Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2009

Ενας στους 15 εκπαιδευτικούς θα πάει... σχολείο


Στα θρανία του ΑΣΕΠ για μια καρέκλα στην… έδρα
Με όρους σκληρού ανταγωνισμού ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο το βράδυ οι γραπτές εξετάσεις για την πρόσληψη 4.721 εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας. Οι 72.667 υποψήφιοι των κλασικών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που έχουν ήδη πάρει θέση στα θρανία των εξετάσεων μπορούν να λένε «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Και αυτό γιατί κάθε φορά η αναλογία επιτυχίας δυσκολεύει, όπως και ο διορισμός στα δημόσια σχολεία.

Η γενική αναλογία στην προκήρυξη 2Π/2008 διαμορφώνεται στο 1:10,3. Αυτό σημαίνει ότι μία θέση θα διεκδικήσουν δέκα υποψήφιοι. Πιο αναλυτικά, η αναλογία στον κλάδο των Φιλολόγων -με βάση τον αριθμό των αιτήσεων και τις διατιθέμενες θέσεις- διαμορφώνεται στο 1:39. Η αντίστοιχη αναλογία των Φιλολόγων στον προηγούμενο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών κυμαινόταν στο 1:21.

Στον κλάδο των Μαθηματικών η αναλογία «κάθεται» στο 1:19 (1:10 το 2006), στους Φυσικούς 1:21 (1:14 το 2006), στους Χημικούς 1:20 (1:14 το 2006), στους Βιολόγους 1:20 (1:13 το 2006) και στους Γεωλόγους 1:25 (1:18 στον προηγούμενο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών). Κάτω από καλύτερες συνθήκες θα διεκδικήσουν την επαγγελματική αποκατάστασή τους οι πτυχιούχοι Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, δεδομένου ότι η αναλογία στον κλάδο τους διαμορφώνεται στο 1:13 (1:1,6 η αντίστοιχη αναλογία το 2006). Ο κλάδος της Οικιακής Οικονομίας -παραδοσιακά- διατηρεί την ευνοϊκότερη αναλογία μεταξύ υποψηφίων και διατιθέμενων θέσεων (1:2). Στο συγκεκριμένο κλάδο «ένας στους δύο μπαίνει». Από εξαιρετικό σημείο εκκίνησης θα διεκδικήσουν το διορισμό τους και οι Δάσκαλοι, καθώς η αντίστοιχη αναλογία στον κλάδο τους κυμαίνεται στο 1:3 (στο 1:1,5 η αναλογία το 2006). Στον επικείμενο διαγωνισμό ένας στους τρεις δασκάλους… κερδίζει.

Οι επιμέρους πιθανότητες επιτυχίας ανά κλάδο έχουν ως εξής: Οι Θεολόγοι διαμορφώνουν αναλογία 1:49 (μία θέση διεκδικούν 49 υποψήφιοι), οι πτυχιούχοι Γαλλικής Γλώσσας 1:19, Αγγλικής Γλώσσας 1:18, ενώ η αναλογία στους πτυχιούχους Γερμανικής Γλώσσας κυμαίνεται στο 1:11 (ανά έντεκα υποψηφίους «ανοίγει» μία θέση). Οι Θεολόγοι το 2006 διαμόρφωναν αναλογία στο 1:42, οι πτυχιούχοι Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας 1:13 και Γερμανικής Γλώσσας στο 1:5,1.

Σαν... λαχείο
«Γολγοθάς» αναμένει τους Οικονομολόγους (αναλογία 1:95), τους Κοινωνιολόγους (1:60) και τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι -επίσης παραδοσιακά- διαμορφώνουν μακράν τη χειρότερη αναλογία απ’ όλους τους κλάδους (1:151). Αυτό το αριθμητικό δεδομένο σημαίνει πολύ απλά ότι μία θέση θα επιχειρήσουν να καταλάβουν 151 υποψήφιοι! Αρνητικό ισοζύγιο πιθανοτήτων -αλλά όχι στο βαθμό των γυμναστών- καταγράφουν ακόμη οι πτυχιούχοι Νομικών Σχολών και Πληροφορικής ΑΕΙ, με αναλογία στο 1:37 και οι δύο κλάδοι, Πληροφορικής ΤΕΙ 1:45 και Θεατρικών Σπουδών, με αναλογία στο 1:54.

Σε καλύτερη θέση βρίσκονται οι υποψήφιοι του κλάδου Μεθοδολογίας Ιστορίας (αναλογία στο 1:17) και Νηπιαγωγών 1:14 (1:8 το 2006). Αντίθετα, οι πτυχιούχοι Ιταλικής Γλώσσας -αν και συμμετέχουν για πρώτη φορά σε διαδικασία πρόσληψης στο σύστημα εκπαίδευσης- διαμορφώνουν μια εξαιρετικά αντίξοη αναλογία, η οποία κυμαίνεται στο 1:90. Με άλλα λόγια, την έδρα του καθηγητή στη σχολική αίθουσα «κυνηγούν» 90 υποψήφιοι!

Πηγή: www.e-tipos.com

Φονικός καύσωνας στη Μελβούρνη.


Περίπου 30 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει την νότια Αυστραλία, ανακοινώθηκε το Σάββατο από τις Αρχες.

Λόγω την υψηλών θερμοκρασιών έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές σε δάση την πολιτεία της Βικτόριας ,όπου το θερμόμετρο την Παρασκευή ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου για τρίτη συνεχή ημέρα.

Από τις πυρκαγιές έχουν ήδη καταστραφεί δέκα κατοικίες και έχουν αποτεφρωθεί περί τα 65.000 στρέμματα ενώ μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζει μεγάλος μετασχηματιστής μεταφοράς ρεύματος την Μελβούρνη,την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας,ανέφεραν πυροσβέστες.

Στην Αδελαϊδα έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 22 ανθρωποι,οι περισσότεροι γύρω στα 70, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, ενώ το Σάββατο τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν έξι ακόμη νεκρούς από τον καύσωνα.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, οι υψηλές θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιοχές έφθασαν και τους 48 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να υποχωρήσουν την άλλη εβδομάδα.

Πηγή: www.ethnos.grΑπώλειες στις διεθνείς αγορές.

Υποχώρησε η Wall Street. Απώλειες για τις ευρωαγορές.

Αν και άνοιξε με άνοδο, το χρηματιστήριο της Wall Street έκλεισε πτωτικά παρά τη μικρότερη του αναμενομένου συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, η αμερικανική οικονομία υποχώρησε κατά 3,8% στο δ' τρίμηνο έναντι προβλέψεων που έκαναν λόγο για μείωση 5,5%. Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,81% ενώ ο Nasdaq κατά 2,08%.

Απώλειες στην Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές επιδεικνύουν σχετική νευρικότητα όντας προβληματισμένοι με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 1%, ενώ καθοδικά έκλεισε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη με απώλειες 2,03%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC κατέγραψε πτώση 1,19%.

Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στα μεγαλύτερα ασιατικά χρηματιστήρια μετά από 4 ημέρες ανόδου, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στις εταιρείες του τραπεζικού κλάδου και της τεχνολογίας. Η επενδυτική διάθεση επηρεάζεται σημαντικά από τη μεγάλη πτώση, σε επίπεδα ρεκόρ, της βιομηχανικής παραγωγής της Ιαπωνίας, γεγονός που σε συνδυασμό με τις χαμηλές εκτιμήσεις εταιρικών κερδών υποδεικνύουν την κακή κατάσταση της οικονομίας ανά τον κόσμο.

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 3,12%, στις 7.994,05 μονάδες. Ο δείκτης Kospi στο χρηματιστήριο της Κορέας υποχώρησε κατά 0,4%, ενώ η μόνη ανοδική εξαίρεση ήταν στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο δείκτης Hang Seng κέρδισε 0,83%.

Στις ΗΠΑ, με απώλειες έκλεισε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χθες, καθώς τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα αναφέρονται σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, επηρεάζοντας αρνητικά τις επενδυτικές διαθέσεις παρά την έγκριση του πακέτου των 825 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,70%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 3,24%.

www.kathimerini.gr

Κρίσιμη περίοδος το 2009 για τις σχέσεις με Τουρκία.


«Kατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δεν μεταβάλλεται από την εκ των υστέρων προσπάθειά του να την ανασκευάσει», χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. «Είναι επιβεβλημένο», τόνισε, «να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων».

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Aμυνας της Βουλής, η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε πως το 2009 θα είναι κρίσιμη περίοδος για τα ελληνοτουρκικά, ενώ έκανε λόγο για ποιοτική αύξηση των απαράδεκτων προκλήσεων της Τουρκίας, δίνοντας έμφαση στην πολιτική ψύχραιμης αντιμετώπισης, από ελληνικής πλευράς. «Η Ελλάδα» ανέφερε, «δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τις απόπειρες κατασκευής μιας επαπειλούμενης κρίσης την οποία επιχειρεί η Τουρκία». Πρόσθεσε δε πως η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην υπεύθυνη στάση όλων των κομμάτων, διαπιστώνοντας ότι ενώ ασκούν κριτική για την εξωτερική πολιτική, δεν καταθέτουν καμία πρόταση.

Η ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών αφορούσε σχεδόν όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Ειδικότερα, για το Σκοπιανό η κ. Μπακογιάννη δεν δήλωσε αισιόδοξη για την επόμενη συνάντηση στις 11 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, ενώ για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι «αναμένουμε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να παρέμβει άμεσα στο Μεσανατολικό». Σχετικά με το θέμα υποδοχής κρατουμένων του Γκουαντάναμο, διευκρίνισε πως δεν μιλάμε για φυλακισμένους αλλά για πολίτες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Eνωση δεν πρέπει να κλείσει τις πόρτες.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε «μειωτικές» τις επισημάνσεις της υπουργού για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας με νόημα: «Oταν σας κόβει βόλτες στον Σαρωνικό τουρκική φρεγάτα, πρέπει να μιλάτε με πολύ προσοχή». Ακόμη, χαρακτήρισε χλιαρή τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη για το θέμα του Τούρκου ηθοποιού, ζητώντας αφενός να στηρίξει την Κύπρο και αφετέρου να διευκρινίσει ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Τέλος, για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα διαβήματα, μέσω της διπλωματικής οδού και σε επίπεδο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ενώ συμπλήρωσε ότι παρά την επιθετική στάση της γείτονος χώρας, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της μείωσης της έντασης και σε αυτό το πλαίσιο –όπως είπε– γίνονται οι διερευνητικές συναντήσεις. «Δεν θα ακολουθήσουμε –κατέληξε– και δεν θα υποκύψουμε στην υπερβολή, στη σκόπιμη απόπειρα απειλής χρήσης βίας της Τουρκίας. Δεν είναι ελάττωμα, αλλά προτέρημα και απαραίτητη προϋπόθεση η αντιμετώπιση αυτών των απαράδεκτων προκλήσεων με ψυχραιμία».

Πηγή: http://www.express.gr/

8 εκατ. ευρώ κόστισαν τα μπλόκα σε 238 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης.


Έρευνα της Palmos Analysis για τις επιπτώσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων. Φεύγουν τα μπλόκα, έρχονται τα χρήματα. Επιμένουν οι αγρότες σε Νίκαια και Προμαχώνα. Από τους δρόμους στη Βουλή μεταφέρθηκε χθες η ένταση.

Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ “Δεν κάναμε παζάρι αλλά διάλογο με τους αγρότες”
Tα 500 εκατ. ευρώ δεν είναι αποτέλεσμα παζαριού με τους αγρότες, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης. “Συμπαραστεκόμαστε και στο τελευταίο μπλόκο”, αντέτεινε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.
Από τους δρόμους στη Βουλή μεταφέρθηκε χθες η ένταση για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, κατά τη συζήτηση της σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπεραμυνόμενος της νομιμότητας, κάλεσε για μια ακόμη φορά τους αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και το κλείσιμο των εθνικών οδών και μέσα από εθνικό διάλογο να δρομολογηθούν οι λύσεις και η χάραξη αγροτικής πολιτικής.
Σε υψηλούς τόνους διευκρίνισε πως η κυβερνητική απόφαση για αποζημιώσεις των αγροτών με 500 εκατ. ευρώ δεν είναι παζάρι αλλά αποτέλεσμα διαλόγου που έκανε από την πρώτη ημέρα που πήγε στο υπουργείο με όλες τις οργανώσεις των αγροτών.
Υπογράμμισε πως το ποσό αυτό είναι μέσα στις δυνατότητες του προϋπολογισμού και στο πλαίσιο της νομιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος στην συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη με την αρμόδια κοινοτική επίτροπο, ο υπουργός είπε πως αυτή γίνεται όχι από κάποια υποχρέωση, αλλά επειδή ο ίδιος έκρινε πως θα πρέπει να ενημερωθεί λόγω του ειδικού ρόλου που έχει στο θέμα η Ε.Ε.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως η ενίσχυση των αγροτών που θα υπάρξει από την Αγροτική Τράπεζα θα είναι, όπως πληροφορείται, σχεδόν στα 2 δισ. ευρώ, ενώ άφησε ανοικτό, εάν χρειαστεί, ο ΕΛΓΑ να ενισχυθεί με δάνειο υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τη στήριξη των αγροτών.
Οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες του αγροτικού κόσμους, είπε ο υπουργός, αντιμετωπίστηκαν με τη λύση που έδωσε η κυβέρνηση, οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, που είναι και οι σοβαρότερες, πρέπει να λυθούν μέσα από τον διάλογο.

“ΘΑ ΞΑΝΑΝΕΒΑΙΝΑ ΣΕ ΤΡΑΚΤΕΡ”
Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης πάντως βρήκε την ευκαιρία στη συζήτηση να χαρακτηρίσει ψευδέστατο και ανυπόστατο τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος ως βουλευτής της αντιπολίτευσης καλούσε τους αγρότες να κλείσουν τους δρόμους. Παραδέχτηκε, όμως, ότι είχε ανέβει σε τρακτέρ, λέγοντας ότι επρόκειτο για συμβολική κίνηση με στόχο τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. “Εάν χρειαστεί”, είπε, “αυτό θα το ξανακάνω”, ενώ το σύνθημα “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά” είπε ότι δεν το χρησιμοποίησε ποτέ ούτε ο ίδιος ούτε ο Κ. Καραμανλής, αλλά ήταν σύνθημα των συνδικαλιστών.
Ο υπουργός, στη δήλωση του κ. Αλαβάνου ότι θα στηρίξει και το τελευταίο μπλόκο, είπε: "Να είστε εκεί που θέλετε, αλλά να μη γίνονται παρανομίες και να μη θίγονται και άλλες κοινωνικές ομάδες".

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Φεύγουν τα μπλόκα, έρχονται τα χρήματα
Τους ζυγούς έλυσαν χθες οι αγρότες στα μπλόκα της Αλαμάνας Λαμίας και του Κάστρου Βοιωτίας, απελευθερώνοντας την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα παραμένει, όπως και ο αποκλεισμός του μεθοριακού σταθμoύ στον Προμαχώνα Σερρών.
Οι αγρότες στη Βοιωτία και στη Λαμία, μετά τις χθεσινές γενικές συνελεύσεις, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα μπλόκα θεωρώντας ότι οι διευκρινίσεις που έλαβαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζαγάκη τους καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό. Εποικοδομητική έκριναν και τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρό, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν και μάλιστα άμεσα. Ο κ. Κατσαρός δήλωσε συγκεκριμένα ότι εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν τα πρώτα χρήματα από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες, ενώ σε δύο δυόμισι μήνες το πολύ (δηλαδή εντός του Απριλίου) το πακέτο θα έχει εκταμιευθεί στο σύνολό του. “Θα σπάσουμε ρεκόρ. Θα το δείτε”, είπε ο Ν. Κατσαρός στους αγρότες της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα να μην κάνουν ελέγχους οι γεωπόνοι του οργανισμού, αντίθετα, όπως εξήγησε, τόσο οι γεωπόνοι όσο και κυρίως οι συμβασιούχοι θέλουν να αναλάβουν αυτό το έργο, για να έχουν δουλειά.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ
Ανοιχτά είναι από χθες τα τελωνεία των Κήπων και του Ορμενίου του Έβρου. Επίσης στη Μακεδονία γίνεται κανονικά η κυκλοφορία και οι εκτελωνισμοί στους μεθοριακούς σταθμούς Ευζώνων και Δοϊράνης Κιλκίς και Εξοχής Δράμας, όπου οι αγρότες από χθες απέσυραν τα τρακτέρ τους.
Κλειστό παραμένει το τελωνείο Προμαχώνα, όπου εκεί οι αγρότες επιμένουν να ενταχθούν και οι καλλιέργειές, που δεν καταγράφηκαν στο σύστημα των αποζημιώσεων.
Κατά μήκος της εθνικής οδού παρέμεναν και χθες τα τρακτέρ στο μπλόκο της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, όπως και στα διόδια των Μαλγάρων, χωρίς να κλείνουν το δρόμο. Επίσης αποχώρησαν χθες οι ροδακινοπαραγωγοί από τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, στην Εγνατία οδό, όπως και από την είσοδο των Γιαννιτσών.
Ανοιχτή σε όλο το μήκος της είναι η Εγνατία οδός, καθώς λύθηκαν τα μπλόκα στη γέφυρα του Στρυμόνα, στη Χρυσούπολη Καβάλας και στον κόμβο της Κομοτηνής και στην Ξάνθη.
Στη Χαλκιδική οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα Νέας Τρίγλιας, Ορμύλιας και Γαλάτιστας, χωρίς να κλείνουν τους δρόμους. Χθες εκπρόσωποι και των τριών μπλόκων συναντήθηκαν με τον νομάρχη Χαλκιδικής Αστέριο Ζωγράφο, τον οποίο ενημέρωσαν για τα γενικά και τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη συνδρομή του αφενός για να μεταφερθούν τα αιτήματά τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφετέρου για την επίλυση προβλημάτων στα οποία έχει την ευχέρεια να βοηθήσει η νομαρχία.

ΕΡΕΥΝΑ Στα 8 εκατ. ευρώ έφτασαν οι ζημίες σε 238 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης.

Επιβάρυνση 8 εκατ. ευρώ εξαιτίας των αγροτικών αποκλεισμών των τελευταίων ημερών υπέστησαν 238 επιχειρήσεις μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που συμμετείχαν σε έρευνα της Palmos Analysis για τις επιπτώσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Αναγωγή του μεγέθους αυτού στο σύνολο των μελών του ΕΒΕΘ καταδεικνύει τις σημαντικές διαστάσεις των προβλημάτων που προέκυψαν τις προηγούμενες ημέρες από τα αγροτικά μπλόκα.
Η επιβάρυνση μεταφράζεται σε απώλεια τζίρου, αύξηση του μεταφορικού κόστους, εξαιτίας των παρακάμψεων, αλλά και σε ρήτρες υπερημερίας. Δεν είναι λίγες δε οι επιχειρήσεις που έχασαν πελάτες ή υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν παραγγελίες.
Βάσει της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΕΒΕΘ το διάστημα από την Τρίτη 27 Ιανουαρίου μέχρι και την Πέμπτη 29 του μηνός, η μέση επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του δείγματος ξεπέρασε τις 33.000 ευρώ.

ΧΑΘΗΚΕ ΤΖΙΡΟΣ…
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος εκτιμά ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών και οι αποκλεισμοί πολλαπλών σημείων του εθνικού οδικού δικτύου επηρέασαν τη λειτουργία τους.
- Από αυτές το 86% δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις τις επηρέασαν “πολύ” (45%) ή “αρκετά” (41%), ενώ μόλις το 12% σημειώνει ότι επηρεάστηκε “λίγο”.
- Από τις επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, 8 στις 10 (78%) αναφέρουν καθυστερήσεις στην παράδοση εμπορευμάτων στους πελάτες τους και 6 στις 10 (58%) δηλώνουν ότι είχαν καθυστερήσεις στην προμήθειά τους με πρώτες ύλες και εμπορεύματα από τους προμηθευτές τους.
- Επίσης, το 56% αναφέρει μείωση του κύκλου εργασιών και απώλεια τζίρου, ενώ το 44% κάνει λόγο για μείωση της αξιοπιστία της επιχείρησης απέναντι στους πελάτες της.

… ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ
- Την ίδια στιγμή περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις (35%) υπέστησαν απώλεια πελατών και ακύρωση παραγγελιών από πελάτες, εξαιτίας των καθυστερήσεων και της αδυναμίας έγκαιρης παράδοσης των προϊόντων τους, ενώ μία στις πέντε (19%) είδε το κόστος μεταφοράς των προϊόντων της να αυξάνεται, ως συνέπεια της αναζήτησης εναλλακτικών οδών διακίνησης των εμπορευμάτων.
- Από τους προορισμούς του εξωτερικού, τα σημαντικότερα προβλήματα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων, εμφανίστηκαν στη διαδρομή μέσω Βουλγαρίας (28%), μέσω Ηγουμενίτσας (14%), μέσω εναλλακτικών τρόπων (λιμάνια, αεροδρόμια κτλ.) (14%) και μέσω Σκοπίων (12%), ενώ μικρότερες αναφορές καταγράφηκαν για τις διαδρομές μέσω Αλβανίας (7%) και Τουρκίας (6%). Μόλις το 5% των επιχειρήσεων που διακινούν οδικώς τα προϊόντα τους δεν αντιμετώπισε προβλήματα προς κάποια από τις παραπάνω κατευθύνσεις.
- Στο εσωτερικό της χώρας οι περισσότερες δυσκολίες εντοπίσθηκαν σε προορισμούς της Κεντρική και Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης (63%) και της Κεντρικής Ελλάδας (61%). Ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος με (47%) και η Νότια Ελλάδα (44%).


Οι απώλειες σε χρήμα. Μεταφράζοντας σε… χρήμα τα εμπόδια που προέκυψαν από τα αγροτικά μπλόκα, σχεδόν δύο στους δέκα επιχειρηματίες (ποσοστό 17%) δήλωσαν επιβάρυνση από 5.001 έως 10.000 ευρώ, ενώ το 16% από 1.001 μέχρι 5.000 ευρώ. “Καμία επιβάρυνση” δήλωσε το 10% των επιχειρήσεων του δείγματος, ενώ το 9% απάντησε ότι επιβαρύνθηκε με ζημίες 10.001-25.000 ευρώ και το 8% από 25.001 μέχρι και 50.000. Επιβάρυνση 50.001-100.000 ευρώ δήλωσε ότι υφίσταται το 3% των επιχειρήσεων του δείγματος, ενώ με 100.001-500.000 ευρώ επιβαρύνθηκε, σύμφωνα με την έρευνα, το 4% των ερωτηθέντων. Το 1% του δείγματος δήλωσε ότι κατέγραψε ζημία άνω των 500.000 ευρώ, ενώ ένα ποσοστό 22% είτε δεν έχει εκτίμηση της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η επιχείρηση είτε επέλεξε να μην απαντήσει. Όσο για το τι θα συνέβαινε αν οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονταν, μόνο μία στις είκοσι επιχειρήσεις δήλωσε ότι θα έμενε ανεπηρέαστη. Αντιθέτως το 80% θεωρεί ότι θα επηρεαστεί (“πολύ” το 46% ή “αρκετά” το 34%) ενώ “λίγο” εκτιμά ότι θα επηρεαστεί από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των αγροτών το 14%.

Πηγή: www.makthes.gr

Διώκεται Σκοπιανός που κατήγγειλε τον ψευτομακεδονισμό.


Αγνοείται η τύχη του αρχαιολόγου ιστορικού Β. Γκλιγκορίεβιτς.

Σε ολοκληρωτικές μεθόδους φαίνεται πως καταφεύγει το καθεστώς Γκρούεφκσι στην ΠΓΔΜ. Καταγγελίες πολιτών της γείτονος στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι συνελήφθη ο Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς ή Βάσκο Γκλιγκόροφ, επειδή αντιδρά στην κρατική προπαγάνδα που προσπαθεί να αφανίσει τις σλαβικές ρίζες του γειτονικού έθνους, προκειμένου να προβάλει τη δήθεν “μακεδονική” του ταυτότητα
.

Ο Βάσκο αγνοείται εδώ και τρεις ημέρες, από την ώρα που αστυνομικοί τον συνέλαβαν, χωρίς καν να του απαγγείλουν κάποια κατηγορία. Τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ δεν έχουν κάνει καμία απολύτως αναφορά στη σύλληψή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο 31χρονος αρχαιολόγος-ιστορικός συνελήφθη ως υπεύθυνος για τις αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν πριν από περίπου δέκα μέρες στους δρόμους των Σκοπίων και κατήγγελλαν την ανθελληνική προπαγάνδα της κυβέρνησης Γκρούεφσκι. Σε ιστοσελίδες διαλόγου στο ίντερνετ οι φίλοι του Βάσκο μετράνε τις μέρες της απουσίας του, ενώ ήδη έχει συσταθεί και μία πρωτοβουλία με το όνομα “Free Vasko”, που ζητά την άμεση απελευθέρωσή του. Η “Μ” δέχτηκε χθες τηλεφώνημα πολίτη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος, όπως υποστήριξε, γνωρίζει τον Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς από τα άρθρα που αναρτά στο διαδίκτυο, μέσα από τα οποία καταγγέλλει ως “ψευδομακεδόνες” τους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος και υπερασπίζεται τη σλαβική ταυτότητα της πλειονότητας των κατοίκων της ΠΓΔΜ. Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την τύχη του 31χρονου, με δεδομένο ότι τα Σκόπια κάθε άλλο παρά διακρίνονται για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Βάσκο είναι γνωστός σε όσους και όσες επισκέπτονται την ιστοσελίδα “vardraxios.infο”, όπου έλληνες και κάτοικοι της γείτονος ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά απόψεις για το ζήτημα της Μακεδονίας και όχι πάντοτες με ευγενικές εκφράσεις. Επίσης μαζί με άλλους συμπατριώτες του έχουν δημιουργήσει το Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο. Αλλά όπως φαίνεται στην ΠΓΔΜ του Νικολά Γκρούεφσκι, που φιλοδοξεί να γίνει και μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, και μόνο το να δηλώνει κάποιος ότι είναι “Σλάβος και φιλέλληνας” είναι ποινικό αδίκημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΟΛΑΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Την αναιτιολόγητη σύλληψη του Β. Γκλιγορίεβιτς κατήγγειλε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή. Όπως τονίζει ο έλληνας βουλευτής Σερρών και πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, “το ακραίο εθνικιστικό καθεστώς των Σκοπίων δεν ανέχθηκε τη δράση του ενεργού πολίτη, ο οποίος τολμά με επιχειρήματα να αμφισβητεί τα εθνικιστικά παραληρήματα του κ. Γκρούεφσκι”. Αναφέρει ότι ο Βάσκο Γκλιγκόροφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς) είναι ιστορικός στη σπουδή και ερευνητής της ιστορίας και της εθνολογικής ταυτότητας του γειτονικού σλαβικού λαού και πως “δεν έχει περιοριστεί όμως στην ιστορική έρευνα, την οποία παρουσίασε μέσα από ντοκιμαντέρ, αλλά ενεργεί ως ενεργός πολίτης, δημιουργώντας πρόσφατα μαζί με άλλους συμπολίτες του το Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο”. Σημειώνει ότι το δίκτυο αυτό στην ιδρυτική του διακήρυξη, με την οποία αναγνωρίσθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο, διατυπώνει ως ακολούθως τους σκοπούς του: α) ανασύνθεση της σλαβικής εθνικής ταυτότητας των Σκοπίων, β) δημιουργία, προώθηση και αρχειοθέτηση δημοσιεύσεων για τον ελληνικό πολιτισμό, γ) υποστήριξη των κλασικών και βυζαντινών σπουδών και δ) αγώνας κατά του ψευδομακεδονισμού. Ο κ. Μπόλαρης επισημαίνει ότι η σύλληψη και η κράτηση του κ. Βάσκο Γκλιγκόροφ πιθανότατα συνδέεται με την εκ μέρους του αμφισβήτηση του εθνικού μύθου της ΠΓΔΜ σχετικά με την εθνική της ταυτότητα και με τον αγώνα του ενάντια στον αδιέξοδο εθνικισμό της γείτονος και στο πλαίσιο αυτό ζητά από την υπουργό Εξωτερικών να μάθει αν το ΥΠΕΞ γνωρίζει την υπόθεση της σύλληψης και κράτησης του Βάσκο Γκλιγκόροφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς) και σε ποιες κινήσεις εντός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας σκοπεύει να προβεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βάσκο Γκλιγκόροφ επιστρέφοντας στα Σκόπια το 2007 από την Αυστραλία, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, άλλαξε το ονοματεπώνυμό του σε Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς τιμώντας τη σερβική του καταγωγή. Πρόσφατα δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα άρθρο υπό τον τίτλο “Η ΠΓΔΜ υπό κυβέρνηση είναι το μοναδικό φασιστικό καθεστώς της Ευρώπης”.


www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive