Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2009

«Ρολά» σε ασφαλιστικό ταμείο


Σταμάτησε να καταβάλει συντάξεις, γιατί τα κεφάλαιά του μηδενίστηκαν. «Ρολά» κατέβασε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ασφαλιστικό ταμείο.

Πρόκειται για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας, με 1.056 συνταξιούχους, το οποίο σταμάτησε ήδη να καταβάλλει συντάξεις, επειδή τα κεφάλαιά του... μηδενίστηκαν.

Στο θέμα έχει ήδη παρέμβει η υπουργός Απασχόλησης, προσπαθώντας να βρεθεί λύση.
Ασφυκτικά είναι τα οικονομικά δεδομένα και για το Ταμείο Προνοίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το Ταμείο έχει επιβαρυνθεί με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το κύμα συνταξιοδότησης στο δημόσιο, ενώ και ο Οργανισμός Περίθαλψης του Δημοσίου αντιμετωπίζει οικονομικό άνοιγμα 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, πρότεινε τη λήψη δανείου ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου για το Ταμείο Πρόνοιας, αλλά η ΑΔΕΔΥ ζητά απευθείας επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό.

Για την πιθανή εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 26 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, ζήτημα ασφαλιστικού ανοίγει εκ νέου ο ΟΟΣΑ, με την ετήσια έκθεσή για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στις χώρες-μέλη.

Προτείνει για την Ελλάδα αλλαγές στα όρια ηλικίας με περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, επανεξέταση των βαρέων και χορήγηση αναπηρικών συντάξεων με βάση γνωματεύσεις ανεξάρτητων ιατρικών αρχών.

Παράλληλα ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές για όσους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης αλλά και να περιορισθεί ο βασικός μισθός προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι προσλήψεις.

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του ΤΕΜΠΜΕ Νικόλαος Τριτάρης, δήλωσε στον City 99,5 ότι έχουν εγκριθεί 12.598 δάνεια συνολικού ύψους ενάμισι δις. ευρώ προς τι επιχειρήσεις.

Ο ίδιος υπολόγισε ότι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί θα πρέπει να είναι οι τριπλάσιες. «Σε περιόδους κρίσεις όλες οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι έχουν μείνει πίσω οι πυρόπληκτες περιοχές.

πηγή : www.inout.gr

Στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του "έκλεισε" την Τρίτη (3/3) ο δείκτης κλειδί των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων FTSEurofirst 300, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης των μετοχών του πετρελαϊκού κλάδου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχώρησαν προς τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε το απόγευμα με πτώση 1,6%, στις 671,51 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο από την έναρξη χρήσης του δείκτη τον Ιούλιο του 1997. Οι μετοχές των BP, Total, ENI, Royal Dutch Shell και Statoil υποχώρησαν από 2,3% ως 4,6%.

Στο κόκκινο βρίσκονται και την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις τεράστιες απώλειες της Δευτέρας, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου στο – 3,14%, τον DAX στη Φρανκφούρτη στο – 0,52%, τον CAC στο Παρίσι στο - 1,04%, τον δείκτη Bell 20 στη Ζυρίχη στο – 2,75%, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης στο - 0,70%. Σε οριακά θετικό έδαφος κινούνταν περίπου τέσσερις ώρες πριν το κλείσιμο οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ.

ΔΝΤ: Το «τρίτο κύμα» της κρίσης απειλεί τις φτωχές χώρες

Ο φόβος η οικονομική κρίση που παρασύρει τις ισχυρότερες οικονομίες, να σταματήσει τους ανθρωπιστικούς πόρους που κατευθύνονται προς τον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, με αποτέλεσμα ακόμη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση, εκφράστηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για το λεγόμενο «τρίτο κύμα» της κρίσης, μετά από εκείνο που έπληξε τις ανεπτυγμένες χώρες, η οποία όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρως Καν, πρόκειται να έχει αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα στο πολιτικό σκηνικό.

«Εξορκίζω τους πιστωτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας την απαραίτητη χρηματοδότηση για να διατηρηθούν οι πρόοδοι που επιτεύχθηκαν (τα τελευταία χρόνια από τις φτωχές χώρες) με τίμημα τόσες θυσίες, και να εμποδίσουν μία ανθρωπιστική κρίση», τονίζεται στο ανακοινωθέν του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν.

«Αυτό θέτει εν αμφιβόλω τις σημαντικές προόδους που επετεύχθησαν από πολλές χώρες με μικρά έσοδα κατά την περασμένη δεκαετία, οι οποίες αναβάθμισαν την οικονομική τους κατάσταση, μείωσαν την φτώχεια και επέτυχαν μία μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα», τονίζει ο Στρος -Καν.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως «για να διατηρήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματά τους σ’ ένα λογικό επίπεδο», θα έχουν ανάγκη από επιπλέον χρηματοδότηση 25 δισ. δολαρίων κι έως 140 δισ. δολάρια «εάν η διεθνής ανάπτυξη κι οι συνθήκες χρηματοδότησης εξακολουθήσουν να επιδεινώνονται», γεγονός που θα σήμαινε διπλασιασμό των ευάλωτων χωρών.

Νέα μείωση επιτοκίων αναμένεται από την ΕΚΤ

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας προσανατολίζονται σε νέα μείωση επιτοκίων, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα και περιμένουν οι αγορές. Οι εν λόγω αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το Δ.Σ. της ΕΚΤ προβλέπεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,50%, στο 1,50%, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να περιορίσει το επιτόκιο της στο 0,50%.

Η κίνηση αυτή θα φέρει τα επιτόκια στους 16 της ευρωζώνης στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετούς ιστορίας της ΕΚΤ. Στη Βρετανία τα επιτόκια βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της BoE, εδώ και 300 χρόνια.

Με τα επιτόκια να κατευθύνονται προς το μηδενικό επίπεδο, η πραγματική ερώτηση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ποια μέτρα θα αναγκαστούν να λάβουν οι νομισματικές αρχές καθώς αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που διαμορφώνεται στη μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι φόβοι για ανεργία, η ζημιά στη χρηματοπιστωτική ευημερία και η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη δριμύτητα της ύφεσης συνεχίζουν να καλύπτουν το θετικό αντίκτυπο από τη μείωση του πληθωρισμού» σημειώνει ο αναλυτής της ING Μάρτιν φαν Βλίε

πηγή : www.cosmo.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive