Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί από αεροπορική επιδρομή


Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 40 άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν κατά την αεροπορική επιδρομή της πολυεθνούς δύναμης σε ένα χωριό στο νότιο Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι σημειώθηκε ένα «συμβάν"στην διάρκεια του οποίου τραυματίστηκαν και ίσως σκοτώθηκαν πολίτες, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Ο Αφγανός πρόεδρος καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή που εκτός από τους περίπου 40 νεκρούς προκάλεσε τον τραυματισμό 28 άλλων στην περιοχή Σαχ Ουάλι Κοτ στην επαρχία Κανταχάρ, αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας στην Καμπούλ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διέρρευσε η πρώτη έκδοση των Windows 7

Πριν καν προλάβει να κάτσει η σκόνη από την πρώτη ανακοίνωση του νέου λειτουργικού, η δοκιμαστική έκδοσή του άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Η ταχύτητα των εξελίξεων των γεγονότων στο Internet είναι τόσο μεγάλο που πλέον δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εκπλήσσει τίποτα. Έτσι, η πρώιμη έκδοση των Windows 7 που παραχωρήθηκε σε συγκεκριμένο αριθμό developers πριν από μερικές ημέρες, άρχισε ήδη να κάνει τη βόλτα της στα «σκοτεινά» σοκάκια του παγκόσμιου ιστού.

Τα ερωτήματα του κοινού για το νέο λειτουργικό είναι πάρα πολλά και ήδη οι χρήστες που έχουν μπει σε διαδικασία download ξεπερνούν το εκατομμύριο. Οι εκδόσεις που προσφέρονται είναι αυτές των 32 και 64 bit και έχουν αρχίσει να διατίθενται από την προηγούμενη Παρασκευή.

Τα σχόλια όσων προχώρησαν σε κάποια εγκατάσταση είναι ανάμεικτα, ωστόσο τα πρώτα συμπεράσματα θα μπορέσουν να βγουν με ασφάλεια όταν ο κολοσσός του Redmond αποφασίσει να στείλει τις πρώτες επίσημες κόπιες στους δημοσιογράφους, πιθανότατα μέσα στην επόμενη χρονιά.

Πηγή: http://www.cosmo.gr/

In Obama we trust

Η G700 δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις αμερικανικές εκλογές, αλλά αν είχε θα την έδινε στον Μπαράκ Ομπάμα. Το κάνουμε με όλη μας την καρδιά. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει δείξει ότι προσφέρει τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και την υπέρβαση της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Πάνω απ' όλα έχει αποδείξει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην οικοδόμηση ενός νέου πολιτικοοικονομικού consensus σε πλανητικό επίπεδο.

Η ρεπουμπλικανική οκταετία Μπους τελειώνει κι αφήνει πίσω της συντρίμια. Ο αναγεννημένος χριστιανός Πρόεδρος των ΗΠΑ μέσα σε μια οκταετία εκτίναξε το αμερικανικό χρέος σε δυσθεώρητα ύψη, εκτροχίασε το έλλειμμα, συντηρητικοποίησε τη δικαιοσύνη, έκανε το αμερικανικό κράτος πιο αυταρχικό, αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες και έστυψε στην κυριολεξία τη μεσαία τάξη. Την ίδια στιγμή η πολιτική Μπους στη διεθνή σκηνή χαρακτηρίστηκε από το κηνύγι της απόλυτης πρωτοκαθεδρίας με βασικά χαρακτηριστικά τη μονομέρεια, την έντονη στρατιωτικοποίηση και την αίσθηση του κατεπείγοντος.

Υπ' αυτές τις συνθήκες το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στις ΗΠΑ δεν θα μπορούσε παρά να μοιάζει εντυπωσιακά με αυτό του 1980 και του 1992, οπότε η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της για τη συνολική πορεία της χώρας. Τότε οι πολίτες ψήφισαν Ρίγκαν και Κλίντον αντίστοιχα.

Αυτή τη φορά, βέβαια, υπάρχει μια μεγάλη ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το 1980 και το 1992. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των τελευταίων 30 χρόνων οι αμερικανικές εκλογές δεν ήταν τόσο σημαντικές για τον πλανήτη όσο είναι σήμερα. Στον μελλοντικό Αμερικανό πρόεδρο επενδύονται οι προσδοκίες όχι μόνο των Αμερικανών πολιτών, αλλά ολόκληρης της υφηλίου. Για να ανέβει η ψυχολογία στις αγορές, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία, να ρυθμιστεί και να ελεγχθεί καλύτερα το χρηματοοικονομικό σύστημα, να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης με έμφαση στην πραγματική οικονομία, να προστατευτεί το περιβάλλον, να αποκατασταθεί η πολυμέρεια και η συνεργασία στο διεθνές σύστημα. Το γεγονός αυτό φάνηκε για πρώτη φορά στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Ομπάμα στο Βερολίνο και καταγράφεται καθημερινά και με συστηματικό τρόπο σε όλες στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται από τα Μέσα και τα πάσης φύσεως ερευνητικά ιδρύματα εκτός των ΗΠΑ.

Σήμερα λοιπόν, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μία ακόμη εκλογή «αλλαγής», πράγμα που σημαίνει πως θα την κερδίσει ο Ομπάμα. Ο Μακκέιν, ειδικά από τη στιγμή που στράφηκε προς τη συντηρητική, δεξιά πτέρυγα του κόμματός του και έχοντας προβεί σε σειρά από άστοχες ενέργειες όπως η επιλογή της Σάρα Πέιλιν στην αντιπροεδρία, σε καμία περίπτωση δε συνιστά επιλογή αλλαγής ή ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης. Ούτε διαθέτει πλέον το απαραίτητο κεφάλαιο αξιοπιστίας, μολονότι ήρωας για τους Αμερικανούς, για να εμφυσήσει εμπιστοσύνη στις υπό κατάρρευση χρηματοοικονομικές αγορές και γενικότερα το πολιτικό σύστημα.

Μήπως όμως είμαστε υπεραισιόδοξοι; Αλήθεια, αν κερδίσει ο Ομπάμα, πόση αλλαγή θα φέρει στην πραγματικότητα; Θα καταφέρει να διαχωρίσει την ελεύθερη αγορά από τη Lehman Brothers και την δικαιοσύνη από το Γκουαντάναμο; Θα μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας έτσι ώστε να καλύψει τα 40 εκ Αμερικανών που βρίσκονται εκτός; Θα αλλάξει το τοπίο της κοινωνικής ασφάλισης και θα συμμαζέψει τα δημοσιονομικά σπασμένα του Μπους, έτσι ώστε μετά την κρίση ιδιωτικού χρέους να μην φτάσουν οι ΗΠΑ στα πρόθυρα δημόσιας χρεοκοπίας; Θα μεταρρυθμίσει το κατεστημένο της ashington; Θα καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή; Θα επενδύσει στο περιβάλλον; Και πόσο; Θα προστατέψει τα δικαιώματα των νέων που τόσο τον στήριξαν, αλλά και των μελλοντικών γενεών που επιβαρύνονται ήδη με ένα συνολικό χρέος 6,5 φορές πάνω από το αμερικανικό ΑΕΠ και ένα τεράστιο οικολογικό έλλειμμα;

Ήδη σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων στις ΗΠΑ, οι νέοι έχουν επαρκείς λόγους να είναι "τσαντισμένοι" από σήμερα και με τους δύο υποψήφιους για την Προεδρία. Ο Ομπάμα άλλωστε είναι αυτός που έδωσε προεκλογικά γη και ύδωρ στους baby boomers και την Αμερικανική Ομοσπονδία Συνταξιούχων, αγνοώντας τη νέα γενιά που τον στηρίζει με ένα ποσοστό της τάξης του 64%.

Στην πραγματικότητα βέβαια όλα τα παραπάνω αποτελούν ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν. Η ιστορία δείχνει ότι ουδείς κατάφερε ποτέ να ικανοποιήσει του πάντες ούτε όλες τις προσδοκίες. Υπ' αυτό το πρίσμα, πράγματι, ίσως και να είμαστε υπεραισιόδοξοι. Ακόμα κι έτσι όμως οι ΗΠΑ δεν μπορούν και ο πλανήτης δεν έχει το περιθώριο να συνεχίσει να υφίσταται τις συνέπειες των επιλογών μιας αδιάλλακτης και σκληροπυρηνικής ρεπουμπλικανικής ηγεσίας. Απαιτείται αλλαγή πορείας και νοοτροπίας. Είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για την όποια αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελλοντικών γενεών και της πολυμερούς συνεργασίας στη διεθνή σκηνή. Ο Ομπάμα μέχρι σήμερα ανταποκρίθηκε με επάρκεια στις προκλήσεις, έδειξε ηγετικές δυνατότητες και είναι ο μόνος ο οποίος δίνει πραγματική ουσία στις υποσχέσεις του για ελπίδα και αλλαγή. Στο πρόσωπό του έχει προσωποποιηθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο. In Obama we trust.

Πηγή: g700

Μπαράκ Ομπάμα: ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Λίγο μετά τις 6.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (5/11) ώρα Ελλάδος, τα ειδησεογραφικά δίκτυα στις ΗΠΑ μετέδωσαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρώτος Αφροαμερικανός ένοικος του Λευκού Οίκου. Υπέρ του αφροαμερικανού γερουσιαστή κρίθηκαν και οι τρεις κρίσιμες πολιτείες της Πενσιλβάνια, του πρώην "κόκκινου" Οχάιο και της Φλόριντα.

Ο Ομπάμα εξασφάλισε 338 εκλέκτορες, ενώ ο Μακέιν 163. Ο μαγικός αριθμός που ανοίγει το δρόμο για τον Λευκό Οίκο είναι 270 εκλέκτορες. Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στο "στρατηγείο" των Δημοκρατικών, στο Σικάγο, άρχισε ένα ξέφρενο πάρτι.

Ομπάμα: “Έφτασε η αλλαγή για την Αμερική”

Υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του που φώναζαν «Ναι, μπορούμε», το σύνθημα της εκλογικής του εκστρατείας, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε θριαμβευτική είσοδο στο Γκραντ Πάρκ, στο κεντρικό πάρκο του Σικάγο, όπου σύμφωνα με μια μέτρια εκτίμηση έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 1 εκατομμύριο υποστηρικτές του.

«Γεια σου Σικάγο, σε όποιον ακόμη αμφιβάλλει ότι η Αμερική έχει αλλάξει, ότι στην Αμερική όλα είναι πιθανά, σε όποιον αναρωτιέται εάν το όνειρο των πατέρων μας είναι αληθινό σήμερα και αμφισβητεί την ποιότητα της δημοκρατίας, σήμερα δόθηκε η απάντησή». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε ο Ομπάμα την ομιλία του, στην οποία τόνισε ότι «σε αυτές τις εκλογές, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η αλλαγή ήρθε στην Αμερική (…) Αυτή η νίκη είναι η ευκαιρία για να κάνουμε την αλλαγή πραγματικότητα».

«Πήγαμε ενάντια σε όσους φοβούνταν και ήταν κυνικοί» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι Αμερικάνοι είναι ενωμένοι, είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Με αφορμή το τηλεφώνημα του Μακέιν, αναφέρθηκε στις θυσίες του για τη χώρα. «Είμαστε όλοι ευγνώμονες για τις υπηρεσίες αυτού του ηγέτη, συγχαίρω τον Μακέιν και την Πέιλιν» είπε, προσθέτοντας ότι ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες του που βοήθησαν στην εκστρατεία, τον Τζο Μπάιντεν, τη σύζυγο και τις κόρες του. Αναφέρθηκε στη πρόσφατα αποβιώσασα γιαγιά του, η οποία τον μεγάλωσε και δήλωσε ότι τον βλέπει από εκεί που είναι. «Αυτή η νίκη ανήκει σε εσάς» δήλωσε, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Μίλησε για τις αυριανές προκλήσεις, λέγοντας ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερες, ενώ τόνισε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο. «Σήμερα, εδώ που γιορτάζουμε τη νίκη μας, ξέρουμε ότι κάποιοι συμπολίτες μας βρίσκονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να χτιστούν σχολεία. Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Θα υπάρχουν βέβαια εμπόδια. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Θα σας ακούω, θα σας αφουγκράζομαι και θα είμαι ειλικρινής μαζί σας» είπε.

Και πρόσθεσε: «Θα ακούω τις φωνές σας, θέλω τη βοήθειά σας και τη στήριξή σας. Θα είμαι ο πρόεδρος όλων. (…) Η δύναμή μας είναι τα ιδανικά μας, η ελευθερία, η δημοκρατία και οι ευκαιρίες. Η Αμερική μπορεί να αλλάξει».

Μακέιν: “Στηρίζω Ομπάμα”

Φανερά απογοητευμένος, αλλά ενωτικός και αλληλέγγυος προς τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μακέιν στην ομιλία του τα ξημερώματα της Τετάρτης (5/11), μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Ο Μακέιν συνεχάρη τον Ομπάμα, λέγοντας ότι σέβεται τις ικανότητες και την εμμονή που επέδειξε και τονίζοντας ότι κατάφερε να εμπνεύσει ένα νέο όραμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετές φορές κάλεσε το ακροατήριό του να μην προβαίνει σε αποδοκιμασίες για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής της Αριζόνα ανέφερε ότι ήταν μια δύσκολη εκστρατεία και μίλησε για μια «ιστορική στιγμή», αναγνωρίζοντας την «εξαιρετική σπουδαιότητα» της στιγμής.

"Ας μην αμφιβάλλει κανείς Αμερικανός για την επιλογή που έγινε. Ο γερουσιαστής Ομπάμα πέτυχε κάτι σημαντικό για τον ίδιο και για τη χώρα του. Μαζί του αλληλέγγυος" δήλωσε ο Μακέιν, καλώντας τον Ομπάμα να κάνει ό, τι μπορεί για να βοηθήσει τη χώρα.

Κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να υποστηρίξουν Ομπάμα, για ένα καλύτερο μέλλον. «Είμαστε όλοι Αμερικανοί. Οφείλουμε να δράσουμε από κοινού. (…) Πολεμήσαμε όσο πιο δυνατά μπορούσαμε. Η αποτυχία είναι δική μου όχι δική σας. Σήμερα μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι, αλλά από αύριο πρέπει να αρχίσουμε δουλειά. (…) Είμαι ευγνώμων σε όλους εσάς και στην οικογένειά μου. Να ξέρετε ότι θα τιμήσω τη φιλία σας» είπε, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την υποψήφια αντιπρόεδρο Σάρα Πέιλιν, για την οποία είπε ότι «υπήρξε πάντα η δύναμή μας και ήταν αφοσιωμένη στον αγώνα».

Επικράτηση των Δημοκρατικών και στο Κογκρέσο

Άνετη πλειοψηφία στο Κογκρέσο για τους Δημοκρατικούς, αύξηση εδρών τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και οι προβλέψεις των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν 56 έδρες, έναντι 40 των Ρεπουμπλικάνων, ενισχύοντας την πλειοψηφία τους κατά πέντε έδρες, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων - όπου ενισχύουν τον έλεγχό τους στις βορειοανατολικές πολιτείες και κατακτούν ρεπουμπλικανικά κάστρα του νότου - κερδίζουν 247 έδρες έναντι 166 των Ρεπουμπλικάνων (αύξηση κατά τουλάχιστον 13 έδρες).

«Απόψε έχουμε μία εντολή. Όχι μια εντολή προς ένα κόμμα ή μια ιδεολογία, αλλά, πραγματικά, μια εντολή για αλλαγή, για την ελπίδα» δήλωσε ο Χάρι Ρέιντ, επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ανανέωσαν με την ψήφο τους την Τρίτη (4/11), τις 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα πρώτα συγχαρητήρια

Ο ηττημένος Τζον Μακέιν, όπως και ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Μπους επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τον Μπαράκ Ομπάμα. «Πρόκειται να ξεκινήσετε ένα από τα σπουδαιότερα ταξίδια της ζωής σας. Συγχαρητήρια και απολαύστε το» είπε ο Μπους στον διάδοχό του.

H γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον - και πρώην εσωκομματική αντίπαλος του Ομπάμα - χαρακτήρισε την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ «ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό».«Ήταν μια μακρά και σκληρή εκστρατεία, αλλά το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο. Μαζί, υπό την ηγεσία του προέδρου Ομπάμα, του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και ενός Δημοκρατικού Κογκρέσου, θα χαράξουμε μια καλύτερη πορεία για να οικοδομήσουμε μια νέα οικονομία και να αποκαταστήσουμε την ηγεσία μας στον κόσμο» δήλωσε.

Ο ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Τζέσε Τζάκσον δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η νίκη του Ομπάμα είναι αποτέλεσμα τον καρπό αγώνων δεκαετιών. «Η νίκη του Ομπάμα σημαίνει ότι η Αμερική γίνεται καλύτερη. Ωριμάζουμε» ανέφερε, ενώ η κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μπερνίς, υπογράμισσε: «Ξέρω ότι ο πατέρας μου θα ήταν υπερήφανος για την Αμερική σήμερα (...) Αυτό σημαίνει ότι το έργο για το οποίο θυσιάστηκαν ο πατέρας και η μητέρα μου δεν ήταν μάταιο... Συγκινήθηκα πολύ απόψε και έκλαψα ακούγοντας την αναγγελία της νίκης του».

Πηγή: http://www.cosmo.gr/

Παλαιότερες Αναρτήσεις

prev next

.

Blog Archive