Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ "Καντρίλιες" Ρωσίας-Ουκρανίας με επίκεντρο το φυσικό αέριο.


Φαίνεται ότι αποτελεί πρωτοχρονιάτικη παράδοση η νέα χρονιά να αρχίζει με την αγωνία της ομαλής τροφοδοσίας της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι προνομιακές τιμές που χρόνια τώρα διατηρούσε η Ουκρανία έναντι των διευκολύνσεων και των πολιτικών ισορροπιών από τη Μόσχα ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Η νέα χρονιά άνοιξε όχι μόνο με ένα σκληρό παζάρι για τη νέα σύμβαση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά έφερε ξανά στη μνήμη τα αντίστοιχα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς του 2006. Και τότε όπως και σήμερα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom έκλεινε τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, προκαλώντας σημαντικές συνέπειες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς από το έδαφος της Ουκρανίας διέρχεται το 80% του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε.

Την περασμένη Πέμπτη το σενάριο επαναλήφθηκε πάλι, με την Gazprom να δηλώνει αποφασισμένη να κλείσει και πάλι την παροχή σε φυσικό αέριο προς την Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο ότι θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή προς την Ε.Ε. και φωτογραφίζοντας ως αποκλειστικά υπεύθυνη την Ουκρανία, αν αυτό δεν φθάσει στον τελικό του αποδέκτη.

Οι χώρες της Ευρώπης εμφανίστηκαν προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς τα αποθέματα σε αέριο που διαθέτουν επαρκούν για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, ωστόσο η ανησυχία είναι έκδηλη στην Ευρώπη που βλέπει την ενεργειακή της εξάρτηση σε μεγάλο βαθμό από μία μόνο πηγή και από έναν μόνο “δρόμο” να καθίσταται προβληματική. Την ανησυχία αυτή όπως είναι φυσικό συμμερίζεται και η Μόσχα και σε αυτήν τη βάση εξηγείται και ο αγώνας δρόμου για νέους ενεργειακούς διαδρόμους, που θα απεγκλωβίσουν και αυτήν από την εξάρτησή της από την Ουκρανία.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η θέση της τσεχικής προεδρίας αρχικώς ότι η διένεξη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου αποτελεί “διμερές ζήτημα”, όπως φάνηκε επανεξετάστηκε και την ερχόμενη Δευτέρα συναντώνται οι 27 πρέσβεις των χωρών μελών της Ε.Ε., προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Στο μεταξύ, και οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ενημέρωσης των θέσεών τους. Ουκρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κοστιαντίν Ελιζέγεφ και ένα στέλεχος της ουκρανικής εταιρείας υδρογονανθράκων, της Naftogaz, επισκέπτονται ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχής γενομένης από την Πράγα, καθώς η Τσεχία είναι προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. "Κύριος στόχος της περιοδείας είναι να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις στις χώρες μέλη της Ε.Ε. (…) και να δοθούν εγγυήσεις για τη συνέχισή της", αναφερόταν σε ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Στην Πράγα βρέθηκε το Σάββατο και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ενώ ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρούσκο πρότεινε την περασμένη Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της διακοπής παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι αύξησε την εξαγωγή φυσικού αερίου προς τη Δύση και το Κίεβο υποστηρίζει ότι παρακρατά μόνο όσο αέριο είναι απαραίτητο για την τεχνική λειτουργία των αγωγών.

Για ακόμη μια φορά επαναλήφθηκαν οι καταγγελίες από ρωσικής πλευράς ότι το Κίεβο “κλέβει” το αέριο που προορίζεται για τις αγορές της Δύσης και για ακόμη μια φορά το παζάρι που στήθηκε για τα αιτήματα της μιας πλευράς έναντι της άλλης δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά μεγέθη.

Πηγή: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive