Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008

Φονική ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής κοντά στη Τζαμπάλια, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον ομάδας ενόπλων Παλαιστινίων στο Μπέιτ Λαχίγια, μια ημέρα μετά τη λήξη της εξάμηνης εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

Πηγή: www.ant1online.gr

Ανοιγμα δύο κεφαλαίων και μήνυμα στην Αγκυρα

Δύο ακόμη κεφάλαια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας άνοιξαν χθες στις Βρυξέλλες, ενώ ο Τούρκος Αλί Μπαμπατζάν ζήτησε από την ΕΕ να πιέσει την κυπριακή κυβέρνηση για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

Ο Μπαμπατζάν δήλωσε επίσης πως «η ευθύνη για την επίλυση του Κυπριακού βαραίνει την ΕΕ, μέλος της οποίας είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοιχτό, δεν μπορεί όμως να είναι ανοιχτό για πάντα».

Με το χθεσινό άνοιγμα των κεφαλαίων της «ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων» και της «κοινωνίας της πληροφορίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης», τα κεφάλαια που έχουν ανοίξει από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005 φτάνουν τα 10 σε σύνολο 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου.

Κυπριακό
Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Μπρουνό Λε Μερ και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν ζήτησαν από την Τουρκία να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν το πρωτόκολλο της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση, ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Επιπλέον, ζητήθηκε από την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού.

Ο Μπρουνό Λε Μερ τόνισε ότι σήμερα η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ. Από την πλευρά του ο Αλί Μπαμπατζάν εμφανίστηκε αμετακίνητος όσον αφορά το πρωτόκολλο της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση.

Πηγή: www.ethnos.gr

Γεννημένοι βασανιστές!

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι επανέλαβαν ένα πείραμα στο οποίο εθελοντές υποβάλλουν υπάκουα ανθρώπους σε επώδυνα ηλεκτροσόκ, όταν ενθαρρύνονται από άτομα που έχουν εξουσία.

Το 70% των εθελοντών συνέχισαν να κάνουν ηλεκτροσόκ -ή τουλάχιστον νόμιζαν ότι έκαναν σε ηθοποιούς που υποδύονταν τα θύματα- ακόμη και μετά τις διαμαρτυρίες του βασανιζόμενου ότι είναι επώδυνα, διαπίστωσε ο Τζέρι Μπέργκερ του πανεπιστημίου Santa Clara στην Καλιφόρνια.
"Αυτό που διαπιστώσαμε είναι η επιβεβαίωση του ίδιου επιχειρήματος, ότι δηλαδή αν βάλεις ανθρώπους σε συγκεκριμένες καταστάσεις, θα αντιδράσουν με μη αναμενόμενους, ίσως ακόμη και με ενοχλητικούς τρόπους", δήλωσε ο Μπέργκερ σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Ο Μπέργκερ επανέλαβε ένα πείραμα που είχε πραγματοποιηθεί το 1961 από τον καθηγητή του πανεπιστημίου Yale, Στάνλεϊ Μίλγκραμ, στο οποίο οι εθελοντές είχαν κληθεί να υποβάλουν σε ηλεκτροσόκ ανθρώπους, όταν εκείνοι απαντούσαν λάθος σε κάποιες ερωτήσεις.
Ο Μίλγκραμ είχε διαπιστώσει ότι ακούγοντας έναν ηθοποιό να φωνάζει από τον πόνο, όταν του παροχέτευαν 150 βολτ, το 82.5% των εθελοντών συνέχισαν να τον υποβάλλουν σε ηλεκτροσόκ, οι περισσότεροι αυξάνοντας την ένταση στα 450 βολτ.
Το πείραμα εξέπληξε τους ψυχολόγους και κανένας δεν επιχείρησε να το επαναλάβει εξαιτίας του άγχους που βίωναν πολλοί εθελοντές, οι οποίοι πίστευαν ότι πραγματικά έκαναν ηλεκτροσόκ σε κάποιον άλλον άνθρωπο.
"Οταν ακούς κάποιον να φωνάζει από τον πόνο και να λέει "βγάλτε με έξω, δεν αντέχω", αυτό είναι το σημείο που επέρχεται το πραγματικό στρες για το οποίο ο κόσμος επέκρινε τον Μίλγκραμ", δήλωσε ο Μπέργκερ. "Ηταν μια πολύ, πολύ, πολύ στρεσογόνος εμπειρία για πολλούς από τους εθελοντές. Αυτός είναι ο λόγος που κανένας δεν επαναλαμβάνει, από ηθικής πλευράς, το πείραμα σήμερα".
Ο Μπέργκερ το τροποποίησε λίγο, σταματώντας στα 150 βολτ για τους 29 άνδρες και τις 41 γυναίκες που συμμετείχαν ως δράστες. Μέτρησε πόσοι από τους εθελοντές ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ισχυρότερα ηλεκτροσόκ, όταν παροτρύνονταν από τον επικεφαλής του πειράματος -αλλά αντί να τους επιτρέψει να το κάνουν, τους σταμάτησε.

Στο αρχικό πείραμα του Μίλγκραμ, το κομβικό σημείο φαίνεται ότι ήταν τα 150 βολτ. Στο τροποποιημένο πείραμα του Μπέργκερ, το 70% των εθελοντών προσφέρονταν να πραγματοποιήσουν ηλεκτροσόκ με περισσότερα από 150 βολτ.
Σε κάποιο σημείο οι ερευνητές έφεραν έναν εθελοντή, ο οποίος γνώριζε τι συνέβαινε και αρνήθηκε να υποβάλει τους άλλους σε ηλεκτροσόκ μεγαλύτερο των 150 βολτ. Παρά το παράδειγμά του, το 63% των εθελοντών συνέχισαν και με περισσότερα από 150 βολτ.
Ο Μπέργκερ δεν βρήκε διαφορές μεταξύ των εθελοντών του, ηλικίας 20 με 81 ετών, τους οποίους είχε προσεκτικά επιλέξει ως μέσους εκπρόσωπους του αμερικανικού κοινού.
Ο Μπέργκερ είπε ότι το πείραμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Psychologist, μπορεί μόνο εν μέρει να εξηγήσει την καταγγελθείσα κακοποίηση κρατουμένων στις υπό αμερικανική διοίκηση φυλακές του Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ ή τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

"Παρότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν περνάμε από τις εργαστηριακές μελέτες σε σύνθετες κοινωνικές συμπεριφορές, όπως η γενοκτονία, η κατανόηση των κοινωνικο-ψυχολογικών παραγόντων που συμβάλλει στη διαμόρφωση μη αναμενόμενης συμπεριφοράς από κάποιον άνθρωπο, είναι σημαντική. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ανθρώπους. Το χαρακτηριστικό αυτό υπήρχε στους ανθρώπους από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, που ήταν κατά κάποιο τρόπο πιο επιρρεπείς στην πειθαρχία".

Πηγή: www.forthnet.gr

“Κηπουρός στο δήμο Κηφισιάς” ο Νικοπολίδης…

Εντύπωση έχει προκαλέσει αποκάλυψη των ΜΜΕ ότι ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αντώνης Νικοπολίδης, διορίστηκε κηπουρός στο δήμο Κηφισιάς.

Μάλιστα το φως της δημοσιότητας «είδε» και το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου δημοσιεύεται η κοινή υπουργική απόφαση του διορισμού.

Οι υπουργοί που υπογράφουν την απόφαση (δημοσιεύτηκε το Δεκέμβρη του 2008 και υπεγράφη το Νοέμβρη του 2007) είναι υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης. Προβλέπει ότι ο καταξιωμένος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού "τοποθετείται στον Δ’ Βαθμό με 18ο μισθολογικό κλιμάκιο".

Πηγή: www.cosmo.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive