Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009

Αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη

Μια μικρή παρεκτροπή κατά ένα χιλιόμετρο της τροχιάς του θα ήταν αρκετή για να εξαλειφθεί τελείως η απειλή τον επόμενο αιώνα.

Πιθανότητες πρόσκρουσης στη Γη μετά από 160 χρόνια αποδείχθηκε ότι έχει ένας αστεροειδής που αρχικά φαινόταν ότι είναι τελείως άκακος.

Ο αστεροειδής 1999 RQ36 ανακαλύφθηκε πριν μια δεκαετία και τότε δεν θεωρήθηκε ότι αποτελεί πρόβλημα, όμως οι νέες εκτιμήσεις αναβάθμισαν την εν δυνάμει απειλή του, καθώς υπάρχουν μία στις 1.400 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη μεταξύ των ετών 2169 - 2199, σύμφωνα με τον αστρονόμο Αντρέα Μιλάνι του πανεπιστημίου της Πίζας και τους συνεργάτες του, όπως αναφέρει το New Scientist.

Η διάμετρός του υπολογίζεται στα 560 μέτρα και είναι υπερδιπλάσιος σε μέγεθος από το γνωστότερο αστεροειδή Άποφι, που έχει μια πιθανότητα στις 45.000 να χτυπήσει τη Γη το 2036. Και οι δύο αστεροειδείς είναι αρκετά μεγάλοι, αν πέσουν στους ωκεανούς του πλανήτη μας, για να προκαλέσουν καταστροφικά κύματα τσουνάμι.

Αν και αργεί το πλησίασμα του 1999 RQ36, το «παράθυρο» ευκαιρίας για την αποτροπή της απειλής του είναι πολύ πιο νωρίς, στη διάρκεια μιας σειράς από κοντινές προσεγγίσεις του αστεροειδούς προς τη Γη μεταξύ των ετών 2060 - 2080. Μια μικρή παρεκτροπή κατά ένα χιλιόμετρο της τροχιάς του θα ήταν αρκετή για να εξαλειφθεί τελείως η απειλή τον επόμενο αιώνα.

Μετά το 2080 ο αστεροειδής δεν πλησιάζει τη Γη τόσο κοντά, μέχρι την πιθανή πρόσκρουσή του, άρα, αν είναι να γίνει κάτι, πρέπει να γίνει τις αμέσως επόμενες δεκαετίες.

Πάντως, όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, νέοι και ακριβέστεροι υπολογισμοί στο μέλλον μπορεί να αποκλείσουν τελικά την πιθανότητα πρόσκρουσης.

Link για τη σχετική επιστημονική εργασία της ιταλικής αστρονομικής ομάδας: www.arxiv.org/abs/0901.3631, http://www.arxiv.org/abs/0901.3631

Πηγή: www.inout.gr

Οχι στην προσωρινή ανεργία

Το σχέδιο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπει «προσωρινή ανεργία» των εργαζομένων, με το επιχείρημα πως έτσι θα αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις.

Με άλλα λόγια, αν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα, θα μπορεί να δίνει άδεια για συγκεκριμένες μέρες στο προσωπικό της, που ουσιαστικά θα κάνει... διακοπές με το ζόρι και αμισθί.

Στο θέμα επανήλθε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κ. Μίχαλος, ο οποίος στο παρελθόν είχε προτείνει εβδομάδα 3 ή 4 εργάσιμων ημερών.

Σε χθεσινή του δήλωση σημείωσε πως, «αντί η επιχείρηση να βάλει λουκέτο, θα επιβαρύνεται λιγότερο με το 3ήμερο ή το 4ήμερο και θα έρχεται ως αρωγός ο ΟΑΕΔ και ως ταμείο απασχόλησης να ενισχύσει και να συμπληρώσει πλήρως τόσο το συνταξιοδοτικό όσο και το μισθολογικό κομμάτι των εργαζομένων για μια περίοδο 6 έως 12 μηνών».

Γενικόλογες δηλώσεις
Σε γενικόλογες δηλώσεις -που επιδέχονται πολλές ερμηνείες- περιορίστηκε για άλλη μια φορά η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, που επεσήμανε πως «τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι θωρακισμένα», αλλά δεν ανακοίνωσε κανένα ουσιαστικό μέτρο. Απλά περιορίστηκε στο να... προτρέψει τις επιχειρήσεις να στραφούν στον προϋπολογισμό και να κάνουν χρήση όλων των δυνατοτήτων που έχουν.

Με απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα απαντήσει η ΓΣΕΕ στα σχέδια των εργοδοτών για περικοπή των εργατικών δικαιωμάτων, ενώ συντονισμός θα υπάρξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ετσι αναμένεται να πραγματοποιηθεί πανευρωπαϊκή απεργία στα τέλη Μαρτίου, με κεντρικό αίτημα τη λήψη μέτρων ώστε να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι την κρίση.

Πηγή: Έθνος

Απέκρυψαν εμπλοκή στο Αιγαίο

Αύγουστος του 2008, κατακαλόκαιρο. Δύο σκάφη του Λιμενικού εμπλέκονται στο ανατολικό Αιγαίο σε μία υπόθεση μεταφοράς λαθρομεταναστών μέσω μιας τουρκικής ακταιωρού.

Είναι η πρώτη φορά που το συμβάν αποκαλύπτεται, αφού τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και το υπουργείο Ναυτιλίας το κράτησαν μυστικό για όλους αυτούς τους μήνες.

Πρόκειται για σημαντικό τεκμήριο, αφού έτσι καταδεικνύεται πως τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής συνεργάζονται με εμπόρους ανθρωπίνων ψυχών, για να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα.

Εδώ και αρκετό καιρό, το υπουργείο Εξωτερικών έχει επισημάνει σε διεθνείς θεσμούς και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις επίσημες δεσμεύσεις της αλλά και τις διμερείς συμφωνίες για έλεγχο της λαθρομετανάστευσης στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου, αλλά και κατά μήκος της συνοριακής γραμμής του Έβρου.

Το βίντεο αποτελεί απόδειξη που θεμελιώνει αυτές τις καταγγελίες, αφού εμπλέκει άμεσα το επίσημο τουρκικό κράτος και την τουρκική Ακτοφυλακή. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε από εδώ όπου δημοσιοποιείται στην zougl@ και περιγράφεται η εμπλοκή λεπτό προς λεπτό.

Ασελγούσε στην 9χρονη ανηψιά του!

Σοκ και έντονη ανησυχία στους γονείς προκαλεί η τρίτη μέσα στην τελευταία εβδομάδα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου. Στο Μαρκόπουλο παγιδεύτηκε από την αστυνομία και συνελήφθη επ' αυτοφώρω άνδρας 57 ετών να ασελγεί σε βάρος της 9χρονης ανιψιάς του. Τις αρχές είχαν ενημερώσει οι γονείς του κοριτσιού, στους οποίους και εκμυστηρεύτηκε το δράμα, που ζούσε τα τελευταία δύο χρόνια. Το κοριτσάκι ζούσε με τους γονείς της κοντά στο σπίτι του δράστη, που διαμένει με την οικογένεια του στην περιοχή της Ν. Ιωνίας αλλά διατηρεί και σπίτι μεταξύ Μαρκόπουλου και Καλυβίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O γαλλο-ολλανδικός αεροπορικός όμιλος Air France-KLM θα περικόψει 1.000 ως 1.200 θέσεις εργασίας

O γαλλο-ολλανδικός αεροπορικός όμιλος Air France-KLM θα περικόψει 1.000 ως 1.200 θέσεις εργασίας αυτόν τον χρόνο ,όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν θα αντικατασταθούν με νέες προσλήψεις όσοι έργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται . Ο όμιλος Air France-KLM προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά τις καθαρές ζημιές ύψους 505 εκατομμυρίων ευρώ που κατέγραψε το τρίμηνο Οκτωβρίου -Δεκεμβρίου του 2008, ενώ πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα είχε κέρδη 139 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: www.express.gr

Αεροπορικές επιδρομές κατά του PKK

Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν, ότι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του PKK στο βόρειο Ιράκ, που είχαν ως συνέπεια τουλάχιστον 13 Κούρδοι αντάρτες να χάσουν την ζωή τους… Επίσης οι εγκαταστάσεις των ανταρτών υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Οι αεροπορικές επιδρομές των Τούρκων έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: www.kalimera.gr

Καθυστέρηση στην επανέναρξη του LHC

Ο μεγάλος επιταχυντής σωματιδίων (Large Hadron Collider – LHC) του πειράματος CERN που έχει σταματήσει τη λειτουργία του λόγω τεχνικού προβλήματος πριν από μερικούς μήνες, πρόκειται να επαναλειτουργήσει στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2009. Η ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας του LHC έχει αρκετές φορές αλλάξει. Αρχικά είχε οριστεί για την άνοιξη, έπειτα πήγε τον Ιούνιο, στη συνέχεια πήγε για το τέλος του καλοκαιριού και τώρα ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου η λειτουργία του LHC θα ξανα σταματήσει για λίγο μέσα στα Χριστούγεννα για να ξεκινήσει πάλι το φθινόπωρο του 2010.

Πηγή: www.digitalnews.gr

Στόχοι δικαστές και πολιτικοί

Λίγα λεπτά, μετά τις έξι το πρωί της Πέμπτης και αφού τελείωσε η βάρδια του αστυνομικού που φρουρούσε το σπίτι του αντιεισαγγελέα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο οποίος εποπτεύει τις έρευνες για την τρομοκρατία, τοποθέτησαν οι άγνωστοι τον εμπρηστικό μηχανισμό.

Ο μηχανισμός αποτελούταν από τέσσερα γκαζάκια και ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό. Από τη φωτιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο ισόγειο του σπιτιού που βρίσκεται στην Ηλιούπολη.
Στις 12 το μεσημέρι, δύο άνδρες, έφτασαν ανενόχλητοι μέχρι τον έβδομο όροφο της πολυκατοικίας που διαμένει ο δικαστικός Βασίλης Φούκας, που είχε λάβει μέρος στη δίκη της 17Ν. Περιέλουσαν τη πόρτα, του διαμερίσματος, με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για αδυναμία της πολιτείας να προστατέψει τους δικαστικούς λειτουργούς.
Εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη το μεσημέρι της Πέμπτης και στο δικηγορικό γραφείο του Σταύρου Γεωργίου, στην οδό Πατησίων.
Το απόγευμα της Πέμπτης στόχος έγινε και το πολιτικό γραφείο του Θόδωρου Πάγκαλου.

Πηγή: www.alphatv.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive