Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009

Σύγκριση εμπειριών γονέων-ιδιοκτητών σκύλων

Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν την ίδια συναισθηματική εμπειρία από το αγαπημένο κατοικίδιό τους με αυτήν που έχουν οι γονείς από τα παιδιά τους, όπως καταδεικνύει μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο λόγος για την εμπειρία αυτή είναι ότι όταν οι άνθρωποι παίζουν με τον αγαπημένο τους σκύλο, αυτό που συμβαίνει στο σώμα τους χωρίς να το συνειδητοποιούν είναι ότι αυξάνεται αισθητά (μέχρι και 20%) η ποσότητα της ορμόνης ωκυτοκίνης, που συνδέεται με το ζευγάρωμα, τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών, τη ρομαντική αγάπη και τη φροντίδα των παιδιών. Η ωκυτοκίνη επίσης μειώνει το στρες, καταπολεμά την κατάθλιψη και αυξάνει την εμπιστοσύνη.

Οι βιολόγοι Μίχο Ναγκασάγουα και Τακεφούμι Κικουσούι του πανεπιστημίου Αζούμπα ανέλυσαν δείγματα ούρων από ιδιοκτήτες σκύλων πριν και μετά το παιγνίδι με το σκύλο τους - το οποίο βιντεοσκόπησαν - και διαπίστωσαν ότι είχαν αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης. Μάλιστα, τα επίπεδα της ορμόνης ήταν περισσότερο αυξημένα, όσο περισσότερη ώρα είχαν κοιτάξει το σκύλο τους στα μάτια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της ωκυτοκίνης μπορεί να εξηγήσει γιατί το παιγνίδι με τον αγαπημένο σκύλο μπορεί να φτιάξει τη διάθεση κάποιου, να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψή του.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η ωκυτοκίνη έπαιξε ρόλο στην εξημέρωση των σκύλων (από τους λύκους), που έκαναν οι άνθρωποι πριν περίπου 15.000 χρόνια. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Hormones and Behaviour" (Ορμόνες και Συμπεριφορά).

Πηγή: www.ant1online.gr

Ενθρονίστηκε ο νέος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

Σε μία λαμπρή τελετή στον Καθεθρικό Νατό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα, ενθρονίστηκε το πρωί της Κυριακής ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.

«Άξιος, άξιος, άξιος», φώναξαν στα Ελληνικά οι 4.000 προσκεκλημένοι στην τελετή, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, πολιτικοί και πιστοί ορθόδοξοι.

Από τη στιγμή που ακούστηκε το «άξιος», ο Κύριλλος, που εξελέγη την Τρίτη ως επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, θεωρείται και επισήμως Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.

Στην τελετή ενθρόνισης του πατριάρχη ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: capital.gr

Να περάσει από την Κομισιόν το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ θα επιχειρήσει η κυβέρνηση

Να ξεπεράσει το «εμπόδιο» της Κομισιόν, σχετικά με το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες, επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσω της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης με την αρμόδια επίτροπο Μάριον Φίσερ Μπόελ.


Δεδομένου ότι το Κοινοτικό Δίκαιο δεν επιτρέπει τις εθνικές ενισχύσεις, η κυβέρνηση μιλάει για αποζημιώσεις, ενώ -σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής- εκτιμά πως λόγω των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση και γενικά της χαλάρωσης που παρατηρείται, όπως π.χ. στα δημοσιονομικά, η ΕΕ θα είναι ελαστική.

Πάντως, συνάντηση του κ. Χατζηγάκη με την αρμόδια επίτροπο γίνεται υπό τη σκιά των ερευνών που έχει ξεκινήσει η ΕΕ στην Πορτογαλία για τη χορήγηση εθνικών ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους και την εντολή προς τη Γαλλία να επιστρέψει εθνικές ενισχύσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ που χορήγησε την περίοδο 1992-2002 σε καλλιεργητές φρουτολαχανικών.

«Ενεργά» μπλόκα και «απόβαση» από την Κρήτη

Στο μέτωπο των μπλόκων, κλειστός από τα τρακτέρ των αγροτών παραμένει για 14η ημέρα ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα.

Το πρωί της Κυριακής, ο δρόμος άνοιξε για μία ώρα, προκειμένου να περάσουν φορτηγά με ευπαθή προϊόντα, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο των «Αδέσμευτων Αγροτών» Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μην ανοίξουν ξανά το μπλόκο.

Κλειστή παραμένει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών, εξαιτίας του αγροτικού μπλόκου στη Νίκαια. Το μέλλον των κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασιστεί τη Δευτέρα.

Το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες της Κρήτης, συνοδεία βουλευτών όλων των κομμάτων.

Οι αγρότες, οι οποίοι τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διαμαρτύρονται για το ύψος των αποζημιώσεων που τους αναλογεί από το «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο χαρακτηρίζουν πολύ μικρό.

Πηγή: www.in.gr

Ανήσυχοι για το δημόσιο χρέος

Φόβο για το μείζον πρόβλημα του δημοσίου χρέους της χώρας εκφράζουν οι έλληνες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής, βλέπουν όμως θετικά τα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων.

Ειδικότερα, το 80% των πολιτών δηλώνουν πολύ και αρκετά ανήσυχοι για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, ενώ το 19% δεν ανησυχεί. Ωστόσο, μόλις 35% είναι πρόθυμοι να δεχθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου στους πιστωτές του. Το 21% προτείνει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να αυξάνει το δημόσιο χρέος σήμερα και να το αφήσει κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Πάντως, αμήχανο εμφανίζεται μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης.

Το 34% απαντά ότι δεν θέλει ούτε αύξηση φόρων αλλά ούτε και να κληροδοτήσει το υπέρογκο χρέος στα παιδιά του ενώ το 8 % δεν απαντά. Από τη έρευνα προκύπτει ακόμη ότι, παρά τη διάχυτη ανησυχία για το δημόσιο χρέος, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επικροτεί τις παροχές που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Το 84% συμφωνεί με το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ στους ανέργους και την επιδότηση των άγονων γραμμών στο Αιγαίο, το 82% συμφωνεί με το επίδομα θέρμανσης, το 67% με τη μείωση της θητείας και το 61% με την πρόσληψη 60.000 ανέργων στο δημόσιο με επιδότηση.

Πηγή: www.kalimera.gr

Παραμένουν σε Προμαχώνα-Νίκαια

Κλειστή από τα τρακτέρ εξακολουθεί να παραμένει η συνοριακή διάβαση στον Προμαχώνα και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών στη Λάρισα, στο μπλόκο της Νίκαιας.

Σήμερα, μετά το μεσημέρι, οι αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας συσκέπτονται για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.Κλειστός παραμένει για 14η ημέρα ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από το μπλόκο των αγροτών. Από τις 6.30 το πρωί και για μία ώρα το μπλόκο παρέμεινε ανοιχτό για τα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο "Αδέσμευτων Αγροτών" Νιγρίτας Στέργιο Λίτο, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μην ανοίξουν ξανά το μπλόκο.

Τρακτέρ εξακολουθούν να είναι παραταγμένα και στο τελωνείο της Δοϊράνης, χωρίς να κλείνουν το δρόμο. Τη Δευτέρα, οι αγρότες της περιοχής συσκέπτονται για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Στην Κρήτη
Ξεκίνησε ο ανεφοδιασμός της αγοράς με υγρά καύσιμα για την ανατολική Κρητη, μετά από σχετική απόφαση των αγροτών που επέτρεψε το άνοιγμα ενός δρόμου που οδηγεί στις αποθήκες πετρελαιοειδών στο Ηράκλειο.

Στο μεταξύ αγρότες της Κρήτης με αυτοκίνητα και τρακτέρ θα μεταβούν αύριο στην Αθήνα για να επιδώσουν ψήφισμα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η αναχώρηση για την Αθήνα με τα πλοία της γραμμής νωρίς το απόγευμα σήμερα θα σημάνει και το τέλος του μπλόκου στην εθνική Οδό.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών από ολόκληρη την Κρήτη συναντήθηκαν χθες στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στο Ηράκλειο, παρουσία βουλευτών και φορέων όπου τους ζητήθηκε η στήριξη τους στον αγώνα τους.

Συνέντευξη Χατζηγάκη
Το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ "είναι απολύτως συμβατό με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία", υπογραμμίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", προσθέτοντας ότι "προσφέρουν κακή υπηρεσία όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις ελληνικές θέσεις στις Βρυξέλλες".

Ο υπουργός εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί, οι αγρότες, όπως λέει, τον εμπιστεύθηκαν, ενώ εκτιμά ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος ηττημένος των αγροτικών κινητοποιήσεων".

Ο κ. Χατζηγάκης αναφέρει ότι μοναδικό κριτήριο για τα μέτρα ήταν "οι πραγματικές ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες" και χαρακτηρίζει "επιπόλαιο" τον "ισχυρισμό ότι οι αποζημιώσεις δόθηκαν με γεωγραφικά κριτήρια".

"Δεν έχω κανένα παράπονο από την υποστήριξη που μου δόθηκε από την κυβέρνηση, τους βουλευτές και την παράταξη της ΝΔ", προσθέτει.

Πηγή: www.ert3.gr

Συνελήφθη ο αδελφός του Ομπάμα για ναρκωτικά

Με την κατηγορία της κατοχής μαριχουάνας και της αντίστασης κατά της αρχής συνελήφθη από την αστυνομία στην Κένυα, ο ετεροθαλής αδελφός του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Ομπάμα. Μιλώντας από το κρατητήριο αστυνομικού τμήματος σε δημοσιογράφο του CNN, ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

«Με άρπαξαν από το σπίτι μου. Δεν γνωρίζω γιατί με κατηγορούν» δήλωσε ο Τζορτζ Ομπάμα πίσω από τα κάγκελα. Η αστυνομία τον κατηγορεί, πάντως, για κατοχή ινδικής κάνναβης και αντίσταση κατά της αρχής, καθώς αρνήθηκε να παραδοθεί. Η δίκη θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Ναϊρόμπι.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ετεροθαλής αδελφός του Τζορτζ γνωρίζονται ελάχιστα, αν και έχουν συναντηθεί στο παρελθόν. Ενδεικτικό της μεταξύ τους σχέσης είναι το γεγονός ότι ο Τζορτζ ήταν ένας από τους στενούς συγγενείς του προέδρου που δεν παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον.
Ο 27χρονος αδελφός του Μπαράκ Ομπάμα ζει στη συνοικία Χουρούμα του Ναϊρόμπι και σπουδάζει για να γίνει μηχανικός.

Πηγή: www.cosmo.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive