Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Εφάπαξ βοήθημα αντί για αυξήσεις.


Έκτακτη εισφορά για τα υψηλά εισοδήματα και "πάγωμα" μισθών πάνω από 1.700 ευρώ στο Δημόσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το "πακέτο" Παπαθανασίου για την εισοδηματική πολιτική. Επιπλέον φέτος θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, δεδομένου ότι το 2008 αποχώρησαν περίπου 21.500 δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε "δύσκολες" τις αποφάσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκροτημένο σχέδιο για τη στήριξη των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων και επανέλαβε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση από εκείνη του 1929.

Από τα μέτρα περιορισμού της εισοδηματικής πολιτικής η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 350 εκατομμύρια ευρώ και ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε βέβαιος ότι με την εφαρμογή των μέτρων θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την εισοδηματική πολιτική έχουν ως εξής:

• "Παγώνουν" οι αυξήσεις στους μισθούς άνω των 1700 ευρώ στο δημόσιο, ενώ παράλληλα δεν θα χορηγηθούν αυξήσεις στους βουλευτές, τους δικαστικούς και τους γιατρούς.

• Στους δημοσίους υπαλλήλους που το εισόδημά τους έφθανε τα 1500 ευρώ στις 31/12/2008 θα δοθεί εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ. Στους μισθωτούς που το εισόδημά τους από 1500-1700 ευρώ θα δοθεί έκτακτο εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ.

Παγώνουν" οι συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Σε όσους η σύνταξη είναι έως 800 ευρώ θα δοθεί εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ. Σε όσους παίρνουν σύνταξη 800-1100 ευρώ θα δοθεί εφάπαξ βοήθημα 300 ευρώ.

• Επιβάλλεται έκτακτη οικονομική εισφορά 1.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 60.000 – 80.000 ευρώ (για εισοδήματα του 2007). Σε όσους έχουν εισόδημα από 80.000 – 100.000 η οικονομική εισφορά ανέρχεται σε 2.000 ευρώ, 3.000 ευρώ θα πληρώσουν όσοι έχουν εισοδήματα από 100.000-150.000 ευρώ και 4.000 ευρώ όσοι έχουν εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ.

• Τέλος, για το 2009 επιβάλλεται κράτηση 5% στο εισόδημα των βουλευτών. Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, πρόκειται για συμβολική κίνηση.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ θα γίνουν ανακοινώσεις αργότερα.

Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων οι 135.000 αμείβονται μέχρι 1500 ευρώ, οι 78.000 αμείβονται με 1500-1700 ευρώ και οι 478.000 αμείβονται με 1700 ευρώ και άνω.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, οι 108.000 λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, οι 74.000 από 800-1000 ευρώ και οι 188.000 από 1000 ευρώ και άνω.

Σχολιάζοντας τια ανακοινώσεις της κυβέρνησης η ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για απαράδεκτη εισοδηματική πολιτική, το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει με πρόχειρο και άδικο τρόπο τις τρύπες που η ίδια δημιούργησε, ενώ το ΚΚΕ τονίζει ότι το "πάγωμα" μισθών και συντάξεων δε πρέπει να γίνει αποδεκτό. "Άγρια λιτότητα η απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: www.skai.gr

Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις σήμερα για ανεργία & ακρίβεια.


Τρένα, λεωφορεία, αεροδρόμια, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες θα πληγούν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που κλιμακώνονται καθώς εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια για την ανεργία και το υψηλό κόστος διαβίωσης στη Γαλλία.

Πηγή: www.imerisia.gr

Παλαιστινιακά Εδάφη-Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Γάζα.


Δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινή αεροπορική επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση παλαιστινιακής οργάνωσης.
Τα δύο θύματα ήταν μέλη της οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ 'Ακσα", που πρόσκειται στο κίνημα της Φάταχ, του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.
Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η πληροφορία ελέγχεται, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναφορά για στρατιωτική δραστηριότητα στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Πηγή: www.express.gr

Στο σφυρί επτά Lamborghini Reventon.


Πωλείται το 35% των Reventon, δηλαδή οι 7 από τις 20 που υπάρχουν, με τιμές που φτάνουν έως 1,58 εκατομμύρια ευρώ!
Αυτή είναι μπίζνα! Την αγοράζεις, κάνεις το κομμάτι σου και την πουλάς 50% πάνω!
Τις αγόρασαν , τις οδήγησαν, τις ξεζούμισαν και τώρα… τις πουλάνε. Ο λόγος για 7 Lamborghini Reventon, οι οποίες αγοράστηκαν στην τιμή του ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστη. Τώρα, τέσσερις ιδιοκτήτες από τη Γερμανία, δύο από τις ΗΠΑ και ένας από το Ντουμπάι, τις πωλούν με τιμές από 1.250.000 € και για την ώρα φτάνουν έως τα 1.580.000 €.

Αυτή είναι... μπίζνα! Την αγοράζεις, κάνεις το κομμάτι σου και την πουλάς 50% πάνω. Βλέπετε, η Reventon με τον 6.0 V12 κινητήρα των 650 SPδεν είναι ένα απλό μεταχειρισμένο που χάνει την αξία του με το χρόνο. Είναι ένα συλλεκτικό supercar που με τα χρόνια η αξία του ανεβαίνει συνεχώς σαν το παλιό καλό κρασί, όπως ένα έργο τέχνης. Συλλεκτικό, με όλη την σημασία της λέξεως, αφού όλες και όλες 20 υπάρχουν σε όλο τον κόσμο!

Πηγή: www.protothema.gr

Λύση με όνομα, αντί για παρελκυστική τακτική.


Καταλύτης για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα είναι η λύση του ζητήματος της ονομασίας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας προχθεσινή επιστολή του Αντόνιο Μιλόσοσκι στην Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία χαρακτήρισε ως «παρελκυστική τακτική».

Στην επιστολή του-η οποία ανακοινώθηκε χθες από τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών- ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επαναλαμβάνει τρεις προτάσεις για «υπέρβαση της στασιμότητας στις διμερείς σχέσεις και επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου», τις οποίες τα Σκόπια παρουσίασαν για πρώτη φορά σε συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους των δυο πλευρών, τον Ιανουάριο του 2008, στην Οχρίδα.

Ειδικότερα, προτείνει την υπογραφή μιας διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας, τη σύσταση διμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας και την επεξεργασία ενός πλαισίου συμφωνίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι, εφόσον τις αποδεχτούν, οι κυβερνήσεις των δυο χωρών θα στείλουν «ισχυρό μήνυμα» για την προσήλωσή τους στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία.
«Πεποίθηση όλων είναι ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στο κομβικό ζήτημα της ονομασίας», δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει απάντηση στην επιστολή.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η κα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, μετά τις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες η Ελλάδα δεν θα στείλει παρατηρητές για να μην υπάρξει «η παραμικρή δυνατότητα σκόπιμης παρερμηνείας ή εμπλοκής της ελληνικής προεδρίας».

Πηγή: www.naftemporiki.gr

“Αστακός” ξανά η Ρωσία λόγω ΝΑΤΟ και αστάθειας.


“Κύριο έργο μας είναι η ενίσχυση της μάχιμης ικανότητας των δυνάμεών μας και κυρίως των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών μας”, επισημαίνει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Νέο στρατιωτικό δόγμα επεξεργάζεται η Μόσχα για την αντιμετώπιση της επέκτασης του ΝΑΤΟ και τις περιφερειακές συγκρούσεις

Σε έναν ευρείας κλίμακας επανεξοπλισμό προχωράει η Ρωσία, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος επικαλείται την ανάπτυξη των νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στη Ρωσία, τις τοπικές κρίσεις, τις περιφερειακές συγκρούσεις, την τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής. Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό στη ρωσική πρωτεύουσα ότι το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα προετοιμάσει τη διατύπωση του νέου στρατιωτικού δόγματος της Ρωσίας.


“Από το 2011 θα αρχίσει ένας ευρείας κλίμακας επανεξοπλισμός του ρωσικού στρατού και του πολεμικού ναυτικού”, τόνισε ο Μεντβέντεφ, σε συνάντησή του με ανώτερους αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. “Η ανάλυση της πολιτικοστρατιωτικής κατάστασης στον κόσμο έδειξε έναν εν δυνάμει κίνδυνο για σοβαρή σύγκρουση σε ορισμένες περιοχές, που τροφοδοτείται από τοπικές κρίσεις και από τις συνεχείς προσπάθειες του ΝΑΤΟ να αναπτύξει τη στρατιωτική του υποδομή κοντά στη Ρωσία”, πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.


“Κύριο έργο μας είναι η ενίσχυση της μάχιμης ικανότητας των δυνάμεών μας και κυρίως των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών μας. Οι δυνάμεις αυτές πρέπει να είναι σε θέση να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους για να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ρωσίας”, υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος. “Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος για την προστασία μας από εν δυνάμει απειλή ή απόπειρες να ασκηθούν πιέσεις στο έθνος”, συμπλήρωσε. Αναγγέλλοντας την αναδιάταξη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι ο πόλεμος του Αυγούστου στον Καύκασο “αποκάλυψε ελαττώματα”.

Πέρυσι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σχέδια αύξησης των αμυντικών δαπανών της Ρωσίας για την προσεχή διετία, ενώ ήδη τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει σχεδόν υπερτετραπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες για την αναβίωση της επιχειρησιακής κατάστασης των ενόπλων δυνάμεων, που επιδεινώθηκε στη μετασοβιετική περίοδο. Μέχρι το 2011 η Μόσχα αναμένεται να δαπανήσει 140 δισ. δολάρια σε αγορές όπλων.

ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΜΟΣΧΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ


Πάγια εστία αντιπαράθεσης Ρωσίας-Δύσης είναι τα (παγωμένα σήμερα) σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Γεωργίας και της Ουκρανίας καθώς και η πρόθεση των ΗΠΑ, που επίσης δείχνει να έχει παγώσει επί Μπαράκ Ομπάμα, για την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της Τσεχίας και της Πολωνίας.


Αναλυτές εκτιμούν ότι ο σύντομος πόλεμος στη Γεωργία έφερε στο προσκήνιο προβλήματα με απαρχαιωμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και πρακτικές εντός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Όπως σημειώνει από τη Μόσχα ο Τζέιμς Ρότζερς του BBC, οι δηλώσεις του προέδρου Μεντβέντεφ κρίνονται σημαντικές στο επίπεδο των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και του διπλωματικού παιχνιδιού μεταξύ της Μόσχας και της νέας κυβέρνησης του Ομπάμα.

Πηγή: www.makthes.gr

12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.


Προ των πυλών βρίσκεται το ετήσιο… ραντεβού με την εφορία, καθώς από την 1η Απριλίου αρχίζουν να τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Οι πρώτοι που θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις, οι εισοδηματίες και οι αγρότες, με τους μισθωτούς και συνταξιούχους να ακολουθούν το Μάιο.


Ωστόσο για πολλούς φορολογούμενους το θέμα της φορολογικής δήλωσης αποτελεί γρίφο, καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη συμπλήρωσή της.


Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κατέγραψε τις συνηθέστερες ερωτήσεις των φορολογουμένων και δίνει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα (δεν αφορούν το Ε9):

1. Σε ποιον κωδικό θα καταχωρηθεί η σύνταξη πολύτεκνης μητέρας;


Στα ποσά που απαλλάσσονται από το φόρο, στους κωδικούς 659-660.

2. Οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων αναγνωρίζονται ως έξοδα;


Μόνον τα φάρμακα που χορηγήθηκαν κατά τη νοσηλεία σε νοσοκομεία ή κλινικές, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα νοσηλείας.

3. Πώς πρέπει να δηλωθούν οι αναδρομικές αποδοχές, οι οποίες εισπράχθηκαν μέσα στο 2008;


Με συμπληρωματικές δηλώσεις στο έτος στο οποίο ανάγονται.

4. Ποιες τιμές ζώνης λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου τεκμαρτού μισθώματος για ιδιοκατοικούμενη ή μισθούμενη κύρια κατοικία πάνω από 200 τ.μ. και δευτερεύουσες κατοικίες πάνω από 150 τ.μ.;


Η τιμή ζώνης που ισχύει την 1η Ιανουαρίου της φορολογούμενης περιόδου, δηλαδή του 2008.

5. Ισχύουν οι άτυπες δωρεές για την κάλυψη τεκμηρίων;


Μόνο οι δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες η φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

6. Πώς μπορεί ο αγρότης, του οποίου το εισόδημα προσδιορίζεται με το αντικειμενικό σύστημα, να αποδείξει την ύπαρξη κεφαλαίου προηγούμενων χρόνων για τη δικαιολόγηση τεκμηρίου;


Με βάση τα καθαρά κέρδη που έχει αναγράψει στις δηλώσεις του.

7. Ποια είναι η αρμόδια ΔΟΥ για την κατάθεση ιδιωτικών συμφωνητικών μισθώσεως ακινήτων;


Οποιαδήποτε ΔΟΥ.

8. Ποιες είναι οι προθεσμίες κατάθεσης των ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης ακινήτων;


Μέσα σε 30 ημέρες από τη σύνταξή τους.

9. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την αναγνώριση ως προστατευόμενων μελών των άγαμων τέκνων μέχρι 20 ετών που δεν σπουδάζουν και των άγαμων μέχρι 27 ετών που σπουδάζουν, εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ;


Απαιτείται εκτός από τη βεβαίωση της σχολής, εάν το τέκνο σπουδάζει, και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι μέσα στο έτος 2008 ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του.

10. Πώς υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου επόμενου οικονομικού έτους σε φορολογουμένους με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και εισοδήματα από λοιπές πηγές;


Ως προκαταβολή υπολογίζεται το 55% του φόρου που αναλογεί στο συνολικό (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα του έτους. Αν υπάρχουν εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατήθηκε στην πηγή, ο φόρος αυτός θα εκπέσει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί ως προκαταβολή. Δηλαδή προκαταβολή = (κύριος φόρος + συμπληρωματικός) Χ 55% μείον παρακρατούμενος φόρος ή προκαταβλητέος φόρος ελεύθερων επαγγελματιών.

11. Πώς υποβάλλεται η φορολογική δήλωση σε περίπτωση θανάτου ενός των συζύγων;


Υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Δηλαδή μία στο όνομα του αποβιώσαντος, η οποία υποβάλλεται από τους κληρονόμους αυτού, και μία στο όνομα του άλλου συζύγου.

12. Σε ποιο εισόδημα επιβάλλεται συμπληρωτικός φόρος;


Στο ακαθάριστο ποσό από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, με συντελεστή 1,5%. Για κατοικίες που έχουν επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ. η καθεμία ο συντελεστής γίνεται 3%.

Πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive