Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον «Αττίλα»

Νέα συγκλονιστική αποκάλυψη για εκτέλεση Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων από Τούρκους στρατιώτες, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 βλέπει το φως της δημοσιότητας, μετά τις αποκαλύψεις του Αττίλα Ολγκάτς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας, που επικαλείται μαρτυρία Τούρκου στρατιώτη, ταγματάρχης του τουρκικού στρατού διέταξε τον Αύγουστο του 1974, να εκτελεστούν 70 Ελληνοκύπριοι που είχαν συλληφθεί στο χωριό Άσσια, που σήμερα βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ταγματάρχης του τουρκικού στρατού Μεχμέτ Γιουνγκιορμούς, ο οποίος το 1974 ήταν διοικητής και επικεφαλής της 1ης Μοίρας του 21ου Συντάγματος Πυροβολικού, έδωσε διαταγή να εκτελεστούν οι 70 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, που είχαν συλληφθεί στο χωριό.

Ο Τούρκος ταγματάρχης ζήτησε από τους ανωτέρους του, μέσω ασυρμάτου, οδηγίες για τους αιχμαλώτους και η απάντηση ήταν «Φορτώστε τους στο τρένο!», όπως λέει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τη διαταγή εκτέλεσαν ο λοχαγός Ερτζάν Σαντίκ και δύο υπαξιωματικοί με όπλα τύπου Τόμσον. Οι Τούρκοι στρατιώτες έθαψαν τους 70 Ελληνοκύπριους σε τρία πηγάδια στην περιοχή Ορνίθι κοντά στο χωριό Αφάνεια, που σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Τουρκοκύπριος από την Αφάνεια επιβεβαίωσε στην εφημερίδα τα διαδραματισθέντα.

Πηγή: www.euro2day.gr

Απεταξάμην το e-φακέλωμα

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Η καμερολαγνεία και η συλλογή προσωπικών δεδομένων «για το καλό μας», δηλαδή το ηλεκτρονικό φακέλωμα, παρά το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας, δυσπιστίας και φοβίας που καλλιεργείται, ευτυχώς δεν βρίσκει έρεισμα σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχεδόν 80% έχουν λίγη ώς καθόλου εμπιστοσύνη στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και στις δημόσιες Αρχές, αν αυτές σέβονται το απόρρητο των προσωπικών πληροφοριών, ενώ 90% ανησύχησαν αρκετά ώς πολύ από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το 74% δεν αποδέχονται την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής και των προσωπικών δεδομένων για λόγους ασφάλειας και υγείας, 68% ούτε καν για λόγους εθνικής ασφάλειας και μάλιστα το 94% διαφωνούν σθεναρά με τη χρήση καμερών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων από εργοδότες στον εργασιακό χώρο!

Η έρευνα με θέμα «Προστασία των προσωπικών δεδομένων» έγινε με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο στα τέλη του 2008, σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, που απάντησαν μέσω της ιστοσελίδας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Στις 40 ερωτήσεις του ερωτηματολογίου με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (28 Ιανουαρίου), απάντησαν συνολικά και πλήρως 178 φοιτητές (57% φοιτήτριες και 43% φοιτητές) κυρίως απ' τις σχολές του Ρεθύμνου (κατά βάση θεωρητικές).

Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας Μηνάς Σαματάς, ενώ την επεξεργασία των δεδομένων ανέλαβε ο Περικλής Δράκος, μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ) του Οικονομικού Τμήματος.

Φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι στη σχέση κράτους-κυβερνήσεων και των προσωπικών δεδομένων. Το 51% μάλιστα θεωρούν πως οι νόμοι για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών-δεδομένων, που διατηρούνται στα αρχεία δημόσιων υπηρεσιών αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, δεν είναι αποτελεσματικοί.

Το 77% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύονται ιδιωτικές εταιρείες, τράπεζες και σουπερμάρκετ και όπου αλλού ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες για την προστασία προσωπικών πληροφοριών. Το 67% θεωρούν ότι οι νόμοι των ελληνικών κυβερνήσεων για την προστασία της εθνικής ασφάλειας παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή.
Οι φοιτητές ενοχλούνται από την ευρεία διάδοση καμερών ασφαλείας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο συντριπτικό ποσοστό 85%, ωστόσο, μόλις το 27% επικροτούν ριζοσπαστικές λύσεις, δηλαδή την καταστροφή τους ακόμη και με βανδαλισμούς.

Με τη χρήση καμερών ασφαλείας για τη φύλαξη χώρων της πανεπιστημιούπολης διαφωνούν το 65%. Το 55%, μάλιστα, δηλώνουν πως δεν θα χρησιμοποιούσαν κάμερες ασφαλείας για τη φύλαξη και ασφάλεια της κατοικίας ή της επιχείρησής τους και μόλις το 40% θα χρησιμοποιούσαν.

Το 70% τονίζουν πως η ιδιωτικότητα -προσωπικότητα και προσωπικά δεδομένα- δεν γίνεται σεβαστή στα αεροδρόμια κι όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς. Μάλιστα 87% των ερωτηθέντων διαφωνούν με έξτρα μέτρα ασφάλειας, όταν ταξιδεύουν μέλη μειονοτήτων. Σε ό,τι αφορά τις αγορές το 59% έχουν αγοράσει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία μέσω διαδικτύου, μολονότι το 85% γνωρίζουν τους κινδύνους μέσω προγραμμάτων για εντοπισμό των ψηφιακών ιχνών τους (λ.χ. προγράμματα cookies).Το 71% μάλιστα φοβούνται αρκετά ώς πάρα πολύ ότι οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες, ιδίως στο κινητό τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ενδέχεται να παρακολουθούνται...

Πηγή: www.inout.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive