Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009

Έχετε μολυνθεί από το Conficker; Διαπιστώστε το με ένα απλό και έξυπνο τεστ

10/4/2009

Μεγαλώνει ολοένα ο αριθμός των συστημάτων που έχουν πληγεί από το διαβόητο, πλέον, Conficker. Παρακάτω θα βρείτε ένα απλό τεστ για να διαπιστώσετε αν το δικό σας PC «χαίρει άκρας υγείας».

Η πιο συνηθισμένη τακτική που χρησιμοποιείται από τα malware είναι ότι μπλοκάρουν τον επηρεασμένο υπολογιστή από το να καταφέρει συνδεθεί στα web sites με antivirus ή τις εταιρείες ασφαλείας. Αυτού του είδους οι φραγμοί έχουν ως κύριο στόχο να εμποδίσουν εσάς και το antivirus πρόγραμμά σας από το να λάβετε βοήθεια και να εξαλείψετε την μόλυνση.

Το Conficker worm και άλλα malware αυτού του είδους προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες. Μια από τις θετικές εκβάσεις του δράματος που περιστοίχισε την «ημέρα κρίσης» την Πρωταπριλιά ήταν αυτό το «διαμάντι» που δημιούργησε η ομάδα Conficker Working Group. Η ομάδα αυτή αποτελεί την συντονισμένη προσπάθεια των εταιρειών της βιομηχανίας να καταπολεμήσουν αυτή την επίμονη απειλή.

Το τεστ της ομάδας, το «Conficker Eye Chart», εμφανίζει εικόνες από τρία διαφορετικά sites και τα παρουσιάζει σε ένα κουτί. Τα συγκεκριμένα sites είναι γνωστό ότι μπλοκάρει το Conficker . Κάτω από το κουτί θα βρείτε έναν οδηγό βάσει του οποίου μπορείτε να ερμηνεύσετε το πώς βλέπετε αυτές τις εικόνες. Αν τις βλέπετε όλες τότε το σύστημά σας είναι ανέπαφο. Αν όχι αυτό σημαίνει ότι ίσως να έχετε προσβληθεί από το Conficker ή κάποιο άλλο malware.

Πατήστε στην εικόνα για να κάνετε το τεστ

Αυτό το τεστ είναι ένας έξυπνος και άμεσος τρόπος για να διαπιστώσετε αν το σύστημά σας είναι απαλλαγμένο από μολύνσεις. Έχετε, όμως, στο μυαλό σας ότι αν ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί ένα proxy server για το Web traffic, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες εταιρείες, μπορεί το σύστημά σας να έχει μολυνθεί και πάραυτα να μπορείτε να δείτε όλες τις εικόνες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν ανοίξει η σελίδα με το τεστ, οι εικόνες που θα εμφανιστούν έχουν τα link για τα web sites. Συνετό πιστεύουμε ότι είναι να μην πατήσετε πάνω στις εικόνες, αφού έτσι θα μεταφερθείτε στα sites, τα οποία όπως προαναφέραμε μπλοκάρονται από το Conficker. Απλά ανοίξτε τη σελίδα και δείτε τα αποτελέσματά σας.

Πηγή: www.pcw.gr

Νεκρός ο δράστης

10/4/2009

Μαθητής σε σχολή του ΟΑΕΔ στις 8.30 στου Ρέντη, επί της Πέτρου Ράλλη 33 πυροβόλησε συμμαθητές του και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα, όπως αποδείχτηκε.

Ο Δημήτρης Πατμανίδης, 19χρονος ομογενής από τη Ρωσία, σπουδαστής στο Ηλεκτρολογικό τμήμα της Σχολής του ΟΑΕΔ με 18χρονο συνάδελφό του Δημ. Κοκκίνη, τον οποίο πυροβόλησε με δύο όπλα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο στήθος και στο χέρι. Αμέσως μετά βγήκε από τη σχολή του ΟΑΕΔ πυροβολώντας, με αποτέλεσμα να τραυματίσει δύο 30χρονους υπαλλήλους εταιρείας που περνούσαν από το σημείο. Ύστερα πέρασε στο απέναντι πεζοδρόμιο, όπου αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Ο σπουδαστής που πυροβολήθηκε αρχικά φέρει τραύματα στο θώρακα, το βραχιόνιο και το δεξιό μηρό και εισήλθε στο χειρουργείο για να αφαιρεθεί η σφαίρα που έχει παραμείνει στο θώρακα. Σύμφωνα με το διοικητή του Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας Πάνο Ευσταθίου, ο 19χρονος δράστης δεν άντεξε και κατά τη διάρκεια της λεπτής χειρουργικής επέμβασης απεβίωσε.

Οι δύο νεαροί υπάλληλοι -ένας ελληνικής και ένας αλβανικής καταγωγής- φέρουν ελαφρότερα τραύματα, στα χέρια και τα πόδια .

Τα αίτια του τραγικού συμβάντος ερευνώνται από την Ασφάλεια Αττικής, ενώ αστυνομικοί έχουν μεταβεί στο σπίτι του 19χρονου δράστη όπου κάνουν έρευνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δίπλα στο δράστη βρέθηκαν δύο τσάντες με τα δύο όπλα, ένα μαχαίρι και σημείωμα όπου ανέφερε τους λόγους για τους οποίους "δεν έπρεπε να ζει". Στο σημείωμά του αναφέρει εκτός των άλλων "είμαι εγωϊστής και δεν μπορώ να με απαξιώνουν".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης δεν είχε δώσει κάποιο δικαίωμα με τη συμπεριφορά του, αλλά χαρακτηρίζεται ως κλειστό άτομο, το οποίο δεν είχε πολλές παρέες. Οι γονείς είπαν στους αστυνομικούς πως το παιδί είχε ψυχολογικά προβλήματα και αυτοκτονικές τάσεις και προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Δηλώσεις για το αιματηρό συμβάν
Την βαθιά τους λύπη για το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε στη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ εξέφρασε τόσο η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

"Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το πρωτοφανές αυτό γεγονός στην σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ. Τέτοια φαινόμενα είναι άγνωστα και ξένα για την χώρα μας και την μαθητική κοινότητα και δεν εκφράζουν την ελληνική νεολαία", δήλωσε η κ Πετραλιά από το βήμα της Βουλής.

"Να εκφράσω και εγώ τη βαθιά λύπη όλων μας στο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό που έγινε. Αλλά να εκφράσω και την πλήρη διαφωνία μου για αυτά που λέτε ότι είναι ξένα κ. Πετραλιά. Ό,τι είναι ξένα γίνονται δυστυχώς και ντόπια. Και πρέπει και εσείς και ο πρωθυπουργός να καταλάβετε ότι, μέσα από το φόβο την ανασφάλεια τη προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας συσσωρεύεται η επιθετικότητα στους νέους και μπορεί να έχουμε τέτοια κρούσματα. Εμείς λέμε όχι άλλο αίμα, με κανένα τρόπο, για αυτό πρέπει να παρέμβουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα, οι νέοι να έχουν μια θέση στον ήλιο", υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ Αλαβάνος.

ΜΜΕ του εξωτερικού για το συμβάν
Το αιματηρό σημερινό περιστατικό φιλοξενείται στις ιστοσελίδες του CNN και του BBC, μεταξύ άλλων. Το CNN κάνει λόγο για "άνδρα που ανοίγει πυρ σε σχολή εκπαίδευσης ανέργων στην ΄Ελλάδα". Ο σπουδαστής ήταν εμφανώς "θυμωμένος από τον τρόπο με τον οποίο του φέρονταν οι συμμαθητές του, σύμφωνα με την αστυνομία" αναφέρεται στο άρθρο και περιγράφεται με λεπτομέρειες το συμβάν.

Το BBC θέτει ως τίτλο "πιστολέρο σε ελληνικό σχολείο τραυματίζει τρεις". Εν συνεχεία κάνει εκτενή αναφορά στο περιστατικό χρησιμοποιώντας στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγή: www.news247.gr

Red Cliff - Κριτική Ταινίας

10/4/2009

Βρισκόμαστε στην Κίνα του 3ου αιώνα Μ.Χ. , στις τελευταίες μέρες της δυναστείας των Χαν. Ο πρωθυπουργός Cao Cao πείθει τον αυτοκράτορα Han πως ο μοναδικός τρόπος για να ενώσει την Κίνα είναι να κηρύξει πόλεμο στα άλλα δύο βασίλεια: το βασίλειο του Xu και το βασίλειο του Wu. Κάπως έτσι ξεκινά μια στρατιωτική εκστρατεία με ηγέτη τον περί ου ο λόγος 'πριμινιστερά'. Για να αντιμετωπίσουν την επίθεση τα δύο βασίλεια συνάπτουν μια ιδιόρρυθμη συμμαχία. Ακολουθεί σωρεία μαχών σε στεριά και σε θάλασσα με κορύφωση των εχθροπραξιών τη μάχη στον Πορφυρό Λόφο.

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη για τον John Woo μετά από πολλά χρόνια στο Χόλυγουντ με μία υπερπαραγωγή που θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη. Βασισμένο σε μια ιστορία 600 ετών, στο πιο επιτυχημένο βιβλίο της Ασίας στο πέρασμα του χρόνου.

Πηγή: www.cinemanews.gr

Δείτε το trailer:

Ηλεκτρικό ρεύμα από αγκινάρες θα παράγει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

10/4/2009

Βιομάζα από αγριοαγκινάρες θα καίνε σύντομα -μαζί με λιγνίτη- οι μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, έπειτα από την υπογραφή των συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ των καλλιεργητών και του νομάρχη Κοζάνης Γεώργιου Δακή την Τετάρτη.

Το πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριοαγκινάρας, με φορέα διαχείρισης την Αναπτυξιακή Κοζάνης (ΑΝΚΟ), χρηματοδοτείται με 860.000 ευρώ από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και καλύπτει πλήρως τις δαπάνες εγκατάστασης και καλλιεργητικών εργασιών των αγροτών, κατά το πρώτο και δεύτερο έτος της δραστηριότητάς τους.

Η παραγωγή της βιομάζας θα χρησιμοποιηθεί για μικτή καύση με λιγνίτη και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει θετικά στα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη ΔΕΗ.

Οι παραγωγοί της αγριοαγκινάρας θα εισπράξουν από τη ΔΕΗ την αξία αγοράς της ξηρής μάζας καθώς και επιδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προτεραιότητα για ένταξη στο πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριοαγκινάρας θα έχουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του άξονα Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, με δυνατότητα ένταξης και καλλιεργητών από άλλες περιοχές του νομού.

πηγη: tovima.gr

Το..επαναλαμβανόμενο θαύμα του πληθωρισμού που πέφτει.

10/4/2009

Πτώση στο 1,3% το Μάρτιο ενώ 44 απ΄τις 50 κατηγορίες αγαθών υπηρεσιών ανατιμήθηκαν εώς και 28,7%!!

Τα μαγικά νούμερα της στατιστικής τα βρήκαμε πάλι μπροστά μας με την ανακοίνωση των στοιχείων για τον τιμάριθμο. Εκείνο που επίσης βλέπουμε είναι πως ενώ ο πληθωρισμός πέφτει, η ακρίβεια καλά κρατεί και το καλάθι της νοικοκυράς συνεχίζει να αδειάζει.

Το θαύμα έγινε και ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,3%. Την ίδια ώρα το ρύζι ανατιμήθηκαν 12,5%, τα λαχανικά και τα φρούτα παρά τον ήπιο χειμώνα 11,2% και 8,8% αντιστοίχως, τα ψάρια και τα ζυμαρικά 7%, το ρεύμα 6,5% παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου (να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η εφαρμογή της ρήτρας πετρελαίου μετατέθηκε στις ελληνικές καλένδες με αποτέλεσμα τα ρεύμα να μη φθηνύνει).

Γενικά από τις 50 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς ανατιμήθηκαν ως 28,7% οι 44!

Κατά τα... λοιπά η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει ότι το ¨τέρας¨ γονάτισε και δεν υπάρχει ζήτημα ακρίβειας.

Δυστυχώς, όμως για τους καταναλωτές και κυρίως τους πλέον αδύναμους οικονομικά η ακρίβεια είναι εδώ παρούσα, ροκανίζει το εισόδημα και ταυτοχρόνως υπονομεύει την οικονομία, αφού η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η ανάκαμψη σήμερα στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση. Που σημαίνει ότι με αδύναμους καταναλωτές το εγχείρημα δυσκολεύει.

Κι’ ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση ουσιαστικά παραμένει στη θέση του θεατή και παρακολουθεί σχεδόν απαθής τη ληστεία σε βάρος των καταναλωτών.

Βεβαίως, δηλώσεις γίνονται, όπως και προτροπές, ενίοτε δε και απειλές οι οποίες όμως παραμένουν σε βερμπαλιστικό επίπεδο. Πολιτικές συγκεκριμένες με σχέδιο, κανόνες και επιμονή στην εφαρμογή τους δεν είδαμε και ούτε πρόκειται να δούμε.

Οι λόγοι πολλοί και μεταξύ αυτών και ιδεολογικοί. Όταν κάποιος πιστεύει σχεδόν τυφλά στην ελεύθερη αγορά και στον ανταγωνισμό, αποφεύγει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.

Αλλά στην Ελλάδα μόνο καλά δεν λειτουργεί η αγορά, ενώ και ο μύθος της αυτορύθμισής της έχει καταρριφθεί ουσιαστικά με το mea culpa του Γκρίνσπαν, του πρώην πατριάρχη της αυτορυθμιζόμενης αγοράς.

Πηγή: greece-salonika.blogspot.com

Εποπτεία της βιοτεχνολογίας ζητούν οι επιστήμονες

10/4/2009

Καθώς η ραγδαία εξέλιξη της βιοτεχνολογίας καθιστά εύκολη την ανάπτυξη θανατηφόρων οργανισμών, οι ειδικοί ζητούν καλύτερη εποπτεία του τομέα, ώστε να εμποδιστεί η πιθανή εκμετάλλευση της επιστήμης από εγκληματίες και τρομοκράτες.

Εκατοντάδες ερευνητικά εργαστήρια βιοτεχνολογίας δημιουργούνται στον κόσμο καθώς τα εμπλεκόμενα κόστη μειώνονται και οι επιστήμονες ανταγωνίζονται για τη δημιουργία προϊόντων εμπορικού ενδιαφέροντος στην ιατρική και την παραγωγή τροφίμων.

Το 2002, χρειάστηκαν πέντε χρόνιο για την ανάπτυξης της γονιδιακής ακολουθίας του ιού της πολιομυελίτιδας. Τρία χρόνια αργότερα, μια άλλη επιστημονική ομάδα χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα για να κάνει την ίδια εργασία σε ιό αντίστοιχου μήκους.

Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις έχουν οδηγήσει τους ιθύνοντες στην αναζήτηση λύσεων στα θέματα ασφαλείας στον τομέα, τα οποία ανέκυψαν κατά τις συζητήσεις στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο σχετικά με την απειλή πανδημιών και μεγάλων περιστατικών βιολογικού χαρακτήρα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Έχουν συντελεστεί τόσες πολλές εξελίξεις στη βακτηριολογία και τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος που οδηγούν στην πιθανότητα σχεδιασμού γονιδίων - αυτό είναι που προκαλεί στην ουσία ανησυχία» εξήγησε ο Τιμ Τρεβάν, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου των Επιστημών της Ζωής (ICLS).

Οργανισμοί θα μπορούσαν να χειραγωγηθούν γενετικά για να αντιστέκονται στα εμβόλια, ήπιες ασθένειες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε θανατηφόρες, ενώ επικίνδυνοι ιοί και βακτήρια θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από το μηδέν.

Εξοπλισμός όπως μίκρο-αντιδραστήρες, αντιδραστήρες και ροής και άλλα μηχανήματα για τη δημιουργία επαρκών όγκων πολύπλοκων μοριακών δομών δεν ήταν καν διαθέσιμοι καν πριν από δέκα χρόνια. «Χρειάζεσαι κάτι που να μεταδίδεται πολύ γρήγορα αν θες να προκαλέσεις κατάρρευση σε μια κοινωνία» ανέφερε ο Τρεβάν. «Αν θες να σκοτώσεις, ή να προκαλέσεις κάποιας μορφής ανικανότητα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που υπάρχει εμφανής επίπτωση. Όλα αυτά θα μπορούσαν, θεωρητικά, να κατασκευαστούν γενετικά».

Οι ενδεχομένως επικίνδυνοι οργανισμοί τείνουν να είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν στο στάδιο ανάπτυξης πυρηνικών υλικών. Ο πρόεδρος του ICLS, Τέρενς Τέιλορ, έκανε λόγο για κείμενα της Αλ Κάιντα που αποδεικνύουν ότι η οργάνωση λάμβανε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης βιολογικών όπλων.

«Αν υπάρχει ένα σοβαρό, καταστροφικό συμβάν που θα εμπλέκει τη βιοτεχνολογία, θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην ανάπτυξη της επιστήμης όπως το Τσερνόμπιλ στην πυρηνική έρευνα», δήλωσε ο Τέιλορ. «Αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει».

Η πυρηνική τεχνολογία παραμένει σήμερα στα χέρια των κυβερνήσεων και μερικών κρατικών επιχειρήσεων. Η βιοτεχνολογία από την άλλη, η βιοτεχνολογία έχει ήδη πάρει το δρόμο προς τους καταναλωτές μέσα από εμπορικά κανάλια διάθεσης. Ο Τέιλορ ανέφερε ότι κάποιοι τομείς του ιδιωτικού τομέα έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας.

Ένα όργανο του κλάδου, η Διεθνής Ένωση Συνθετικής Βιολογίας, έχει αναπτύξει λογισμικό που θα επιτρέπει στα μέλη της να ελέγχουν τους πιθανούς πελάτες των εταιρειών βιοτεχνολογίας. «Η σκέψη εκμετάλλευσης της τεχνολογίας αυτής για ιδιοτελείς σκοπούς υπάρχει και θα είναι αφελές να σκεφτούμε ότι κανείς δε θα θελήσει να την εκμεταλλευτεί».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Απλά μαθήματα Πολιτικής Προστασίας δίδαξαν οι Ιταλοί

10/4/2009

Αψογη υπήρξε η παρέμβαση της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα, που λειτούργησε με ταχύτητα, ψυχραιμία και οργάνωση για να κάνει πιο υποφερτή τη δύσκολη ζωή των σεισμοπλήκτων

Οι ευρύχωρες σκηνές έχουν ήδη στηθεί, σχηματίζοντας οργανωμένους καταυλισμούς. Μέσα σε αυτές οι ηλικιωμένοι έχουν ξαπλώσει στα ράντζα, ενώ όσοι κρυώνουν κυκλοφορούν τυλιγμένοι με τις μπεζ κουβέρτες της Πολιτικής Προστασίας.

Από τον αέρα ελικόπτερα μεταφέρουν τόνους εμφιαλωμένου νερού, ενώ 1.400 μερίδες φαγητού μοιράζονται στους σεισμόπληκτους. Οι άνδρες της υπηρεσίας κουβαλούν στα χέρια ό,τι μπόρεσαν να ξεθάψουν από τον σωρό των ερειπίων, απομεινάρια περιουσιών, και τα παραδίδουν στους ιδιοκτήτες τους.

Είναι μόλις λίγες ώρες μετά τη σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μια δόνηση που σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 267 ανθρώπους, που ισοπέδωσε περίπου τα 2/3 των κτιρίων της Λ' Ακουιλα και άφησε πίσω της 20.000 αστέγους.

Κι όμως, όπως επισημαίνουν αυτόπτες μάρτυρες, μέσα στην απόγνωση και τη δυστυχία που σκόρπισε ο Εγκέλαδος η παρέμβαση της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας υπήρξε άψογη σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα, υπόδειγμα για μια αντίστοιχη οργάνωση στη χώρα μας.

Οσοι την έζησαν από κοντά κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη ταχύτητα, ψυχραιμία, οργάνωση και αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια να γίνει πιο υποφερτή η δύσκολη ζωή των σεισμόπληκτων. Και κάπως έτσι εξηγούν το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας αρνήθηκε τη χείρα βοηθείας που της έτειναν άλλα κράτη του εξωτερικού.
Παρότι αρκετοί Ιταλοί πολίτες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τη στάση της Πολιτικής Προστασίας, η πλειονότητα των διαμαρτυριών αφορούσε το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι επιστημονικές προβλέψεις του Giampaolo Giuliani. Οχι, όμως, στη μετέπειτά επέμβασή της.

Οι εικόνες προκαλούν έκπληξη, με δεδομένες τις σκηνές πανικού και έλλειψης συντονισμού που έχουμε δει να διαδραματίζονται σε ελληνικό έδαφος ύστερα από σοβαρές, φυσικές καταστροφές.

«Η Πολιτική Προστασία αντέδρασε αρκετά καλά», λέει στο «Εθνος» ο Lorenzo Salvia, ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας «Corriere Della Sera», ο οποίος βρίσκεται στη Λ Ακουιλα από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, δυόμισι δηλαδή ώρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Θα ήταν αδύνατον, άλλωστε, να τα κάνουν αμέσως όλα στην περίπτωση μιας τόσο μεγάλης καταστροφής. Το μόνο τους λάθος είναι το γεγονός ότι η σεισμική δόνηση έγινε σε μια περιοχή όπου σημειώνονται σεισμοί εδώ και τρεις μήνες και θα μπορούσαν να έχουν λάβει εκ των προτέρων κάποια μέτρα, ώστε να έχει προετοιμαστεί ένα πιο οργανωμένο σχέδιο. Να ζητηθεί ενδεχομένως βοήθεια».

Ο ίδιος επισημαίνει πως οι εξειδικευμένες δυνάμεις έσπευσαν στην πληγείσα περιοχή αμέσως και σε πολύ λίγη ώρα μεταφέρθηκαν επιτόπου μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού.

«Την πρώτη ημέρα στήθηκαν περίπου 3.500 τέντες για 18.000 ανθρώπους, ενώ διετίθεντο 3 τουαλέτες ανά 100 άτομα», λέει. Ως εκ τούτου, προτεραιότητα για να κοιμηθούν στις σκηνές δόθηκε την πρώτη νύχτα στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, ενώ η δήμαρχος της πόλης δεσμεύτηκε για 5.000 κλίνες σε ξενοδοχεία, με τα οποία επετεύχθη συνεννόηση.

Η Πολιτική Προστασία στην Ιταλία είναι δομημένη με βάση ένα αποκεντρωτικό μοντέλο, διαφορετικό απ ό,τι στην Ελλάδα.

Η κάθε περιοχή της χώρας έχει τη δυνατότητα να οργανώσει τη δική της Πολιτική Προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, αλλά εναρμονισμένη πάντα με τον νόμο 225 του 1992, ο οποίος ορίζει την Πολιτική Προστασία ως εθνική υπηρεσία. Την ευθύνη φέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο για τη διοικητική και ουσιαστική οργάνωση όσο και για την ανεύρεση πηγών χρηματοδότησης, ενώ ο εθνικός συντονισμός συντελείται από κεντρικό όργανο.

Κυρίαρχο στοιχείο στο έργο της Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας, είναι ο εθελοντισμός, με την ενεργή συμμετοχή ατόμων αλλά και φορέων στην επίτευξη των στόχων της.

Το 2006 περισσότεροι από 2.500 φορείς δρούσαν επικουρικά της Πολιτικής Προστασίας. Διέθεταν για το έργο της περίπου 1.300.000 εθελοντές κάθε επαγγέλματος, οι οποίοι θεωρούνται μέλη της υπηρεσίας, είναι εξουσιοδοτημένοι από τον νόμο, αυστηρά καταγεγραμμένοι και εκπαιδεύονται ανάλογα.

Οπως επισημαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, «εάν μέχρι τη δεκαετία του 80 οι εθελοντικές οργανώσεις δρούσαν εφεδρικά, τα τελευταία χρόνια έχουν εφοδιάσει επείγουσες αποστολές με το 50% του συνολικού προσωπικού που χρησιμοποιήθηκε»...

Πηγή: www.inout.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive