Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

«Taken» - "Η Αρπαγή" - Κριτική Ταινίας

19/6/2009

O Bryan είναι ένας πρώην μυστικός πράκτορας που ζει στο Λος Αντζελες. Όταν η 17χρονη κόρη του θα απαχθεί στο Παρίσι από κύκλωμα εμπορίου λευκής σαρκός, εκείνος θα αναγκαστεί να βγει από τη ναφθαλίνη και να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να την πάρει πίσω. Σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά την κυκλοφορία του στις γαλλικές αίθουσες και 6 μήνες μετά την έξοδό του στην Αμερική και την χρυσοφόρα εισπρακτική του πορεία (με εισπράξεις περί τα 150 εκατομμύρια δολάρια) το «Taken» έρχεται επιτέλους και στην χώρα μας.

Να ξεκαθαρίσουμε εξ' αρχής ότι το φιλμ έχει στη συνταγή του συστατικά που ενδεχομένως να πέσουν βαριά στο στομάχι. Ανατολικοευρωπαίοι σωματέμποροι και μουσουλμάνοι τρομοκράτες συνθέτουν την παρέλαση 'κακών' τους οποίους ο 'καλός' Liam Neeson θα φονεύσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο προκειμένου να ανακτήσει την κόρη του. Αν επαναλάβετε πολλές φορές "it's only a movie" και κάνετε τα στραβά μάτια, θα απολαύσετε το φιλμ, ειδάλλως ειλικρινά μην πείτε στον κόπο.

Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική των δημιουργών μια μεγάλης μερίδας αγγλόφωνων action movies να ονοματίζουν τους κακούς της υπόθεσης με ονόματα που κυμαίνονται μεταξύ...Ιβάν και Μοχάμεντ ενοχλεί και εμάς συνήθως. Πώς όμως μπορούμε να κρατήσουμε κακία σε μια ταινία στην οποία ο βασικός χαρακτήρας λέει τηλεφωνικά στον απαγωγέα της κόρης του την παρακάτω φράση: "Δεν έχω λύτρα να σου δώσω, αλλά αυτό που έχω είναι μια σειρά από ειδικές ικανότητες, ικανότητες που απέκτησα μέσω μιας μακρόχρονης καριέρας, ικανότητες που με κάνουν εφιάλτη για ανθρώπους σαν εσένα. Αν αφήσεις την κόρη μου τώρα, θα το λήξουμε εδώ. Αλλιώς θα σε ψάξω, θα σε βρώ και θα σε σκοτώσω!"

Τα ατού της ταινίας είναι δύο. Αφενός ο Pierre Morel, ο σκηνοθέτης του μεγάλου σουξέ στο Dvd «Banlieu 13», γνωρίζει πώς να κρατά γρήγορους ρυθμούς και ότι για να το επιτύχει δεν απαιτείται εναλλαγή...15 πλάνων το δευτερόλεπτο (να τα ακούνε αυτά οι Tony Scott αυτού του κόσμου). Αφετέρου ο Liam Neeson, με την δωρική παρουσία του και μόνο, βοηθά το κοινό να ακολουθήσει τον ήρωά που υποδύεται, σε μια περιπέτεια που υπό άλλες συνθήκες θα κάλυπτε την μεταμεσονύκτια ζώνη του Star. Πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας αν οι ήρωες 'ανεγκέφαλων' περιπετειών είχαν, αντί για τη μορφή του Steven Seagal και του Dolph Lundgren, εκείνη του Robert De Niro, του Daniel Day Lewis ή (γιατί όχι;) του Kenneth Branagh?

Πηγή: www.cinemanews.gr

Δείτε το trailer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive