Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2009

“Συμπαγές μολύβι”κατά των πολιορκημένων της Γάζας.Δεκάδες νεκροί, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, και εκατοντάδες τραυματίες στη διάρκεια της εισβολής των Ισραηλινών, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το περασμένο Σάββατο. “Ενθαρρύνθηκα από τον Μπους”, δηλώνει ο Ολμέρτ για την πολιτική του στη Γάζα, ενώ η Χαμάς απειλεί να μετατρέψει σε “νεκροταφείο” του ισραηλινού στρατού την περιοχή

Με τη στήριξη της Ουάσιγκτον ο ισραηλινός στρατός πέρασε στη δεύτερη φάση της επιχείρησης “Συμπαγές μολύβι” που σύμφωνα με το Ισραήλ στόχο έχει να ξεκαθαρίσει τα σημεία από όπου οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς επιτίθενται κατά των εδαφών του με ρουκέτες Κασάμ. Ο ισραηλινός στρατός από το σούρουπο του περασμένου Σαββάτου έχει εισβάλει στα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας από το Βορρά μετά το ανελέητο σφυροκόπημα των προηγούμενων ημερών με θύματα κυρίως αμάχους, αλλά και την ενημέρωση, καθώς σε κανέναν δημοσιογράφο δεν έχει επιτραπεί να περάσει στη Γάζα. Αυτό που ο Γκιντεόν Λεβί της Χαάρετζ είχε χαρακτηρίσει ως “μη απαραίτητο και αρρωστημένο πόλεμο” και “έγκλημα πολέμου και ανοησία μιας χώρας” τη δεύτερη κιόλας ημέρα των επιχειρήσεων, στις 28 Δεκεμβρίου, από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου εισέρχεται στην πιο αιματηρή και απάνθρωπη προοπτική του.
Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στην πόλη της Γάζας και σε όλο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μετά τη χερσαία επίθεση, στην οποία πέρασε από το βράδυ του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός. Το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης “Συμπαγές μολύβι” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ουσιαστικά η Λωρίδα της Γάζας έχει κοπεί στα δύο.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η επίθεση άρχισε τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, όταν ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από στρατιωτικά ελικόπτερα, εισέβαλαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Οι χερσαίες δυνάμεις από το βράδυ αναπτύχθηκαν έξω από την πόλη της Γάζας, όπου ζουν 500.000 Παλαιστίνιοι. Στην περιοχή Νετζαρίμ, συγκεκριμένα, έχουν αναπτυχθεί άρματα μάχης και μονάδες του ισραηλινού πυροβολικού, που συνάντησαν την αντίσταση των ανδρών της Χαμάς.

Ανεξάρτητες πληροφορίες δεν υπάρχουν, καθώς το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει σε κανέναν ξένο δημοσιογράφο να εισέλθει στη Γάζα με αποτέλεσμα η ενημέρωση ουσιαστικά να προέρχεται είτε από εκπροσώπους της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού είτε από την άλλη από εκπροσώπους της Χαμάς. Συγκεχυμένη είναι η πληροφόρηση και σχετικά με τις απώλειες των δύο στρατοπέδων. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τριάντα άντρες του έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων δύο σοβαρά, ενώ παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν εννέα νεκρούς Ισραηλινούς. Στο μεταξύ ανεπιβεβαίωτη παραμένει η πληροφορία από παλαιστινιακής πλευράς ότι δύο ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί από μαχητές της Χαμάς. Την πληροφορία επικαλέστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια και το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ωστόσο η ισραηλινή πλευρά διαψεύσει την πληροφορία. "Από την ενημέρωση που έχουμε, αυτή η πληροφορία δεν αληθεύει", δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Θύματα στην πλειοψηφία άμαχοι.
Παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον σαράντα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες από τις ισραηλινές επιθέσεις και μεταξύ των θυμάτων τουλάχιστον 22 είναι άμαχοι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Μουαουίγια Χασανέιν, από τις 27 Δεκεμβρίου, οπότε άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 500 Παλαιστίνιοι.
Χθες πέντε Παλαιστίνιοι, μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν από οβίδα που έριξε ένα ισραηλινό άρμα μάχης στο αυτοκίνητο τους κοντά στην πόλη της Γάζας. Από την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στην κεντρική αγορά της πόλης της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν σαράντα.
Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, στην περιοχή Μπεΐτ Λαγίχια, από τα πυρά των αρμάτων μάχης και τα πλήγματα των αεροσκαφών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον το 25% των 463 Παλαιστινίων που είχαν βρει τον θάνατο μέχρι χθες είναι άμαχοι, αν και οι παλαιστινιακές πηγές ανεβάζουν το ποσοστό στο 40%, ενώ περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Ανθρωπιστική καταστροφή
Τα δεινά 1,5 εκατ. Παλαιστινίων που συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας γίνονται όλο και πιο απελπιστικά. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κλειστεί στα σπίτια τους εδώ και ημέρες, υπό τον τρόμο των διαρκών βομβαρδισμών, και οι προμήθειές τους σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα εξαντλούνται ταχύτατα.
Το ενδεχόμενο η χερσαία επιχείρηση να προκαλέσει ακόμη βαρύτερο απολογισμό νεκρών αναμένεται να εντείνει τις διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να σταματήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση των ενόπλων του δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση και προειδοποιούν ότι τα αποθέματα σε τρόφιμα επαρκούν μόλις για τρεις ακόμη ημέρες. Χθες ο παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Φαθί Αμπουμόγλι κατήγγειλε ότι οι Ισραηλινοί εμπόδιζαν τη μετακίνηση ασθενοφόρων με αποτέλεσμα πολλοί τραυματίες να βρίσκουν τον θάνατο πριν φτάσουν στα νοσοκομεία, τα οποία επίσης, λόγω του αποκλεισμού και των ελλείψεων, θα μπορούσαν να τους παράσχουν μόνο στοιχειώδη ιατρική φροντίδα.

Ολμέρτ: Ενθαρρύνθηκα από τον Μπους.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Ολμερτ δήλωσε ενθαρρυμένος στην πολιτική του στη Λωρίδα της Γάζας από τις συνομιλίες που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. "Ενθαρρύνθηκα από τη θέση του αμερικανού προέδρου, που μου είπε ότι όχι μόνο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς θα σταματήσει τις εκτοξεύσεις των πυραύλων της, αλλά επίσης ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να ξαναρχίσει στο μέλλον", δήλωσε στο Τελ Αβίβ κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.
Λίγες ώρες νωρίτερα, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Γάζα ο Λευκός Οίκος είχε υπογραμμίσει ότι "αμερικανοί αξιωματούχοι" βρίσκονται "σε τακτική επαφή με τους Ισραηλινούς, καθώς και με αξιωματούχους στην περιοχή και στην Ευρώπη".

Σιωπή Αράβων
“Που είναι οι άραβες αδελφοί μας;” αναφωνεί ο παλαιστίνιος Σαρίφ αλ Γκουλ, που περιγράφει το πλήρες αδιέξοδο των παλαιστίνιων αμάχων στη Ντόιτσε Βέλε. “Οι πρώτες ενδείξεις για την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων ήρθαν από τον ουρανό. Δεν εννοούμε μόνο τις βόμβες, αλλά και τα χιλιάδες φέιγ βολάν που πέταξαν τα ισραηλινά πολεμικά πάνω από κατοικημένες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Τα παιδιά μάζεψαν τα χαρτιά και τα έδωσαν στους γονείς τους. Ο ισραηλινός στρατός καλούσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς. Όμως να πάνε πού, να προστατευτούν πού, όταν ολόκληρη η λωρίδα της Γάζας είναι υπό τον ασφυκτικό κλοιό των Ισραηλινών, όταν πέφτουν βόμβες από παντού, από γης, από αέρος και από τη θάλασσα;”.
Πηγή: www.makthes.gr

Άνανδρη δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών.


Από τον "Επαναστατικό Αγώνα" έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν το ένα από τα δυο όπλα, με τα οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση στα Εξάρχεια, εναντίον ομάδας των ΜΑΤ, από την οποία τραυματίσθηκε σοβαρά ο αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης.

Συγκεκριμένα, τέσσερις κάλυκες προέρχονται από το ημιαυτόματο ΜΡ5. Το όπλο είχε κλαπεί από τον ειδικό φρουρό που φύλαγε το σπίτι του πρώην προέδρου του Αρειού Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου, και χρησιμοποιήθηκε από τον "Επαναστατικό Αγώνα" στην επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Ιωνίας, στις 30 Απριλίου του 2007.

Οι κάλυκες από το δεύτερο όπλο προέρχονται από ίδιου τύπου όπλο καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε κατά του λεωφορείου των ΜΑΤ στις 23 Δεκεμβρίου στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση προσήχθησαν 72 άτομα. Οι περισσότεροι απ' αυτούς, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία προσανατολίζεται στην εφαρμογή διαφορετικής επιχειρησιακής δράσης στα Εξάρχεια.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Βασίλης Τσιατούρας ανέφερε πως στο τόπο της επίθεσης στην οδό Κουντουριώτη βρέθηκαν 27 κάλυκες από το πυροβόλο όπλο, 4 κάλυκες από πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών, ενώ κατά τη διαφυγή τους οι δράστες πέταξαν κατά των αστυνομικών και μια επιθετική χειροβομβίδα τύπου arges, την οποία χρησιμοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, και οι ελληνικές ενoπλες δυνάμεις.

Όπως είπε ο κ. Τσιατούρας, η αστυνομία δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δραστών και έκανε λόγο για πλήγμα στους θεσμούς της.

Σημειώνεται ότι με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο νεαρός αστυνομικός που δέχθηκε καταιγισμό πυρών στα Εξάρχεια λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα.

Ο ένστολος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" με δύο διαμπερή τραύματα στο θώρακα και το πόδι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο, όπου διαπιστώθηκαν πολλαπλές ρήξεις ζωτικών οργάνων στην κοιλιακή χώρα και στον θώρακα, οι οποίες και αποκαταστάθηκαν χειρουργικά.

"Στόχος να πληγεί η δημοκρατική σταθερότητα της χώρας", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας."Η δολοφονική απόπειρα εναντίον σου μας προξένησε έντονη οργή", αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τηλεγράφημα που απέστειλε προς τον αστυνομικό, στον οποίο εύχεται ταχεία ανάρρωση από το βαρύ τραυματισμό του.

Τον αποτροπιασμό και τη θλίψη του για τη δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά την επίσκεψη του στον Ερυθρό Σταυρό όπου νοσηλεύεται ο 21χρονος.

Ο κ. Καραμανλής απεκάλεσε "βαρύτατο έγκλημα" την επίθεση, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΛΑΣ είναι συμπολίτες μας και δημόσιοι λειτουργοί ταγμένοι στην υπηρεσία όλων μας.

"Η Δημοκρατίας μας είναι ισχυρή, το κράτος Δικαίου εγγύηση ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει όσα έχουμε κατακτήσει με σκληρούς αγώνες και θυσίες" τόνισε.

Οι γιατροί κατάφεραν να σταματήσουν την αιμοραγία. "Κρίσιμη, αλλά σταθερή" χαρακτήρισε την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πηγή: www.skai.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive