Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009

Αντικρούονται τα εθνοϊδεολογικά επιχειρήματα των Σκοπίων.


“Η περιοχή εκείνη ήταν η Παιονία και δεν έχουν δικαίωμα οι σημερινοί κάτοικοί της να αποκαλούν το κράτος τους “Μακεδονία”, αλλά ούτε και τους εαυτούς τους “Μακεδόνες”, όπως δεν μπορούν να το κάνουν λόγου χάρη και “οι Αιγύπτιοι”!

Αμερικανός καθηγητής καταρρίπτει τα επιχειρήματα δημοσιογράφου στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, μέσα από παράθεση επιστημονικών στοιχείων

Με αφορμή άρθρο του δημοσιογράφου Matthew Brunwasser για την ΠΓΔΜ με τον τίτλο “Letter From Macedonia: Owning Alexander”, το οποίο δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου της επιθεώρησης του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου “Archaeology Magazine”, ο γνωστός καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ Στέφεν Μίλερ (με πλήθος σχετικών άρθρων και εκδόσεων στο ενεργητικό του) έσπευσε να απαντήσει στις ανιστόρητες αναφορές. Τεκμηριώνει πως η περιοχή εκείνη ήταν η Παιονία και πως δεν έχουν δικαίωμα οι σημερινοί σκοπιανοί κάτοικοί της να αποκαλούν το κράτος τους “Μακεδονία”, αλλά ούτε και τους εαυτούς τους “Μακεδόνες”, όπως δεν μπορούν να το κάνουν λόγου χάρη και “οι Αιγύπτιοι”!
Στην επιστολή του προς τον εκδότη της αρχαιολογικής επιθεώρησης των ΗΠΑ, ο καθ. Μίλερ γράφει ότι: “Ανοίγοντας το τεύχος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του περιοδικού ʽArchaeologyʼ, ανέτρεξα με ενδιαφέρον στο “Γράμμα από τη Μακεδονία” και διαπίστωσα ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα γράμμα από την Παιονία -περιοχή βόρεια του όρους Βαρνούς και του όρους Όρβηλος. Η περιγραφή του Livy για τη δημιουργία της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας (45.29.7 και 12) κάνει σαφές ότι οι Παίονες ζούσαν βόρεια των εν λόγω βουνών (τα οποία σήμερα αποτελούν γεωγραφικά τα φυσικά όρια της Ελλάδας) και νότια της Δαρδανίας, που σήμερα βρίσκεται το Κόσοβο.

Κατά το Στράβωνα (7.τμ. 4) είναι ακόμη περισσότερο σαφές να λεχθεί, ότι η Παιονία βρισκόταν βόρεια της Μακεδονίας και η μόνη δίοδος από την μία στην άλλη περιοχή ήταν (και παραμένει σήμερα) η διάβαση μέσω του στενού περάσματος του Αξιού ποταμού (ή Βαρδάρη). Με άλλα λόγια, η περιοχή την οποία περιγράφει ο Matthew Brunwasser στο άρθρο του “Owning Alexander” ήταν στην αρχαιότητα η Παιονία.

ΠΑΙΟΝΕΣ ΕΣΤΩ, “ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ” ΠΟΤΕ!

Στη συνέχεια ο Μίλερ παραθέτει σειρά στοιχείων μέσα από επιστημονικές πηγές, γράφοντας ότι: “όπως μας λέει ο Θουκυδίδης (2.99), οι Μακεδόνες είχαν καταλάβει “μία στενή λωρίδα της Παιονίας, που εκτείνεται από το εσωτερικό μέχρι την Πέλλα και τη θάλασσα, κατά μήκος του Αξιού ποταμού. Θα ήταν ίσως κατανοητό εάν οι σημερινοί κάτοικοι της Δημοκρατίας των Σκοπίων ονόμαζαν τους εαυτούς τους Παίονες και θεωρούσαν ότι τους ανήκει η περιοχή που περιγράφει ο Θουκυδίδης. Αλλά γιατί, αντίθετα, προσπαθούν οι σημερινοί κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας να ονομάζονται Μακεδόνες και η περιοχή τους Μακεδονία;”.

Ο αμερικανός καθηγητής αναφέρει ότι “η βόρεια περιοχή της Ελλάδας ονομάζεται συνεχώς Μακεδονία για περισσότερα από 2.500 χρόνια, (βλέπε μεταξύ άλλων και Ηρόδοτος 5.17 - 7.128 και αλλού)” και “η πλέον σύγχρονη Ιστορία καταδεικνύει ότι οι ελληνικές ανησυχίες για διεκδίκηση ελληνικών εδαφών είναι νόμιμες”, αναφέροντας τους κατά καιρούς χάρτες που εμφανίζονται στα Σκόπια και δείχνουν “καθαρά τη διεκδίκηση ότι η Μακεδονία εκτείνεται από εκεί μέχρι το όρος Όλυμπος προς νότο, συγχωνεύοντας έτσι τις περιοχές της αρχαίας Παιονίας και Μακεδονίας σε μία ενότητα”. Ενώ παραθέτει πολλά ακόμη παραδείγματα ημερολογίων, χριστουγεννιάτικων καρτών, αυτοκόλλητων για αυτοκίνητα, διαφημιστικών χαρτονομισμάτων κ.ά. με τις ίδιες διεκδικήσεις.

ΣΕ ΠΟΙΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”
ΠΗΓΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ;

Ο Μίλερ στην επιστολή του ρωτάει ρητορικά: “Σε ποιες περιοχές της Μακεδονίας πήγε ο Απόστολος Παύλος; Πήγε στη Νεάπολη (Καβάλα), στους Φιλίππους, στην Αμφίπολη, στην Απολλωνία, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια (Πράξεις 16:11-17:10). Όλες αυτές οι περιοχές αποτελούν την ιστορική Μακεδονία και καμία δεν βρίσκεται στην Παιονία. Τι είδους απαίτηση εγείρεται από ένα Ινστιτούτο των Σκοπίων, που αναφέρεται σε περιγραφή της αρχαίας Μακεδονίας και στη σημερινή περιοχή της σημερινής Βόρειας Ελλάδας;”.

ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ!

“Ο προ-προ-πάππος του Αλεξάνδρου, ο Αλέξανδρος Αʼ είχε πιστοποιηθεί ως Έλληνας στην Ολυμπία και σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα της Ιστορίας: “Συμβαίνει να γνωρίζω ότι [οι πρόγονοι του Αλεξάνδρου] είναι Έλληνες” (Ηρόδοτος 5.22). Ο πατέρας του Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος, είχε νικήσει σε διάφορα ιππευτικά αθλήματα στην Ολυμπία και τους Δελφούς (Πλούταρχος, Αλέξανδρος 4.9; Ηθικά 105A), που αποτελούν τα πλέον ελληνικά από όλα τα ιερά της αρχαίας Ελλάδας, στα οποία δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή μη Ελλήνων σε αγώνες. Εάν ο Φίλιππος ήταν Έλληνας, δεν ήταν επίσης και ο γιος του Αλέξανδρος Έλληνας;”.
Ο καθηγητής του Μπέρκλεϊ παραθέτει εικόνες νομισμάτων της εποχής για να θεμελιώσει τα επιχειρήματά του: “Γραμμένα με ελληνικά γράμματα, 2.300 χρόνια πριν, πιστοποιούν αδιαμφισβήτητα την ελληνικότητα των Μακεδόνων και της Μακεδονίας, που με τον Αλέξανδρο τον Αʼ έσωσε στις Πλαταιές την Ελλάδα, με τον Φίλιππο ετοίμασε το όραμα και το στράτευμα και με τον Αλέξανδρο Γʼ τον Μέγα πέτυχε την κατάλυση της απέραντης και πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας, στο όνομα όλων των Ελλήνων”.

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ


“Ο Ευριπίδης, ο οποίος πέθανε και ετάφη στη Μακεδονία (Θουκυδίδης apud Pal. Anth. 7.45; Παυσανίας 1.2.2; Διόδωρος ο Σικελός 13.103) έγραψε το έργο Αρχέλαος, προς τιμήν του προγόνου του Αλεξάνδρου, στη Σλαβική γλώσσα; Όταν έγραψε τις Βάκχες, ευρισκόμενος στην Αυλή του Αρχέλαου, δεν το έγραψε στα Ελληνικά, όπως έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας; Μήπως πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Ευριπίδης ήταν “Μακεδόνας”, που έγραφε στα Σλαβικά (σε μια εποχή που αυτή η γλώσσα δεν υπήρχε) και μετά τα έργα του μεταφράστηκαν στα Ελληνικά;”, αναρωτιέται ο καθ. Μίλερ.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΕ
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ;

Ο αμερικανός καθηγητής παραθέτει και μια σειρά άλλων ερωτημάτων, όπως: “Ποια ήταν η γλώσσα στην οποία ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Αλέξανδρο; Ποια γλώσσα μετέφερε ο Αλέξανδρος στις εκστρατείες του στην Ανατολή; Γιατί έχουμε σήμερα αρχαίες επιγραφές στην Ελληνική, σε πόλεις που ίδρυσε ο Αλέξανδρος, φθάνοντας μέχρι το Αφγανιστάν, και όχι στη Σλαβική; Γιατί η Ελληνική επικράτησε παντού στην Αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου, εάν αυτός ήταν πραγματικά όχι Έλληνας αλλά “Μακεδόνας”; Γιατί η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στην Ελληνική και όχι στη Σλαβική;”.
Μάλιστα, παραθέτει φωτογραφία αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη Πρίλεπ, ρωτώντας: “εάν Αλέξανδρος θα μπορούσε να διαβάσει την επιγραφή που φέρει στη Σλαβική γλώσσα, κάτω από τα πόδια του”, σχολιάζοντας: “Με τη δεδομένη ιστορικά μεταγενέστερη ανάπτυξη της Σλαβικής σε σχέση με την Ελληνική γλώσσα, η απάντηση είναι προφανής”.


Η επιστολή του επίτιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ Στέφεν Μίλερ κοινοποιείται στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, τον πρόεδρο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, στον ευρωπαίο επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Όλι Ρεν, στους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά κ.ά.

Πηγή: www.makthes.gr

H ιστορική
αμερικανική
εγκύκλιος
Στετίνιους το 1944


Ο καθ. Μίλερ επικαλείται και έγγραφα των αμερικανικών αρχών και διπλωματικών υπηρεσιών. “Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι είχε στο μυαλό του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinious, όταν στις 26 Δεκεμβρίου 1944 έγραφε [Πηγή: U.S. State Department, Foreign Relations vol viii, Washington, D.C., Circular Airgram (868.014/26Dec.1944)]: “Το υπουργείο (Εξωτερικών) σημείωσε με σημαντικό ενδιαφέρον αυξανόμενες προπαγανδιστικές διαδόσεις και ημιεπίσημες δηλώσεις υπέρ μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά επίσης και από γιουγκοσλαβικές πηγές παρτιζάνων και άλλων, με την πρόθεση να συμπεριληφθούν και ελληνικές περιοχές στο υπό διαμόρφωση κράτος. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τις συζητήσεις περί μακεδονικού ʽκράτουςʼ, Μακεδονικής ʽπατρίδαςʼ ή Μακεδονικής ʽεθνικής συνειδήσεωςʼ αδικαιολόγητη δημαγωγία, που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και διαβλέπει με τη σημερινή της επανεμφάνιση σε μια πιθανή συγκάλυψη επιθετικών προθέσεων κατά της Ελλάδας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive