Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009

Κοινωνική ζωή και λίγο αλκοόλ κάνουν καλό στην καρδιά.


Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τις κοινωνικές συναναστροφές προάγουν την υγεία της καρδιάς. Μελέτη Ιαπώνων ερευνητών δείχνει ότι οι κοινωνικοί άνθρωποι που πίνουν έως 299 γραμμάρια αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οσάκα έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 9 χρόνια 19.356 άνδρες ηλικίας από 40 έως 69 ετών. Ανάλογα με την ποσότητα αλκοολούχων ποτών που κατανάλωναν, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε επτά κατηγορίες: σε όσους δεν έπιναν ποτέ, σε εκείνους που έπιναν στο παρελθόν, σε αυτούς που έπιναν περιστασιακά και σε όσους κατανάλωναν από 1 έως 149, 150 έως 299, 300 έως 499 ή περισσότερα από 450 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν 629 εγκεφαλικά επεισόδια και 207 περιστατικά στεφανιαίας νόσου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εθελοντές που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοολούχων ποτών (έως 299 γραμμάρια αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα) εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα, οι θετικές αυτές επιδράσεις φάνηκε να ενισχύονται όταν οι συμμετέχοντες είχαν έντονη κοινωνική ζωή, γεγονός που ίσως εξηγείται από το ότι οι κοινωνικοί άνθρωποι αποφεύγουν να υιοθετούν ανθυγιεινές συμπεριφορές και εμφανίζουν λιγότερο άγχος.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που περιστοιχίζονται από πολλούς φίλους και έχουν μεγάλη οικογένεια ευεργετούν την υγεία της καρδιάς τους και ενδεχομένως ζουν περισσότερο.

Αντίθετα, όσοι εθελοντές κατανάλωναν μικρές ποσότητες αλκοόλ αλλά είχαν χαμηλή κοινωνικότητα, φάνηκε να ακολουθούν έναν "ανθυγιεινό" τρόπο ζωής: δεν ασκούνταν, είχαν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν τις ιατρικές προληπτικές εξετάσεις, ήταν περισσότερο πιθανό να μην έχουν δουλειά ή σύντροφο ενώ εμφάνιζαν υψηλά ποσοστά στρες.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικότητας ενδεχομένως ευθύνονται για νοητικό στρες, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την καρδιά. Το νοητικό στρες ενεργοποιεί συστατικά του νευροενδοκρινικού συστήματος, τα οποία πιθανώς οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος.

«Θυμηθείτε, όμως, ότι αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις που έχει η κοινωνική ζωή περιορίζονται μόνο στους ανθρώπους που καταναλώνουν λίγες έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Όσοι πίνουν πολλά οινοπνευματώδη ποτά, κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς τους, ανεξάρτητα από το πόσο κοινωνικοί είναι», σχολιάζει ο δρ. Hiroyasu Iso από το πανεπιστήμιο της Οσάκα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Αλκοολισμός: Κλινική και Πειραματική Έρευνα» (Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Πηγή: www.express.gr

Κονδύλια 2,4 δισ. δολαρίων από τον Ομπάμα για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.


Λος Αντζελες

Στο πλαίσιο του πακέτου Ομπάμα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, το υπουργείο Ενέργειας θα διαθέσει 2,4 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα καταστήσουν τις ΗΠΑ πρωτοπόρο στις νέες τεχνολογίες μεταφορών.

«Μπορούμε να αφήσουμε τις θέσεις εργασίας του αύριο να δημιουργηθούν στο εξωτερικό, ή να τις δημιουργήσουμε εδώ στην Αμερική και να θέσουμε τα θεμέλια για μακροχρόνια ευημερία» δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τεχνικό Κέντρο Ηλεκτρικών Οχημάτων Εdison στην Καλιφόρνια.

Τα χρήματα, εξήγησε, θα διατεθούν για την ανάπτυξη ηλεκτρικών υβριδικών αυτοκινήτων νέας γενιάς και εξελιγμένων μπαταριών για τα οχήματα του αύριο. Το σχέδιο, υποσχέθηκε, θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και μακροπρόθεσμα θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ξένο πετρέλαιο.

Μέχρι το 2015 θα πρέπει να κινούνται στους αμερικανικούς δρόμους ένα εκατομμύριο φιλικά στο περιβάλλον οχήματα, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα δοθεί κίνητρο για την αγορά ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων με τη μορφή φοροαπαλλαγής ύψους 7.500 δολαρίων.

«Η χώρα που ηγείται στον τομέα της ενέργειας θα είναι η χώρα που ηγείται όλου του κόσμου τον 21ο αιώνα» εκτίμησε ο Ομπάμα.

Πηγή: www.in.gr

Νέο αίτημα για επιστροφή των Ελγινείων.


Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να επιστρέψουν από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Εργατικός βουλευτής της Αυστραλίας κ. Κέλβιν Τόμσον.

Ο κ. Τόμσον που εκλέγεται στην έδρα Γουίλς, όπου κατοικούν χιλιάδες Έλληνες, ζήτησε το λόγο στο αυστραλιανό κοινοβούλιο και αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορία του Παρθενώνα. «Είναι αδιανόητο», είπε, «τα Γλυπτά του Παρθενώνα να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και όχι εκεί που ανήκουν».

Ο κ. Τόμσον κάλεσε την αυστραλιανή Βουλή να υιοθετήσει το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. «Η αυστραλιανή Βουλή πρέπει να ενθαρρύνει το Βρετανικό Μουσείο να τα επιστρέψει και να αποδεχθεί απόφαση του ΟΗΕ για επιστροφή έργων πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες από όπου προέρχονται» είπε ο κ. Τόμσον.

Πηγή: www.ant1online.gr

“Ηγγικεν η Ώρα της Γης”


“Ηγγικεν η Ώρα της Γης”. Με αυτό το μήνυμα, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος χαιρετίζει την παγκόσμια περιβαλλοντική πρωτοβουλία της οργάνωσης WWF, καλώντας όλους να σβήσουν τα φώτα σπιτιών και εγκαταστάσεων από τις 8.30 έως τις 9.30 το βράδυ, το ερχόμενο Σάββατο 28 Μαρτίου, ζητώντας με τον τρόπο αυτό μέτρα για την προστασία του πλανήτη

Ήδη η Ελλάδα έχει κατακτήσει πρωτιά σε συμμετοχές, με περισσότερες από 18.000 δηλώσεις πολιτών και δεκάδων δήμων.

“Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αδιάψευστον απόδειξιν ότι η περιβαλλοντική κρίσις είναι το κατʼ εξοχήν οικουμενικόν και πανανθρώπινον πρόβλημα, καθώς επηρεάζει κάθε γωνίαν της Γης και, βεβαίως, κάθε άνθρωπον, πτωχόν ή πλούσιον, νέον ή ηλικιώμενον”, τονίζει στο μήνυμά του ο πατριάρχης και χαιρετίζει τη συλλογική δράση για τη διάσωση του πλανήτη. “Καλούμεν τους πάντας, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητος, να συμμετάσχουν εις την “Ώραν της Γης”, πρωτοβουλίαν της διεθνούς περιβαλλοντικής οργανώσεως WWF, η οποία έχει εξελιχθεί πλέον εις παγκόσμιον συλλογικήν δράσιν διά την προστασίαν του ενός και μόνου πλανήτου μας”, καταλήγει στο μήνυμά του.


Εμπνευστές της πρωτοβουλίας της “Ώρας της Γης” ήταν οι Αυστραλοί, ωστόσο εντυπωσιακό χαρακτηρίζεται το γεγονός της μεγάλης συμμετοχής από ελληνικής πλευράς. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης WWF Γιώργος Βελλίδης επισήμανε πως “η πραγματική δύναμη του μηνύματος της Ώρας της Γης παραμένει η ενεργή συμμετοχή του κάθε πολίτη ξεχωριστά, μέσα από την ξεκάθαρη δήλωση όλων ότι απαιτούνται εδώ και τώρα γενναία μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής”.

Εκτός της συμμετοχής του μεγάλου αριθμού πολιτών, όπως δήλωσαν ηλεκτρονικά, συμμετοχή έχουν δηλώσει ήδη 270 ελληνικοί δήμοι, ενώ εκτός του γεγονότος ότι τη συγκεκριμένη ώρα το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαρτίου θα σβήσουν φώτα από σπίτια και καταστήματα, σε συνεργασία με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συσκοτιστούν και τα παγκόσμιας εμβέλειας ελληνικά μνημεία, όπως είναι ο Παρθενώνας, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός του Ηφαίστου στην αρχαία αγορά και το μνημείο του Φιλοπάππου.

Πηγή: www.makthes.gr

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία.


Υπερψηφίστηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, για την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων και την παράταση των συμβάσεών τους για έναν ακόμα χρόνο.

Η τροπολογία αφορά όσους συμβασιούχους τον περασμένο Νοέμβριο συμπλήρωσαν 24 μήνες υπηρεσίας και προβλέπει την παράταση της σύμβασής τους μέχρι τον Νοέμβριο του 2010. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι συμβασιούχοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και σήμερα, με αποκλεισμό του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, αντιδρώντας στο ότι για να ισχύσει η τροπολογία πρέπει να παραιτηθούν από δικαστικές αποφάσεις.

Πηγή: www.kalimera.gr

Μισό εκατ. τόμοι του Google Books διαθέσιμοι για τη συσκευή ανάγνωσης της Sony.


Μισό εκατομμύριο βιβλία που δεν καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα γίνονται διαθέσιμα για τη φορητή συσκευή ανάγνωσης Sony Reader, έπειτα από συμφωνία με τη Google που ψηφιοποίησε τα έργα.

Με την εξέλιξη αυτή, η βιβλιοθήκη του Reader φτάνει τους 600.000 τίτλους και ξεπερνά έτσι τη συλλογή της συσκευής Kindle της Amazon.com, η οποία αριθμεί σήμερα 245.000 βιβλία, εκτός από εφημερίδες, περιοδικά και ιστολόγια.

Όλα τα βιβλία που αφορά η νέα συμφωνία είχαν εκδοθεί πριν από το 1923 και περιλαμβάνουν σημαντικά έργα όπως η Ιστορία Δύο Πόλεων του Καρόλου Ντίκενς και τα Ιστορικά του Ηρόδοτου.

Τα ψηφιοποιημένα βιβλία ήταν ήδη διαθέσιμα στο Google Books σε μορφή PDF, η οποία είναι κατάλληλη για ανάγνωση στον υπολογιστή αλλά δεν αποδίδει καλά σε μικρές οθόνες. Το Reader της Sony βασίζεται στο φορμά EPUB, το οποίο τείνει να γίνει το στάνταρτ για τη διανομή ηλεκτρονικών βιβλίων.

Το Kindle της Amazon δεν υποστηρίζει αρχεία EPUB, παρουσιάζει όμως το πλεονέκτημα της ασύρματης σύνδεσης για την αγορά και το κατέβασμα νέου περιεχομένου.

Πηγή: www.in.gr

Έκπληξη από τους πρώτους πενταγωνικούς κρυστάλλους πάγου.


Λονδίνο

Το σχήμα κάθε χιονονιφάδας είναι μοναδικό, όλες τους όμως αποτελούνται από εξαγωνικούς κρυστάλλους πάγου. Τώρα, ένας Έλληνας ερευνητής στο Λονδίνο παρουσιάζει για πρώτη φορά πενταγωνικούς κρυστάλλους, οι οποίοι πιθανότατα είναι αδύνατο να υπάρξουν στη φύση.

Οι εξωτικοί κρύσταλλοι έχουν ραβδοειδές σχήμα και αποτελούνται από μόρια νερού διατεταγμένα σε πεντάγωνα, Δημιουργήθηκαν πάνω σε μια επιφάνεια χαλκού, σε συνθήκες κενού και θερμοκρασίας -173 βαθμών Κελσίου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μια μικροσκοπική ποσότητα νερού αρχίζει να απορροφάται στο χαλκό, σχηματίζοντας πάνω του ραβδοειδή σχήματα.

Ο χημικός Άγγελος Μιχαηλίδης, ερευνητής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας και του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου στο Λονδίνου, νόμιζε αρχικά ότι πρόκειται για συνηθισμένους εξαγωνικούς κρυστάλλους. Όμως μια προσεκτικότερη εξέταση με το μικροσκόπιο έδειξε ότι τα μόρια νερού διατάσσονταν σε πεντάγωνα.

Τα μόρια του υγρού νερού περιστασιακά μπορεί να σχηματίσουν πεντάγωνα, το φαινόμενο όμως δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στη στερεά φάση. Η ανακάλυψη «ήταν μεγάλη έκπληξη» σχολίασε ο Μιχαηλίδης στο περιοδικό New Scientist.

O ερευνητής δεν αποκλείει μάλιστα να δημιουργηθούν στο εργαστήριο ακόμα πιο εξωτικοί κρύσταλλοι, για παράδειγμα επταγωνικοί, αρκεί να χρησιμοποιηθεί για το σχηματισμό τους κάποιο μεταλλικό υπόστρωμα.

Στη φύση, πάντως, είναι απίθανο να βρεθούν ποτέ άλλα σχήματα εκτός από εξάγωνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Materials.

Πηγή: www.in.gr

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.


Με πτώση έκλεισε χθες, Πέμπτη, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 85,78 μονάδες ή σε ποσοστό 1,15% και έκλεισε στις 7.400,80 μονάδες.

Ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχώρησε κατά 7,74 μονάδες ή σε ποσοστό 0,52% και έκλεισε στις 1.483,48 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 υποχώρησε κατά 10,31 μονάδες ή σε ποσοστό 1,30% και έκλεισε στις 784,04 μονάδες.


Πηγή: www.express.gr

Τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό στο νότιο Ειρηνικό.


Ικανό να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην περιοχή είναι το τσουνάμι που προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά των νήσων Τόνγκα στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι ισχύει για τις περιοχές Τόνγκα, Νιούε, τη Νήσο Κερμάντεκ, την Αμερικανική Σαμόα, τη Σαμόα, την Ουάλις-Φουτούνα και τα Φίτζι.

Το τσουνάμι μπορεί να γίνει αισθητό έως και τη Χαβάη, σύμφωνα με το κέντρο, αλλά δεν αναμένεται να προκαλέσει εκεί ζημιές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή για άνοδο της στάθμης της θάλασσας στα νησιά Φίτζι, που αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Πηγή: www.capital.gr

Καταδικάστηκε σε θάνατο ο εμπρηστής της Καλιφόρνια.


Τη θανατική ποινή επέβαλλε δικαστήριο του Ρίβερσαϊντ των ΗΠΑ στον 38χρονο Ρέιμοντ Όιλερ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν τη νότια Καλιφόρνια το 2006.

Ο 38χρονος άκουσε τους ενόρκους να τον κρίνουν ένοχο για τη δολοφονία πέντε πυροσβεστών, για 20 περιπτώσεις εμπρησμού από πρόθεση και για 17 περιπτώσεις χρήσης εμπρηστικών μηχανισμών.

Η κόρη και οι δικηγόροι υπεράσπισης του 38χρονου υποστήριξαν ότι ο Όιλερ δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κανέναν, αλλά οι ένορκοι δεν πείστηκαν.

Από την άλλη πλευρά, η σύζυγος ενός εκ των δολοφονηθέντων πυροσβεστών μίλησε έξω από το δικαστήριο για την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση και ευχαρίστησε τους ενόρκους που «έβαλαν ένα τέλος στη δυστυχία όλων».

Πηγή: http://www.zougla.gr/

Στη «φάκα» γιος βαρόνου της κοκαΐνης.


Τη σύλληψη του Βινσέντε Σαμπάντα, γιου ενός εκ των μεγαλύτερων λαθρεμπόρων ναρκωτικών της χώρας, ανακοίνωσαν οι αστυνομικές Αρχές του Μεξικού. Ο Σαμπάντα ήταν εκ των επικεφαλής της Σιναλόα, η οποία θεωρείται η ισχυρότερη συμμορία λαθρεμπόρων ναρκωτικών στο Μεξικό, ενώ αρχηγός της είναι ο πατέρας του Βινσέντε, Ισμαέλ Σαμπάντα.

Οι Αρχές έφτασαν στη σύλληψή του, μετά από καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής όπου κρυβόταν ο λαθρέμπορος, για «ύποπτες» δραστηριότητες.

Στο κρησφύγετο του Βινσέντε Σαμπάντα βρέθηκε πλήθος όπλων και μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία κατασχέθηκαν από την Αστυνομία.

Ο αδερφός του Βινσέντε, Χεσούς, είχε επίσης συλληφθεί πριν από ένα χρόνο.

Η τελευταία επιτυχία της Αστυνομίας εικάζεται ότι θα πλήξει σοβαρά τη Σιναλόα και θα αποδειχθεί κρίσιμο «χτύπημα» στον πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών.

Πηγή: www.zougla.gr

Ρεσάλτο σε ελληνόκτητο πλοίο.


Όμηροι κρατούνται από πειρατές τρεις έλληνες ναυτικοί του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου "Τιτάν" σημαίας Αγίου Βικεντίου, καθώς και το 24μελές πλήρωμα του πλοίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο μετέφερε σίδερο και εκτελούσε το δρομολόγιο Μαύρη Θάλασσα - Κορέα.

Στο πλήρωμα του πλοίου της εταιρείας "Albamare City", ανήκουν τρεις Ελληνες, ο καπετάνιος, ο υποπλοίαρχος και ο Α' Μηχανικός.

Ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου βρισκόταν σε πλήρη συνεργασία με το θάλαμο επιχειρήσεων της Κουάλα Λαμπούρ.


Πηγή: www.ethnos.gr

Η ατζέντα της ημέρας.


* Από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. η δεύτερη σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Μετά το πέρας της συνόδου ο κ. Καραμανλής θα κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ.

* Λόγο θα εκφωνήσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαλήγουρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την «Ημέρα της Μεσογείου», που καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Κατά τη συζήτηση θα λάβουν το λόγο ακόμη, τα μέλη του Προεδρείου και οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

* Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού η αυριανή 21 Μαρτίου και ο Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδος θα επισκεφθεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μέσα από τα ειδικά διαμορφωμένα διαδραστικά δρώμενα, γυναίκες μετανάστριες μαζί με τα παιδιά τους θα ξεναγηθούν από εξειδικευμένο προσωπικό στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

* Στα Καλάβρυτα μεταβαίνει αύριο Σάββατο 21 Μαρτίου ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Μπεκίρης, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Βομβιστική επίθεση στην ΚΕΔ

Ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε την Πέμπτη το βράδυ, λίγο μετά τις 21:30, τους Αμπελόκηπους.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από τα γραφεία της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου, στη συμβολή των οδών Κόνιαρη και Αλεξάνδρας, σε απόσταση αναπνοής από τον Άρειο Πάγο και τη ΓΑΔΑ.
Έκτακτη επικαιρότητα

Η έκρηξη προήλθε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, που ήταν τοποθετημένος έξω από τα γραφεία της ΚΕΔ.

Ευτυχώς από την έκρηξη δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά μόνο υλικές ζημιές στα γραφεία της ΚΕΔ και σε παρακείμενα κτήρια, στα οποία έσπασαν τζάμια.

Λίγο μετά την έκρηξη, στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις μαζί με πυροτεχνουργούς, προκειμένου να ερευνήσουν το σημείο που είχε τοποθετηθεί η βόμβα.

Πάντως, το γεγονός ότι την ώρα της έκρηξης δεν περνούσε κανείς από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί η βόμβα, "δείχνει" ότι οι τρομοκράτες έλεγχαν οπτικά την περιοχή.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πιθανό ο μηχανισμός να πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο.

Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Στάθης, δήλωσε ότι η έκρηξη προκάλεσε ζημιές στην είσοδο του κτιρίου της ΚΕΔ, σε ένα σταθμευμένο όχημα καθώς και σε τζαμαρίες καταστημάτων και σπιτιών. Ανέφερε επίσης ότι ο χώρος φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία Ασφαλείας, η οποία είχε εκείνη την ώρα προσωπικό μέσα στο κτίριο.

Στο μεταξύ, επειδή στην περιοχή υπήρχε έντονη μυρωδιά αερίου πιθανολογείται ότι αυτό συνέβη επειδή λόγω της έκρηξης τινάχτηκε ένα καπάκι από τον αγωγό του φυσικού αερίου.

Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι δεν σημειώθηκε έκρηξη από φυσικό αέριο.

Η έκρηξη έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη γύρω περιοχή και προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση σε κατοίκους και περαστικούς.

Πηγή: www.skai.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive