Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Η βολική "κοινή λογική" της πολιτικής του...συρμού


23/3/2009

Γενικώς, η εννοιολόγηση της "κοινής λογικής" αποτελεί δύσκολο (μάλλον άσκοπο!) διανοητικό εγχείρημα. Στο σύγχρονο πολιτικό λεξιλόγιο, η "κοινή λογική" τείνει να ταυτιστεί με ό,τι η πολιτική ελίτ θεωρεί ορθό, αναγκαίο ή/και δίκαιο, ή ακριβέστερα -πολιτικώς- βολικό.

Κατά κανόνα, η τακτική της επίκλησης της κοινής λογικής στοχεύει στην πολιτική - οικονομική, συχνά ηθική, τεκμηρίωση του πολιτικού λόγου. Στην σημερινή συγκυρία, η ψευδαίσθηση της (πολιτικής) κοινής λογικής κατέχει κεντρική θέση στο ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό λογοπλαίσιο που "παράγει" η οικονομική κρίση.

Έτσι, όταν π.χ ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι είναι προτιμότερη η μείωση του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου συγκριτικά με τις απολύσεις εκκινεί με το πολιτικό και "ηθικό" πλεονέκτημα της "κοινής λογικής".Γι' αυτή την "κοινή λογική" δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και (ψευτο)διλήμματα: μειωμένο ωράριο και χαμηλότερος μισθός είναι σαφώς προτιμότερα από την απόλυση. Ομοίως, η επιλογή της επισφαλούς (βλ. και ανασφάλιστης) εργασίας έναντι της ανεργίας τεκμηριώνεται με την ίδια λογική.

Tα 700€ είναι πολύ καλύτερα από τα 350€. Ανάλογα, οι αναγκαστικές άδειες, οι μειώσεις μισθών και το "μισό ένσημο" είναι προτιμότερα από την απόλυση και το επίδομα ανεργίας. Αυτή η βολική λογική της πολιτικής του...συρμού προσφέρει επαρκή αιτιολόγηση για την "κοινωνικοποίηση" του κόστους της κρίσης εις βάρος των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Με αυτόν τον τρόπο -άλλωστε- τεκμηριώνεται και η προσπάθεια διασφάλισης κοινωνικής συναίνεσης.

Σ' αυτό το πλαίσιο των διλημμάτων, η "αναγκαστική-σιωπηρή συναίνεση" των εργαζομένων τις περισσότερες φορές θεωρείται δεδομένη και ορθολογική. Για να χρησιμοποιήσω μία "κινηματογραφική υπερβολή", η κοινή λογική των κυβερνώντων -συχνά- θυμίζει τη λογική του Δον Κολρεόνε στο Νονό, όταν λέει τη μνημειώδη ατάκα: I'm gonna make him an offer he can't refuse...

Y.Γ. Τελικά με ποια κοινή λογική, μετά από 5 χρόνια κυβέρνησης μεταρρυθμιστών, στη διάρκεια της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόζουμε πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας?

Πηγή: e-homosapiens.blogspot.com/

Η κρίση "χτυπά" τον σοσιαλισμό του Τσάβες

23/3/2009

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων, τριπλασιασμός του προβλεπόμενου κρατικού δανεισμού, μείωση του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της μείωσης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο αντιστάθηκε σε πιέσεις που φέρεται να δεχόταν για υποτίμηση υποτιμήσει του μπολίβαρ, του εθνικού νομίσματος.

Ο Τσάβες αναμενόταν εδώ και αρκετό διάστημα να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για να αντισταθμίσει τα προβλήματα που προκαλεί η μείωση της ζήτησης και η πτώση της τιμής του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο στην οικονομία της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

«Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης λαμβάνονται με σοσιαλιστικό πνεύμα, για να προστατευθούν τα κοινωνικά προγράμματα, ο λαός κι οι εργαζόμενοι», είπε ο Τσάβες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός για το 2009 μειώνεται κατά 6,7%, στα 72 δις δολάρια, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 20%, ενώ τα κυβερνητικά ομόλογα αυξάνονται στα 16 δις δολάρια από τα 5,6. Ακόμη, ανακοίνωσε την αύξηση ενός φόρου επί των πωλήσεων στο 12% από το 9%.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναθεώρησε, προς τα κάτω, την εκτίμηση για την τιμή του πετρελαίου που εξάγει η Βενεζουέλα, στα 40 δολάρια το βαρέλι από τα 60, και την εκτίμηση για την παραγωγή πετρελαίου, στα 3,17 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα περίπου 3,67.

Τα μέτρα αυτά χρειάζονται την έγκριση του κοινοβουλίου για να ισχύσουν, η οποία πάντως θεωρείται βέβαιη δεδομένου ότι σε αυτό κυριαρχούν κόμματα που τάσσονται υπέρ του.

Πάνω από το 50% των κυβερνητικών δαπανών χρηματοδοτείται από τα έσοδα του κράτους από την πώληση αργού.

Πηγή: cebil.gr

Τεστ εκλογών δίνει η ΠΓΔΜ

23/3/2009

Οι ψηφοφόροι στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καλούνται σήμερα Κυριακή στις κάλπες για τις προεδρικές και τοπικές εκλογές οι οποίες αποτελούν, για δυτικούς παρατηρητές και αναλυτές, σημαντική δοκιμασία όσον αφορά την πορεία εισδοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού πολλά θα κριθούν από το εάν η διαδικασία θα είναι αδιάβλητη και χωρίς επεισόδια βίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει την πΓΔΜ ότι εάν η διαδικασία δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και καθυστερήσεις όσον αφορά τις προοπτικές της για ένταξη στην ΕΕ και το NATO.

"Δεν υπάρχει άλλος χρόνος να χαθεί. Αυτές οι εκλογές πρέπει να είναι αψεγάδιαστες", δήλωσε στο Ρόιτερς δυτικός διπλωμάτης στα Σκόπια.

Οι βουλευτικές εκλογές της περυσινής χρονιάς στην πΓΔΜ αμαυρώθηκαν από επεισόδια βίας. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν.

Τα επεισόδια ήταν τα χειρότερα μετά την ένοπλη εξέγερση του 2001, όταν Δυτικές δυνάμεις συνέβαλαν να αποτραπεί το ξέσπασμα γενικευμένου εμφυλίου πολέμου, χρησιμοποιώντας το δέλεαρ της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς για να αποσπάσουν από την κυβέρνηση περισσότερα δικαιώματα για τις μειονότητες και από το ένοπλο Αλβανικό αποσχιστικό κίνημα τον αφοπλισμό του.

Παρά την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των εθνικών ομάδων στη χώρα, η φτώχεια, η πολιτική αστάθεια και η πολυετής διαμάχη με την Ελλάδα συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη χώρα. Η Ελληνική κυβέρνηση άσκησε βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο βορειοατλαντικό σύμφωνο εξ αιτίας της συνεχιζόμενης ασυμφωνίας όσον αφορά την επίσημη ονομασία της.

Το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία έχουν καταστρώσει ειδικά σχέδια για τη σημερινή ημέρα και εκπρόσωποί τους δηλώνουν ότι δε θα ανεχθούν προσπάθειες να εμποδιστεί η ψηφοφορία από οποιαδήποτε πλευρά.

Στις προεδρικές εκλογές λαμβάνουν μέρος επτά υποψήφιοι, με τον Γκέοργκ Ίβανοφ, έναν καθηγητή πολιτικής επιστήμης ο οποίος διεκδικεί για πρώτη φορά πολιτικό αξίωμα, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά όχι με προβάδισμα που θα του έδινε τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Η ψηφοφορία δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές πολιτικές μεταβολές στην πΓΔΜ, καθώς ο ρόλος του προέδρου θεωρείται σχεδόν διακοσμητικός. Ο πρόεδρος έχει περιορισμένες δυνατότητες επηρεασμού της εξωτερικής πολιτικής.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα [08:00 Ελλάδας] και κλείνουν στις 20:00 [21:00 ώρα Ελλάδας]. Οι πρώτες προβλέψεις θα γίνουν γνωστές μερικές ώρες αργότερα.

Εάν, όπως εκτιμάται, δεν υπάρξει νικητής στις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, ο δεύτερος θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες.

Πηγή: www.ethnos.gr

Franz Ferdinand stoVibe Stage

23/3/2009

Οι Franz Ferdinand, του «δικού μας» Άλεξ Καπράνου, κάνουν ένα διάλειμμα από τα καλοκαιρινά μεγάλα fest stages (είναι headliners του Benicassim Festival και συμμετέχουν πολλών άλλων) για να εμφανιστούν στο Vibe Stage του Terra Vibe Park στις 3 Ιουνίου.


Οι «Αρχιδούκες» Franz Ferdinand της Σκοτίας έρχονται με το τρίτο τους άλμπουμ Tonight, για την απόλυτα rock χορευτική βραδιά! Γιατί οι Franz Ferdinand ξέρουν πολύ καλά πώς να μας ξεσηκώνουν και να μεταμορφώνουν μία ροκ συναυλία σε dance floor!

Η προπώληση ξεκινάει στις 20 Μαρτίου.

Τιμές εισιτηρίων:
40 euro όρθιων γενική είσοδος για τα πρώτα 2.000 στην γενική περιοχή, και 45 euro για την ίδια περιοχή μετά την εξάντληση των 2.000 πρώτων.

Την ημέρα της συναυλίας η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ θα κοστίζει 50 euro ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ.

Πηγή: zougl@

Μεξικό: Συνεχίζεται η βία των καρτέλ

23/3/2009

Επτά απανθρακωμένες σορούς ανακάλυψαν οι αρχές σε δρόμο στο Ντουράνγκο, στο κεντρικό Μεξικό. Πρόκειται για περιοχή από όπου διέρχονται, αλλά σπάνια δρουν, άνδρες των καρτέλ των ναρκωτικών.

Πηγή: www.athina984.gr

Mercedes C63 AMG: Η κρίση θέλει άλογα!


23-03-2009

Το «Car+Speed» έμαθε τα πρώτα στοιχεία και σας τα αποκαλύπτει
Η C63 AMG θα απογειώνεται με τον V8 κινητήρα των 6,3lt
Η απόδοσή του φτάνει τους 525PS
Δείτε το video απο τις δοκιμές στο Νίρμπουργκρινγκ

Μετά την παρουσίαση της… πολιτικής E-Class ως sedan και ως coupe (έρχεται και η Cabriolet), ήγγικεν η ώρα και για την… πολεμική AMG έκδοσή της. Η καυτή C63, αναμένεται να παρουσιαστεί τον Απρίλιο, με τους ιθύνοντες της εταιρείας να κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό τις πληροφορίες για αυτή.
Το «Car+Speed» όμως έμαθε τα πρώτα στοιχεία και σας τα αποκαλύπτει.
Η C63 AMG λοιπόν θα απογειώνεται με τον V8 κινητήρα των 6,3lt, με την απόδοσή του να φτάνει τους 525PS και η ροπή στρέψης τα 64,3 kgm!
Η δύναμη αυτή θα μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω του 7τάχυτου αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων που «φοράει» η SL 63 AMG.Αυτή την περίοδο το αυτοκίνητο υπόκεινται σε πολύωρες δοκιμές εντός πίστας με τους μηχανικούς της Mercedes να προσπαθούνε να ανεβάσουν λίγο ακόμα την ιπποδύναμη (πόσο ακόμα;) χωρίς να έχει προβλήματα το αυτοκίνητο στο δρόμο…Και όλα αυτά, μετά την προ λίγων εβδομάδων δήλωση του επικεφαλής της AMG Φόλκερ Μόρνχινβεγκ ότι «Ο πόλεμος των ιπποδυνάμεων… τελείωσε» προσπαθώντας σαν δώσει το σύνθημα για μια πιο οικολογική προσέγγιση στις βελτιώσεις αυτοκινήτων.Φανταστείτε δηλαδή να μην τελείωνε…

Πηγή: www.protothema.gr

Κρυφοί όροι στα νέα στεγαστικά

23.03.09

Εκπλήξεις κρύβει το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων που χορηγούνται εδώ και μερικές εβδομάδες.

Οι νέες συμβάσεις προβλέπουν ότι όσο κι αν πέφτουν τα επιτόκια, είτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είτε το διατραπεζικό Euribor, ο πελάτης θα χρεώνεται με το επιτόκιο αναφοράς που τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ακριβότερο.

Τα πιστωτικά ιδρύματα στο σύνολό τους χορηγούν στεγαστικά με βάση το Euribor, αλλά επαναφέρουν στο προσκήνιο και το επιτόκιο της ΕΚΤ, καθώς βλέπουν ότι ήδη τα διατραπεζικά επιτόκια κινούνται στο όριο του 1,50% ή ακόμη και κάτω από αυτό.

Οι νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Εάν ο επιτοκιακός δείκτης αναφοράς (σ.σ.: το Euribor μηνός ή τριμήνου) είναι μικρότερος του ισχύοντος, κατά την ημέρα προσδιορισμού του συμβατικού επιτοκίου, παρεμβατικού επιτοκίου ΕΚΤ, τότε ως επιτοκιακός δείκτης αναφοράς για τον υπολογισμό του συμβατικού επιτοκίου ορίζεται το ισχύον τη συγκεκριμένη ημέρα παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ».

Η πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων αλλά και οι προθέσεις της ΕΚΤ για εκ νέου μείωση επιτοκίων πιθανότατα στο 1%, όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισε, έχουν θορυβήσει τα πιστωτικά ιδρύματα. Και αυτό γιατί διαβλέπουν ότι υπάρχει η πιθανότητα ακόμη και το Euribor τριμήνου να κινείται χαμηλότερα του ΕΚΤ, ιδιαίτερα όσο θα αυξάνεται η ρευστότητα στο σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή το Euribor μηνός έκλεισε στο 1,18% και το τριμήνου στο 1,574%. Αντίστοιχα, το Euribor εξαμήνου με βάση το οποίο δανείζονται οι τράπεζες κινείται λίγο πάνω από το 1,50% και έκλεισε την Παρασκευή στο 1,72%.

Στις συμβάσεις ο όρος για το επιτόκιο αναφοράς προβλέπει ότι ο πελάτης δανείζεται με Euribor μηνός ή τριμήνου, το οποίο κατά κανόνα είναι ακριβότερο από το ΕΚΤ, συν το προκαθορισμένο περιθώριο. Στην περίπτωση που το επιτόκιο της ΕΚΤ βρεθεί πιο υψηλά από το Euribor, τότε το επιτόκιο του δανειολήπτη θα μετατραπεί αυτόματα στο υψηλότερο, δηλαδή στο παρεμβατικό επιτόκιο του ευρώ και θα διατηρηθεί για όσο διάστημα αυτό κινείται ανοδικά. Οταν το Euribor αυξηθεί σε επίπεδα πάνω από το ΕΚΤ, τότε αντίστοιχα και το επιτόκιο αναφοράς του πελάτη θα συνδεθεί εκ νέου με το διατραπεζικό.

Τους τελευταίους 18 μήνες οι τράπεζες έχουν αλλάξει άρδην την πολιτική χρηματοδότησης που ακολουθούν στα στεγαστικά δάνεια, εστιάζοντας σε τρεις τομείς: Πρώτον, μέχρι και τις αρχές του 2008 οι περισσότερες χορηγούσαν στεγαστικά με βάση το ΕΚΤ και ορισμένες με Euribor μηνός. Από το καλοκαίρι και μετά δεν υπήρχε σύμβαση που να μη συνδέει το επιτόκιο δανεισμού με το Euribor τριμήνου.

Δεύτερον, πριν από ενάμισι - δύο χρόνια, τα περιθώρια προσαύξησης του επιτοκίου δεν ξεπερνούσαν το 1%, ενώ σήμερα ο μέσος όρος της αγοράς κινείται στο 2%.

Τέλος, ενώ το 2007 κάποιος μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ποσά που μπορεί να ξεπερνούσαν και το 80% της αξίας του ακινήτου, το 2008 τα δάνεια κάλυπταν το 75%, ενώ πλέον δύσκολα ξεπερνούν το 65%-70%.

Επίσης, οι τράπεζες εξακολουθούν να χορηγούν με αυστηρότητα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Πηγή: www.e-tipos.com

Μέτρα για τους αγρότες της Κρήτης.

23-03-2009

Έκτακτη ενίσχυση 5% για τους ελαιοπαραγωγούς μέσα στον Μάιο, επιστροφή του 40% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς και αποζημίωση 40 ευρώ ανά στρέμμα στους αμπελουργούς, ανακοίνωσε αργά την Κυριακή μετά την συνάντησή του με αγροτο-συνδικαλιστές της Κρήτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης. Οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα μέτρα και τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.
Μαραθώνιος υπήρξε ο διάλογος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη με τους αγρότες της Κρήτης που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής και μετά από 4 και πλέον ώρες στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου κατά την διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων.

Στον διάλογο πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των αγροτών αλλά και κτηνοτροφικών φορέων της Κρήτης παρουσία εκτός του υπουργού, των υφυπουργών κ. Κιλτίδη και Παπαδόπουλου του Γ. Γ κ . Σκιαδά του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρού του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Βεργίνη του ΓΓ της Περιφέρειας κ. Σ. Τσόκα των βουλευτών και νομαρχών του νησιού.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων που αφορούν στους παραγωγούς του νησιού. Μάλιστα χαρακτήρισε τα μέτρα ικανοποιητικά, προσθέτοντας ότι το υπουργείο έκανε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν τα επιπλέον χρήματα που ανακοίνωνε.

Ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε επίσης πως είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο και πως οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές.

Οι αγρότες της Κρήτης δια των εκπροσώπων των δήλωσαν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα και ανέφεραν ότι αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου με την υπογραφή του υπουργού για να τοποθετηθούν αναλυτικά η ακόμη και να προχωρήσουν σε αντιδράσεις.

Ο κ. Σ. Χατζηγάκης επανέλαβε για άλλη μια φορά πως "πρόθεση της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά ως αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να δώσουμε βήμα στους αγρότες μας, ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και έναν εποικοδομητικό διάλογο να χαράξουμε την νέα στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας".

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για συνέχιση του ανοιχτού διαλόγου με τους αγρότες, προχώρησε στην εξαγγελία συγκεκριμένων έργων υποδομής τα οποία θα συμβάλλουν καίρια στην καλύτερη παραγωγή και στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στο νησί. Ακολούθως αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κάθε μια καλλιέργεια ξεχωριστά.

Πηγή: www.skai.gr

Θανατηφόρα τροχαία.


23-03-2009

Οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου έχασε τη ζωή του, από μετωπική σύγκρουση με άλλο Ι.Χ. αυτοκίνητο, που έγινε χθες στις 17.20, στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας-Λουτρών-Σμοκόβου. Τις συνθήκες του δυστυχήματος, διερευνά η Τροχαία της Καρδίτσας.

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας οδηγός τρακτέρ σε κοινοτικό δρόμο, στο Κρυονέρι Κορινθίας όταν αυτό εξετράπη δεξιά της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα του ΟΤΕ με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.Προανάκριση για το δυστύχημα που σημειώθηκε το Σάββατο στις 6 το απόγευμα διενεργείται από το ΑΤ Κιάτου.

Στο 8,3 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αργους - Ναυπλίου - Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου, δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ένας 36χρονος στην περιοχή της Δαλαμανάρας Αργολίδας συγκρούστηκε με δύο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός της μηχανής. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ναυπλίου. Παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής ενώ ανάκριση διενεργεί η Τροχαία Ναυπλίου.

Στο 3,6 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Αργους επιβατικό ΙΧ αυτοκίνητο κινούμενο με κατεύθυνση από Αργος προς Κόρινθο σε αριστερή στροφή εξετράπη δεξιά και ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα ο οδηγός και ο συνεπιβάτης του αυτοκινήτου και οι δύο Ελληνες πολίτες.

Πηγή: www.ethnos.gr

Μετ΄ εμποδίων ο ΗΣΑΠ.

23-03-2009

Από Νέα Ιωνία μέχρι Πειραιά και από Ειρήνη μέχρι Κηφισιά εκτελούνται το πρωί της Δευτέρας τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, καθώς παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στις γραμμές στο σταθμό της Ειρήνης.

Πηγή: www.capital.gr

Εξαρτημένοι από το ίντερνετ.


23-03-2009

Η ζωή δεν θα είχε νόημα και δεν θα άξιζε αν δεν υπήρχε το ίντερνετ, υποστηρίζει ο ένας στους επτά νεαρούς κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με έρευνα.

Η έρευνα έγινε με δείγμα 1800 ατόμων, ηλικίας 12 έως 25 ετών.

Από αυτούς το 14% απάντησε ότι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς το ίντερνετ, ενώ το 80% χαρακτήρισε το διαδίκτυο ως απαραίτητο.

Το ένα τέταρτο των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι χρησιμοποιούν το ίντερνετ πάνω από τέσσερις ώρες κάθε μέρα.

Στο Χονγκ Κονγκ ζουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι και το 77% των νοικοκυριών έχουν ευρυζωνικές συνδέσεις.

Πηγή: www.skai.gr

Κέρδη στην Ασία λόγω αμερικανικών «τοξικών»


23-03-2009

Ευφορία σκόρπισε στις αγορές της Ασίας η αναγγελία από τον αμερικανό υπουργό Οικονομίας, Τιμ Γκάιτνερ, του προγράμματος 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των αμερικανικών τραπεζών από τις αποκαλούμενες «τοξικές» μετοχές.

Τα Χρηματιστήρια στο Τόκιο και το Χονγκ Κόνγκ κινούνται με άνοδο άνω του 3%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 3,39% φτάνοντας τις 8.215,53 το υψηλότερο επίπεδό του από τις 29 Ιανουαρίου του 2009.

Από την πλευρά του, ο επίσης σημαντικός χρηματιστηριακός δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνει κέρδη 3,13%, έχοντας ανακτήσει τις 13.200 μονάδες.

Αλλά και οι λοιποί δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων καταγράφουν ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη.

Πηγή: www.zougla.gr

Έως 500 δισ. δολ. δίνουν οι ΗΠΑ για την εξυγίανση των τραπεζών.


23-03-2009

Οι ΗΠΑ εξήγγειλαν σήμερα τη γενναιόδωρη προσφορά τους στους ιδιώτες επενδυτές για να συμβάλλουν στην εξυγίανση των τραπεζών από τοξικά περιουσιακά στοιχεία αξίας ενός τρισ. δολαρίων, τα οποία παρεμποδίζουν την πιστωτική αγορά και βυθίζουν την οικονομία της χώρας στην ύφεση.

Στέλεχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως το δημόσιο θα διαθέσει 75 έως 100 δισ. δολάρια από το πακέτο αρωγής για να χρηματοδοτήσει τη σύμπραξη με τους ιδιώτες επενδυτές και ν' αποκτήσει αμφίβολες μετοχές από τις τράπεζες, μια πολυαναμενόμενη κίνηση εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Απομένει να διαπιστωθεί εάν οι επενδυτές κι ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθεί και θα συμπράξει στο σχέδιο. Πολλοί εξ αυτών είναι θορυβημένοι από τη στάση του Κογκρέσου, το οποίο φιλοδοξεί να περικόψει τα επιδόματα απόδοσης (μπόνους) σε στελέχη επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συνδυάσει τα κυβερνητικά κεφάλαια μαζί με αυτά που θα διαθέσει ο ιδιωτικός τομέας και να τα αυξήσει στα 500 δισ. δολάρια, ή ακόμη και να τα διπλασιάσει, με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) και του Ομοσπονδιακού Σώματος Ασφάλειας Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp), ρυθμιστικού οργάνου των τραπεζών.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Ξαναπαντρεύτηκε ο Μπρους Γουίλις.


23-03-2009

Ο 54χρονος ηθοποιός Μπρους Ουίλις ξαναπαντρεύτηκε. Αυτή τη φορά η νύφη είναι η 32χρονη Έμα Χέμινγκ, η οποία είναι μανεκέν της περιώνυμης σειράς αμερικανικών εσωρούχων "Victoria's Secret".

Ο γάμος έγινε το Σαββατοκύριακο σε νησί της Καραϊβικής, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανού ηθοποιού, οποίος διευκρίνισε ότι στον γάμο του παρευρέθηκαν η πρώην σύζυγός του Ντέμι Μουρ και οι τρεις κόρες τους, όπως επίσης, ο νυν σύζυγος της Ντέμι Μουρ, ο ηθοποιός 'Αστον Κούτσερ. Η 46χρονη Ντέμι Μουρ ήταν παντρεμένη με τον Μπρους Ουίλις από το 1987 ως το 2000. Το ζευγάρι έχει τρεις κόρες: την 20χρονη Ρούμορ, τη 17χρονη Σκουτ και την 15χρονη Ταλούλα Μπελ. Μετά το διαζύγιό τους, η ηθοποιός παντρεύτηκε το 2005 τον 31χρονο 'Αστον Κούτσερ.
Σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, μεταξύ των προσωπικοτήτων που είχαν προσκληθεί στον γάμο ήταν και η διάσημη τραγουδίστρια Μαντόνα.

Πηγή: www.express.gr

"Η ΝΔ μπορεί να ανακάμψει"

22-03-2009

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τις εθνικές εκλογές, δηλώνει στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι η ΝΔ μπορεί να ανακάμψει, αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑΟΣ και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αναφερόμενος στη στρατιωτική θητεία αναφέρει ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι επιχειρησιακές προϋποθέσεις που επιτρέπουν τη μείωσή της.

Πηγή: www.skai.gr

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

23-03-2009

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για τις Ευρωεκλογές συνεδριάζουν, σήμερα, υπό την προεδρία του προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής» τόνισε ότι η κυβέρνηση κρίθηκε και απέτυχε, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός θα δώσει αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι οι εκλογές μπορούν να έρθουν ανά πάσα στιγμή, λόγω των τεράστιων αδιεξόδων.

Ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι η συναίνεση, που ζητεί ο πρωθυπουργός, είναι μια «λευκή επιταγή» για «να συνεχίσει τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές σε βάρος των πολλών».

Πηγή: www.ant1online.gr

"Δίκαιη η συμφωνία για υφαλοκρηπίδα"

23-03-2009

Η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ήταν απολύτως δίκαιη και αποτελεί μήνυμα για την επίλυση του ζητήματος και με την Τουρκία, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος.

Η συμφωνία αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδος για έκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς η Αλβανία αποδέχθηκε πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συμφωνίες για την υφαλοκρηπίδα.

Πηγή: www.skai.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive