στην ιεραρχία

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», θα αλλάξει και ο νόμος περί ιεραρχίας και προαγωγών, καθορίζει την πορεία της καριέρας των αξιωματικών, τη μισθολογική τους εξέλιξη και το χρόνο συνταξιοδότησής τους.

Μάλιστα, το υπουργείο προσανατολίζεται και σε μια δεύτερη επετηρίδα όσων δεν προάγονται σε βαθμό αλλά λαμβάνουν μισθολογική αύξηση. Όσοι μπαίνουν σε αυτήν την επετηρίδα δεν έχουν δικαίωμα αποστράτευσης μέχρι να συμπληρώσουν τα 35 χρόνια υπηρεσίας.

Πηγή: www.cosmo.gr

H BMW M3 GTSΕπίσημα ανακοινώθηκε η πιο γρήγορη M3 παραγωγής. Πρόκειται για την έκδοση που θα ακούει στον κωδικό GTS και θα έχει απόδοση που φτάνει τους 450 ίππους από το υπερκυβισμένο ατμοσφαιρικό οκτακύλινδρο μοτέρ. Το αυτοκίνητο θα είναι περιορισμένης παραγωγής.


Πίσω την παράσταση κλέβει η τεράστια αεροτομή
Εσωτερικά υπάρχουν αγωνιστικά bucket καθίσματα και roll-cag

Το εντυπωσιακό πορτοκαλί μοντέλο αποτελεί την ταχύτερη εργοστασιακή M3 με άδεια δρόμου, και μια από τις ταχύτερες και πιο σκληροπυρηνικές BMW όλων των εποχών. Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας της κανονικής έκδοσης που έχει χωρητικότητα 4 λίτρα και απόδοση 420 ίππους, ανέβηκε στα 4,4 λίτρα ενώ αντίστοιχα η απόδοση έφτασε στους 450 ίππους, όμως επιδόσεις δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα.

Η μετάδοση γίνεται στον πίσω άξονα μέσω του αυτόματου 7τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη της εταιρείας. Υπάρχει ρυθμιζόμενη ανάρτηση, ενώ οι ζάντες είναι 19 ιντσών της BBS με ελαστικά διαστάσεων 225/35 εμπρός και 285/30 πίσω. Το σύστημα πέδησης περιλαμβάνει εξαπίστονες δαγκάνες εμπρός και τετραπίστονες πίσω. Εξωτερικά εκτός από το έντονο πορτοκαλί χρώμα, υπάρχουν τα απαραίτητα αεροδυναμικά βοηθήματα, τόσο εμπρός και κάτω από τον προφυλακτήρα όσο και πίσω όπου την παράσταση κλέβει η μεγάλη αεροτομή από ανθρακόνημα η οποία είναι και ρυθμιζόμενη. Εντός, η ατμόσφαιρα είναι ακόμη πιο αγωνιστική, αφού υπάρχουν πλέον κανονικά αγωνιστικά bucket καθίσματα, ενώ έχει τοποθετηθεί roll-cage το οποίο καταργεί τις πίσω θέσεις.

Επίσης υπάρχει cut-off διακόπτης όπως και στα αγωνιστικά, καθώς και πυροσβεστήρας, με το κανονικό παρμπρίζ στο πίσω μέρος να έχει αντικατασταθεί από πιο ελαφρύ της Macrolon.

Τέλος, στο εσωτερικό δεν υπάρχουν πολυτέλειες όπως a/c, ηχοσύστημα, και Navigation όπως στις υπόλοιπες εκδόσεις. Με όλες τις παραπάνω αλλαγές η M3 GTS έχει μικρότερο βάρος κατά 190 κιλά, με το συνολικό πλέον να είναι τα 1.490 από 1.680 κιλά που ήταν πριν. Η τιμή του μοντέλου θα ξεκινά από τις 115.000 € στη Γερμανία, ενώ η διάθεση της θα ξεκινήσει μέσα στο 2010.

Πηγή: www.autotriti.gr

Ποιο Full High Definition; Ετοιμαστείτε για το Ultra HD αλλιώς «Super High Vision»Μπορεί οι λέξεις «Full High Definition» ή κατά το ελληνικότερο «Πλήρης Υψηλή Ευκρίνεια» να είναι η νέα τάση για τις τηλεοράσεις, τα βιντεοπαιχνίδια, τις ταινίες, τις τηλεοπτικές σειρές (τα ιδιωτικά / κρατικά κανάλια στην τηλεόραση εν Ελλάδι, ακόμα «σφυρίζουν» το τραγούδι του Standard -και αρχαίου πια- Definition) και ακολούθως τα καταστήματα να προωθούν τις αντίστοιχες Full HD τηλεοράσεις (HDTV)…όμως το φορμά Full HD κάθε άλλο παρά «νέο» ή «καινούριο» είναι.

Τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε χρόνια πριν είχε ακουστεί ότι «θα» έρθει, άσχετα αν κατέληξε να αρχίσει να διαδίδεται μόλις πριν 3-4 χρόνια, οι λόγοι είναι φυσικά το «τι» συμφέρει οικονομικά τους μεγάλους κολοσσούς-εταιρείες της βιομηχανίας (κοινώς αφού στα μέσα των 90ς βγήκε η «μόδα» με τις LCD 16:9 τηλεοράσεις που ακόμα ήταν σε SD, γιατί να προσφέρουμε το Full HD; Καλό είναι και το SD αφού βρήκαμε «κολπάκι» για να πουλάει ακόμα). Ε, το ίδιο μοτίβο ετοιμάζει η βιομηχανία να μας «σερβίρει» για άλλη μια φορά. Το φορμά Ultra High Definition ή αλλιώς Super High Vision έχει θεσπιστεί εδώ και χρόνια, αλλά ούτε που ακούστηκε και φυσικά καμία συσκευή ακόμα δεν το υποστηρίζει. Εντούτοις το φορμά υπάρχει κανονικά: δύο αναλύσεις διαφορετικές, μία των 3840x2160 γραμμών ήτοι 4K και μια των 7680x4320 ή 8Κ. Σε σχέση με το τωρινό Full HD των 1920x1080 γραμμών, η ανάλυση 4Κ είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη και ακολούθως το 8Κ είναι δεκαέξι φορές.

Επίσης, στο νέο φορμά Super High Vision έχει αναβαθμιστεί και ο τομέας του ήχου (πάει περίπατο δηλαδή το νέο-αποκτηθέν και πανάκριβο ηχοσύστημά σας): 22.2 (ολογράφως: είκοσι δύο) κανάλια 3D (τριών διαστάσεων) ήχου! Όπως αναφέραμε στην αρχή, ακόμα δεν πρέπει οι καταναλωτές να ανησυχούν για την μετάβαση, καθώς κάτι τέτοιο ακόμα αργεί (ακόμα πουλάει δηλαδή το Full HD): πρώτες υλοποιήσεις περί το 2017 τηλεοπτικώς (όχι βέβαια Ελλάδα, μην ξεχνιόμαστε) σε 4Κ και μέχρι το 2022 θα είμαστε στο (8Κ) 7680x4320. Προβλέψεις κάνουν λόγο ότι στην Ευρώπη μέχρι το 2025 το 28% των καταναλωτών θα διαθέτουν συστήματα Super High Vision.

Πηγή: www.zougla.gr

Ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρους.Οι συνήθεις ύποπτοι μισθωτοί, μικρομεσαίοι επαγγελματίες... πότες και καπνιστές θα παίξουν το ρόλο των φορολογικών "υποζυγίων" και το 2010.

και όλοι όσοι καπνίζουν και καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010, το προσχέδιο του οποίου κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση.
Παράλληλα, με τον νέο προϋπολογισμό προβλέπονται πρωτοφανείς περικοπές κοινωνικών δαπανών που φθάνουν το 1,4 δισ. ευρώ, μια εξωπραγματική μείωση των λειτουργικών εξόδων του δημοσίου κατά 908 εκατ. ευρώ, περιορισμοί κατά 500 εκατ. ευρώ στις εξοπλιστικές δαπάνες, κατά 1,4 δισ. ευρώ στα χρέη των νοσοκομείων και κατά 350 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρων. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 2010 το δημόσιο θα εισπράξει έκτακτα έσοδα 280 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Το συνολικό ποσό των προβλεπόμενων αυξήσεων στα έσοδα και των σχεδιαζόμενων περικοπών στις δαπάνες του δημοσίου φθάνει τα 7,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη συνολική εξοικονόμηση που επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από τα 30,6 δισ. ευρώ ή το 12,7% του ΑΕΠ φέτος στα 22,86 δισ. ευρώ ή στο 9,4% του ΑΕΠ το 2010.

ΠΗΓΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,7 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις ακόλουθες πηγές:

1. Τη σημαντική άνοδο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Οι εισπράξεις από τους φόρους σε μισθούς, συντάξεις, κέρδη ατομικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενοίκια και αγροτικά εισοδήματα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 480 εκατ. ευρώ ή κατά 4,4%, από 10,92 δισ. ευρώ φέτος σε 11,4 δισ. ευρώ το 2010. Το ποσό αυτό θα εξασφαλιστεί με την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:
α) Κατάργηση εκατοντάδων ρυθμίσεων που προβλέπουν φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα. Οι μειώσεις φόρων που προκύπτουν από την έκπτωση των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για δικηγορικές αμοιβές και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας θα περιοριστούν σημαντικά για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Η φοροαπαλλαγή των εισοδημάτων που αποκτά η εκκλησία από ενοίκια θα καταργηθεί, δηλαδή τα μισθώματα που εισπράττουν οι ιεροί ναοί και οι μητροπόλεις θα φορολογούνται με συντελεστή 10% ή 20%. Εξετάζεται ακόμη και η επαναφορά του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων, ο οποίος καταργήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
β) Την κατάργηση μεγάλου αριθμού περιπτώσεων αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και την ένταξη των εισοδημάτων αυτών στις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος, δηλαδή την υπαγωγή τους στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι αποζημιώσεις ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ των εφοριακών, των τελωνειακών και των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους, τα επιδόματα και οι εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ, οι αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας, τα χρηματικά ποσά που εισπράττουν ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές και προπονητές κατά την υπογραφή συμβολαίων μεταγραφών ή την ανανέωση συμβολαίων, τα οδοιπορικά των εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις και των εκλεγμένων σε νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια θα πάψουν να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές φόρου 15%-20% και θα υπαχθούν στους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές 25%-40%, που θα εξακολουθούν να ισχύουν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επιπλέον, θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί και οι βουλευτές. Ειδικά για τους μισθωτούς υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου, οι αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων και αποζημιώσεων θα γίνουν αισθητές από το 2010 με την αύξηση της παρακράτησης φόρου.

γ) Την αναμόρφωση της ίδιας της κλίμακας φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Εισοδήματα μεγαλύτερα από 50.000 ή 60.000 ευρώ το χρόνο θα επιβαρύνονται με περισσότερο φόρο, καθώς το κατώτατο όριο του κλιμακίου στο οποίο αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 35% θα χαμηλώσει από τα 75.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 50.000 ή στα 60.000 ευρώ.

2. Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά. Το συνολικό ποσό των εισπράξεων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 892 εκατ. ευρώ ή κατά 8,8%, από 10,174 δισ. ευρώ φέτος σε 11,06 δισ. ευρώ το 2010. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε χθες ότι δεν έχουν προβλεφθεί επιπλέον έσοδα λόγω νέας αύξησης των φόρων στα καύσιμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μια τέτοια αύξηση να αποφασιστεί εντός του επόμενου έτους. Για τα τσιγάρα και τα ποτά ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι οι φόροι κατανάλωσης θα αυξηθούν κατά 10% από το νέο έτος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η λιανική τιμή πώλησης των τσιγάρων να αυξηθεί κατά 7,5%-8% περίπου. Δηλαδή, ένα πακέτο το οποίο σήμερα πωλείται προς 3,20 ευρώ θα ακριβύνει κατά 24-30 λεπτά και θα φθάσει να πωλείται προς 3,44-3,50 ευρώ. Για τα αλκοολούχα ποτά οι ανατιμήσεις θα κυμανθούν από 1 έως 2 ευρώ ανά φιάλη.

3. Την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατοχή και τις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας. Οι εισπράξεις από τους φόρους στην κατοχή ακινήτων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 390 εκατ. ευρώ ή κατά 82,1%, από 475 εκατ. ευρώ φέτος σε 865 εκατ. ευρώ το 2010. Βασική πηγή είσπραξης αυτού του επιπλέον ποσού θα είναι βεβαίως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009. Η είσπραξη του φόρου αυτού, αν και αφορά το τρέχον έτος, θα γίνει εντός του επομένου. Το ΕΤΑΚ του 2009 θα εφαρμοστεί με αυξημένους συντελεστές φορολόγησης για ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 600.000 ευρώ. Συνολικά, περίπου 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες εκτιμάται ότι θα πληρώσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ. Αλλά και ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα εφαρμοστεί για τη φορολόγηση της περιουσίας την οποία θα κατέχουν οι φορολογούμενοι το 2010 επιφυλάσσει αυξημένες επιβαρύνσεις για πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες, καθώς θα εφαρμοστεί με αφορολόγητα όρια ελάχιστα αυξημένα σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν στο ΕΤΑΚ, με ακόμη πιο υψηλούς συντελεστές σε σύγκριση με το ΕΤΑΚ και πιθανότατα επί αντικειμενικών αξιών μεγαλύτερων από αυτές που ισχύουν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε μεν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο για αύξηση των αντικειμενικών τιμών, δεν απέκλεισε ωστόσο καθόλου το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αύξησης εντός του 2010.

Αυξημένες επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για όσους αποκτήσουν το 2010 ακίνητα, λόγω επαναφοράς των φόρων στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές καθώς και της κατάργησης των χαμηλών φόρων που επιβάλλονται σε όσα ακίνητα πωλούνται περισσότερες από μία φορά μετά την 1η-1-2006.

4. Την είσπραξη “μη επαναλαμβανόμενων” εσόδων ύψους 840 εκατ. ευρώ από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των 320 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί στην πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων από λοιπούς άμεσους φόρους κατά 840 εκατ. ευρώ ή κατά 43,8%. Τα έσοδα αυτά προβλέπεται να φθάσουν συνολικά τα 2,76 δισ. ευρώ το 2010.

5. Την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την κατάργηση απαλλαγών από τον ΦΠΑ. Από τις ενέργειες αυτές εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί επιπλέον ποσό 1,2 δισ. ευρώ. Ειδικά για τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ προβλέπεται αύξηση κατά 869 εκατ. ευρώ ή κατά 5,3%, από 16,44 δισ. ευρώ φέτος σε 17,31 δισ. ευρώ το 2010. Στην αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλουν:
- η αναδιάρθρωση και ενίσχυση των φοροελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών
- η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, που θα επηρεάσει ανοδικά και τον ΦΠΑ επί των προϊόντων αυτών
- η κατάργηση των απαλλαγών από τον ΦΠΑ για δικηγόρους, γιατρούς και εκπαιδευτήρια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:

- Οι εισπράξεις του δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπονται μειωμένες 275 εκατ. ευρώ ή κατά 7,2%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ) αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση φέτος, οπότε η φορολόγησή τους το επόμενο έτος θα αποδώσει σημαντικά λιγότερα έσοδα.

- Η απώλεια εσόδων από τη μείωση των φορολογητέων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων θα αντισταθμιστεί με την είσπραξη πρόσθετων εσόδων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων τα οποία ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του 2009 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έτσι, προβλέπεται αύξηση των εσόδων από την πλήρη απόδοση της αναπροσαρμογής από 26-6-2009 του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη, από την πλήρη απόδοση της αναπροσαρμογής του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και της επιβολής τέλους στα καρτοκινητά τηλέφωνα.


“Ψαλίδι” 537 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές δαπάνες

Περικοπές-σοκ, συνολικού ποσού 537 εκατ. ευρώ, σε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, με δυσμενείς επιπτώσεις για τουλάχιστον 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα χάσουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) ή θα το εισπράξουν σημαντικά μειωμένο, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Περιορισμένες αυξήσεις, της τάξης του 1,5%, θα δοθούν στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στις συντάξεις του δημοσίου.

Όπως αποκαλύπτεται, ειδικότερα, από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το ύψος των πρωτογενών δαπανών του κράτους:

1. Το 2010 θα “παγώσει” το ΕΚΑΣ, δηλαδή δεν θα χορηγηθεί καμία αύξηση στο συγκεκριμένο επίδομα. Το συνολικό κονδύλι που προβλέπεται για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ θα είναι αμετάβλητο το 2010. Συγκεκριμένα προβλέπεται να δοθούν συνολικά 1,14 δισ. ευρώ για το ΕΚΑΣ, όσα ακριβώς εκτιμάται ότι θα καταβληθούν για τον ίδιο σκοπό και φέτος! Όπως προκύπτει μάλιστα από διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, αμετάβλητα θα παραμείνουν το 2010 και τα εισοδηματικά όρια και κλιμάκια, με βάση τα οποία κρίνεται εάν ένας χαμηλοσυνταξιούχος είναι δικαιούχος του ΕΚΑΣ καθώς επίσης και σε ποιο ύψος θα του χορηγηθεί το συγκεκριμένο επίδομα. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν το ΕΚΑΣ περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, τα εισοδήματα των οποίων, λόγω της φυσιολογικής τους αύξησης, θα υπερβούν τα ανώτατα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος. Επιπλέον, άλλοι 30.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα εισπράξουν μειωμένο ΕΚΑΣ, καθώς τα εισοδήματά τους, λόγω της φυσιολογικής τους αύξησης, θα ανέβουν σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, στα οποία αντιστοιχεί χαμηλότερο ποσό ΕΚΑΣ. Οι συνολικές δαπάνες για κοινωνική προστασία, στις οποίες περιλαμβάνονται, εκτός από το κονδύλι για το ΕΚΑΣ, οι πιστώσεις για πληρωμές πολυτεκνικών επιδομάτων, επιδομάτων πρόνοιας και επιδομάτων θέρμανσης προβλέπεται να είναι μειωμένες κατά 252 εκατ. ευρώ ή κατά 5,9%. Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι το 2010 δεν πρόκειται να δοθεί επίδομα θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί προεκλογικά τη χορήγησή του.

2. Οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των 450.000 δημοσίων υπαλλήλων θα είναι της τάξης του 1,5%, με αποτέλεσμα να κυμανθούν από 11 έως 25 ευρώ το μήνα ή από 36 έως 83 λεπτά την ημέρα! Το συνολικό ποσό που προβλέπεται να δαπανηθεί για τους μισθούς των υπαλλήλων και των λειτουργών του δημοσίου είναι αυξημένο κατά 479 εκατ. ευρώ ή κατά 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό που θα δαπανηθεί φέτος. Εκτιμάται δε ότι θα ανέλθει σε 14,18 δισ. ευρώ το 2010.

3. Οι δαπάνες για την καταβολή συντάξεων σε πρώην υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 579 εκατ. ευρώ ή κατά 8,9%. Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προβλεπόμενη αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία μεγαλύτερου αριθμού υπαλλήλων από αυτόν που εκτιμάται για φέτος. Αποδίδεται επίσης στην εφαρμογή ήδη νομοθετημένων ρυθμίσεων, όπως αυτή που προβλέπει τη χορήγηση της 4ης δόσης του επιδόματος των 141 ευρώ στους πολιτικούς συνταξιούχους του δημοσίου. Οι αυξήσεις στις συντάξεις του δημοσίου θα είναι, επίσης, της τάξης του 1,5%.

4. Οι πιστώσεις για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων προβλέπονται μειωμένες κατά 285 εκατ. ευρώ ή κατά 10,3%. Ειδικά, η επιχορήγηση προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έχει περικοπεί κατά 480 εκατ. ευρώ ή κατά 44%! Μειωμένη επιχορήγηση κατά 150 εκατ. ευρώ ή κατά 5,8% προβλέπεται, επίσης, για το ΙΚΑ.
5. Στις ελάχιστες εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές παροχές που προβλέπονται για το 2010 περιλαμβάνονται επίσης:
- η αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ
- η αύξηση των δαπανών για την υγεία και ο διορισμός 3.000 νοσηλευτών στο ΕΣΥ
- η πρώτη φάση της αύξησης του επιδόματος ανεργίας, το κατώτατο ποσό του οποίου θα φθάσει τα 476 ευρώ το μήνα
- η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης σε 2,5 εκατ. δικαιούχους, το ποσό της οποίας θα κυμανθεί από 150 έως 650 ευρώ

Πηγή: www.makthes.gr

Το τείχος του Βερολίνου: Ανατολή και Δύση 20 χρόνια πριν.Γράφει ο Λεόν Σαλτιέλ

Στις 9 Νοέμβριου του 1989, πριν από 20 χρόνια, το τείχος του Βερολίνου έπεφτε, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας νέας εποχής. Η διχοτόμηση της Ευρώπης, το σιδηρούν παραπέτασμα, Ανατολή και Δύση, δεν υπήρχαν πια. Κάτι που ούτε η πιο μεγάλη φαντασία δεν μπορούσε να συλλάβει είχε γίνει πραγματικότητα.

Το 1989, και ό,τι επακολούθησε, έδωσε μια νέα ελπίδα στους πολίτες της Ευρώπης, και κυρίως σε αυτούς της Ανατολικής. “Δημοκρατία”, “κοινωνία των πολιτών”, “ελεύθερη αγορά” ήταν έννοιες που ήρθαν να προστεθούν στην καθημερινότητά τους, με τις τεράστιες προκλήσεις που έφερναν μαζί τους. Πώς περνάς από το ένα καθεστώς στο άλλο, χωρίς κοινωνικές εντάσεις και περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων; Πώς αντιμετωπίζεις τα στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος, τους πολιτικούς, τους υψηλόβαθμους υπαλλήλους υπουργείων, τις μυστικές υπηρεσίες, τους αστυνομικούς; Πώς διασφαλίζεις την ομαλή μετάβαση στην οικονομία της αγοράς, περιορίζοντας τις ανεπιθύμητες συνέπειες;

Σε αυτές τις προκλήσεις και ευκαιρίες ήρθε να προστεθεί η προοπτική της συμμετοχής σαν ισότιμα μέλη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με 27 μέλη σήμερα, κατάφερε να ενοποιήσει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού χώρου και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το άνοιγμα των συνόρων, η ελεύθερη μετακίνηση ένωσαν τις μικρές χώρες της ηπείρου με σύνθετους δεσμούς και της έδωσαν μια ισχυρή φωνή στη διεθνή σκακιέρα, κάνοντας την ενωμένη Ευρώπη σημαντικό παράγοντα των διεθνών εξελίξεων.

Το 1989 έφερε αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης και πέρα από αυτήν, άλλες φορές αναίμακτα και άλλες φορές με καταστροφικές συνέπειες. Χώρες όπως η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία έδωσαν τη θέση τους σε νέα κράτη, απελευθερώνοντας εθνικιστικές δυνάμεις που ήταν εν υπνώσει για δεκαετίες. Οι πόλεμοι στα γειτονικά μας Βαλκάνια είχαν βαρύ φόρο αίματος, χωρίς να έχει εξαφανιστεί με σιγουριά η προοπτική νέων εντάσεων.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ άλλαξε και αυτός ριζικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Από εκεί που είχε ως σκοπό την προστασία των μελών της συμμαχίας από τη σοβιετική απειλή, έφτασε να ασχολείται με αποστολές εκτός συνόρων, όπως το Αφγανιστάν. Με 28, πια, κράτη-μέλη, αναζητεί ένα νέο ρόλο σε συνθήκες πολύπλοκης ρευστότητας και ασύμμετρων απειλών.

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου έφερε σημαντικές συνέπειες και στη χώρα μας. Το άνοιγμα των βαλκανικών χωρών και η είσοδος εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών κυρίως από γειτονικές χώρες προσέφερε νέες οικονομικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για την ελληνική κοινωνία. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ξαναέφερε στην επιφάνεια το Μακεδονικό ζήτημα, που ταλανίζει ακόμα τη χώρα μας.

Ο διεθνής ρόλος της Τουρκίας μετεξελίχτηκε και αυτός. Ο ανατολικός μας γείτονας είχε ιδιαίτερα στρατηγική θέση, ως η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ με κοινό σύνορο με τη Σοβιετική Ένωση. Έκτοτε, η Τουρκία διαδραματίζει ένα ακόμη, ίσως σημαντικότερο, ρόλο ως σταυροδρόμι μεταξύ Μέσης Ανατολής, Μαύρης Θάλασσας, Βαλκανίων και Καυκάσου. Από τη χώρα περνούν αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και δίκτυα παράνομης μετανάστευσης και οργανωμένου εγκλήματος.

Η πρόγνωση για το “Τέλος της ιστορίας” δεν επαληθεύτηκε. Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, η άνοδος της Κίνας και της Ινδίας, τα μεταναστευτικά κύματα, η κλιματική αλλαγή, η διεθνής οικονομική κρίση είναι μερικές από τις προκλήσεις της νέας εποχής. Ένα είναι σίγουρο μετά τον Νοέμβρη του 1989, ότι ο κόσμος άλλαξε ριζικά, αλλά το ζητούμενο παραμένει το ίδιο: πώς να διασφαλίσουμε έναν ειρηνικό και ασφαλή κόσμο με όσο το δυνατό λιγότερη αστάθεια και συγκρούσεις.

Πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive