Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009

«Γυάλινα κλουβιά» για τους καπνιστές

27/5/2009

Μέσα σε δωμάτια με διαφανείς τοίχους που θα καταλαμβάνουν το 40% των καταστημάτων θα διασκεδάζουν από 1ης Ιουλίου οι καπνιστές, αφού τα αντικαπνιστικά μέτρα θα τους… απομονώσουν πλήρως από τους υπόλοιπους και πιθανότατα θα τους οδηγήσουν να ξεχάσουν το… πρώτο τραπέζι πίστα.

Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να προστατέψει τα δικαιώματα των μη καπνιστών. Η πρώτη υπογραφή στη Χάρτα των Δικαιωμάτων για ένα δημόσιο περιβάλλον χωρίς καπνό μπήκε χθες και ήταν του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Τα καπνιστήρια που πρέπει σε λιγότερο από δύο μήνες να έχουν διαμορφωθεί σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων θα είναι διαχωρισμένα από τον υπόλοιπο χώρο και θα κλείνουν με χωριστή πόρτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας -που επεξεργάζεται τις λεπτομερείς προδιαγραφές διαμόρφωσης των καπνιστηρίων- οι χώροι όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα θα καλύπτουν το πολύ 40% του συνολικού εμβαδού κάθε καταστήματος. Στην περίπτωση των κέντρων με ζωντανή μουσική, οι καπνιστές θα πρέπει να ξεχάσουν τα πρώτα τραπέζια, αφού η θέση των καπνιστηρίων πολύ δύσκολα θα τους επιτρέπει τέτοια προνόμια για τεχνικούς λόγους. Στα δε μπαρ, κανένας καπνιστής δεν θα βρίσκει θέση ακριβώς μπροστά από τον… μπάρμαν για να έχει άμεση πρόσβαση στα ποτά!

Με άλλα λόγια, τα καπνιστήρια προορίζονται προφανώς για τα «μετόπισθεν» αφού θα είναι απομακρυσμένα και από την κύρια είσοδο των καταστημάτων. Οι μη καπνιστές δεν θα αναγκάζονται να περνούν ανάμεσα από τους καπνιστές για να βρουν θέση.

Πάντως, οι εργαζόμενοι σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια και άλλους αντίστοιχους χώρους φαίνεται πως θα είναι από τους «κερδισμένους» των αντικαπνιστικών μέτρων. Κι αυτό γιατί η υγεία τους επιβαρύνεται καθημερινά επί 8 ώρες τουλάχιστον από τον καπνό των άλλων. Οπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), ένας στους τέσσερις μη καπνιστές εργαζόμενους σε τέτοιους χώρους παρουσιάζει βήχα ενώ σε ποσοστό 36,5% λαχανιάζουν εύκολα. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα και ξεπερνούν το 53% στους καπνιστές, οι οποίοι εκτός από τα δικά τους «καπνίζουν» και τα τσιγάρα των πελατών τους.
«Συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός της αναπνοής και το λαχάνιασμα είναι συχνά στους εργαζόμενους σε κέντρα εστίασης και διασκέδασης, λόγω της πολύωρης έκθεσής τους στον καπνό», ανάφερε χθες ο διευθυντής του ΙΚΠΙ, αναπληρωτής καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, παρουσιάζοντας την έρευνα σε ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για το Κάπνισμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν εννιά στους δέκα εργαζόμενους θεωρούν χρήσιμα και απαραίτητα τα μέτρα κατά του καπνίσματος. Οκτώ στους δέκα αναφέρουν ότι ο εξαερισμός στο χώρο της δουλειάς τους δεν είναι επαρκής.
Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα -και παρά τις απαγορευτικές διατάξεις που ισχύουν από το 2002- μόλις 4% των επιχειρήσεων εστίασης έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα στους χώρους τους και μόνο 26% έχουν ειδικούς χώρους για καπνίζοντες.

Τα μέτρα


Τι θα ισχύει από 1ης Ιουλίου

- Απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα μέσα μεταφοράς, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε κάθε κλειστό χώρο αναμονής, ακόμη και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

- Διαμορφώνονται καπνιστήρια με διάφανους τοίχους, χωριστή πόρτα και ειδικό εξαερισμό, που θα καταλαμβάνουν το πολύ 40% του συνολικού χώρου.

- Εξαιρούνται τα καταστήματα μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα, που μπορούν να είναι αποκλειστικά για καπνιστές.

- Προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 ως και 20.000 ευρώ για τους παραβάτες.

- Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

- Απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε μπαρ και κλαμπ χωρίς συνοδεία κάποιου ενήλικα.

- Συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ.

Πηγή: www.e-tipos.com

Τρίτο κρούσμα νέας γρίπης στην Ελλάδα

27/5/2009

Τρία είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος , ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή φόβου. «Τα κρούσματα ήταν τα αναμενόμενα. Θα συνεχίσουμε με την ίδια προσοχή», πρόσθεσε ο υπουργός, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, όπου έγινε νωρίτερα έκτακτη σύσκεψη.

Όσον αφορά στα δύο νέα κρούσματα, πρόκειται για δύο νεαρούς φοιτητές που επέστρεψαν από το Εδιμβούργο. Ένας νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο και ο άλλος στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές ήταν παρέα, ενώ οι εξετάσεις του τρίτου εξ αυτών βγήκαν αρνητικές.

Επόμενο βήμα των αρμόδιων αρχών είναι να εντοπιστούν όλα τα άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή, συγγενείς, φίλοι και συνταξιδιώτες. Πάντως, το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας.

Πηγή: news.pathfinder.gr

Στην Ιταλία συλλήψεις 64 υπόπτων για συμμετοχή στη μαφία

27/05/2009

Περίπου εξήντα ύποπτοι για τη συμμετοχή τους στη μαφία, μεταξύ των οποίων και αρκετά ηγετικά στελέχη, συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στην περιοχή της Νάπολης, στο νότο της Ιταλίας, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές.

"Εκδώσαμε εντάλματα σύλληψης εναντίον 64 υπόπτων που ανήκουν σε μία σημαντική φατρία της Καμόρα (της ναπολιτάνικης μαφία), στην περιοχή του Βεζούβιου. Τρεις από αυτούς βρίσκονται ήδη στη φυλακή, για άλλα αδικήματα", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νάπολης.

Οι ύποπτοι, μέλη της φατρίας του Σάρνο, κατηγορούνται για συμμετοχή τους στη μαφία, εκβιασμούς, χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.

Πηγή: www.nooz.gr

Εν ψυχρώ δολοφονία στα Εξάρχεια

27/5/2009

Δύο άτομα πυροβόλησαν εναντίον νεαρού στο κέντρο των Εξαρχείων.

Με έξι σφαίρες, δύο άγνωστοι σκότωσαν 28χρονο λίγο μετά τις 2 μετά το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Τοσίτσα και Τσαμαδού στα Εξάρχεια.

Το θύμα ήταν σταματημένο με μοτοποδήλατο στο σημείο και, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, πέρασε μπροστά του μία μοτοσικλέτα "Εντούρο" στην οποία επέβαιναν δύο άτομα και ο συνεπιβάτης τον πυροβόλησε με περίστροφο τέσσερις φορές.

Οταν ο 28ρονος έπεσε τραυματισμένος, ο δράστης κατέβηκε από τη μηχανή τον πλησίασε και τον πυροβόλησε άλλες δύο φορές, δίνοντάς του τη χαριστική βολή.

Στη συνέχεια οι δράστες εξαφανίστηκαν με τη μοτοσικλέτα, ενώ το θύμα διακομίστηκε με ασθενοφόρο στην Πολυκλινική, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα στοιχεία του θύματος δεν έχουν ακομα ανακοινωθεί επίσημα, αλλά, όπως έγινε γνωστό, ήταν από τους θαμώνες της πλατείας Εξαρχείων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αστυνομία αποδίδει τη δολοφονία σε προσωπικές διαφορές.

Λίγη ώρα μετά το έγκλημα, η μηχανή στην οποία επέβαιναν οι δράστες εντοπίσθηκε στη Ερμού και μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Πηγή: www.inout.gr

Μετά τις συστάσεις του ΔΝΤ

27/5/2009

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία δεν είναι μια συνηθισμένη έκθεση. Δεν αρκείται σε γενικολογίες- όπως συνήθως κάνει το ΔΝΤ-, αλλά επισημαίνει συγκεκριμένα προβλήματα και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.

Το «ζουμί» της έκθεσης είναι ότι η ελληνική οικονομία απειλείται με παρατεταμένη ύφεση, εκτός αν ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν στον περιορισμό των ελλειμμάτων και στην επάνοδο της οικονομίας σε πορεία ανάπτυξης. Κεντρικό πρόβλημα της οικονομίας μας είναι το χρέος. Και το χρέος μεγαλώνει λόγω του ελλείμματος.

Συνεπώς, λέει το ΔΝΤ:
μαζέψτε το έλλειμμα για να απαγκιστρωθείτε από τον βρόχο του χρέους. Πώς θα μαζέψουμε το έλλειμμα; Με περιορισμό των δαπανών και είσπραξη των φορολογικών εσόδων.
Ο περιορισμός των κρατικών δαπανών σε προεκλογική χρονιά είναι ανέκδοτο
που οι ξένοι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δεν μπορούν να καταλάβουν. Γι΄ αυτό ας μείνουμε στο δεύτερο, δηλαδή στην είσπραξη των φόρων που σήμερα διαφεύγουν. Αυτό εξάλλου είναι και πολύ πιο άμεσο. Σύμφωνα λοιπόν με το ΔΝΤ, για να μαζέψει η όποια κυβέρνηση τους φόρους πρέπει να βάλει τεκμήρια, δηλαδή αντικειμενικά κριτήρια.
Χρειαζόμασταν το ΔΝΤ να μας το πει αυτό; Προφανώς, διότι παρ΄ όλο που το ξέρουμε, δεν το κάνουμε. Επιμένουμε να περιμένουμε από τους φοροφυγάδες να «παραδοθούν» από μόνοι τους στις αρχές. Μα πώς θα παραδοθούν αφού δεν κινδυνεύουν να ελεγχθούν;
Η Εφορία έχει αποτύχει στο ελεγκτικό της έργο. Ο μόνος τρόπος να εισπράξει το Δημόσιο χρήματα είναι τα αντικειμενικά κριτήρια. Και είναι και ο πιο δίκαιος τρόπος. Διότι ούτως ή άλλως οι τίμιοι που πληρώνουν τώρα θα πληρώσουν και με τα αντικειμενικά, αλλά θα πληρώσουν θέλοντας και μη και οι φοροφυγάδες.
Δυστυχώς με τη διαφθορά και την ανικανότητα του δημοσίου τομέα, ο μόνος τρόπος εξυγίανσης του Δημοσίου είναι η παράκαμψη των δημοσίων υπαλλήλων. Αν περιμένουμε από τους εφοριακούς να εισπράξουν τους φόρους θα πτωχεύσουμε. Οι άνθρωποι είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να το κάνουν. Συνεπώς τα αντικειμενικά κριτήρια - τα τεκμήρια- είναι η μόνη ελπίδα.
Αν αυτό πετύχει, όλα τα άλλα μέτρα που εισηγείται το ΔΝΤ, όπως η συγκράτηση των αυξήσεων των μισθών και των συντάξεων, η ελαστική απασχόληση κτλ., περιττεύουν και η ανακούφιση του προϋπολογισμού θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει και τη διοχέτευση δημόσιου χρήματος σε αναπτυξιακά έργα.

Πηγή: greece-salonika.blogspot.com

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive