Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Το χρώμα ενός “ουτοπικού κομμουνιστή”

Ο Μίκης Θεοδωράκης, μόνος απέναντι στην κάμερα, μιλά για τη ζωή του. Για το πάθος, τον αγώνα, τα οράματα, τη μουσική, τον πολιτισμό. Με λόγο ορμητικό αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του, ξεδιπλώνει μνήμες, κάνει αυτοκριτική και δηλώνει “ουτοπικός κομμουνιστής”.

Στο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κατωμερή “Το χρώμα της ελευθερίας-Ιχνογραφώντας τα νεανικά χρόνια του συνθέτη (1925-1950)”, που προβάλλεται σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, παρακολουθούμε τα χρόνια από τη γέννηση του Θεοδωράκη το 1925 μέχρι το 1950, που ελεύθερος για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια είναι σε θέση να κάνει τις μνήμες του μουσική.

Μία περίοδος “κατά την οποία μπήκαν οι βάσεις γι’ αυτό που έγινε στο μέλλον ο Θεοδωράκης. Ήδη σε ηλικία 15-16 ετών διαμορφώθηκαν η φιλοσοφία και η στάση ζωής του”, σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Το φιλμ αυτό αποτελεί τα πρώτα δύο επεισόδια μιας σειράς συνολικά έξι επεισοδίων που θα προβληθούν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ από τα τέλη Μαΐου.

Κατά σύμπτωση η τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ για το μεγάλο μουσικοσυνθέτη συμπίπτει με την άλλη μεγάλη σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, τους “Μεγάλους Έλληνες” (στην ψηφοφορία που έγινε ο Θεοδωράκης κατέλαβε την εντέκατη θέση). Βέβαια τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ του Κατωμερή άρχισαν πολύ νωρίτερα, αλλά οι δυσκολίες της παραγωγής πήγαν πίσω την προβολή.

Κύριο μέλημα του σκηνοθέτη ήταν “να μπούμε στην ψυχή και το στοχασμό του Μίκη, αφήνοντας τον ίδιο να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο”. Επί οκτώ μήνες και 35 ώρες συνεντεύξεων ο Μίκης διηγούταν σε καθημερινή βάση πτυχές της ζωής του. Ο Κατωμερής μάλιστα απέφυγε να κάνει μία μουσική ταινία ή να βασιστεί σε αρχειακό υλικό και έτσι προτίμησε ορισμένες κορυφαίες στιγμές της διήγησης του Μίκη να μετατραπούν σε δραματοποιημένες σκηνές, όπου συμμετέχουν από απλοί πολίτες μέχρι γνωστοί ηθοποιοί (Γιάννης Μπέζος, Κάτια Γέρου κ.ά.).

Το αποτέλεσμα είναι “μία ταινία και όχι ένα απλό ντοκιμαντέρ”, όπως πρόσθεσε ο σκηνοθέτης. Αναφερόμενος δε στη “γεύση” που του άφησε αυτή η δουλειά, δήλωσε ότι “πρόκειται για έναν ζωντανό θρύλο. Το παρήγορο μάλιστα είναι ότι στην περίοδο ευτέλειας που ζούμε η μουσική του συνεχίζει να επηρεάζει πολύ κόσμο και ιδιαίτερα νεαρόκοσμο”.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Απελευθερώθηκαν τα τέσσερα μέλη του ΟΗΕ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ένοπλοι στη Σομαλία άφησαν ελεύθερα τα τέσσερα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, τρεις ξένους και ένα ντόπιο, που είχαν απαγάγει και κράτησαν για μικρό χρονικό διάστημα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Μαρί Οκάμπε, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι οι τέσσερις απαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από σύντομη κράτηση από ενόπλους, ενώ δεν ανακοινώθηκαν άλλες λεπτομέρειες.

Στο Ναϊρόμπι, η Ντον Ελίζαμπεθ Μπλάλοκ, εκπρόσωπος του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για το συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι οι τέσσερις εργαζόμενοι στο διεθνή οργανισμό συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας καθώς κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο της πόλης Ουααζίντ, 340 χιλιόμετρα βόρειο-δυτικά του Μογκαντίσου.

Η Μπλάλοκ δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι οι απαγωγείς ήταν οπλισμένοι, δεν χρησιμοποίησαν βία κατά την απαγωγή και οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών καθώς και οι τοπικές αρχές εργάστηκαν εντατικά για την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Πηγή: www.ant1online.gr

Η μάχη της κουκούλας

Συνεδρίασε το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και συζήτησε θέματα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και μέτρα για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ανέφερε, σε δηλώσεις του,ότι τα μέτρα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα είναι εκείνα που έχουν ήδη εξαγγελθεί,ενώ, όσο αφορά την προστασία της κοινωνικής ειρήνης, τόνισε ότι "προβλέπουμε σε σειρά απο διατάξεις,σαν ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση τη χρήση της κουκούλας, την απόκρυψη των χαρακτηριστικών".

Ο κ.Δένδιας συμπλήρωσε λέγοντας ότι "ο Ελληνας πολίτης δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του και δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του,ιδίως όταν διαμαρτύρεται".

Ανακοίνωσε ακόμα ότι θα μειωθεί η προσωρινή κράτηση, καθώς, όπως είπε, κατά την κρίση της κυβέρνησης,όπως σήμερα υλοποιείται ο θεσμός,θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά,σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις γενικές αρχές του δικαίου.

Στην Ελλάδα, ανέφερε, κατά μέσο όρο,έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό προσωρινά κρατουμένων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πηγή: www.news247.gr

Σε δίκη και το Mininova

Το έτος αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα bitTorrent sites. Μετά το Pirate Bay και το isoHunt, και το Mininova θα έχει δικαστική μάχη με τις εταιρίες μέσων ψυχαγωγίας.

Τον Μάιο, το δικαστήριο θα αποφασίσει αν τα BitTorrent sites θα πρέπει να φιλτράρουν το περιεχόμενο που έχουν. Το Mininova βρίσκεται στην Ολλανδία και η ημερομηνία της δίκης έχει οριστεί η 20 Μαϊου, ενώ θα διαρκέσει μόλις μία ημέρα. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν το Mininova θα πρέπει να φιλτράρει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων ώστε όλα τα αρχεία .torrent που δείχνουν σε παράνομο περιεχόμενο, να αφαιρεθούν.

Αναμφίβολλα γίνονται συγκρίσεις με την πρόσφατη δίκη του PirateBay. Στην ουσία όμως, η δίκη αυτή είναι εναντίων μίας εταιρίας και όχι κατά προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι η δίκη του Pirate Bay ήταν ποινική ενώ η δίκη του Mininova θα είναι πολιτική.

Πηγή: www.digitalnews.gr

Watchmen - Κριτική Ταινίας

Σε ένα εναλλακτικό, παρανοϊκό 1985, ο κόσμος βρίσκεται ένα βήμα πριν τον πυρηνικό όλεθρο εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στις Η.Π.Α. Και τη Σοβιετική Ένωση. Ο Nixon έχει εκλεγεί για Τρίτη φορά Πρόεδρος σε μία Αμερική που έχει νικήσει στο Βιετνάμ, χάρη κυρίως σε μία ομάδα υπερ-ηρώων που βρίσκονταν στην υπηρεσία της κυβέρνησης. Πλέον όμως οι Watchmen - όπως είναι αλλιώς γνωστοί αυτοί οι 'μασκοφόροι εκδικητές' - έχουν τεθεί εκτός νόμου. Έτσι, ο Rorschach (Jackie Earle Haley), ο Ozymandias (Matthew Goode), ο Nite Owl II (Patrick Wilson), η Silk Spectre II (Malin Akerman), ο Dr.Manhattan (Billy Crudup) και ο Comedian (Jeffrey Dean Morgan) έχουν ακολουθήσει ξεχωριστούς δρόμους. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ένα φαινομενικά συνηθισμένο βράδυ στη Νέα Υόρκη ο τελευταίος θα βρεθεί δολοφονημένος.

Υπάρχουν κάθε λογής μεταφορές comic. Από τους «Batman» των Burton και Nolan, και το «Sin City» ως τα γλυκανάλατα «Spider-Man» και «Daredevil». Προτού όμως ασχοληθούμε με την ταινία του Zack Snyder, ας αναλογιστούμε τι είναι εκείνο που καθιστά το «Watchmen» του ανυπέρβλητου Alan Moore (έγραψε μεταξύ άλλων και το «V For Vendetta») ίσως το κορυφαίο graphic novel όλων των εποχών. Πέρα από τις αμέτρητες περγαμηνές του δημιουργού αλλά και του ίδιου του comic (το περιοδικό Time το συμπεριλαμβάνει στα 100 κορυφαία αγγλόγλωσσα λογοτεχνικά έργα μετά το 1923), ο πολυεπίπεδος κόσμος του «Watchmen» δε συναντάται πουθενά αλλού. Πέρα από μία ιστορία με υπερ-ήρωες, είναι ίσως το μόνο που πραγματεύεται τόσο διορατικά την ίδια τη φύση και την ψυχοσύνθεσή τους, καθώς και την ανάγκη της κοινωνίας να γεννήσει ήρωες και αποδιοπομπαίους τράγους. Μόνο ιδιοφυής μπορεί να χαρακτηριστεί ο τρόπος που ο Moore εντάσσει στο σύμπαν του ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα ξαναγράφοντας έτσι τρόπον τινά την Ιστορία με πένα του μία φαντασία που σχολιάζει κι αναδεικνύει θαυμαστά την αλήθεια του σύγχρονου κόσμου.

Με τη δεδομένη παρακαταθήκη, έφτασε ο Snyder του τολμηρού remake του «Dawn Of The Dead» και των «300» να αναλάβει την πιο απαιτητική ως τώρα αποστολή του. Μία αποστολή που ο φύσει και θέσει πολέμιος του Hollywood, Alan Moore, είχε ήδη αποκηρύξει, όπως και κάθε άλλη μεταφορά comic που έφερε την υπογραφή του. Όμως η ταινία που πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει στις αίθουσες, σέβεται και τιμά το - κατά πολλούς μη κινηματογραφήσιμο (unfilmable) - πρωτότυπο. Όλα ξεκινούν με μία καθηλωτική σκηνή υπό τους - οξύμωρους - ήχους του classic 'Unforgettable' από τον Nat King Cole. Αυτό που ακολουθεί όμως είναι ίσως οι πλέον promising τίτλοι αρχής που γυρίστηκαν ποτέ, ένα αληθινό όργιο προσμονής για το κοινό που ξέρει τι να περιμένει και ένα εκρηκτικό, συνοπτικό φροντιστήριο της 'Ιστορίας' κατά «Watchmen» για τους υπόλοιπους. Από εκεί και ύστερα αναλαμβάνουν δράση η βάσει πρωτότυπου step-by-step αφήγηση, οι οικονομικά αλλά άρτια αναπτυγμένοι χαρακτήρες, πιστή μεταφορά της ζοφερής ατμόσφαιρας, εντυπωσιακά slow motion πλάνα, γόνιμη εμμονή στη λεπτομέρεια με εκπληκτικά σκηνικά και ειδικά εφέ, υπέροχες συνθέσεις από τον Tyler Bates καθώς κι ένα soundtrack που είναι καταδικασμένο να γίνει κλασσικό.

Το κινηματογραφικό «Watchmen» προέκυψε από ανθρώπους που εμφανώς λατρεύουν το comic. Για το λόγο αυτό επέδειξαν το ανάλογο θάρρος και δε φοβήθηκαν το νοσταλγικό και παλαιομοδίτικο χαρακτήρα, την ακραία βία και τον ερωτισμό του πρωτότυπου. Τόλμησαν δε, να μη στελεχώσουν το cast με ηχηρά ονόματα, ακόμα κι αν ο μέσος θεατής πιθανώς να μην αναγνωρίσει κανέναν από τους ηθοποιούς. Όμως αυτό το φαινομενικό ρίσκο ευνοεί εν τέλει την ταινία και αποτελεί έναν ακόμα λόγο που την καθιστούν ξεχωριστή απέναντι στον ανταγωνισμό. Εκεί που όλες οι άλλες μεταφορές comic αποζήτησαν λάμψη μέσα από πρωταγωνιστές-αστέρες, το «Watchmen» δεν τους χρειάζεται διότι απλούστατα είναι αυτόφωτο. Αληθινός πρωταγωνιστής είναι το ίδιο το αξεπέραστο, πολυδαίδαλο σύμπαν με τους ξεχωριστούς ήρωες του Moore, όχι απλώς τα πρόσωπα.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα λατρευτεί από τους φίλους του comic, καθώς πέρα από απολαυστικό είναι και ολοκληρωμένο, παρά τις όποιες αναγκαστικές περικοπές που σε διαφορετική περίπτωση θα το καθιστούσαν απαγορευτικά μεγάλο για τα μέτρα μίας και μόνο ταινίας. Παρόλα αυτά, θα δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει εκείνους που θα τολμήσουν να το αντιμετωπίσουν tabula rasa, αφού προϋποθέτει γενικές γνώσεις Ιστορίας του περασμένου αιώνα καθώς μία κάποια ιδέα περί τίνος πρόκειται (πάντως, ένα πέρασμα από το υπερπλήρες αφιέρωμά μας αρκεί).

Όποιος αναμένει μία συνηθισμένη μεταφορά comic καλό είναι να προετοιμαστεί. Διότι δεν πρόκειται για την τετριμμένη περιπέτεια με τις ασταμάτητες σκηνές δράσης εύκολου εντυπωσιασμού. Μιλάμε για μία ιστορία υπερ-ηρώων που μόνο ένας εξ αυτών κατέχει πραγματικές υπερδυνάμεις. Πρόκειται για μία ιστορία στην οποία ένας εξ αυτών φοράει μάσκα στην οποία εμφανίζονται συνέχεια οι κηλίδες μελάνης Rorschach, το σπουδαιότερο δηλαδή ψυχομετρικό μέσο (τεστ) που εφηύρε ποτέ άνθρωπος. Αν μη τι άλλο, δεν είναι κάτι που διαβάζεις και βλέπεις κάθε μέρα...

Πηγή: www.cinemanews.gr

Δείτε το trailer:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive