Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Ηρωες ή θύματα;

Η Αννα είναι 35 χρόνων, έχει σπουδάσει νηπιαγωγός στην Αθήνα, ψυχολογία στην Αγγλία και έχει κάνει αίτηση για αναπληρώτρια νηπιαγωγός. Θέλει να εργαστεί, αλλά στην περίπτωσή της το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Η Ελένη είναι 30 χρόνων και πριν από λίγους μήνες θέλησε να πάει σινεμά, κάπου στο Χαλάνδρι, συνοδευόμενη, για να δει την ταινία του Κλιντ Ιστγουντ «Ανταλλαγή». Η έξοδος εξελίχθηκε σε περιπέτεια. Στην περίπτωσή της, το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ότι διάλεξε τη βραδινή προβολή του Σαββάτου.

Και οι δύο κοπέλες είναι πρόσωπα υπαρκτά και πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Τόσο το ρεπορτάζ της «Κ» για την Αννα Χρηστάκου (6/02) όσο και το πολύ θυμωμένο τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από δημοφιλή συγγραφέα που ήθελε να καταγγείλει τη συμπεριφορά του αιθουσάρχη, στο δεύτερο περιστατικό, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Η διαφορά ανάμεσά τους είναι ότι η Αννα παρακολουθεί τις πόρτες να κλείνουν, τη μία μετά την άλλη, εδώ και μια 8ετία. Το 2000 οι γιατροί διέγνωσαν τη νόσο για πρώτη φορά. Η Ελένη παραμένει με την απορία: γιατί εκείνη τη μέρα η φίλη της χειρονομούσε έντονα και επέστρεψε κοντά της έξω φρενών και αναψοκοκκινισμένη. Η αιτία δεν δηλώθηκε: ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου διαμαρτυρήθηκε που «διάλεξε την καλύτερη προβολή της εβδομάδας για να εμφανιστεί με το καροτσάκι και να του δημιουργήσει προβλήματα». Η φίλη διαπληκτίστηκε, διεκδικώντας το αυτονόητο. Επιπλέον, είχε προπληρώσει τα εισιτήρια και είχε ελέγξει, νωρίτερα την ίδια μέρα, τη δυνατότητα πρόσβασης.

Οι Ελληνες που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας -και συγκαταλέγονται στη γενική κατηγορία ΑμεΑ- υπολογίζονται σε 1.000.000 περίπου. Μπαίνοντας στη σχετική ιστοσελίδα (www.amea.gr) οι πληροφορίες είναι καλά οργανωμένες, διευκρινιστικές. «Η αναπηρία δεν είναι ενιαία κατάσταση, ούτε τα άτομα με αναπηρία αποτελούν ενιαία κοινωνική ομάδα (...) Η κοινωνική εικόνα των ανθρώπων αυτών είναι σε συντριπτικό βαθμό η εικόνα που τα ΜΜΕ παράγουν».

Κι όμως, κατά καιρούς, σπάνια, αλλά δεν λείπουν, εμφανίζονται ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ με άποψη και ευαισθησία. Ούτε περιστασιακή κατανόηση ούτε συγκατάβαση. Αλλά με σαφή και εμπεριστατωμένη καταγραφή της «απομόνωσης» και του «υποχρεωτικού εγκλεισμού» σε μια πόλη όχι μόνο ακατάλληλη αλλά και εχθρική για όποιον δεν μπορεί να τρέξει σαν πρωταθλητής, να πηδήξει σαν άλτης, να είναι εφοδιασμένος με αισθητήρες εντόμου.

Οι δημοτικές αρχές, στραμμένες σε φωτογενείς και άμεσα εξαργυρώσιμες δραστηριότητες, αποστρέφονται τα στοιχειώδη και απαραίτητα. Πεζόδρομοι και πεζοδρόμια κατειλημμένα από αυτοκίνητα, δρόμοι απροσπέλαστοι (ενίοτε και σε τροχοφόρα) με λακκούβες που αναιρούν κάθε έννοια «ασφαλτόστρωσης», μετρητές της ΕΥΔΑΠ τόσο ευρηματικές παγίδες που θα τα ’χανε και ο Ηρακλής Πουαρό, φουσκώματα και καθιζήσεις οδοστρωμάτων που θα δυσκολευόταν να χαρτογραφήσει και ο πιο επιμελής επιστήμονας. Μια πόλη, διαρκές τεστ ανοχών και αντοχών.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από «τα βασικά», μιας επιθετικής και ανοίκειας καθημερινότητας, για να κατανοήσουμε τις λοιπές αντιδράσεις. Ανθρωποι με αναπηρίες στους δρόμους της Αθήνας φαντάζουν σαν ήρωες ή υποψήφια θύματα. Ζουν περιθωριοποιημένοι γιατί η ίδια η πόλη δεν τους επιτρέπει να ενταχθούν ισότιμα. Να συμμετέχουν στις δραστηριότητές της, να κυκλοφορήσουν, να ψυχαγωγηθούν, χωρίς κάθε έξοδος να σχεδιάζεται επί χάρτου ως επιχείρηση μεγάλης ακριβείας.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αίθουσες (θεάτρου, κυρίως) που τηρούν τις απαραίτητες για κάθε κτίριο προδιαγραφές, με προσωπικό πρόθυμο να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει. Ομως έξοδος από την «απομόνωση» δεν είναι μόνο ο προορισμός αλλά και η διαδρομή. Οι ίδιοι οι άνθρωποι με αναπηρίες θέλουν να αντιμετωπίζονται «ως άτομα του κοινού πληθυσμού, με δυνατότητες και δική τους προσωπικότητα» (είναι η απάντηση που επέλεξε το 100% του δείγματος σε σχετική δημοσκόπηση).

Το ερώτημα είναι: τους το επιτρέπουμε;

Πηγή: inout.gr

Σε χαλαρή επιτήρηση η ελληνική οικονομία

Περισσότερο το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων παρά η επικείμενη επιτήρηση των Βρυξελλών, η οποία θεωρείται δεδομένη, απασχολεί την κυβέρνηση.

Από τις χθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Παπαθανασίου προκύπτει ότι με τα σημερινά δεδομένα η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας είναι λίγο πολύ αναπόφευκτη για την Αθήνα, η οποία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην αποφυγή προθεσμίας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ ήδη από το 2010. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ελπίζει ότι θα τύχει ελαστικής αντιμετώπισης και το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου αυτού θα περιλαμβάνει το 2011. Οι ελπίδες της βασίζονται, και δικαιολογημένα, στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που παρουσιάζει υπερβολικό έλλειμμα.

Βέβαια, προέκυψε μία διχογνωμία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ρυθμό ανάπτυξης. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 1,1% το 2009, ενώ για την Κομισιόν δεν πρόκειται να υπερβεί το 0,2%. Εάν επικρατήσει η πρόβλεψη της Επιτροπής, το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση τίθεται υπό αμφισβήτηση, με ενδεχόμενες επιπτώσεις για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου, λοιπόν, αναγνώρισε χθες έμμεσα ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς την επιτήρηση. Η Κομισιόν, είπε, αναμένεται στις 18 Φεβρουαρίου να συστήσει στο Συμβούλιο Υπουργών την κίνηση της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα που οδηγεί στην επιτήρηση για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που παρουσιάζουν το 2008 έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ, με βάση το άρθρο 104 παράγραφος 3 του Συμφώνου Σταθερότητας. αλλωστε, πρόσθεσε, υπάρχει δέσμευση να τηρηθούν οι κανόνες του Συμφώνου. Επιπλέον, επισήμανε ο υπουργός, ακόμη και αν δεν υπήρχε το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα ελλείμματα πρέπει να εξυγιανθούν για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Οι χώρες για τις οποίες αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Μάλτα. Κάθε χώρα, όμως, θα έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα, ανάλογα με το ύψος του ελλείμματος, τις προβλέψεις της Επιτροπής και το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε στις Βρυξέλλες. Για την Ιρλανδία, π.χ., που παρουσιάζει έλλειμμα -11%, είναι αδύνατο να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% σε μία διετία.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Παπαθανασίου, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί από την κυβέρνηση το 2011. Το 2010, είπε, η Ελλάδα θα παρουσιάσει έλλειμμα της τάξης του 3,2% βάσει των προβλέψεων της Επιτροπής. Συνεπώς δεν θα είναι μακριά από το όριο του 3%.

Αυτό που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση είναι να τεθεί από τις Βρυξέλλες προθεσμία για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2010. Και όλα δείχνουν ότι θα το πετύχει. Hδη, από τα μισόλογα των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής προκύπτει ότι η αντιμετώπιση των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα το 2009 θα είναι πολύ χαλαρή.

Πηγή: www.express.gr

Θύματα της φωτιάς δύο ομογενείς στην Αυστραλία

Σε λειτουργία διεθνής γραμμή επικοινωνίας για ερωτήσεις σχετικά με συγγενείς ή φίλους που ζουν σε πυρόπληκτες περιοχές της Βικτώρια.

Ένα ζευγάρι Ελλήνων είναι μεταξύ των 181 ατόμων που κάηκαν στις πολύνεκρες πυρκαγιές που έπληξαν την αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας. Συγκεκριμένα, οι φλόγες απανθράκωσαν την 39χρονη Τάνια Τσιμικλή και το 35χρονο σύζυγό της Δημήτρη. Τα πτώματά τους βρέθηκαν από την αστυνομία. Πιστεύεται ότι οι άτυχοι ομογενείς παγιδεύτηκαν από τις φλόγες όταν προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στην περιοχή του Κίνγκλέϊκ.

Δεν αποκλείεται ο συνολικός αριθμός των ομογενών που έπεσαν θύματα της πύρινης λαίλαπας να αυξηθεί καθώς υπάρχουν ακόμα πάνω από 80 αγνοούμενοι.

Διεθνής γραμμή επικοινωνίας για ερωτήσεις σχετικά με συγγενείς ή φίλους που ζουν σε πυρόπληκτες περιοχές της Βικτώρια λειτουργεί σύμφωνα με ανακοίνωση που φιλοξενείται στον ιστότοπο του Αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, άτομα τα οποία ζουν εκτός Αυστραλίας και ανησυχούν για την ασφάλεια των οικογενειών τους και των συγγενών τους σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές στη Βικτώρια και τα οποία δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί τους απευθείας μπορούν να τηλεφωνούν στον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό στο τηλ: 0061 3 9328 3716. Λόγω του μεγάλου όγκου των τηλεφωνημάτων, θα πρέπει να αναμένονται καθυστερήσεις. Οι πληροφορίες δίνονται μόνο στην αγγλική γλώσσα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Νέα εκτέλεση στο Τέξας

Ένας 35χρονος μαύρος που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για το βιασμό και τη δολοφονία μιας νέας γυναίκας το 1996 εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση σήμερα το πρωί στο Τέξας, ανακοινώθηκε από τις σωφρονιστικές αρχές της πολιτείας.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1996 συγγενείς της 22χρονης Γουέντι Πρέσκοτ ανακάλυψαν το πτώμα της στη μπανιέρα του σπιτιού της. Η αυτοψία έδειξε πως η κοπέλα βιάστηκε και στραγγαλίστηκε.

Η αστυνομία ανακάλυψε στον τόπο του εγκλήματος ένα ψηφιακό αποτύπωμα, αλλά έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να πιστοποιήσουν οι αρμόδιες αρχές ότι ανήκε στον 27χρονο τότε Ντέιλ Σινίτ. Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε επιβεβαιώθηκε ότι το DNA του κατηγορούμενου ήταν το ίδιο με του βιαστή.

Ο Σινίτ δικάστηκε τον Ιανουάριο του 2003 και καταδικάστηκε σε θάνατο. Όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο ο ίδιος είχε βιάσει και σκοτώσει και μια άλλη νέα γυναίκα που έμενε στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών με την Πρέσκοτ.

Η εκτέλεση του Σινίτ είναι η έβδομη από την αρχή της χρονιάς στο Τέξας, πολιτεία που διατηρεί το ρεκόρ των εκτελέσεων με 430 από το 1976.

Αύριο Πέμπτη θα εκτελεστεί με θανατηφόρο ένεση ο 51χρονος Τζόνι Τζόνσον που καταδικάστηκε σε θάνατο για το βιασμό και τη δολοφονία μιας νέας γυναίκας το 1995.

Πηγή: www.news247.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive