Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

Νέα χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας.Η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή του χρηματοοικονομικού τομέα στις ΗΠΑ, FDIC, ανακοίνωσε το κλείσιμο μιας τοπικής τράπεζας στην πολιτεία Όρεγκον, της δέκατης τέταρτης που χρεοκοπεί από την αρχή του έτους, καθώς το τραπεζικό σύστημα διέρχεται περίοδο ισχυρών πιέσεων.

Η Silver Falls Bank, που εδρεύει στο Σίλβερτον, έκλεισε το απόγευμα της Παρασκευής, ανέφερε ανακοινωθέν του FDIC. Η τράπεζα είχε πόρους 131,4 εκατ. δολαρίων και ενεργούς καταθετικούς λογαριασμούς ύψους 116,3 εκατ. δολαρίων.

Η αρχή συμφώνησε με άλλη τράπεζα του Όρεγκον, την Citizens Bank του Corvallis, να εγγυηθεί τις καταθέσεις. Το κόστος της χρεοκοπίας για την αρχή υπολογίζεται ότι φθάνει τα 50 εκατ. δολάρια

Πηγή: www.skai.gr

Ινδία: Μισό εκατομμύριο άνεργοι.


Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους στην Ινδία την τετράμηνη περίοδο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης όπως πληροφόρησε η κυβέρνηση το κοινοβούλιο.

Η εκτίμηση για τον αριθμό των απολύσεων βασίστηκε σε δειγματοληπτική έρευνα του υπουργείου Εργασίας σε επτά τομείς που επλήγησαν από την πτωτική πορεία της οικονομίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ορυχεία, υφαντουργεία, μεταλλεία, ο τομέας των πολύτιμων λίθων και της κοσμηματοποιίας, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μεταφορές, η πληροφορική και η υπεργολαβική ανάληψη διαχείρισης εταιρικών διαδικασιών μέσω outsourcing.

Πηγή: www.kalimera.gr

Επιτεύγματα της επιστήμης.


Τα μικρότερα τρανζίστορ που έχουν κατασκευαστεί ποτέ παρουσίασε ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ, ενώ μια άλλη ομάδα αμερικανών μηχανικών ανέπτυξε ένα φιλμ ημιαγωγών που θα μπορούσε να αποθηκεύει τα δεδομένα 250 DVD σε μια επιφάνεια στο μέγεθος κέρματος.

Τα δύο επιτεύγματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, υπόσχονται να οδηγήσουν σε ταχύτερα και μικρότερα τσιπ, καθώς οι σημερινές μέθοδοι παραγωγής πλησιάζουν τα θεωρητικά όρια της σμίκρυνσης. «Το τρανζίστορ που κατασκευάσαμε είναι αναμφισβήτητα το μικρότερο που έχει παραχθεί ποτέ με καθοριστικό και αξιόπιστο τρόπο. Και το φτιάξαμε χρησιμοποιώντας ένα όργανο που μπορεί να μικρύνει μέχρι το μέγεθος ενός ρολογιού χειρός» δήλωσε στο Reuters ο Τζέριμι Λίβαϊ του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Η ομάδα του Λίβαϊ δημιούργησε τη νανοσυσκευή χρησιμοποιώντας δύο κεραμικά, κρυσταλλικά που κανονικά είναι μονωτές: το αργιλικό λανθάνιο και το τιτανικό στρόντιο. Όταν στρώματα των δύο αυτών υλικών τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο σαν σάντουιτς, η διάταξη γίνεται αγώγιμη με τη μεταφορά ενός θετικού ηλεκτρικού φορτίου ανάμεσά τους. Χρησιμοποιώντας την ακίδα ενός μικροσκοπίου ατομικής δύναμης, οι ερευνητές εφάρμοσαν τάση στη διάταξη για να χαράξουν μια μικροσκοπική αγώγιμη σύνδεση ανάμεσα στα δύο υλικά. Η σύνδεση μπορεί στη συνέχεια να «διαγραφεί» με αναστροφή του φορτίου. Στο μεταξύ, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Αμχερστ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλει δημιούργησαν ένα λεπτό υμένιο ημιαγωγού, για το οποίο εκτιμούν ότι θα βελτιώσει την αποθήκευση δεδομένων. Σύμφωνα με το Reuters πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν τέτοια φιλμ, συχνά όμως το υλικό χάνει τη δομή του όταν απλωθεί σε μεγάλες επιφάνειες. «Με τις πυκνότητες που περιγράφουμε θα μπορούσες να αποθηκεύσεις 25 DVD σε μια επιφάνεια στο μέγεθος ενός κέρματος των 25 σεντς» υποσχέθηκε ο Δρ Ράσελ.

Πηγή: www.kalimera.gr

Σέχτα Επαναστατών: "Εμείς χτυπήσαμε το Alter"


Mε προκήρυξή της στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" η οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών" ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στον ALTER. Σύμφωνα με πληροφορίες η προκήρυξη θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο των Νέων.

Πηγή: www.protothema.gr

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την οικονομία.


Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την οικονομία θα ζητήσει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή.

“Καλοδεχούμενη η πρόταση, αλλά ο Γ. Παπανδρέου δεν προσφέρεται για άλλοθι συγκάλυψης και συνενοχής για τα τραγικά αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής”, ήταν η απάντηση του του ΠΑΣΟΚ. Πρόταση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Την αξιοποίηση του μηνύματος της ιστορικής εμπειρίας ότι “στις εθνικές υποθέσεις δεν χωρούν διχαστικές πολιτικές, πολωτικές πρακτικές και ανευθυνότητες” πρότεινε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως “οφείλουμε να συμβάλουμε όλες οι πολιτικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις, για να ξεπεραστεί η κρίση στην οικονομία” με τις λιγότερες επιπτώσεις.

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς για συναντήσεις για την οικονομία στις αρχές Μαρτίου αναζωπύρωσαν πάλι τα αντιπολιτευτικά σενάρια για πρόωρες εκλογές. Το σκεπτικό που αναπτύχθηκε από πολιτικούς και δημοσιογράφους ήθελε τον Κ. Καραμανλή να παρουσιάζει άκαρπη την προσπάθεια, να καταγγέλλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για άρνηση συνεργασίας και να ζητά καθαρή εντολή από το λαό, για να διαχειριστεί την οικονομική κρίση.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Με αίσθημα εθνικής υπευθυνότητας μπροστά στην οικονομική θύελλα που πλήττει όλες τις χώρες ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “δεν αρνείται εισηγήσεις για αναγκαίες προσαρμογές, φτάνει όμως αυτές να είναι ρεαλιστικές, πολιτικά και κοινωνικά υπεύθυνες”. Απευθυνόμενος σε πολιτικές δυνάμεις και κοινωνία, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: “Έχουμε και εφαρμόζουμε συγκεκριμένο σχέδιο, που το εμπλουτίζουμε ανάλογα με τις εξελίξεις”, αλλά “μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν μια στατική υπόθεση. Τα περιθώρια επιλογών είναι ασφυκτικά και οφείλουμε να έχουμε ισχυρά ανακλαστικά.

Να τολμούμε στις αποφάσεις που χρειάζονται”. Ο πρωθυπουργός έθεσε προ των ευθυνών τους τράπεζες, επιχειρηματίες, συνδικάτα και κόμματα. Χαρακτηριστικά προειδοποίησε τις τράπεζες για αυστηρούς ελέγχους και τους επιχειρηματίες ότι “παραβίαση της νομιμότητας σε βάρος των εργαζόμενων δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή” και κάλεσε τα συνδικάτα να επικεντρώσουν τις δράσεις τους στα πραγματικά προβλήματα των εργαζόμενων, αποφεύγοντας κινητοποιήσεις που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας. Παράλληλα κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης “να μην πυροδοτούν καταστάσεις που συνεπάγονται τεράστιο κόστος για όλους”. Στην ανοικτή πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης απάντησε λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρήστος Παπουστής δήλωσε πως “η πρόταση του Κ. Καραμανλή είναι καλοδεχούμενη”, διευκρίνισε όμως “πως δεν θα προσφερθεί να παρουσιαστεί ως άλλοθι συγκάλυψης και συνενοχής των τραγικών αδιεξόδων, στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η κυβερνητική πολιτική”.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση προτείνει ο Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε πως η δική του μόνο συναίνεση προς την κυβέρνηση δεν φτάνει και ζήτησε τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας υπό τον υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο με υπουργούς από κάθε κόμμα με ημερομηνία λήξης σε ένα χρόνο. Να βγάλουμε, είπε, πρόεδρο της Δημοκρατίας και του χρόνου που θα έχουμε βγει, πρώτα ο Θεός, από αυτή την κρίση με τη βοήθεια όλων να πάμε σε εκλογές από μηδενική βάση. Κάθετο "όχι" ήταν η απάντηση στο σενάριο αυτό του Κ. Καραμανλή. “Η χώρα έχει εκλεγμένη, υπεύθυνη κυβέρνησης” είπε και τόνισε πως “τέτοιες προτάσεις που διατυπώνονται τελευταία δεν συνιστούν υπεύθυνες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης”, αλλά “εκτοξεύονται για τη δημιουργία εντυπώσεων και αποδεικνύουν πολιτικό καιροσκοπισμό”.

Πηγή: www.makthes.gr

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα.


Κύμα κακοκαιρίας πλήττει από χθες σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο, τους θυελλώδεις ανέμους και τον παγετό, κυρίως στα βόρεια. Ουσιαστική βελτίωση του καιρού προβλέπεται από την ερχόμενη Τρίτη.

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους μείον δέκα βαθμούς στο χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου Φλώρινας. Επίσης, στη Βλάστη Κοζάνης ο υδράργυρος κατρακύλησε στους -9 βαθμούς και στους Φιλιππαίους Γρεβενών στους -8, ενώ αρνητικές ήταν οι θερμοκρασίες και στα αστικά κέντρα της περιοχής με χαμηλότερο υψόμετρο. Η Κοζάνη είχε νωρίς το πρωί -6 βαθμούς, -5 είχε η Καστοριά, -2 η Βέροια, -1 η Θεσσαλονίκη και 1 βαθμό οι Σέρρες. Αλυσίδες χρειάζονται μόνο για τα οχήματα που κινούνται στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας) και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου. Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση και σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στο νομό της Ξάνθης. Αλυσίδες χρειάζονται όσοι θα κινηθούν προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (από το 19ο χιλ. έως και Δημάριο), σε όλο το επαρχιακό και λοιπό δίκτυο ορεινής περιοχής Εχίνου και στο επαρχιακό και λοιπό δίκτυο περιοχής Καρυοφύτου Σταυρούπολης. Εξαιτίας των ισχυρών πλευρικών ανέμων, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην Εγνατία οδό στο ύψος των οικισμών Κοπτερού και Λευκόπετρας, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανατροπής, ειδικά των μεγάλων φορτηγών.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που φθάνουν στα πελάγη έως και 9 μποφόρ. Ενδεικτικό είναι ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρούς βοριάδες που επικρατούν στο Θερμαϊκό κόλπο και στο Βορειοδυτικό Αιγαίο. Το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναφέρει ότι κατά τόπους οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα είναι θυελλώδεις και η έντασή τους θα φθάσει και τα 9 μποφόρ.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Χιονοπτώσεις σημειώνονται και στην κεντρική χώρα, ενώ με χιόνι ξύπνησαν χθες οι κάτοικοι των βορείων προαστίων της Αττικής. Στα “λευκά” ντύθηκε και η Πάρνηθα, ενώ από χθες το πρωί χιονίζει και στην Πεντέλη. Τα καιρικά φαινόμενα, αν και εξασθένησαν χθες, από σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει νέα επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο, τις βροχές, τα χιόνια αλλά και τους ισχυρούς ανέμους. Κυρίως, από το κύμα κακοκαιρίας θα πληγούν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ουσιαστική βελτίωση του καιρού προβλέπεται από την ερχόμενη Τρίτη.

Πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive