Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Stage: Μια πρόταση από τον Αντιπρόεδρο του Νέου ΙΝΚΑΑκολουθεί επιστολή του Δημήτρη Καραμήτσα, Αντιπροέδρου του Νέου ΙΝΚΑ

"Το πρόβλημα των εργαζόμενων με το πρόγραμμα STAGE στο Δημόσιο είναι πολυσύνθετο, αλλά ζητεί μια δίκαιη λύση.

Σε αυτή την λύση θα επιχειρήσω να συμβάλλω με την πρότασή μου.

Α. Πρώτα από όλα θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κατάργηση των προγραμμάτων STAGE, των προγραμμάτων της αθλιότητας, της εξάρτησης, της ομηρίας και της δουλείας, είναι μια απόλυτα ορθή και γενναία απόφαση της κυβέρνησης. Να καταργηθούν και να μην επανέλθουν ποτέ τα Stage και αντίστοιχοι «θεσμοί», σύγχρονης εργασιακής δουλείας.

Όμως παρά την κατάργησή των Stage, το πρόβλημα παραμένει, είναι πρόβλημα ουσίας, πρόβλημα κοινωνικό, που αφορά χιλιάδες νέους ανθρώπους, είτε αυτοί εργάστηκαν με το πρόγραμμα Stage, είτε όχι.

Β. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως τα πράγματα για το πρόγραμμα STAGE και όσους εργάστηκαν με αυτό, χωρίς να αποκρύπτουμε, να σκεπάζουμε ή να «στρογγυλεύουμε» τις αλήθειες με λέξεις.

Ποιες είναι οι αλήθειες:

1. Το πρόγραμμα Stage, αποτέλεσε ένα πρόγραμμα σύγχρονης δουλείας και όχι πρόγραμμα μαθησιακής πρακτικής εξάσκησης. Οι εργαζόμενοι με το Stage, εργάζονταν καλύπτοντας μόνιμες οργανικές ανάγκες του Δημοσίου, ως κανονικοί δημόσιοι υπάλληλοι, με αστεία, δουλική αμοιβή και χωρίς καν ασφάλιση.

2. Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα Stage, γνώριζαν εκ των προτέρων τις συνθήκες και τους όρους εργασίας και, κυρίως, η επιλογή τους στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, έγινε με κομματικά κριτήρια και με βάση κομματικές γνωριμίες. «Ρουσφέτια» ήταν τα Stage και να μην κρυβόμαστε από την αλήθεια.

Γ. Όλα αυτά δεν θα αποτελούσαν τόσο μεγάλο ουσιαστικό πρόβλημα, εάν απέναντι στους “Stagers”, στους εργαζόμενους με το πρόγραμμα Stage, δεν υπήρχε μια στρατιά χιλιάδων νέων, η «γενιά των 700 Ευρώ» που, είτε δεν είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη», είτε από καθαρή περιφάνεια και με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και της αξιοκρατίας δεν θέλησαν να μπουν από τα κομματικά παράθυρα στα προγράμματα Stage, αλλά αγωνιζόντουσαν είτε στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, είτε αλλού, να βρουν εργασία.

Αυτούς δεν μπορούμε να τους αδικήσουμε απέναντι σε όσους εργάστηκαν με το Stage, πριμοδοτώντας τους τελευταίους με «μόρια» στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Θα ήταν λοιπόν ένα ακόμα έγκλημα, ένα ακόμα ανοσιούργημα, να πριμοδοτηθούν οι εργασθέντες με το Stage, έναντι των υπόλοιπων νέων.

Δ. Η λύση φαντάζει δύσκολη και το πρόβλημα μοιάζει αδιέξοδο, όμως υπάρχουν λύσεις που αποδίδουν δικαιοσύνη και συνθέτουν την «χρυσή τομή».

Η μία λύση είναι να μην μετρήσει καθόλου η εργασιακή εμπειρία, ούτε το Stage, ούτε τίποτε άλλο, στους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. Σολομώντεια, απλή και δίκαιη. Η λύση όμως αυτή αδικεί όσους προσπάθησαν, όσους εργάστηκαν έναντι όσων παρέμεναν αδρανείς άνεργοι.

Η άλλη λύση, (η προτιμότερη, ορθότερη και δικαιότερη) κατά την γνώμη μου, είναι να μετρήσει ίσα και χωρίς καμία ειδική εύνοια ή πριμοδότηση, η προϋπηρεσία των υποψηφίων για το Δημόσιο, είτε πρόκειται για Stage είτε για εργασία εκτός Stage, ακόμα και σε άσχετο εργασιακό αντικείμενο (γιατί χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να εργαστούν και σε άλλο αντικείμενο από αυτό της ειδίκευσής τους για να επιβιώσουν).

Με τον τρόπο αυτό, ούτε οι “Stagers” θα αδικηθούν, αλλά ούτε και τα παιδιά εκείνα, που παρά τις αντιξοότητες δεν επισκέφτηκαν το κομματικό γραφείο, αλλά προσπάθησαν με την αξία τους να εργαστούν σε οποιαδήποτε εργασία, για να επιβιώσουν.

Αυτή την γενιά, την γενιά των «700 Ευρώ» δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και να την θέσουμε στην γωνία, αλλά θα πρέπει να στηρίξουμε την ανάγκη της και να επιβραβεύσουμε το θάρρος της, την εργατικότητα και τη νομιμότητά της (για να αποτελέσει και παράδειγμα για το μέλλον, ακόμα και για όσους χρησιμοποιούν μη νόμιμα μέσα για να εξεύρουν εργασία στο Δημόσιο).

Θα πρότεινα, μάλιστα, τελειώνοντας την πρότασή μου και επειδή ο ιδιωτικός τομέας είναι άγριος και ζοφερός, για τους υποψήφιους αυτής της κατηγορίας (G700) να αναγνωριστεί ως πλασματικός χρόνος εργασίας, ο χρόνος κατά τον οποίο λάμβαναν επίδομα ανεργίας και οι 9 μήνες εργασίας να λογιστούν ως ολόκληρο έτος. Αυτό ισορροπεί το προνόμιο των «Stagers», οι οποίοι με τις γνωστές ανανεώσεις συμβάσεων εργάζονταν διαρκώς. (Αλλωστε οι φτωχότερες οικογένειες δεν μπορούσαν να στηρίξουν ένα νέο για να εργάζεται με τον μισθό του Stage …).

Αυτή είναι η πρότασή μου και θαρρώ ότι είναι η δικαιότερη δυνατή λύση για όλους."

Με τους θερμότερους χαιρετισμούς
Δημ. Καραμήτσας
Δικηγόρος, Αντ/δρος Ν. ΙΝΚΑ

Πηγή: g700.blogspot.com

H προκήρυξη για το χτύπημα στην Αγ. Παρασκευή


«Περίεργη προκήρυξη» από την οργάνωση ΟΠΛΑ στην «Ε»

Μια πολύ περίεργη προκήρυξη από μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, την ΟΠΛΑ (Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας), με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, έλαβε η «Ελευθεροτυία» την Πέμπτη (29/10) με τη γνωστή μέθοδο του τηλεφωνήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε την Παρασκευή (30/10), η προκήρυξη μιας σελίδας είχε αφεθεί μέσα σε φάκελο, σε εξωτερικό γραμματοκιβώτιο μονοκατοικίας, στην οδό Ηβης 21, στο Μαρούσι.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, στο τηλεφώνημα επισημάνθηκε ότι η μία από τις τρεις μοτοσικλέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση κλάπηκε από την οδό «Αιθαλίδου με "αι"» στην περιοχή της «Γούβας». Οδό και ονομασία περιοχής που γνωρίζει η Αστυνομία και δεν ανακοινώθηκε.

Το κείμενο που είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα σε υπολογιστή, υπογραμμισμένα από την τρίτη παράγραφο έως το τέλος, δημοσιεύεται ολόκληρο:

«Η Κομμουνιστική Διεθνής έχει ως σκοπό τον ένοπλο αγώνα για την ανατροπή της διεθνούς αστικής τάξης και την ίδρυση της διεθνούς δημοκρατίας των Σοβιέτ, που είναι ο πρώτος σταθμός στο δρόμο της ολοκληρωτικής κατάργησης κάθε κυβερνητικού συστήματος. Η Κομμουνιστική Διεθνής θεωρεί τη δικτατορία του προλεταριάτου ως το μοναδικό μέσο για να αποσπαστεί η ανθρωπότητα από τις φρικαλεότητες του καπιταλισμού». (Από το καταστατικό της Κομμουνιστικής Διεθνούς)

«Τα γεγονότα στο Λιτόχωρο είναι ένα μήνυμα για τον μοναρχοφασισμό και τους Άγγλους... Θα είναι απόλυτα μέσα στη λογική της πολιτικής, που οι Άγγλοι και οι μοναρχοφασίστες εφαρμόζουν και δεν θα πρέπει να απορεί κανένας, αν αύριο εμφανιστεί και δεύτερος Μπαρούτας και μεθαύριο γίνουν δεκάδες και εκατοντάδες. Θα έρθει η στιγμή που ο λαός θα αποφασίσει να μην τον σφάζουν σαν κότες και τότε θα πάρει και αυτός τα άρματα». (Νίκος Ζαχαριάδης)

Οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται από τη συνακόλουθη της καπιταλιστικής κρίσης, όξυνση της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας, επιβάλλουν επιτακτικά την οργάνωση δομών μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας για την αντιμετώπισή της.

Απέναντι στο καθεστώς τρόμου που οι κρατικές δυνάμεις καταστολής και οι φασιστικές συμμορίες από κοινού επιχειρούν να εδραιώσουν στους χώρους όπου το προλεταριάτο και η νεολαία ζει, εργάζεται και αγωνίζεται και το οποίο αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ομαλή διεξαγωγή της επιχείρησης μετακύλησης των απωλειών της καπιταλιστικής κρίσης από το κεφάλαιο στον εργαζόμενο λαό, το λαϊκό επαναστατικό κίνημα πρέπει να λάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, όλα τα οργανωτικά και τεχνικά εκείνα μέτρα, που θα επιτρέψουν στο προλεταριάτο να αποκρούσει την τρομοκρατία και να ματαιώσει τα σχέδια των εκμεταλλευτών του.

Στην κατεύθυνση αυτή οργανώθηκε η επίθεση εναντίον της Διεύθυνσης Στρατοχωροφυλακής Βορειοανατολικής Αττικής, την οποία πραγματοποίησε ομάδα προλετάριων αγωνιστών.

Στην ένοπλη τρομοκρατία του στρατού της πλουτοκρατίας θα αντιτάξουμε τη δυναμική μας αυτοάμυνα.

Οπορτουνιστικές ταλαντεύσεις, υποχωρήσεις και περαιτέρω ανοχές, οδηγούν στην εξάντληση, την αποδυνάμωση και τελικά την εξόντωση του προλεταριάτου και του επαναστατικού κινήματος.

Όλοι στα άρματα, όλοι στον αγώνα για τη δικτατορία του προλεταριάτου και τον κομμουνισμό. Ζήτω η ΟΠΛΑ, ζήτω η 28η Οκτωβρίου του 1946!

Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας»

Πηγή: cosmo.gr

Έκρηξη στην οικία της M. Γιαννάκου


Έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού σημειώθηκε γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (30/10) στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου βρίσκεται το διαμέρισμα της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά σημειώθηκαν υλικές ζημιές. Την ίδια στιγμή, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στρέφει τις έρευνές της για την επίθεση στο Α.Τ. της Αγίας Παρασκευής, στα ευρήματα που προέκυψαν από την εξέταση των τριών μηχανών, που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένες στο Χαλάνδρι.

Το περιστατικό στην οικία της κ. Γιαννάκου έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίθεση εναντίον των αστυνομικών του Τμήματος Αγίας Παρασκευής, κατά την οποία τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Της έκρηξης προηγήθηκαν δύο τηλεφωνήματα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και τον τηλεοπτικό σταθμό Alter.

Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην εφημερίδα στις 4.10 τα ξημερώματα είπε : «Σε 20 λεπτά θα εκραγεί μηχανισμός στη Δεμερτζή 10, στης Μαριέττας Γιαννάκου. Δεν είναι φάρσα».

Ο ωρολογιακός μηχανισμός που εξερράγη, είχε τοποθετηθεί σε σάκο στην είσοδο της πολυκατοικίας, στα Κάτω Πατήσια.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες εκκένωσαν την πολυκατοικία και απέκλεισαν τους γύρω δρόμους.

Απο την έκρηξη, η οποία σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς ήταν μικρής ισχύος, έσπασε η τζαμαρία της εισόδου και προκλήθηκαν ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Μ. Γιαννάκου : «Τελείως αδίστακτοι»

Αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις, «έχουν βαθύ μίσος για οποιονδήποτε εκφράζει αυτό που εκείνοι θεωρούν σύστημα. Είναι τελείως αδίστακτοι», δήλωσε η κα Γιαννάκου στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», το πρωί της Παρασκευής και προσέθεσε :

«Αυτά δε συμβαίνουν σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης».

Η κα Γιαννάκου επεσήμανε πως έξω από την οικία της υπήρχε φρουρά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο αφαιρέθηκε τους τελευταίους 6 μήνες.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, δήλωσε : «Λυπάμαι για ανθρώπους που νιώθουν μίσος κατά πάντων... Πρόκειται για μηδενιστές και αδίστακτους που δε διστάζουν απέναντι σε τίποτα. Νομίζω ότι η επιλογή του στόχου δεν ήταν τυχαία. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημά μου... το μήνυμά τους ήταν σαφές».
Εντωμεταξύ, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, όσον αφορά στην επίθεση που σημειώθηκε στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής το βράδυ της Τρίτης (27/10), στρέφονται τώρα στα αποτυπώματα και το γενετικό υλικό, που περισυλλέγη από τις μηχανές, που εντοπίστηκαν έξω από το σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι και ενδέχεται να ανήκουν στους δράστες.

Στα ευρήματα από τις μηχανές στρέφονται οι έρευνες

Οι αστυνομικοί του της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στρέφουν τις έρευνες και τις ελπίδες τους, στα δεκάδες αποτυπώματα και το γενετικό υλικό, που ανιχνεύτηκαν στις κλεμμένες μηχανές, ωστόσο, η ταυτοποίηση του γενετικού υλικού είναι μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.

Αφού αποκλειστούν οι κάτοχοι των μοτοσικλετών και τα πρόσωπα που επέβαιναν σ’αυτές, οι αστυνομικοί θα πρέπει να εξετάσουν και τα δακτυλικά αποτυπώματα ή το γενετικό υλικό, που ανιχνεύτηκε, καθώς οι μηχανές ήταν εκτεθειμένες και κατά συνέπεια, ο καθένας θα μπορούσε να αφήσει ίχνη.

Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, εκεί ακριβώς έγκειται και η δυσκολία στην εξέταση των μοτοσικλετών σε σχέση με τα αυτοκίνητα, για τα οποία μπορείς να αποκλείσεις μόνο όσους έμπαιναν μέσα.

Μ. Χρυσοχοΐδης : Καταργούνται οι φρουροί στα Α.Τ.

Την κατάργηση των φρουρών στα Αστυνομικά Τμήματα ανακοίνωσε την Πέμπτη (29/10) το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, Μ. Χρυσοχοΐδη, αντί να αυξηθούν οι φρουροί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αγία Παρασκευή, καταργούνται οι φρουρές, με στόχο την αποδέσμευση όσων απασχολούνται καθημερινά με τη φρούρηση των Τμημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι αστυνομικοί που θα αποδεσμευτούν θα διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες, στις πεζές περιπολίες και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών σε κάθε γειτονιά.

Πηγή: www.cosmo.gr

ΝΔ Η ώρα των τελικών αποφάσεων.


Στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον τρόπο και το χρόνο εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα θέσει προς ψηφοφορία την πρότασή του για εκλογή από την κοινωνία και όχι μόνο από τη βάση, κάτι που θα κληθούν να αποφασίσουν τα μέλη της ΚΕ. Τα ίδια θα επικυρώσουν και τις αλλαγές στο καταστατικό, που ως πρόταση θα τεθούν και στο συνέδριο, στο οποίο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι πληροφορίες από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αναφέρουν πως η πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης των εκλογών είναι η Κυριακή 29 Νοεμβρίου και πως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών ώστε να λάβει το λόγο όποιος επιθυμεί. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής, το πιθανότερο είναι να ισχύσει το αρχικό σενάριο, που θέλει δικαίωμα ψήφου να δίνεται στα μέλη και σε όσους πολίτες εγγράφονται μέλη του κόμματος, μια δυνατότητα που θα δίνεται και την ώρα της διαδικασίας.
Οι κύριοι Αβραμόπουλος και Ψωμιάδης επέμειναν στις θέσεις τους για εκλογή του προέδρου από την κοινωνία και όχι μόνο από τη βάση, κάτι με το οποίο συντάχθηκε και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Η κ. Μπακογιάννη εξακολουθεί να εκφράζει τη διαφωνία της θυμίζοντας την κοινή συμφωνία και παραπέμποντας στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ, ενώ “ναι” λέει ο κ. Σαμαράς αν υπάρξει συμφωνία όλων των υποψηφίων. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε να πραγματοποιηθεί τριήμερο συνέδριο με πολιτικές τοποθετήσεις και ντιμπέιτ των υποψηφίων.

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Στο μεταξύ οι υποψήφιοι πρόεδροι συνεχίζουν τις περιοδείες τους στη χώρα, όπου επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να στείλουν μήνυμα ενότητας.
“Από το συνέδριο αυτό θα βγούμε αδελφωμένοι. Υποστηρίζω ανοιχτό συνέδριο στην κοινωνία. Να ψηφίσουν οι πάντες”, τόνισε ερωτώμενος σχετικά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο Αντώνης Σαμαράς περιόδευσε σε Καβάλα και Σέρρες όπου είχε συναντήσεις με κομματικά στελέχη και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων. “Εμείς οι τέσσερις είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά. Έτσι θα είμαστε και μετά την εκλογή νέου προέδρου. Και σας καλώ να μεταδώσετε το μήνυμα παντού. Προσωπικά λίγο με νοιάζει εάν ένας φίλος προτιμήσει την Ντόρα, τον Δημήτρη, τον Παναγιώτη ή εμένα. Με νοιάζει και με καίει όμως να έρθει στην κάλπη”, τόνισε και σημείωσε πως η ΝΔ πρέπει να ξαναβρεί την επαφή της με την κοινωνία. Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην Ηλιούπολη τόνισε για τις βουλευτικές εκλογές πως “το αποτέλεσμα μπορεί να είναι βαρύ, είναι όμως αναστρέψιμο” και πρόσθεσε πως πρέπει το κόμμα να βρει εκ νέου την επαφή του με την κοινωνία και να ασκήσει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ.


Στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη όπου επισκέφθηκε τον νομάρχη και συνυποψήφιό του Παναγιώτη Ψωμιάδη. “Η ΝΔ περνάει μια δύσκολη περίοδο. Μόλις πριν από λίγο καιρό είχαμε μια εκλογική ήττα, μέσα από την οποία όμως προέκυψαν μηνύματα, τα οποία λάβαμε και πρέπει όλοι να μετατρέψουμε άμεσα σε πολιτικές και πράξεις. Το σημαντικότερο απ’ όλα ήταν “αλλάξτε τα όλα, αλλάξτε και εσείς”, τόνισε και ζήτησε εκλογή προέδρου από την κοινωνία, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Ψωμιάδης. “Ένα κόμμα για να μπορέσει να υπάρξει πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Στην ανάδειξη της φυσικής ηγεσίας της παράταξής μας, να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν”.
Ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε κάλεσμα ενότητας. “Και την επομένη αυτής της εκλογικής αναμέτρησης θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί”, είπε και πρόσθεσε: “Να μείνουμε αλληλέγγυοι μεταξύ μας, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί δεσμευμένοι να σταθούμε στο πλευρό του νέου αρχηγού, όταν έλθει αυτή η ώρα”.
Αργότερα είχε κλειστή συνάντηση στελεχών από την Κεντρική Μακεδονία. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θ. Καράογλου, Σ. Καλαφάτης και Ε. Ράπτη, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, Ευόσμου Δ. Χατζηβρέττας, Κορώνειας Χ. Παπαδόπουλος, Αγίου Αθανασίου Α. Αραμπατζής, οι πρώην βουλευτές Γ. Ορφανός και Α. Ρεγκούζας, ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Β. Φρανζής, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δυτικού Τομέα Τ. Δημόπουλος, ο πρώην περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μ. Αγγελόπουλος, ο διευθυντής της Διοικούσας Φ. Ζαφειρίου κ.ά.
Ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί ξανά τη Θεσσαλονίκη για την κεντρική του ομιλία στις 23 Νοεμβρίου, μία ημέρα νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη και στις 14 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς.

Πηγή: www.makthes.gr


Κουρελόχαρτα οι επιταγές.“Έχω στα χέρια μου σφραγισμένες επιταγές άνω των 150.000 ευρώ. Από αυτές, το πολύ να εισπράξω τις 20.000 ευρώ, και μάλιστα μετά από πολύ καιρό. Από τη στιγμή που μια επιταγή σφραγίζεται, είναι για πέταμα, για το υπόγειο”.
Με τις φράσεις αυτές ο ιδιοκτήτης της εταιρείας επίπλων “Αλέξανδρος ΑΕΒΕΕ”, Αλέξανδρος Τσαρτσάφης, περιγράφει στη “Μ” την ασφυκτική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει για την επιχείρησή του τον τελευταίο χρόνο οι ακάλυπτες επιταγές. “Το πρόβλημα για όλους τους βιοτέχνες είναι μεγάλο. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε. Οι επιταγές σφραγίζονται, και μετά διεκδικούμε τα χρήματά μας διά της δικαστικής οδού. Στο τέλος, και επιβαρυνόμαστε με δικαστικά έξοδα και δεν τις εισπράττουμε”, εξηγεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις μεταχρονολογημένες επιταγές που έχει λάβει τον τελευταίο ένα χρόνο, διάρκειας 8 μηνών, περί το 30% με 40% ήταν ακάλυπτες.
“Όταν πηγαίνεις στην τράπεζα να ζητήσεις ένα δάνειο και δεν διαθέτεις εγγυήσεις και περιουσιακά στοιχεία, απλά δεν στο δίνουν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τα μπλοκ επιταγών”, σημειώνει ο κ. Τσαρτσάφης, που σπεύδει πάντως να τονίσει ότι είναι δύσκολο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αγορά από τη μια στιγμή στην άλλη.
Σε κάθε περίπτωση, το πάθημα έχει γίνει μάθημα για τον κ. Τσαρτσάφη, που πλέον αντιμετωπίζει τις μεταχρονολογημένες επιταγές με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Στους παλαιούς πελάτες εφαρμόζει οροφή στην αξία των επιταγών που δέχεται, ενώ στους νέους, ακόμα κι αν υπάρχουν εγγυήσεις, ζητά μετρητά.

9 ΣΤΟΥΣ 10 ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΑΚΑΛΥΠΤΗ ΕΠΙΤΑΓΗ
Η περίπτωση του κ. Τσαρτσάφη δεν είναι η μοναδική στον βιοτεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Εννέα στους δέκα Θεσσαλονικείς βιοτέχνες (86%) έχουν γίνει αποδέκτες ακάλυπτων επιταγών τουλάχιστον μία φορά. Όσο για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, που κατά μέσο όρο είναι πλέον οκτάμηνες, έναντι των εξάμηνων πέρυσι και των δίμηνων πριν από την κρίση, έχουν γίνει καθημερινότητα στις συναλλαγές. Δεν λείπουν δε και οι περιπτώσεις μεταχρονολογημένων επιταγών, με διάρκεια 24 μήνες.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έρευνα που διενήργησε η εταιρεία “Interview”, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), σε δείγμα 473 επιχειρήσεων-μελών του, το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, και η οποία παρουσιάστηκε χθες. Πιο ευάλωτες, όσον αφορά τις μεταχρονολογημένες επιταγές, εμφανίζονται οι αμιγώς μεταποιητικές επιχειρήσεις (δουλεύουν με επιταγές διάρκειας εννέα μηνών), με τις μεικτές (εμπορικές/μεταποιητικές) να ακολουθούν (οκτώ μήνες). Μικρότερη είναι η διάρκεια των επιταγών (επτά μήνες) που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Τι έπραξαν όμως οι βιοτέχνες όταν ανακάλυψαν ότι έχουν λάβει ακάλυπτη επιταγή; Τέσσερις στους δέκα έδωσαν κατόπιν συνεννόησης με τον πελάτη τους κάποιες μέρες παράτασης, τρεις στους δέκα την επέστρεψαν, αντικαθιστώντας την με μια πιο μακρινή, ενώ τρεις στους δέκα ξεκίνησαν διαδικασία σφράγισης.
Πάντως, το 95% των ερωτηθέντων της έρευνας αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως έχει συναλλαγές με επιταγές, ως εκδότης ή παραλήπτης, ενώ ένα 38% πιστεύει πως οι μεταχρονολογημένες επιταγές είναι αναγκαίο κακό, χωρίς το οποίο η αγορά δεν μπορεί να προχωρήσει. Βέβαια, το 62% τις χαρακτηρίζει λανθασμένη πρακτική που πρέπει να σταματήσει να υφίσταται.
Επτά στους δέκα βιοτέχνες θεωρούν πως πρέπει να υπάρχει τραπεζική κάλυψη των επιταγών μέσων της υποθήκης ακινήτων ή της δέσμευσης άλλων περιουσιακών στοιχείων, για τους κατόχους μπλοκ.

ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΟΚ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΣΑΝ “ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΑ”
Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος, σημείωσε πως εδώ και ενάμιση μήνα κάποιες τράπεζες προχώρησαν σε προληπτικές σφραγίσεις επιταγών. Μάλιστα, το μέλος του δ.σ. του ΒΕΘ, Δημήτρης Ιορδανίδης, ανέφερε περίπτωση επιχείρησης της οποίας τράπεζα σφράγισε στις 5 Οκτωβρίου δύο επιταγές που έληγαν μία στις 20 Νοεμβρίου και μία στις 20 Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά, του το ΒΕΘ ζητά εγγύηση επιταγών από τις τράπεζες που, όπως σημείωσε ο κ. Μαγόπουλος, μοιράζουν μπλοκ επιταγών σαν… κουρελόχαρτα, αλλά και επιβολή πλαφόν έξι μηνών στις επιταγές, το οποίο σταδιακά θα περιορίζεται, ώστε η Ελλάδα να φτάσει τα επόμενα χρόνια στα ευρωπαϊκά επίπεδα, όπου ισχύει η πληρωμή άμα τη εμφανίσει.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ “ΤΕΙΡΕΣΙΑ” ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα του ΒΕΘ, άδικο θεωρούν τον τρόπο λειτουργίας του "Τειρεσία" οι μισοί βιοτέχνες (49%), ενώ το 39% έχει αντίθετη άποψη. Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως το 39% επιθυμεί αυστηρότερο “Τειρεσία”, με παραμονή των παραβατών στη “μαύρη λίστα” πάνω από πενταετία. Το 35,1% ζητά πιο ελαστικό “Τειρεσία”, ενώ το 14,6% δεν επιθυμεί αλλαγές. Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, αναφερόμενος στον “Τειρεσία”, ζήτησε αυστηρότερο σύστημα για τους πραγματικούς παραβάτες, με ελαστικότητα για όσους δεν έχουν δόλο ή οφείλουν πολύ μικρά ποσά. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για περίπτωση εταιρείας που για οφειλή 50 ευρώ έμεινε επί πενταετία στον “Τειρεσία”.


Εγγραφές-διαγραφές: Θύμα η ένδυση, κερδισμένα τα οικοδομικά επαγγέλματα

Μειωμένες κατά 16% εμφανίζονται οι εγγραφές στο ΒΕΘ το εννιάμηνο του 2009, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 889 έναντι 1.060 το εννιάμηνο του 2008. Βάσει των στοιχείων του επιμελητηρίου, στο ίδιο διάστημα μείωση κατά 8,5% καταγράφει και ο αριθμός των διαγραφών, που διαμορφώνεται σε 786 έναντι 863 της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τη μερίδα του λέοντος, με 20,1%, κατέχουν στις διαγραφές τα είδη ένδυσης. Ακολουθούν οι διάφορες υπηρεσίες, με 11,20%, τα οικοδομικά επαγγέλματα, με 9,8%, και τα συνεργεία - ναυπηγεία, με 9,16%. Τα μικρότερα ποσοστά στις διαγραφές εμφανίζονται στους κλάδους των ποτών και της κτηνοτροφίας - δασοπονίας - λατομείων, με 0,13%, αντίστοιχα. Οι 267 από τις 786 επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΘ κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός αυτών που έκλεισαν καθώς οι ιδιοκτήτες τους συνταξιοδοτήθηκαν (261).
Πάντως, κόντρα στους καιρούς που θέλουν τον κατασκευαστικό κλάδο να περνά δύσκολες μέρες, η πλειοψηφία των νέων εγγραφών στα μητρώα του ΒΕΘ σχετίζεται με οικοδομικά επαγγέλματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 15,07%, ήτοι 134 επιχειρήσεις, των νέων εγγραφών δραστηριοποιούνται στον οικοδομικό κλάδο. Κατά το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο την πρωτιά των εγγραφών κατείχαν, και πάλι, τα οικοδομικά επαγγέλματα, με 16,23%.
Όσον αφορά τις εγγραφές, καλύτερος μήνας, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, αποδείχτηκε ο Φεβρουάριος, καθώς ο αριθμός τους έφτασε τις 143, με τον Μάρτιο να ακολουθεί, με 120. Ο αποδοτικότερος μήνας για τις εγγραφές το 2008 ήταν ο Ιούλιος, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 144. Ακολουθεί ο Φεβρουάριος, με 132.
Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που εγγράφηκαν στα μητρώα του ΒΕΘ στο εννιάμηνο του 2009, οι 742 επιχειρήσεις ήταν νέες επιχειρήσεις, οι 97 άλλαξαν επωνυμία, οι 28 νομική μορφή, οι 11 έκαναν επανέναρξη, οι 5 άλλαξαν αντικείμενο, οι 5 επιμελητηριακή περιφέρεια και μία συγχωνεύτηκε.
Τέλος, σημαντικό μερίδιο μεταξύ των νεοεισερχόμενων επιχειρήσεων στο ΒΕΘ διαθέτουν οι διάφορες υπηρεσίες, με 13,27% και ο κλάδος των ναυπηγείων - συνεργείων, με ποσοστό 12,48%. Ακολουθούν τα προϊόντα από μέταλλο, με 6,41%. Τα μικρότερα ποσοστά των εγγραφών καταγράφονται στα παράγωγα άνθρακα, με 0,11%.


Στοιχεία-σοκ: 213% αύξηση στις ακάλυπτες στη Βόρεια Ελλάδα!

Ιλιγγιώδη αύξηση κατά 213% καταγράφηκε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι στην αξία των ακάλυπτων επιταγών στη Μακεδονία και τη Θράκη, με το αρνητικό ρεκόρ να εντοπίζεται στο νομό Ξάνθης τον Απρίλιο, όταν τα “φέσια” εμφάνισαν αύξηση σχεδόν 1.000% μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του Δελτίου Περιφερειακής Οικονομικής Συγκυρίας της Τραπέζης της Ελλάδος (με πηγή τον “Τειρεσία”), στο υπό εξέταση εννεάμηνο η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης αυξήθηκε στα 481,9 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση (326,4%) σημειώθηκε κατά τον μήνα Μάρτιο, ενώ σημαντικά μικρότερη σε σχέση με όλους τους προηγούμενους μήνες του έτους ήταν η άνοδος του Σεπτεμβρίου (85,7%), κατά τον οποίο μάλιστα σε κάποιους νομούς σημειώθηκε και μείωση στα “φέσια”.
Στην Κεντρική Μακεδονία, η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών στο εννεάμηνο ανήλθε στα 391,8 εκατ. ευρώ, έναντι 114 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα (176,4 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2008), με τον Μάρτιο να αποτελεί και σ’ αυτή την περίπτωση τον χειρότερο μήνα (+410,7%) και τον Σεπτέμβριο -τηρουμένων των αναλογιών- τον καλύτερο (+125,9%). Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση και στη Δυτική Μακεδονία, όπου η αξία των ακάλυπτων επιταγών σχεδόν τριπλασιάστηκε στο εννεάμηνο του 2009, στα 35,5 εκατ. ευρώ, έναντι 12,6 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα και 20,4 εκατ. στο σύνολο του 2008.
Στα 54,5 εκατ. ευρώ, έναντι 27,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο η αξία των ακάλυπτων στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου μετά τις τριψήφιες αυξήσεις των πρώτων μηνών του 2009, οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος ήρθαν να “ρίξουν” τον μέσο όρο. Σταδιακή βελτίωση ξεκίνησε από τον Αύγουστο (όταν η αύξηση περιορίστηκε στο 26,3%), ενώ τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε μείωση κατά 22,4% στο σύνολο της περιφέρειας.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία των ακάλυπτων επιταγών κατά το εννεάμηνο, στους νομούς για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ήταν οι εξής: +952,2% και +722% στον νομό Ξάνθης κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο αντίστοιχα και +653% στον νομό Έβρου τον Ιούνιο. Πάντως, σε αμφότερους τους νομούς η κατάσταση σταθεροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο η αύξηση στην Ξάνθη περιορίστηκε στο 13,4%, ενώ στον Έβρο υπήρξε μείωση 69,9%.

Πηγή: www.makthes.gr

Συνεχίζεται η κατάληψη ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου από σομαλούς πειρατές.Στα χέρια ένοπλων Σομαλών πειρατών παραμένει ακόμα το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο ΜΤ Ariana, το οποίο είχε καταληφθεί τον περασμένο Μάιο ενώ έπλεε ανοιχτά της Μαδαγασκάρης, με 24μελές ουκρανικό πλήρωμα και τελικό προορισμό τη Μ. Ανατολή.

Τη συνέχιση της κατάληψης στο με σημαία Μάλτας φορτηγό πλοίο ΜΤ Ariana από τους Σομαλούς πειρατές, επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ, στο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας All Oceans, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι δεν έχει επέλθει καμία συμφωνία για την καταβολή λύτρων, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

Πηγή: www.pathfinder.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive