Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2008

Αρον άρον εξαφάνισαν 49,8 εκατ.

Μέσα σε 10 μέρες ρευστοποίησαν μετοχές μεγάλης αξίας, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο σε 733.000 ευρώ

Εξαφάνιση μυστήριο! «Φτερά» φαίνεται πως έκαναν 49,8 εκατ. ευρώ από το «ιερό» χρηματιστηριακό χαρτοφυλάκιο της Μονής Βατοπεδίου, το κρίσιμο χρονικό διάστημα που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών της, κυριολεκτικά δηλαδή κάτω από τη μύτη των εισαγγελικών αρχών.
Αρον άρον εξαφάνισαν 49,8 εκατ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το υπόλοιπο του χρηματιστηριακού κωδικού της υπεράκτιας εταιρείας RASSADEL (που ανήκει στη Μονή) έχει μειωθεί κατά 49.831.019 ευρώ.

Η ύποπτη αυτή εσπευσμένη ρευστοποίηση μετοχών τεράστιας αξίας πραγματοποιείται μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημερών -από 22 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2008- περίοδο δηλαδή κατά την οποία έχουν δεσμευτεί δύο τραπεζικοί λογαριασμοί της Μονής: Ο πρώτος των 41 εκατ. ευρώ από την πώληση του Ολυμπιακού Ακινήτου στη NOLIDEN «παγώνει» στις 16/9, ενώ ο δεύτερος των 17.750.000 ευρώ, χρήματα που προέρχονται από την πώληση των οικοπέδων «φιλέτων» της Θεσσαλονίκης στην ΑΝΘΕΜΙΑΣ του Θ. Πάπιστα, δεσμεύεται στις 23/9. Πολύ αργότερα, στις 14/11 δεσμεύεται και η «δωρεά» των 9 εκατ. ευρώ για την αγορά του Ολυμπιακού Ακινήτου.

Σύμφωνα με έγγραφο της Επενδυτικής Τράπεζας (θυγατρική της MARFIN) προς την Επιτροπή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, που εστάλη στις 22/9/20008, η RASSADEL, διαχειριστής της οποίας είναι ο Α. Κοιρανίδης, είχε ως τελικό δικαιούχο τη Μονή Βατοπεδίου. Η τράπεζα ενημέρωνε την Επιτροπή ότι η τότε τρέχουσα αξία των μετοχών που είχε η RASSADEL στη χρηματιστηριακή της μερίδα ήταν 50.564.019 ευρώ.

Στις 2 Οκτωβρίου, η Marfin Egnatia Bank ενημέρωνε την Επιτροπή ότι η αξία των μετοχών που βρισκόταν στο χαρτοφυλάκιο της RASSADEK ήταν 733.000 ευρώ και οι μετοχές έχουν ενεχυριαστεί έναντι απαιτήσεων της τράπεζας (μετοχοδάνειο).

Αίτημα
Η τράπεζα ζητούσε από την Επιτροπή οδηγίες, σχετικά με το αν θα έπρεπε να δεσμεύσει και αυτόν τον λογαριασμό, πέραν των καταθετικών λογαριασμών που διατηρούσε στην τράπεζα η Μονή, γεγονός που επιβεβαιώνει την κατάθεση του μοναχού Ευδόκιμου ότι δεν είχαν δεσμευτεί οι χρηματιστηριακοί λογαριασμοί της RASSADEL.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει εκ νέου ερωτήματα για τον πρόεδρο της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Στ. Γκρόζο, όπως και για τις εισαγγελικές αρχές, γιατί δεν δεσμεύτηκαν εξαρχής όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Μονής (τραπεζικές καταθέσεις και χρηματιστηριακά χαρτοφυλάκια), ώστε να μην προλάβει η Μονή, όπως εμφανίζεται, να ρευστοποιήσει μετοχές τεράστιας αξίας, κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη» των αρχών που διερευνούσαν τις οικονομικές συναλλαγές της.

Επιπλέον, παραμένει άγνωστο πού κατευθύνθηκαν τα τεράστια ποσά που αποκόμισε η Μονή από τη ρευστοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου της, τη διαχείριση του οποίου εκτός από τη RASSADEL είχε αναλάβει -όπως αποκαλύφθηκε χθες - και δεύτερη υπεράκτια εταιρεία, με την επωνυμία Mateus.

Εξηγήσεις για το θέμα θα κληθεί να δώσει με την κατάθεσή του, την προσεχή Δευτέρα στην Εξεταστική Επιτροπή, ο διαχειριστής και των δύο εταιρειών, Αθ. Κοιρανίδης. Βουλευτές της αντιπολίτευσης μετέφεραν χθες την άποψη χρηματιστηριακών παραγόντων ότι την επίμαχη περίοδο -22/9 έως 2/10- ο δείκτης του ΧΑΑ υποχωρούσε κατακόρυφα, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ωστόσο η πτώση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογήσει την «εξαφάνιση» του χαρτοφυλακίου της Μονής μέσα σε δέκα (10) μέρες.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν, για εσπευσμένη, ίσως και επιβεβλημένη ρευστοποίηση (forced liquidation) στην οποία προχώρησε η Μονή, για να αποφύγει την ενδεχόμενη δέσμευση και των χρηματιστηριακών λογαριασμών της από την εισαγγελία και την Επιτροπή για το ξέπλυμα.

Πηγή: Εθνος

5.000 σχολές απειλούνται με λουκέτο

5.000 σχολές απειλούνται με λουκέτο ή με δυσβάσταχτο δανεισμό, λόγω του νέου νόμου για τα κολέγια

Λουκέτο κινδυνεύουν να βάλουν τουλάχιστον πέντε χιλιάδες μικρομεσαίες σχολές σ' όλη τη χώρα. Ο μοναδικός κωδικός έναρξης επιτηδεύματος στην εφορία, που τους χαρακτηρίζει «Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών», τους έφερε στην ίδια μοίρα με... τα ιδιωτικά κολέγια.

Η πλειονότητα των σχολών αυτών δεν πληρούν κατ' ελάχιστον τις αυστηρές προδιαγραφές που έθεσε ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης, αυστηρότερες και από τη λειτουργία των κολεγίων (!) με αποτέλεσμα, εάν δεν συμμορφωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου, να υποχρεωθούν να κλείσουν.

Παράπλευρη απώλεια θα είναι και οι περίπου 40.000 θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών, διοικητικών υπάλληλων και αυτοαπασχολούμενων, που κινδυνεύουν να χάσουν.

Σχολές πληροφορικής, μακιγιάζ, κομμωτικής, αγγειοπλαστικής, φροντιστήρια προετοιμασίας για διαγωνισμούς ΑΣΕΠ βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα.

Το υπουργείο Παιδείας απαιτεί από τους ιδιοκτήτες να καταθέσουν εγγυητική επιστολή 100.000 ευρώ, συν άλλες 20.000 ευρώ υπέρ του Δημοσίου για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Απαιτεί επίσης να βελτιώσουν εκ βάθρων τις κτιριακές τους υποδομές. Να αναζητήσουν (αν τα υπάρχοντα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις) νέα κτίρια και να επενδύσουν μόνο σε υποδομές άλλα 100.000 ευρώ!

Ενα εξωφρενικό ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι για να λειτουργήσει, για παράδειγμα, μια σχολή στο Δομοκό, στα Γιάννενα, την Αλεξανδρούπολη, τα Χανιά, αλλά και στην καρδιά της Αθήνας, χρειάζεται επένδυση περίπου 20 χιλ. ευρώ! Επιπλέον ο μέσος ετήσιος τζίρος μιας τέτοιας επιχείρησης ίσα που ξεπερνά τις 80 χιλιάδες!

Δυσβάσταχτοι όροι
«Για να λειτουργήσει ένα φροντιστήριο πληροφορικής σ' ένα μικρό αστικό κέντρο 5.000 κατοίκων, χρειάζεται να έχει ένα εξοπλισμένο εργαστήριο με 7 έως 10 υπολογιστές, ώστε να μπορεί να εκπαιδεύσει περί τους 180 μαθητές ετησίως», μας είπε ο Αν. Δημητρακουλάκος, πρόεδρος των κέντρων πληροφορικής. «Το καθαρό εισόδημα είναι της τάξης των 10 έως 20 χιλ. ευρώ, οπότε ένας καθηγητής πληροφορικής μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια. Με τη νέα υπουργική απόφαση ο ίδιος καθηγητής για να λειτουργήσει μία μόνο αίθουσα μαθήματος θα πρέπει να διαθέτει 4 τουαλέτες, 3 γραφεία και κτίριο 110 τ.μ. κατ' ελάχιστον».

«Πώς είναι δυνατόν το υπουργείο Παιδείας να θέλει να κλείσει εν μία νυκτί τόσες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις;» αναρωτιέται ο Αλ. Κόντος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια τέτοια απόφαση ευνοεί αποκλειστικά το καρτέλ των ξένων κολεγίων και καταστρέφει ένα βιώσιμο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Θέλουν να επιτρέψουν στα ιδιωτικά κολέγια να διαχειριστούν άνετα τα μεγάλα κονδύλια επιδοτήσεων της Ε.Ε. για τα προγράμματα κατάρτισης. Εκεί βρίσκεται το μυστικό...», αναφέρει.

*Φαίνεται λοιπόν ότι η περίπτωση των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών επιβεβαιώνει τη γνωστή παροιμία «όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν οι βάτραχοι». Διαβάζοντας τους όρους λειτουργίας και τις προδιαγραφές που έθεσε το υπουργείο για τα ΙΕΚ, τα ιδιωτικά κολέγια και τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών διαπιστώσαμε ότι απαιτεί από τις μικρές επιχειρήσεις περισσότερες παρεμβάσεις απ' όσα ζητάει από τους «μεγάλους» της αγοράς.

Μεγαλύτερες αίθουσες
Για παράδειγμα, σ' ένα εργαστήριο το ελάχιστο εμβαδόν αίθουσας ώστε να πάρει άδεια ορίζεται στα 25 τ.μ. Για τα κολέγια, όμως, που υποτίθεται ότι θα προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, το στάνταρ για μια αίθουσα διδασκαλίας είναι 22 τ.μ.!

Ζητά επίσης από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να στεγάζονται οπωσδήποτε σε ενιαίο κτίριο, ενώ επιτρέπεται στα κολέγια να χρησιμοποιούν ξεχωριστά κτίρια αρκεί να μην έχουν μεταξύ τους απόσταση μεγαλύτερη των 3 χιλιομέτρων.

Επισκεφθήκαμε τη σχολή «Αμάραντου», που επί 50 χρόνια έχει ταυτίσει το όνομά της με την κομμωτική. Ανήκει στα «εργαστηρια».

«Πού θα βρούμε κτίριο τέτοια εποχή για να μεταστεγαστούμε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου Παιδείας;», αναρωτήθηκε η ιδιοκτήτρια Χλόη Αμάραντου. «Θέλουμε να μπει τάξη στον κλάδο, αλλά αυτό που γίνεται τώρα είναι παραλογισμός», σχολίασε.

Ο αντιπρόεδρος της σχολής Αν. Βαλσαμής πρόσθεσε: «Κανένας επιχειρηματίας δεν έχει αυτή την περίοδο ζεστό χρήμα 100.000 ευρώ για να καταθέσει ως εγγύηση». Οι ίδιοι αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε πιστωτικό ίδρυμα για να πάρουν δάνειο. «Είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε υποθήκη την περιουσία μας».

*«Εμείς ως κέντρα ελευθέρων σπουδών παρέχουμε άτυπη κατάρτιση - εκπαίδευση, χωρίς να υποσχόμαστε πτυχία, επαγγελματικά δικαιώματα ή αναβολή στράτευσης, και με πολύ φθηνά δίδακτρα», μας είπε ο Παν. Φωτιάδης, ιδιοκτήτης σχολής στη Θεσσαλονίκη. «Ο υπουργός με την απόφασή του μας οδηγεί στο κλείσιμο, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν τέτοιες παράλογες προδιαγραφές».

Πηγή: www.inout.gr

Νιγηρία: Στα όρια θρησκευτικής σύρραξης

Περισσότεροι από 380 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στη πόλη Ζος της κεντρικής Νιγηρίας.

Τις συγκρούσεις προκάλεσε η αδυναμία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών από τις αρχές και η έντονη φημολογία για νοθεία.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την περασμένη πέμπτη ανάμεσα στους οπαδούς των 2 μεγαλυτέρων πολιτικών σχηματισμών, αλλά σύντομα εξελίχθηκαν σε θρησκευτική σύρραξη ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας κατάλυμα σε εκκλησίες και τζαμιά.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκρηξη βίας στη Νιγηρία μετά την εκλογή στην προεδρία της χώρας του Ουμάρου Γίαρ Αντούα, μία εκλογή που διεθνείς παρατηρητές είχαν χαρακτηρίσει ως παράνομη.

Πηγή: www.skai.gr

Παραμένει το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ

Νέα δημοσκόπηση έρχεται στο φως της δημοσιότητας από την ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», όπου παραμένει η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία παραμένει στις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει ποσοστό 30,7% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 26,2%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 7,6% και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α που συγκεντρώνει το 7,8%. Τέλος, το κόμμα ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη έχει ποσοστό 3,8%, ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 20%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση φαίνεται πως τρεις στους τέσσερις πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένοχη στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου.

Πηγή: www.ant1online.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive