Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

Διαπραγματεύσεις για την Ολυμπιακή

Σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την Marfin Ιnvestment Group και την Swissport προχωρά η κυβέρνηση εκτιμώντας ως σοβαρή τη δεσμευτική προσφορά ύψους 177,2 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε χθες για την εξαγορά του ομίλου της Ολυμπιακής.

Η διάρκεια των διαπραγματεύσεων έχει ορισθεί σε τρεις εβδομάδες, ενώ κατά την περίοδο αυτή δεν αποκλείονται άλλοι ενδιαφερόμενοι από την υποβολή σοβαρών επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες θα εξετασθούν ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για το θέμα της αποκρατικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα, υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης οι επενδυτικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης έλαβαν δεσμευτική οικονομική προσφορά από την εταιρία MIG για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο της Ολυμπιακής ύψους 45,7 εκ. ευρώ και των περιουσιακών στοιχείων της τεχνικής βάσης ύψους 16,7 εκ. ευρώ.

Επίσης στην προσφορά περιλαμβάνεται ποσό 60 εκατ. ευρώ που αφορά την εξαγορά του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της Πάνθεον, η οποία θα αποτελέσει ουσιαστικά την νέα εταιρία πτητικού έργου αλλά και ποσό 5 εκατ. ευρώ που θα αποτελέσει το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας τεχνικής βάσης. Συνεπώς η δεσμευτική προσφορά της MIG ανέρχεται συνολικά σε 127,4 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα η εταιρία Swissport κατέθεσε συνολική δεσμευτική οικονομική προσφορά 49,8 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο προτίθεται να εξαγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία των κλάδων επίγειας εξυπηρέτησης ύψους 44,8 εκ. ευρώ, όπως είναι η αποτίμηση, αλλά και ποσό 5 εκατ. ευρώ για το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας επίγειας εξυπηρέτησης.

Παράλληλα το δημόσιο προσδοκά επιπλέον έσοδα από την πώληση των πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής, τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία των Ο.Α. και ενδέχεται να πωληθούν στη συνέχεια σε τιμές αγοράς είτε στον επενδυτή είτε κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρίας.

Στο πλαίσιο αυτό έσοδα αναμένονται από την πώληση των 18 ιδιόκτητων αεροσκαφών των Ο.Α. τα οποία έχουν αποτιμηθεί στα 90,3 εκατ. ευρώ, την πώληση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων του κλάδου της τεχνικής βάσης που έχουν αποτιμηθεί στα 3,84 εκατ. ευρώ καθώς και από τα περιουσιακά στοιχεία της επίγειας εξυπηρέτησης, τα οποία δεν πωλούνται στη φάση αυτή και έχουν αποτιμηθεί στα 25,07 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, επιδιώκοντας προφανώς τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία εξαγοράς των Ο.Α., πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Oπως επισημαίνει το κόμμα της αντιπολίτευσης η συνάντηση, η οποία ήταν αίτημα του επιχειρηματία είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα , καθώς η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή, ότι δηλαδή προτείνει ένα μεικτό σχήμα με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια σε συνεργασία με διεθνή αερομεταφορέα.

ΚΚΕ για ιδιωτικοποίηση:
"Ιδιωτικοποίηση υγιής και προς όφελος του λαού δεν υπάρχει. Ανεξάρτητα από την τιμή της «Ολυμπιακής» και σε ποιον κεφαλαιοκράτη την παραδίδει η κυβέρνηση, η ιδιωτικοποίησή της είναι μια αρνητική εξέλιξη για το λαό. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν τετελεσμένα. Ανυπακοή στην ΕΕ, πάλη κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, για αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο φορέα αερομεταφορών", υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Πηγές: www.express.gr , www.ana-mpa.gr

Νέα 48ωρη απεργία στα νοσοκομεία

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι αποφάσισαν και νέα 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Στην αρχή οι γιατροί είχαν πάρει απόφαση να απεργήσουν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν όταν έμαθαν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά το ιατρικό μισθολόγιο θα πάει στην ολομέλεια της βουλής την ερχόμενη Τετάρτη. Την ίδια μέρα οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ αποφάσισαν να μπλοκάρουν τις εφημερίες μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Συγκεκριμένα του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας, του Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης

. Η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι οι γιατροί δεσμεύονται από το κείμενο που έχουν υπογράψει ως κλαδική σύμβαση και δεν αναγνωρίζουν το νομοθέτημα που εισήγαγε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας και ζητούν από την κυβέρνηση να «τιμήσει την συμφωνία που υπογράψαμε».

Αναφερόμενοι στο θέμα των εφημεριών τονίζουν ότι εμμένουν στην τελευταία απόφαση του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας για εφαρμογή του εθνικού δικαίου.

Πηγή: www.kalimera.gr

Οι ωκεανοί χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα

Οι ωκεανοί χάνουν ολοένα και περισσότερο την ικανότητά τους να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), κάτι που οδηγεί στην αύξηση της ποσότητας των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με πολλές μελέτες, τις οποίες επικαλείται το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS).

"Ο ωκεανός είναι η κυριότερη δεξαμενή άνθρακα του πλανήτη, αλλά εδώ και δέκα χρόνια χάνει ολοένα και περισσότερο την ικανότητά να παίζει αυτό το ρόλο, τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο", σημειώνει το Κέντρο στην έκθεσή του που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα τριών πρόσφατων επιστημονικών προγραμμάτων.

Η ικανότητα απορρόφησης του CO2 από τους νότιους ωκεανούς, που παλαιότερα υπολογιζόταν στα 500 εκατομμύρια τόνους ετησίως, είναι στην πραγματικότητα δέκα φορές μικρότερη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων μετρήσεων, που είναι πληρέστερες από αυτές που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι ανεβάζουν από τα βάθη των ωκεανών στην επιφάνεια μεγάλες ποσότητες CO2.

Μείωση της ικανότητας των ωκεανών να απορροφούν το CO2 έχει επίσης παρατηρηθεί και στο βόρειο Ατλαντικό. Στο βόρειο ημισφαίριο, όμως, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πού να αποδόσουν το φαινόμενο. "Θα μπορούσε να οφείλεται στην κυκλοφορία των νερών που έχει αλλάξει, σε μια αντίδραση των οικοσυστημάτων ή σε βιολογικές δραστηριότητες, όμως δεν έχουμε ακόμη την οριστική απάντηση", δήλωσε ο Νικολά Μετζλ, του Ινστιτούτου "Πιερ Σιμόν Λαπλάς".

Ο ερευνητής υπενθύμισε ότι σήμερα, κάθε χρόνο, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες εκλύονται στην ατμόσφαιρα 10 δισεκατομμύρια τόνοι CO2 έναντι 6 δισεκατομμυρίων καθ'όλη τη δεκαετία του 1990.

Πηγή: www.ert3.gr

ΔΝΤ: Σε βαθιά ύφεση οι οικονομίες, δεν φαίνεται καλύτερο το 2009

Στη G7 δεν τραγουδούσαν και δεν χόρευαν πάνω στα τραπέζια, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών είναι σε «βαθιά ύφεση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως η παγκόσμια οικονομία είναι κοντά στην ύφεση, καθώς η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι 0,5% για το 2009. Ο ίδιος πρόσθεσε «ότι δεν βλέπουμε προς το παρόν σημάδι ότι το 2009 μπορεί να είναι καλύτερο από αυτό που περιμένουμε».

Ερωτηθείς για την ατμόσφαιρα στην διάρκεια του δείπνου των υπουργών Οικονομικών της G7 ( Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι «άνθρωποι δεν τραγουδούσαν και δεν χόρευαν πάνω στα τραπέζια».

Διευκρίνισε επίσης ότι η σύνοδος θα συνεχιστεί το Σάββατο με μια συζήτηση πάνω στην ιδέα που πρότεινε ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Τζούλιο Τρεμόντι, που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινή βάσης οικονομικών κανόνων που όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν.

Στο περιθώριο της G7 ο Στρος Καν υπέγραψε, χθες, με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Σοίτσι Νακαγκάουα συμφωνία βάσει της οποίας το Τόκιο θα δανείσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ το δάνειο αυτό έχει ως στόχο να «υποστηρίξει την ικανότητα του να προφέρει βοήθεια παρεμβαίνοντας τον κατάλληλο χρόνο και αποτελεσματικά στο ισοζύγιο πληρωμών των μελών του».

Πηγή: www.cebil.gr

Εντείνονται οι προσπάθειες για τη σωτηρία ομήρων των FARC

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, ανακοίνωσε ότι διέταξε την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για τη σωτηρία των 22 μελών του στρατού και της αστυνομίας που κρατούν ακόμα οι μαρξιστές αντάρτες τωv Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

«Ανακοινώνω στους Κολομβιανούς πολίτες ότι αρχής γενομένης από σήμερα το βράδυ και με τη βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας, θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και οι ασκήσεις πίεσης στους τρομοκράτες αντάρτες και απαγωγείς του FARC μέχρι να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους» τόνισε ο κ. Ουρίμπε μιλώντας στον Τύπο από το Μεντεγίν.

Η ανακοίνωση του κ. Ουρίμπε έγινε την επομένη της άρνησής του να δεχτεί την πρόταση των ανταρτών που ζήτησαν σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης των 22 ομήρων την παράλληλα απελευθέρωση από τις φυλακές της Κολομβίας 500 ομοϊδεατών τους, μελών του FARC.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αντιπολίτευση για εκλογολογία

"Ψήφο εμπιστοσύνης στην Αριστερά"

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο «ανατράπηκε η ηγεμονία του δικομματισμού και γεννήθηκαν νέες ελπίδες στους εργαζόμενους και στη νεολαία, για μια ριζική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα και στη ζωή τους», ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης «στο πρόγραμμα της Αριστεράς, σε ένα πρόγραμμα ανατροπής, διεξόδου από την κρίση, για μια λύση της Αριστεράς, που έχει ανάγκη ο τόπος».

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα εμπεριείχε ιδεολογικά και προγραμματικά στοιχεία, που συνθέτουν την συνολική αντιπαράθεση του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και το ΚΚΕ, κατά του οποίου, άσκησε επίσης έντονη κριτική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «σήμερα, μπροστά σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, που βασίστηκε στην απληστία και στην υπερσυσσώρευση κέρδους, αισθανόμαστε όλοι ότι βιώνουμε ένα τέλος εποχής».

Για την κυβέρνηση είπε ότι «κρύβεται διαρκώς πίσω από το σύμφωνο σταθερότητας και την απειλή της επιτήρησης για να περισώσει τις κεντρικές της επιλογές και ταυτόχρονα καταρρέει, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, των μεγάλων σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης. Ο ορίζοντάς της έχει εξαντληθεί, το ίδιο και οι προσδοκίες και η υπομονή του κόσμου».

"Οχι σε πρόωρες εκλογές"

"Να πάμε τώρα σε εκλογές θα είναι μεγάλο λάθος για την Ελλάδα. Σε αυτήν την οικονομική κρίση είναι περιπέτεια να πάμε σε μία, δύο και τρεις αναμετρήσεις...Η κάθε αναμέτρηση είναι 280 εκατ. άρα 1 δις 400 εκατ. Με τα χρήματα αυτά λύνουμε το θέμα των αγροτών και της φτώχειας. Η παρούσα Βουλή θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης. Η πρόταση Πάγκαλου, η πρόταση Βερελή, η πρόταση Σαρκοζί, η πρόταση Ομπάμα. Ποιος είπε ότι οι καλοί είναι μόνο στην ΝΔ και οι κακοί στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα; Καλοί υπάρχουν παντού", ανέφερε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο MEGA.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ εκτίμησε ότι θα "έχουμε άγριες εξελίξεις. Ακόμα τα φαινόμενα της κρίσης δεν έχουν χτυπήσει την πόρτα μας, όπως η ανεργία".Αναφερόμενος στο κόμμα της ΝΔ είπε ότι "έχει αρχίσει η μάχη των δελφίνων.Αυτή την στιγμή αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σύμπνοια.Να ψάξουμε να βρούμε μέσα από την Βουλή κάτι καλύτερο...

"Ακρωτηριάζουν την εργατική τάξη"

"Αντί να απολογηθούν οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ, με θράσος και με αφορμή την κρίση συνεχίζουν να κλιμακώνουν την επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το σχέδιο της ΕΕ το οποίο υλοποιούν οι κυβερνήσεις της είναι οι συνέπειες της κρίσης -που προέρχεται από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου- να φορτωθούν πάση θυσία στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

"Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να εμπιστευθούν τις θέσεις του ΚΚΕ. Δεν πρέπει να υποκύψουν στα τρομοκρατικά διλήμματα που θέτει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Να απορρίψουν το διάλογο απάτη που στήνουν ξανά ΓΣΕΕ και ΣΕΒ και οδηγεί στο συνεχή ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Το παρόν και το μέλλον των εργαζόμενων δεν μπορεί να είναι η προσωρινή δουλειά - μερική ανεργία και τα επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης", επισημαίνει το ΚΚΕ.

"Ανασύνταξη του κινήματος, ισχυρό ΚΚΕ για την ανατροπή της πολιτικής του «ευρωμονόδρομου» και της εξουσίας των μονοπωλίων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: www.ana-mpa.gr

Εξόρμηση με άρωμα εκλογών

Περιοδεία στο νομό Φθιώτιδας πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός. Το πρωί επισκέφθηκε την υπό κατασκευή Σήραγγα Καλλιδρόμου, το καινοτομικό κέντρο ιστορικής ενημέρωσης Θερμοπυλών και τη δεύτερη σήραγγα και στην κοιλαδογέφυρα του υπό κατασκευή τμήματος του αυτοκινητοδρόμου, στην περιοχή της Στυλίδας.

Για έργα που βελτιώνουν σημαντικά της αναπτυξιακές δυνατότητες όλης της Ελλάδας, αλλά και της περιοχής της Στερεάς, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σε εργοτάξια.

Το μεγαλύτερο και το πιο επικίνδυνο τμήμα στο Πέταλο του Μαλιακού ολοκληρώθηκε και έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών ανέφερε ο κ.Κ.Καραμανλής και σημείωσε ότι το τελευταίο κομμάτι του θα παραδοθεί μέσα στο 2010.

Στη συνέχεια, θα παρουσιάσει την πορεία υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος δράσης 2004-2009 και των Προγραμμάτων Δράσης για την περίοδο 2007-2013, στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος.

Πηγή: www.news247.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive