Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών

Σημαντική άνοδο παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 71,7 μονάδες από 63,8 μονάδες που ήταν το Σεπτέμβριο.

Η βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα προέρχεται από όλους τους τομείς και αγγίζει τόσο την πλευρά της προσφοράς (επιχειρήσεις), όσο και την πλευρά της ζήτησης (καταναλωτές). Καθοριστικότερη όμως είναι η τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης η οποία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Σε ό,τι αφορά το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβριο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη, αυτός εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, για έβδομο μήνα.

Ο δείκτης αυξάνεται σε σχέση με τον Σεπτέμβριο κατά 3,4 μονάδες στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 86,0 και 86,2 μονάδες αντίστοιχα, απέχοντας ωστόσο ακόμη σημαντικά από τους μακροχρόνιους μέσους όρους.

Η άνοδος αυτή αποτελεί συνέχεια του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε στην προεκλογική περίοδο, ωστόσο ενσωματώνει πλέον και αυξημένες προσδοκίες που δημιουργεί μία νέα κυβέρνηση, φαινόμενο που καταγράφεται με συστηματικό τρόπο από το 1985 στις έρευνες αυτές.

Σημαντική μπορεί να θεωρηθεί και η άνοδος των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, καταγράφεται λιγότερη απαισιοδοξία, κυρίως όμως για την εξέλιξη της δραστηριότητας στο επόμενο διάστημα.

Αναλυτικότερα:

-στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής, αλλά και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, κινούνται ανοδικά, ενώ αντίθετα στα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά.

-στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης επιδεινώνονται ελαφρώς, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών δεν μεταβάλλονται. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερα έντονη είναι η άνοδος των προσδοκιών σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

-στο Λιανικό Εμπόριο, μπορεί να επιδεινώνονται οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αν και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται, ωστόσο σημαντική βελτίωση καταγράφουν οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο.

-στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών παραμένουν έντονα αρνητικές, όμως αμβλύνονται ελαφρά, ενώ οι πολύ αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου επίσης εξασθενούν.

-στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος στις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ σημαντική είναι και ενίσχυση της πρόθεσης για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας βελτιώνονται και αυτές, με το σχετικό δείκτη να περιορίζεται στη χαμηλότερη τιμή του έτους.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα είναι λιγότερο δυσοίωνες τον Οκτώβριο, αφού το έντονα αρνητικό ισοζύγιο περιορίζεται στις -12 μονάδες (από -17 τον Σεπτέμβριο), στην καλύτερη επίδοση εδώ και έναν χρόνο. Σταθερά άλλωστε σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν προβλέπουν ιδιαίτερες αλλαγές στην απασχόληση το επόμενο τρίμηνο.

Πηγή: cebil.gr

Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των μονίμων υπαλλήλων της Βουλής


Μέσω ΑΣΕΠ θα γίνονται εφεξής οι προσλήψεις των μονίμων υπαλλήλων της Βουλής, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Σώματος, Φίλιππου Πετσάλνικου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού θα γίνονται πλέον υποχρεωτικά μέσα από την αδιάβλητη διαδικασία του ΑΣΕΠ, ενώ για την πλήρωση θέσεων ειδικών κατηγοριών, όπου η επιλογή ενδείκνυται να γίνεται από την ίδια τη Βουλή (ειδικό επιστημονικό προσωπικό, στενογράφοι), η επιλογή θα γίνεται κατόπιν δημόσιας προκήρυξης και ανοικτού διαγωνισμού.

Όσον αφορά στους μετακλητούς υπαλλήλους, για αυτούς θα ισχύουν πλέον τα όσα προβλέπονται και για τους μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου.

«Η Βουλή των Ελλήνων, κατεξοχήν οφείλει να δίνει πρώτη στους πολίτες, το μήνυμα σεβασμού των αρχών της διαφάνειας και της αξιοκρατίας - και ιδίως προς την νέα γενιά, που απαιτεί και δικαιούται ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: www.reporter.gr

Π. Ψωμιάδης: To κλίμα εμφυλίου δεν θα ωφελήσει την παράταξη


Δημόσια έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στη ΝΔ απηύθυνε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης επισημαίνοντας ότι «κλίμα εμφυλίου δεν θα ωφελήσει την παράταξη και δε νομίζω ότι εκφράζει κάποιον από τους υποψηφίους».

«Αγωνίζομαι για την ενότητα και θεωρώ δευτερεύον το ποιος θα εκλεγεί. Όποιος πιστεύει ότι η εκλογή του νέου προέδρου είναι μια διαδικασία που αφορά πρόσωπα είναι γελασμένος. Αφορά τη Νέα Δημοκρατία και το λαό της», δήλωσε.


Σε ό,τι αφορά τη δική του υποψηφιότητα ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι δεν αποσύρεται και σημείωσε: «Δέχομαι πιέσεις αλλά θα φτάσω μέχρι το νήμα. Είναι δέσμευση προς τον απλό νεοδημοκράτη τον οποίο δεν πρόκειται να προδώσω ποτέ».-

Πηγή: Express.gr

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μετανάστευση

Τα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση για το θέμα της μετανάστευσης, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας τις εργασίες του Γ'Α Παγκόσμιου Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια περισσότερες πληροφορίες και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή της γκετοποίησης των μεταναστών, αλλά και την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, από τη στιγμή της γέννησή τους, για τα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς.

«Για τους μετανάστες, η πολιτική της κυβέρνησής μας θα είναι η δραστική προώθηση των μέτρων ένταξης και κοινωνικής συμμετοχής για την επίτευξη μιας κοινωνικά συνεκτικής και δίκαιης Ελλάδας. Στόχος μας η καταπολέμηση της ανισότητας και του φόβου στην κοινωνία», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αφού ανέφερε ότι «η μετανάστευση δεν είναι φαινόμενο της σημερινής εποχής» και ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε «όχι περιφερειακό φαινόμενο, αλλά κομβικό για την εξέλιξη του κόσμου μας, τον πολιτισμό, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνίες μας αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς μας», ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τη σχέση μετανάστευσης και ανάπτυξης.

«Η ανάπτυξη και η μετανάστευση αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και προσφέρουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε και τις ευεργετικές δυνατότητες μιας ρυθμιζόμενης μετανάστευσης, διότι η ανάπτυξη μειώνει τη μετανάστευση στις χώρες αποστολής, αλλά και αυξάνει και την ανάπτυξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Από πλευράς του ο Μπαν Κι Μουν έδωσε έμφαση στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών. Απευθυνόμενος στους συνέδρους, του Γ'Α Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση ο κ. Μπαν αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης.

Η πρώτη πρόκληση σήμερα, είπε ο κ. Μπαν, είναι η οικονομική κρίση και η διασφάλιση του ευάλωτου χαρακτήρα των μεταναστών που λόγω της κρίσης που εμφανίζεται στους τομείς όπου συνήθως απασχολούνται (οικοδομή, βιομηχανία, τουρισμός), αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ανεργίας που γι'Α αυτούς είναι υψηλότερη απ' ότι σε άλλους εργαζόμενους. Επιπτώσεις από το πρόβλημα αυτό γνωρίζουν και οι χώρες καταγωγής των μεταναστών, καθώς έχει υπολογιστεί ότι τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις χώρες τους το 2009 θα είναι μειωμένα κατά 7 με 10%.

Επίσης από την οικονομική κρίση δημιουργείται και κοινωνικό πρόβλημα καθώς οι μετανάστες μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους καθώς θεωρούνται υπεύθυνοι για τα χαμηλά ημερομίσθια, κάτι όμως που δεν οφείλεται σε αυτούς.

Η δεύτερη πρόκληση είναι αυτή της κλιματικής αλλαγής. Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε παράκτιες περιοχές που θα μπορούσαν να πληγούν από την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας. Επιπλέον αναμένονται και νέα μεταναστευτικά ρεύματα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρες, ξηρασία κλπ.

Η τρίτη πρόκληση είναι το θέμα των ευάλωτων μεταναστών όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Όπως είπε ο κ. Μπαν, οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται εξευτελισμούς, ωθούνται σε καταναγκαστικές εργασίες, στην πορνεία ακόμα και στην αφαίρεση οργάνων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε μάλιστα πως έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

Πηγή: news.pathfinder.gr

SOS από Microsoft για την εξάπλωση των κακόβουλων «σκουληκιών».


Μετά από σχεδόν μια δεκαετία..τα σκουλήκια (worms) ξανάρχονται στο προσκήνιο.

Ο αριθμός των μολύνσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως από ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα λογισμικού μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, αντίθετα διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις από τα διαδικτυακά «σκουλήκια» (worms), ύπουλα προγράμματα που οι χάκερ «φυτεύουν» στο μηχάνημα του χρήστη εν αγνοία του, προσπαθώντας να πάρουν τον έλεγχό του ή να κλέψουν προσωπικά δεδομένα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της... τελευταίας έκθεσης κυβερνο-ασφάλειας της Microsoft με τίτλο “Security Intelligence Report”, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι κυβερνο-εγκληματίες αναζητούν συνεχώς αδύνατα σημεία στους υπολογιστές για να διεισδύσουν με τα worms τους.
Τα worms έχουν προγραμματιστεί για να αυτο-αναπαράγονται, «πηδώντας» από κομπιούτερ σε κομπιούτερ, κρυμμένα σε νόμιμο λογισμικό, σε USB drives ή σε άλλες φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων.
Μια ειδική κατηγορία «τρομοκρατικού» κακόβουλου λογισμικού (scareware) φοβίζει τους χρήστες –μέσα από παράθυρα “pop-up”- με ψεύτικα μηνύματα ότι ο υπολογιστής τους έχει δήθεν μολυνθεί με ιό και τους παροτρύνει να τον «καθαρίσουν» επισκεπτόμενοι ένα ειδικό site ή να πληρώσουν για εφαρμογές «απολύμανσης» - και στις δύο περιπτώσεις από πίσω κρύβονται οι χάκερ. Πάντως, κατά την Microsoft, αυτού του είδους η απειλή έχει τελευταία περιοριστεί χάρη στην ενίσχυση των προγραμμάτων πλοήγησης (browsers), που πλέον μπλοκάρουν αυτόματα τέτοια κακόβουλα λογισμικά, καθώς και χάρη στο κυνήγι από τις αρμόδιες Αρχές των εταιριών που διακινούν στο διαδίκτυο τέτοια προγράμματα scareware.
Η σταδιακή βελτίωση της άμυνας των υπολογιστών έχει οδηγήσει τους χάκερ να δώσουν έμφαση ξανά στα «σκουλήκια», που είχαν πάλι βρεθεί στο προσκήνιο πριν μια δεκαετία περίπου. Τα νέα worms Conficker και Taterf έχουν ήδη διεισδύσει σε εκατομμύρια μηχανήματα παγκοσμίως, χωρίς κανείς ειδικός να μπορεί να έχει ακριβή εικόνα του μεγέθους της απειλής.
Οι χάκερ εκμεταλλεύονται πλέον τα πανταχού παρόντα «στικάκια» (memory sticks), με τα οποία οι χρήστες μετακινούν συνεχώς αρχεία ανάμεσα στο σπίτι, το γραφείο, το σχολείο, το Internet café κλπ. Τα μολυσμένα με worm «στικάκια» ενός εργαζομένου, που τοποθετούνται στον κομπιούτερ της δουλειά του, μπορούν να ξεπεράσουν τις άμυνες που π.χ. έχει «χτίσει» μια εταιρία για τους «εκτός των τειχών» χάκερ, όπως προειδοποιεί η Microsoft. Η εταιρία προτείνει στις εταιρίες να γίνουν πιο προσεκτικές ή ακόμα να καθιερώσουν ειδικούς κανονισμούς για την μετακίνηση φορητών μέσων αποθήκευσης, τα οποία πρέπει να ελέγχονται πριν συνδεθούν με τα συστήματα της επιχείρησης.

Πηγή: greece-salonika.blogspot.com

H απόλυτη ανατροπή στην πώληση της OPEL


H GM αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μην πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών.

Οργή στη Γερμανία έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική απόφαση της General Motors να κρατήσει την OPEL αντί να πωλήσει την πλειοψηφία των μετοχών της στην καναδική Magna, βάζοντας από τη μία τέλος σε μία αβεβαιότητα πολλών μηνών, αλλά διαλύοντας από την άλλη τις οποίες ελπίδες διατηρούσαν οι γερμανοί αξιωματούχοι.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στη Γερμανία ανήγγειλαν προειδοποιητικές απεργίες από αύριο (Πέμπτη), ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε την απόφαση "εντελώς απαράδεκτη".

Αιτιολογώντας την απόφασή της η General Motors επικαλέσθηκε τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία ανέμενε ότι η GM θα κατέβαλε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτήσεις που είχαν χορηγήσει οι γερμανικές κρατικές τράπεζες.

Το Βερολίνο, που αρχικά είχε υποστηρίξει την πώληση της OPEL, αξιώνει τώρα την επιστροφή δανείου ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Κ. Παπούλιας: «Εξόφθαλμο παράδοξο» το Κυπριακό

Πρόβλημα η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να επιτευχθεί «χωρίς τον τερματισμό της κατοχής» χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνηση του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του το μεσημέρι.

Ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για «εξόφθαλμο παράδοξο που θίγει το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισήμανε, επίσης, ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μια αυτόνομη από τις ευρωτουρκικές σχέσεις διαδικασία, αλλά «είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες, αν το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση.

«Η Ελλάδα δεν επιδιώκει να βαφτίσει το γειτονικό κράτος. Αντιστέκεται στην προαναφερθείσα προσπάθεια σφετερισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κάρολος Παπούλιας.

Κατά την υποδοχή του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στα κύματα μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα και χαρακτήρισε το πρόβλημα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και όχι αποκλειστικά ελληνικό, επισημαίνοντας την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις συμφωνίες που αφορούν την επανεισδοχή των μεταναστών.

Από την πλευρά του ο Ban Ki-moon αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον του ανθρώπου του Οργανισμού.

Έκανε λόγο για επιθέσεις που αφορούν πλέον «το ποιοι είμαστε και όχι το τι κάνουμε» και κάλεσε, τέλος, όλα τα κράτη - μέλη να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, ευχαριστώντας την Ελλάδα, η οποία, ως ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, συμμετέχει στις αποστολές διατήρησης ειρήνης.

Πηγή: www.zougla.gr

Επιστολή Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου

"Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε όλους τους τομείς και είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα", αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Αναντολού".

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ερντογάν "διατύπωσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας" και υπογράμμισε ότι "η γραμμή 'μηδενικά προβλήματα' με τους γείτονες", είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής".

Στην επιστολή ο Ερντογάν εκφράζει την ελπίδα ότι με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μπορεί να δοθεί νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία και το διάλογο που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια και δηλώνει την ικανοποίησή του για το γεγονός της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Σε μία παράλληλη εξέλιξη ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, επέδωσε στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

Παρέμβαση Παπούλια για ΠΓΔΜ- Κυπριακό


Στην κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον γγ του ΟΗΕ, ο κ. Παπούλιας αναφερόμενος στο Κυπριακό, έκανε λόγο για "πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την άρση των συνεπειών της εισβολής και τον τερματισμό της κατοχής".

Μίλησε επίσης για "εξόφθαλμο παράδοξο που θίγει το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", κάνοντας λόγο για το γεγονός ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχετικώς με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον γγ του ΟΗΕ επανέλαβε τη θέση υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, και επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι απλό. "Ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας είναι από τον Μεσαίωνα μια πολυεθνική περιοχή και όχι η πατρίδα ενός έθνους", είπε ο κ. Παπούλιας.

Συνάντηση Παπανδρέου- Μπαν


"Ενημέρωσα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις τελευταίες πρωτοβουλίες μου με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ", είπε ο Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Μπαν Κι- μουν.

"Εκτιμώ τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να βοηθήσει τους Κυπρίους να πετύχουν μια συμφωνία. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος. Η διεθνής κοινότητα έχει υψηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν και ο ειδικός απεσταλμένος μου Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων", είπε ο γγ του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Μπαν Κι-μουν αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του κ. Νίμιτς να επαναληφθούν οι συνομιλίες όταν τα δυο μέρη είναι έτοιμα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα της Ελλάδας, καθώς και για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει πλήρως το ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Πηγή: www.nooz.gr

Ελληνική οικονομία: Εφιαλτικές εξελίξεις προβλέπει η Κομισιόν.Εφιαλτικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνουν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες το δημόσιο έλλειμμα, το χρέος και η ανεργία θα εκτοξευτούν την επόμενη διετία σε (ακόμη πιο) δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε θετική τροχιά μόλις το 2011.
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδεύονται από αυστηρές συστάσεις, αλλά και από την προαναγγελία της υπαγωγής της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης.

Ειδικότερα:

Για το δημόσιο έλλειμμα, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 12,7% του ΑΕΠ, ότι θα μειωθεί οριακά στο 12,2% του ΑΕΠ το 2010, για να σημειώσει νέα αύξηση(!) το 2011 στο 12,8%. Με αυτές τις επιδόσεις, η επιτήρηση αποτελεί μονόδρομο, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα. Ούτε λόγος φυσικά για επιστροφή των ελλειμμάτων σε νόμιμα επίπεδα (κάτω του 3% του ΑΕΠ δηλαδή) στο προσεχές μέλλον.

Ακόμη πιο αποθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών για την πορεία του δημόσιου χρέους, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ θα εκτοξευτεί το 2011 στο 135,4% του ΑΕΠ, ήτοι θα αυξηθεί κατά 80 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με τα επίπεδα του 2008! Το τεράστιο χρέος αποτελεί και το σοβαρότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, και ενώ ο υπόλοιπος κόσμος βγαίνει σταδιακά από την ύφεση, στην Ελλάδα το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και φέτος (κατά 1,1%) και το 2010 (κατά 0,3%). Το 2011 η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται οριακά κατά 0,7%, απέχοντας φυσικά έτη φωτός από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ
Όπως είναι φυσικό, μαύρες ημέρες περιμένουν και την αγορά εργασίας. Εν μέσω ύφεσης, το ποσοστό ανεργίας θα εκτιναχθεί φέτος στο 9% (έναντι 7,7% το 2008), για να πιάσει διψήφιο νούμερο το 2010 (10,2%) και να αυξηθεί έτι περαιτέρω, στο 11%, το 2011.

Το ακόμη χειρότερο για την Ελλάδα είναι ότι η Ε.Ε. συνολικά έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης (η Κομισιόν αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για την οικονομία της ευρωζώνης το 2010), πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί (και) από τη χώρα μας να μειώσει δραστικά τα ελλείμματα ήδη από το 2011, διαψεύδοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες για τριετή παράταση.

Το επόμενο βήμα για την Ελλάδα θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν η Επιτροπή θα εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομίας της Ε.Ε. να περάσει η χώρα μας στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, ζητώντας άμεσα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Πηγή: www.makthes.gr

Νεκροί πέντε Βρετανοί στρατιώτες από τα πυρά Αφγανού αστυνομικού.Νεκροί από τα πυρά Αφγανού αστυνομικού έπεσαν πέντε Βρετανοί στρατιώτες. Το περιστατικό -για το οποίο διατάχθηκε επείγουσα έρευνα- σημειώθηκε χθες, Τρίτη, σε συνοριακό φυλάκιο της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν.

Οι τρεις στρατιώτες ανήκαν στη βρετανική φρουρά και οι άλλοι δύο στη Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία.

«Ένας αστυνομικός, αφγανικής υπηκοότητας, από το φυλάκιο άρχισε να πυροβολεί χωρίς προειδοποίηση, πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει» δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.


Σύμφωνα με το BBC, ο δράστης κατάφερε να διαφύγει, ενώ διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα τόσο για τον εντοπισμό του όσο και για να διαπιστωθούν τα αίτια της πράξης του.

Πηγή: www.in.gr

Φορτηγό πλοίο που μετέφερε όπλα σταμάτησαν οι Αρχές του Ισραήλ.Το Ισραήλ ανέκοψε ανοιχτά των ακτών του την πορεία φορτηγού πλοίου, υπό σημαία της Αντίγκουα, που μετέφερε ρουκέτες. Σύμφωνα με τις Αρχές, τα όπλα προορίζονταν για την οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ. Το πλοίο οδηγήθηκε σε λιμάνι του Ισραήλ.


Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα όπλα τα παρέχει το Ιράν στη Χεζμπολάχ. «Υπήρχαν ρουκέτες τύπου Κατιούσα, οι οποίοι έχουν ως στόχο να πλήξουν πολίτες» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ματάν Βιλνάι.

Ερωτόμενος εάν ο προορισμός των όπλων ήταν η Χεζμπολάχ δήλωσε: «Ναι. Αυτό ενδυναμώνει την οργάνωση και βελτιώνει τη δυνατότητα να πλήξουν το Ισραήλ με ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς».

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, ο Εχούντ Μπαράκ φέρεται να δήλωσε ότι τα πολεμοφόδια προορίζονταν «για την τρομοκρατική αρένα του Βορρά», κάνοντας εμφανή αναφορά στη Χεζμπολάχ.

«(Η σύλληψη) ήταν άλλη μία επιτυχία στην αδιάκοπη μάχη κατά του λαθρεμπορίου όπλων που στοχεύει στην ενίσχυση των τρομοκρατικών στοιχείων που απειλούν την ασφάλεια του Ισραήλ», φέρεται να δήλωσε ο Εχούντ Μπαράκ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, δήλωσε ότι τα όπλα που βρέθηκαν στο πλοίο θα μπορούσαν «να πλήξουν ισραηλινές πόλεις», υπονοώντας ότι σε αυτά περιλαμβάνονταν και πύραυλοι.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό συντάκτη του ισραηλινού ραδιοφώνου, πρόκειται για το πλοίο Francop, το οποίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ασντόντ, βόρεια του Τελ Αβίβ, για επιπλέον έρευνες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, το ναυτικό του Ισραήλ, στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας, εντόπισε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Αντίγκουα, 100 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, κοντά στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 10, το Ισραήλ είχε εκ των προτέρων πληροφορίες για το πλοίο αυτό, ενώ στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι κομάντος του πολεμικού ναυτικού πραγματοποίησαν έφοδο στο πλοίο όταν αυτό βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, κοντά στην Κύπρο.

Πηγή: www.in.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive