Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Αυτοκτόνησε αστυνομικός των ΜΑΤ

Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 22χρονος αστυνομικός που υπηρετούσε στα ΜΑΤ στην Αθήνα.

Ο νεαρός αστυνομικός είχε ζητήσει και πήρε αναρρωτική άδεια από την υπηρεσία του, γιατί κατά δήλωσή του αντιμετώπιζε ψυχολογικά και οικογενειακά προβλήματα.

Χθες, μετέβη στον τόπο καταγωγής του, την Κέρκυρα και κάτω από συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, έστρεψε το όπλο στο πρόσωπό του και πάτησε την σκανδάλη.

Τον 22χρονο βρήκαν νεκρό, σε μια λίμνη αίματος, οι συγγενείς του.

Πηγή: www.zougla.gr

Το 112 σώζει ζωές

Ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης αποκτούν οι πολίτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με μια δωρεάν κλήση στο 112 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο θα μπορούν να ειδοποιούν από οποιοδήποτε σημείο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης αποκτούν οι πολίτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με μια δωρεάν κλήση στο 112 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο θα μπορούν να ειδοποιούν από οποιοδήποτε σημείο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ο αριθμός έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία, αλλά από το Δεκέμβριο του 2008 οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να καλούν το συγκεκριμένο τριψήφιο αριθμό.

Σήμερα ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες γνωρίζει ότι ο «σωτήριος αυτός αριθμός» υπάρχει και σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ τρεις στους δέκα που έκαναν χρήση του αριθμού αυτού σε άλλη χώρα αντιμετώπισαν προβλήματα γλώσσας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών ανακήρυξαν την 11η Φεβρουαρίου «Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112», ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό το νούμερο και παράλληλα οι εθνικές αρχές να κινηθούν για να καταστήσουν περισσότερο πολύγλωσσες τις υπηρεσίες.

Η αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες επίτροπος Βιβιάν Ρέντινγκ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια των 500 εκατομμυρίων πολιτών της, ανάλογες με τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε για να εξασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία τους εντός των 27 κρατών-μελών.

Ο εορτασμός της πρώτης ευρωπαϊκής ημέρας του 112 πρέπει να λειτουργήσει ως ένα προσκλητήριο προς τις εθνικές Αρχές, οι οποίες πρέπει να φροντίσουν να αυξηθεί ο αριθμός των γλωσσών στις οποίες λειτουργούν τα κέντρα κλήσης του 112 και να καταστήσουν ευρύτερα γνωστή την ύπαρξη αυτού του αριθμού που σώζει ζωές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ευρωπαία επίτροπος, λιγότερο από το 1/4 των ευρωπαίων πολιτών γνωρίζει την ύπαρξη του αριθμού ενώ ταξιδιώτες που καλούν το 112 δεν μπορούν πολλές φορές να συνεννοηθούν λόγω γλώσσας.

Πηγη: ethnos.gr

Σύγκρουση δορυφόρων σε τροχιά

Ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας συγκρούστηκε με παροπλισμένο ρωσικό δορυφόρο, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

Η σύγκρουση -η πρώτη μεταξύ δορυφόρων στο διάστημα- σημειώθηκε την Τρίτη, όταν οι δορυφόροι βρίσκονταν σε ύψος 780 χιλιομέτρων από τη Γη (πάνω από τη Σιβηρία), το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται από μετεωρολογικούς και τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

Όπως διευκρινίστηκε από τον αντισυνταγματάρχη Λες Κόντλικ, της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ο δορυφόρος Iridium Satellite LLC προσέκρουσε σε «μη επιχειρησιακό ρωσικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.

«Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που δύο δορυφόροι συγκρούονται καθώς βρίσκονται σε τροχιά», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως μετέδωσε το Reuters, από τη σύγκρουση δημιουργήθηκαν πυκνά νέφη συντριμμιών που εισήλθαν στην ατμόσφαιρα της Γης με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των αστροναυτών στο διεθνή διαστημικό σταθμό.

Θα χρειαστούν εβδομάδες για την εκτίμηση του μεγέθους της σύγκρουσης, δήλωσε η NASA, σύμφωνα με την οποία ο διαστημικός σταθμός και οι τρεις αστροναύτες δεν αντιμετωπίζουν πλέον κίνδυνο, καθώς έχουν βρίσκονται σε απόσταση 270 μιλίων από το σημείο της σύγκρουσης.

Κίνδυνο δεν αντιμετωπίζει ούτε το διαστημικό λεωφορείο με τους επτά αστροναύτες που αναμένεται να εκτοξευτεί εντός του μήνα, διαβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι, ωστόσο, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις ερχόμενες ημέρες.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο συμβάν, με απειροελάχιστες πιθανότητες και ο δορυφόρος Iridium δεν έχει σχεδιαστεί για να ανταπεξέρχεται ανάλογων συμβάντων, δήλωσε η εταιρεία, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα λάβει τα δέοντα μέτρα προκειμένου να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο δορυφόρο με κάποιο διαστημικό δορυφόρο εντός τροχιάς.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Αποχή στον ΠΑΟΚ

Η κατάσταση στον ΠΑΟΚ εδώ και καιρό έμοιαζε με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Η οικονομική ασυνέπεια της διοίκησης απέναντι στους παίκτες δοκίμασε έντονα τα όρια της υπομονής των παικτών και το θέμα της εκχώρησης των χρημάτων του ΟΠΑΠ σε συγκεκριμένο εκπρόσωπο παικτών, προκάλεσε την… έκρηξη. Οι παίκτες δεν πληρώθηκαν ούτε χτες (κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα). Ετσι αποφάσισαν ν’ απέχουν από την απογευματινή προπόνηση, παρά τις πιέσεις του Γιώργου Καλαφατάκη. Τους λόγους εξήγησαν οι ίδιοι με ανακοίνωση που εξέδωσαν:

«Αποφασίσαμε να μη συμμετέχουμε στην προπόνηση της ομάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε να δουλέψουμε ως επαγγελματίες αθλητές και κυρίως ως άνθρωποι και προσωπικότητες. Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με κανέναν, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι να αναχαιτίσουμε καμία παραπληροφόρηση που λαμβάνει χώρα όσον αφορά την ομάδα και τα μέλη της». Και συνέχισαν: «Το μόνο που θέλουμε είναι να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας, αλλά κυρίως την αξιοπρέπεια του ιστορικού συλλόγου στον οποίο έχουμε την τιμή να αγωνιζόμαστε και να καταφέρουμε –επιτέλους- να κάνουμε τη δουλειά μας, μέχρι το τέλος, με το μυαλό μας μόνο στο μπάσκετ». Για επίλογο επέλεξαν να στείλουν ένα μήνυμα: «Από όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι αγαπούν τον ΠΑΟΚ, περιμένουμε πλέον πράξεις και όχι λόγια, ούτε υποσχέσεις και σενάρια, που αντί να δίνουν λύση στα προβλήματά μας και στα προβλήματα του ΠΑΟΚ, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δείχνουν σαφέστατα πως δεν υπάρχει διάθεση για περαιτέρω υπομονή, τουλάχιστον προς την παρούσα διοίκηση. Ζυμώσεις υπάρχουν σε πολλά επίπεδα, αλλά η πίεση του χρόνου λειτουργεί ανασταλτικά. Πληροφορίες από τον Ερασιτέχνη έκαναν λόγο για πρόταση στον Δημήτρη Δρόσο προκειμένου ν’ αποχωρήσει άμεσα και τη δημιουργία προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο.

Πηγή: www.agelioforos.gr

58χρονος εξέδιδε 24χρονη με διανοητικά προβλήματα

Ένας 58χρονος συνελήφθη στην Καρδίτσα διότι το τελευταίο εξάμηνο κατόπιν απειλών και με την χρήση βίας εξέδιδε κατ' εξακολούθηση 24χρονη, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της να αντισταθεί λόγω διανοητικών προβλημάτων.

Ο 58χρονος την υποχρέωνε να εκδίδεται με άγνωστους άνδρες μεγάλης ηλικίας έναντι τιμήματος, το οποίο παρακρατούσε εξ ολοκλήρου ο ίδιος. Όταν η 24χρονη αρνήθηκε να ενδώσει σε νέα απαίτηση του να συνευρεθεί με άνδρα μεγάλης ηλικίας τις προκάλεσε σωματικές κακώσεις και την απείλησε.

Έκτοτε εξύβριζε και απειλούσε καθημερινά τόσο την παθούσα όσο και άτομα του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Ο συλληφθείς παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Καρδίτσας.

Πηγή: news.ert.gr

Ινδονησία: νέος ισχυρός μετασεισμός 6,3 R· τουλάχιστον 36 οι τραυματίες μέχρι στιγμής

Νέος ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Σουλαουέσι της Ινδονησίας, κοντά στις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο.

Δεκάδες ισχυρές δονήσεις ακολούθησαν τον αρχικό μεγάλο σεισμό, που καταγράφηκε στις 01:34 τοπική ώρα (19:34 την Τετάρτη, ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο 327 χλμ. από την πόλη Μανάντο, σε εστιακό βάθος 33 χλμ., κι είχε μέγεθος 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 36 ανθρώπων, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ενώ αρκετά κτήρια κατέρρευσαν στο σύμπλεγμα νήσων Ταλόντ, στα ανοικτά του Σουλαουέσι.

Πηγή: www.ert3.gr

Κρίση: περιμένοντας το σοκ...

Tου Χάραλντ Βέλζερ*
Λίγο καιρό πριν τη χρεοκοπία της «Λέμαν μπράδερς» ο πρόεδρος της «Deutsche Bank» Josef Ackermann, άφηνε να εννοηθεί πως τα χειρότερα είχαν περάσει. Στις πυρετώδεις εβδομάδες που μεσολάβησαν, πολιτικοί και ειδήμονες ξεπέρασαν εαυτούς στην αναζήτηση μεθόδων για την τόνωση της κατανάλωσης, λες κι ο καπιταλισμός συνέχιζε να κινείται και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να πυροδοτήσουμε εκ νέου τον αέναο δημιουργικό του κύκλο.

Προφανώς η ιδέα πως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι περισσότερο από μία «κρίση» δεν πέρασε από το μυαλό κανενός. Η ζωή συνεχίζεται: δανείζουμε, κάνουμε κανά φορολογικό μερεμέτι, και πάνω απ' όλα ελπίζουμε να περάσει η μπόρα όσο το δυνατό γρηγορότερα. Η απουσία της πλέον στοιχειώδους διορατικότητας σε σχέση με τη μέθοδο αντιμετώπισης και τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης, αποδεικνύει το βαθμό στον οποίο η κρίση δεν είχε προβλεφθεί: πολυάριθμες χρεοκοπίες τραπεζών, κλυδωνισμός ασφαλιστικών εταιρειών, ολόκληρα κράτη στο χείλος της χρεοκοπίας... Και τα δισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύονται για να απαλυνθούν όλα αυτά, τι άλλο είναι παρά «φανταστικά» λεφτά που ρίχνονται αφειδώς σε ένα σύστημα που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσής του ακριβώς λόγω του... μη-πραγματικού χαρακτήρα των συναλλαγών του;

Την ίδια ώρα που η οικονομική καταστροφή συνεχίζει αδυσώπητα την πορεία της, αδιαφορώντας σε κάθε μέτρο ανάσχεσής της και πλήττοντας τον έναν κλάδο μετά τον άλλο, τα κοψίματα, τα ραψίματα, τα παραγεμίσματα και η ατέλειωτη σειρά των συνόδων κορυφής πασχίζουν να δώσουν την εντύπωση πως η κρίση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ο κόσμος παρατηρεί την κρίση σκυθρωπός, αλλά όχι πανικόβλητος. Παρά την καθημερινή σοδειά καταστροφικών νέων από την «global economy», οι πολίτες ελάχιστα ταράσσονται.

Ας σημειώσουμε κατ' αρχήν πως τα γεγονότα που αργότερα καταγράφονται ως «ιστορικά», σπανίως αξιολογούνται ως τέτοια την ώρα που συμβαίνουν. Εκ των υστέρων αιφνιδιαζόμαστε όταν βλέπουμε την καταχώρηση ενός Kafka στο ημερολόγιό του, την ημέρα που η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία (1/8/1914): «η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία. Απόγευμα: μάθημα κολύμβησης». Αλλά στις σύγχρονες και πολύπλοκες κοινωνίες μας τα κύματα ενός σοκ διατρέχουν μεγάλη πορεία και καθυστερούν μέχρι να φτάσουν από το αρχικό σημείο καταστροφής στις μάζες των πολιτών. Οπότε είναι μάλλον σπάνιο να βιώνεται μία κοινωνική αναστάτωση ως τέτοια από τους συγχρόνους της. Η καταγραφή της πραγματικότητας επαφίεται μάλλον στους ιστορικούς.

Οι οικολόγοι π.χ. παραπονιούνται συχνά για το ότι ο κόσμος δεν καταφέρνει να κατανοήσει πως το περιβάλλον του αλλάζει. Μία έρευνα σε οικογένειες ψαράδων στην Καλιφόρνια έδειξε πως οι νεότεροι συνειδητοποιούσαν λιγότερο το πρόβλημα της υπεραλίευσης και της εξαφάνισης των ειδών.

Σήμερα στην κοινωνική σφαίρα παρατηρούνται αλλαγές στις αντιλήψεις και τις αξίες ανάλογες με εκείνες που αφορούν το περιβαλλοντικό πρόβλημα: ας αναλογιστούμε την πλήρη ανατροπή των αξιών στη γερμανική κοινωνία επί Χίτλερ.

Σε εκείνη την κοινωνία, ακόμα και το 1933 οι μη-Εβραίοι θα θεωρούσαν αδιανόητο πως λίγα μόλις χρόνια αργότερα, και μάλιστα με την ενεργό συμμετοχή τους, οι Εβραίοι συμπολίτες τους δεν θα γίνονταν απλά αντικείμενο λεηλασίας, αλλά θα φορτώνονταν σε τρένα για να οδηγηθούν σε στρατόπεδα θανάτου. Κι όμως, οι ίδιοι άνθρωποι το 1941 παρατηρούσαν απαθείς την πομπή των εκτοπισμένων να οδεύει προς την ανατολή· ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό ανάμεσά τους αγόραζαν («αριανοποιούσαν») τις κουζίνες, τα έπιπλα και τα καλλιτεχνικά τους έργα · άλλοι αναλάμβαναν τη διαχείριση των «ιουδαϊκών» επιχειρήσεων ή μετακόμιζαν σε σπίτια εκτοπισμένων Εβραίων: και οι πάντες τα θεωρούσαν αυτά φυσιολογικά!

Το ότι τέτοιες αλλαγές στο πλαίσιο της καθημερινότητας ή τις συναινετικές νόρμες γίνονται ελάχιστα αντιληπτές, οφείλεται εν πολλοίς στο ότι οι αισθητές αλλαγές αφορούν ένα ελάχιστο τμήμα της βιωμένης πραγματικότητας. Συνήθως υποτιμούμε το βαθμό στον οποίο το καθημερινό πήγαινε-έλα, οι συνήθειες, η λειτουργία των θεσμών, των μίντια, η συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς κ.λπ συντηρούν την πίστη πως «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί»: τα λεωφορεία κυκλοφορούν, τα αεροπλάνα απογειώνονται, τα αυτοκίνητα «κολλάνε» στην κυκλοφορία του Σαββατοκύριακου, τα μαγαζιά διακοσμούν τις βιτρίνες τους για τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά λειτουργούν ως αποδείξεις ομαλότητας, που τροφοδοτούν μάλιστα τη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση πως η ζωή συνεχίζεται, σαν τον παλιό καλό καιρό.

Ενώ δημιουργείται η ιστορία, οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν τη ζωή τους. Σε αντίθεση με τις κοινωνικές καταστροφές, τους κυκλώνες και τους σεισμούς, οι κοινωνικές αναστατώσεις να μεν δεν έρχονται απροειδοποίητες, αλλά από την άλλη εξελίσσονται τόσο ανεπαίσθητα, που μόνο κατόπιν εορτής ονομάζονται «καταρρεύσεις» ή «ανάδυση ενός νέου πολιτισμού».

Είναι πασίγνωστο πως η γνώση αυξάνει παράλληλα με την άγνοια· συνεχίζουμε όμως να δίνουμε στη φράση αυτή τη μάλλον αισιόδοξη εκδοχή που της έδινε και ο Karl Popper, ως μία εξασφάλιση σταθερότητας των κοινωνιών της γνώσης. Όμως σήμερα οι κρίσεις που συσσωρεύονται στον ορίζοντα (του κλίματος, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, των πρώτων υλών και της οικονομίας) δηλούν πως θα αναγκασθούμε να αγωνιστούμε ταυτόχρονα σε πολλαπλά μέτωπα, ενώ ταυτόχρονα μας κατέχει η πιο αβυσσαλέα άγνοια για τις συνέπειες των πράξεών μας.

Αυτή η αποσύνθεση της εμπειρίας μας όμως, δε σηματοδοτεί από μόνη της πως βρισκόμαστε σε ένα «σημείο καμπής» (tipping point), πέραν του οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα;

Για να βρούμε την τελευταία ανάλογη κατάσταση, θα χρειαστεί να πάμε είκοσι χρόνια πίσω: στην απόλυτη κατάρρευση -που κανείς δεν είχε προβλέψει- ενός ολόκληρου πολιτικού σύμπαντος, που άλλαξε έως και τα σύνορα των κρατών. Τότε ο θρίαμβος της δύσης έμοιαζε εξασφαλισμένος: σπεύσαμε να διακηρύξουμε «το τέλος της ιστορίας» αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι πολύ πιθανό σε πενήντα χρόνια οι ιστορικοί να τοποθετήσουν στο 1989 την αρχή της παρακμής των δημοκρατιών. Ίσως μάλιστα να διαγνώσουν πως η τρέχουσα οικονομική κρίση δεν είναι παρά ένας ακόμα κρίκος σε μία μακρά αλυσίδα παρακμιακών γεγονότων.

Μπορούμε μολοταύτα ήδη από σήμερα να χαρακτηρίσουμε ως επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης από μια εποχή σε μία άλλη το γεγονός πως ο αχαλίνωτος νεοφιλελευθερισμός αντικαθίσταται από την κρατική παρέμβαση, μια διαδικασία που φέρνει τα πάνω-κάτω σε όλα όσα γνωρίζαμε, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, αλλά και των περιβαλλοντικών πολιτικών.

Κι όμως, κανείς δεν τολμά να εξετάσει το ενδεχόμενο της πλήρους αδυναμίας μας να αντιδράσουμε στις κρίσεις αυτές, την οικονομική, την ενεργειακή ή την κλιματική. Θεωρούμε απίθανη την πλήρη κατάρρευση του οικονομικού μας συστήματος και αρνούμαστε πεισματικά να αντιμετωπίσουμε την προοπτική η σπάνη των ορυκτών καυσίμων να φτάσει σε τέτοια επίπεδα που σε λίγα χρόνια, ακόμα και στα πλούσια κράτη, οι λιγότερο πλούσιοι δεν θα μπορούν να έχουν θέρμανση!

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της παγκόσμιας εκβιομηχάνισης, και θα ξεπεραστεί η περίφημη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2oC, πέραν της οποίας η κλιματική αλλαγή θα εξελιχθεί καταστροφικά. Οι ειδήμονες κλιματολόγοι μας δίνουν το πολύ έως επτά χρόνια για να αλλάξουμε ρότα. Από εκεί και πέρα, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για τις πρώτες ύλες θα μπορούσε άριστα να εκφυλιστεί σε μία σειρά βίαιων συγκρούσεων, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι νικητές από τους νικημένους.

Σήμερα κανείς δεν ξέρει από ποια πλευρά θα βρεθεί η Ευρώπη. Προς το παρόν είμαστε απασχολημένοι με το να φορτώνουμε βάρη στις επόμενες γενεές, ιδίως με τη διόγκωση του χρέους και την υπερεκμετάλλευση των πρώτων υλών. Αυτός ο «αποικισμός» του μέλλοντος φυσικά θα έχει κόστος, μιας και το συναίσθημα της διαγενεακής αδικίας είναι ιστορικά ένας από τους πλέον ισχυρούς καταλύτες ριζοσπαστικών κοινωνικών αλλαγών, που δεν πρέπει να τις θεωρούμε εξορισμού θετικές, όπως έδειξε το εγχείρημα της ριζοσπαστικής νεανικότητας με την οποία συνδέθηκε ο εθνικοσοσιαλισμός.

Ο συνδυασμός ενός κυκεώνα προβλημάτων με την αδυναμία επίλυσής τους οδηγεί σε αυτό που στη ψυχολογία αποκαλείται «γνωστική διαταραχή». Αλλιώς, για να το θέσουμε σαν τον Γκρούτσο Μαρξ (Groucho Marx): «και γιατί να με νοιάζει το μέλλον; Πότε δηλαδή νοιάστηκε το μέλλον για μένα;»

Φυσικά, και το να θέτουμε απλά ως στόχο τη διαγενεακή ισότητα σημαίνει πως αμφισβητούμε ριζικά το στόχο της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης, όπως και την αντίληψη πως η ευτυχία περνά από τη αέναη κινητικότητα και την ηλεκτροδότηση ολόκληρου του πλανήτη 24 ώρες το 24ωρο.

Είναι ακριβώς στις περιόδους κρίσεων που βλέπουμε συλλογικές πολιτικές οντότητες που δεν έχουν ιδέα για το τι θέλουν να είναι. Κοινωνίες που, τον καιρό ακόμα που η οικονομία τους λειτουργούσε, αρκούνταν στο να ικανοποιούν τα ένστικτά τους διαμέσου της κατανάλωσης και στερούνταν κάθε δυνατότητας να αποκτήσουν μια κοινή ταυτότητα νοήματος και συναισθημάτων, έναν ορισμό του τι είναι η ευτυχία, δεν διαθέτουν καν το δίκτυ που θα καθυστερήσει την πτώση τους.

Πόσο μάλλον που αυτό συμβαίνει ενώ οι ειδήμονές τους στέκουν αμήχανοι και άφωνοι, χωρίς να έχουν τίποτα σοβαρό να προτείνουν. Ίσως να είναι κι αυτό ένα σημείο της επικείμενης αναγέννησης: εκείνης του πολιτικού.
*O Harald Welzer είναι κοινωνικός ψυχολόγος

Πηγή: g700.blogspot.com

Ανεπιθύμητος στη Βρετανία ο Ολλανδός ακροδεξιός Βίλντερς


Επικαλούμενο λόγους δημόσιας ασφάλειας, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Ολλανδού ακροδεξιού βουλευτή Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων με την επίμαχη ταινία του «Fitna» που συνδέει το Ισλάμ με την τρομοκρατία.

Να σημειωθεί ότι ο Βίλντερς έχει παραπεμφθεί σε δίκη στην Ολλανδία για υποκίνηση μίσους εξαιτίας εμπρηστικής ταινίας που εξισώνει το Ισλάμ με τη βία και το φασισμό.

Ο ίδιος έχει κληθεί να παρουσιάσει στη Βρετανία την ταινία του, ωστόσο έμαθε ότι αποτελεί persona non grata. Ο Βίλντερς χαρακτήρισε «δειλή» την ενέργεια της βρετανικής κυβέρνησης και δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στη Βρετανία την Πέμπτη (12/2).

Ο Βίλντερς, ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία (ΡVV), έχει δηλώσει ότι η ταινία του θα αποδείξει πως το Κοράνι «αποτελεί έμπνευση για αδιαλλαξία, φόνο και τρομοκρατία». Ο τίτλος της ταινίας, Fitna, είναι αραβική λέξη που παραπέμπει στον πόλεμο και τις διχόνοιες στους κόλπους του Ισλάμ.

Όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε κύμα οργής τόσο στον μουσουλμανικό κόσμο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο φιλμ, το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο πέρυσι, ο πολιτικός καταφέρεται κατά του Ισλάμ και συγκρίνει το Κοράνι με το βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών μου».

Στα τέλη Ιανουαρίου ολλανδικό δικαστήριο έδωσε εντολή στους εκπροσώπους της κατηγορούσας αρχής να προσάγουν σε δίκη τον Βίλντερς με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους.

πηγή : www.cosmo.gr

Ακολουθεί το trailer της ταινίας :Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive