Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

Αναμένονται 350.000 απολύσεις στις τράπεζες παγκοσμίως

Οι μειώσεις αυτής της κλίμακας θα είναι ισοδύναμες με το 20% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σε εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως, πριν ξεκινήσει η πιστωτική κρίση.

Οι απολύσεις στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες και αναμένεται διπλασιασμός των περικοπών θέσεων εργασίας παγκοσμίως, σε περίπου 350.000 μέχρι τα μέσα του 2009, δήλωσε ο Μπραιαν Σαλιβαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CTPartners. Επίσης, ο κλάδος του αυτοκινήτου βρίσκεται διεθνώς σε δεινή κατάσταση και ανακοινώνει συνεχώς μαζικές απολύσεις.

Στον κλάδο των τραπεζών, όπως αναφέρει ο κ. Σαλιβαν, οι μειώσεις αυτής της κλίμακας θα είναι ισοδύναμες με το 20% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σε εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως, πριν ξεκινήσει η πιστωτική κρίση. Ο Σαλιβαν, του οποίου η εταιρεία έχει συνεργαστεί με τις Citigroup Inc και JPMorgan Chase & Co. δήλωσε ότι έχουν «χαθεί» 170.000 θέσεις εργασίας μέχρι τώρα.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CTPartners σύγκρινε αυτόν τον αριθμό με εκείνου του Β Παγκοσμίου Πολέμου. «Αυτό είναι άνευ προηγουμένου», τόνισε χαρακτηριστικά. «Θα επιστρέψουμε στην κατάσταση που είχαν οι τράπεζες στις δεκαετίες '60 και '70», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η μηδενική μόχλευση θα οδηγήσει σε κατάργηση ορισμένες μεγάλες τράπεζες.

Απειλούνται να χαθούν 215.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία

Η γερμανική οικονομία πιθανόν να χάσει 215.000 θέσεις εργασίας το 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα Bild. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία εξέτασε 15 κλάδους της οικονομίας, έδειξε ότι μόνο στον κλάδο του αυτοκινήτου απειλούνται 50.000 με 100.000 θέσεις. Οι εταιρείες αποθήκευσης και μεταφοράς, επίσης, έρχονται αντιμέτωπες με την περικοπή 40.000 θέσεων.

Αυτοκινητοβιομηχανίες

Παρά τις κραυγές απόγνωσης των General Motors, Chrysler και Ford, αρκετοί πολιτικοί παράγοντες στην Ουάσιγκτον εμμένουν στο ότι δεν επιθυμούν τη χρεοκοπία τους, αλλά ούτε και να συνεχίσουν ό,τι έκαναν μέχρι σήμερα. Ο κλάδος βρίσκεται διεθνώς σε δεινή κατάσταση -ακόμα και στην Κίνα- και ανακοινώνει συνεχώς μαζικές απολύσεις. Τελευταίες στη σειρά, οι ιαπωνικές Mazda και Isuzu και οι ευρωπαϊκές Rolls Royce και PSA Peugeot Citroen.

Η Ιsuzu ανακοίνωσε 1.400 απολύσεις έως το τέλος του έτους από τα εργοστάσια της Ιαπωνίας και μείωση της παραγωγής. Η Mazda θα προχωρήσει σε 1.300 απολύσεις, ενώ η βρετανική Rolls Royce θα μειώσει από 1.500 έως και 2.000 τις θέσεις εργασίας της μέσα στο 2009. Πρόκειται για μείωση του προσωπικού της συνολικά κατά 4% - 5%. Εν τω μεταξύ, έχει ήδη αποφασίσει 140 απολύσεις στο εργοστάσιο του Ντέρμπι στην Αγγλία. Ο γαλλικός κολοσσός της Peugeot Citroen θα περικόψει 2.700 θέσεις εργασίας με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου.

Η Toyota Motor, η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει στα τέλη του τρέχοντος έτους χρήσης - που λήγει στις 31 Μαρτίου - τις συμβάσεις 3.000 από τους 6.000 συμβασιούχους, που προσελήφθησαν τον περασμένο Οκτώβριο στις μονάδες παραγωγής.Από την πλευρά της, η δεύτερη μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda Motor ανακοίνωσε ότι θα μειώσει, στο σύνολο του οικονομικού έτους 2008/2009, την παγκόσμια παραγωγή της κατά 79.000 οχήματα επιπλέον, εκ των οποίων τα 21.000 στις μονάδες παραγωγής της στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη, θα παραχθούν 175.000 οχήματα, συνολικά 53.000 λιγότερα από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Για αυτό το λόγο, εργοστασιακή μονάδα της Honda στη Βρετανία θα αναστείλει τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 2009.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Tsipras & Tsipras Τεχνική Ο.Ε

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού και η τεχνική εταιρία του. Εδώ και δύο χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας δημιούργησε εταιρία, με σκοπό και την ανάληψη δημοσίων έργων. Νόμιμο; Ασυμβίβαστο ή μη ηθικό;

Είναι προφανές ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση βάσει του νόμου δεν υπάρχει κάτι το παράνομο ή το ασυμβίβαστο, ανακύπτει όμως ένα πολύ μεγάλο ηθικό ζήτημα με το ερώτημα αν μπορεί ένας αρχηγός κόμματος να διατηρεί μια εταιρία και μάλιστα με σκοπό, όπως αναφέρεται στο συμφωνητικό της σύστασής της, τη λήψη και δημόσιων έργων.

Στο έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα η zougla.gr, μπορείτε να δείτε το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη εταιρία του Αλέξη Τσίπρα και του συνεπώνυμου συγγενή του.Από το έγγραφο προκύπτει ότι η εταιρία δημιουργήθηκε το 2006. Την περίοδο εκείνη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού, δεν κατείχε κανένα δημόσιο αξίωμα. Ρωτήσαμε τον κ. Τσίπρα αν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ως προέδρου του κόμματος, συμμετέχει στην εταιρία. Οι συνεργάτες του ενοχλήθηκαν έντονα από το ερώτημά μας, αλλά ο ίδιος τελικά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μας απάντησε ότι η εταιρία υφίσταται και ο ίδιος δεν ασχολείται, όχι γιατί υπάρχει ηθικό ή νομικό πρόβλημα, αλλά γιατί δεν προλαβαίνει.

Με την κάμερα της zougla.gr επισκεφθήκαμε την έδρα της εταιρείας, όπως αυτή αναγράφεται στο ιδιωτικό συμφωνητικό. Πήγαμε στη Φθιώτιδος 41 και διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν υπάρχει, δείτε το βίντεο που ακολουθεί.


Ρωτήσαμε ανθρώπους διαφορετικού κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου, ζητώντας την άποψή τους για τη συμμετοχή του κ. Αλέξη Τσίπρα σε μια τέτοια εταιρία. Δείτε τι απαντούν.


Για το θέμα της εταιρίας του κ. Τσίπρα αναφέρθηκε σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε στον κ. Αλαβάνο ότι καλό θα ήταν όλους αυτούς του νέους που πλήττονται από την οικονομική κατάσταση να τους στείλει στον Αλέξη Τσίπρα για να τους πει πώς θα κάνουν κατασκευαστική εταιρεία και να παίρνουν έργα από το Δημόσιο.

Πηγή: www.zougla.gr

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2009

Παροχές-ψίχουλα και αυξημένα φορολογικά βάρη περιέχει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009, ο οποίος κατατίθεται την Παρασκευή (21/11) στη Βουλή, εν μέσω ανησυχιών ότι ο στόχος για ανάπτυξη 3% δύσκολα θα επιτευχθεί, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης παρέδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής και στον πρόεδρο του Σώματος Δ. Σιούφα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009, η επεξεργασία του οποίου θα αρχίσει στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 27 Νοεμβρίου, ενώ στην Ολομέλεια θα αρχίσει στις 17 ή στις 18 Δεκεμβρίου, κατόπιν συμφωνίας των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί σε 5 συνεδριάσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ένας προϋπολογισμός φτώχειας και γκρίνιας, ο οποίος θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με ανατροπή, λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, αλλά και των αναμενόμενων αποφάσεων για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, και θα βάλλεται διαρκώς ακόμη και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που αμφιβάλλουν ήδη για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητά του.

Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 3% και δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από το 2%, ενώ φέρει έντονα τα σημάδια από τις επιβαρύνσεις στο κονδύλι των τόκων του δημοσίου χρέους και για να καλυφθούν τα ταμιακά ελλείμματα, οι δανειακές ανάγκες θα ξεπεράσουν - όπως και φέτος - τα 43 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2009 δεν ενσωματώνει όλες τις υποχρεώσεις πληρωμών του δημοσίου. Δεν υπάρχει για παράδειγμα, εγγραφή για τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, και φτάνει περίπου στο 1,2% του ΑΕΠ, ενώ σημαντικές είναι οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους κατασκευαστές δημοσίων έργων.

Επίσης πάνω από 5 δισ. ευρώ, είναι οι υποχρεώσεις για επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις, που αποφασίστηκε μεν η επίσπευση της απόδοσής τους, αλλά σταδιακά και «όσο αντέχει ο προϋπολογισμός».

Πηγή: www.cosmo.gr

«Αδειάζουν» οι φυλακές

Ύστερα από 18 ημέρες αποχής από το συσσίτιο και απεργίας πείνας, οι κρατούμενοι των φυλακών αποφάσισαν να βάλουν από σήμερα τέλος στην άνευ προηγουμένου κινητοποίησή τους, θεωρώντας τις νέες ρυθμίσεις του υπ. Δικαιοσύνης για το σωφρονιστικό σύστημα «ένα πρώτο βήμα» για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Διεκδικήσαμε την αξιοπρέπειά μας»

«Το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπ. Δικαιοσύνης αφορά λίγα από τα αιτήματά μας. Ο υπουργός οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την άμεση αποφυλάκιση του αριθμού των κρατουμένων που εξαγγέλλει και παράλληλα να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν το σύνολο των αιτημάτων μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή των Κρατουμένων, επισημαίνοντας ότι «με τον αγώνα μας διεκδικήσαμε πάνω από όλα την αξιοπρέπειά μας. Και αυτή την αξιοπρέπεια δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν υπουργό και σε κανένα δεσμοφύλακα. Είμαστε όρθιοι και θα μείνουμε όρθιοι». Παράλληλα, οι κρατούμενοι ζητούν από τη Βουλή να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κατάργηση του ορίου των 4/5 στις ποινές για διάφορα αδικήματα, στην κατάργηση της άθροισης των πειθαρχικών ποινών, στην επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων για τις άδειες και στην υπό όρους απόλυση σε όλες τις κατηγορίες καταδικασμένων.

Αποφυλακίζονται 5.500 έως τον Απρίλιο

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε προς ψήφιση χθες στη Βουλή το ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει την αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων έως τον ερχόμενο Απρίλιο, λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων. Σύμφωνα με το υπ. Δικαιοσύνης, με τα νέα μέτρα υπολογίζεται ότι έως τον Απρίλιο του 2009 ο αριθμός των κρατουμένων θα έχει φτάσει τους 6.815, από τους 12.315 που είναι σήμερα, με αποτέλεσμα -όπως υποστηρίζει- «να επιτυγχάνεται η πλήρης αποσυμφόρηση των φυλακών για πρώτη φορά, καθώς οι δυνατότητες των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας είναι για 8.243 κρατουμένους». Παράλληλα, το υπ. Δικαιοσύνης αναφέρει ότι έως το τέλος του 2009 θα τεθούν σε λειτουργία τρεις νέες φυλακές και νέες πτέρυγες σε δύο άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, οι οποίες θα προσφέρουν επιπλέον 1.290 θέσεις και μεγαλύτερη αποσυμφόρηση.

Πηγή: www.citypress.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive