Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008

Διάψευση για την πειρατεία

Διαψεύδει το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας την είδηση που μετέδωσε νωρίτερα το Ρόιτερς, ότι σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ελληνικό φορτηγό πλοίο με 25 άτομα πλήρωμα, στον Κόλπο του Άντεν.

Την μη ύπαρξη πλοίου επιβεβαίωσε τόσο το συντονιστικό κέντρο στη Μαλαισία που ελέγχει την ευρύτερη περιοχή του ινδικού Ωκεανού, όπως και τα τοπικά κέντρα άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στις 15 Νοεμβρίου, πειρατές κατέλαβαν Σαουδαραβικό σούπερτανκερ που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

Οι πειρατές ζητούν ως λύτρα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως δήλωσε ένας εκ των πειρατών στο Αλ Τζαζίρα, οι διαπραγματευτές βρίσκονται στο πλοίο η υπόθεση θα επιλυθεί μόλις δοθούν τα χρήματα. Πρόσθεσε ότι το πλήρωμα του πλοίου είναι ασφαλές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC ινδικό πολεμικό πλοίο βύθισε σομαλικό πειρατικό ταχύπλοο την ώρα που επιχειρούσε την κατάληψή του.

Σημειώνεται ότι μέσα σε 12 ημέρες έχουν σημειωθεί 8 πειρατείες, ενώ 200 άτομα πλήρωμα κρατούνται όμηροι σε χωριό. Συνολικά, τα λύτρα που έχουν λάβει το 2008 σομαλοί πειρατές ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Στρατηγική συνεργασία ΜΙG, Marfin Popular Bank και WIND Ελλάς

Τις πρώτες κοινές εμπορικές δραστηριότητες τους παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, οι όμιλοι Marfin Investment Group (MIG), Marfin Popular Bank (MPB) και WIND Ελλάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για στρατηγική συνεργασία. Οι συνέργιες των τριών ομίλων αφορούν σε όλη τη γκάμα των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουν.

O κ. Γιάννης Καρακαδάς, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της MIG, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία της νέας επώνυμης πρωτοποριακής επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας MIG - MPB - WIND Ελλάς με την ονομασία MIGnet, επισημαίνοντας ότι η νέα αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα θα αναδείξει τις μεγάλες δυνατότητες των ομίλων στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών σύγκλισης για τον τομέα των επιχειρήσεων.

Σε πρώτη φάση και ως τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα προσφερθούν νέα προϊόντα τόσο για τις μικρομεσαίες όσο και για τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Στην ανάπτυξη αυτών των προϊόντων για επιχειρήσεις θα πρωταγωνιστήσουν τόσο η SingularLogic όσο και η WIND Ελλάς, συνδυάζοντας υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες των δύο πλευρών ως ολοκληρωμένα πακέτα σύγκλισης. Σε δεύτερη φάση η συνεργασία θα προχωρήσει με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών σύγκλισης όπως mobile εφαρμογές, hosted services, marketing services, υπηρεσίες σχεδιασμού λύσεων, outsourcing υπηρεσίες, κλπ, ανέφερε ο κ. Καρακαδάς.

Πηγή: www.kathimerini.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αιμορραγούν οι επτά περιβαλλοντικές πληγές

Αντιμέτωπος με επτά περιβαλλοντικές “πληγές” βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο νομός Θεσσαλονίκης με κυρίαρχα τη μόλυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των νερών του Θερμαϊκού κόλπου, που έχει πλέον καταστεί… στείρος για την αναπαραγωγή ψαριών.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ
Τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός, σύμφωνα με την έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών, είναι:
1. Η υποβάθμιση - ρύπανση της λίμνης Κορώνειας και η μείωση των υδάτινων πόρων. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο οικολογικό πρόβλημα που ανέκυψε στο νομό, ενώ για τη μείωση των αποθεμάτων των υδάτινων πόρων ευθύνεται η ανεξέλεγκτη άντληση υπόγειων νερών από τις γεωτρήσεις, εκ των οποίων 2.000 είναι παράνομες.
2. Η ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου - Ποταμοί Αξιός, Γαλλικός, ρέματα και αποστραγγιστικοί τάφροι. Σύμφωνα με την έρευνα, η ρύπανση προέρχεται από βιομηχανικές δραστηριότητες, τα απόβλητα των οποίων καταλήγουν μέσω ενδιάμεσων ρεμάτων στο Θερμαϊκό και τα ποτάμια του νομού. Για τη ρύπανση ευθύνονται και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων, λόγω πλημμελούς λειτουργίας τους.
3. Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ. Η λυματολάσπη που παράγεται παραμένει υποθηκευμένη στους χώρους της εγκατάστασης και η μονάδα δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στο εισερχόμενο φορτίο υγρών αποβλήτων. Όσον αφορά στη διαχείριση επικίνδυνων και στερεών αποβλήτων, παρότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει πλέον τον παραγωγό για ορθή περιβαλλοντική διαχείριση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΝΑΘ αναγκάζονται να ασκούν έλεγχο μέσω της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, επιβάλλοντάς τους να τηρούν μητρώο καταγραφής.
4. Ατμοσφαιρική ρύπανση - Δυσοσμία. Πηγές του προβλήματος είναι το κυκλοφοριακό, κυρίως λόγω των οχημάτων παλιάς τεχνολογίας και η κεντρική θέρμανση, ενώ προβλήματα από βιομηχανικές μονάδες δημιουργούνται εξαιτίας των ανεξέλεγκτων καύσεων και πλημμελή λειτουργία των αντιρρυπαντικών συστημάτων.
5. Διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων μεικτού χαρακτήρα (μολυσματικού και επικίνδυνου), επειδή δεν υπάρχουν ειδικές μονάδες για τη διαχείρισή τους.
6. Παλιά βυρσοδεψεία. Παρότι οι μονάδες που ήταν εγκατεστημένες επί της οδού 26ης Οκτωβρίου σφραγίστηκαν, η παράνομη λειτουργία τους, χωρίς μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, προκάλεσε εκτεταμένη ρύπανση στο έδαφος. Η περιοχή αποτελεί και σήμερα πηγή δυσοσμίας, ενώ είναι εμποτισμένη με βαρέα μέταλλα.
7. Λατομεία. Η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται μετά και το κλείσιμο δύο μονάδων στον Χορτιάτη, εντούτοις η ύπαρξη ενός λατομείου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όχλησης στους κατοίκους.

Τα ποτάμια μολύνουν το Θερμαϊκό
Στη μόλυνση του Θερμαϊκού κόλπου αναφέρθηκε και ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Γιώργος Τσαμασλής, λέγοντας ότι ο Θερμαϊκός έχει καθαρίσει αρκετά, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει αναπαραγωγή ψαριών. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται στη μόλυνση των ποταμών Αξιού και Λουδία που διοχετεύουν φερτά υλικά στον κόλπο, επιβαρύνοντάς τον με βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες. Ο αντινομάρχης σημείωσε ως δεύτερο σημαντικό πρόβλημα την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από το κυκλοφοριακό. Μάλιστα ανέφερε και τις μετρήσεις της υπηρεσίας σύμφωνα με τις οποίες το 70% των πολιτών της Θεσσαλονίκης μετακινείται με Ι.Χ., το 20% πεζή και μόλις το 6% επιλέγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το κυκλοφοριακό και η χρήση οχημάτων παλιάς τεχνολογίας, όπως και τα νοθευμένα καύσιμα, ευθύνονται για την αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με τους καθηγητές του ΑΠΘ Κων. Φυτιάνο και Θεμ. Κουιμτζή. “Η πολιτεία προσπαθεί να ωραιοποιήσει δυστυχώς την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι η ρύπανση οφείλεται στα κύματα από τη… Σαχάρα, αλλά αυτό είναι λάθος”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φυτιάνος.

Πηγή: www.makthes.gr

Γ. Κουμουτσάκος: H Ενδιάμεση Συμφωνία έχει παραβιαστεί κατ' επανάληψη από την ΠΓΔΜ

Δύο απολύτως χωριστές και διαφορετικές διαδικασίες αποτελούν η δικαστική διαδικασία που θα ξεκινήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση ενός άρθρου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών,διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν έχει παραβιαστεί από την Ελλάδα,ενώ αντιθέτως έχει παραβιαστεί κατ' επανάληψη από την γειτονική χώρα και τόνισε ότι η Συμφωνία δεν έχει καταγγελθεί και επομένως εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

Επισήμανε,πάντως,ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε μια ιδιότυπη κατάσταση αναστολής, καθώς η άλλη πλευρά δεν έχει ορίσει διαπραγματευτή και αναφέρθηκε στο παράδοξο "η γειτονική χώρα να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που είναι ένα όργανο των Ηνωμένων Εθνών με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα,σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το προσωρινό όνομα το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμόσει στους διεθνείς οργανισμούς,ως όφειλε".

Σημείωσε ακόμη ότι "η Ελλάδα ούτε βραδυπορεί ούτε βιάζεται,αλλά ελέγχει απόλυτα τον χρόνο της εκδήλωσης των κινήσεών της και στο πλαίσιο αυτό έχει και διατηρεί όλες τις δυνατότητες για την καλύτερη προβολή της θέσης της και την προστασία των συμφερόντων της".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι "η προσφυγή γίνεται για ένα συγκεκριμένο άρθρο της Συμφωνίας" και συνέχισε:

"Η Ελλάδα θα αναλύσει τα επιχειρήματά της στο Δικαστήριο.Δεν υπήρξε ποτέ από ελληνικής πλευράς σκέψη για καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.Βασική προτεραιότητά μας ήταν πάντα να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η Ελλάδα έχει ήδη μελετήσει τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει και που θα ξεδιπλωθούν στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο. Η Ελλάδα ούτε βραδυπορεί ούτε βιάζεται. Ελέγχει απόλυτα τον χρόνο της εκδήλωσης των κινήσεών της και στο πλαίσιο αυτό έχει και διατηρεί όλες τις δυνατότητες για την καλύτερη προβολή της θέσης της και την προστασία των συμφερόντων της".

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία,ο κ.Κουμουτσάκος δήλωσε:

"Η εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας θα είναι μακρόχρονη. Μια πρώτη εκτίμηση μιλάει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η πορεία της,αν θα φτάσει δηλαδή στα τρία ή τα πέντε χρόνια,εξαρτάται από την συμπεριφορά και την διαδικαστική τακτική που θα ακολουθούσουν οι διάδικοι".

Και διευκρίνισε:

"Πρόκειται για δύο χωριστές διαδικασίες. 'Αλλωστε η Ενδιάμεση Συμφωνία αποτρέπει να γίνει συζήτηση ή να λυθεί το θέμα του ονόματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η διαφορά του ονόματος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο του Δικαστηρίου. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων υφίσταται.Ο κ.Νίμιτς έχει μια εντολή και θα συνεχίσει με τον τρόπο που εκείνος εκτιμά να εφαρμόζει την εντολή του.Βεβαίως, εδώ και ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, η διαδικασία βρίσκεται σε μια ιδιότυπη αναστολή,από το γεγονός ότι το ένα μέρος,τα Σκόπια,δεν έχουν καθορίσει διαπραγματευτή που θα συμμετέχει στην διαδικασία.Εδώ και μήνες,τα Σκόπια είτε έχουν περισσότερους διαπραγματευτές από όσους χρειάζεται, είτε δεν έχουν κανέναν.Για την Ελλάδα πάντως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.Τώρα,εάν η δικαστική διαδικασία επηρεάσει ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα την διαπραγμάτευση,αυτό θα το δούμε στην πορεία".

" Η Ελλάδα δεν έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία. Δεν θα αναπτύξω τα επιχειρήματα που στηρίζουν τη θέση μας, την στιγμή που βρικόσμαστε στα προεόρτια μιας μακράς διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ό,τι λέγεται δεν λέγεται τυχαία",είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: "Αποτελεί σε κάθε περίπτωση παράδοξο ότι η γειτονική χώρα προσφεύγει στο ΔΧ που είναι ένα όργανο των ΗΕ με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το προσωρινό όνομα το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμόσει,ως όφειλε,κατ' εφαρμογήν αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ στους διεθνείς οργανισμούς",δήλωσε.

Πηγή: www.express.gr

ΦΥΛΑΚΕΣ Πληθαίνουν οι απεργοί πείνας

Διαμαρτυρία σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους των φυλακών όλης της χώρας πραγματοποίησαν χθες, έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από το κτίριο των δικαστηρίων και φώναξαν συνθήματα υπέρ των απεργών στις φυλακές, ενώ πέταξαν μπογιές στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα των φυλακισμένων. Η διαμαρτυρία έγινε ενόψει της κατάθεσης, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, νομοσχεδίου για τις φυλακές.
Σύμφωνα με μέλη της Πρωτοβουλίας, “οι εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης δεν απαντούν στα προβλήματα που σωρεύτηκαν στις φυλακές και οδήγησαν στη μαζική κινητοποίηση, και δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες των κρατούμενων απεργών πείνας”.

ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΨΑΣ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απεργοί πείνας στις ελληνικές φυλακές πλησιάζουν τους 7.000. Σε αυτούς ήρθαν να προστεθούν ακόμη 59 άτομα από το σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας. Οργανώσεις όπως η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων υποστηρίζουν πως σε πολλά σωφρονιστικά καταστήματα έχει ξεκινήσει και απεργία δίψας. Σύμφωνα με τους ίδιους, στις φυλακές Μαλανδρίνου 10 κρατούμενοι, οι οποίοι ήδη έκαναν απεργία πείνας, κάνουν και απεργία δίψας από το προηγούμενο Σάββατο. Μέλη της Πρωτοβουλίας επισημαίνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν προβλήματα υγείας σε κρατούμενους που απέχουν από το συσσίτιο και συμμετέχουν στην απεργία δίψας και κάνουν λόγο για “ελάχιστο χρόνο που έχει το υπουργείο στη διάθεσή του, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ των αιτημάτων των φυλακισμένων”.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, η συμπλήρωση τριών εβδομάδων απεργίας πείνας κατατάσσει την κινητοποίηση των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές σε μια από τις μεγαλύτερες του είδους πανευρωπαϊκά.
Σήμερα, συγγενείς κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών θα συναντηθούν με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και αναμένεται να του ζητήσουν να μεταφέρει το αίτημα της επιτροπής των κρατουμένων για συνάντηση με τον κ. Χατζηγάκη.

Πηγή: http://www.makthes.gr/

Ο Όλιβερ Στόουν στη Θεσσαλονίκη

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός Όλιβερ Στόουν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ως τιμώμενο πρόσωπο του 49ου ΦΚΘ, συζητώντας παράλληλα για την καινούρια του ταινία «W.», μια αμφιλεγόμενη βιογραφία του απερχόμενου Προέδρου των Η.Π.Α. Τζορτζ Μπους.
Ο Στόουν στο masterclass που παραχώρησε στην κατάμεστη αίθουσα «Σταύρος Τορνές», το πρωί της Τρίτης (18/11) και στη συνέντευξη τύπου που έδωσε λίγη ώρα αργότερα, μίλησε για την πολιτική κατάσταση στην Αμερική και κατέθεσε τις απόψεις του, αποδεικνύοντας τις ισχυρές πολιτικές διαστάσεις του δυναμικού του χαρακτήρα.

Μιλώντας για τη νέα του ταινία «W.» και την απόφασή του να κάνει μια βιογραφία ενός «σκληρού» πολιτικού είπε ότι «σκέφτηκα να δείξω πως λειτουργούσε το μυαλό των ανθρώπων που έπαιρναν τις αποφάσεις, μια μικρή ομάδα 6 έως 12 ατόμων που προέβησαν σε τεράστιες, ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούσε η αμερικανική κυβέρνηση. Συνειδητοποίησα πως ο Μπους είχε πατήσει όλα τα διαθέσιμα κουμπιά που υπήρχαν στην αμερικανική κοινωνία. Δεν είμαι δημοσιογράφος, είμαι δραματουργός και μετά τις ταινίες για τον Κένεντι και τον Νίξον δεν φανταζόμουν ότι θα έκανα άλλη μία ταινία για πρόεδρο των ΗΠΑ. Όμως ο Τζόρτζ Μπους άλλαξε τη ζωή μου, όπως και τη δική σας. Και τα εγγόνια μας ακόμα θα νοιώθουν την επίδρασή της πολιτικής του, νομίζω ότι η προεδρία του ήταν καθοριστική για τη ζωή του πλανήτη».

Εν συνεχεία και αναφερόμενος στο φαινόμενο Μπους, είπε ότι «Ο Μπους είναι προϊόν ενός σταθερού μοτίβου στρατικοποίησης που ισχύει από το 1946 και αφορά στην ανάγκη των ΗΠΑ να εφευρίσκουν πάντα έναν εχθρό. Υπό αυτή την έννοια ο Νίξον είναι ο παππούς του Μπους και ο Ρίγκαν ο μπαμπάς του. Πολιτικοποίησε έναν πόλεμο προς όφελος του κόμματός του, εκμεταλλευόμενος το φόβο των Αμερικανών και την ανάγκη τους για ασφάλεια, ξεχνώντας τη ρήση του Ρούζβελτ πως το μόνο που έχουν να φοβούνται είναι ο ίδιος ο φόβος. Ο ίδιος ο Μπους βλέπει τον εαυτό του ως σωτήρα και ακόμα και τώρα πιστεύει ότι το 2040 θα τον ευχαριστούν για την πολιτική του».

Δήλωσε, επίσης, ότι πάντα τον τρόμαζε όταν αποκαλούσε ο Μπους τον εαυτό του «πρόεδρο του πολέμου», ενώ στηρίζει τον Ομπάμα αν και δεν είναι αισιόδοξος για το έργο του, μιας κι έχει ν’ αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Τέλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογράφου, Γιώργου Κρασσακόπουλου, ο οποίος ρώτησε ευθέως τον Όλιβερ Στόουν τον λόγο που αποφάσισε να σκηνοθετήσει μια ταινία για έναν εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο, απάντησε: «Ο Μπους ήθελε να γράψει ιστορία. Άλλαξε την Αμερική με καταλυτικό τρόπο, κάνοντας ακραίες επιλογές, σαν τους αρχαίους τυράννους. Οι συνέπειες στη χώρα μου, όπως και στη δική σας, ξεπέρασαν την πολιτική που είχαν ακολουθήσει ο Νίξον ή ο Κένεντι. Μεγάλωσα με έναν πατέρα που υποστήριζε τον Νίξον και έφτασα να είμαι υπέρ του Κένεντι. Αυτοί οι δύο ήταν το δίπολο της νεανικής μου ηλικίας».

«Δεν φανταζόμουν ότι θα έκανα ξανά μια ταινία για κάποιον πρόεδρο. Ο Κλίντον δεν με ενδιέφερε. Μετά γνώρισα τον Μπους. Στα 40 του ήταν αλήτης. Δεν είχε δουλειά, έπινε, ζούσε στη σκιά του πατέρα του. Πρέπει να δείτε την ταινία για να καταλάβετε γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος έγινε πρόεδρος», σχολίασε ο σκηνοθέτης και πρόσθεσε: «Είχα αντιταχθεί στην πολιτική κατά της τρομοκρατίας που προπαγάνδιζε η κυβέρνηση του Μπους και χαρακτηρίστηκα αντιπατριώτης. Ο Μπους ήταν ο «Πρόεδρος του Πολέμου». Μπορούσε να βομβαρδίσει τους πάντες, επειδή το ήθελε. Αυτή ήταν η εντύπωση που σχηματίστηκε στον κόσμο το 2002. Οι άνθρωποι όμως ξεχνάνε. Ο Μπους επανεκλέχθηκε από τους ίδιους ανθρώπους που τον κατηγορούσαν και τον κορόιδευαν».

Πηγή: http://www.cosmo.gr/

Ενεργειακά νησιά τροφοδοτούν το μέλλον

Οι ωκεανοί, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη μας, είναι μια τεράστια αποθήκη ενέργειας. Σήμερα οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να αντλήσουν τα αποθέματα της κρυμμένης ενέργειας μέσω ενεργειακών νησιών που θα εκμεταλλεύονται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τεχνολογική αυτή ιδέα είναι προϊόν του εφευρέτη αρχιτέκτονα και μηχανικού Dominic Michaelis.

Αρχικά ο Michaelis έδειχνε απογοητευμένος με την εξέλιξη στον τομέα της Μετατροπής Ωκεάνιας Θερμικής Ενέργειας (ΜΩΘΕ), μια διαδικασία κατά την οποία εξάγεται ενέργεια, εκμεταλλευόμενη τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας (μέχρι 29οC στους τροπικούς κύκλους) και των υδάτων ένα χιλιόμετρο κάτω, οι οποίες είναι συνήθως 5οC.

«Δεν υπήρχε κάποια εξέλιξη στον τομέα της Μετατροπής Ωκεάνιας Θερμικής Ενέργειας, έτσι σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να προτείνουμε νέες ωκεάνιες ενεργειακές τεχνολογίες,» σχολιάζει ο Michaelis.

Στηριζόμενοι στις μελέτες του Jacques-Arsène d'Arsonval, ο Dominic Michaelis, ο γιος του Alex Michaelis (επίσης αρχιτέκτονας), και ο Trevor Cooper-Chadwick προχώρησαν στην δημιουργία ενός Ενεργειακού Νησιού, πάνω στο οποίο υπάρχει ένα εργοστάσιο Μετατροπής Ωκεάνιας Θερμικής Ενέργειας, ανεμογεννήτριες, ηλιακοί συλλέκτες και μετατροπείς ενέργειας από τα κύματα.

«Ένα από αυτά τα εξαγωνικά νησιά μπορεί να παράγει περίπου 520 megawatts ηλεκτρικής ενέργειας (αρκετή ενέργεια για μια μικρή πόλη),» σχολιάζει ο Michaelis.

Ακόμα περισσότερη ενέργεια μπορεί να αποκτηθεί συνδέοντας αρκετά νησιά, τα οποία θα περιέχουν θερμοκήπια, ένα μικρό λιμάνι για πλοία και ένα ξενοδοχείο για τουρίστες.
Μια κρύο, μια ζεστό

Ο κύριος λόγος της δημιουργίας ενός Ενεργειακού Νησιού είναι η εκμετάλλευση της ωκεάνιας ενέργειας.

«Το τεράστιο πλεονέκτημα της τεχνικής ΜΩΘΕ είναι η σταθερότητα, η οποία εξασφαλίζει συνεχή λειτουργία όλο το 24ωρο,» αναφέρει ο Michaelis. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν βασίζεται στον ήλιο, στον άνεμο ή τα κύματα, αλλά στη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στο ζεστό νερό στην επιφάνεια και το κρύο στα μεγαλύτερα βάθη του ωκεανού.

Οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές μπορούν να εντοπιστούν σε τροπικές περιοχές, όπου η επιφάνεια του νερού είναι περίπου 25οC.

Το θερμό νερό βυθίζεται γύρω από το νησί και χρησιμοποιείται στην εξάτμιση ενός υγρού, το οποίο μπορεί να είναι αλάτι ή αμμωνία. Το αεριοποιημένο υγρό σπρώχνει μια τουρμπίνα, η οποία παράγει ηλεκτρισμό.

Για τη συμπύκνωση του αερίου, θα αντλείται ψυχρό νερό περίπου 5οC, 1,5 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτή η συμπύκνωση δημιουργεί πτώση της πίεσης που βοηθάει στην απορρόφηση περισσότερου αερίου μέσα από τις τουρμπίνες.

Η ίδια διαδικασία λαμβάνει χώρα σε πυρηνικά εργοστάσια, όμως η θερμοκρασιακή διαφορά είναι τεράστια.

Το πρώτο εργοστάσιο Μετατροπής Ωκεάνιας Θερμικής Ενέργειας κατασκευάστηκε το 1930 στις ακτές της Κούβας και παρήγαγε 22 kilowatts ηλεκτρικής ενέργειας. Έκτοτε έχουν κατασκευαστεί ελάχιστες παρόμοιες εγκαταστάσεις, με την τελευταία προσπάθεια στην Χαβάη, με ένα εργοστάσιο παράγωγής 250-kilowatt. Κανένα όμως από όλα αυτά δεν λειτουργεί σήμερα.

Το κύριο εμπόδιο είναι η αδυναμία μετατροπής μιας σχετικά μικρής θερμοκρασιακής διαφοράς σε ηλεκτρισμό. Στην πραγματικότητα, κάποια από τα πρώτα σχέδια ΜΩΘΕ χρησιμοποίησαν περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορούσαν να παράγουν. Ένα εργοστάσιο ΜΩΘΕ απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας για να αποκτήσει πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες νερού. Το Ενεργειακό Νησί, για παράδειγμα χρειάζεται την άντληση 400 m3 κρύου νερού ανά δευτερόλεπτο.

Για αυτό το λόγο, ο Michaelis ενσωματώνει στο νησί και άλλες ωκεάνιες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν το σταθμό ΜΩΘΕ να γίνει αποδοτικότερος.
Τα οφέλη

Η καθαρή ενέργεια που παράγεται από ένα Ενεργειακό Νησί μπορεί να μεταφερθεί στην ακτή μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία υδρογόνου από το νερό. Αυτό το υδρογόνο στη συνέχεια θα μπορούσε να μεταφερθεί στην ξηρά για την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω κυττάρων καυσίμων.

Ο παραγόμενος ηλεκτρισμός μπορεί να φτάσει τα 9 έως 13 σεντς ανά κιλοβατώρα, ανάλογα με τη χρηματοδότηση του έργου. Ένα Ενεργειακό Νησί απαιτεί χρηματοδότηση γύρω στα $600 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά, ο ηλεκτρισμός δεν είναι το μόνο που μπορούν να προσφέρουν αυτά τα νησιά.

Εάν το θαλασσινό νερό χρησιμοποιηθεί σε εργοστάσια ΜΩΘΕ, θα υποστεί αφαλάτωση μέσω ενός κύκλου εξάτμισης και συμπύκνωσης. Για κάθε megawatt ηλεκτρισμού, ένας σταθμός ΜΩΘΕ μπορεί να προσφέρει 300.000 γαλόνια φρέσκου νερού ανά μέρα. Επιπλέον, το κρύο νερό που αναδύεται από τα βάθη των ωκεανών είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να υποστηρίξουν και άλλες μορφές ζωής που ζουν στα ανώτερα στρώματα της θάλασσας.

Πηγή: http://news.pathfinder.gr/

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive