Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008

Λύσεις ανάγκης για τη Ford


Κεφάλαια ύψους 540 εκατ. δολαρίων θα αντλήσει η δοκιμαζόμενη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Co από την πώληση των δύο τρίτων της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Mazda, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιριών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ford η οποία απέκτησε συμμετοχή στη Mazda το 1979, θα δει το ποσοστό της να μειώνεται στο 13%, από 33,4%.

Ο όμιλος Mazda θα επαναγοράσει το 6,87% του μετοχικού κεφαλαίου της από τη Ford, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα πωληθεί σε τρίτους.

Δημοσιεύματα στον ιαπωνικό Τύπο υποστηρίζουν ότι η Ford έχει προσεγγίσει τις Sumitomo Corporation και Itochu καθώς και πέντε ασφαλιστικές, μεταξύ των οποίων και την Tokio Marine, η οποία ελέγχει ήδη ποσοστό 2,9% στη Mazda.

Σύμφωνα με διευκρίνιση της Mazda, οι δύο εταιρίες θα συνεχίσουν την τριακονταετή εταιρική σχέση τους και θα διατηρήσουν τις κοινοπραξίες τους.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Ακάλυπτες επιταγές 1 δισ. "πνίγουν" τις επιχειρήσεις

Eκρηκτική άνοδο σημείωσαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Οκτώβριο του 2008, καθώς τα ποσά αυξήθηκαν κατά 94,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αγγίζοντας συνολικά από την αρχή της χρονιάς το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες τόσο από τον τραπεζικό όσο και από τον εμπορικό κλάδο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, η οποία αν μη τι άλλο αποτελεί και «καμπανάκι» για τις συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά και μάλιστα όταν στο σύνολό τους οι εκτιμήσεις θέλουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η υπάρχουσα κατάσταση συνηγορεί στο γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν διπλή πίεση, προερχόμενη τόσο από την έλλειψη ρευστότητας όσο και από τη χαμηλή ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τειρεσίας Α.Ε. τα ποσά από ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 94,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 152,4 εκατ. ευρώ, έναντι 78,3 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2007.

Σημειώνεται πάντως ότι οι 6 μεγαλύτερες σε ποσό επιταγές που καταχωρήθηκαν τον Οκτώβριο του 2008 αντιστοιχούν στο 60% της αύξησης του ποσού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για εξέλιξη που αποδίδεται στο κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, προερχόμενων από τους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και των τηλεπικοινωνιών.

Την ίδια στιγμή, οι ακάλυπτες επιταγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 50,5% περίπου σε σχέση με τον Σεπτέβριο του 2008, όπου και είχαν διαμορφωθεί στα 101,2 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του εμπορικού κόσμου θεωρούν ότι μερίδιο ευθύνης για την «έξαρση» των ακάλυπτων του τελευταίους μήνες έχει η γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, όπως η κρίση ρευστότητας και οι πληθωριστικές πιέσεις που ενέσκηψαν λόγω των «ακριβότερων» καυσίμων και τροφίμων.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγει η Τειρεσίας, σημαντική αύξηση καταγράφουν στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2008 το σύνολο των δεικτών ασφυξίας (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Συγκεκριμένα το σύνολο των ποσών από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές στο εξεταζόμενο διάστημα του 2008 ανήλθε σε 1,109 δισ. ευρώ έναντι 976,7 εκατ. ευρώ περίπου το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,9%.

Στο δεκάμηνο, το σύνολο των ποσών από ακάλυπτες επιταγές ανήλθε στα 967,8 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 801,1 εκατ. ευρώ περίπου στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,8%.

Σε ό,τι αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές, καταγράφουν μικρή μείωση σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 14,7 εκατ. ευρώ έναντι 16,1 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2007 σημειώνοντας μείωση κατά 8,8%, ενώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2008 (14,9 εκατ. ευρώ) εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,7%.

Το σύνολο, τέλος, των ποσών από απλήρωτες συναλλαγματικές για το δεκάμηνο του 2008 εμφανίζει μείωση κατά 9,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα και ανήλθε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας, στα 141,2 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 155,6 εκατ. ευρώ περίπου πέρυσι.

Πηγή: http://www.express.gr/

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive