Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

Αχ, Γέρο μου...

-Παπά μου, κουράστηκα να πολεμάω. Αν χάσω από τους Τούρκους στα Δερβενάκια, θα πάω σπίτι μου.

Πηγή: pitsirikos.blogspot.com

Έξι συστάσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία

25/3/2009

Αποτελεσματικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα μας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα έως τις 24 Οκτωβρίου. Ειδικότερα η Κομισιόν απευθύνει έξι συστάσεις με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού μας ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2010, την περιστολή των τρεχουσών δαπανών και τη συνετή μισθολογική πολιτική στο δημόσιο τομέα. Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου εαν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής τότε αναμένεται επιδείνωση του ελλείμματος, που το 2010 θα φτάσει το 4,25%. Για πανηγυρική δικαίωση των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομίας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Μόνιμα μέτρα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το τέλος του 2010 ζητά η Κομισιόν.

Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει τις κάτωθι έξι συστάσεις:
Βάσει των μακροοικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2009, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να θέσουν τέλος στην κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο.

Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει:
Πρώτον, να ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009, μέσω μόνιμων μέτρων για την περικοπή των δαπανών.

Δεύτερον, να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, εντός του 2010, ούτως ώστε να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, εμφανώς κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ως το τέλος του χρόνου, και με στόχο να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και να διευθετηθούν οι υπάρχουσες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών.

Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίβλεψης των συντελεστών εκείνων (εκτός από τον καθαρό δανεισμό), που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τόσο, ώστε να πλησιάσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τιμή αναφοράς (60% του εθνικού ΑΕΠ), σε συνδυασμό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

Τέλος, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων και ειδικότερα των δημοσιονομικών στοιχείων. Ενισχύοντας, δηλαδή, τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ταχεία και σωστή παροχή των δημοσιονομικών στοιχείων που απαιτούνται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Σε ότι αφορά τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το ύψος του δημόσιου χρέους που παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών έχει επείγοντα χαρακτήρα ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά τους.

Πηγή: news.ert.gr

Διαρκές το έγκλημα της Δύσης κατά της Γιουγκοσλαβίας

25/3/2009

Tα μετέπειτα χρόνια σε ακριτομυθίες τους αμερικανοί διπλωμάτες παραδέχτηκαν ότι ο βασικός στόχος των βομβαρδισμών ήταν να πληγεί το ηθικό και η αξιοπρέπεια του σερβικού λαού.

Αμέτρητες οι καταστροφές και οι πληγές που άφησε στην πολύπαθη χώρα η στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ, το οποίο με καθημερινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς επιχείρησε να υποτάξει μια ανεξάρτητη χώρα, αλλά κυρίως να καταστρέψει τις υποδομές και την οικονομική βάση της

“Αήττητος στρατός, ανίκητος λαός”. Με αυτόν τον τίτλο είχαμε στείλει την ανταπόκρισή μας στη “Μ” από το Βελιγράδι την επομένη του τερματισμού των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Αυτήν την πικρή γεύση άφησε στους Σέρβους η συνθηκολόγηση Μιλόσεβιτς μπροστά στην προοπτική της ολοσχερούς καταστροφής της χώρας.

Πολλά έχουν λεχθεί από τότε, αλλά ένα χαρακτηριστικό που μένει είναι ο τρόπος που ο τότε μεσολαβητής Μάρτι Αχτισάαρι (αυτός που στη συνέχεια ως διαπραγματευτής για το Κόσοβο οδήγησε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του) έκανε με το χέρι του μια χαρακτηριστική κίνηση πάνω στο τραπέζι που υποδήλωνε ότι το Βελιγράδι θα ισοπεδωθεί, αν δεν δεχθεί την εγκατάσταση ξένης στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο.

Ήταν η τρίτη και τελειωτική παγίδα που έστησαν οι Δυτικοί στον Μιλόσεβιτς. Είχαν προηγηθεί εκείνης στο Ράτσακ του Κοσόβου και στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας. Στο πρώτο, στις 15 Ιανουαρίου 1999 είχε παρουσιαστεί η μαζική σφαγή 45 Αλβανών στο Κόσοβο, η οποία αποτέλεσε την αφορμή της διεθνούς κατακραυγής κατά των Σέρβων που ακολούθησε και προετοίμασε τη διεθνή κοινή γνώμη. Μόνο που αργότερα φιλανδοί ιατροδικαστές αποφάνθηκαν ότι ουδέποτε οι συγκεκριμένοι εκτελέστηκαν από τους Σέρβους ομαδικά, αλλά είχαν χάσει τις ζωές τους σε διαφορετικά επεισόδια και περιοχές.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ
Στη γαλλική πόλη διεξήχθη ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων, όπου οι Δυτικοί (Αμερικανοί και οι μεγάλοι της Ε.Ε.) παγίδευσαν τους Σέρβους, στην αντιπροσωπεία των οποίων ενεχείρησαν το τελευταίο βράδυ ένα “παράρτημα στρατιωτικής ανάπτυξης των νατοϊκών δυνάμεων σε όλη τη Σερβία”!
Ο επικεφαλής τής μη κυβερνητικής οργάνωσης Ευρωπαϊκό Κίνημα για τη Σερβία Ζίβοραντ Κοβάτσεβιτς γράφει στο βιβλίο του με τίτλο “Η Αμερική και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας” ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε καμία ειλικρινή διάθεση να βρεθεί λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε τελεσίγραφο που κατέθεσαν οι ΗΠΑ εν είδει σχεδίου ειρήνευσης και περιλάμβανε απόρρητη ρήτρα στάθμευσης των νατοϊκών δυνάμεων σε ολόκληρη τη Σερβία αναφέρεται ο Αντρέας Τσούμαχ στη γερμανική εφημερίδα “Τάγκετσάιτουγκ”, ο οποίος σημειώνει ότι ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας έγινε χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ και ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΑΝ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ
Όμως, τι πράγματι επιδίωκαν οι Δυτικοί με αυτήν τη βάρβαρη επιδρομή μέσα σε μία ευρωπαϊκή χώρα; Τους ενδιέφερε η τύχη των Αλβανοκοσοβάρων και, αν ναι, τότε γιατί δεν έδειξαν την ίδια σπουδή σε πλήθος άλλων περιπτώσεων ανά τον κόσμο;
Μήπως στόχος ήταν η δημιουργία στο Κόσοβο ενός προτεκτοράτου των Αμερικανών μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο προς πάσα γεωπολιτική χρήση; Ή η υλοποίηση σχεδίων σκοτεινών κύκλων που θέλουν στην Ευρώπη ένα βασίλειο-σταθμαρχείο στη διακίνηση των ναρκωτικών από διάφορα μέρη του κόσμου; Ή εντέλει αυτό που πραγματικά επιδίωκαν τα δυτικά κέντρα από την αρχή της δεκαετίας του 1990 ήταν να ισοπεδώσουν μια χώρα (ενιαία Γιουγκοσλαβία), η οποία ήταν δυσπροσάρμοστη κοινωνικοοικονομικά στις επιταγές της νεοφιλελεύθερης νέας τάξης πραγμάτων; “Ό,τι δεν κατέστρεψε ο Μιλόσεβιτς με την πολιτική του το ισοπέδωσε το ΝΑΤΟ με τους βομβαρδισμούς του”, μας είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Συνδικάτων Σερβίας.

Μπορεί και να είναι όλα τα παραπάνω μαζί. Δέκα χρόνια μετά η ανεξάρτητη εφημερίδα του Βελιγραδίου “Ντάνας” αναρωτιέται: Άραγε τι μαθήματα άντλησε η Δύση από τα αποτελέσματα εκείνης της πολιτικής της; Όπως αναφέρει, τα μετέπειτα χρόνια σε ακριτομυθίες τους αμερικανοί διπλωμάτες παραδέχτηκαν ότι ο βασικός στόχος των βομβαρδισμών ήταν να πληγεί το ηθικό και η αξιοπρέπεια του λαού. Με βασική στόχευση την ανατροπή Μιλόσεβιτς και στη συνέχεια την άνευ όρων παράδοση της Σερβίας. Οι υπόλοιπες χώρες που προέκυψαν από την ενιαία Γιουγκοσλαβία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το είχαν ήδη κάνει.

Πηγή: www.makthes.gr

Προκλητικό μπόνους στη ζημιογόνα Ford

25/3/2009

Παρά τις ζημίες-ρεκόρ που υπέστη η εταιρία το 2008, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Ford Motor Co., Άλαν Μάλαλυ, είχε ετήσιες απολαβές ύψους 13,6 εκατ. δολαρίων τη χρονιά που πέρασε.

Το ποσό περιλαμβάνει 2 εκατ. δολάρια ως μισθό καθώς και μακροπρόθεσμες παροχές σε μετοχές, ανέφερε σε επίσημο ανακοινωθέν της η Φορντ, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Μάλαλυ δεν έλαβε μπόνους το 2008, αντίθετα με το 2007. Για την τρέχουσα χρονιά και την επόμενη, συμφώνησε σε μείωση του μισθού του κατά το 30%.

Η Φορντ ανακοίνωσε ζημίες ύψους 15 δις δολαρίων το 2008, τις υψηλότερες στην ιστορία της--παρ' όλ' αυτά, διαθέτει κεφαλαιακά αποθέματα που της επιτρέπουν να συνεχίσει να λειτουργεί.

Αντίθετα με τις ανταγωνίστριές της, την μεγαλύτερη παραγωγό οχημάτων παγκοσμίως General Motors και την Chrysler, η Φορντ δεν ζήτησε από την Ουάσινγκτον ομοσπονδιακά κεφάλαια ως ενίσχυση. Οι Τζένεραλ Μότορς και Κράισλερ έλαβαν ως βοήθεια πάνω από 13 δις δολάρια.

Οι εταιρίες θα πρέπει να καταδείξουν ότι οδεύουν σταθερά προς την ανάκτηση της κερδοφορίας τους έως την 31η Μαρτίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορεί να ζητήσει να της επιστραφούν οι πιστώσεις που παρείχε--κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει μια από τις δυο εταιρίες, ή και τις δύο, να κηρύξει πτώχευση.

Πηγή: www.ant1online.gr

Διαμαρτυρία για απόλυση εργαζόμενης στη Θεσσαλονίκη

25/3/2009

Η απόφαση επιχείρησης να απολύσει μια εργαζόμενη και μητέρα ενός μωρού 13 μηνών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα δεκάδες μέλη του να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από μεγάλο κατάστημα.

Σύμφωνα με την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων, η εργαζόμενη στο κατάστημα απολύθηκε για τη συνδικαλιστική της δράση.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος, ενώ αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής την πρόεδρο της Ένωσης και βουλευτή του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, συναντήθηκε με τη διεύθυνση.

Μετά την άρνηση της επιχείρησης να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων θα προχωρήσει σε νέα κινητοποίηση, το Σάββατο, 11 πμ με 2μμ, έξω από το κατάστημα.

Πηγή: zougla.gr

Eθνική επέτειος με φόντο την κρίση

25/03/2009

Mήνυμα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

"Η διεθνής οικονομική κρίση δεν θα μας γονατίσει". Αυτό ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κρίση μετά τη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

"Οι γυμνοί και ξυπόλυτοι Έλληνες που τα έβαλαν με μια αυτοκρατορία μας στέλνουν το μήνυμα ότι όταν θέλουμε και έχουμε μια ιδέα και έναν σκοπό μπορούμε να τα καταφέρουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι πολλά στρώματα περνούν δύσκολα και εξέφρασε την ελπίδα ότι "το αύριο θα είναι καλύτερο".

"Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρης έκτασης οικονομική κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι έχουμε χρέος να παραδώσουμε στη νέα γενιά "μια Ελλάδα πιο ισχυρή και πιο ανθρώπινη". "Με αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

"Η σημερινή ημέρα είναι σύμβολο πίστης και "σύμβουλος για εθνική συνεννόηση και ομοψυχία", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, αφού τόνισε ότι δεν θα εκφέρει σήμερα αντιπολιτευτικό λόγο, διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι "μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα", υπηρετώντας τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισονομίας, της ισχύος του δικαίου και της αλληλεγγύης.

"Μπορούμε με τις αρχές αυτές να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο κράτος, πρόσθεσε, που θα προστατεύει τα δικαιώματα του λαού για ποιότητα ζωής, παιδεία, υγεία, πρόνοια και ανθρώπινη κοινωνία" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Η επέτειος στην Κύπρο. Με δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις πόλεις του ελεύθερου τμήματος της Κύπρου ο ελληνισμός τίμησε την εθνική επέτειο.

Στη δοξολογία στη Λευκωσία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και παρέστη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Πηγή: www.skai.gr

Μπαράζ εμπρησμών σε τράπεζες

25/3/2003

Εμπρησμοί σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ομάδα επτά ατόμων πυρπόλησε υποκατάστημα τράπεζας και εταιρία τηλεφωνικών υπηρεσιών στη Νέα Ιωνία και λίγο αργότερα άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια σε υποκαταστήματα στην Ηλιούπολη και την Κυψέλη.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive