Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Σε χαλαρή επιτήρηση η ελληνική οικονομία

Περισσότερο το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων παρά η επικείμενη επιτήρηση των Βρυξελλών, η οποία θεωρείται δεδομένη, απασχολεί την κυβέρνηση.

Από τις χθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Παπαθανασίου προκύπτει ότι με τα σημερινά δεδομένα η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας είναι λίγο πολύ αναπόφευκτη για την Αθήνα, η οποία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην αποφυγή προθεσμίας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ ήδη από το 2010. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ελπίζει ότι θα τύχει ελαστικής αντιμετώπισης και το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου αυτού θα περιλαμβάνει το 2011. Οι ελπίδες της βασίζονται, και δικαιολογημένα, στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που παρουσιάζει υπερβολικό έλλειμμα.

Βέβαια, προέκυψε μία διχογνωμία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ρυθμό ανάπτυξης. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 1,1% το 2009, ενώ για την Κομισιόν δεν πρόκειται να υπερβεί το 0,2%. Εάν επικρατήσει η πρόβλεψη της Επιτροπής, το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση τίθεται υπό αμφισβήτηση, με ενδεχόμενες επιπτώσεις για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου, λοιπόν, αναγνώρισε χθες έμμεσα ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς την επιτήρηση. Η Κομισιόν, είπε, αναμένεται στις 18 Φεβρουαρίου να συστήσει στο Συμβούλιο Υπουργών την κίνηση της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα που οδηγεί στην επιτήρηση για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που παρουσιάζουν το 2008 έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ, με βάση το άρθρο 104 παράγραφος 3 του Συμφώνου Σταθερότητας. αλλωστε, πρόσθεσε, υπάρχει δέσμευση να τηρηθούν οι κανόνες του Συμφώνου. Επιπλέον, επισήμανε ο υπουργός, ακόμη και αν δεν υπήρχε το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα ελλείμματα πρέπει να εξυγιανθούν για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Οι χώρες για τις οποίες αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Μάλτα. Κάθε χώρα, όμως, θα έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα, ανάλογα με το ύψος του ελλείμματος, τις προβλέψεις της Επιτροπής και το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε στις Βρυξέλλες. Για την Ιρλανδία, π.χ., που παρουσιάζει έλλειμμα -11%, είναι αδύνατο να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% σε μία διετία.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Παπαθανασίου, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί από την κυβέρνηση το 2011. Το 2010, είπε, η Ελλάδα θα παρουσιάσει έλλειμμα της τάξης του 3,2% βάσει των προβλέψεων της Επιτροπής. Συνεπώς δεν θα είναι μακριά από το όριο του 3%.

Αυτό που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση είναι να τεθεί από τις Βρυξέλλες προθεσμία για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2010. Και όλα δείχνουν ότι θα το πετύχει. Hδη, από τα μισόλογα των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής προκύπτει ότι η αντιμετώπιση των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα το 2009 θα είναι πολύ χαλαρή.

Πηγή: www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive