Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008

25/11: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών


Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη σε όλο τον πλανήτη. Μπορεί να έχει διάφορες μορφές – από τη φυσική βία και την σεξουαλική εκμετάλλευση έως τον αναγκαστικό γάμο και την ενδοοικογενειακή βία - ενώ δεν γνωρίζει ήπειρο, σύνορα, θρησκεία, φυλή, πολιτισμό.

Οι αριθμοί είναι θλιβεροί: μία στις τρεις γυναίκες είναι πιθανό να υποστεί άσκηση φυσικής βίας, σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ μία στις πέντε γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Πάνω από το 80% των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες.

«Η πλήρης και αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι σύμφυτη με τη βαθύτερη έννοια της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και ανήκει στον πυρήνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου, όπου οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι μορφές βίας που έχουν αναδυθεί δεν περιορίζονται στις παραδοσιακές μορφές εκδήλωσης αλλά έχουν αποκτήσει πιο υποδόριες και λιγότερο προβλέψιμες διαστάσεις.

»Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που προσβάλλουν το επίπεδο της Δημοκρατίας και του πολιτισμού μας η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων μας. Καταπολεμούμε τα κάθε είδους αναχρονιστικά στερεότυπα που υπονομεύουν τις ίσες ευκαιρίες της γυναίκας και του άνδρα στη ζωή, την εργασία και την πρόοδο, προωθούμε πολύπλευρες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην εξάλειψη νοοτροπιών που προσβάλλουν τα δικαιώματα της γυναίκας και εγγυόμαστε, έμπρακτα και ουσιαστικά, την προστασία της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς της» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πρ. Παυλόπουλος.

Οι μορφές της βίας κατά των γυναικών, πολλές: σεξουαλική κακοποίηση, αναγκαστικός γάμος, έγκλημα τιμής, εμπόριο σαρκός, βία στο σπίτι. «Η ενδοοικογενειακή βία είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη, γιατί περιβάλλεται συνήθως από πέπλο σιωπής» αναφέρει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας.

Στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην εργασία, στο δρόμο, στις φυλακές, στις περιοχές με πολεμικές συρράξεις, στις μετανάστριες, στα κυκλώματα εμπορίας γυναικών, η ανδρική εξουσία κάθε μορφής ασκεί πολύμορφη βία λόγω φύλου και διαιωνίζει την εξουσιαστική σχέση των ανδρών απέναντι στις γυναίκες.

«Ένα φαινόμενο που, παρά το γεγονός ότι η πρόοδος στα θέματα ισότητας είναι αναμφισβήτητη, αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά σημεία του σύγχρονου πολιτισμού μας. Ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περιβάλλοντα και αφορά γυναίκες όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων» αναφέρει ο Τομέας Ισότητας του ΠΑΣΟΚ.

«Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, η περιθωριοποίηση στην οποία ωθούνται οι λαοί ακόμη και ολόκληρες περιοχές του πλανήτη είναι βία κατά της ανθρωπότητας. Εκτός από τους πολέμους, η σωματική και ψυχική βία με σκοπό την επιβολή και την εξουσία ασκείται τώρα με ιδιαίτερη ένταση. Οι γυναίκες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες» αναφέρει το Φεμινιστικό Τμήμα του ΣΥΝ.

πηγή : www.cosmo.gr

Αντιδρούν στην παραχώρηση του λιμανιού

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν οι λιμενεργάτες, οι οποίοι αντιδρούν στην παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά στην κρατική κινεζική εταιρεία COSCO. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν το φόβο ότι η πώληση θα επιφέρει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και πιθανές απολύσεις.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί. Την αντίθεσή τους στην εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ στην κινεζική εταιρεία εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ.
Απεργοί λιμενεργάτες του ΟΛΠ, έκλεισαν το πρωί το δρόμο έξω από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για την παραχώρηση της διαχείρισης του σταθμού του ΣΕΜΠΟ για 35 χρόνια, στην κινεζική κρατική εταιρεία COSCO.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι η εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ θα επιφέρει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και απολύσεις, και κάνουν λόγο για εκποίηση μιας κερδοφόρας επιχείρησης όπως είναι ο ΟΛΠ.

Οι εργαζόμενοι, εδώ και καιρό πραγματοποιούν αποχή από την υπερωριακή απασχόληση, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση εμπορευμάτων στους σταθμούς.

Ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνος Καμένος, μιλώντας στη ΝΕΤ και την "Πρώτη Γραμμή", πάντως έδωσε τη ρητή διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα απολυθεί και ότι τα εργασιακά δικαιώματα δεν θίγονται.

Στην πορεία των εργαζομένων, που επέδωσαν ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής, συμμετείχε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και βουλευτές της Αντιπολίτευσης από την Α και Β Πειραιά.

Ο Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μοιράζει την Ολυμπιακή στο Κατάρ, τον ΟΤΕ στους Γερμανούς και το λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους και αναρωτήθηκε:

"Πρωθυπουργέ, γιατί «δουλεύετε» τον κόσμο; Πώς είναι δυνατόν να βρίσκετε 28 δις € για να δώσετε στους μεγάλους τραπεζίτες, και να μην έχετε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όσο θα βάλουν οι Κινέζοι στην επένδυσή τους, για να ανανεώσετε και εκσυγχρονίσετε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, το οποίο είναι κερδοφόρο και έχει τεράστιες δυνατότητες;"

Την αντίθεσή του εξέφρασε στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ -ΚΟΣΚΟ εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί την ώρα που επανεξετάζεται παγκοσμίως ο ρόλος του κράτους, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τις τηλεπικοινωνίες στους Γερμανούς ,την Ολυμπιακή στους Άραβες και τα λιμάνια σε μια κρατική κινεζικη εταιρεία.

"Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για τις επιλογές αυτές ,σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και στο πλαίσιο αυτό θα εκτιμήσει την κατάσταση που θα υπάρχει τότε .

Εναντίον της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, τάχθηκε με δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο Πρόεδρο και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

"Η αντίθεσή μας δεν είναι στο ποιος θα αγοράσει, δηλαδή αν θα είναι της μίας ή της άλλης εθνικότητας. Θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι λαϊκή περιουσία και εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο τομέα", τόνισε.

"H Κυβέρνηση θυμίζει τον μεσαιωνικό καρδινάλιο που βάφτιζε το κρέας, ψάρι. Έτσι βαφτίζει το ξεπούλημα, "αποκρατικοποίηση". Άραβες και άλλοι ξένοι «επενδυτές» την Ολυμπιακή. Γερμανοί τον Ο.Τ.Ε. Κινέζοι τα λιμάνια. Είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα στους Έλληνες. Αυτό δεν είναι επανίδρυση του κράτους, είναι κατεδάφιση", τόνισε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Πηγή: http://news.ert.gr

Φωτοβολταϊκά στοιχεία καλύπτουν τους τάφους ισπανικού νεκροταφείου

Βαρκελώνη: Η αιώνια ζωή μπορεί να γίνει παραγωγική: Μια κωμόπολη έξω από τη Βαρκελώνη αντλεί ενέργεια από φωτοβολταϊκά στοιχεία που εγκαταστάθηκαν πάνω στους τάφους του τοπικού νεκροταφείου.

Η δημοτική αρχή της Σάντα Κολόμα ντε Γκραμενέτ αποφάσισε πριν από τρία χρόνια την εγκατάσταση ακόμα ενός ηλιακού πάρκου, πέρα από τα δύο που είχαν ήδη κατασκευαστεί. Όμως ο κατάλληλος χώρος ήταν δυσεύρετος σε μια πόλη όπου 120.000 κάτοικοι συνωστίζονται σε μια έκταση μόλις τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων.


Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, η λύση του νεκροταφείου τελικά έγινε δεκτή. Από την περασμένη Τετάρτη, 462 φωτοβολταϊκά στοιχεία άρχισαν να λειτουργούν στο τοπικό νεκροταφείο, συνδεδεμένα με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Το ηλιακό νεκροταφείο παρέχει ενέργεια αρκετή για τις ανάγκες 60 νοικοκυριών και περιορίζει έτσι τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 62 τόνους το χρόνο. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ, συνολικού κόστους 720.000 ευρώ, τοποθετήθηκαν πάνω στα μνήματα υπό μικρή γωνία ώστε να μην αλλοιώνουν την εικόνα του χώρου.

«Ο καλύτερος φόρος τιμής που μπορεί κανείς να αποτίσει στους προγόνους του, σε όποια θρησκεία κι αν ανήκει, είναι να παράγει καθαρή ενέργεια για τις μελλοντικές γενιές» δηλώνει ο Εστέβε Σερέτ, διευθυντής της εταιρείας Conste-Live Energy που διαχειρίζεται την εγκατάσταση στο νεκροταφείο.

Δεδομένου ότι το νεκροταφείο έχει πληθυσμό 52.000 ατόμων, και πολύς χώρος μένει ακόμα αναξιοποίητος, η δημοτική αρχή σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει την εγκατάσταση.

Πηγή: http://tech.pathfinder.gr

Ενισχύονται οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

Νέο σημαντικό κεφαλαίο στις σχέσεις Ελλάδας - Κινάς αποτελεί η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και COSCO για την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων τα επόμενα 35 χρόνια.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εμβαθύνει και να επεκτείνει τα ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα της συνεργασίας της με την Κινά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι οι σημαντικότεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, δήλωσε ότι από το 2006 η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο "με μεγάλα, χειροπιαστά αποτελέσματα και για τους δύο λαούς".

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η χώρα του καλωσορίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στον ανταγωνισμό της κινεζικής αγοράς.

Πάντως, στη συμφωνία αντιδρά η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιεί 24ωρη απεργία.

Νωρίτερα, ο κινέζος πρόεδρος συναντήθηκε με τον έλληνα ομόλογο του, καθώς και με το Γιώργο Παπανδρέου και την Αλέκα Παπαρήγα.

Πηγή: www.skai.gr

Νέα πειρατεία από τους Σομαλούς

Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν άλλο ένα πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, ένα φορτηγό από την Υεμένη, όπως έγινε γνωστό.

Σύμφωνα με τον Άντριου Μουανγκούρα, συντονιστή του Προγράμματος Βοήθειας στους Ναυτικούς της Ανατολικής Αφρικής, που εδρεύει στην Κένυα, πρόκειται για το πλοίο MV Amani.

Οι αρχές της Υεμένης βρίσκονται σε επαφή με τους Σομαλούς πειρατές που ζητούν δύο εκατομμύρια δολάρια για να αφήσουν το φορτηγό πλοίο από την Υεμένη το οποίο κατέλαβαν πριν από μερικές ημέρες, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή στην Σαναά. Η κατάληψη του πλοίου ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης από ένα κενυάτη αξιωματούχο.

Πριν από δέκα ημέρες, Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν το σαουδαραβικό υπερδεξαμενόπλοιο Sirius Star που μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δεκάδες επιθέσεις σε πλοία που έχουν γίνει φέτος έχουν αποφέρει εκατομμύρια δολάρια στους πειρατές ενώ εκτόξευσαν στα ύψη το κόστος των ασφάλιστρων. Οι πειρατές κρατούν ακόμη περίπου δέκα πλοία με 200 ναυτικούς για ομήρους.

Πηγή: www.ant1online.gr

Ποινικές διώξεις για Εφραίμ και Αρσένιο


Την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του ηγουμένου Εφραίμ και του συνεργάτη του μοναχού Αρσένιου ζήτησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος, με έγγραφο του προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης.

Πρόκειται για την υπόθεση της δίκης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, έπειτα από αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του Δημοσίου για την κυριότητα της Βιστωνίδας. Η δικαστική απόφαση (η οποία δικαίωνε το Δημόσιο) δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ καθώς το Δημόσιο αποποιήθηκε των δικαιωμάτων του.

Για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος της προέδρου του δικαστηρίου Μ.Ψάλτη για παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος ενώ ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος διώκονται για ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα.

Επίσης ο αντιεισαγγελέας κ. Κανελλόπουλος επιφυλάσσεται για περαιτέρω απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, που αφορά απάτη σε βαθμό κακουργήματος, μετά το τέλος των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Άρση απορρήτου για επτά ζήτησε ο Εισαγγελέας

Την άρση του απορρήτου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς επτά ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση της ανταλλαγής των ακινήτων μεταξύ μονής και Δημοσίου ζήτησε την Τρίτη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Τα πρόσωπα των οποίων το τραπεζικό απόρρητο θα αρθεί είναι μέλη της ΚτηματικήςΕταιρείας Δημοσίου, του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών καθώς και συμβολαιογράφοι και δικηγόροι. Επίσης σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Καρούτσος αναμένεται να αποστείλει στην Εξεταστική στοιχεία από τους λογαριασμούς της μονής Βατοπεδίου.

πηγή : www.cosmo.gr

Elegy

Εκείνος (Ben Kingsley), μεσήλικας κριτικός τέχνης και πανεπιστημιακός, κουβαλά μία χαμένη σχέση με το γιο του (Peter Sarsgaard) και βρίσκει παρηγοριά στις επιφανειακές σχέσεις και τον κολλητό του (Dennis Hopper). Εκείνη (Penelope Cruz), 25χρονη λατίνα φοιτήτρια, σαγηνευτική και παθιασμένη, δε φοβάται να κινηθεί στους τόπους που οδηγούν οι επιλογές της. Η έλξη τους διαθέτει τη σπίθα του έρωτα δίχως αύριο. Όσα είναι κι όσα δεν τολμούν να παραδεχθούν τους απογειώνουν και ταυτόχρονα τους κρατούν δέσμιους φοβιών και λογικής. Η ταινία της Καταλανής Isabel Coixet είναι κάτι περισσότερο από μία ακόμα ταινία για τον έρωτα, του David και της Consuela, δύο φαινομενικά αταίριαστων ανθρώπων.

Βασισμένη στο διήγημα του Philip Roth, 'The Dying Animal', η 'Ελεγεία Ενός Έρωτα' ξεχωρίζει εύκολα απ' το σωρό των συνηθισμένων δραματικών ιστοριών αγάπης του σινεμά. Σκοτεινή, ρεαλιστικά μελαγχολική αλλά και αφηγηματικά ποιητική, με σκηνοθετική ματιά κρυστάλλινη που δείχνει και η ίδια ερωτευμένη με το στόρι, απαλλαγμένη από κάθε είδους περιττές ωραιοποιήσεις, το φιλμ της Coixet αξίζει τον πρωτότυπο τίτλο «Elegy» ως προς ό,τι το θέμα ορίζει.

Παρόλα αυτά, η θεματική της μόνο απλοϊκή δεν είναι. Η ερωτική σχέση τίθεται δε μονοπωλεί την ουσία, κυρίαρχο πρωταγωνιστή της υπόθεσης αποτελεί ο David, οι ενδιάμεσες ιστορίες και σχέσεις υπηρετούν τη δραματουργία, η ιχνηλασία της ψυχοσύνθεσης του ζευγαριού επιφυλάσσει μία ερεθιστική μυστικοπάθεια με την κάθε σκηνή να μας μαρτυρά πάντα κάτι παραπάνω. Εξαιρετικοί οι φωτισμοί, ειδικά στο διαμέρισμα του καθηγητή, αναδεικνύουν αρκετά σπουδαία κάδρα. Η Penelope Cruz επιβεβαιώνει, ύστερα κι απ' το εμφατικό πέρασμα στο «Vicky Christina Barcelona», πως δικαιούται να θεωρείται ηθοποιός και χωρίς το άγγιγμα του Almodovar. Η ερμηνεία της στέκει επάξια πλάι στο συνήθη επαρκή Ben Kingsley, που εδώ προβαίνει σε κατάθεση ψυχής.

Η μεταφορά του διηγήματος επενδύει ίσως περισσότερο στις συνέπειες της σχεδόν ολέθριας και λυτρωτικής συνάμα ερωτικής σχέσης, παρά στο σχόλιο του Roth για τη μποέμ κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως, το «Elegy» μιλά με καθηλωτική ευστοχία για τις ευκαιρίες που γλιστρούν μέσα απ' τα χέρια μας, είτε επειδή δεν τις πιστεύουμε αρκετά, είτε γιατί αγνοούμε τον αληθινό εαυτό μας, είτε γιατί θεωρούμε πως η νομοτέλεια των πραγμάτων δύναται να αποφασίσει ορθά εξ ονόματός μας. Μόνο που η ζωή περνά και μένουν μονάχα οι ύστερες συνειδητοποιήσεις που οδηγούν - πικρά - στην αυτογνωσία.

Κριτική ταινίας: www.cinemanews.gr

Δείτε το trailer:

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive