Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008

Έρχονται τεκμήρια σε ΙΧ, ακίνητα, σκάφη

Στην επιβολή τεκμηρίων σε ΙΧ μεγάλου κυβισμού, ακίνητα και σκάφη αναψυχής αποφάσισε να προχωρήσει τελικά το υπουργείο Οικονομίας. Ο κ. Αλογοσκούφης δέχθηκε σήμερα Παρασκευή τις τελικές εισηγήσεις από τους αρμόδιους φορείς και αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, το τεκμήριο για τα ΙΧ θα ονομάζεται "δαπάνες χρήσης" και θα υπολογίζεται για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών, ενώ σύμφωνα με τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων το ετήσιο κόστος χρήσης θα κυμαίνεται από 2.500 μέχρι 5.000 ευρώ ανάλογα με τα κυβικά. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος έχει περισσότερα από ένα αυτοκίνητα και το άθροισμα των κυβικών τους ξεπερνάει τα 2.000 κυβικά.

Για τα ακίνητα άνω των 200 τμ ο αρμόδιος φορέας εισηγείται στο υπουργείο Οικονομίας ως ελάχιστο κόστος χρήσης πέντε ευρώ ανά τ.μ το μήνα, ενώ δε δίνονται διευκρινίσεις για περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έχει περισσότερα από ένα ακίνητα. Πάντως, σε αυτή την περίπτωση δε θα μπορεί να δηλώσει ετήσιο εισόδημα κάτω από 19.800 ευρώ.

Για τα σκάφη αναψυχής τέλος οι προτάσεις των φορέων κινούνται μεταξύ 1.788 και 8.085 ευρώ για σκάφη 7 ως 12 μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας οι αποφάσεις θα κινούνται κοντά στις προτάσεις των φορέων.

Πηγή: www.skai.gr

Προσωρινή παραίτηση Εφραίμ

Την πρόθεση του να παραιτηθεί προσωρινά από τα διοικητικά και διαχειριστικά του καθήκοντα στη Μονή Βατοπαιδίου ανακοίνωσε ο ηγούμενος Εφραίμ στα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μετά από τρίωρες εξηγήσεις και τις σχετικές συστάσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δέχθηκε να υποβάλει την παραίτησή του έως την Τρίτη και μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Από το περιβάλλον του Εφραίμ, πάντως, τονίζεται ότι ο ίδιος δεν παραιτείται, θα παραμείνει ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου και η αδελφότητα παραμένει ενωμένη στο πλάι του.

Υπενθυμίζεται ότι, ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Πιέρος, ο οποίος ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα της άρνησης των δύο να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, καλεί στις 5 Δεκεμβρίου ενώπιων του, τον Εφραίμ και τον Αρσένιο.

Πηγή: www.ant1online.gr

Ελλάδα: η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» παρουσιάζει η Ελλάδα, μετά τη Λετονία, καθώς ένας στους 5 κατοίκους (20,1%) βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ το ποσοστό της μακροχρόνιας φτώχειας ανέρχεται στο 14%, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ των «15».
Σύμφωνα με το ετήσιο πόρισμα του Παρατηρητηρίου Φτώχειας, Ανισότητας και Κοινωνικού Αποκλεισμού και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, την υψηλότερη φτώχεια εμφανίζουν οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) καθώς και οι χώρες με φιλελεύθερο κοινωνικό κράτος (Βρετανία, Ιρλανδία).

Αντίθετα, τη χαμηλότερη φτώχεια και ανισότητα εμφανίζουν οι χώρες με σοσιαλδημοκρατικό καθεστώς ευημερίας (Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία) και ακολουθούν οι χώρες με συντηρητικό-κορπορατιστικό τύπο κοινωνικού κράτους (κυρίως χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης).

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η σύγκριση του επιπέδου φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ αποκρύπτει τις τεράστιες διαφορές στο επίπεδο διαβίωσης όταν γίνεται με βάση τις εθνικές γραμμές σχετικής φτώχειας. Υιοθετώντας, για παράδειγμα, τη γραμμή φτώχειας της Δανίας, τότε περισσότερο από το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί.

Οι διαφορές στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ δεν ερμηνεύουν ικανοποιητικά τις διαφορές στο επίπεδο φτώχειας. Στην Ελλάδα, παρόλο που οι άνεργοι εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας από τους εργαζόμενους, έχουν πολύ μικρή συμμετοχή στην συνολική φτώχεια.

Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης εμφανίζουν παρόμοια ποσοστά φτώχειας με αυτά των ανέργων, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που προωθούν τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας και τη μερική απασχόληση.

Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στην Ελλάδα (δηλαδή τα διάφορα επιδόματα, εκτός των συντάξεων) παρουσιάζουν τη μικρότερη αποτελεσματικότητα στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, γεγονός το οποίο φανερώνει την αναποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η μείωση που επιφέρουν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στο ποσοστό φτώχειας της Ελλάδος είναι μόλις 6,5%, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό μείωσης στην ΕΕ των «15» είναι 24,9%.

Παρά τη σημαντική άνοδο του ΑΕΠ στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, η φτώχεια και η ανισότητα παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Η φτώχεια στην Ελλάδα αφορά σε μεγάλο βαθμό φτωχούς εργαζόμενους και φτωχούς συνταξιούχους, κάτι που εξηγεί γιατί η φτώχεια δεν μειώνεται όταν αυξάνεται η απασχόληση και κάμπτεται το ποσοστό ανεργίας (ιδίως όταν η αύξηση αυτή αφορά στη μερική απασχόληση).

Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ανισότητας οφείλεται στην ανισότητα που υπάρχει εντός των κοινωνικών ομάδων. Η υιοθέτηση γενικών μέτρων καθολικής εμβέλειας, μέσω της ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, εμφανίζεται ως το πλέον κατάλληλο και αποτελεσματικό μέτρο για την άμβλυνση της ανισότητας.

Πηγή: www.cosmo.gr

Ο Εφραίμ και ο Αρσένιος αποφάσιζαν μαζί με υπουργούς.Κατάθεση ψυχής του... λογιστή της Μονής Βατοπαιδίου μοναχού Ευδόκιμου στην Εξεταστική Επιτροπή.
Επαφές που είχαν με υπουργούς ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος επιβεβαίωσε ο μοναχός Ευδόκιμος, ο οποίος κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή, προφορικά και όχι με υπόμνημα, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως αποφάσιζαν μαζί για τις ανταλλαγές! Μια κατάθεση που φαίνεται πως ήταν εις γνώσιν του ηγούμενου Εφραίμ ώστε να πιέσει περισσότερο την κυβέρνηση…Ειδικότερα, ο… λογιστής της μονής Βατοπαιδίου τόνισε ότι η γεροντική σύναξη ενημερώθηκε από τον ηγούμενο Εφραίμ για τη δίκη στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής αναφορικά με τη λίμνη Βιστωνίδα ότι η απόφαση καθυστερούσε, γιατί «τα βρήκανε».Εξάλλου, ο μοναχός Ευδόκιμος επί της ουσίας παραδέχτηκε ότι το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 15 εκ. ευρώ μετά τις πωλήσεις ακινήτων στις οποίες προέβη η Μονή και τη δωρεά των 9 εκ. ευρώ για το Ολυμπιακό ακίνητο. Επιβεβαίωσε επίσης την ταύτιση της Μονής με τη «Ρασαντέλ» και τη συμμετοχή της ίδιας εταιρείας στην «Ανθεμιάς» του Αθανάσιου Πάπιστα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μοναχός Αναστάσιος είπε ότι συνέτασσε και έστελνε φαξ με εμβάσματα και προς την off shore «Ρασαντέλ». Αξίζει να σημειωθεί πως ο μοναχός Ευδόκιμος αισθάνθηκε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής, ωστόσο επέστρεψε και ολοκλήρωσε την κατάθεση του.
Ο «διεκπεραιωτής»

Από την πλευρά του ο μοναχός Αναστάσιος εμφανίστηκε ως απλός διεκπεραιωτής διαφόρων εντολών, που του δίνει ο πατέρας Ευδόκιμος και αφορούν τις υποθέσεις της Μονής. Ανέφερε ότι το μόνο που γνωρίζει για την υπόθεση των ανταλλαγών, είναι μερικές πληρωμές που είχαν γίνει στο δικηγόρο της Μονής, που έχει σχέση με τις ανταλλαγές, τον κ. Πελέκη και την κ. Βουλγαράκη.

Ο Μαρκογιαννάκης

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης στην προσπάθεια του να επιταχύνει τη διαδικασία, ζήτησε να καταθέσουν τα πολιτικά πρόσωπα εντός της Παρασκευής και το Σαββατοκύριακο, αντί της Δευτέρας που ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν οι καταθέσεις, με πρώτους τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, Δρυ και Φωτιάδη. Η πρόταση προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και τελικώς αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από την Δευτέρα. Συνεπώς τη Δευτέρα καταθέτουν οι κύριοι Δρυς, Φωτιάδης και Μπέζας και θα ακολουθήσουν οι κύριοι Κοντός, Μπασιάκος, Κιλτίδης και Ρουσόπουλος.

Λουτρό αίματος - Δωμάτιο με δωμάτιο επιχειρούν οι κομάντο

Μάχες μέσα στα δωμάτια των πολυτελών ξενοδοχείων Ταζ Μαχάλ και Όμπερόι του Μουμπάι δίνουν οι ινδοί κομάντο για την απελευθέρωση των ομήρων. Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές η αστυνομία φαίνεται να κερδίζει τον έλεγχο των κτιρίων έναντι των τρομοκρατών. Αρκετοί ειναι οι τουρίστες που έχουν ελευθερωθεί, ενώ υπάρχουν αναφορές για πολλά πτώματα μέσα στα ξενοδοχεία.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης (27/11) αναζοπύρωση της πυρκαγιάς σημειωνόταν στο ξενοδοχείο Όμπερόι, όπου θεωρείται οτι βρίσκονται ακόμη οι περισσότεροι όμηροι και εγκλωβισμένοι. Τα τελευταία στοιχεία μιλούν για 120 νεκρούς και 320 τραυματίες. Ευθύνη σε ομάδες που βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονική χώρα, απέδωσε ο ινδός πρωθυπουργός – μία φράση που θεωρείται οτι «δείχνει» προς την πλευρά του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τις αρχές μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 81 Ινδοί και έξι τουρίστες. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός Γερμανού, ενός Ιάπωνα, ενός Ιταλού καθώς και ενός Βρετανού – κυπριακής καταγωγής. Πρόκειται για τον 72χρονο επιχειρηματία ΑνδρέαΛιβέρα, που θεωρείται οτι εκτελέστηκε από τους τρομοκράτες. Σημειώνεται ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Χεμάντ Καρκάρε καθώς και 14 αστυνόμοι.

Η νύχτα που έρχεται θα είναι μια ακόμη νύχτα τρόμου για τους ομήρους και τους εγκλωβισμένους – ο αριθμός των οποίων είναι ακόμη άγνωστος – με τους περισσότερους να βρίσκονται στο ξενοδοχείο Όμπεροι – καθώς επίλεκτα σώματα κομάντο εξακολουθούν τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης στα παγιδευμένα από τους τρομοκράτες ξενοδοχεία Ταζ Μαχάλ και Ομπερόι. Μεταξύ των εγκλωβισμένων στο Ταζ Μαχάλ παράμένουν ένας Έλληνας και η σύζυγος ένος έλληνα υπηκόου.

Πάντως σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, λίγοι είναι οι ένοπλοι που παραμένουν μέσα στο Ταζ Μαχάλ, στο οποίο οι αστυνομία φαίνεται ότι έχει τον έλεγχο και από το οποίο οι όμηροι συνεχίζουν να απεγκλωβίζονται.

Όπως αναφέρει το CNN στο Ομπερόι οι κομάντος διεξάγουν επιχειρήσεις από δωμάτιο σε δωμάτιο, προσπαθώντας να απελευθερώσουν σώους τους ομήρους και τους εγκλωβισμένους. Οι δυνάμεις ασφαλείας μέσω των εσωτερικών τηλεφώνων του ξενοδοχείου ζήτησαν από τους εγκλωβισμένους πελάτες να ανάβουν φώτα ή να τραβούν τις κουρτίνες για να δώσουν ένα στίγμα για τη θέση τους στο κτίριο ώστε βοηθήσουν τη σωτήρια επέμβαση. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Cnn εδώ και πολλές ώρες, εγκλωβισμένοι άνθρωποι συνεχίζουν να βγαίνουν από το κτίριο αλλά θεωρείται οτι μεγάλος αριθμός ανθρώπων βρίσκονται ακόμη μέσα.

Μέταξύ των εγκλωβισμένων σύμφωνα με επίσημες αναφορές από τις χώρες, βρίσκονται έξι Καναδοί και 15-20 Βρετανοί.

Πηγή: www.cosmo.gr

Χρεοκοπήσαμε! Το καταλάβαμε;

Μια επιτυχία ιστορικών διαστάσεων σημείωσε χτες η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομίας. Μέσα από την «εντατικοποίηση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων», όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Αντώναρος, η κυβέρνηση κατάφερε να καταγράψει επιτέλους το πλήρες ποσό των βεβαιωθέντων μεν, ανείσπρακτων δε εσόδων του κράτους.
Σύμφωνα με Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο (Ε.Τ.Κράτος Κόσκινο), το ποσό αυτό ανέρχεται σε 35 δις ευρώ, δηλαδή 14,2% του ΑΕΠ, και είναι αυξημένο κατά 173% σε σχέση με το 2003.

Αυτή η θλιβερή πρωτιά στον τομέα της είσπραξης φόρων και λοιπών οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο είναι αποτέλεσμα της αντίληψης που κυριάρχησε για πολλά χρόνια στη συντηρητική παράταξη ότι τόσο οι φόροι στα μεγάλα εισοδήματα όσο και η πίεση από πλευράς κράτους για συλλογή φόρων είναι οικονομικά, βλέπε εκλογικά, επιζήμια. Έτσι, με το που ανέλαβε την εξουσία το 2004, η κυβέρνηση δεν έχασε το χρόνο να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. «Παιδιά χαλαρά. Μην ταράζετε τα ήρεμα νερά της κοινωνίας». Όποιος διαθέτει γνωστούς, συγγενείς και φίλους που δουλεύουν σε κάποια ΔΟΥ της Αθήνας ή της επαρχίας μπορεί να επαληθεύσει του λόγου το αληθές. Όμως, παράλληλα με το πνεύμα χαλάρωσης που ευλαβικά επικοινωνήθηκε από πάνω προς τα κάτω, ξεκίνησε επίσης το σταδιακό ξήλωμα των όποιων φοροεισπρακικών μηχανισμών και τέθηκε σε λειτουργία ένα σχέδιο χαριστικών ρυθμίσεων εισφορών και φόρων καθώς επίσης και απαλλαγής των υψηλών εισοδημάτων από τη φορολογία.

Όπως αποδείχτηκε τελικά, το αποτέλεσμα αυτής της φορολογικής φιλοσοφίας υπήρξε απόλυτα καταστροφικό. Πρώτον, τα έσοδα του κράτους από φόρους μειώθηκαν από 28% σε 22% του ΑΕΠ, με συνέπεια την απουσία πόρων για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια επενδυτική πολιτική και φυσικό επακόλουθο τη χειροτέρευση της πραγματικής δημοσιονομικής θέσης της χώρας. Δεύτερον, με σκοπό να αντισταθμιστεί αυτή η κατάσταση, η κυβέρνηση αύξησε το ΦΠΑ από 17% σε 19%, διεύρυνε τη φορολογική βάση προς τα κάτω, αυξάνοντας τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή των μισθωτών από 15% στο 29%, και επέβαλλε κεφαλικό φόρο της τάξης του 10% σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς με μπλοκάκι της γενιάς των 700 ευρώ. Τέλος, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, η ελάφρυνση των μεγάλων εισοδημάτων δε δημιούργησε κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις (το λεγόμενο incentive effect δε λειτούργησε), αλλά αντιθέτως έδωσε την ευκαιρία να τσεπωθούν περισσότερα κέρδη υπό τη μορφή εισοδημάτων εργασίας και κεφαλαίου, τα οποία κατευθύνθηκαν στην κατανάλωση και τροφοδότησαν την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που από 6,6% το 2003 έφτασε στο 14,5% το 2008 (το income effect σε όλο του το μεγαλείο).

Κάπως έτσι λοιπόν, με μια μαύρη τρύπα ανείσπρακτων φόρων της τάξης των 35 δις ευρώ, τη φερεγγυότητα του προγράμματος δανεισμού να καταρρέει και τον πρώτο «σωστό προϋπολογισμό» για τον οποίο έγιναν πέρυσι εκλογές να καταγράφει έλλειμμα της τάξης του 3,5% -καθιστώντας την Ελλάδα μοναδική χώρα με υπερβολικό έλλειμμα στην ευρωζώνη-, φτάσαμε να μοιάζουμε αφόρητα με την Αργεντινή το 2000.

Χρεοκοπήσαμε. Άραγε το καταλάβαμε; Αν δεν είχαμε και το ευρώ…

Πηγή: g700.blogspot.com/

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive