Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

ΔΝΤ: Δάνειο ύψους 2,1 δισ. δολαρίων στην Ισλανδία

Η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που εισπράττει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τη Βρετανία το 1976, είναι από σήμερα η Ισλανδία. Δάνειο ύψους 2,1 δισ. δολαρίων θα λάβει από το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ, από το ποσό αυτό τα 827 εκατομμύρια θα εκταμιευθούν άμεσα και το υπόλοιπο θα χορηγηθεί σε οκτώ δόσεις υποκείμενες σε μία διαδικασία τριμηνιαίας εξέτασης.

Η ισλανδική οικονομία επλήγη δραματικά από την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση του εθνικού της νομίσματος, της κορώνας.

Η ισλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα αυξηθεί, από 29% του ΑΕΠ που ήταν στα τέλη του 2007, σε τουλάχιστον 100% στα τέλη του 2009.

Πηγή: http://financial.flash.gr

Πυρκαγιά σε αεροδρόμιο του Βερολίνου

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να θέσουν σε ισχύ την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο στρατιωτικό σκέλος του αεροδρομίου Τέγκελ στο Βερολίνο… Πυκνά σύννεφα έχουν «κυκλώσει» το αεροδρόμιο, προκαλώντας προβλήματα.

Οι αφίξεις που ήταν προγραμματισμένες για το αεροδρόμιο Τέγκελ, γίνονται στο γειτονικό αεροδρόμιο Σένεφελντ. Ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η αιτία για την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Πηγή: www.kalimera.gr

Γαλλία: Ομηρία 14χρονης από παιδεραστή

Η κοπέλα είχε γνωρίσει τον 44χρονο από το Διαδίκτυο.

Γάλλοι αστυνομικοί απελευθέρωσαν μία 14χρονη έφηβη, την οποία κρατούσε φυλακισμένη επί αρκετές μέρες, παιδεραστής που είχε γνωρίσει μέσω διαδικτύου.

Ο ύποπτος, ηλικίας 44 ετών, ο οποίος μόλις είχε εκτίσει ποινή για παιδεραστία, συνελήφθη χθες το πρωί κοντά στη Νεβέρ, στη κεντρική Γαλλία, ύστερα από αστυνομική καταδίωξη, και παραμένει υπό κράτηση. Οι αρχές τον αναζητούσαν σε όλη τη Γαλλία, μετά την εξαφάνισή του από το Σαράντ Μαριτίμ (νοτιοδυτικά), όπου κατοικούσε υπό επιτήρηση από τον Αύγουστο που είχε αποφυλακιστεί.

Η έφηβη, η οποία βρέθηκε στο αυτοκίνητό του, απελευθερώθηκε και θα εξεταστεί από γιατρούς πριν επιστρέψει στους δικούς της στη Λοραίνη.

Το κορίτσι είχε φύγει στις 14 Νοεμβρίου από ένα οικοτροφείο στη Ντιεζ για να συναντήσει τον άντρα με τον οποίο συνομιλούσε μέσω διαδικτύου, διευκρίνισε ο Ζοζέφ Σουτέρ, δήμαρχος της περιοχής όπου διαμένουν οι γονείς της μικρής.

«Δεν πρόκειται να σταματήσω να υπενθυμίζω στους γονείς τους κινδύνους του διαδικτύου, και ειδικά για τους νέους που βρίσκονται μπροστά στις οθόνες τους, χωρίς πληροφόρηση, χωρίς πρόληψη, και ως εκ τούτου σε επαφή με πιθανούς παιδεραστές», δήλωσε η υφυπουργός Ναντίν Μοράνο, αρμόδια για Οικογενειακές Υποθέσεις.

Πηγή: www.kathimerini.gr

ΕΕ: Περικοπή των επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς από το 2010

Την περικοπή των επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς κατά 30% από το 2010 ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. H περικοπή των άμεσων ενισχύσεων στον τομέα του καπνού από το 2010 θα είναι τελικά μικρότερη απ' αυτή που είχε αποφασισθεί το 2004 (50%).

Μέχρι το 2013, το 70% του συνόλου της ενίσχυσης θα καταβάλλεται άμεσα σε όλους τους καπνοπαραγωγούς και το υπόλοιπο ποσό θα αποδίδεται μέσα από κονδύλια των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης

Αυτά τα κεφάλαια θα μεταφερθούν στα κοινοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ αποφάσισε, επίσης, πως τα αγροκτήματα που είναι επιλέξιμα για ένα μίνιμουμ 5.000 ευρώ για ετήσιες κοινοτικές επιδοτήσεις θα διαθέσουν 5% των κονδυλίων σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης μέχρι το 2012, πέρα από το 5% που ήδη διατίθεται υποχρεωτικά.

Σύμφωνα με την ψηφισθείσα Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) των μεσογειακών προϊόντων (βαμβάκι, καπνός, λάδι) τον Απρίλιο του 2004, από το 2010 το 50% των επιδοτήσεων που έπαιρναν οι περίπου 58.000 καπνοπαραγωγοί της χώρας περικόπτεται και κατευθύνεται στον λεγόμενο Πυλώνα ΙΙ για την αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Αντιδρούν οι καπνοπαραγωγοί

Μπλοκ οκτώ ευρωπαϊκών χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) πίεζαν για την παράταση των υφιστάμενων επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς έως το 2013, ενώ χιλιάδες αγρότες απ' όλη την Ευρώπη διαδήλωσαν χθες στις Βρυξέλλες, ζητώντας την κατάργησης της απόφασης του 2004.

Στη χώρα μας, οι καπνοπαραγωγοί σε αρκετές περιοχές προχωρούν εδώ και δύο ημέρες σε επαναλαμβανόμενες διακοπές της κυκλοφορίας στο εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών, «στην περίπτωση που δεν υιοθετηθούν τα αιτήματα από την πλευρά της ΕΕ, οι απώλειες είναι τεράστιες αφού το οικογενειακό εισόδημα μέχρι το 2013 θα έχει απώλειες που φτάνουν και το 82%». Οι καπνοπαραγωγοί ζητάνε από τον κ. Κοντό να δεσμευθεί γραπτώς ότι τα «χρήματα» από τον δεύτερο πυλώνα θα πάνε στις τσέπες τους.

Πηγή: www.reporter.gr

Μείωση 2,2% στις νέες παραγγελίες στη βιομηχανία

Ο Γενικός Δείκτης Νέων Παραγγελιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Σεπτεμβρίου 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2007, παρουσίασε μείωση κατά 2,2%, έναντι μειώσεως 3,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 με το 2006.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2007 - Σεπτεμβρίου 2008, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2006 - Σεπτεμβρίου 2007, παρουσίασε αύξηση 2,5%, έναντι αυξήσεως 3,4% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Πηγή: www.euro2day.gr/

Περίπου 100 οι νεκροί από χολέρα στην Ζιμπάμπουε τις τελευταίες εβδομάδες

Περίπου εκατό άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από χολέρα στην Ζιμπάμπουε και τρεις σε μία παραμεθόρια πόλη της Νότιας Αφρικής τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές.

Στην πόλη Μπεϊτμπρίτζ στο νότιο τμήμα της χώρας αναφέρθηκαν 37 θάνατοι,στο κέντρο της χώρας 13 και στην Χαράρε 37,ενώ η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκτιμάει ότι 1,4 εκατομμύριο άτομα απειλούνται από την επιδημία στην πρωτεύουσα της χώρας.

Την τελευταία εβδομάδα στην γειτονική Νότια Αφρική πέθαναν από χολέρα τρία άτομα από την Ζιμπάμπουε δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Πούτι Σελόμπι των υπηρεσιών υγείας της μεθοριακής πόλης της Νότιας Αφρικής Μουσίνα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 120 άνθρωποι στην Ζιμπάμπουε σύμφωνα με μία τοπική ιατρική οργάνωση.

Πηγή: http://world.flash.gr/

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive