Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2008

Βράχος απορροφά CO2

Ο περιδοτίτης, ένας βράχος, που συναντάται κυρίως στο Ομάν, έχει τη δυνατότητα να απορροφά το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα, σε ποσοστό που θα μπορούσε να συνεισφέρει στον παγκόσμιο αγώνα για την επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Όταν το διοξείδιο του άνθρακα έρχεται σε επαφή με το βράχο, το αέριο μετατρέπεται σε συμπαγή ορυκτά, όπως ο ασβεστίτης.

Ο γεωλόγος Peter Kelemen και ο γεωχημικός Juerg Matter λένε ότι η φυσική αυτή διαδικασία μπορεί να επιφορτιστεί κατά ένα εκατομμύριο φορές για να παράγει υπόγεια ορυκτά, τα οποία θα δύνανται να αποθηκεύσουν 2δις ή και παραπάνω από τα 30 δις τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που εκπέμπονται από τις ετήσιες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η έρευνα τους θα δημοσιευθεί στην έκδοση της 11ης Νοεμβρίου του περιοδικού Proceedings of the Natural Academy of Sciences.

Ο περιδοτίτης είναι το πιο κοινό πέτρωμα που συναντάται στο γήινο μανδύα, το στρώμα ακριβώς κάτω από τον φλοιό της γης. Εμφανίζεται επίσης στην επιφάνεια, ιδίως στο Ομάν, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά βολικό, καθώς βρίσκεται κοντά σε περιοχή που παράγει σημαντικά ποσά διοξειδίου του άνθρακα, λόγω της παραγωγής καύσιμων υλών.

«Το ότι βρίσκεται κοντά σε υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι κακό, δήλωσε σε συνέντευξη του ο Matter.

Υπολόγισαν επίσης την πιθανότητα εξόρυξης του βράχου και άμεσης έκθεσης του κοντά σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η λύση αυτή αποδεικνύεται εξαιρετικά πολυδάπανη.

Οι επιστήμονες, που εργάζονται και οι δύο στο Lamont-Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, λένε ότι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αποθήκευσης άνθρακα, εγχέοντας ζεστό νερό, το οποίο περιέχει πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα. Έχουν καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης δικαιωμάτων για την τεχνική αυτή.

Υποστηρίζουν ότι 4 με 5 δις τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως μπορούν να αποθηκεύονται κοντά στο Ομάν με τη χρήση περιδοτίτη, σε συνδυασμό με άλλη μια πειραματική τεχνική που εξελίσσεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια από τον Klaus Lackner. Η δεύτερη τεχνική χρησιμοποιεί συνθετικά «δέντρα» που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Και οι δύο τεχνολογίες χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Ο περιδοτίτης συναντάται επίσης στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού Παπούα Νέα Γουϊνέα και Καληδονία, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής Θάλασσας και σε μικρότερες ποσότητες στην Καλιφόρνια.

Χώρες με υψηλές εκπομπές ρίπων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, όπου δεν υπάρχουν άφθονες ποσότητες επιφανειακού περιδοτίτη, θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους αποθήκευσης ή μείωσης των εκπομπών.

Η αποθήκευση με περιδοτίτη θα είναι ασφαλέστερη και οικονομικότερη από άλλες τεχνικές, είπε ο Matter.

Πολλές εταιρείες ελπίζουν ότι θα μειώσουν τις εκπομπές ρίπων τους, αναρροφώντας μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αποθηκεύοντας τες υπογείως. Αυτή η μέθοδος θα απαιτούσε χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι το επικίνδυνο αέριο δεν θα διαρρεύσει πίσω στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: http://news.pathfinder.gr

Παλαιστινιακό κράτος βλέπουν σύντομα οι ΗΠΑ.
Ως "εκπρόσωπος" του Ομπάμα περιοδεύει στη Μέση Ανατολή η Κοντολίζα Ράις.
Κινητικότητα παρατηρείται στη Μέση Ανατολή, λίγες εβδομάδες πριν εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα. Σαν άτυπη απεσταλμένη του εμφανίστηκε χθες η υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους, Κοντολίζα Ράις, η οποία, πραγματοποιώντας περιοδεία στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξέφρασε χθες τη βεβαιότητα ότι οι Παλαιστίνιοι θα έχουν σύντομα ένα κράτος. Οι Παλαιστίνιοι "είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς και είμαι βεβαία ότι θα έρθει σύντομα η ημέρα που θα έχουν ένα κράτος αντάξιο αυτής της αξιοπρέπειας", δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Όπως είπε, ότι θα μεταφέρει στη νέα κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα το παλαιστινιακό αίτημα για τη διατήρηση "του μηχανισμού επίβλεψης και του ηγετικού αμερικανικού ρόλου σε αυτόν τον μηχανισμό".

Στόχος του μηχανισμού αυτού, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τη διάσκεψη στην Ανάπολις των ΗΠΑ, είναι να επιβλέπεται το κατά πόσον γίνονται σεβαστές οι υποχρεώσεις των δύο πλευρών, που απορρέουν από τον οδικό χάρτη, το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που προβλέπει κυρίως το πάγωμα της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών στα Παλαιστινιακά Εδάφη και την παύση των επιθέσεων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων κατά των Ισραηλινών.

Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να μη χάσει χρόνο, αλλά να εμπλακεί τάχιστα στη διαδικασία επίλυσης του μεσανατολικού προβλήματος, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν τη συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Εξάλλου, η Κοντολίζα Ράις κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την πολιτική της ανέγερσης νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή βλάπτει τις προοπτικές της ειρήνης.
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ καλούσε τις ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν την πιθανή επιλογή της προσφυγής στη στρατιωτική βία όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στη διάρκεια συνάντησής του στην Ιερουσαλήμ με την Κοντολίζα Ράις, ο Εχούντ Μπαράκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Αυτό που πιστεύουμε το έχουμε ήδη πει. Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή. Συνιστούμε και στους άλλους να μην αποκλείσουν καμία επιλογή". "Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ιράν συνεχίζει να ενεργεί με στόχο την απόκτηση πυρηνικού όπλου και ότι συνεχίζει να παραπλανά τον κόσμο διεξάγοντας διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο του τρόπου αυτού", πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός.

Τέλος, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μπαράκ Ομπάμα. Σε ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης αναφέρεται ότι "οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ".

Πηγή: www.makthes.gr

Μείωση φόρων έχει αποφασίσει η κυβέρνηση

Σχεδόν «μηδενική ανάπτυξη» προβλέπει ο κ. Χ. Αλμούνια


«Σχέδιο Σαρκοζί» για την παγκόσμια οικονομία


Η κυβέρνηση πιεζόμενη από την οικονομική κρίση και τις εσωκομματικές τριβές προετοιμάζει τη μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική. Περιμένει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Κατά τις πληροφορίες, θα επισπεύσει κατά έναν χρόνο τη σταδιακή μείωση των συντελεστών από 25% σε 20%. Η μείωση θα ξεκινήσει το 2009 και θα συνδυαστεί με πακέτο οκτώ μέτρων για ενίσχυση φτωχών νοικοκυριών και μικρομεσαίων.

Πηγή: Το Βήμα

Και όμως, ακόμη δεν την κατεδάφισαν!Όπως τονίζει στη ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης παρότι υπάρχει σχετική απόφαση της διεύθυνσης Πολεοδομίας από τον περασμένο Απρίλιο (αρ. πρωτ. 10976) για κατεδάφιση, η αποξήλωση της υπερμεγέθους κεραίας και των άλλων κατασκευών που την πλαισιώνουν παραμένει εκτός... πλαισίου δράσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής στη “Μ”, εδώ και πολλά χρόνια η εν λόγω κεραία δεσπόζει στο χώρο με την επικίνδυνη ακτινοβολία της και παρότι σε απόσταση λίγων μέτρων λειτουργούν ο παιδικός και ο βρεφονηπιακός σταθμός κανείς από τους αρμόδιους δεν ευαισθητοποιείται παρά τις διαμαρτυρίες τους. Ο δήμαρχος Συκεών καταγγέλλει ότι, παρότι για το θέμα ο δήμος έχει προσφύγει στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας, στην πολεοδομία, στον ίδιο τον νομάρχη και στον αρμόδιο αντινομάρχη, στον εισαγγελέα και στη ΔΕΗ, έπρεπε να περάσουν επτά μήνες, για να ληφθεί κάποια απόφαση. Συμπληρώνει ότι, όπως αποδείχθηκε, “η εταιρεία που είχε τοποθετήσει την κεραία στην πολυκατοικία της οδού Θάσου 86 έκλεβε ρεύμα από το κοινόχρηστο της πολυκατοικίας”.


Όπως τονίζει ο κ. Δανιηλίδης, “στις 8 Μαΐου η νομαρχία έστειλε συνεργείο κατεδάφισης, το οποίο όμως αποτελείτο από έναν προϊστάμενο και δύο ανειδίκευτους εργάτες, που είχαν μαζί τους από ένα κατσαβίδι και μια πένσα”. Τα μέσα αποξήλωσης του συνεργείου τελικά αποδείχτηκαν φτωχά μπροστά στον όγκο της κατασκευής και η διεύθυνση Πολεοδομίας με νέα της απόφαση στις 20 Μαΐου (αρ. πρωτ. 26114) ενημέρωσε το δήμο ότι η ολοκλήρωση της κατεδάφισης θα γινόταν εντός 30 ημερών.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης τόνισε χθες στη “Μ” ότι “οι 30 μέρες πέρασαν, πέρασαν και οι μήνες, αλλά το συνεργείο της διεύθυνσης πολεοδομίας δεν έχει έρθει, ενώ η νομαρχία, παρά τις συχνές οχλήσεις μας ακόμη δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της”. Εντός των επόμενων ημερών οι κάτοικοι διοργανώνουν λαϊκή συνέλευση και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία των βλαπτικών κεραιών στην περιοχή τους.

Τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης υποδεικνύει ως υπεύθυνες για τη μη απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται δίπλα σε παιδικό και βρεφονηπιακό σταθμό στις Συκιές ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης

πηγή: www.makthes.gr

Αιγαίο και Ιόνιο σαγηνεύουν τους διάσημους του κόσμου

Πλούσιοι ευρωπαίοι, Ρώσοι και Άραβες πολιτικοί, επιχειρηματίες ακόμη και διάσημα ονόματα του Χόλιγουντ έχουν βάλει στο μάτι τα ελληνικά νησιά. Η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Σκιάθος και η Ρόδος βρίσκονται πρώτα στη λίστα προτίμησης των ξένων επενδυτών.
Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα αγοραστούν ή και θα κατασκευαστούν ένα εκατομμύριο εξοχικές κατοικίες από Βορειοευρωπαίους.

Δημοσίευμα των Νέων αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι αστέρες της σόου μπιζ αγοράζουν εξοχικές κατοικίες σε Αιγαίο και Ιόνιο. Όπως τονίζει στην εφημερίδα ο Σπύρος Αναλυτής, ιδιοκτήτης μεσιτικής εταιρείας στην Κέρκυρα, οι μεσίτες του εξωτερικού αποκαλούν την Ελλάδα «Ωραία κοιμωμένη».«Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει υψηλής ποιότητας τουρισμό».

Ρομάν Αμπράμοβιτς

Μένει σε ένα τεράστιο σπίτι στο Δυτικό Σάσεξ του Λονδίνου, με πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, πίστα καρτ, εγκαταστάσεις σκοποβολής και έναν στάβλο για 100 άλογα! Ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει στην ιδιοκτησία του, εκτός από την υπερπολυτελή βίλα, και άλλα πέντε σπίτια: στη Μόσχα, στο Κολοράντο, δύο στην αγγλική πρωτεύουσα και ένα στη Ριβιέρα. Ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας, ωστόσο, έβαλε πλώρη και για τα ελληνικά νησιά.

Η πολυτελής θαλαμηγός του Αμπράμοβιτς έδεσε στις μαρίνες της Σκιάθου το περασμένο καλοκαίρι. Οι φήμες τον θέλουν να έχει ερωτευτεί το νησί των Σποράδων και να είναι αποφασισμένος να αγοράσει κάποιο ακίνητο, με επικρατέστερο μια παραθαλάσσια έκταση περίπου 400 στρεμμάτων, κοντά στις Κουκουναριές.

Σύμφωνα με τους μεσίτες του νησιού, το ίδιο ενδιαφέρον έχουν δείξει και αρκετοί άλλοι διάσημοι, κυρίως ηθοποιοί, οι οποίοι μετά την προβολή της ταινίας «Μamma Μia», βλέπουν θετικά την αγορά μίας εξοχικής κατοικίας.

Κέρκυρα

Η διευθύντρια casting των ταινιών «Ο πιανίστας» και «Δύο καπνισμένες κάννες» Σελέστια Φοξ είναι ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού πέντε δωματίων στο χωριό Νησάκι. Αλλά και ο πρώην υφυπουργός υγείας της Βρετανίας, Τομ Σάκβιλ, έχει αποκτήσει τη δική του ακίνητη περιουσία στην περιοχή μεταξύ του Αγίου Στεφάνου και της παραλίας Αυλάκι.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Τομ Χανκς πρόσφατα ολοκλήρωσε την πολυτελή εξοχική κατοικία του στο μικρό νησί της Αντιπάρου. «Η βίλα του βρίσκεται σε παραθαλάσσιο οικισμό έξω από το χωριό. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει πρόσφατα και η ποπ σταρ Μαντόνα. Ένας από τους λόγους που επιλέγουν την Αντίπαρο είναι γιατί το νησί κρατά την φυσική του ομορφιά και οι διάσημοι μπορούν να απολαύσουν τις ιδιωτικές τους στιγμές χωρίς να τα αδιάκριτα βλέμματα» λέει η πρόεδρος της κοινότητας του νησιού Βαρβάρα Φαρούπου - Μανέτα.

Τα τρία τελευταία χρόνια, οι υποψήφιοι επενδυτές είναι κυρίως Βρετανοί, Ρώσοι αλλά και Ουκρανοί.

Σαντορίνη

Οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν την Οία για αγορά ακινήτου, διότι - όπως λέει ο μεσίτης Γιάννης Κυβρικοσαίος - η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει τα νυχτερινά μαγαζιά και την κίνηση όπως η καλντέρα.

Τα πιο πρόσφατα ονόματα που ακούστηκαν για αγορά πολυτελούς κατοικίας στο νησί είναι αυτά των βραβευμένων με Όσκαρ ηθοποιών Τζούλια Ρόμπερτς και Τζακ Νίκολσον.

Η Σαντορίνη βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο του βρετανικού Τύπου, λόγω της συνάντησης του αρχηγού της βρετανικής αντιπολίτευσης Ντέιβιντ Κάμερον με τον μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ τον περασμένο Αύγουστο. Ο πολιτικός αποδέχθηκε την πρόταση του επιχειρηματία να περάσει μερικές ώρες στο γιοτ του, συνδυάζοντας απ΄ ό, τι φαίνεται δουλειά με διασκέδαση.

Το ενδιαφέρον πάντως των VΙΡ΄s στρέφεται και προς τις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μία από αυτές είναι και το Πόρτο Χέλι. «Στην περιοχή μας αρκετοί είναι οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν ακίνητη περιουσία. Μεταξύ αυτών ο γνωστός ηθοποιός Σον Κόνερι αλλά και ο εγγονός του Ουίνστον Τσώρτσιλ» τονίζει ο Κώστας Γούτος, μεσίτης στο Πόρτο Χέλι.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα, φημολογείται ότι ακόμη και ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ενδιαφέρεται να γίνει ιδιοκτήτης περιουσίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πηγή: http://www.cosmo.gr/

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού δείχνουν 3 νέες δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα από 0,4 έως 3,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί το προβάδισμα και στην παράσταση νίκης, ωστόσο, καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει μονοψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», που διενήργησε η εταιρία MRB, η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων είναι 2,3%, καθώς το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31% και η Νέα Δημοκρατία 28,7%.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία ΜΑΡC, για το «Έθνος της Κυριακής», καταγράφει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων - 3,7% - από τότε που η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε τα «ηνία» στις δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 32,9% έναντι 29,2% της ΝΔ.

Στην έρευνα για το «Παρόν της Κυριακής», που πραγματοποίησε η εταιρεία RASS, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν οριακή διαφορά 0,4%, και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,6%, ενώ η ΝΔ 31,2%.

Παράλληλα, στις δημοσκοπήσεις του Ελεύθερου Τύπου και του Έθνους, ποσοστό άνω του 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν πείστηκε από τα όσα είπε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στις πρόσφατες συνεντεύξεις του.

Πηγή: http://www.ant1online.gr/

Συστάσεις Καραμανλή σε τραπεζίτες."Δεν επιτρέπονται συμπεριφορές που στρέφονται κατά της κοινωνίας και του οικονομικού συμφέροντος της χώρας”, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην άρνηση των τραπεζών να υπαχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο ύψους 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας.

Αυστηρό μήνυμα προς τους τραπεζίτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας απέστειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα, και αφού είχαν προηγηθεί οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε με έμφαση ότι “δεν επιτρέπονται συμπεριφορές που στρέφονται κατά της κοινωνίας και του οικονομικού συμφέροντος της χώρας”. Στον απόηχο της άρνησης των τραπεζιτών να υπαχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο ύψους 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι ναι μεν η ένταξη στο σχέδιο είναι εθελοντική, ωστόσο “ουδείς έχει το δικαίωμα να μετακυλίσει το κόστος στις πλάτες των πολιτών”, ενώ επισήμανε κατʼ επανάληψη ότι η κυβέρνηση έχει τρόπο να εξασφαλίσει τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Παρά τις σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Καραμανλής απέφυγε να αποκαλύψει ποιο θα είναι το οπλοστάσιο της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων και της ενίσχυσης της δανειοδότησης προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πληροφορίες της "Μ" ωστόσο αναφέρουν ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία έχει στη διάθεσή της όπλα πίεσης προς τους τραπεζίτες.


Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. να αποτελέσει η διεθνής διάσκεψη της 15ης Νοεμβρίου την έναρξη της μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μείζονα ρόλο καθώς και για το γεγονός ότι υιοθέτησαν "κοινές αρχές" για την οικοδόμηση του νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίες θα αποτελέσουν την "πλατφόρμα" της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον

Πηγή: www.makthes.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive