Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2008

Θλίψη και Θυμός

Πριν ένα εικοσιτετράωρο έπεσε νεκρό ένα παιδί 16 ετών από σφαίρα ειδικού φρουρού της αστυνομίας. Τέτοια ώρα οι αναλύσεις περισσεύουν και ο θυμός κυριαρχεί. Και δικαίως.

Ιδιαίτερα όταν αυτοί που θα έπρεπε να σκύβουν το κεφάλι από ντροπή για το θάνατο αυτού του παιδιού έχουν το θράσος και εμπαίζουν την κοινωνία.

Ο υπουργός εσωτερικών που ψευτο-παραιτείται και στη συνεχεία, ανακουφισμένος εμφανώς από την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, βρίσκει κατάλληλη την ώρα και τη στιγμή και παραδίδει μαθήματα συνταγματικού δικαίου από τηλεοράσεως. Δεν ενδιαφέρουν κ. Υπουργέ οι ακαδημαϊκές σας αναλύσεις για το ρόλο της αστυνομίας σε ένα δημοκρατικό κράτος την ώρα που ένα παιδί κείτεται νεκρό από σφαίρα αστυνομικού. Και αν πραγματικά έχετε τσίπα, σηκωθείτε και φύγετε. Δεν μπορεί να σας κρατήσει κανείς με το ζόρι.

Η Κυβέρνηση της χώρας έχει υποβαθμίσει τα τελευταία πέντε χρόνια κάθε έννοια κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνούμε τη "ζαρντινιέρα" στη Θεσσαλονίκη, τα σκάνδαλα, τη διαμάχη με τις Ανεξάρτητες Αρχές και την ενθάρρυνση μικροκυκλωμάτων στα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης ώστε να χειραγωγούνται εύκολα οι θεσμοί, την ουσιαστική υποβάθμιση με κάθε τρόπο της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.


Μην ξεχνούμε.

Είναι η κυβέρνηση που έχει κλείσει το μάτι στην κοινωνία ότι οι θεσμοί ισχύουν μέχρι εκεί που μας βολεύει.

Είναι η κυβέρνηση που έχει κλείσει το μάτι στους πολίτες ότι ο τσαμπουκάς είναι αυτός που μετράει, με αυτόν «γίνονται οι δουλειές» και όλα τα άλλα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Είναι η κυβέρνηση που έχει δώσει το σήμα στους Έλληνες ότι τα δικαιώματα των υπολοίπων είναι ισχυρά μέχρι το σημείο εκείνο που εξυπηρετούνται οι δικές μας ιδιοτέλειες.

Όλη αυτή η νοοτροπία του χαλαρά και της ελαστικής εφαρμογής των νόμων από μια κυβέρνηση ουσιαστικά απούσας τόσο στο κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας στις πόλεις όσο και της αντιμετώπισης της κοινωνικής βίας που βρίσκεται σε έξαρση στα γήπεδα και τους δρόμους, είναι αυτή που ενθαρρύνει τις αντικοινωνικές συμπεριφορές στην καθημερινότητα μας, οπλίζει τα χέρια των αστυνομικών και δίνει άλλοθι στο «ψεύτικο αντάρτικο των πόλεων» που έψαχνε δεκαετίες το δικό του μάρτυρα.

Είναι ώρες που η θλίψη και η οργή κυριαρχούν. Στη μνήμη όλων όσοι χάνονται από την κρατική αυθαιρεσία ή ανικανότητα πρέπει τέτοιες στιγμές να δηλώνουμε την πίστη μας στη δημοκρατία και στους θεσμούς της. Ακόμη και με αυτούς τους κυβερνώντες, τους ανερμάτιστους και μοιραίους.

Πηγή: g700

"Φλέγονται" Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μαζική συμμετοχή στην πορεία

Οι πορείες που ξεκινήσαν από τα Προπύλαια και κοντά στην Ομόνοια από το ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και την ΚΝΕ αντίστοιχα ήταν μαζικές - δοθείσης και της έκρυθμης κατάστασης που κυριαρχούσε από νωρίς στους δρόμους της Αθήνας, με συμπλοκές στα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας. Γύρω στις 7.30 η πορεία βρισκόταν στη Σταδίου καταλαμβάνοντας όλη σχεδόν την έκταση της.

Στο έλεος της βίας - σχεδόν χωρίς αστυνομική παρουσία- η Αθήνα

Ακολούθησε μια νύχτα χάους, φωτιάς και καταστροφής, με εστίες έντασης να "εκρήγνυνται" σε όλα τα σημεία του κέντρου της Αθήνας και την κατάσταση - λόγω και της ανυπαρξίας αστυνομικής δύναμης στην περιοχή- να γίνεται ανεξέλεγκτη. Στο κέντρο της Αθήνας κυριάρχησε η εκτεταμενη βία, ενώ μέχρι αργά το βράδυ έχουν γίνει τουλάχιστον 50 προσαγωγές.
Τραυματίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού City δύο τραυματίες από τα επεισόδια, έχουν μεταφερθεί στη Σωτηρία και άλλοι τρεις στο ΚΑΤ. Σημειώνεται ότι το ΕΚΑΒ έχει δεχθεί πολλές κλήσεις για τραυματίες από περιοχές της Αθήνας, τις οποίες ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν.

Πολλά κτίρια στις φλόγες

Εργαζόμενοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στις 8 το βράδυ στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Σύνταγμα στο οποίο είχε εκδηλωθεί φωτιά. Την ίδια ώρα το κτίριο πολιορκείτο και από κουκουλοφόρους. Οι εργαζόμενοι καλούσαν προς βοήθεια ενώ γύρω στις οκτώ το βράδυ έφτασε βοήθεια από την Πυροσβεστική.

Μία γυναίκα που αγνοείτο στην τράπεζα τελικά κατάφερε να απεγκλωβιστεί. Στις φλόγες έχει παραδοθεί και δεύτερη τράπεζα στο Σύνταγμα καθώς και κτίριο της Ο.Α. στην οδό Φιλελλήνων. Στις φλόγες τυλίχθηκαν πολλά κτίρια και καταστήματα στο κέντρο της πόλης.

Στην Ομόνοια κουκουλοφόροι "έσπασαν" γωνιακό οπλοπωλείο και πήραν όπλα-αντίκες, μαχαίρια, ξίφη και σφαίρες. Εκτεταμένο πλιάτσικο σημειώνονταν στα μαγαζιά που "ανοίγαν" από τους κουκουλοφόρους.

Στα Προπύλαια σημειώθηκαν νωρίτερα καταστροφές σε καταστήματα τα οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες επί της οδού Ιπποκράτους. Οι οδομαχίες συνεχίζονται στην περιοχή.

Κτίριο τράπεζας τυλίχθηκε στις φλόγες και στην οδό Ακαδημίας με δύο καθαρίστριες που βρίσκονταν μέσα να φυγαδεύονται μέσα από το κτίριο την τελευταία στιγμή.

«Υπό κατάληψη» βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η πλατεία Κάνιγκος -όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε καταστήματα - από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα πραγματοποιήθηκαν στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη. Στη συμβολή των οδών Κωλέτση και Εμμανουήλ Μπενάκη στις φλόγες είχε τυλιχθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας και το κτίριο του ΟΤΕ. Υποκατάστημα τράπεζας τυλίχθηκε στη φωτιά και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στην οδό Σκουφά και στη Σταδίου καταστράφηκαν και πυρπολήθηκαν πολλά καταστήματα, ενώ σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ακόμη και το Κολωνάκι.

Εικόνα πολέμου και στην Γ Σεπτεμβρίου όπου σημειώνονταν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ. Επί τόπου βρίσκονταν κουκουλοφόροι που εκτόξευαν μολότωφ και πέτρες, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων. Στην περιοχή έπιασε φωτιά κτίριο όπου στεγαζόταν φροντιστήριο.

Το απόγευμα γύρω στις επτά σημειώνονταν συμπλοκές μεταξύ νεαρών και αστυνομικών στην πλατεία Ομόνοιας. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας έχουν πυρποληθεί μια πολυκατοικία, κατάστημα ρούχων στηνΑγίου Κωνσταντίνου καθώς και δύο υποκαταστήματα της Εθνίκης Τράπεζας. Καταστροφές σε τράπεζες αλλά και καταστήματα έχουν γίνει στην οδό Πανεπιστημίου.

Κτίρια καίγονταν αργά το βράδυ και στην λεωφόρο Συγγρού από τον αριθμό 47 μέχρι τον αριθμό 100. Στις φλόγες τυλίχθηκε υποκατάστημα της Eurobank.

Πορείες και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκονταν το απόγευμα της Δευτέρας τρία συλλαλητήρια και στη Θεσσαλονίκη. Σε πορεία έχει καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Αγίας Σοφίας, το ΚΚΕ στο Άγαλμα του Βενιζέλου και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στην Καμάρα. Μετ’ εμποδίων γινόταν η κίνηση στο κέντρο της πόλης, η οποία βρέθηκε επίσης – όπως και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας – σε δίνη επεισοδίων, έντασης και αναβρασμού για τρίτη συνεχή μέρα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας εστίες φωτιάς είχαν ανάψει σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης σημειώνονταν σοβαρά επεισόδια από ομάδες κουκουλοφόρων.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σχο χέρι με αποτέλεσμα να χάσει ένα δάχτυλο κατά την "πολιορκία" του αστυνομικού τμήματος Συκεών. Φωτιά είχε ξεσπάσει στο Μακεδονία Παλλάς ενώ όπως μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι η πόλη έχει σκεπαστεί από τον καπνό από τις φωτιές και τα δακρυγόνα.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση και στη Λάρισα

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Λάρισα, όπου το κέντρο της πόλης έχει παραδοθεί στην βία και τις καταστροφές. Κουκουλοφόροι καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους ενώ εκτεταμένες φθορές έχουν σημειωθεί σε πολλές τράπεζες. Γύρω από την κεντρική πλατεία σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί καταστήματα και υποκαταστήματα τραπεζών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ επιθέσεις με λοστούς, ξύλα και πέτρες πραγματοποιούν κουκουλοφόροι στο κέντρο της πόλης με τις αστυνομικές δυνάμεις να παρακολουθούν τις καταστροφές χωρίς να παρεμβαίνουν. Έχει γίνει όμως εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

Πηγή: www.cosmo.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive