Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008

Αφιερώματα 'Κοινόβιο 2008' και 'Μέση Ανατολή' στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την επιλογή της θεματικής 'Σύγχρονοι Πόλεμοι' το 2007, η ενότητα FOCUS στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ρίχνει το βλέμμα της φέτος στην έννοια του 'Κοινοβίου'. Όχι απαραίτητα με τη στενή, ετυμολογική σημασία της λέξης, δηλαδή την από κοινού συμβίωση μιας ομάδας ανθρώπων, αλλά με την ευρύτερη έννοια της δημιουργίας μικρών ή μεγαλύτερων κοινωνικών πυρήνων στην περιφέρεια - ή το περιθώριο - του κοινωνικού κατεστημένου.

Μέσα από μια επιλογή ταινιών πρόσφατης παραγωγής (2007 - 2008) απ' όλο τον κόσμο η ενότητα FOCUS, υπό την επιμέλεια του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη, θα επιχειρήσει να ερευνήσει τις σύγχρονες συνισταμένες του θέματος, αλλά και τη διαλεκτική του με ιστορικά-κοινωνικά προηγούμενα, όπως είναι ο χιπισμός ή τα ευρωπαϊκά κινήματα του '68. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν ξεχωρίζουμε τις «Delta» του Ούγγρου Kornel Mundruczo, «Tout Est Parfait» του Yves-Christian Fournier, «Salamandra» του Αργεντίνου σκηνοθέτη Pablo Aguero, «Les Paradis Perdus» μικρού μήκους του Helier Cisterne, «Megane» της Naoko Ogigami, «The Way Ι See Things» πρώτη ταινία του Αμερικανού Brian Pera και «Adhen» του Rabah Ameur-Zaimeche.

Συνεχίζοντας την καθιερωμένη ετήσια βόλτα σε εθνικές ή περιφερειακές κινηματογραφίες, το 49ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί για πρώτη φορά αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής, χτίζοντας ένα ψηφιδωτό 11 ταινιών από χώρες της περιοχής. Η Μέση Ανατολή παρουσιάζει μια ιδιαίτερη κινηματογραφική ποικιλομορφία, η οποία καθρεφτίζει διαφορετικές κουλτούρες, ιστορίες και εθνικές ταυτότητες. Οι δέκα από τις έντεκα ταινίες είναι πρόσφατης παραγωγής - από το 2005 έως το 2008 - και η ενδέκατη, το «Alexandria... Why?» (1978), αποτίνει έναν μικρό φόρο τιμής στον διάσημο Αιγύπτιο σκηνοθέτη Youssef Chahine που πέθανε τον περασμένο Ιούλιο.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος (το οποίο θα συνοδεύεται από ειδική δίγλωσση έκδοση) θα προβληθούν οι ταινίες: «Ahlaam» του Mohamed Al Daradji από το Ιράκ, «American East» του Αιγύπτιου Hesham Issawi, «Alexandria... Why?» του Youssef Chahine επίσης από την Αίγυπτο, «Aquarium» του βετεράνου Yousry Nasrallah, «Out Of Coverage» του Abdullatif Abdulhamid (Συρία), «Salt Of This Sea» από την Παλαιστίνη της Annemarie Jacir, «Waltz With Bashir» animated από τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Ari Folman, «Captain Abu Raed» του Amin Matalga από την Ιορδανία «A New Day In Old Sana'a» την πρώτη ταινία μυθοπλασίας που γυρίστηκε ποτέ στην Υεμένη και «Under The Bombs» του Philippe Aractingi από το Λίβανο. Αξίζει να σημειωθεί πως το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την ταινία «Ακάμας» του Κύπριου Πανίκου Χρυσάνθου.

Πηγή: http://www.cinemanews.gr/

Στις 21 Ιανουαρίου επιστρέφει το Lost

Η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά επιστρέφει κοντά στα τέλη του πρώτου μήνα του 2009.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC επιβεβαίωσε επίσημα πως ο πέμπτος κύκλος επεισοδίων του Lost θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου στις 21 Ιανουαρίου. Σε αντίθεση με την περασμένη σεζόν, η νέα σειρά θα κάνει την εμφάνισή της στις 9 το βράδυ κάθε Τετάρτης (αντί για την Πέμπτη).

Η σειρά θα ξεκινήσει με δύο back-to-back επεισόδια που θα έχουν διάρκεια δύο ωρών και από εκεί και έπειτα θα συνεχίσει όπως έχει προγραμματιστεί. Η αναμονή έχει φτάσει στο αποκορύφωμα και σίγουρα το ABC ποντάρει για άλλη μια χρονιά πολλά στη σειρά.

Πηγή: cosmo.gr

Γιατί ξεχνάμε;

Πολλοί είναι αυτοί που κάθε τόσο βρίσκουν ευκαιρία για να καταραστούν την αφηρημάδα τους. Ως γνωστόν, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σε θέση να αποθηκεύει αμέτρητες αναμνήσεις. Για ποιο λόγο όμως τις περισσότερες φορές αδυνατούμε να τις επαναφέρουμε όταν τις έχουμε πραγματικά ανάγκη;

Σήμερα μια νέα μελέτη δίνει απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα. Ο εγκέφαλος μας είναι παραγεμισμένος με απέραντες μνήμες που χρειάστηκαν ολόκληρη τη ζωή μας για να σχηματιστούν. Οι αναμνήσεις αυτές εκτείνονται από τις πιο απλές έως τις πιο βαθυστόχαστες.

Η ικανότητα της ενθύμησης επηρεάζει άμεσα την καθημερινή μας ζωή αλλά και τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας. Φανταστείτε την ευτυχία που θα νιώσει το παιδί σας όταν πιάσει στα χέρια του τη νέα κούκλα της ινδιάνας πριγκίπισσας Ποκαχόντας, που έχετε παρατηρήσει ότι θαυμάζει τόσο πολύ σε αντίθεση με την κλασική Μπάρμπι.
Είδη μνήμης

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι γνωστικοί ψυχολόγοι έχουν καθορίσει ότι υπάρχουν δυο κύρια συστήματα μνήμης στο ανθρώπινο μυαλό: μια βραχύχρονη μνήμη, η οποία κρατά τις πληροφορίες για ορισμένα πράγματα που σκεπτόμαστε αυτή τη στιγμή, και μια μακρόχρονη μνήμη, στην οποία αποθηκεύονται τεράστια ποσά πληροφορίας, που αποκτώνται κατά τη διάρκεια της ζωής μας μέσω σκέψεων και εμπειριών.

Αυτά τα δυο συστήματα μνήμης θεωρείται ότι διαφέρουν σε επίπεδο λεπτομέρειας που προσφέρουν. Η βραχύχρονη μνήμη, που διαρκεί λιγότερο από 20΄΄ ή και λίγες μέρες, σε περίπτωση που θα μεσολαβήσει επανάληψη, προσφέρει ακριβείς λεπτομέρειες για μερικά πράγματα που τριγυρίζουν στο κεφάλι μας τον τελευταίο καιρό, ενώ η μακρόχρονη μνήμη, που προέρχεται από επαναλήψεις και επεξεργασία – ταξινόμηση και κωδικοποίηση των πληροφοριών και διαρκεί πολύ χρόνο, προσφέρει μια πιο θολή εικόνα για όλα τα διαφορετικά πράγματα που έχουμε ζήσει ή δει. Παρότι μπορούμε να συγκρατήσουμε αρκετές πληροφορίες στην μακρόχρονη μνήμη, οι λεπτομέρειες δεν είναι πάντα ξεκάθαρες και συχνά περιορίζονται σε αυτά που βλέπουμε ή σε αυτά που συμβαίνουν.

Μια πρόσφατη έρευνα από τον Timothy F.Brady, νευροεπιστήμονα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, προτείνει ότι όσες πληροφορίες αποθηκεύονται στην μακρόχρονη μνήμη ίσως να μην είναι και τόσο θολές όσο θεωρείτο έως σήμερα.

Στη μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να προσπαθήσουν να θυμηθούν 3.000 εικόνες κοινών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων τεμαχίων όπως τηλεχειριστήρια, τσάντες, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, τα οποία παρουσιάστηκαν για μια φορά για μερικά δευτερόλεπτα το καθένα. Στο τέλος αυτής της φάσης, οι ερευνητές εξέτασαν τη μνήμη των εθελοντών για κάθε αντικείμενο δείχνοντας τους δυο αντικείμενα και ρωτώντας πιο αντίκρισαν πρωτύτερα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξεταζόμενοι τα πήγαν πολύ καλά, αν και η εξέταση ήταν αρκετά δύσκολη. Το υψηλό ποσοστό επιτυχίας οφειλόταν στην τεράστια αποθηκευτική ικανότητα της μακρόχρονης μνήμης.

Όμως αυτό που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, ήταν το εκπληκτικό επίπεδο λεπτομέρειας στη μνήμη των εθελοντών. Οι εξεταζόμενοι τα πήγαν πολύ καλά στην αναγνώριση των διαφορών ανάμεσα σε δυο εικόνες, ακόμα και όταν αυτές ήταν ελάχιστες.

Η νέα αυτή δημοσίευση προσφέρει αρκετές ενδείξεις ότι τα τεράστια ποσά της πληροφορίας που περιέχονται στην μακρόχρονη μνήμη δεν είναι και τόσο απόμακρα. Πιθανότατα κρατάμε απεικονίσεις αντικειμένων που έχουμε δει με τεράστια λεπτομέρεια.

Φυσικά, τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν το προφανές ερώτημα: εάν οι μνήμες μας δεν είναι και τόσο θολές, τότε για ποιο λόγο ξεχνάμε συχνά πράγματα που θα έπρεπε και χρειάζεται να θυμόμαστε;

Μια λογική εξήγηση έγκειται στο γεγονός του ότι ο εγκέφαλος μας περιέχει λεπτομερείς αναπαραστάσεις πολλών διαφορετικών αντικειμένων και γεγονότων, όμως δεν μπορούμε πάντα να αναζητήσουμε τις πληροφορίες όταν τις θέλουμε. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, εάν δούμε ένα αντικείμενο μπορούμε να ομολογήσουμε με εκπληκτική ακρίβεια εάν το έχουμε δει ξανά.

Όταν βρισκόμαστε για παράδειγμα σε ένα μαγαζί παιχνιδιών και προσπαθούμε να θυμηθούμε το δώρο που ήθελε το παιδί μας για τα γενέθλια του, θα πρέπει να μπορούμε αβίαστα να αναζητήσουμε στη μνήμη μας τη σωστή επιλογή, χωρίς να έχουμε κάποια εικόνα στο μυαλό μας. Απ' ότι φαίνεται λοιπόν αυτή η αυθόρμητη "μηχανή αναζήτησης" είναι που μας δημιουργεί όλα τα προβλήματα καθώς είναι επιρρεπής τόσο σε παρεμβολές αλλά και στο χρόνο.

Πηγή: http://news.pathfinder.gr/

Εκτός ΝΔ ο Π. Τατούλης

Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έθεσε τον βουλευτή Αρκαδίας, Πέτρο Τατούλη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Ύστερα από αυτήν την απόφαση του πρωθυπουργού, ο κ. Τατούλης παραμένει στη Βουλή ως ανεξάρτητος και το κυβερνών κόμμα έχει πλέον 151 έδρες αντί 152. Η επιστολή του πρωθυπουργού, που έφτασε στον κ. Σιούφα στη μία και τέταρτο το μεσημέρι, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 16 παρ. 5), θα ανακοινωθεί επισήμως το απόγευμα στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Αρκαδίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Έθνος" στρέφεται εναντίον του πρωθυπουργού και επικρίνει ευθέως τον κ. Καραμανλή για τις επιλογές του, τόσο ως προς την πολιτική της κυβέρνησης όσο και ως προς τα πρόσωπα. Με ανακοίνωση του γραμματέα της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτη, ο Πέτρος Τατούλης τίθεται και εκτός κόμματος.

Βολές κατά του Πρωθυπουργού

Ο Πέτρος Τατούλης σε σημερινή συνέντευξή του στο "Έθνος" λέει για τον Κ. Καραμανλή, μεταξύ άλλων, ότι "κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όχι ανίκανος, αλλά συνένοχος από πολιτική άποψη φυσικά".Επίσης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα και πρωταρχικά υπεύθυνος για όλες τις κυβερνητικές επιλογές, πολιτικών και προσώπων.

"Όσο δεν διαγράφονται τα προβλήματα διαγράφονται οι βουλευτές", ήταν το σχόλιο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

Πηγή: ΕΡΤ

Άγριo ξύλο στον Πανάγιο Τάφο.Μάχες εκ του συστάδην ξέσπασαν στον Πανάγιο Τάφο όταν ομάδα 50 Αρμενίων μοναχών επιτέθηκε κατά αγιοταφιτών και της ισραηλινής Αστυνομίας. Τρεις Έλληνες κληρικοί νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 50 Αρμένιοι μοναχοί πήγαν από νωρίς το πρωί στο ναό της Αναστάσεως για την προγραμματισμένη τελετή του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με το αρμενικό ημερολόγιο.

Όταν οι μοναχοί έφτασαν στο ναό, έδιωξαν βιαίως τον ελληνορθόδοξο φύλακα από το παρεκκλήσι, παρά τις διαμαρτυρίες των ιερέων, οι οποίοι επικαλέστηκαν τους εκκλησιαστικούς κανόνες.

Οι αγιοταφίτες μοναχοί επιχείρησαν να επαναφέρουν το φύλακα στη θέση του, όμως οι Αρμένιοι αρνήθηκαν. Τους απώθησαν με αγριότητα και στη συνέχεια συνεπλάκησαν με την Αστυνομία που έσπευσε στον τόπο των επεισοδίων για να επιβάλει την τάξη.

Από τις συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις τραυματίστηκαν πολλοί Αρμένιοι μοναχοί, ενώ τρεις Έλληνες κληρικοί τραυματίστηκαν κατά τις συμπλοκές με τους Αρμένιους.


Σύμφωνα με κληρικούς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στόχος των Αρμένιων είναι η ανατροπή του καθεστώτος δικαιωμάτων που έχουν οι χριστιανικές κοινότητες επί των προσκυνημάτων του Παναγίου Τάφου, το οποίο ισχύει εδώ και αιώνες και σύμφωνα με το οποίο πρωτεύοντα ρόλο έχει το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.Καταδίκη από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος δήλωσε σχετικά με τα συμβάντα:

«Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την απαράδεκτον εγκληματικήν συμπεριφορά των Αρμενίων μοναχών του Αρμένιου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Επίσης καταδικάζουμε το θλιβερό και αντιεκκλησιαστικό γεγονός της προπηλάκισης από τους Αρμένιους, κληρικών και μοναχών της Αγιοταφικής Αδελφότητας, οι οποίοι προσπάθησαν να προστατέψουν τα δίκαια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς, είναι η σημερινή ενέργεια που αποτελεί συνέχεια των ανάλογων ενεργειών, που σημειώνονται εδώ και πολλά χρόνια».

Ο Αρχιγραμματέας του Παναγίου Τάφου, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αριστάρχου, τόνισε ότι «για τέταρτη συνεχόμενη φορά οι Αρμένιοι αμφισβητούν τους κανόνες λειτουργίας του Παναγίου Τάφου και επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα κάτι το οποίο απεφεύχθη χάριν στην αντίδραση των ελληνορθόδοξων κληρικών αλλά και τη στάση της Αστυνομίας».

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές αναμένονται διαμαρτυρίες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου στα Διεθνή φόρα.

Πηγή: www.zougla.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive