Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

Αποφάσεις βόμβα

Με αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, πρώτη φορά σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο επικυρώνεται η καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, του επιδόματος των 176 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για άλλους 300.000 δημοσίους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα να το διεκδικήσουν ή και να το εισπράξουν, αν έχουν ήδη δικαιωθεί από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι έιχε προηγηθεί η θετική απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Διαβάστε περισσότερα

Την ίδια ώρα προκαλείται νέος «πονοκέφαλος» στην Κυβέρνηση, καθώς το κόστος από την καταβολή αναδρομικών υπολογίζεται να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ!

Με τις αποφάσεις δικαιώθηκαν 34 συνολικά εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Εδεσσας, στον Δήμο Τρικάλων, στον Πολιτιστικό Οργανισμό και στον Οργανισμό Βρεφονηπιακών Σταθμών του ίδιου Δήμου, που είχαν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίοι διεκδίκησαν με αγωγές το επίμαχο επίδομα.

Πηγή: www.e-tipos.com

Παρατείνεται η εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ

Κατά 15 ημέρες παρατείνεται η προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών της ΔΕΗ, μετά από διαπίστωση της Επιχείρησης, ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, πάνω από το 10% των καταναλωτών καθυστερούν την πληρωμή των λογαριασμών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται επιπλέον φόρτος στο λογιστικό σύστημα της επιχείρησης.

Έτσι, στο εξής, οι καταναλωτές θα εξοφλούν τους λογαριασμούς εντός 30 αντί 15 ημερών.

Η απόφαση αυτή θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου 2009 και αφορά τους πελάτες υψηλής και μέσης τάσης, καθώς και ορισμένων μεγάλων πελατών χαμηλής τάσης (δηλαδή όλων των πελατών με μηνιαίους λογαριασμούς).

Πηγή: www.skai.gr

Αρχαίος -πρώην- ελληνικός πολιτισμός


Η παραπάνω διαφημιστική φωτοσύνθεση αποτελεί την εμφανιζόμενη σήμερα διαφήμιση του τουρκικού υπουργείου τουρισμού στην ιστοσελίδα του BBC.

Πραγματικά είναι για γέλοια και για κλάματα! Για γέλοια...καθώς είναι γνωστή από παλιά η προσπάθεια των Τούρκων "ιστορικών" να παρουσιάσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ως προ-τουρκικό· τώρα όμως πως μια κυβέρνηση ισλαμική παρουσιάζει τον χριστιανισμό ως δική της παράδοση, αυτό είναι μάλλον αντικείμενο ψυχιατρικής έρευνας!

Ίσως μάλιστα αποτελεί και μία σαφή παραδοχή των Τούρκων πως ο δικός τους πολιτισμός και η δική τους παράδοση δεν αρέσει σε κανέναν ξένο, οπότε χρησιμοποιούν τα δικά μας!

Επίσης είναι και για κλάματα, όταν αναλογιστεί κανείς πόσοι υπάρχουν στην Ελλάδα που πολεμούν τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας, ενώ έρχονται οι Τούρκοι να τον προβάλλουν!

Πηγή: press-gr.blogspot.com

ΟΗΕ: Έκθεση για την Τουρκία

Την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιών και την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ συστήνει η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή της για την Τουρκία, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει έλλειψη στατιστικών στοιχείων για την εθνική σύσταση του πληθυσμού και συστήνει την παροχή αυτών καθώς και πληροφοριών για τη χρήση μητρικών γλωσσών, γλωσσών ευρέως ομιλούμενων ή άλλων δεικτών εθνικής διαφοροποίησης.
Καλεί την Τουρκία να τροποποιήσει τη νομοθεσία της προκειμένου να επιτραπεί η διδασκαλία γλωσσών, οι οποίες παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στην Τουρκία, στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, και να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση επιθέσεων και απειλών κατά Ρομά, Κούρδων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Πηγή: www.express.gr

«Δεν έχει επιτευχθεί σύγκλιση σε θεμελιώδη θέματα»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το Κυπριακό «δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί επαρκής σύγκλιση σε θεμελιώδη θέματα».

Σε ομιλία του στα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη του Βελγίου κ. Guy Sevrin, ο πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι μια πραγματική σύγκλιση και μια συνολική λύση του προβλήματος δεν θα καταστεί δυνατή «μέχρι που όλοι να ακολουθήσουν τη θέση για μια πραγματικά λειτουργική, ομόσπονδη δομή και μια κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση από ολόκληρο το λαό για ολόκληρο το λαό της Κύπρου».

Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αποδοχή της ανάγκης για σεβασμό στην πράξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών, ιδιαίτερα για σεβασμό των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας έκανε αναφορά και στο θέμα της ασφάλειας, για το οποίο, αν και δεν έχει ακόμα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία έχει προβεί σε επανειλημμένες δογματικές δημόσιες δηλώσεις απορρίπτοντας κάθε συζήτηση αυτής της πτυχής του προβλήματος.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην όλη προσπάθεια παραμένει καθοριστικός, τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας και τόνισε «σαν χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ έχει υποχρέωση να συμβάλει θετικά στη διαδικασία. Επίλυση του Κυπριακού και η εκπλήρωση των διμερών υποχρεώσεών της προς το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμφίβολα θα διευκολύνουν τις προσπάθειες της να πλησιάσει την Ένωση και να ξεπεράσει εμπόδια στο δρόμο της».

Ωστόσο, ο Κύπριος πρόεδρος, ανασκοπώντας ένα χρόνο προσπαθειών και ένα μεγάλο αριθμό διαπραγματευτικών συνεδριών για το Κυπριακό, απαρίθμησε ορισμένες ενδείξεις προόδου: Η βάση αυτών των διαπραγματεύσεων από κοινού επανεγκρίθηκε και ότι το κοινό όραμα που διατυπώθηκε είναι αυτό μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου πέρσι και έγιναν 21 ουσιαστικές διαπραγματευτικές συνεδρίες σε καλό κλίμα ειλικρινών ανταλλαγών. Η διεθνής κοινότητα έχει αποδεχθεί και υποστηρίζει την ιδέα ότι η διαδικασία είναι από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

Πηγή: www.ant1online.gr

Σε μια πολυσύχναστη γειτονιά της Δάφνης επιτέθηκαν σε 15χρονη μαθήτρια.

Για μια σχολική τσάντα και ένα κινητό, τσαντάκηδες μαχαίρωσαν 7 φορές, μέρα μεσημέρι, 15χρονη μαθήτρια. Το απίστευτο περιστατικό συνέβη χθες στις 14.25, σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες γειτονιές της Δάφνης και ενώ η νεαρή κοπέλα επέστρεφε στο σπίτι της από το σχολείο.

Η Ευαγγελία, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου, περπατούσε με μια συμμαθήτριά της στην οδό Ειρήνης, τρία μόλις τετράγωνα από το σχολείο της. Τα δύο κορίτσια, όπως λένε οι συγγενείς της 15χρονης που νοσηλεύεται εκτός κίνδυνου στο Ασκληπιείο Βούλας, μόλις είχαν περάσει μια πλατεία και βρίσκονταν μερικά μέτρα μακριά από τα σπίτια τους.

Ξαφνικά δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού κινήθηκαν προς το μέρος τους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δύο δράστες πλεύρισαν τα κορίτσια, τους έκλεισαν τον δρόμο και τους ζήτησαν λεφτά και τα κινητά τους. Μόλις οι κοπέλες αρνήθηκαν, ο ένας δράστης προσπάθησε να αρπάξει την τσάντα από τη συμμαθήτρια της Ευαγγελίας.

Η κοπέλα αντιστάθηκε και η Ευαγγελία προσπάθησε να τη βοηθήσει. Τότε ο δράστης έβγαλε ένα μαχαίρι και κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα στη 15χρονη η οποία έπεσε στον δρόμο αιμόφυρτη. Οι τσαντάκηδες άρπαξαν την τσάντα της άλλης μαθήτριας και εξαφανίστηκαν. Άλλοι μαθητές που βρίσκονταν λίγα μέτρα πιο πέρα πάγωσαν με το θέαμα καθώς αρχικά θεώρησαν πως οι δράστες είχαν φιλικές σχέσεις με τις κοπέλες, ενώ όπως λένε «τα πάντα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά».

«Όλα έγιναν σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το σχολείο. Οι δράστες κάθονταν σε ένα παγκάκι και μόλις είδαν τα κορίτσια να περνούν από μπροστά τους, τα ακολούθησαν και τους επιτέθηκαν», λέει στα «ΝΕΑ» ο αδελφός της Ευαγγελίας, Γιάννης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αντίκρυσε την αδελφή του μέσα στα αίματα. «Η συμμαθήτριά της σοκαρισμένη ήρθε στο σπίτι μας και μας εξήγησε το τι έγινε. Το θέαμα με την αδελφή μου ξαπλωμένη στον δρόμο μέσα στα αίματα ήταν σοκαριστικό», λέει ο Γιάννης.
Με περιπολικό στο νοσοκομείο
Η επόμενη μεγάλη δυσκολία ήταν να βρεθεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να μεταφέρει την κοπέλα στο νοσοκομείο. Χρειάστηκε να επιστρατευτεί περιπολικό στο οποίο επέβαινε ο πατέρας της κοπέλας, ο οποίος είναι αστυνομικός που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Δημητρίου. Η 15χρονη μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας με μαχαιριές σε διάφορα σημεία του σώματός της, αλλά ευτυχώς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς.

Σοκαρισμένοι οι συμμαθητές της, που πήγαν χθες το απόγευμα να επισκεφθούν τη φίλη τους στο νοσοκομείο, λένε στα «ΝΕΑ» πως τέτοιο βίαιο περιστατικό δεν είχε ξανασυμβεί στη γειτονιά τους. Τον προβληματισμό τους για το πρωτοφανές περιστατικό διατυπώνουν γονείς των μαθητών και κάτοικοι της περιοχής, που δηλώνουν ότι ακόμη και σε ένα πολυσύχναστο σημείο και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κακοποιοί που δεν έχουν σε τίποτα να χτυπήσουν ακόμη και με μαχαίρι ανήλικες κοπέλες, δρουν ανεξέλεγκτοι.
ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Η 15χρονη μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο με μαχαιριές σε διάφορα σημεία του σώματός της, αλλά νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Συνελήφθη ηγούμενος για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων

Συνελήφθη αργά χθες το βράδυ από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Κερατέας ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Αγίας Σκέπης Κερατέας Αττικής, ηλικίας 68 ετών, κατηγορούμενος για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατ' εξακολούθηση.

Ο ηγούμενος συνελήφθη μετά από καταγγελίες τεσσάρων νέων ηλικίας από 18 έως 34 ετών, ότι κατά το χρονικό διάστημα από το 1988 έως το 2007, κατά το οποίο ήταν ανήλικοι και είχαν εγκατασταθεί στην Ιερά Μονή, ως δόκιμοι μοναχοί, ο ηγούμενος ενεργούσε ασελγείς πράξεις εις βάρος τους.

Ο ηγούμενος εκμεταλλευόμενος την ιδιαίτερη πνευματική σχέση εμπιστοσύνης που είχε ασκούσε ψυχολογική βία σε βάρος των ανηλίκων μοναχών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο ηγούμενος είχε ασελγήσει κατά 17 νεαρών οι οποίοι έμεναν μόνιμα ή προσωρινά στη μονή.

Ο ηγούμενος οδηγήθηκε σήμερα το πρωΐ στον εισαγγελέα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 8ο θαύμα του κόσμου είναι Ελληνικό !

"Είναι σαν να παίρνεις ένα φαξ κατευθείαν από το 300 Π.Χ."
Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε ο επικεφαλής του προγράμματος για την ανάγνωση του παλίμψηστου χειρόγραφου του Αρχιμήδη, dr Noel, το μοναδικό στον κόσμο χειρόγραφο κείμενο στα ελληνικά, που αναφέρεται στις θεωρίες ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες της αρχαιότητας, του Αρχιμήδη!

Είναι μια εκπληκτική ιστορία, η οποία μας θυμίζει έντονα το βιβλίο του Έκο ‘ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ’ το οποίο έγινε και μια εκπληκτική ταινία με πρωταγωνιστή τον Σων Κόνερι.
Περγαμηνή γραμμένη στα αρχαία ελληνικά του 3ου Π.Χ. αιώνα, σβήνεται με την τεχνική των μοναστηριών από τον Ελληνορθόδοξο καλόγερο Ιωάννη Μύρωνα, γύρω στο 1229 μ.χ. στην Ιερουσαλήμ και από πάνω της γράφονται προσευχές –κάθετα από το πρωτότυπο χειρόγραφο- και δένονται σε ένα βιβλίο. Το βιβλίο αυτό το ανακαλύπτει σε μια βιβλιοθήκη στην Κωνσταντινούπολη το 1906, ο... Δανός κλασικιστής Λούντβιχ Χάιμπεργκ, ο οποίος με μεγεθυντικό φακό μόνο, διαβάζει πολλά τμήματά του από τα αρχαία ελληνικά!

Στη συνέχεια το βιβλίο χάνεται κάπου στη Γαλλία, όπου εκεί κάποιος ζωγραφίζει με χρυσό, εικόνες από τα 4 ευαγγέλια –με σκοπό να του δώσει μεγαλύτερη αξία- και εξαφανίζει το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο. Ακολουθούν λίγη ..φωτιά και λίγη …μούχλα και το χειρόγραφο εμφανίζεται σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη το 1998! Εκεί ένας άγνωστος συλλέκτης το αγοράζει για 2,2 εκατομ. δολάρια και το ‘δωρίζει’ στο μουσείο Τέχνης Walters της Βαλτιμόρης στο Μέρυλαντ των ΗΠΑ και χρηματοδοτεί από τότε την όλη προσπάθεια αποκατάστασης και ανάλυσής του. Σημαντικά κομμάτια του χειρόγραφου είχαν εξαφανιστεί και μέχρι το 2006 δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Τότε ερευνητές με επικεφαλής τον Uwe Bergamann φυσικό επιστήμονα στο Stanford Synchrotron Radiation Laboratory στο Menlo Park της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησαν μια τεχνική με ακτίνες φθορίου Χ για να σαρώσουν το βιβλίο, μια τεχνική που χρησιμοποιεί και η ΝΑΣΑ. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Με τη συνδρομή της GOOGLE όλο το υλικό μεταφέρθηκε σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο και μπορεί να το διαβάσει ο καθένας ελεύθερα:

http://www.archimedespalimpsest.org/video-news1.html

Οι ερευνητές, ανακάλυψαν επίσης, εκτός από το έργο του Αρχιμήδη και σχόλιο του Αριστοτέλη, καθώς και δυο έργα του άγνωστου Αθηναίου ρήτορα Υπερείδη που γράφτηκαν τον 4ο αιώνα Π.Χ. το ‘κατά Τίμανδρο’ και το ‘κατά Διόνδα’. Στις σελίδες του έργου του Υπερείδη, υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας 480 Π.Χ. καθώς και για τη μάχη της Χαιρώνειας 338 Π.Χ. η οποία μάχη σήμανε και το τέλος της Αθηναϊκής δημοκρατίας και την ένωση των Ελλήνων κάτω από την αρχηγία του Μακεδόνα Βασιλιά Φίλιππου Β. Στην ομάδα των επιστημόνων που μετέχουν στην ανάλυση του παλίμψηστου, υπάρχει και ένα όνομα με …σλαβικές ρίζες που μου τράβηξε την προσοχή, της Ναταλία Τσερνέτσκα - Ν. Tchernetska- του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και άλλων, η οποία ασχολείται έντονα… μόνο με τη μετάφραση του Υπερείδη. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, ανακάλυψα, ότι η κυρία αυτή, έχει μέχρι και …Ουγγρικές ρίζες, όπως και ο Σόρος κατά σύμπτωση! Επίσης μια άλλη σύμπτωση είναι, ότι ο Υπερείδης –τον οποίο και εκτέλεσαν οι Μακεδόνες στο τέλος-ήταν φανατικός υπερασπιστής του Δημοσθένη και υπέρ φυσικά της πολιτικής του κατά των Μακεδόνων! Ο Δημοσθένης, όλως τυχαία, είναι και ο μοναδικός από την αρχαιότητα που χρησιμοποιούν οι φίλοι μας οι Σκοπιανοί για την προπαγάνδα τους…

Τώρα μπορεί όλα αυτά να θεωρηθούν από πολλούς…υπερβολικά και εγώ να κατηγορηθώ ότι κυνηγάω φαντάσματα, αλλά…μπορεί να είναι και μόνο μια απλή σύμπτωση! Γι αυτό, μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, ας απολαύσουμε τα βίντεο με τους ύμνους των αμερικανών για τον Αρχιμήδη και το έργο του!

Αναστάσιος Καζαντζίδης
Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος
Inout.gr

Αμφισβητούν την προέλευση της κλιματικής αλλαγής

Σαφή θέση υπέρ των επιστημόνων οι οποίοι αμφισβητούν την κυρίαρχη άποψη ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας, πήρε ο πρόεδρος της Τσεχίας, της χώρας που ασκεί τα καθήκοντα της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ε.Ε., για το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Σαφή θέση υπέρ των επιστημόνων οι οποίοι αμφισβητούν την κυρίαρχη άποψη ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας, πήρε ο πρόεδρος της Τσεχίας, της χώρας που ασκεί τα καθήκοντα της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ε.Ε., για το πρώτο εξάμηνο του 2009.

«Είναι δύσκολο να τους αλλάξεις ιδέες, είναι συνδρομητές στις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)», είπε ο Βάτσλαβ Κλάους, κηρύσσοντας, σε ξενοδοχείο στην Times Square της Νέας Υόρκης την έναρξη των εργασιών ενός συνεδρίου περίπου 1.000 επιστημόνων που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις κυρίαρχες ερμηνείες για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας είναι ένας εκ των πλέον επιφανών επικριτών της άποψης του ΟΗΕ και των δυτικών κυβερνήσεων, και έχει αναχθεί σε πολιτικό εκφραστή των επιστημόνων και των οργανισμών που πιστεύουν ότι οι φυσικές δυνάμεις είναι πιο πιθανό να βρίσκονται πίσω από την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Κλάους κατηγόρησε τους πολιτικούς που υποστηρίζουν τις απόψεις της IPCC, αλλά και τους επιχειρηματίες και τους βιομηχάνους ότι αποκομίζουν οφέλη από την εκστρατεία κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης και τους «ανεύθυνους» επιστήμονες που έχουν σπεύσει να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική χρήση των φυσικών καυσίμων και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η θέση του Κλάους είναι εκτός της κυρίαρχης γραμμής της Ε.Ε., η οποία έχει απευθύνει έκκληση για ισχυρές δράσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων, που εκτιμάται ότι ευθύνονται για την υπερθέρμανση.

Πηγή: imerisia.gr

Τα blogs “παρέλυσαν” την τσιμπίδα του νόμου!

«Σκότωσε την ερωμένη του»…
«Ε, θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία!»…
- «Βίασε μια 20χρονη κοπέλα»…
«Ε, το πιθανότερο είναι ότι θα τιμωρηθεί με ποινή κάθειρξης»…
- «Με αποκάλεσε μαλ@*!@, π!*^!η, κλπ.»…
«Ε, κάνε του μήνυση για εξύβριση!»…
- «Το «Χ» blog έγραψε κάτι υβριστικό σε βάρος μου»…
«………….Μμμμ…Και τώρα;;;»…


Τον τελευταίο καιρό λόγω της «έξαρσης» του φαινομένου των blogs και συνακόλουθα του αντίκτυπου που αυτό έχει, έχει ξεσπάσει «επιδημία» αγωγών κατά διαφόρων blogger.
Και ορθώς, μέχρι ένα βαθμό, διότι η ελευθερία της έκφρασης επιτρέπει την οξεία κριτική και την ειρωνεία, όχι όμως και την εξύβριση, τη δυσφήμηση, τη συκοφαντική δυσφήμηση και την προσβολή της προσωπικότητας των άλλων.
Το ζήτημα έγκειται στο ότι δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ιστοτόπων (blogs).
Με βάση ποιο νομοθετικό καθεστώς λοιπόν θα τιμωρηθούν οι δράστες;…
Πολλά δικαστήρια και εισαγγελείς της χώρας, κατά την εκδίκαση υποθέσεων δυσφήμησης μέσω ιστοσελίδων του διαδικτύου, εφαρμόζουν ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ τον «Νόμο περί ποινικής και αστικής ευθύνης του Τύπου».
Σύμφωνα δε με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα αδικήματα που τελούνται διά του Τύπου είναι αυτόφωρα και οι αντίστοιχες υποθέσεις εκδικάζονται στα Τριμελή Πλημμελειοδικεία.
Η τακτική αυτή άρχισε το καλοκαίρι του 2006, όταν συνελήφθη blogger για δυσφήμηση διά του Τύπου και ακολούθησε σωρεία παρόμοιων αγωγών και καταδικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες επεβλήθησαν σε bloggers ποινές για αδικήματα που τελέσθηκαν διά του Τύπου.
Ως εκ τούτου, έχει διαμορφωθεί νομολογία, η οποία κρίνει τη δυσφήμηση διά του διαδικτύου ως δυσφήμηση διά του Τύπου, εφαρμόζοντας απλά και μόνο κατ’ αναλογία τον αντίστοιχο νόμο, εφόσον δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.
Ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις, όπου εισαγγελείς και δικαστές έκριναν ότι οι όροι «ηλεκτρονική εφημερίδα» και «δημοσιεύσεις μέσω Διαδικτύου» διαφοροποιούνται από τον όρο «Τύπος» κι έτσι, παρέκαμψαν τον Νόμο περί Τύπου και παρέπεμψαν τις υποθέσεις στα Μονομελή Πλημμελειοδικεία, ακολουθώντας διαφορετική τακτική από συναδέλφους τους.
Γιατί άραγε; Γιατί δεν ακολουθείται μια ομοιόμορφη τακτική;
Η δίωξη για δυσφήμηση, συκοφαντική δυσφήμηση, (και άλλα αδικήματα), δια του Τύπου απαιτεί μήνυση - έγκληση.
Τα αδικήματα του Τύπου είναι αυτόφωρα, σπανίως όμως εφαρμόζεται αυτή η διαδικασία.
Γιατί;;;
Ένα αδίκημα Τύπου σε έντυπη εφημερίδα, σπάνια διώκεται αυτόφωρα, διότι από την κυκλοφορία μέχρι την ανάγνωσή της, την κίνηση κάποιας διαδικασίας και την ανεύρεση του δράστη, περνάει ο χρόνος του αυτοφώρου.
Το ίδιο συμβαίνει στο ραδιόφωνο αλλά και στην τηλεόραση, διότι μέχρι να βρεθούν τα αποδεικτικά στοιχεία και ο δράστης, περνά και πάλι ο χρόνος του αυτοφώρου.
Στο διαδίκτυο όμως, η ανάρτηση είναι συνεχής. Επομένως, υπάρχει πάντα η 24ωρη προθεσμία για την υποβολή έγκλησης, τον εντοπισμό του δράστη και την κίνηση διαδικασίας σύλληψής του.
Ανύπαρκτο λοιπόν, το «πνεύμα νομοθετικής σύμπνοιας» στο συγκεκριμένο ζήτημα!
Προσωπικά πιστεύω, ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται κατ’ αναλογία ο «Νόμος περί Τύπου» και στα εν λόγω «διαδικτυακά αδικήματα».
Η Πολιτεία όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπίσει σαφή νόμο για τον ηλεκτρονικό τύπο και τις ηλεκτρονικές εφημερίδες, τις οποίες δεν έχει αναγνωρίσει με ιδιαίτερο νόμο ως «τύπο». Ιδού λοιπόν το παράδοξο! Ενώ οι ηλεκτρονικές εφημερίδες δε χαρακτηρίζονται ως «τύπος», οι bloggers ωστόσο, τιμωρούνται με βάση τον Νόμο περί Τύπου!
Τι μέλλει γενέσθαι; Ή θα χαρακτηριστούν ως «Τύπος» (όπως ορίζει ο Νόμος περί Τύπου) ή ως «ηλεκτρονική εφημερίδα» (όπως κάποια Δικαστήρια ήδη έχουν δεχθεί)!…Ή θα είναι τα blogs αρσενικού γένους ή θηλυκού! Όχι πια ερμαφρόδιτα!

Πηγή: www.epikairo.gr

Σχόλιο blogger: Μια ενδιαφέρουσα πρόσφατη εκπομπή από τον Κώστα Βαξεβάνη είχε θέμα τα blogs και την ελευθερία στην οποία αυτά λειτουργούν. Την παραθέτουμε και όπως όλα τα "Κουτιά της Πανδώρας" αξίζει να την δείτε.


Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive