Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008

Εγκεφαλικές διαφορές πλούσιων και φτωχών

Οι εγκέφαλοι των φτωχών παιδιών μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά σε σχέση με των πλούσιων παιδιών, ισχυρίζονται ερευνητές του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Helen Wills και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, τα φυσιολογικά παιδιά εννέα και δέκα ετών, που διαφέρουν μόνο από άποψη κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, εμφανίζουν ανιχνεύσιμες με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα διαφορές στις αντιδράσεις του προμετωπιαίου φλοιού, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι κρίσιμο για την επίλυση των προβλημάτων και τη δημιουργικότητα.

"Τα παιδιά από κατώτερα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα δείχνουν μοτίβα εγκεφαλικής φυσιολογίας παρόμοια με κάποιον ενήλικο που έχει υποστεί βλάβη από εγκεφαλικό στον προμετωπιαίο φλοιό του", δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας του Μπέρκλεϊ, Ρόμπερτ Νάιτ.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο και εξελικτικό ψυχοβιολόγο Τόμας Μπόις που συμμετείχε στην έρευνα, τα μειονεκτήματα που συνεπάγεται η ανάπτυξη ενός παιδιού σε δύσκολες και φτωχικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, μεταβάλλουν τη βασική ανάπτυξη των εγκεφαλικών του νευρώνων, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Οι ερευνητές δεν θεωρούν πάντως ότι αυτές οι εγκεφαλικές διαφορές είναι καταδικαστικές εφ' όρου ζωής και πιστεύουν ότι μπορούν να εξαλειφθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση των φτωχότερων παιδιών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, "είναι λιγάκι τρομακτικό που οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν τέτοια ισχυρή επίπτωση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου", σχολίασε η Σίλβια Μπούνγκε, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Μπέρκλεϊ.

Πηγή: www.skai.gr

Ελεύθερο άφησαν οι Σομαλοί πειρατές δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων

Αγνωστη η τύχη του πληρώματος

Οι περιπολίες στα στενά της Σομαλίας συνεχίζονται.
Ναϊρόμπι: Ελεύθερο να αποπλεύσει είναι πλέον το ελληνικών συμφερόντων (με σημαία Παναμά) δεξαμενόπλοιο «ΜΤ Action», το οποίο οι Σομαλοί πειρατές είχαν καταλάβει πριν από δύο μήνες. Δεν έχει γίνει γνωστό αν καταβλήθηκαν λύτρα.

«Το "MT Action" αφέθηκε από τους πειρατές», δήλωσε εκπρόσωπος των κενυατικών Αρχών, προσθέτοντας πως κατά πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή του «τρία μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους υπό συνθήκες που δεν διευκρινίζονται».

Το πλοίο με 20μελές πλήρωμα, είχε καταληφθεί την 10η Οκτωβρίου στον Κόλπο του Αντεν.

Πηγή: news.in.gr

Εκκληση ηγετών της Ασίας

Εκκληση απηύθυναν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας για ενίσχυση της συνεργασίας στην Ασία ώστε να αντιμετωπιστεί η διεθνής οικονομική κρίση, προτείνοντας ανακεφαλαιοποίηση της ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας, Τάρο Ασο και της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο και ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Λιουνγκ-Μπακ συναντήθηκαν στην Φουκουόκα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας για συνομιλίες σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τους τρεις ηγέτες, "η ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση" και "απευθύνουν έκκληση για μια συμφωνία, άμεσα, αύξησης του κεφαλαίου της τράπεζας".

Πηγή: www.kalimera.gr

Το αποτέλεσμα της κρίσης


Ραγδαία η αύξηση των αστέγων και αιτούντων επισιτιστικής βοήθειας στις ΗΠΑ

Μασαχουσέτη: Ο αριθμός των αστέγων και όσων υποβάλλουν αιτήσεις για επισιτιστική βοήθεια αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό τουλάχιστον δείχνει έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή.

Ανάμεσα στις πόλεις που πλήττονται περισσότερο είναι το Σαν Φρανσίσκο, μια πόλη όπου η αγορά γης ήταν από τις ακριβότερες στη χώρα, με αύξηση του αριθμού των αστέγων κατά 50%. Η Γκαστόνια, στη Βόρεια Καρολίνα, ανέφερε αύξηση του αριθμού των αστέγων κατά 46%. Στο Λούιβιλ του Κεντάκυ, το ποσοστό αύξησης των αστέγων έφθασε το 58%.

Οι μόνες πόλεις στις οποίες σημειώθηκε μείωση του αριθμού των αστέγων ήταν το Λος Αντζελες, το Φοίνιξ, το Μαϊάμι και το Κλήβελαντ.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για τη Σύνοδο Δημάρχων των ΗΠΑ, σε 19 από τις 25 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των αστέγων μέσα σε 12 μήνες, έως τον Οκτώβριο. Μόλις τέσσερις ανέφεραν μείωση, ενώ δύο πόλεις δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να αναφέρουν τα οριστικά τους συμπεράσματα.

Κατά μέσον όρο, οι πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα κατέγραψαν 12% αύξηση των αστέγων. Αν και το ποσοστό δεν καλύπτει όλες τις πόλεις της χώρας, οργανώσεις οι οποίες στηρίζουν τους άστεγους εκτιμούν ότι συνάδει με τα ανέκδοτα στοιχεία που συγκεντρώνουν σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές, οικογένειες έχουν «πλημμυρίσει» τα κέντρα υποδοχής αστέγων σε ολόκληρη τη χώρα και ο αριθμός τους είναι ο υψηλότερος εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, πολλές οικογένειες καταφεύγουν σε κάμπινγκ, σε μοτέλ ή φιλοξενούνται από φίλους, μετά από τις κατασχέσεις χιλιάδων κατοικιών από τις τράπεζες.

«Είναι πολύ θλιβερό, διότι σημειώναμε πρόοδο στην μείωση (του αριθμού των αστέγων) τα τελευταία δυο χρόνια», δήλωσε η Ναν Ρόμαν, πρόεδρος της οργάνωσης National Alliance to End Homelessness, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι αιτήσεις για την ένταξη πολιτών σε συσσίτια ή προγράμματα παροχής επισιτιστικής βοήθειας αυξήθηκαν κατά 20-25% στις πόλεις που παρείχαν σχετικά στοιχεία.

Τα δεδομένα αυτά συνιστούν πλήρη ανατροπή των εκτιμήσεων που καταγράφονταν σε κυβερνητική έρευνα τον Ιούλιο και ανέφεραν ότι ο αριθμός των χρονίως αστέγων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 15%, πέφτοντας στο 1,6 εκατ. ανθρώπων από την 1η Οκτωβρίου 2006 έως την 30ή Σεπτεμβρίου του 2007.

«Βλέπουμε μια νέα τάση κι αναμένω ότι ο αριθμός αυτός θα ανέβει πολύ ακόμη», σημείωσε η Ρόμαν, τονίζοντας πως συνήθως υπάρχει καθυστέρηση από το ξέσπασμα κάθε οικογενειακής κρίσης ώσπου η οικογένεια να μείνει άστεγη.

Οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς των πόλεων εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης θα καταστήσει δύσκολη την αντιμετώπιση του φαινομένου, πρόσθεσε.

Ο Φίλιπ Μαντζάνο, ο αξιωματούχος που διόρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, το 2002 για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, εξήρε την έρευνα και δήλωσε ότι θα αποτελούσε σφάλμα να αναμείνει η Ουάσινγκτον συνεκτικότερα στοιχεία όταν υπάρχουν τόσο σαφείς ενδείξεις μιας εξελισσόμενης κρίσης.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση διέθεσε 3,92 δισ. δολάρια με νόμο που κύρωσε το Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις κατασχέσεις και ότι το 25% των κονδυλίων αυτών θα διατεθεί σε συνοικίες όπου ζουν στρώματα χαμηλής εισοδηματικής στάθμης κι οι πολίτες είναι πιο ευάλωτοι.

Πηγή: www.phileleftheros.com

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive