Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008

Ξανά στο πρωτόκολλο του Κιότο

Τέρμα στον επτάμηνο αποκλεισμό της χώρας μας από το πρωτόκολλο του Κιότο, δίνει ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, η χώρα μας έχει τις απαραίτητες θεσμικές, διοικητικές και οργανωτικές ρυθμίσεις ώστε το Εθνικό Σύστημα Απογραφών των αερίων του θερμοκηπίου να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο η Ελλάδα δε διέθετε τους απαραίτητους μηχανισμούς για τον έλεγχο των εκπομπών των αερίων.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα, κυρίως, ανέκυψε από τα λανθασμένα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα το 1995 στον ΟΗΕ για το έτος βάσης 1990 και τις απαράδεκτες καταγγελίες του τότε υπευθύνου για τις απογραφές εναντίον της χώρας του.

Πηγή: skai.gr

Βαθιά παγκόσμια ύφεση με πετρέλαιο στα 50 δολ.

Η Γερμανία διολίσθησε σε ύφεση. Ο ρυθμός ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα υποχωρεί με ταχύτητα, ενώ οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος στις ΗΠΑ έφθασαν, για την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο 25 ετών. Ο άνωθεν συνδυασμός καθιστά σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της.


Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προχωρεί σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την πορεία των οικονομιών ευρωζώνης, ΗΠΑ και Ιαπωνίας, τονίζοντας ότι και οι τρεις θα διολισθήσουν σε ύφεση φέτος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,5% στο γ'Α τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά 50%. Στην άλλη πλευρά της υφηλίου, η Κίνα ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 8,2% τον Οκτώβριο, δηλαδή με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2001, καθώς ο κλάδος μεταποίησης φρόντισε να «παγώσει» την παραγωγή του εξαιτίας της υποχώρησης της ζήτησης σε ξένες και εγχώρια αγορά.

Η εικόνα, δε, που σκιαγραφεί ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη πιο δυσοίωνη, καθώς προβλέπει ότι ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ιαπωνία θα διολισθήσουν σε ύφεση εντός του 2009.

Ο οργανισμός υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 0,9% το 2009, της ευρωζώνης κατά 0,5% και της Ιαπωνίας κατά 0,1%.

Για το σύνολο των κρατών-μελών του οργανισμού προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% εντός του επόμενου έτους, συνέχεια στην οικονομική κρίση μέχρι το τέλος του 2009 και σημαντική πτώση της τιμής των ακινήτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο οργανισμός προβλέπει ότι θα αγγίξει φέτος το 5,9% για τα κράτη-μέλη του, θα ενισχυθεί στο 6,9% το 2009 και θα ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στο 7,2% το 2010.

Ιδιαίτερα αρνητική η εικόνα για την ανεργία στην ευρωζώνη με την ανεργία να ανέρχεται στο 8,6% το 2009 και να φθάνει στο 9% το 2010. Για τις ΗΠΑ η πρόβλεψη τοποθετεί τον συγκεκριμένο δείκτη στο 7,3% για το 2009 και το 7,5% το 2010, ενώ στην Ιαπωνία θα αγγίξει το 4,4% τη διετία 2009-2010.

Ανάλογη άποψη για την οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται πως έχει και ο προεδρεύων των υπ. Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «η ύφεση δεν είναι και τόσο μακριά από την ευρωζώνη». Σημειώνεται ότι σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο γ'Α τρίμηνο, όπου προβλέπεται να «καταγραφεί» σημαντική μείωση της ανάπτυξης.

Πηγή: http://www.express.gr/

Il Divo

Εναλλακτικά γνωστός ως θείος Τζούλιο, καμπούρης, αλεπού, Μολώχ, σαλαμάνδρα, σκοτεινός Πάπας, άνθρωπος του σκότους, Βελζεβούλ, ο διατελέσας επτά φορές πρωθυπουργός Ιταλίας Giulio Andreotti (Toni Servillo), σημάδεψε την μεταπολεμική πολιτική ζωή της γείτονος χώρας όσο κανείς άλλος. Εξέχων στέλεχος της παράταξης των Χριστιανοδημοκρατών, διατηρείται έως σήμερα στα πολιτικά πράγματα παρά τις χρόνιες δικαστικές περιπέτειες για σχέσεις με τη Μαφία, την εμπλοκή του στη δολοφονία του δημοσιογράφου Mino Pecorelli και τις αποκαλύψεις αρκετών ακόμα σκανδάλων που οδήγησαν στη διάλυση του άλλοτε κραταιού κόμματος. Ό,τι παρακολουθούμε τοποθετείται - κυρίως - στη δεκαετία του '90, περίοδο της τελευταίας διακυβέρνησης Andreotti που σηματοδότησε την αρχή του τέλους των Χριστιανοδημοκρατών.

Για όσους αναρωτιούνται πώς το φαινόμενο Berlusconi ήρθε κι έδεσε στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, η ταινία του Paolo Sorrentino αποτελεί την καλύτερη απάντηση. Θα ήταν όμως περιοριστικό να στριμωχθεί το αριστούργημα αυτό στη λογική του ντοκιμαντέρ, που ούτως ή άλλως δεν υπηρετεί. Προϊόν ενδελεχούς έρευνας κι εξαίρετης καλλιτεχνικής διαύγειας, το «Il Divo» έχει από τώρα κερδίσει την κινηματογραφική του αθανασία.

Τόσο το «Il Divo» όσο και το πρόσφατο «Gomorra» αποτέλεσαν αντικείμενο επερώτησης στην ιταλική βουλή. Το φιλμ του Sorrentino, ωστόσο, κερδίζει χαλαρά τις εντυπώσεις απ' το αξιόλογο αντίπαλο δέος. Οι στέρεες βάσεις του «Il Divo» τίθενται στο αψεγάδιαστα δομημένο σενάριο του Ιταλού δημιουργού. Ένα φιλμ καταγγελίας, μία βιογραφία κατορθώνει να φτάσει σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς μη-γραμμικής αφήγησης παρά τη χρήση slow motion. Οι δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένες σκηνές καδράρουν τα πάντα με νοηματική μεστότητα. Το καστ αποδίδει εκπληκτικά. Οι επιμέρους λεπτομέρειες λειτουργούν εναρμονισμένες στην εντέλεια, οι φωτισμοί είναι ιδιοφυείς και η μουσική επένδυση, είτε ακολουθεί κλασσικούς ήχους βιολιών είτε άκρως προβοκατόρικους electro-pop, αφήνει το δικό της ξεχωριστό στίγμα.

Με τον ανατριχιαστικό Toni Servillo, έχουμε έναν Andreotti λεπτοδουλεμένο, που πέραν των γνώριμων 'βαφτιστικών' αναδεικνύει σημειολογικά ακόμα ένα. Ο Andreotti του Servillo είναι ένας Νοσφεράτου, ένας βαμπίρ που ο σκηνοθέτης του αναμφίβολα σέβεται όπως ακριβώς θα σεβόταν ένας πιστός χριστιανός τον ίδιο το διάβολο. Αυτό βέβαια δεν αποτρέπει τον Sorrentino να στηλιτεύσει με τον πλέον ειρωνικό και τραχύ τρόπο τόσο τον ίδιο τον 'Divo Giulio' με το σάπιο πολιτικό σκηνικό που τον περιέβαλε όσο και τη διαπλοκή με τη Μαφία. Η σκηνή εισόδου της κομματικής φατρίας του Andreotti παραπέμπει ανοικτά σε ήρωες του Tarantino απ' το «Reservoir Dogs». Η αντίστοιχη σεκάνς του Servillo θυμίζει «Hellraiser». Για να μην αναφερθούμε στο διπλό φραστικό χτύπημα της έναρξης. Η χρήση της ειρωνείας και του σαρκασμού στο «Il Divo» θα μπορούσε να είναι βγαλμένη απ' το μυαλό του Fellini όταν εκείνος γύριζε το «Roma».

Δραματουργικά άρτια, θεσπέσια μέσα στις αντιθέσεις της και καταιγιστική, το μόνο που απαιτεί η κορυφαία ιταλική ταινία των τελευταίων ετών είναι να έχετε μία γενική ιδέα περί του θέματος. Για όσους δε γνωρίζουν τι εστί Andreotti, μία σύντομη διαδικτυακή αναζήτηση αρκεί. Αλλωστε, το γλωσσάρι στην έναρξη της ταινίας αναλαμβάνει να σας εντάξει στο κλίμα. Έπειτα, αφεθείτε στο ντελιριακό, σχεδόν διονυσιακό «Il Divo» και θεωρείστε την ανταμοιβή σας δεδομένη.

Πηγή: http://www.cinemanews.gr/

Δείτε το trailer:

O νέος τηλεοπτικός χάρτης του Champions League και του UEFA

Σε μια λύση που βρίσκει κάθε ενδιαφερόμενο να παίρνει το μερίδιό του καταλήγει η διεκδίκηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λιγκ και του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ για την επόμενη τριετία (2009-2012).

Αν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την ΤΕΑΜ, αυτό θα γίνει την Παρασκευή 14/11, όμως οι πληροφορίες λένε πως οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται πως είναι η ΕΡΤ μαζί με το MEGA που θα μοιραστούν τις δύο μέρες της κάθε αγωνιστικής, με το Mega να παίρνει την πρώτη επιλογή στους αγώνες της Τρίτης και την ΕΡΤ σε αυτούς της Τετάρτης.

Για τη συνδρομητική τηλεόραση, οι πληροφορίες λένε πως θα περιοριστεί στα υπόλοιπα 14 παιχνίδια της κάθε αγωνιστικής. Η έκπληξη είναι ότι πλειοδότησε η On Telecoms αντί της Nova που είχε μέχρι τώρα τα δικαιώματα.

Όσο για το ΟΥΕΦΑ, δείχνει βέβαιο πως το "πακέτο" (δύο ματς την Πέμπτη στις 20.00 και στις 22.00) θα καταλήξει στον ΑΝΤ1. Τα δικαιώματα του κυπέλου ΟΥΈΦΑ μέχρι και αυτή τη χρονιά τα είχε το Mega.

Πηγή: cosmo.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive