Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2009

Αναζητείται η υπευθυνότητα !

Την ώρα που την πατρίδα μας πλησιάζει απειλητικά η μεγάλη οικονομική καταιγίδα που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, εμείς συμπεριφερόμαστε κατά τρόπο τουλάχιστον…. σχιζοφρενικό.

Δεν έχουμε καταλάβει ότι καμιά οικονομία, καμιά κοινωνία δεν μπορεί να βγει αλώβητη από μια τέτοιας έντασης παγκόσμια κρίση.

Πανίσχυρες οικονομίες βυθίζονται στην ύφεση και σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανεργία αυξάνεται με τρόπο εφιαλτικό.

Ενώ λοιπόν ο εφιαλτικός βηματισμός της ανεργίας γίνεται όλο και πιο έντονος υποχρεώνοντας τους πολιτικούς ,αλλά και τις κοινωνικές ομάδες σε όλες τις χώρες , σε συστράτευση και αναδεικνύοντας ως πρωταρχικό στόχο τους την σύμπνοια , εμείς εδώ σε ένα μόνο συμφωνούμε: Ότι ….δεν πρέπει να συμφωνήσουμε σε τίποτα!

Ότι λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων , προσωπικής φιλοδοξίας και ιδεολογικής πλατυποδίας θα πρέπει την συμφωνία να την αναγάγουμε σε αίρεση της Δημοκρατίας.

Κάποιοι προσποιούνται ότι δεν ξέρουν τι γίνεται στον κόσμο. Έκαναν την άρνηση μόνιμη πρακτική τους μετατρέποντας τον πολιτικό και κοινωνικό στίβο σε «εθνικό ρινγκ».

Άλογοι και άνομοι «κουκουλοφορο-μαιευτήρες» υποθάλπουν τις τερατοειδείς για την Δημοκρατία , … γέννες τους.

Πολιτικά κόμματα επενδύουν στην παραπληροφόρηση, την άρνηση, την ισοπέδωση και την καταστροφολογία.

Αντιμετωπίζουν αυτή την πρωτόγνωρη και εφιαλτική διεθνή οικονομική κρίση με ανευθυνότητα, με λαϊκισμό και με δημαγωγία.

Εξασκούν με πρωτοφανή ένταση το άθλημα της υποσχολογίας γνωρίζοντας ότι οι υποσχέσεις τους είναι ανέφικτες. Υποδαυλίζουν κοινωνικές ομάδες για υπερβολικές διεκδικήσεις .

Κάποιοι άλλοι μετέρχονται τεχνασμάτων για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Άφρονες και πλεονέκτες λησμονούν ότι η οικονομική ανέχεια του καταναλωτικού κοινού θα αποβεί εν τέλει ΚΑΙ εναντίον τους.

Ορισμένοι ανεύθυνοι ,από την πλευρά των πολιτών αυτή την φορά, έχουν αναγάγει το μανιφέστο του φασισμού της σαχλαμάρας σε… «ιερό Ευαγγέλιο τους».

Καθώς λοιπόν η σημερινή Ελλάδα αναζητεί εναγωνίως την υπευθυνότητα , το ήθος και την σύμπνοια, το παρακάτω απόσπασμα από το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε:

Παράθεση:«...Άκου τι μου' λεγε ο μακαρίτης ο παππούς μου, να καταλάβεις. Όλα τα' καμε καλά ο Αλλάχ, μου' λεγε, όλα, μα μια μέρα βρέθηκε μπόσικος, έπιασε φωτιά και κοπριά και έπλασε το Ρωμιό, μα ευτύς, ως τον είδε, το μετάνιωσε∙ είχε ένα μάτι, ο αφιλότιμος, που τρυπούσε ατσάλι. “Τί να γίνει τώρα, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα, ας πιάσω τώρα να κάμω τον Τούρκο, να σφάξει το Ρωμιό, να βρει ο κόσμος την ησυχία του”. Έπιασε το λοιπόν μέλι και μπαρούτι, τα μάλαξε καλά καλά, έφτιασε τον Τούρκο. Κι' ευτύς, χωρίς να χασομεράει, βάνει σ' ένα ταψί τον Τούρκο και το Ρωμιό να παλέψουν. Πάλευαν, πάλευαν, από το πρωί ως το βράδυ, κανένας δεν έριχνε κάτω τον άλλο, μα ευτύς, ως σκοτείνιασε, βάνει ο άτιμος ο Ρωμιός τρικλοποδιά, κάτω ο Τούρκος! “Ο διάολος να με πάρει, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα πάλι, τούτοι οι Ρωμιοί θα φάνε τον κόσμο, πάνε οι κόποι μου χαμένοι… Τί να κάμω;” Όλη νύχτα δεν έκλεισε μάτι ο κακομοίρης, μα το πρωί, πετάχτηκε απάνω και χτύπησε τις χερούκλες του: “Βρήκα! βρήκα!” φώναξε. Έπιασε πάλι φωτιά και κοπριά, και έφτιαξε έναν άλλο Ρωμιό, και τους έβαλε στο ταψί να παλέψουν. Άρχισε το πάλεμα, τρικλοποδιά ο ένας, τρικλοποδιά κι ο άλλος, μπηχτές ο ένας, μπηχτές κι ο άλλος… Πάλευαν, πάλευαν, έπεφταν, σηκώνουνταν, πάλευαν πάλι, ξανάπεφταν, ξανασηκώνουνταν, πάλευαν… Κι' ακόμα παλεύουν ! ».
Απόσπασμα από το «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη

Πηγή: politis-gr.blogspot.com

Τρέμει ο Τρισέ: Υφεση Vs Πληθωρισμού

Ο κίνδυνος είναι η ύφεση παρά ο πληθωρισμός λέει η ΕΚΤ και ακολουθεί από το καλοκαίρι την πολιτική μείωσης επιτοκίων. Αλλά, πίσω από το μυαλό του Τρισέ, δεν απομακρύνεται το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του πληθωρισμού από άλλες διαδρομές...

Γι’ αυτό ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων στην ΕΚΤ είναι βραδύτερος από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες όπως στην Αγγλία (BoE) που έριξε τα επιτόκια στο 1% και οι ΗΠΑ (Fed) τα μηδένισαν.

Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό το επιτόκιο στο 2%, αλλά στις δηλώσεις του ο πρόεδρός της ΕΚΤ, Ζαν-Κλoντ Τρισέ, προανήγγειλε εμμέσως ότι το επιτόκιο του ευρώ θα μειωθεί το Μάρτιο και θα διαμορφωθεί στο 1,5% καθώς ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης υφίστανται μια πολύ σοβαρή επιδείνωση.

Πάντως, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει τον Μάρτιο, με την απόφασή του να αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική του πολιτική, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωζώνης διαφοροποιείται από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη που προχωρούν σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση.

Αλλαγή από το καλοκαίρι
Από το καλοκαίρι και μετά, όταν κλιμακώθηκε η πιστωτική κρίση και άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις της επικείμενης ύφεσης, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 450 μονάδες βάσης ή 4,5%.

Αντίθετα, η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο του ευρώ από το ζενίθ του 4,25% το καλοκαίρι του 2008 στο 2%, δηλαδή κατά 250 μονάδες βάσης ή 2,5%.

Η βραδύτητα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την φέρνει απέναντι όχι μόνο στην Τράπεζα της Αγγλίας αλλά και στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Fed, η οποία ήδη από τα τέλη του 2008 έχει ρίξει σχεδόν στο 0%, το επιτόκιο του δολαρίου, σε μια έσχατη κίνηση ενθάρρυνσης των τραπεζών να αρχίσουν εκ νέου να δανείζουν στην οικονομία.

Δεν βιάζονται
Τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ, ωστόσο, φαίνεται να μην βιάζονται να ρίξουν τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι οι αποπληθωριστικές τάσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ευρωζώνη, οφείλονται κυρίως στον προσωρινό αντίκτυπο που έχει η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου από το ζενίθ του καλοκαιριού.

Αρκετοί αναλυτές, όπως στη Morgan Stanley, τρομάζουν στην ιδέα ότι το κρατικό χρήμα που διοχετεύουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες σε τράπεζες και αγορές, όχι μόνο δεν δουλεύουν αλλά προκαλούν κι αντίθετες δυνάμεις:

Διευρύνουν τη «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς των κρατών (ισχυρών και αδύναμων), διατηρούν στα ύψη το κόστος δανεισμού (προς κυβερνήσεις και ιδιωτικό τομέα) και «δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη επιστροφή στην περίοδο του υπερπληθωρισμού».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλoντ Τρισέ τόνισε στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός:

«Η άμεση δράση που έχει αναληφθεί για την καταπολέμηση της κρίσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου είναι πρωτοφανής, ασυνήθης και εξαιρετικά τολμηρή. Παρά ταύτα, εξακολουθούμε να έχουμε τα προβλήματα δανεισμού στην πραγματική οικονομία. Βραχυπρόθεσμα αυτή η τόλμη είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν πρέπει, όμως, να οδηγηθούμε σε παραγνώριση της ανάγκης για μια στρατηγική εξόδου, ή να θυσιάσουμε στη βραχυχρόνια τολμηρή αυτή πολιτική την μακροχρόνια κατοχύρωση της εμπιστοσύνης».

Με απλά λόγια λέει ότι η ιστορία έχει δείξει ότι ναι χρειάζεται το κράτος να παρέμβει για να σώσει τις οικονομίες, παρά τις δοξασίες του νεοφιλελευθερισμού, αλλά οι υψηλές δαπάνες και η εκτύπωση χρήματος ενδέχεται να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές δυνάμεις.

Περισσότερο κράτος
Μεταπολεμικά το κράτος έχει γίνει πιο παρεμβατικό. Τα τελευταία 70 χρόνια, από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930 και μετά, οι κρατικές δαπάνες είναι βασικό εργαλείο του συστήματος σε βαθμό που δεν ήταν ποτέ έως το 1929.

Εκείνο το χρόνο οι κρατικές δαπάνες στις ΗΠΑ αντιπροσώπευαν μόλις το 2,5% του ΑΕΠ, το 2007 οι κρατικές δαπάνες ήταν γύρω στο 20% του ΑΕΠ! Τώρα, παγκοσμίως, η ταχύτητα και η ποσότητα με την οποία οι κυβερνήσεις ρίχνουν κρατικό χρήμα για να στηρίξουν τις οικονομίες είναι μεγαλύτερη από ποτέ στην ιστορία.

Στις ΗΠΑ, τα 700 δισεκατομμύρια του Πόλσον τώρα συμπληρώνονται με ακόμη 800 δισεκατομμύρια, δώρο από τον Ομπάμα. Στη Βρετανία το ίδιο. Τα «μαγικά» του Γκόρντον Μπράουν δεν κράτησαν παρά μερικές βδομάδες.

Διάμαχες για το κόστος
Ο Σαρκοζί τώρα ζητάει έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης μέσα στο Φλεβάρη. Η κρίση είναι τόσο βαθιά που οι ανταγωνισμοί μεταξύ των διαφορετικών ευρωπαϊκών οικονομιών εντείνονται.

Η Ευρωζώνη χρειάζεται δανεικά και σκοπεύει να εκδώσει ομόλογα. Με τι επιτόκιο όμως; Με της Ελλάδας ή της Γερμανίας; Η ψαλίδα ανάμεσα στην αξιοπιστία των οικονομιών έχει ανοίξει. Η Μέρκελ δηλώνει ότι η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει για τους αδύναμους. Άλλοι, όπως ο Σαρκοζί φοβούνται το τι θα σημάνει η αποσταθεροποίηση σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Ο Τζ. Στίγκλιτς, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, έλεγε στο Νταβός: «Ήδη 72 χρόνια πριν ο Κέινς είχε διευκρινίσει πως η νομισματική πολιτική σε κρίσεις όπως η σημερινή δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αφού είναι σαν να προσπαθείς να μετακινήσεις ένα σπάγκο σπρώχνοντας την άκρη του. Οι κυβερνήσεις δίνουν λεφτά στις τράπεζες, αλλά αυτές τα διακρατούν και δεν δανείζουν την αγορά... Ούτε οι φορολογικές ελαφρύνσεις του Ομπάμα θα έχουν το ζητούμενο αποτέλεσμα, καθώς οι υπερχρεωμένοι Αμερικανοί δεν θα τρέξουν να ξοδευτούν στα καταστήματα με τις ενισχύσεις, ενώ οι επιχειρήσεις έπρεπε να ωφελούνται φορολογικά μόνον εφόσον επενδύουν».

Ο Νουριέλ Ρουμπινί ο οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που προέβλεψε την κρίση, μιλώντας στο Νταβός εξακολουθεί να θεωρεί πάντως τον αποπληθωρισμό ως Νο1 κίνδυνο της παγκόσμιας οικονομίας:

«Ο ιμάντας που λιπαίνει την οικονομία έχει σπάσει, καθώς οι τράπεζες λαμβάνουν χρήματα που διακρατούν και δεν δανείζουν περιμένοντας ακόμη μεγαλύτερες ζημιές. Δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο από την κρίση, αφού όλες οι χώρες έχουν πληγεί και η κατάρρευση της ζήτησης μπορεί να επιφέρει έναν παρατεταμένο αποπληθωρισμό. Πρέπει να ανησυχούμε σήμερα μην καταλήξουμε όπως η Ιαπωνία».

Πηγή: www.imerisia.gr

Ευρωπαϊκό βραβείο

Μια σημαντική διάκριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο απέσπασε το 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, με τη μαθήτρια της Γ’ τάξης Μαρία Αρναουτάκη.

Η μαθήτρια πήρε την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μετάφρασης για μαθητές της Γ΄ Λυκείου (Juvenes Translatores), που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις αρχές του Απρίλη θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων.

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 24 σχολεία από την Ελλάδα, ύστερα από κλήρωση, και συνολικά 714 απ’ όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η μετάφρασή της κρίθηκε ως η καλύτερη από εκείνες των ενενήντα έξι Ελλήνων μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και μια από τις 27 (όσα και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) καλύτερες σε επίπεδο Ε.Ε. Η διάκρισή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού συνολικά υποβλήθηκαν 2.000 κείμενα από διάφορα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχαν σχολεία όπως το Αρσάκειο, το Αμερικανικό Κολέγιο κ.ά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που εστάλη στο σχολείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται ότι η ποιότητα των μεταφράσεων εντυπωσίασε τόσο τους διορθωτές όσο και την επιτροπή αξιολόγησης, δεδομένης της δυσκολίας των κειμένων.

Την ομάδα του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου αποτελούσαν οι μαθητές Μαρία Αρναουτάκη, Σάββας Καραντινός, Μαρία Περογιαννάκη και Ευτυχία Συντυχάκη, οι οποίοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αγγλικών Ευάγγελου Σηφάκη.

H ίδια, αν και δεν προσανατολίζεται στην Αγγλική Φιλολογία ή στη μετάφραση, ως προς τις σπουδές της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Μαρία Αρναουτάκη λέει ότι η καλή γνώση των Αγγλικών είναι απαραίτητη. Εξάλλου, επειδή σκοπεύει στο μέλλον να ταξιδέψει στο εξωτερικό, ξέρει καλά ότι η καλή γνώση της γλώσσας θα τη βοηθήσει πολύ.

Πηγη: Πατρις

Πυρηνική ενέργεια; Ναι... ευχαριστώ!

Η μία μετά την άλλη, οι γειτονικές μας χώρες ανακοινώνουν σχέδια για την εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών. Η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Αίγυπτος, η Ρουμανία... όλες θέλουν να είναι στο «κλαμπ». Αν η Ελλάδα επιμείνει στην άρνηση, τότε σε λίγα χρόνια όχι μόνον θα έχει το πιο λίγο, το πιο ακριβό και πιο «βρόμικο» ρεύμα στην περιοχή, αλλά θα εξαρτάται από τους γείτονές της τόσο για την ενεργειακή της επάρκεια, όσο και για την ασφάλειά της σε περίπτωση ατυχήματος.

Πυρηνική ενέργεια; Oχι ευχαριστώ λέγαμε κάποτε, τώρα οι συνθήκες και η τεχνολογία μάς καλούν να το ξανασκεφτούμε και ίσως αργότερα να πούμε το μεγάλο «ναι». Η Ακαδημία Αθηνών έθεσε το θέμα επί τάπητος. Υστερα από μελέτη που ολοκλήρωσε πρόσφατα για την «Πυρηνική Ενέργεια και τις Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδας» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όχι απλώς μπορεί αλλά επιβάλλεται να εξεταστεί σοβαρά η επιλογή των πυρηνικών σταθμών. Προειδοποιεί ότι η χώρα οδεύει σε ενεργειακό έλλειμμα το 2020 και οι εναλλακτικές λύσεις, όπως οι αθρόες εισαγωγές ηλεκτρισμού ή η χρήση λιθάνθρακα για καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Oι εισαγωγές ρεύματος συνεπάγονται εξάρτηση και ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες, ενώ ο λιθάνθρακας συνιστά μία ιδιαίτερα ρυπογόνο λύση, που έχει ενοχοποιηθεί για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ακόμα και με πλήρη αξιοποίησή τους μόνον συμπληρωματικά σε ένα σύστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν: Ο ηλεκτρισμός με τη σημερινή τεχνολογία δεν αποθηκεύεται, οπότε για να εξασφαλίζεται ηλεκτρική επάρκεια σε ένα σύστημα, χρειάζονται άλλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες βάσης ικανές να καλύπτουν τη ζήτηση όλο το 24ωρο.

Οσο για το φυσικό αέριο, η πρόσφατη κρίση εξαιτίας της διένεξης Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και το ανεξέλεγκτο των τιμών, αρκούν για να δείξουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει η ενεργειακή εξάρτηση από ένα καύσιμο. Ο εγχώριος λιγνίτης, που στήριξε το μεταπολεμικό μοντέλο ενεργειακής και οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, δυστυχώς τελειώνει.

Εχει και το σοβαρό μειονέκτημα να είναι το πιο ρυπογόνο καύσιμο, με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών στο πόρισμά της, αναφερόμενη στα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας, υπογραμμίζει όσον αφορά στα πλεονεκτήματα: Tην ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα ηλεκτρική επάρκεια και ασφάλεια (τα πυρηνικά εργοστάσια μπορούν να αποθηκεύσουν καύσιμο για 5 χρόνια), ευελιξία στην παραγωγή ηλεκτρισμού (η πυρηνική ενέργεια μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί), διαφοροποίηση καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, μείωση της εκπομπής ρυπογόνων αερίων, μεγαλύτερες ποσότητες και χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Και τα μειονεκτήματα όμως είναι αρκετά: Aπό τα κυριότερα, προβάλλεται η ανάγκη διαχείρισης των ραδιενεργών καταλοίπων και το υψηλό αρχικό κόστος που απαιτείται για τα συστήματα ασφάλειας και αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών και διασποράς πυρηνικών υλικών, καθώς και το αρχικό κόστος κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, το οποίο υπολογίζεται σε 2.500-4.500 ευρώ/KW.

Το κόστος αυτό είναι ακόμα πιο αυξημένο σε σεισμογενείς χώρες όπως η Ελλάδα, λόγω των πρόσθετων αντισεισμικών τεχνολογιών ασφάλειας, που πρέπει να ενσωματωθούν στην κατασκευή. Ένα ακόμα «κρυφό» κόστος είναι οι δαπάνες αποσυναρμολόγησης και ενταφιασμού της μονάδας στο τέλος του χρήσιμου κύκλου ζωής της, (στα 30-40 χρόνια από τότε που θα τεθεί σε λειτουργία).

Όμως το υψηλό αρχικό κόστος κατασκευής αντισταθμίζεται από το χαμηλό και προβλέψιμο κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα. Γι’ αυτό τον λόγο, η Ακαδημία Αθηνών καταλήγει ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνικά καύσιμα είναι περίπου σταθερό διαχρονικά και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες πηγές.

Εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών τοποθετούν το λειτουργικό κόστος παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά στις χώρες του ΟΟΣΑ στο 1/3 του λιθάνθρακα και στο - 1/5 του φυσικού αερίου. Οσο για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, η διεθνής πρακτική, ειδικά στις χώρες που εισάγουν πυρηνική τεχνολογία, είναι ότι ο προμηθευτής του πυρηνικού καυσίμου παραλαμβάνει και διαχειρίζεται τα πυρηνικά κατάλοιπα.

Ασφάλεια
Η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων και κυρίως το ενδεχόμενο ατυχήματος, παρότι η πιθανότητα να συμβεί είναι πολύ μικρή, είναι ο μεγάλος φόβος και το μεγάλο φρένο στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας. Η σύγχρονη τεχνολογία όμως, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη σχάση του ουρανίου (fission), σύμφωνα με τους μελετητές, είναι σχετικά ασφαλής. Το ρεκόρ ασφάλειας, σημειώνει η Ακαδημία Αθηνών, είναι υψηλό και προβλέπεται ότι στο μέλλον θα είναι υψηλότερο λόγω της σημαντικής προόδου σε τεχνολογικό και θεσμικό επίπεδο, καθώς και της συσσωρευμένης εμπειρίας.

Πράσινο φως από την Ε.Ε. στην Ελλάδα
Η Ε.Ε. έχει δώσει το πράσινο φως στις χώρες - μέλη να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών. Πληροφορίες φέρουν και την Ελλάδα να έχει πάρει το οk από τις Βρυξέλλες σε επαφές που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, παρότι επισήμως η κυβέρνηση δείχνει ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα πυρηνικά σαν ταμπού, ανησυχώντας για το πολιτικό κόστος. Ανεπίσημα πάντως οι πληροφορίες λένε ότι έχει γίνει διερεύνηση ακόμα και για πιθανό τόπο εγκατάστασης, μία περιοχή με όσο το δυνατόν πιο χαμηλή σεισμικότητα κοντά σε θάλασσα, ποτάμι ή λίμνη, καθώς η λειτουργία των αντιδραστήρων απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Πυρηνικά σήμερα λειτουργούν σε όλο τον κόσμο 437 εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας σε 33 χώρες, 30 είναι υπό κατασκευή, 74 σχεδιάζονται και 162 έχουν προταθεί. Συνολικά το 16% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού προέρχεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Στην Ε.Ε. οι 15 από τις 27 χώρες διαθέτουν πυρηνικά, με τη Γαλλία να έχει το ρεκόρ, αφού το 78% της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια.

Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ φθάνει το 20%. Παρότι τα σχέδια για πυρηνικούς σταθμούς είναι πάρα πολλά, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ποσοστό διείσδυσης της πυρηνικής ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2030-2040 δεν θα αυξηθεί σημαντικά. Και τούτο, αφενός γιατί ένας σημαντικός αριθμός υφιστάμενων εργοστασίων θα πρέπει να αντικατασταθεί -οι πυρηνικές μονάδες έχουν διάρκεια ζωής γύρω στα 30-40 χρόνια- και αφετέρου γιατί ο μέσος χρόνος υλοποίησης μίας νέας μονάδας φθάνει στα 10-15 χρόνια από την ώρα της αρχικής εξαγγελίας, λόγω αντιδράσεων, προπαρασκευαστικών έργων κ.λπ.

Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Ακαδημία Αθηνών προτείνει να ξεκινήσει από τώρα ένας ευρύς διάλογος και οι μελέτες προετοιμασίας της νομοθεσίας και των υποδομών, προκειμένου η χώρα να είναι «εν δυνάμει» έτοιμη, όταν το αποφασίσει.

Πηγή: www.inout.gr

Αμέτρητοι νεκροί άνθρωποι

Γυναίκα καμικάζι σκόρπισε τον θάνατο στη Σρι Λάνκα

Τουλάχιστον 28 νεκροί και 90 τραυματίες είναι ο νέος απολογισμός από τη φονική επίθεση γυναίκας-καμικάζι των ανταρτών Ταμίλ η οποία ανατινάχθηκε σε καταυλισμό προσφύγων στη βόρεια Σρι Λάνκα.

"Δύο αξιωματικοί και 18 στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ τραυματίστηκαν δύο αξιωματικοί και 48 στρατιώτες. Σκοτώθηκαν επίσης οκτώ πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 40. Πολλοί από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά", δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ουντάγια Ναναγιακάρα.

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Ισπανία

Από τον εκκωφαντικό θόρυβο της έκρηξης ενός μικρού φορτηγού ξύπνησαν οι κάτοικοι της συνοικίας Κάμπο ντε λας Ναθιόνες στην ανατολική Μαδρίτη γύρω στις 10 ώρα Ελλάδος.

Δύο ώρες νωρίτερα άγνωστος τηλεφώνησε στον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό, προειδοποιώντας για επικείμενη έκρηξη οχήματος, σύμφωνα με τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση και την αστυνομία.

Η έκρηξη έγινε στην οδό Ριμπέρα ντελ Λόιρα, κοντά στα γραφεία θυγατρικής εταιρείας του ισπανικού ομίλου κατασκευών Ferrovial, αλλά δεν προκλήθηκαν θύματα.

Αποκεφαλισμός Πολωνού ομήρου από τους Ταλιμπάν στο ΠακιστάνΣοκ προκαλεί βίντεο με την εκτέλεση Πολωνού ομήρου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Είναι η πρώτη δολοφονία Δυτικού ομήρου στο Πακιστάν μετά τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ το 2002 αποτυπώνοντας τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας....

Το βίντεο παραδόθηκε την Κυριακή σε δημοσιογράφο του Associated Press στο βορειοδυτικό Πακιστάν σε φορητό ψηφιακό μέσο από μεσάζοντα που δήλωσε ότι το παρέλαβε από τους Ταλιμπάν. Το ίδιο υλικό παραδόθηκε στο γραφείο δημοσιογράφου του Reuters στη βορειοδυτική πόλη Ντέρα, καθώς και σε άλλα διεθνή δημοσιογραφικά μέσα.

Στο βίντεο διάρκειας επτά λεπτών εμφανίζεται ο 42χρονος Πολωνός μηχανικός Πιότρ Στάντσακ καθισμένος. Δίπλα του στέκονται δύο άνδρες με κουκούλες. Τον αποκεφαλίζουν. Ένας από τους μασκοφόρους κοιτά προς την κάμερα και κατηγορεί το Πακιστάν ότι ευθύνεται για τη δολοφονία γιατί δεν συμφώνησε στην αποφυλάκιση κρατούμενων Ταλιμπάν.

Ο Πιότρ Στάντσακ είχε απαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου στο βορειοδυτικό Πακιστάν από ενόπλους που σκότωσαν τον οδηγό και το σωματοφύλακά του.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι επιβεβαίωσε το πρωί της Δευτέρας ότι το βίντεο είναι αυθεντικό. «Το βίντεο αυτής της κτηνώδους εκτέλεσης είναι αυθεντικό και δυστυχώς επιβεβαιώνει το χειρότερο» δήλωσε ο Σικόρσκι.

«Τώρα που δεν μπορούμε να σώσουμε το συμπατριώτη μας, θα επιδιώξουμε την τιμωρία των δολοφόνων του. Υστερα από διαβουλεύσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα εκδώσουμε εντάλματα σύλληψης για τους ανθρώπους που διέπραξαν το έγκλημα αυτό» είπε ο Πολωνός υπουργός.

Η Βαρσοβία θα απαιτήσει από το Πακιστάν να παραδώσει τη σορό του Πολωνού ομήρου.

Το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί ραγδαία η κατάσταση ασφαλείας στο Πακιστάν με την ανασύνταξη εξτρεμιστών προσκείμενων στην Αλ Κάιντα και το Πακιστάν και δεκάδες επιθέσεις σε ξένους. Το τελευταίο κρούσμα είναι η απαγωγή Αμερικανού εργαζόμενου στον ΟΗΕ στις αρχές Φεβρουαρίου στη νοτιοδυτική πόλη Κουέτα.

Η δολοφονία του Ράντοσλαβ Σικόρσκι ρίχνει βαριά σκιά στην πρώτη διπλωματική αποστολή του ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής κυβέρνησης για τη νότια Ασία. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ φθάνει τη Δευτέρα στο Πακιστάν και θα ακολουθήσει επίσκεψή του στο Αφγανιστάν.

Στοιχεία σοκ για τη χολέρα στη Ζιμπάμπουε

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη χολέρα στη Ζιμπάμπουε ξεπέρασε τις 69.000, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, γεγονός που πιέζει ακόμα περισσότερο την ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση μετά το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 3.397 άνθρωποι από τους συνολικά 69.317 που έχουν νοσήσει από τον Αύγουστο, έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η απόφαση του Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή, της αντιπολίτευσης, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, θα επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την επιδημία.

Το σύστημα υγείας της Ζιμπάμπουε έχει καταρρεύσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία έχει αφήσει άνεργους οχτώ στους δέκα ανθρώπους στην κάποτε ευημερούσα αυτή χώρα.

Πηγές: www.ant1online.gr , www.zougla.gr , www.in.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive