Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008

Αντιπαράθεση για τα Κολέγια

Η εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους κολεγίων βρέθηκε την Παρασκευή στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και τους αρχηγούς του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν καταθέσει σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις . Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστήριξε ότι ο νόμος που ήδη ψηφίστηκε στη βουλή για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών καθορίζει τους ορούς και τις προϋποθέσεις για τον ποιοτικό έλεγχο της λειτουργίας τους. Από την πλευρά τους, τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο Αλέκος Αλαβάνος αμφισβήτησαν την υπερίσχυση των κοινοτικών αποφάσεων έναντι του ελληνικού συντάγματος.

ΚΚΕ: Τα κολλέγια θα είναι τα φυτώρια των ιδιωτικών πανεπιστημίων

"Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βγάλουμε το δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα στην αντεπίθεση της ποιότητας και με το νόμο για τα μεταπτυχιακά που του επιτρέπει να αναπτύξει παραρτήματα εκτός συνόρων και με τη βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας μέσα σε αυτό και με την αύξηση των δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση", δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης στη Βουλή.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι αν δεν είχε ψηφιστεί ο πρόσφατος νόμος που η αντιπολίτευση καταψήφισε, σήμερα κάθε περίπτερο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει πτυχία.

Απαντώντας στην κα Παπαρήγα, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα ιδιωτικά κολλέγια που ασκούν δικαίωμα δικαιόχρησης στην Ελλάδα.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι:

- Δικαιώνεται η διορατικότητα του νόμου μας, ο οποίος ελέγχει την ποιότητα του παροχέα τέτοιου είδους υπηρεσιών και φτάνει σε σημείο να μπορεί να τον κλείσει, εάν δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις ποιότητας και ασφάλειας.
- Η εξέλιξη του επαγγελματικού προσόντος σε επαγγελματικό δικαίωμα, προβλέπει η ίδια η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να μπορεί να φιλτράρεται από το κράτος - μέλος με αξιολογήσεις και με επιλογή είτε της άσκησης είτε της διδασκαλίας πρόσθετων μαθημάτων.

"Εκεί θα μπορούσαμε να οργανώσουμε την εθνική μας άμυνα, συνεργαζόμενοι και με τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και βεβαίως συνεργαζόμενοι και με τις επαγγελματικές ενώσεις", είπε.

Σχολιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για ίδρυση επαγγελματικών σχολών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει θετικά.

Από την πλευρά της,η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει δικαστικές αποφάσεις σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας. Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των κοινοτικών οδηγιών και αποφάσεων επιχειρεί αυτό που δεν κατάφερε με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει την κυβέρνηση για συνταγματικό πραξικόπημα

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη συζήτηση της ερώτησης του Αλέκου Αλαβάνου με τον Υπουργό να επικρίνει το Συνασπισμό για αλλαγή πολιτικής στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για συνταγματικό πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που ελέγχει το Προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο αδελφός του κ. Αλαβάνου, που είναι επικεφαλής της παράταξης αυτής "δεν δέχεται να συναινέσει στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ. Δεν μπορεί από τη μια να μας κατηγορείτε για μη κατοχύρωση της δημόσιας εκπαίδευσης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ και από την άλλη με δική σας πολιτική απόφαση και ευθύνη, για να πάρετε τις συντεχνιακές ψήφους κάποιου κομματιού της κοινωνίας, να αρνείστε τη συνέπεια σε αυτό το ζήτημα", είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Σχολιάζοντας, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο κ. Στυλιανίδης δίνει απάντηση στο θέμα της παραβίασης του άρθρου 16 του Συντάγματος:
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέει ότι η Ελλάδα "δεν μπορεί να ελέγξει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγήθηκαν τα διπλώματα, διότι ανήκουν στην εποπτεία των χωρών στα οποία ανήκουν τα ιδρύματα αυτά". Είστε μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε μια διαδικασία συνταγματικού πραξικοπήματος, όσο συνεχίζετε αυτή την κατάσταση, είπε ο κ. Αλαβάνος.

Πηγή: http://news.ert.gr/

Σταθερά 13η η Ελλάδα

Η νίκη του Παναθηναϊκού με 3-0 επί της Βρέμης εδραίωσε την Ελλάδα στην 13η θέση της ειδικής βαθμολογίας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, με 25.665 πόντους.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει να διατηρηθεί εκεί, τότε από το 2010-11 ο πρωταθλητής θα συμμετάσχει απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ο δεύτερος θα μπει στον τρίτο προκριματικό γύρο. Παράλληλα το εισιτήριο για το κύπελλο UEFA θα παίρνουν τρεις ελληνικές ομάδες.

Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι το φετινό τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ θα κατακτήσει ομάδα από χώρα που βρίσκεται στην πρώτη 12άδα της κατάταξης.

Αναλυτικά η κατάταξη των 20 πρώτων χωρών (σε παρένθεση οι ομάδες που συνεχίζουν στα κύπελλα Ευρώπης):

1. Αγγλία 71.721 (8/9)
2. Ισπανία 68.016 (8/8)
3. Ιταλία 58.910 (7/8)
4. Γερμανία 50.195 (7/8)
5. Γαλλία 45.453 (6/7)
6. Ρωσία 42.875 (3/4)
7. Ρουμανία 38.908 (2/7)
8. Ολλανδία 36.630 (6/6)
9. Πορτογαλία 33.891 (4/7)
10. Τουρκία 30.725 (2/4)
11. Ουκρανία 30.600 (3/4)
12. Σκωτία 27.375 (1/4)
13. Ελλάδα 25.665 (2/4)
14. Ελβετία 25.250 (1/5)
15. Βέλγιο 23.575 (2/4)
16. Δανία 21.850 (2/5)
17. Βουλγαρία 21.250 (0/4)
18. Τσεχία 20.250 (1/4)
19. Νορβηγία 18.600 (1/5)
20. Αυστρία 17.825 (0/4)

Πηγή: http://www.zougla.gr/

Προειδοποιεί ο Γ. Αλογοσκούφης

"Αν οι τράπεζες δε θέλουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο στήριξής τους, η κυβέρνηση έχει τρόπο να το πράξει", προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του σχετικά με τη συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο της κρατικής ενίσχυσης των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε τις τράπεζες να σταθμίσουν το κοινωνικό συμφέρον και να το προτάξουν από το ιδιωτικό, λέγοντας χαρακτηριστικά "οι τράπεζες πρέπει να βάλουν το δημόσιο συμφέρον πάνω απο το ιδιωτικό και αν δεν το κάνουν απο μόνες τους έχουμε τον τρόπο να τις υποχρεώσουμε".

Πηγή: http://www.skai.gr/

Δικαίωση για το ελληνικό δημόσιο

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης με την οποία επιστρέφει στο ελληνικό Δημόσιο η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των γύρω περιοχών, πλην της νησίδας Άντα Μπορού.

Εντολή για τη δημοσίευση της απόφασης είχε δώσει ο επιθεωρητής, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Παπανικολάου, ο οποίος στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενήργησε για τη μη έκδοση της απόφασης, έκρινε ότι η δίκη επί της αγωγής της Μονής Βατοπαιδίου κατά του ελληνικού Δημοσίου, που συζητήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2003, έκλεισε με μη νόμιμο τρόπο.

Επιπλέον, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ζήτησε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να της διαβιβάσει αντίγραφα της δικογραφίας, που σχημάτισαν στο πλαίσιο των ερευνών τους, τόσο ο κ. Κανελλόπουλος, όσο και ο κ. Παπανικολάου. Τα αντίγραφα αναμένεται να διαβιβαστούν στη Βουλή, τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, αυτοψία στην περιοχή της Βιστωνίδας θα κάνουν τις προσεχείς ημέρες τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, το κατώφλι της οποίας πέρασε ο Ιωάννης Διονυσόπουλος, ο οποίος, ως πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, εξέδωσε τρεις γνωμοδοτήσεις υπέρ της Μονής Βατοπαιδίου.

Πηγή: http://www.ant1online.gr/

Συναντώνται οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες με στόχο μια κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση της κρίσης

Με στόχο την διαμόρφωση μιάς κοινής θέσης για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται το μεσημέρι στις Βρυξέλλες καθώς η κρίση επηρέαζει καθημερινά όλο και περισσότερο την πραγματική οικονομία σε όλον τον πλανήτη. Η έκτακτη σύνοδος κορυφής ξεκινά στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16.00. Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης ελπίζει ότι οι 27 θα συμφωνήσουν τουλάχιστον σε γενικές γραμμές στην μεταρρύθμιση του συστήματος,ενόψει της συνόδου του G20 στην Ουάσινγκτον στις 15 Νοεμβρίου. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα θέσει προς συζήτηση σχέδιο προτάσεων για την ενίσχυση του ελέγχου στις χρηματαγορές ,προκειμένου ουδείς οικονομικός τομέας να δρα ανεξέλεγκτος στο μέλλον.
Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι δύσκολα θα διαμορφωθεί μιά κοινή γραμμή μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων ,καθώς χώρες ,όπως η Βρετανία και η Σουηδία αντιδρούν στην εκτεταμμένη ρύθμιση της οικονομίας.
Η νίκη του δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχει δώσει πάντως νέες ελπίδες στους ευρωπαίους που επιζητούν την εκ βάθρων μεταρρύθμσιη του χρηματοπιστωτικού συστήματος,καθώς η κυβέρνηση Μπους δεν είχε δεχτεί και με τόσο ενθουσιασμό τη σύνοδο του G20 και την υιοθέτηση σημαντικών αλλαγών.
Για να συντηρήσει την πίεση,η γαλλική προεδρία προτείνει η σύνοδος του G20 να δεσμευτεί στην διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων ως τα τέλη Φεβρουαρίου ,δηλαδή ένα μήνα μετά την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: http://www.express.gr/

Εuroleague πράξη 3η

Προβληματισμός για την εμφάνιση, όχι την ήττα...

Ύστερα από έξι νικηφόρα παιχνίδια, οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν την πρώτη τους ήττα σε επίσημο παιχνίδι στο Ζάγκρεμπ. Δεν είναι όμως η ήττα που προβληματίζει τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τους συνεργάτες του αλλά η κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού απέναντι στην Τσιμπόνα. Κάποια λάθη που γίνονταν σ’ όλα τα παιχνίδια, πολλαπλασιάστηκαν στην Κροατία κι αυτός είναι ο πονοκέφαλός του.
«Αυτή η ήττα μας πόνεσε, αλλά έχουμε πιθανότητες για την πρώτη θέση. Η Τσιμπόνα έπαιξε πολύ καλά και στην άμυνα και στην επίθεση, μας κόντραρε παρά πολύ κι ενώ έπρεπε να απαντήσουμε δεν το κάναμε. Το περιμέναμε αυτό, γιατί η Τσιμπόνα είναι μια εξαιρετική ομάδα. Πιστεύω πάντως ότι το κακό με μας είναι ότι παίζουμε πολύ χαλαρά στο ξεκίνημα του αγώνα», τόνισε ο Λιν Γκριρ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ: «Τώρα πρέπει να ηρεμήσουμε»

Ο Γιάννης Μπουρούσης που ήταν ο καλύτερος του Ολυμπιακού στο Ζάγκρεμπ, ανέλυσε το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια: «Κάποια στιγμή θα χάναμε. Δεν γίνεται να κερδίζεις συνέχεια. Σημασία έχει ο τρόπος που χάνεις. Ήμασταν νευρικοί και ξεκινήσαμε έτσι. Όταν περάσαμε μπροστά αντί να κρατήσουμε τη διαφορά και να την αυξάνουμε, δείξαμε πάλι νευρικότητα, κάναμε κρίσιμα λάθη και βρεθήκαμε πάλι να κυνηγάμε. Είχαμε μια ακόμα ευκαιρία στο τέλος, αλλά κάποιες λάθος επιλογές, μας κόστισαν. Αργήσαμε να παίξουμε σκληρά. Τώρα πρέπει να κάνουμε ένα ακόμα διπλό στη Μάλαγα ή στη Μακάμπι, εκτός της Λε Μαν που θεωρώ ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίσουμε για να βγούμε πρώτοι. Πρέπει τώρα να ηρεμήσουμε, να δούμε γρήγορα τι έφταιξε και να πάμε στην Καβάλα για να πάρουμε το παιχνίδι».

ΝΙΚΟΛΑ ΒΟΥΪΣΙΤΣ: «Είμαι μακριά από τον καλό μου εαυτό»

Ο Νίκολα Βούισιτς με τη σειρά του αφού ανέλυσε τα αίτια της ήττας στη «Χάλα Ντράζεν Πέτροβιτς»: «Έπαιξε πολύ σκληρά η Τσιμπόνα και πάλεψε δυνατά. Ήταν πολύ εύστοχη και πέτυχε μεγάλα σουτ. Κλειδί ήταν το δεύτερο δεκάλεπτο. Για μένα δεν είναι έκπληξη το 3-0 γιατί με παίκτες όπως ο Κους και ο Πρκάτσιν και τον Περάσοβιτς στον πάγκο, η Τσιμπόνα μπορεί να παίξει διαφορετικό μπάσκετ», έκανε και την αυτοκριτική του: «Είμαι ακόμα πολύ μακριά από τον καλό μου εαυτό, αλλά δόξα το Θεό είμαι υγιής κι αυτό είναι το σημαντικό γιατί κάποια στιγμή θα βρω τον ρυθμό μου και θα είμαι όπως πρέπει».

Μπατίστ: <<Να μην δίνουμε δικαιώματα>>


Μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα, ο Μάικ Μπατίστ είχε υποστηρίξει πως δεν έχει σημασία τόσο η ήττα όσο ο τρόπος που αυτή επέρχεται. Ωστόσο, με τις δηλώσεις του μετά το διπλό επί της Νανσί, ο Αμερικανός φόργουορντ –που ήταν και πάλι εξαιρετικός- απέδειξε ότι και στη νίκη μετρά ο τρόπος…

«Εμείς δυσκολέψαμε μόνοι μας την αποστολή μας. Από τη μια χάσαμε πολλά ελεύθερα σουτ και από την άλλη είχαμε πρόβλημα συγκέντρωσης σε κάποια σημεία του αγώνα. Δεν θέλω βέβαια να στερήσω τίποτα από την προσπάθεια που έκαναν οι αντίπαλοι μας για να πάρουν τη νίκη μπροστά στους φιλάθλους τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι εμείς τους δώσαμε αυτή τη δυνατότητα και είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση να ανακάμψουμε και να μην δίνουμε δικαιώματα. Αυτό είναι το βασικό. Θεωρώ ότι μπορούμε να το λύσουμε το πρόβλημα καθημερινά στο γήπεδο, συνεχίζοντας την δουλειά που ήδη κάνουμε. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα θα την δώσουμε όλοι μαζί μέσα από την προπόνηση», είπε ο Μάικ Μπατίστ.

Πηγή: http://www.superbasket.gr/

Η αναφορά του Έλληνα πιλότου για την παρουσία UFO

Νέα στοιχεία για την εμφάνιση του άγνωστου φωτεινού αντικειμένου, που είδε πιλότος της Ολυμπιακής Αεροπορίας στις 11/11/2007, στην περιοχή του Αυλώνα, έφερε στο φως η εκπομπή «Ζούγκλα».

Η εκπομπή δημοσιοποίησε τη συνομιλία του κυβερνήτη της πτήσης 266, από Λονδίνο για Αθήνα, με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρωί της συγκεκριμένης μέρας.


Αμέσως μετά την αναφορά του πιλότου στον πύργο ελέγχου, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας επικοινώνησε με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Ο ίδιος ενημέρωσε για την αναφορά του κυβερνήτη, ζητώντας τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να διαπιστωθούν τα όσα προηγουμένως υποστήριξε ο κυβερνήτης της συγκεκριμένης πτήσης της Ο.Α.Ο κυβερνήτης της πτήσης 700 για Ρόδο, που εκείνη την ημέρα και ώρα βρισκόταν στο ίδιο σημείο με εκείνο της πτήσης 266 από Λονδίνο, αν και δεν αντιλήφθηκε κάτι περίεργο, εν τούτοις παραδέχτηκε πως στους αιθέρες έχει δει πολλά περίεργα περιστατικά, τα οποία δεν μπορεί να εξηγήσει.


Την ίδια ώρα, σιγή ιχθύος τηρείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, που δεν έχουν προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν επάνω από τον Αυλώνα.

Στο παρελθόν στο εξωτερικό σε ανάλογες περιπτώσεις, υπήρχε πλήρης ενημέρωση για παρόμοια περιστατικά.

Είδαν UFO οι Έλληνες πιλότοι, 4 Νοεμβρίου 2008, 19:55

Πηγή: zougl@

Οι Έλληνες πληρώνουν τα ακριβότερα επιτόκια στην Ευρώπη

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι έλληνες δανειολήπτες, καθώς σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου μειώνονται τα επιτόκια, στην Ελλάδα ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία. Στο ζοφερό σκηνικό προστίθενται επίσης το κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Την Πέμπτη (6/11), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε κατά 0,5% τα επιτόκια, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Όπως γράφουν Τα Νέα, στην Ελλάδα, κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά και η νέα μείωση, καθώς κορυφαίοι τραπεζίτες όχι μόνο κόβουν τις προσδοκίες μειώσεων, αλλά προλειαίνουν το έδαφος και για νέες αυξήσεις. Ήδη, το τελευταίο δίμηνο, σημειώθηκαν αυξήσεις των τελικών επιτοκίων από 0,4 έως και 2,5 μονάδες σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με αφορμή την κρίση και παρά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι τράπεζες στην Ελλάδα βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν τα σπασμένα, αυξάνοντας ταχύτερα τα επιτόκια σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Τ. Αράπογλου δεν απέκλεισε νέα ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα αφορά νέα δάνεια και δάνεια κεφαλαίων κίνησης επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά, στην τελευταία κατηγορία δανείων τα επιτόκια από 4,5% έως 5,5% ένα χρόνο πριν, έχουν εκτοξευτεί σήμερα σε 9% με 11%, ενώ οι μικρομεσαίοι εκβιάζονται με αναπροσαρμογή των συμβάσεων και «καπέλο» επιτοκίου έως 1%. Αν δεν αποδεχθούν τον εκβιασμό, καλούνται να ξεπληρώσουν το δάνειο.

Ακόμα και για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν στην Ελλάδα σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης, η ισορροπία τείνει να αντιστραφεί. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,48 μονάδες. Σχεδόν διπλάσια η αύξηση στην Ελλάδα, κατά 0,85 μονάδες στο ίδιο διάστημα.

Ίδιο σκηνικό και στις πιστωτικές κάρτες: 0,67 μονάδες η αύξηση στην Ελλάδα, έναντι 0,36 μονάδων στην ευρωζώνη και μόλις 0,11 μονάδων στη Γερμανία με τα πολλαπλάσια προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στα καταναλωτικά δάνεια η ελληνική αύξηση επιτοκίων είναι τριπλάσια της ευρωπαϊκής (0,60 στην Ελλάδα έναντι 0,20 στην ευρωζώνη), ενώ σαφώς ακριβότερα καλούνται να πληρώσουν και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματικά δάνεια και κεφάλαια κίνησης.

Εν τω μεταξύ, από τις 35.000 το 2003, οι συνολικές αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών έφτασαν τις 120.000 το 2007και όπως εκτίμησε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 150.000.

Πηγή: cosmo.gr

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive