Σάββατο, 4 Απριλίου 2009

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Λατινική Αμερική.

04-04-2009


Η συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση ενδέχεται να σπρώξει άλλα 3 εκατομμύρια ανθρώπων στις τάξεις των ανέργων μόνο στις μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής, όπως εκτίμησε την Παρασκευή η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL/ECLAC).

Συνολικά, σύμφωνα με την Επιτροπή, στις τάξεις των φτωχών ενδέχεται να προστεθούν άλλα 10-15 εκατ. ανθρώπων, στα 190 εκατ. των λατινοαμερικάνων που ήδη ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Το πρόβλημα προβλέπεται ότι θα είναι ιδιαίτερα έντονο έως τα τέλη του 2010, σύμφωνα με τον Γιούργκεν Βέλερ, στέλεχος της CEPAL. Περισσότερο αναμένεται να πληγούν το Μεξικό, η Κολομβία και η Χιλή.

Στις χώρες αυτές η ανεργία σημείωσε αύξηση κατά μία έως δύο εκατοστιαίες μονάδες τους πρώτους δύο μήνες του 2009 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Το Περού αναμένεται επίσης να πληγεί από αύξηση του ποσοστού ανεργίας παρά το γεγονός ότι παραμένει μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες στην περιφέρεια, σύμφωνα με τον Βέλερ.

Από την άλλη, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα έχουν δημιουργήσει σταθερές δομές και πλαίσια απασχόλησης και στις δύο τελευταίες χώρες ίσως υπάρξει ακόμα και αύξηση του ποσοστού των απασχολούμενων, σημείωσε ο ίδιος.

Μετά από μια μακρά περίοδο μείωσης της ανεργίας, στη Λατινική Αμερική ως σύνολο οι άνεργοι υπολογιζόταν ότι μειώθηκαν στα 16,1 εκατ. ανθρώπων το 2008. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός όμως μπορεί να μεγεθυνθεί στα 19,3 εκατ. το 2009, εάν το ποσοστό ανεργίας αυξηθεί από το 7,5% στο 9%, όπως προβλέπει η CEPAL.

Σε επαρχιακές περιοχές υπολογίζεται ότι άλλοι 60 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι αλλά τα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά αυτές τις περιοχές είναι δύσκολο να συλλεχθούν και να επαληθευτούν, υπογράμμισε επίσης ο Βέλερ.

Πηγή: www.ant1online.gr

Βρέθηκε ο γιος του Μεγαλέξανδρου;

04-04-2009


Αλέξανδρος Δʼ ή Ηρακλής; Σε ποιον από τους δύο δολοφονημένους γιους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην αγορά των Αιγών συνοδεία ενός περίλαμπρου χρυσού στεφανιού;

Μάλλον στο νόθο γιο του Μεγαλέξανδρου και της Περσίδας Βαρσίνης, τον Ηρακλή, απαντούν οι αρχαιολόγοι. Η επικεφαλής της ανασκαφής του ΑΠΘ Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη και η ομάδα της έχουν σαφείς ενδείξεις ότι το αναπάντεχο εύρημα ανήκει σε βασιλικό γόνο, που βρήκε άγριο θάνατο από τον Κάσσανδρο (δολοφόνησε τους γιους του Μ. Αλεξάνδρου, για να πάρει το θρόνο του Μακεδονικού Βασιλείου). Όπως ανέφεραν στο 22ο αρχαιολογικό συνέδριο για τις ανασκαφές σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ ερευνούσαν τα λείψανα ενός περίστυλου κτιρίου που, απʼ ό,τι φαίνεται, ήταν ηρώο, βρέθηκαν μπροστά στο αναπάντεχο εύρημα: Μέσα σε ένα μεγάλων διαστάσεων χάλκινο σκεύος υπήρχαν ένα εντυπωσιακό χρυσό δοχείο με τα οστά ενός καμένου νεκρού και ένα πολύτιμο χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, σημάδι επιφανούς ατόμου. Οι πρώτες σκέψεις οδηγούσαν προς τον ίδιο τον Μεγαλέξανδρο. Ωστόσο αυτές δεν ευσταθούν, όπως διαβεβαιώνει η κ. Παλιαδέλη. Οι έρευνες που έγιναν στα οστά με ακτινογράφηση και αξονική τομογραφία σε εργαστήρια του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ φανερώνουν έναν έφηβο 15-18 ετών, ο οποίος κάηκε αμέσως ή λίγες ώρες μετά το θάνατό του σε πυρά μεγάλης διάρκειας και θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 800 βαθμούς Κελσίου. Η συγκέντρωση των οστών έγινε με μεγάλη επιμέλεια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η καύση ήταν πολυτελής και προσεγμένη.

ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗ

Το φύλο του νεκρού παραμένει απροσδιόριστο, αλλά μάλλον πρόκειται για άντρα, αφού το στεφάνι βελανιδιάς το φορούσαν άντρες βασιλείς. Όμοιο με αυτό των Βασιλικών Τάφων (χρονολογείται στο βʼ μισό του 4ου αι. π.Χ.), έχει 17 κλαδιά με 8 φύλλα το καθένα και άλλα 44 ανεξάρτητα φύλλα, ενώ σε κάθε κλαδί υπάρχουν δύο βελανίδια. Τη σπουδαιότητα του προσώπου μαρτυρούν επίσης η πολυτελής και μοναδική για το μέγεθός της χρυσή οστεοθήκη, αλλά και οι χρυσοκλωστές που βρέθηκαν ανάμεσα στα οστά και φανερώνουν ότι ο νεκρός ήταν τυλιγμένος με ένα χρυσοπόρφυρο ύφασμα, ανάλογο με αυτό που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου. Αυτό που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί η απόθεση του πολύτιμου ταφικού συνόλου έγινε σε πιο κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης των Αιγών. Σίγουρα πάντως “δεν πρόκειται για προσωρινή απόκρυψη έπειτα από τυμβωρυχία”, όπως υποστηρίζει η κ. Παλιαδέλη, “αλλά για μία μόνιμη απόκρυψη σε έναν χώρο που προοριζόταν να σφραγιστεί”. Οι απόψεις μεταξύ επιστημόνων διίστανται. Αρκετοί αρχαιολόγοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο πρόκειται για απόγονο του Μεγαλέξανδρου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο Κάσσανδρος, που μισούσε τους γιους του Μεγαλέξανδρου, δεν θα επέτρεπε να γίνει δημόσια καύση της σορού. Η κ. Παλιαδέλη πάντως δηλώνει προετοιμασμένη για ανατροπές που πιθανόν να προκύψουν από τη συνέχιση της ανασκαφής.

Οκτώ τα χρυσά στεφάνια στις ανασκαφές του μετρό

Οκτώ είναι τελικά τα χρυσά στεφάνια που βρέθηκαν κατά τις αρχαιολογικές εργασίες για την κατασκευή του μετρό και όχι πέντε όπως γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο πλαίσιο του αρχαιολογικού συνεδρίου η προϊσταμένη της ΙΣΤʼ ΕΠΚΑ Λίλιαν Αχειλαρά, η λίθινη ταφική θήκη που βρέθηκε σε τάφο της ελληνιστικής περιόδου στο σταθμό “Συντριβάνι” και περιείχε καμένα οστά ανθρώπου και μικρού θηλαστικού ήταν κτερισμένη με τέσσερα αντί για ένα -όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά- χρυσά στεφάνια από φύλλα βελανιδιάς. Στον ίδιο χώρο σε έναν λακκοειδή τάφο, που περιείχε ενταφιασμό σε ξύλινο φέρετρο, είχαν βρεθεί και άλλα τέσσερα χρυσά στεφάνια από φύλλα ελιάς. Παραμένει σε εκκρεμότητα πάντως το θέμα της απουσίας χώρων που θα φιλοξενούν τα ευρήματα (στοιβάζονται στις αποθήκες της Εφορείας), το οποίο υποχρεούται να διευθετήσει η εταιρεία του μετρό. “Εμείς έχουμε προτείνει να μας δοθούν αποθήκες στο στρατόπεδο Κόδρα, αλλά δεν ξέρουμε τι θα αποφασιστεί τελικά”, δηλώνει η κ. Αχειλαρά. Με τη σειρά του ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Παντερμαλής παρουσίασε την αρχαιοθήκη του Δίου (την εγκαινίασε τον περασμένο Νοέμβριο ο τότε υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάππης). Ένας χώρος που επιτρέπει στο κοινό να βλέπει αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ήλθαν στο φως.

Εκεί παρουσιάζονται ένα χάλκινο έλασμα από επένδυση μακεδονικής ασπίδας με την επιγραφή “Βασιλέως Δημητρίου”, η βασιλική επιγραφή του Αντιγόνου Γονατά, που βρέθηκε έξω από τα τείχη του Δίου, πιθανότατα ήταν στημένη στο τέμενος του Ολυμπίου Διός και αναφέρει το μακεδονικό μήνα Δύστρο (Φεβρουάριος), ενώ στο χώρο θα μεταφερθεί και το ψηφιδωτό με την παράσταση του Διονύσου που υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, “μόλις εξασφαλίσουμε χρήματα”, όπως δήλωσε ο καθηγητής. Επιπλέον στον αρχαιολογικό χώρο συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξής του. Έχουν τοποθετηθεί 25 αντίγραφα αγαλμάτων, πινακίδες με πληροφοριακό υλικό για τους επισκέπτες κ.ά.

Καραμπουρνάκi: Σκουλαρίκια σε σχήμα… μούρου

Η περιοχή Καραμπουρνάκι νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης έκρυβε ένα εργαστήριο σιδηρουργίας, πιθανότατα κατεργασίας και άλλων μετάλλων, ακόμη και χρυσού, ηλικίας 2.800 ετών. Η αρχαιολογική έρευνα στο χώρο με επικεφαλής τον καθηγητή του ΑΠΘ Μιχάλη Τιβέριο έφερε στο φως την πλουσιότερη κεραμική σχεδόν από ολόκληρη τη Μακεδονία, ενώ, όπως φαίνεται, οι κάτοικοι της “κοσμικής” αρχαίας Θέρμης επεκτάθηκαν και στο εμπόριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 22ο αρχαιολογικό συνέδριο, στο χώρο βρέθηκαν σιδερένια, χάλκινα αλλά και χρυσά αντικείμενα. Βρέθηκαν όμως και κοσμήματα, ανάμεσά τους και ένα χρυσό σκουλαρίκι με διπλό κρίκο και τρία στελέχη -πανομοιότυπο με τα ομηρικά- καθώς και “τρίγληνα μορόεντα” (σκουλαρίκια με τις τρεις προεξοχές, που είχαν το σχήμα του μούρου). “Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται τέτοιο εργαστήριο στην περιοχή, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως κατά τον 7ο, αν όχι και κατά τον 8ο αι. π.Χ., οι κάτοικοι της αρχαίας Θέρμης ήταν σε θέση να καλύψουν από μόνοι τους τουλάχιστον ένα μέρος των αναγκών τους σε σίδηρο”, σημειώνει ο κ. Τιβέριος.

Στους λάκκους που εντοπίστηκαν βρέθηκαν δύο ημικυκλικές κόγχες που χρησίμευαν -πιθανόν- για τον εφοδιασμό του λάκκου χύτευσης, με καύσιμη ύλη και μετάλλευμα. Πιθανότερο δε είναι να σχετίζονται με την τοποθέτηση του φυσερού, που χρησίμευε για την ενίσχυση της φωτιάς μέσα στο λάκκο. Ο συγκεκριμένος οικισμός ταυτίστηκε με το κεντρικό πόλισμα της αρχαίας Θέρμης, που ήταν αναπτυγμένη “κωμηδόν”, δηλαδή απαρτιζόταν από σύμπλεγμα γειτονικών μικρών πόλεων (πολίσματα), όπως συνέβαινε και σε άλλες περιοχές (π.χ. στην Αιτωλία ή στην Κρήτη) πριν από τη δημιουργία του οργανωμένου άστεως.

Πηγή: www.makthes.gr

Στο 5% το προβάδισμα ΠΑΣΟΚ, έξι κόμματα στη Βουλή

4/4/2009

Εξακομματική Βουλή, χωρίς αυτοδυναμία και διαφορά άνω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε πανελλαδική έρευνα της Metron, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην «Ημερησία του Σαββάτου».

Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το ισχυρό ρεύμα υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, που είχε καταγραφεί στις αρχές του έτους, έχει πλέον ανατραπεί. Το ποσοστό υποστήριξης των μονοκομματικών κυβερνήσεων με ισχυρή πλειοψηφία αυξάνεται και καθίσταται πλέον πλειοψηφικό με 52,8%. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς την αναγωγή στα έγκυρα, η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ είναι 4,7%.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 34,4%, η ΝΔ 29,7%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΣΥΝ 6%, ο ΛΑΟΣ 4,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,4%. Η εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα δίνει το εξής αποτέλεσμα εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές. ΠΑΣΟΚ 39,7%, ΝΔ 34,3%, ΚΚΕ 8,7%, ΣΥΡΙΖΑ 6,9%, ΛΑΟΣ 5,7% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,9%.

Η κομματική συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 77,2% και του ΠΑΣΟΚ στο 87,3%. Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να προηγείται με 3,3 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον κ. Παπανδρέου. Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου η διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι κοντά στο 3%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 32,3%, η ΝΔ στο 29,4%, το ΚΚΕ στο 7,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 7,5%, ο ΛΑΟΣ στο 5,6% και οι Οικολόγοι πράσινοι στο 3,2%. Με αναγωγή στα έγκυρα η εκτίμηση ψήφου είναι ως εξής: ΠΑΣΟΚ 36,4%, ΝΔ 33,1%, ΚΚΕ 8,9%, ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, ΛΑΟΣ 6,3% και Οικολόγοι πράσινοι 3,6%.

Πηγή: www.ethnos.gr

'Ανδρας, που ισχυρίσθηκε πως είναι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά κέντρου μεταναστών στις ΗΠΑ.

4/04/09

Ένας άνδρας ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι είναι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, ισχυρίσθηκε σήμερα στους δημοσιογράφους πως αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση που εκτελέσθηκε χθες, προφανώς από δράστη βιετναμικής καταγωγής, σε κέντρο αρωγής μεταναστών στα βόρεια της Νέας Υόρκης.

«Αυτό που συνέβη χθες στην Αμερική πραγματοποιήθηκε από ένα μέλος μας», τόνισε ο συνομιλητής τους σε δημοσιογράφους στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος άκουσε το μαγνητοφωνημένο μήνυμα, αναγνώρισε τη φωνή του Μεχσούντ.

«Δύο από τους άνδρες μου, ο ένας εξ αυτών Πακιστανός, ο δε άλλος ξένος, πραγματοποίησαν την επίθεση αυτή», υποστήριξε ο ομιλητής, ο οποίος τόνισε πως ο δεύτερος δράστης κατόρθωσε να διαφύγει.

«Διαμηνύστε στις ΗΠΑ πως λίαν συντόμως πρόκειται να πραγματοποιήσουμε επίθεση αυτοκτονίας κατά του Λευκού Οίκου και της Ουάσιγκτον», προειδοποίησε επίσης.
Εντούτοις, οι αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι προσανατολίζονται περισσότερο προς την υπόθεση του ‘παραφρονημένου’ δολοφόνου, μιλούν για έναν δράστη βιετναμικής καταγωγής.
Αλλά κι οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασφαλείας στο Πακιστάν ισχυρίζονται πως η ανάληψη της ευθύνης από τον Μεχσούντ δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη.

Όπως επεσήμαναν, ο ομιλών στο τηλέφωνο δεν έδωσε καμμία λεπτομέρεια για τις συνθήκες της επίθεσης, ούτε για την ταυτότητα του αυτουργού της, όμως συνηθίζεται.
«Πιστεύουμε πως ο Μεχσούντ δεν έχει την ικανότητα για τέτοια πλήγματα στις ΗΠΑ», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Πηγή: www.express.gr

Fast And Furious 4 - Κριτική Ταινίας

4/4/2009

Μετά τη στυγερή δολοφονία ενός πολύ αγαπημένου του προσώπου, ο καταζητούμενος φυγάς Dominic Toretto, που μέχρι τότε ζούσε στη Δομινικανή Δημοκρατία προσπαθώντας να φτιάξει μια νέα ζωή, επιστρέφει στο Λος Αντζελες. Εκεί, μαζί μ' ένα φίλο του από το παρελθόν, τον ντετέκτιβ Brian O'Conner καλούνται να βρεθούν και πάλι πίσω από το τιμόνι και να συμμαχήσουν ενάντια σε έναν κοινό εχθρό, έναν μεγαλέμπορο ηρωίνης.

Ο Vin Diesel και ο Paul Walker ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους, οκτώ περίπου χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία, για την τέταρτη περιπέτεια του franchise που τρέχει με χίλια στις αμερικανικές λεωφόρους και τις μεξικανικές ερήμους. Δίπλα τους και οι δύο γοητευτικές πρωταγωνίστριες της πρώτης ταινίας, η Jordana Brewster και η Michelle Rodriguez.

Πηγή: www.cinemanews.gr

Δείτε το trailer:

Η πειρατεία ταρακουνάει το Hollywood

4/4/2009

Πανικό έχει προκαλέσει στο Hollywood η διαρροή της ταινίας X-men Origins: Wolverine στο Internet πριν ακόμα ολοκληρωθεί και φυσικά πριν παρουσιαστεί στις αίθουσες. Η εταιρία Twentieth Century Fox ανακοίνωσε ότι η μη ολοκληρωμένη πολυαναμενόμενη ταινία κόστους πολλών εκατομμυρίων, κλάπηκε και δημοσιεύτηκε online. Επίσης αναφέρει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίων αυτών που ανέβασαν την ταινία τους οποίους και θεωρεί εγκληματίες.

Πηγές της εταιρίας αναφέρουν ότι προσπαθούν να αφαιρέσουν το υλικό που διέρρευσε από το Internet, αλλά φυσικά αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται αφού ήδη η ταινία έχει κατέβει εκατοντάδες χιλιάδες φορές. Επίσης, ισχυρίζονται ότι η έκδοση αυτή δεν αξίζει καθώς δεν έχει μερικά ηχητικά εφέ καθώς και μερικές σκηνές δεν έχουν επεξεργαστεί.

Πηγή: www.digitalnews.gr

Johnny Cash remixed δια χειρός Snoop Dogg

4/4/2009

Το Johnny Cash Remixed, όπως θα τιτλοφορείται, θα περιέχει κομμάτια του μεγάλου μουσικού από καλλιτέχνες όπως Alabama 3, Sonny J and The Heavy και Midnight Juggernauts.


Ο ίδιος ο Snoop Dogg, συμμετέχει με το “Walk The Line”, την παραγωγή του οποίου υπογράφουν ο γιος του Cash, John και ο πατέρας της Beyonce Mathew Knowles. Eτσι, όλο το remix άλμπουμ, έχει τις ευλογίες της οικογένειας του Johnny Cash, καθώς όπως δήλωσε ο γιος του, “o πατέρας μου ήταν πάντα ανοιχτός σε νέα ακούσματα και θα του άρεσε μια κυκλοφορία με remixes”.
To Johnny Cash Remixed θα κυκλοφορήσει στις 15 Ιουνίου και θα είναι διαθέσιμο και με bonus DVD που θα περιλαμβάνει ένα ντοκιμαντέρ making of.

Πηγή: www.poprocknews.gr

Σε προανακριτική οδηγείται ο Παυλίδης


4/4/2009

«Ναι» κατά συνείδηση της ΝΔ στη σύσταση της επιτροπή

Ανοιχτή στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ, για την υπόθεση Παυλίδη, δηλώνει η κυβέρνηση, μετά τις χωρίς αποτέλεσμα έντονες πιέσεις που -κατά πληροφορίες- ασκήθηκαν στον βουλευτή Δωδεκανήσου να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, προκειμένου με τον αντικαταστάτη του να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 της ΝΔ.

Ο Αρ. Παυλίδης από το βήμα της Βουλής διεμήνυσε: «Δεν θυσιάζω τα 35 χρόνια μου στην πολιτική για τον Μανούση με το όποιο κόστος» και δήλωσε πανέτοιμος να υπερασπίσει την τιμή, την αξιοπρέπεια, την προσωπική και της οικογένειάς του.
Η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής ορίστηκε για το απόγευμα της Δευτέρας. Η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα.

Ευ. Αντώναρος
«Είναι σταθερή θέση μας η ανάγκη διαφάνειας σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

«Υποθέσεις που αφορούν στην τιμή και την υπόληψη δημόσιων προσώπων πρέπει να διερευνώνται πλήρως, ώστε να μη μένουν στους πολίτες αμφιβολίες ή αναπάντητα ερωτήματα. Αυτό ισχύει και για τη υπόθεση που εστάλη από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά τον πρώην Υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη. Κατά συνέπεια, είμαστε ανοιχτοί στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Όπως είναι γνωστό, σ’ αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές αξιολογούν και αποφασίζουν κατά συνείδηση», καταλήγει στη δήλωση του.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio, ο κ. Πλακιωτάκης κάλεσε τον Αρ. Παυλίδη να παραιτηθεί καθώς όπως είπε «μετά τις τελευταίες εξελίξεις, σίγουρα αναδεικνύεται σε μια σοβαρή υπόθεση, η οποία με κάθε τρόπο και μέσο πρέπει να ξεκαθαρίσει».

«Η παραίτηση θα μπορούσε να διευκολύνει, πρώτα απ’ όλα τον κ. Παυλίδη», δήλωσε στο City99,5 η Φεβρωνία Πατριανάκου, γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ.

«Πρέπει να χυθεί άπλετο φως και να μη μείνει καμιά σκιά» δήλωσε από τη Ρόδο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Καραμάριος, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» υπενθύμισε περσινές δηλώσεις του ότι «εάν ήμουν εγώ θα είχα παραιτηθεί για να διευκολύνω το κόμμα μου και αν υποτεθεί ότι πίστευα ότι δεν έχω καμία εμπλοκή θα καθόμουν και θα πολεμούσα για την αθωότητά μου» ενώ κληθείς να σχολιάσει την α΄ρνηση του κ. Παυλίδη είπε οτι εάν η Βουλή αποφασίσει σύσταση προανακρτικής τότε «ο κύριος συνάδελφος θα σταθμίσει διαφορετικά ενδεχομένως την άποψή του».

Ο Γιώργος Βαγιωνάς σχολιάζοντας την στάση Παυλίδη είπε ότι «Μπορεί να έχει απόλυτα δίκιο, αν είναι αθώος πραγματικά. Και θέλω να πιστεύω, μετά από τρεις δεκαετίες που είναι στην ενεργό πολιτική, δεν πρέπει να έχει λόγο να φοβάται για να αποκαλύψει όλα τα στοιχεία, να τα δώσει στη διάθεση σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αρχές, για να λάμψει η αλήθεια…».

Ο Γρηγόρης Αποστολάκης είπε ότι «ένας άνθρωπος του πολιτικού κύρους και της σοβαρότητας του κ. Παυλίδη, θα πρέπει να διευκολύνει την παράταξη. Τον τρόπο που θα διευκολύνει την παράταξη τον ξέρει αυτός, δεν θα του τον υποδείξω εγώ. Νομίζω ότι είναι αρκετά έμπειρος, αρκετά υπεύθυνος και είναι από αυτούς που έχουν συμβάλλει στη διαχρονική ποιοτική πορεία της Νέας Δημοκρατίας, ούτως ώστε να μη δημιουργήσει κανένα πρόβλημα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος. Και είμαι νομίζω αρκετά σαφής».

Πηγές: City 99,5 , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποινές κάθειρξης σε δύο υπαλλήλους του ΟΑΣΘ για κομπίνα με μηνιαίες κάρτες

4/4/2009

Ποινές κάθειρξης πέντε και οκτώ ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε δύο υπαλλήλους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Κατηγορούνταν ότι είχαν οργανώσει -πριν από 10 χρόνια- «κομπίνα», ύψους σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ, με τη διάθεση των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών του Οργανισμού. Το δικαστήριο τούς έκρινε ένοχους κατά περίπτωση για υπεξαίρεση στην υπηρεσία και για άμεση συνέργεια στην εν λόγω πράξη.Πρόκειται για τον τότε υπεύθυνο της αποθήκης εισιτηρίων και διακίνησης μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ και μία υπάλληλο στον τομέα πώλησης των καρτών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις κάρτες που παραλάμβανε ο πρώτος κατηγορούμενος από το τυπογραφείο και εν συνεχεία παρέδιδε προς πώληση στα διάφορα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ ήταν κι ένας απροσδιόριστος αριθμός που νωρίτερα είχε φροντίσει να μην καταχωρήθούν στα ειδικά βιβλία του Οργανισμού. Αυτές τις αχρέωτες κάρτες τις προόριζε για τη συγκατηγορούμενή του, η οποία τις διέθετε προς πώληση στο επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, παρακρατώντας το καταβληθέν αντίτιμο.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, με τον παραπάνω τρόπο και για το διάστημα από τον Ιούνιο 1998 έως το Δεκέμβριο 2000, οι δύο κατηγορούμενοι οικειοποιήθηκαν παράνομα το ποσό των 956.000 ευρώ, ήτοι 326 εκ. δρχ., ζημιώνοντας τον ΟΑΣΘ, ο οποίος διαπίστωσε την απάτη στο πλαίσιο διενέργειας εσωτερικών ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε στις αποθήκες του Οργανισμού μεγάλος αριθμός αδιάθετων και προς καταστροφή καρτών.

Ο υπάλληλος-υπεύθυνος διακίνησης των μηνιαίων καρτών, που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ομολόγησε ανακριτικά μέρος των αποδιδόμενων πράξεων και προσφέρθηκε να επιστρέψει μετρητά και ακίνητα που ήταν στην κυριότητά του, ύψους περίπου 650 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η υπάλληλος πωλήσεων αρνήθηκε την κατηγορία, ισχυριζόμενη ότι ουδέποτε πήρε χρήματα και τονίζοντας πως πίστευε ότι ο συγκατηγορούμενός της απέδιδε κανονικά στον ΟΑΣΘ τα χρήματα από το αντίτιμο των καρτών.

Πηγη: Καθημερινή

«Ωρίων», o κυνηγός του Διαστήματος

4/4/2009

Η ΝΑSΑ παρουσίασε επισήμως το σκάφος που θα αντικαταστήσει τα γερασμένα διαστημικά λεωφορεία με τα οποία πραγματοποιούνται οι επανδρωμένες αποστολές.

Το «Οrion» (Ωρίων) θα αναλάβει δράση πιθανότατα του χρόνου και αρχικά θα μεταφέρει τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ βασική αποστολή του θα είναι η μεταφορά των πληρωμάτων στις σχεδιαζόμενες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και αργότερα στον Αρη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό δορυφόρο της Γης θα γίνουν το 2020, ενώ ο μεγάλος στόχος, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Αρη, έχει προγραμματιστεί για την πρώτη πενταετία του 2030.

Η ΝΑSΑ εγκατέλειψε το πρότυπο των σκαφών σε μορφή αεροπλάνου και επανήλθε σε αυτό της κωνικής κάψουλας που αποτέλεσε το αρχικό μοντέλο της διαστημικής εξερεύνησης. Ο σχεδιασμός του σκάφους «Οrion» βασίστηκε σε αυτόν του θρυλικού «Αpollo», με το οποίο ταξίδεψε για πρώτη φορά ο άνθρωπος στη Σελήνη πριν από 40 χρόνια. Στην ουσία πρόκειται για το μεγάλο παιδί του «Αpollo» αφού ακολουθεί την ίδια ακριβώς μορφή και δομή, με τη διαφορά ότι είναι λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος.

Το «Αpollo» μπορούσε να μεταφέρει τρεις αστροναύτες, ενώ το «Οrion» έξι. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι που μπορούμε πλέον να παρου σιάσουμε το νέο σκάφος που θα μεταφέρει ανθρώπους στο Διάστημα.Με το “Οrion” η διαστημική εξερεύνηση περνάει σε μια νέα εποχή» αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του σκάφους.

Η ΝΑSΑ τοποθέτησε σε μεγάλο πάρκο στην Ουάσιγκτον ένα αντίγραφο σε πραγματικό μέγεθος του σκάφους «Οrion» και όσοι κάνουν τη βόλτα τους εκεί μπορούν να το δουν από κοντά. Το «Οrion» είναι αποκλειστικά σκάφος μεταφοράς, γι΄ αυτό και για τις αποστολές σε Σελήνη και Αρη θα προσαρμόζεται σε αυτό και ένα όχημα προσεδάφισης. Οι αστροναύτες θα προσεδαφίζονται στη Σελήνη και στον Αρη με το όχημα, ενώ το «Οrion» θα παραμένει σε τροχιά.

Την ίδια ώρα τα στελέχη της ΝΑSΑ ανακοίνωσαν ότι η περιοχή στην οποία προσεδαφίστηκε ο μηχανικός εξερευνητής, ο ρομποτικός γεωλόγος «Φοίνιξ», πριν από δέκα μήνες, είναι πιθανότατα και η πλέον φιλική για τη ζωή περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη, στην οποία θα μπορούσαν να είχαν αναπτυχθεί (ή εξακολουθούν να υπάρχουν) μικροβιακές μορφές ζωής. Δυστυχώς το «Φοίνιξ» είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μελετήσει τον Αρη μόνο γεωλογικά και δεν διαθέτει όργανα εντοπισμού ζωής. Ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στην περιοχή όπου προσεδαφίστηκε υπάρχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά (κυρίως νερό σε υγρή μορφή) για την ανάπτυξη ζωής.

Η «μαύρη» αρειανή άνοιξη
Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Αρη συνεχίζουν να τον μελετούν αποκαλύπτοντας συνεχώς νέα στοιχεία για αυτόν. Τελευταία ανακάλυψη είναι αυτή του δορυφόρου «Μars Reconnaissance Οrbiter» που διαπίστωσε ότι όπως συμβαίνει στη Γη έτσι και στον Κόκκινο Πλανήτη η έλευση των εποχών συνοδεύεται από συγκεκριμένα φαινόμενα. Στον Αρη η έλευση της άνοιξης συνοδεύεται από μια ιδιαίτερη γεωλογική διαδικασία.

Η μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη και η αύξηση της θερμοκρασίας που τη συνοδεύει, θερμαίνει τις περιοχές όπου βρίσκονται αποθέματα ξηρού πάγου κάτω από την επιφάνεια, με αποτέλεσμα το διοξείδιο του άνθρακα (ο ξηρός πάγος αποτελεί στερεή μορφή του διοξειδίου του άνθρακα) να αρχίζει να εξατμίζεται και να «ρέει» στην επιφάνεια.

Καθώς το διοξείδιο του άνθρακα εξατμίζεται ανεβαίνει προς την επιφάνεια και παίρνει ένα πολύ έντονο μαύρο χρώμα μαυρίζοντας ολόκληρη την περιοχή στην οποία απελευθερώνεται, γεγονός που σηματοδοτεί και την έλευση της άνοιξης στον πλανήτη.

πηγη: tovima.dolnet.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive