Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008

Πακέτο μέτρων για την κρίση.


Μέτρα στήριξης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στους αγρότες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, στα ψυγεία-διαλογητήρια των Πύργων Κοζάνης...

...και σε κτήμα οικογένειας μηλοπαραγωγών στην ίδια περιοχή. Συγκεκριμένα εξήγγειλε: Την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν, πολύ νωρίτερα από ότι προβλέπεται, οι δικαιούχοι αγρότες.
Και με την άτοκη χρηματοδότηση των ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης «Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών Κοζάνης και οι πρότυπες καλλιέργειες που επισκέφθηκα σήμερα, δείχνουν πολύ καθαρά τις δυνατότητες που έχουν πλέον οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών να προχωρήσουν»
«Την έγνοια μας για την αγροτικό κόσμο τη δείχνουμε στην πράξη.
Πρώτον, με την έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων».
Δεύτερον, με τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης και τους γεωργικούς συμβούλους.
Τρίτον, με την ένταξη στο Δ ΚΠΣ έργων υποδομής και προγραμμάτων που δίνουν νέα πνοή και ώθηση σε όλη την περιφέρεια.
Τέταρτον, με το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας, που στοχεύει στην ποιότητα, στοχεύει στα πιστοποιημένα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, ικανά να διασφαλίζουν αυξημένο εισόδημα στους αγρότες-παραγωγούς.

Στις επισκέψεις του ο πρωθυπουργός συνοδεύονταν από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό, Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και τοπικούς βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Στο μεταξύ, πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ανασχηματισμού λίγο μετά τις γιορτές, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, με στόχο να αλλάξει το οικονομικό προφίλ της κυβέρνησης.

Πηγή: www.kalimera.gr

Θύματα κακοποίησης ως 10.000 Ελληνόπουλα

Σύμφωνα με τα στοιχεία οργανώσεων που ασχολούνται με το Παιδί, 5.000 – 10.000 παιδιά το χρόνο πέφτουν θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα καταγράφεται η παντελής έλλειψη κρατικής πρόνοιας – υποδομών και ανθρώπων – για τα μεγάλα προβλήματα, του πιο ανυπεράσπιστου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, που είναι τα παιδιά, από τα οποία υποτίθεται ότι είναι «το μέλλον».

Κακοποιημένα παιδιά – παραβατικοί έφηβοι

Η παιδική κακοποίηση σύμφωνα με τους ειδικούς της ψυχικής υγείας των οργανισμών που ασχολούνται με το Παιδί, σημαίνει ενήλικες που θα παρουσιάσουν προβλήματα στην κοινωνική τους ένταξη και συμπεριφορά. Υπολογίζεται ότι 97% των κακοποιημένων παιδιών θα αναπτύξουν παραβατική συμπεριφορά. Ο ψυχίατρος του Ινστιτούτου για την Υγεία του Παιδιού Γ. Νικολαϊδης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη αναφέρει: «Σαφής είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η σχέση κακοποίησης και παραμέλησης με τη νεανική παραβατικότητα και τη συνέχιση του κύκλου θύτης – θύμα».

Παραμέληση και σεξουαλική βία

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες η παραμέληση των παιδιών συχνά οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των γονιών καθώς και στο μορφωτικό τους επίπεδο. Όσο χαμηλότερα στην κοινωνική κλίμακα πηγαίνουμε τόσο αυξάνονται τα ποσοστά παραμέλησης.

Αντίθετα η σεξουαλική κακοποίηση δεν σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδο ούτε με την κοινωνική θέση καθώς θύτες είναι άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και όλων των επιπέδων μόρφωσης. Με την έννοια «σεξουαλική κακοποίηση» δεν εννοείται ο μόνο ο βιασμός ή ό,τι έχει να κάνει με το άγγιγμα των παιδιών καθώς σεξουαλική βία μπορεί να ασκηθεί σε ένα παιδί – με εξίσου άσχημα αποτελέσματα – και όταν το εκθέτουμε σε σεξουαλικά ερεθίσματα τα οποία δεν είναι έτοιμο να επεξεργαστεί.

Ο κ. Νικολαϊδης αναφέρει ότι «όταν ένας ενήλικος με τη βία ωθεί ένα παιδί να παρακολουθήσει βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, για παράδειγμα (…) η πράξη αυτή θεωρείται σεξουαλική βία».

Οι καταγγελίες των παιδιών στη γραμμή 1056 του «Χαμόγελου»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, στοιχεία ενός άλλου φορέα που εθελοντικά ασχολείται με τα παιδιά, του Χαμόγελου του Παιδιού, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου. Στην γραμμή που έχει δημιουργήσει το Χαμόγελο (1056) και στην οποία μπορούν να καλέσουν και παιδιά, έχει δεχτεί μέσα στο 2008 καταγγελίες από 251 παιδιά (197 αγόρια- 154 κορίτσια).

Πηγή: http://www.cosmo.gr/

Ένταση στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου


Έντονη κινητικότητα σημειώθηκε στο Καστελόριζο, μετά την εμφάνιση νορβηγικού ερευνητικού σκάφους - μισθωμένου από την Άγκυρα – την Παρασκευή (14/11) στα διεθνή ύδατα, 80 μίλια νότια του νησιού, συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα «Γκεντίζ». Μετά από το διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το «Malene Ostervold» διέκοψε την έρευνα το μεσημέρι του Σαββάτου (15/11).

Στην περιοχή έσπευσε από τη Ρόδο η ελληνική κανονιοφόρος «Πολεμιστής», που ενημέρωσε το ΓΕΕΘΑ ότι το νορβηγικό σκάφος σταματά τις πετρελαϊκές έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος, από τις 14 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε στην περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα, νοτίως και ανατολικά του Καστελορίζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει - εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων - γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων, συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα «Gediz».

Και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μεγάλο τμήμα της περιοχής αυτής, περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί από την Παρασκευή σε διαβήματα προς το νορβηγό πρέσβη και τον τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα, καθώς και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών».

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιόνας Στέρε, ενώ «κατόπιν σχετικών οδηγιών της κυρίας Μπακογιάννη, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Όσλο επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους προκειμένου να της γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις».

Το ιστορικό

Το θέμα αποκάλυψαν τα ΝΕΑ μέσω της διαδικτυακής τους έκδοσης. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το νορβηγικό σκάφος – τουρκικών συμφερόντων - ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Περίπου στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας έσπευσε στην περιοχή από τη Ρόδο η ελληνική κανονιοφόρος «Πολεμιστής», μόλις υπήρξε η πληροφορία περί των τουρκικών ερευνών.

Ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου εξέπεμψε σήμα προς τον κυβερνήτη του νορβηγικού σκάφους Malene Ostervold (τουρκικών συμφερόντων) και τον προειδοποίησε ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι απαγορεύεται να κάνει έρευνες επ΄ αυτής. Ο καπετάνιος του νορβηγικού σκάφους απάντησε στον «Πολεμιστή» ότι έλαβε το σήμα και ότι το κατανόησε.

Ταυτόχρονα στην Αθήνα είχε σημάνει συναγερμός στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε αμέσως το Νορβηγό πρέσβη, του επέστησε την προσοχή για την παράνομη δραστηριότητα του νορβηγικού σκάφους και του ζήτησε να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Το νορβηγικό σκάφος αποχώρησε από την περιοχή και βγήκε εκτός υφαλοκρηπίδας μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα, πάντα συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα. Ωστόσο, το σκηνικό έντασης ξαναστήθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, τα δύο πολεμικά σκάφη βρέθηκαν σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων και τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών βρίσκονται επί ποδός για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Αντιδράσεις των κομμάτων

«Ζούμε ακόμη μια πράξη στο έργο της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεν είναι άσχετη με την κρίση που μαστίζει την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος.

Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να λειτουργήσει εν κρυπτώ, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν γεγονότα, που ανατρέπουν την πολιτική εφησυχασμού, κατευνασμού και αναβλητικότητας που χαρακτηρίζει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία (...) Ήρθε η ώρα να θυμίσουμε όσα ως ΠΑΣΟΚ έχουμε πει για τις δηλώσεις της κυρίας υπουργού των Εξωτερικών, μετά τις συναντήσεις της με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Μπαμπατζάν, η οποία βλέπει διαρκώς βελτίωση των σχέσεων, όταν η Τουρκία κλιμακώνει την επικίνδυνη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα. Τι άλλο χρειάζεται ωστόσο να πει κανείς για μια κυβέρνηση, που παρέλειψε ακόμη και να εκδώσει ανακοίνωση για τη σημερινή μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο;».

Ο ΛΑΟΣ, από την πλευρά του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Το μεσοδιάστημα, από την εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ, μέχρι την παράδοση της εξουσίας του κ. Μπους στις 20 Ιανουαρίου του 2009, απαιτεί αυξημένη προσοχή. Το βαθύ Κράτος της Τουρκίας και το ρηχό των Σκοπίων χάνουν τον ισχυρό συμπαραστάτη τους (...) Τα Ίμια δεν πρέπει να επαναληφθούν. Απαιτείται αποφασιστικότητα και σύνεση. Τα, δε, περί μειώσεως των εξοπλισμών δεν χρειάζονται ντουντούκες».


Πηγή: www.cosmo.gr

Δημοσιονομική πίεση από υστέρηση εσόδων 2,6 δισ.

ENTONOTATEΣ πιέσεις ασκεί στη δημοσιονομική διαχείριση η μεγάλη υστέρηση των δημοσίων εσόδων, η οποία ανέρχεται στο 10άμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου σε 2,58 δισ. ευρώ, από 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2009, ο οποίος κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Bουλή.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο δεκάμηνο τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν σε 44,38 δισ. ευρώ, σημειώνοντας περιορισμένη αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έναντι ετησίου στόχου 12,1%.

Ειδικά τον Οκτώβριο, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,2%, λόγω κυρίως του διπλασιασμού των εισπράξεων από μη φορολογικά έσοδα (μερίσματα κ.ά.). Αντίθετα, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς, κατά 4,8% και ειδικά ο ΦΠΑ των ΔΟΥ αυξήθηκε ανεπαίσθητα, μόλις κατά 0,5%.

Πλέον, οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου για τον περιορισμό των αποκλίσεων στα έσοδα επαφίενται στις εισπράξεις από τις ρυθμίσεις για περαίωση και ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και από το ΕΤΑΚ φυσικών προσώπων.

Πηγή: www.express.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive