Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2008

Αυξάνει την διαφορά του το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ

Δύο νέες δημοσκοπήσεις ρίχνουν και πάλι το βάρος τους στις πολιτικές εξελίξεις, εμφανίζοντας, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ να προηγείται από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι και 7,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Μάλιστα, η μία από τις δύο, στην εφημερίδα Real News, εμφανίζει τα ποσοστά των κομμάτων στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και τους πρώτους βουλευτές που θα εκλεγούν.

Η δημοσκόπηση, λοιπόν, της Focus για την εφημερίδα Real News, φέρνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 30%, έναντι 22,3% της Νέας Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ λαμβάνει 10,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,3% και ο ΛΑΟΣ 5,1%.

Σε ό,τι αφορά στην περιφέρεια Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, όπου παραδοσιακά ήταν μπροστά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,6%, η ΝΔ 22,3%, το ΚΚΕ 9,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,8% και ο ΛΑΟΣ 7,1%.

Σχετικά με την δυναμική των πολιτικών, από το κυβερνών κόμμα προηγείται η Ντόρα Μπακογιάννη με ποσοστό 54%, ακολουθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 49% και οι Προκόπης Παυλόπουλος, Γιώργος Αλογοσκούφης και Μαριέττα Γιαννάκου με 42%.

Στο ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Κώστας Σκαναδαλίδης με 58% και τον ακολουθεί η Άννα Διαμαντοπούλου με 49%.

Σύμφωνα, τώρα, με δημοσκόπηση της ΜΑΡΚ για το Έθνος της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 5,2 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 34,1%, η ΝΔ 28,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,1%, το ΚΚΕ 7,2% και ο ΛΑΟΣ 4,4% η Οικολόγοι-Πράσινοι 2,3%.

Πηγή: www.ant1online.gr

Ο πρώτος προσωπικός υπερυπολογιστής

Εχει 250 φορές μεγαλύτερη ισχύ και αποδοτικότητα από τα συμβατικά ΡC που κυκλοφορούν στην αγορά

Η αμερικανική εταιρεία Νvidia, που είναι γνωστή κυρίως για την κατασκευή καρτών γραφικών σε υπολογιστές, παρουσίασε τον πρώτο υπερυπολογιστή προσωπικής χρήσης. Ως σήμερα οι υπερυπολογιστές είναι συστοιχίες εκατοντάδων ή και χιλιάδων υπολογιστών εγκατεστημένοι σε τεράστια δωμάτια.
Το Τesla Ρersonal Supercomputer που παρουσίασε η Νvidia είναι στην ουσία ένα super ΡC που βασίζει τη λειτουργία του στην παράλληλη επεξεργασία μέσω πυρήνων που, υπό κανονικές συνθήκες, προορίζονται για τη ρύθμιση των γραφικών (αρχιτεκτονική Cuda). Τα συστήματα Τesla τρέχουν σε περιβάλλον Windows ΧΡ ή Red Ηat ή Suse Linux, κάθε επεξεργαστής διαθέτει 240 πυρήνες και αποδίδει 1 teraflop (ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς/δευτ.). Το ΡC που παρουσίασε η εταιρεία διέθετε τέσσερις επεξεργαστές, ένα πανίσχυρο μηχάνημα με 960 πυρήνες και απόδοση 4 teraflops! Σύμφωνα με τη Νvidia, ο συγκεκριμένος υπερυπολογιστής αποδίδει 250 φορές περισσότερο από ένα συμβατικό ΡC.

Οι εφαρμογές των νέων προσωπικών υπερυπολογιστών είναι φυσικά ανεξάντλητες. Θα μπορεί ένας γιατρός, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή να κάνει ταχύτερα την επεξεργασία και ανάλυση εξετάσεων (σαρώσεις ή τομογραφίες σώματος, εγκεφάλου κτλ.) και έτσι μέσα σε λίγες ώρες να έχει τη δυνατότητα να κάνει διαγνώσεις, οι οποίες σήμερα χρειάζονται μερικές ημέρες για να πραγματοποιηθούν (π.χ. στο αν κάποιος έχει όγκο). Επιπλέον θα μπορούν με τη χρήση αυτών των υπολογιστών να πραγματοποιηθούν ευκολότερα μεγάλης κλίμακας προσομειώσεις για ιατρικούς ή άλλους λόγους οι οποίες σήμερα μπορούν να γίνουν μόνο στους μεγάλους υπερυπολογιστές, ο αριθμός των οποίων είναι περιορισμένος και συγκεντρωμένος στις αναπτυγμένες χώρες. Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με κορυφαίους κατασκευαστές της βιομηχανίας των ΡC για να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της ώστε να ρίξουν σύντομα στην αγορά τους νέους υπερυπολογιστές προσωπικής χρήσης.

Σε πρώτη φάση τα super ΡC θα κοστίζουν από 6.000 ως 15.000 ευρώ ανάλογα με τον εξοπλισμό τους. «Ο,τι κάνει ένας χρήστης με το ΡC του μπορεί να το κάνει και με αυτά, μόνο που θα το κάνει πολύ ταχύτερα. Αν κάποιος γιατρός τρέχει ένα πείραμα στον υπολογιστή του και χρειάζεται μία εβδομάδα για να πάρει αποτελέσματα, θα μπορεί να κάνει το πολύ 52 πειράματα τον χρόνο. Αν τα αποτελέσματα ενός πειράματος βγαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά, ο γιατρός μπορεί να κάνει άμεσα επαναλήψεις, επιβεβαιώσεις και επανασχεδιασμό των πειραμάτων με αποτέλεσμα να προχωρήσει η έρευνά του ταχύτατα» αναφέρει ο Ντέιβιντ Κερκ, στέλεχος της Νvidia.

Πηγή: www.tovima.gr

Επιχείρηση "αρετή" στο Άμστερνταμ

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την εκκαθάριση του δρόμου με τα κόκκινα φανάρια της ολλανδικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν οι αρχές.

Όπως έγινε γνωστό θα κλείσουν οι μισοί οίκοι ανοχής, τα μισά sex shop και τα μισά καφέ που πωλούν μαριχουάνα σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί το οργανωμένο έγκλημα μακριά από το κέντρο του Άμστερνταμ.

Η προειδοποίηση προς την ερωτική βιομηχανία είχε δοθεί ένα χρόνο πριν από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και όπως είπε ο αντιδήμαρχος του Άμστερνταμ «τα σχέδια θα εμποδίσουν την πόλη από το να είναι πια μια ελεύθερη ζώνη για το έγκλημα».

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα ο αριθμός των οίκων ανοχής όπου ιερόδουλες παρουσιάζονται σε παράθυρα θα μειωθεί από 482 σε 243.

Όπως ισχυρίζονται τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες από αυτές τις ερωτικές επιχειρήσεις λειτουργούν ως προκάλυμμα για το οργανωμένο έγκλημα, που περιλαμβάνει ναρκωτικά και παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

«Μπορούμε να έχουμε σεξ και ναρκωτικά στην πολή, αλλά με ένα τρόπο που οι αρχές θα μπορούν να το ελέγχουν» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Λούντβιχ Άσσερ.

Ήδη έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι της τάξης των 39 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία ξενοδοχείων, μπουτίκ, εστιατορίων και αιθουσών τέχνης στην περιοχή.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την απαγόρευση των «μαγικών μανιταριών» που προκαλούσαν παραισθήσεις σε όσους τα κατανάλωναν.

Οίκοι ανοχής θα επιτραπούν σε δύο περιοχές στην περιφέρεια της πόλης γύρω από τα μεσαιωνικά τείχη.

Η πορνεία έχει νομιμοποιηθεί στην Ολλανδία από το 2000 ενώ η χρήση μαριχουάνας, αν και θεωρείται παράνομη, δεν διώκεται για μικρές ποσότητες.


Πηγή: e-tipos.com

Πανευρωπαϊκή διάκριση για την Μαρί Κυριακού

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα αποτελεί η κατάκτηση του χρυσού βραβείου Ευρωπαίου Εθελοντή από μια ελληνική εκπομπή.

Το χρυσό βραβείο απονεμήθη, μετά από ψηφοφορία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στη Μαρί Κυριακού για την κοινωνική εκπομπή «ΜΕ ΑΓΑΠΗ», που προβάλλεται καθημερινά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Το «ΜΕ ΑΓΑΠΗ» υπηρετεί τα πρότυπα του εθελοντισμού προβάλλοντας και τιμώντας καθημερινά εθελοντικές δράσεις, ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και διεθνείς οικολογικές δραστηριότητες. Το «Έργο Πολιτών» υπέδειξε ως υποψήφια τη Μαρί Κυριακού εκτιμώντας τον υποδειγματικό τρόπο, τον σεβασμό και την ευαισθησία με την οποία προβάλλεται το έργο των εθελοντικών οργανώσεων μέσα από το «ΜΕ ΑΓΑΠΗ» .

Η Μαρί Κυριακού πήρε 65.000 ψήφους από τους 98.000 που ψήφισαν.

Την εθνική αυτή επιτυχία χαιρέτισαν ο πρωθυπουργός, υπουργοί, αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων.

Σημειώνεται ότι το βραβείο έχει θεσπίσει ο εθνικός φορέας της Γαλλίας για τον Εθελοντισμό υπό την αιγίδα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί.

Πηγή: www.ant1online.gr

Ο "άγριος" Μπόι Τζωρτζ ξαναχτυπά!

Το κακό παιδί της βρετανικής μουσικής σκηνής Μπόϊ Τζωρτζ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μετά από καταγγελία ενός άνδρα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τον έδεσε με χειροπέδες στο κρεβάτι του και τον χτυπούσε με μια μεταλλική αλυσίδα, επειδή του αρνήθηκε να του δώσει γυμνές φωτογραφίες που είχε στην κατοχή του.
Βέβαια ο 46-χρονος τραγουδιστής, που το πραγματικό του όνομα είναι Τζωρτζ 'Ο Ντόουντ, αδυνατεί να δώσει αποδείξεις για το αντίθετο στην αστυνομία, ομολόγησε όμως ότι τον περασμένο Απρίλιο έδεσε με χειροπέδες στο κρεβάτι του τον εν λόγω άνδρα, που είναι νορβηγικής καταγωγής και ονομάζεται Όντουν Κάρλσεν, στην προσπάθειά του να ερευνήσει την περίπτωση να του έχει ψάξει τον υπολογιστή του και να του υποκλέψει στοιχεία.

Όλα αυτά έγιναν στο διαμέρισμα του Μπόι Τζωρτζ στην περιοχή του Σόρεντιτς, στο ανατολικό Λονδίνο.

O Mπόι Τζωρτζ και ο Όντουν Κάρλσεν συναντήθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι τον Απρίλιο μέσω ενός forum στο διαδίκτυο για ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Παρά τις υποψίες του τραγουδιστή για την "εισβολή" του Κάρλσεν στον υπολογιστή του, συνέχιζαν να έχουν καλές σχέσεις και, μάλιστα, χώρισαν με ήρεμο τρόπο.

Επιπλέον, ο Τζωρτζ έδωσε στον Κάρλσε δυο χρήματικά ποσά σε δυο διαφορετικές περιόδους, πρώτα 300 και μετά 400 λίρες.

Tις επόμενες εβδομάδες αντάλλαζαν e-mails, κατά τα οποία ο Τζωρτζ κατηγορούσε τον Κάρλσεν ότι του είχε "πειράξει" τον υπολογιστή του. Παρολαυτά του δήλωσε ότι «θα ήταν τέλεια και πολύ ωραία να μας δω μαζί γυμνούς το συντομότερο δυνατόν», κάνοντας του πρόταση να ξαναβρεθούν στο σπίτι του. Στην επίσκεψη του Κάρλσεν, εκείνη τη φορά, συνέβησαν όλα όσαο κατηγορεί τον Τζωρτζ και είπε στο Κακουργιοδικείο Snaresbrook.

Σύμφωνα με τον Κάρλσεν, όταν μπήκε στο σπίτι του Τζωρτζ τον υποδέχτηκε εκείνος μαζί με έναν άλλον άνδρα, οι οποίοι τον έπιασαν αμέσως, τον έσυραν στο πάτωμα, τον χτύπησαν και τον έδεσαν στο κρεβάτι με χειροπέδες. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών, ισχυρίζεται ο Κάρλσεν, τον έβριζε και τον πρόσβαλε συνεχώς ο Μπόι Τζωρτζ.

Στη συνέχεια κι ενώ ο δεύτερος άνδρας είχε φύγει από το σπίτι, ο Μπόι Τζωρτζ έβγαλε μια σειρά από σεξουαλικά παιχνίδια, μεταξύ των οποίων αλυσίδες, δερμάτινα λουριά και μαστίγιο, κι άρχιζε να τον χτυπάει βίαια. Τελικώς ο Κάρλσεν, όπως λέει ο ίδιος, κατάφερε να απελευθερωθεί και να ξεφύγει ενώ ο Τζωρτζ, σε μανιακή κατάσταση, συνέχιζε να τον χτυπά.

Από την άλλη μεριά, ο Μπόι Τζωρτζ ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι ζήτησε από τον Κάρλσεν να έρθει σπίτι του για να τον "πιέσει" να του πει για τον υπολογιστή του και τις γυμνές φωτογραφίες που είχε υποκλέψει, χωρίς να προχωρήσει σε βίαιες πράξεις. Μάλιστα είχε μαζί έναν φίλο του προκειμένου να τον προστατεύσει σε περίπτωση που φερθεί βίαια ο Κάρλσεν. Ενώ για τους εμφανείς μώλωπες του, ισχυρίζεται ο Μπόι Τζωρτζ ότι οφείλονται στο γεγονός ότι ο Κάρλσεν είναι θετικός στον ιό HIV.

Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στις 16 Ιανουαρίου, όπου θα συνεχιστεί η δίκη των δύο ανδρών.

Πηγή: www.cosmo.gr

Με άδειο καλάθι ο Καραμανλής

Μέτρα «ψίχουλα», μέτρα που «ταπεινώνουν τον πολίτη και υποτιμούν τη νοημοσύνη του», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Γ. Παπανδρέου, ήταν αυτά που εξήγγειλε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, στο όνομα της «υπεύθυνης» κυβέρνησής του.

Κι αυτά, όπως σχολίαζαν βουλευτές, υπό το βάρος των αρνητικών για το κυβερνών κόμμα δημοσκοπήσεων.

Η σκληρή κριτική όλων των αρχηγών της αντιπολίτευσης δεν έδειξε να προβληματίζει τον πρωθυπουργό, ο οποίος την απέδωσε σε «μικροκομματικές σκοπιμότητες».

«Ανίκανη κυβέρνηση»
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ΟΝΕ εξαιτίας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, παρουσίασε εφτά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και καταλόγισε στην κυβέρνηση πλήρη ανικανότητα: «Ζούμε τραγικές στιγμές, είπε. Σήμερα, η ελληνική κοινωνία με κυβέρνηση Ν.Δ. μπαίνει σ' έναν κυκλώνα χωρίς πυξίδα, χωρίς σταθερό χέρι στο τιμόνι της, σαν ακυβέρνητο καράβι. Μπαίνει ήδη θαλασσοδαρμένη από τις ανεύθυνες και φαύλες πολιτικές της τελευταίας πενταετίας».

Πάντως, δεν παρέλειψε να ξεχωρίσει και τον τομέα στον οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε πλήρη συντονισμό: «στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου».

Δέσμευση
Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα ακυρώσει τους αντεργατικούς νόμους που θέσπισε η Ν.Δ. και πως θα κυβερνήσει με διαφάνεια και χωρίς κομματικές παρωπίδες.

Ο Αλ. Αλαβάνος ζήτησε την κατάργηση και των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να τσακιστεί η στρατηγική των δύο μεγάλων, ενώ ο Κ. Καρατζαφέρης δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση.

Από τη χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή, με φόντο την οικονομία, ξεχωρίζουν, ωστόσο, και κάποιες διαφαινόμενες συνεργασίες.

«Θα βρεθούμε μαζί στο μετερίζι των αγώνων και τώρα και στο μέλλον», είπε ο Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης, χαρακτηρίζοντας την ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ «εκρηκτικό μείγμα», έκανε σαφές πως αν χρειαστεί, θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα.

Πηγή: v4.ethnos.gr

Λύθηκε το μυστήριο αρχαίου supernova

Όταν ο μεγάλος Δανός αστρονόμος Tycho Brahe ατένιζε τον ουρανό στις 11 Νοεμβρίου του 1572, έγινε μάρτυρας ενός εκ των πιο καθοριστικών γεγονότων στην ιστορία της επιστήμης.

Στον αστερισμό της Κασσιόπης, είδε ξεκάθαρα κάτι που έμοιαζε με ένα ολοκαίνουργο αστέρι, το οποίο ήταν λαμπρότερο της Αφροδίτης και το οποίο δεν βρισκόταν εκεί νωρίτερα. Παρόλα αυτά, δεν γνώριζε ότι μόλις είχε γίνει ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μόλις είχε δει έναν υπερκαινοφανή αστέρα, γνωστό και ως supernova – μία βίαιη έκρηξη κατά την οποία τελειώνει η ζωή πολλών αστεριών.

Πάνω από 4 αιώνες μετά τον Tycho, ένας ανορθόδοξος ευγενής, ο οποίος φορούσε χρυσή μύτη – έχασε τη δικιά του σε μία μονομαχία – έκανε τις δικές του παρατηρήσεις, οι οποίες σήμερα επιβεβαιώθηκαν και προχώρησαν εις βάθος από τους σύγχρονους διαδόχους του, οι οποίοι χρησιμοποίησαν «φωτεινή ηχώ» από την έκρηξη, προκειμένου να την αναβιώσουν και στη συνέχεια να την μελετήσουν με πρωτοφανή λεπτομέρεια.

Χρησιμοποιώντας πολύ ισχυρά τηλεσκόπια στη Χαβάη και την Ισπανία, οι επιστήμονες καθόρισαν τον ακριβή τύπο του supernova που είχε δει ο Tycho πριν από 436 χρόνια, και το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο supernova που επιβεβαιώνεται και ταξινομείται στον Γαλαξία μας, γνωστό και ως Milky Way. Το Supernova SN 1572, ή αλλιώς supernova του Tycho όπως είναι πιο γνωστό, είναι ένα από τα μόνο έξι supernova που είναι γνωστά ότι συνέβησαν στον γαλαξία μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας χιλιετίας. Σήμερα, ρίχνει νέο «αρχαίο» φως σε ένα φαινόμενο, χωρίς το οποίο δεν θα υπήρχε ζωή: όλα τα βαριά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή, διαμορφώνονται μέσα σε αυτούς τους αστρικούς φούρνους και στη συνέχεια διασκορπίζονται στο Σύμπαν μέσω της έκρηξης.

Ο Tomonori Usuda, του τηλεσκοπίου Subaru στη Χαβάη, δήλωσε: «Χρησιμοποιώντας φωτεινή ηχώ στα υπολείμματα του supernova, είναι σαν να ταξιδεύουμε στον χρόνο κατά κάποιο τρόπο, γιατί μας επιτρέπει να πάμε πίσω εκατοντάδες χρόνια και να παρατηρήσουμε το πρώτο φως από ένα supernova. Πρέπει να αναβιώσουμε μία σημαντική ιστορική στιγμή και να τη δούμε όπως την είδε ο Tycho Brahe πριν από εκατοντάδες χρόνια πριν. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να καταφέρουμε να δούμε πως συμπεριφέρεται ένα supernova στον γαλαξία μας από την απαρχή του.»

Αν και τα supernova φεγγοβολούν και πεθαίνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα – το supernova του Tycho εξαφανίστηκε τον Μάρτιο του 1573 – η κληρονομία τους συνεχίζει να ζει για εκατοντάδες χρόνια μετά, με τη μορφή «φωτεινής ηχούς». Αυτό συμβαίνει γιατί ένα μέρος του φωτός της αρχικής εκρήξεως αντανακλάται πάνω στη σκόνη των περιβαλλόντων διαστρικών νεφών και τελικά φτάνει στη Γη πολύ αργότερα από τη μάζα που εκτοξεύεται από το αρχικό συμβάν.

Οι αξιόλογες παρατηρήσεις του Oliver Krause, από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck στη Γερμανία, δημοσιεύτηκαν στον επιστημονικό περιοδικό Nature, ενώ συμμετείχε και το παρατηρητήριο Calar Alto της Ισπανίας. Οι συγκεκριμένοι χρησιμοποίησαν φωτεινή ηχώ από το SN 1573 προκειμένου να μελετήσουν το φάσμα του και να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται όντως για supernova τύπου Ιa.

Αυτού του είδους το supernova προκύπτει από μικρά αλλά πυκνά αστέρια, που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους και ονομάζονται «λευκοί νάνοι», στα δυαδικά συστήματα, στα οποία δύο αστέρια περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο. Ο λευκός νάνος σταδιακά συσσωρεύει αέριο από το έτερο αστέρι, το οποίο συμπιέζεται, μέχρι μία ανεξέλεγκτη πυρηνική αντίδραση να προκαλέσει την έκρηξη του supernova. Τα στοιχεία από το αστέρι εκτοξεύονται με ταχύτητα πάνω από 18.000 μίλια το δευτερόλεπτο, δηλαδή στο ένα δέκατο της ταχύτητας του φωτός.

Τα supernova τύπου la είναι οι βασικότερες πηγές βαρέων στοιχείων –όλα τα στοιχεία εκτός από το υδρογόνο, το ήλιο και το λίθιο, σχηματίζονται σε ένα αστέρι και διασκορπίζονται μέσω των supernova. Στοιχεία, όπως ο άνθρακας και το οξυγόνο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή, δεν θα υπήρχαν στη Γη χωρίς αυτές τις εκρήξεις.

Οι αρχικές παρατηρήσεις του Tycho για το SN 1572 ήταν εξαιρετικά σημαντικές, καθώς συμπέρανε αμέσως ότι το νέο αστέρι, που είχε δει, δεν θα μπορούσε να είναι τόσο κοντά όσο η Σελήνη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία του Αριστοτέλη για τον κόσμο, η οποία τύγχανε ευρείας αποδοχής κατά τους αρχαίους χρόνους, και η οποία αναφέρει πως ο ουρανός πέρα από τη Σελήνη δεν άλλαξε ποτέ.

Ο Tycho περιέγραψε την ανακάλυψή του στο βιβλίο του με τίτλο De Stella Nova (που στα λατινικά σημαίνει «Στο νέο αστέρι»), και ο οποίος τίτλος χρησιμοποιήθηκε μετέπειτα για να δημιουργηθεί ο όρος «supernova».

Πηγή: http://news.pathfinder.gr

Ο Οτσαλάν υπέβαλε αγωγή κατά της Ελλάδας

Αγωγή κατά του ελληνικού κράτους υπέβαλε ο έγκλειστος σε τουρκικές φυλακές Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ζητώντας να αναγνωριστούν οι ευθύνες της Ελλάδας για τη σύλληψη και παράδοσή του στην Τουρκία το 1999.
Με την αγωγή που υπέβαλε χθες ο Οτσαλάν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, διά του δικηγόρου του Ιω. Ραχιώτη, ζητεί να του επιδικαστεί μια συμβολική αποζημίωση ύψους 20.100 ευρώ (που αποτελεί το ελάχιστο ποσό για να επιτραπεί να ασχοληθεί το Διοικητικό Πρωτοδικείο) για να διατεθεί υπέρ του κουρδικού αγώνα.

Στις σοβαρές αιτιάσεις του κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της τότε κυβέρνησης, ο Κούρδος ηγέτης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι στη χώρα ήρθε τον Οκτώβριο 1998 και τον Ιανουάριο 1999, γιατί είχε πάρει έμμεσες και παραπλανητικές -όπως αποδείχτηκε- διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με την αγωγή, κυβερνητικά στελέχη συνέχισαν να τον παραπλανούν ότι δήθεν φρόντιζαν να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε άλλες χώρες, αλλά τελικά το ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με άλλες χώρες, τον παρέδωσε στην Τουρκία.

Πηγή: www.ethnos.gr

"Changeling" Κριτική Ταινίας

Los Angeles, 1928. Ένα συνηθισμένο πρωινό Σαββάτου η Christine Collins (Angelina Jolie) φεύγει για δουλειά κι αποχαιρετά το γιο της, Walter (Gattlin Griffith), χωρίς να φαντάζεται τι της επιφυλάσσει το μέλλον. Ο μικρός εξαφανίζεται και οι πολύμηνες έρευνες αποβαίνουν άκαρπες ως τη στιγμή που η Αστυνομία φέρνει στην πόρτα της ένα αγοράκι το οποίο εκείνη, υπό την πίεση της στιγμής και του Τύπου δέχεται πως είναι ο γιος της χωρίς να το πιστεύει. Η επίμονη στάση της να εντοπιστούν τα ίχνη του μικρού εκθέτει τις Αρχές που την εμφανίζουν ως ψυχασθενή. Ο μόνος που στέκεται στο πλευρό της αναζητώντας την αλήθεια είναι ένας επίμονος πάστορας (John Malkovich) που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ξεμπροστιάζει τις ανομίες των Αρχών.

Ο βετεράνος Clint Eastwood συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη σταθερή σκηνοθετική του δεινότητα. Σε ένα είδος υπερφορτωμένο από λουστραρισμένες παραγωγές όπως η «Black Dahlia» και ταινίες της σειράς όπως το «Lonely Hearts», ο 78χρονος Αμερικανός αντιπροτείνει κάτι συνεπές, μεστό κι εύστοχο. Εκεί που ακόμα κι ο De Palma πελάγωσε και οι συνηθισμένες αστυνομικές ιστορίες χάνονται είτε μέσα στην αναζήτηση του εξεζητημένου είτε την κοινοτοπία, ο Eastwood βρίσκει τον τρόπο να στήσει μία καθηλωτική αστυνομική ταινία κι ένα κοινωνικό δράμα στην ελκυστικότατη συσκευασία του ενός, χωρίς εκπτώσεις και - κυρίως - χωρίς ίχνος μελοδραματισμού. Ο προσωπικός αγώνας μίας μητέρας (ως σύμβολο των γυναικών που βάλλονται απ' το σύστημα), η διαφθορά των αστυνομικών και πολιτικών Αρχών αλλά και η ανατριχιαστική ιστορία ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου βρίσκουν θαυμαστή ισορροπία στο «Changeling».

Εκμεταλλευόμενος το - βασισμένο σε αληθινή ιστορία - σενάριο του Straczynski, ο Αμερικανός σκηνοθέτης παραδίδει ένα φιλμ ποικίλων δραματουργικών κορυφώσεων, ελκυστικό, σκοτεινό κι ατόφια αμερικανικό το οποίο συν τοις άλλοις διακρίνεται για την έμφαση - κι όχι την εμμονή - στη λεπτομέρεια. Σκηνοθετικά, ακόμα κι αν δε φτάνει στο απόγειο των «Flags Of Our Fathers» και «Letters From Iwo Jima», το «Changeling» διαθέτει όλα εκείνα τα γνωρίσματα που τo καθιστούν άξιο αναφοράς. Η μεγάλη διάρκεια των 141', δεν επηρεάζει το ρυθμό και το ενδιαφέρον, παρόλο η οικονομία χρόνου ιδίως προς το φινάλε θα ήταν προτιμότερη.

Μεγάλο κέρδος της 'Ανταλλαγής' αποτελεί η ερμηνευτική επαναφορά της Jolie που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες δυνατές παρουσίες. Η Αμερικανίδα σταρ, θαρρείς πως χρειαζόταν να 'ξανακλειστεί' σε ψυχιατρείο (απ' τον καιρό του «Girl, Interrupted» που της χάρισε το Oscar) για να υπενθυμίσει πως πέραν των διαφόρων ρόλων που έχει κατά καιρούς αναλάβει, παραμένει μία ικανή ηθοποιός.

Πηγή: www.cinemanews.gr

trailer ταινίας:

Περίπου 20.000 αμερικανοί στρατιώτες ως ενίσχυση στο Αφγανιστάν

Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του στο Αφγανιστάν κατά 20.000 άνδρες τον επόμενο χρόνο προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν και των ανταρτών της Αλ Κάϊντα, ανακοίνωσε σήμερα κορυφαίος αμερικανός διοικητής.
Ο στρατός ετοιμάζεται για την ενίσχυση της απαιτούμενης υποδομής για την υποστήριξη της αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας, δήλωσε ο αντιστράτηγος Μάικλ Τάκερ, υποδιοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην ασιατική χώρα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τα πρώτα στρατεύματα θα αρχίσουν να φθάνουν τον Ιανουάριο, είπε και πρόσθεσε πως αναμένεται ένας πολύ ενεργός χειμώνας παρά το γεγονός ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δυσκολεύεται η δράση των ανταρτών.

Αλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δείξει απροθυμία να αποστείλουν περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Το Πεντάγωνο εξετάζει τελευταία την στρατηγική στο Αφγανιστάν και αναμένεται να ανακοινώσει μία αναθεωρημένη προσέγγιση τις προσεχείς εβδομάδες που θα αποβλέπει σε βελτιωμένες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της δράσης των ανταρτών.

Η νέα στρατηγική μπορεί να είναι παρόμοια με την στρατηγική της αύξησης των στρατευμάτων στο Ιράκ που βοήθησε στην μεγάλη μείωση της βίας, αλλά ο Τάκερ διευκρίνισε ότι δεν θα είναι εντελώς πανομοιότυπη με του Ιράκ.

Στο Αφγανιστάν βρίσκονται σήμερα περίπου 30.000 αμερικανοί στρατιώτες οι μισοί από τους οποίους υπό νατοϊκή διοίκηση.

Πηγή: world.flash.gr

“Οι έξυπνοι άνδρες έχουν καλύτερο σπέρμα”

Οι άνδρες που είναι έξυπνοι έχουν καλύτερο σπέρμα σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων που βασίστηκε σε στατιστικά στοιχεία. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Intelligence έλαβε ως δείγμα 425 άνδρες πρώην στρατιωτικούς. Οι άνδρες υπεβλήθησαν σε τεστ ευφυΐας και τεστ για την ποιότητα του σπέρματος τους.

Αυτό που βρέθηκε ήταν ότι εκείνοι που είχαν καλύτερες επιδόσεις στα IQ tests είχαν και καλύτερο σπέρμα. Με τον όρο καλύτερο εννοούμε, την κινητικότητα, την πυκνότητα και φυσικά την ποσότητα. Μάλιστα η καλύτερη ποιότητα του σπέρματος των πιο έξυπνων ανθρώπων βρέθηκε ότι δεν επηρεαζόταν από παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, άγχος κ.λ.π.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η σχέση ευφυΐας και ποιότητας στο σπέρμα οφείλεται στο ότι τα γονίδια για την ευφυΐα έχουν και βιολογικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι οι άνθρωποι που έχουν καλύτερα γονίδια, έχουν γενικά καλά βιολογικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την φυσική κατάσταση, την υγεία και την εξυπνάδα.

Σύμφωνα με τον δρ. Άλαν Πέισι – ειδικό σε θέματα γονιμότητας - ο οποίος μίλησε στο BBC «το γεγονός ότι υπάρχει στατιστική σχέση μεταξύ ευφυΐας και ποιότητας του σπέρματος στους ενήλικες άνδρες, έχει να κάνει πιθανότατα με την ανάπτυξη τόσο του εγκεφάλου, όσο και των όρχεων κατά την εμβρυϊκή περίοδο».

Σύμφωνα με τον δρ. Πέισι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία – τόσο του εγκεφάλου, όσο και των όρχεων- στην ενήλικη ζωή. «Δεν σημαίνει ότι όταν ένας άνδρας παίζει Sudoku, θα βοηθήσει το σπέρμα του να γίνει καλύτερο» διευκρινίζει.

Πηγή: cosmo.gr

Λυπάται... μετά το μακελειό του Ιράκ.


Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ανέφερε χθες σε ομιλία του ότι “η εσφαλμένη εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το ιρακινό οπλοστάσιο είναι το σημείο της θητείας στο Λευκό Οίκο για το οποίο λυπάμαι περισσότερο”.

Δικαιολόγησε την απόφασή του για την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ την άνοιξη του 2003 και την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, λέγοντας: “Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 δεν ήταν δυνατόν οι Αμερικανοί να αναλάβουμε και το ρίσκο που αντιπροσώπευε η Βαγδάτη τότε... Στο Ιράκ δεν πήγαν όλα κατά το αρχικό σχέδιο, ο πόλεμος κράτησε περισσότερο και κόστισε περισσότερο”, αναγνώρισε ο Μπους.

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον “δεν πρόκειται να επιτρέψει η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο”, ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποίησε δημόσια τον όρο “ύφεση” μιλώντας για την οικονομία των ΗΠΑ.

Πηγή: www.makthes.gr

Θρηνεί η ορθόδοξη Ρωσία.
Ο μακαριστός πατριάρχης Μόσχας αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα για μακρό χρονικό διάστημα, ενώ σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες είχε προσβληθεί από καρκίνο

Σε πένθος έχει βυθιστεί ολόκληρη η Ρωσία μετά την αναγγελία του θανάτου του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιου Βʼ, του οποίου το έργο έχει σημαδέψει την πρώτη μετασοβιετική περίοδο


"Ο πατριάρχης Αλέξιος απεβίωσε. Αυτό συνέβη σήμερα το πρωί", δήλωσε χθες ο Βλαντιμίρ Βιτζιλιάνσκι, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ποτέ δεν προέβη σε κάποια αναφορά στην κατάσταση της υγείας του πατριάρχη Αλέξιου και ούτε χθες, αρχικώς τουλάχιστον, ανακοίνωσε τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Ο μακαριστός πατριάρχης Μόσχας αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα για μακρό χρονικό διάστημα, ενώ σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες είχε προσβληθεί από καρκίνο.

Ο Αλέξιος Β', κατά κόσμον Αλεξέι Μιχάλοβιτς Ρίντιγκερ, γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1929 στο Ταλίν της Εσθονίας. Ο πατέρας του ήταν ιερέας. Ο ίδιος υπήρξε μητροπολίτης του Ταλίν, της περιφέρειας του Λένινγκραντ και Νόβγκοροτ και από τον Ιούνιο του 1990 Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους πιστούς αλλά και στην ηγεσία του Κρεμλίνου. Ο Αλέξιος υπήρξε τακτικός επισκέπτης του Κρεμλίνου, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ως πρόεδρος, παρίστατο συχνά σε εκκλησιαστικές λειτουργίες προεξάρχοντος του Αλεξίου.
Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του πατριάρχη Αλέξιου, “η ζωή του οποίου συμβάδισε με τις μεγαλύτερες δοκιμασίες του 20ού αιώνα στη χώρα του”, όπως σημείωσε. Ο Μεντβέντεφ ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ιταλία και επιστρέφει στη Ρωσία από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Για την εκδημία του πατριάρχη Μόσχας το Φανάρι εξέδωσε συλλυπητήριο μήνυμα. “Προσευχόμεθα εξ όλης καρδίας υπέρ αναπαύσεως ψυχής αυτού εν χώρα ζώντων και όπως Αρχιποίμην Χριστός αναδείξη άξιο διάδοχο αυτού εις το πηδάλιο της Αγιωτάτης Εκκλησίας υμών”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο συλλυπητήριο μήνυμα, το οποίο υπογράφει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος.

Ο πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος είχε επισκεφθεί το Φανάρι τον περασμένο Οκτώβριο, με την ευκαιρία του εορτασμού του έτους 2008 ως έτους του αποστόλου Παύλου, και συμμετείχε στη σύναξη των προκαθημένων των ορθοδόξων εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη.

Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Όπως επισήμανε, σχεδόν επί τρεις δεκαετίες ο Αλέξιος συνετέλεσε στην πνευματική αναγέννηση της Εκκλησίας της Ρωσίας. Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν επίσης ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους πνευματικούς δεσμούς που τον συνέδεαν με τον Αλέξανδρο.

Αμφισβητούμενη προσωπικότητα

Ο πρώτος μετασοβιετικός πατριάρχης, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας ένα χρόνο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την καθοδήγησε στην αναγέννησή της έπειτα από δεκαετίες σοβιετικού αθεϊσμού, έχει χαρακτηριστεί αμφισβητούμενη προσωπικότητα. Οι διασυνδέσεις του με το Κρεμλίνο και οι καλές σχέσεις που διατηρούσε με την πολιτική ηγεσία της χώρας, παρότι ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας - κράτους, οι ταραγμένες σχέσεις του με το οικουμενικό πατριαρχείο, ο υπέρμετρος συντηρητισμός του (είχε καταδικάσει ως ασθένεια την ομοφυλοφιλία), αλλά και οι αιχμές από κύκλους της Ρωσίας ότι διατηρούσε σχέσεις με την KGB και οι προνομιακές σχέσεις του με τη νέα οικονομική τάξη που αναδύθηκε στη Ρωσία αποτελούν μόνο το γενικό στίγμα των ημερών και της πορείας του μακαριστού Αλέξιου Βʼ.

Πηγή: www.makthes.gr

Εξαγγελίες και για τους αγρότες.


Τη διαρκή μέριμνα της κυβέρνησης για τα προβλήματα του κόσμου της υπαίθρου υπενθύμισε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός γνωρίζοντας ότι η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιείται στη σκιά των κινητοποιήσεων των αγροτών ανήγγειλε ότι “την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να καταβληθούν τα νέα δικαιώματα στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, ύψους 200 εκατ. ευρώ”

Πρόκειται, είπε, “για τη μεγαλύτερη εφάπαξ καταβολή επιδοτήσεων που έχει γίνει μέχρι σήμερα και αυτό αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη στήριξη των αγροτών”.

Ο Κ. Καραμανλής παράλληλα υπενθύμισε πως “αυτή η κυβέρνηση έχει σε μόνιμη έγνοια τους αγρότες” και είναι εκείνη που διασφάλισε με τις παρεμβάσεις της την καταβολή στους καπνοπαραγωγούς του συνόλου των κοινοτικών πόρων μέχρι το 2013, όπως και του συνόλου των εισροών για το βαμβάκι.

Παρέχεται επίσης, είπε, χορήγηση άτοκου δανείου 150 εκατ. ευρώ στους συνεταιρισμούς για άμεσες προκαταβολές στους παραγωγούς δημητριακών και πιστώνονται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι λογαριασμοί 800.000 αγροτών ενιαίας ενίσχυσης με ποσό 1.760.000.000 ευρώ, ενώ αυξήσαμε και τη χρηματοδότηση των νέων αγροτών με 70.000 ευρώ.

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ

Οι υψηλοί τόνοι, οι προσωπικές επιθέσεις και η μάχη ιδεολογικών χαρακωμάτων δεν απουσίασαν και από αυτή τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή τείνοντας να μετατραπεί πλέον σε μόνιμο σκηνικό.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε “ανεύθυνες, επιπόλαιες και δημαγωγικές θέσεις και απόψεις σε δύσκολους καιρούς δεν συνιστούν απλά και μόνο πολιτική αδυναμία. Είναι -κάτω από τις σημερινές συνθήκες- επικίνδυνες για την πορεία του τόπου”. Στηλίτευσε ως δημαγωγική τη στρατηγική του Γ. Παπανδρέου, που φάσκει και αντιφάσκει, ενώ απέρριψε ως “αγοραία” την ορολογία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε “την κυβέρνηση δέσμια της νεοσυντηρητικής της πολιτικής”, που αδυνατεί να κατανοήσει τις αιτίες της κρίσης και τη νέα πραγματικότητα. Δεν βλέπετε, είπε, ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι και “η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για μια νέα άδικη αναδιανομή του πλούτου”.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για μονεταριστική πολιτική, στράφηκε εναντίον του Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι “δεν ξέρω αν η πράσινη οικονομία θα αλλάξει τον εργάσιμο χρόνο” και πρόβαλε για μια ακόμη φορά αναχώματα απέναντι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέκος Αλαβάνος μίλησε για σκηνικό επανόρθωσης του δικομματισμού, που στήνεται κάθε βράδυ από οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αποχωρήσουμε από το σύμφωνο σταθερότητας και της συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης είπε στον Κ. Καραμανλή ότι, “όταν ο αντίπαλός μου δακρύζει στο μάτι, εγώ δεν του βάζω μέσα βελόνα, αλλά του δίνω κολλύριο”. Απευθυνόμενος προς τον Γ. Παπανδρέου, που δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Καρατζαφέρης επικαλέστηκε τη ρήση του Σόλωνα “μηδένα προ του τέλους μακάριζε”, ενώ σχολιάζοντας το κάλεσμα του κ. Γ. Παπανδρέου προς τον κ. Α. Αλαβάνο και την αποστροφή του “θα βρεθούμε μαζί στο μετερίζι των αγώνων και τώρα και στο μέλλον”, είπε: “Οι έξυπνοι πάνε μαζί και οι χαζοί χώρια. Πρέπει να έχουμε το νου μας να μην παραδώσουμε την εξουσία σε εσάς, που μαζί είστε ένα εκρηκτικό μείγμα”. Τέλος απευθυνόμενος στην κ. Παπαρήγα είπε: “Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο 1917, αν και προτιμώ τον Μαρξ από τους αρπάξ”.

Πηγή: www.makthes.gr

Επίδομα θέρμανσης από Ιανουάριο.


Επιδόματα θέρμανσης και στεγαστικού δανείου, διπλασιασμό του δώρου Χριστουγέννων στους ανέργους και 2 δισ. ευρώ για απασχόληση και στήριξη των ανέργων εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής. Για… ψιχία έκανε λόγο η αντιπολίτευση

Πακέτο άμεσων παροχών από το Ταμείο Φτώχειας, που θα αρχίσουν να λαμβάνουν σε λίγες ημέρες χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι, ανακοίνωσε από το βήμα της

Βουλής ο πρωθυπουργός.

Η “δέσμη” των επιδομάτων, που ο Κώστας Καραμανλής εξήγγειλε κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την “αντιμετώπιση της κρίσης”, περιλαμβάνει:

- Χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (το λεγόμενο επίδομα θέρμανσης) σε συνταξιούχους του ΟΓΑ, στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους εγγεγραμμένους άνεργους.


Το επίδομα αυτό θα δοθεί τον Ιανουάριο, θα διαφοροποιείται με το χωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες -ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες- και θα ανέρχεται αντίστοιχα σε 200 ευρώ, 150 ευρώ και 100 ευρώ για κάθε ζώνη.

- Xορήγηση σε δύο δόσεις (Ιανουάριο και Ιούνιο) έκτακτου επιδόματος στεγαστικού δανείου, ύψους συνολικά 500 ευρώ, για κάθε συνταξιούχο δικαιούχο του ΕΚΑΣ και επιδοτούμενο άνεργο του ΟΑΕΔ, που έχει στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας, που συνάφθηκε πριν από το 2009.

- Διπλασιάζεται το δώρο των Χριστουγέννων που δικαιούνται οι επιδοτούμενοι άνεργοι και θα καταβληθεί σε λίγες ημέρες, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα το υπουργείο Απασχόλησης θα εξειδικεύσει συγκροτημένο κύκλο δράσεων πάνω από 2 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την απασχόληση και τους ανέργους, που θα αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες.


Ειδικότερα είπε πως το 1 δισ. ευρώ θα αφορά προγράμματα υποστήριξης σε 200.000 άνεργους, για να επανέλθουν στον κύκλο της αγορά εργασίας.
Προανήγγειλε ότι τον Ιανουάριο το επίδομα ανεργίας θα μετατραπεί σε επίδομα για την απασχόληση 60.000 συμπολιτών μας. Επίσης ότι από τον Ιανουάριο επεκτείνονται τα προγράμματα κατάρτισης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, για τη διατήρηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης.
Ταυτόχρονα προγραμματίζεται η προκήρυξη νέων προγραμμάτων για την προώθηση ανέργων στην απασχόληση, τη δημιουργία ευκαιριών στους νέους που εγκαταλείπουν το σχολείο και για τη στήριξη νέων επιστημόνων σʼ ένα δικό τους ξεκίνημα.

Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε πως σε συνάρτηση με τη “δέσμη” αυτών των μέτρων τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης θα επεξεργαστούν και νέες δράσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι ασθενέστεροι αλλά και η ανάπτυξη.

Πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive