Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Η κρίση… φτώχυνε και τους δισεκατομμυριούχους.
Μόλις 793 άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη δικαιούνται φέτος τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση εξανέμισε ούτε λίγο ούτε πολύ 2 τρισ. δολ. από τις περιουσίες των σύγχρονων Κροίσων, διαγράφοντας 332 ονόματα από τη λίστα του Forbes για το 2009

Η φετινή λίστα του Forbes ξεχωρίζει και για ακόμη έναν λόγο: Σηματοδοτεί την ανάκτηση του τίτλου του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη από το “μίστερ Microsoft” Μπιλ Γκέιτς. Ο Γκέιτς επέστρεψε μεν στην κορυφή, όμως δεν πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής, καθώς η περιουσία του μειώθηκε κατά 18 δισ. δολ.(!) σε σχέση με το 2007 (στα 40 δισ. δολ.).


Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και χειρότερα. Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών, είδε τη δική του περιουσία να συρρικνώνεται κατά 25 δισ. δολ., στα 37 δισ. δολ. Το 2008 ο Μπάφετ είχε καταφέρει να εκτοπίσει τον Γκέιτς από την κορυφή έπειτα από δεκατρία χρόνια, καθώς η αξία της μετοχής της εταιρείας του Berkshire Hathaway είχε αγγίξει τα 150.000 δολάρια το κομμάτι! Η κατάρρευση των χρηματιστηρίων συμπαρέσυρε όμως και την Berkshire Hathaway, που έχασε το 50% της αξίας της μέσα σε δώδεκα μήνες.


Παρά τις δραματικές απώλειες που υπέστησαν, οι 793 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη (εξ αυτών μόνον οι 72 είναι γυναίκες) ελέγχουν από κοινού περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων -ένα ασύλληπτο ποσό, που χάριν συγκρίσεως είναι επτά φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας!

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ


Σε ό,τι αφορά τον τόπο προέλευσης των δισεκατομμυριούχων, οι ΗΠΑ κυριαρχούν. Ο ένας στους δύο δισεκατομμυριούχους της πρώτης εικοσάδας έχει αμερικανικό διαβατήριο, ενώ και σε επίπεδο πόλεων η Νέα Υόρκη ανέκτησε από τη Μόσχα τον τίτλο της πόλης με τους περισσότερους Κροίσους: 55 ονόματα της λίστας του Forbes δηλώνουν το “Μεγάλο Μήλο” ως τόπο κατοικίας.--------------------------------------------------------------------------------

Σπύρος Λάτσης Βαριές απώλειες
για το μόνο Έλληνα της λίστας

Τα ελληνικά χρώματα εκπροσωπούνται στη λίστα του Forbes για ακόμη μία χρονιά από τον Σπύρο Λάτση. Ο 62χρονος μεγιστάνας, με περιουσία 3,8 δισ. δολ., κατέλαβε την 149η θέση στη λίστα, όμως και εκείνος θα θέλει να ξεχάσει όσο το δυνατόν συντομότερα την περσινή χρονιά. Μέσα σε έναν χρόνο η περιουσία του Σπύρου Λάτση, που είναι μόνιμος κάτοικος Γενεύης, συρρικνώθηκε κατά τα δύο τρίτα. Αιτία η συμμετοχή του ομίλου Λάτση στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων του τραπεζικού, πετρελαϊκού, ναυτιλιακού, ταξιδιωτικού και κτηματικού τομέα. Όπως επισημαίνει όμως το Forbes, η τράπεζα του Σπύρου Λάτση EFG Eurobank παρά τη μεγάλη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της ακολουθεί πολιτική ραγδαίας ανάπτυξης, εξαπλώνοντας πέρυσι την παρουσία της στο Παρίσι, το Λίβανο, το Λος Άντζελες και την Μπανγκόκ.


Οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη
Όνομα Γιατί είναι πλούσιος Περιουσία (δισ. δολ.) Χώρα
Μπιλ Γκέιτς Είναι ο "κ. Microsoft" 40,0 ΗΠΑ
Γουόρεν Μπάφετ Ιδιοκτήτης της πιο επιτυχημένης επενδυτικής εταιρείας στην ιστορία (Berkshire Hathaway) 37,0 ΗΠΑ
Κάρλος Σλιμ Μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών 35,0 Μεξικό
Λόρενς Έντισον Μεγαλομέτοχος της εταιρείας λογισμικού Oracle 22 ΗΠΑ
Ίνγκβαρ Κάμπαρντ Η οικογενειακή επιχείρησή του λέγεται… IKEA 22, Ελβετία
Καρλ Άλμπρεχτ Είναι δική του η μισή αυτοκρατορία των σούπερ μάρκετ Aldi 21,5 Γερμανία
Μουκές Αμπάνι Μεγαλομέτοχος του Νο1 ομίλου εταιρειών της Ινδίας Reliance Industries
19,5 Ινδία
Λάκσμι Μιτάλ Είναι ο βασιλιάς του χάλυβα (μεγαλομέτοχος της Νο1 εταιρείας χάλυβα στον κόσμο ArcelorMittal)
19,3 Βρετανία
Τέο Άλμπρεχτ Κάτοχος της Aldi Nord, του άλλου μισού της αυτοκρατορίας των σούπερ μάρκετ
18,8 Γερμανία
Αμάνθι Ορτέγκα Ιδιοκτήτης της Inditex, μητρικής της αλυσίδας καταστημάτων ρούχων Zara 18,3 Ισπανία

Πηγή: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive